Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Airbag Failure ale...

Featured Replies

Napisano

Witam .

Jak już stałym bywalcom wiadomo od 2 tygodni mam Stilo kupując autko zauważyłem że ma airbag failure .Wyczytałem że to wada fabryczna Stilo spowodowana czujnikiem w fotelu pasażera i że można się jej pozbyć np. montując emulator obecności pasażera (koszt ok 200) . Pojechałem dziś do elektryka , a on mi mówi że to napewno błąd poduszki kierwocy!!

i nie można zamontować żadnego emulatora bo nie ma czujnika oraz że muszę autko zostawić na cały dzień.

autka narazie nie zostawiłem i pytam o jakieś sugestie co z tym robić?

Napisano

Była diagnoza na examinerze?

W pierwszej kolejności niech elektryk sprawdzi kostki połączeniowe poduszek pod siedzeniami, ona są najbardziej błachą a jednocześnie upierdliwą przyczyną failurów airbagów.

Napisano
Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

no widziałem to juz dawno ale to dotyczy poduszki pasażera

- Tak było sprawdzone na examinerem. wykazał iż kiedyś był błąd poduszki pasażera ale go usunoł sprawdziliśmy żona siada wsio jest ok i się nic nie pojawia

natomiast pokazał mi błąd poduszki kierowcy i powiedział że jest niemożliwy do usunięcia bo jest jak on to określił _CIĄGŁY ! i trzeba sprawdzić taśme jakąś i inne połączenia. Czy ja jakoś to moge zrobić ? może to jakaś kostaka a on zedrze ze mnie z 200zl

Napisano

To zrób to co pisze irek88 pod fotelem jest płytka z kostkami,które lubią się poluzować ! ok.gif

Napisano

>można się

> jej pozbyć np. montując emulator obecności pasażera (koszt ok > 200) .

Emulator to kiepski pomysl... w razie wypadku życia nie wyemulujesz frown.gif

Napisano
  • Autor

> Emulator to kiepski pomysl... w razie wypadku życia nie wyemulujesz

ja czytałem że emulator działa bardzo dobrze a jego jedyna wada to to że wrazie dzwonu odpala równierz poduszke pasażera nawet jak go nie ma.

pozatym ten emulator jest ponoć bardzo często montowany w BMW, Mercedes i innych brykach

Napisano

> ja czytałem że emulator działa bardzo dobrze a jego jedyna wada to to

> że wrazie dzwonu odpala równierz poduszke pasażera nawet jak go

> nie ma.

> pozatym ten emulator jest ponoć bardzo często montowany w BMW,

> Mercedes i innych brykach

nie do końca, w stilo są poduchy multistage, które w zależności od masy ciała róznie odpalają poduchy, więc emulator to jednak kiepskie rozwiązanie. Bo przecież w macie nie chodzi o oszczędność poduchy nieobecnego pasażera w razie dzwonu.

Ja mam w tyle dwie poduchy + kurtyny a mat żadnych nie ma, więc przy dzwonku tak czy siak odpalą, tylko ze to są zwykłe a nie multistage.

A nie powiesz mi ze BMW montuje emulatory w ASO?? yikes.gif

Bo chyba nie bierzsz sobie za autorytet domorosłych tjunerów BMW.

Napisano

> Bo przecież w macie nie chodzi o

> oszczędność poduchy nieobecnego pasażera w razie dzwonu.

W zasadzie właśnie głownie o to chodzi zlosnik.gif - z resztą ze względu na problemy z tą matą dlatego właśnie w pewnym momencie (2004?) po prostu z niej zrezygnowano. ok.gif

Napisano

> Witam .

> Jak już stałym bywalcom wiadomo od 2 tygodni mam Stilo kupując autko

> zauważyłem że ma airbag failure .Wyczytałem że to wada fabryczna

> Stilo spowodowana czujnikiem w fotelu pasażera i że można się

> jej pozbyć np. montując emulator obecności pasażera (koszt ok

> 200) . Pojechałem dziś do elektryka , a on mi mówi że to napewno

> błąd poduszki kierwocy!!

> i nie można zamontować żadnego emulatora bo nie ma czujnika oraz że

> muszę autko zostawić na cały dzień.

> autka narazie nie zostawiłem i pytam o jakieś sugestie co z tym

> robić?

witam jak większość z tego kącika też to przechodziłem.Zacznij tak jak koledzy sugerują od kostek połączeniowych pod siedzeniami możesz je potraktować srodkiem do styków lub jak ja to zrobiłem wyciąć i polutować niestety tych kostek od poduszek jest więcej i te pod siedzeniami mogą być ok.Ja miałem tak- w serwisie fiata wykasowali mi zapaloną poduszkę twierdząc że przyczyną była lużna kostka na nadkolu w bagazniku po krótkim czasie usterka wrócila zawziołem sie i ciąłem i lutowalem wszystkie kostki które dzięki forum udalo mi się znalezć po wycięciu i zlutowaniu kostki w okolicach schowka pasarzera usterka znikneła i nie wróciła.Jesli chodzi o emulator to nie bardzo rozumiem po co kombinować skoro mata pasażera jest ok

Napisano

to dlaczego nie ma czujników z tyłu, skoro są dodatkowo do wywalenia dwie tylnie i prawa kurtyna?

To z przodu oszczędza się jedną poduchę a z tyłu trzy się olewa?

Napisano

> to dlaczego nie ma czujników z tyłu, skoro są dodatkowo do wywalenia

> dwie tylnie i prawa kurtyna?

Ale dlaczego do mnie kierujesz to pytanie? hmm.gifniewiem.gif Ani nie projektowałem tego pojazdu, ani nie jestem autorem jego założeń konstrukcyjnych zlosnik.gif

> To z przodu oszczędza się jedną poduchę a z tyłu trzy się olewa?

Najwyraźniej tak - i oszczędza się nie poduszkę, a raczej deskę ok.gif A od roku bodaj 2004 uznali, że lepiej nie oszczędzać niczego (zwłaszcza że są to oszczędności ewentualnych kosztów ponoszonych przez właściciela pojazdu zlosnik.gif) , a uniknąć problemów związanych z błedami generowanymi przez uszkodzoną matę w siedzeniu pasażera, bo w egzemplarzach poliftingowych tej maty po prostu nie ma i przy uderzeniu odpalają obie poduszki przednie. "Rozwiązanie problemu" dość typowe dla Fiata. rotfl.gif

Napisano

tylnie poduchy powinny mieć wyłącznik w bagażniku (tak podobno), a przednia ma z boku deski. Multistage otwiera sie w zalezności od siły uderzenia. Mata to w zasadzie taki automatyczny włącznik poduchy.

Napisano

> tylnie poduchy powinny mieć wyłącznik w bagażniku

Różnie to bywa - czasem wyłącznika nie ma (nie wiem, czy przypadkiem nie zniknął po którymś liftingu jako kolejny etap ulepszania doskonałego zlosnik.gif).

> przednia ma z boku deski.

A ten to służy z założenia chyba tylko do wyłączania poduszki przy przewożeniu fotelika tyłem do kierunku jazdy zlosnik.gif - ale nie wiem, co wtedy z kurtyną i poduszką boczną hmm.gif

Napisano

> ja czytałem że emulator działa bardzo dobrze a jego jedyna wada to to

> że wrazie dzwonu odpala równierz poduszke pasażera nawet jak go

> nie ma.

> pozatym ten emulator jest ponoć bardzo często montowany w BMW,

> Mercedes i innych brykach

Ale Examiner pokazał Ci błąd czujnika zajęcia miejsca pasażera czy błąd poduszki ? Bo to dwie różne rzeczy, widać nie czytałeś dość dokładnie.

Napisano

> przewożeniu fotelika tyłem do kierunku jazdy - ale nie wiem, co

> wtedy z kurtyną i poduszką boczną

Kurtyny są "niewyłączalne"

Napisano

> W zasadzie właśnie głownie o to chodzi - z resztą ze względu na

Podobno poduszka pasażera jest odpalana z różną mocą w zależności od wagi pasażera. Nie wiem czy to fantazja czy prawda ale takie coś wyczytałem.

> problemy z tą matą dlatego właśnie w pewnym momencie (2004?) po

> prostu z niej zrezygnowano.

Teoretycznie u mnie maty nie ma (2005 rocznik) )ale kiedy pasażer zajmuje miejsce miga lampka poduszek. Czyli skądś płynie informacja że wlazł pasażer smile.gif

Napisano

> Podobno poduszka pasażera jest odpalana z różną mocą w zależności od

> wagi pasażera. Nie wiem czy to fantazja czy prawda ale takie coś

> wyczytałem.

Też kiedyś coś takiego widziałem ok.gif Ale być może zrezygnowano z tej funkcjonalności zlosnik.gif

> Teoretycznie u mnie maty nie ma (2005 rocznik) )ale kiedy pasażer

> zajmuje miejsce miga lampka poduszek. Czyli skądś płynie

> informacja że wlazł pasażer

To chyba raczej mata jest hmm.gif Ja w Stilo 2005 bebeszyłem oba przednie fotele i zdecydowanie maty nie było zlosnik.gif Z tym, że kontrolka migała w chwilę po włączeniu zapłonu czy odpaleniu silnika (nie pamiętam już teraz) spineyes.gif

Napisano

Kurtyny i boczne odpalają w zupełnie innej sytuacji niż poduszki przednie.

Napisano

> Też kiedyś coś takiego widziałem Ale być może zrezygnowano z tej

> funkcjonalności

Ale to jest właśnie system Multistage, taki mam napis na tapicerce 270751858-jezyk.gif

> To chyba raczej mata jest Ja w Stilo 2005 bebeszyłem oba przednie

> fotele i zdecydowanie maty nie było Z tym, że kontrolka migała

> w chwilę po włączeniu zapłonu czy odpaleniu silnika (nie

> pamiętam już teraz)

Albo jakoś inaczej, magicznie komp dowiaduje się że pasażer jest na pokładzie smile.gif

Napisano

> Kurtyny i boczne odpalają w zupełnie innej sytuacji niż poduszki

> przednie.

pewnie, ale skoro chodzi o oszczędność czemu nie ma czujnika na tylnych siedzeniach. Teraz przy uderzeniu z prawej strony wywali mi dwie poduchy prawy tył i prawa kurtyna, nawet jak bede jechał sam, więc przednią się oszczędza a dwie boczne juz nie?

Napisano

> tylnie poduchy powinny mieć wyłącznik w bagażniku (tak podobno), a

ale przeciez on chyba nie jest po to zeby zaoszczędzić poduchy, tylko dziecko w foteliku z tyłu. Nie wyobrażam sobie za każdym razem jak ktoś wsiada i wysiada z tylnych foteli iść do bagażnika wył/wł poduchy, wówczas wyłącznik byłby na desce. Wozisz dzieciaka wyłączasz, po 10 latach dzieciak dorasta to załączasz spowrotem smile.gif

Napisano

> pewnie, ale skoro chodzi o oszczędność czemu nie ma czujnika na

> tylnych siedzeniach. Teraz przy uderzeniu z prawej strony wywali

> mi dwie poduchy prawy tył i prawa kurtyna, nawet jak bede jechał

> sam, więc przednią się oszczędza a dwie boczne juz nie?

Już Ty się nie bój...

Kurtyna 150 zł

Poduszka pasazera 600 zł + deska

a cenę maty znacie...

Poza tym piszę po raz kolejny, że nie tylko o oszczędność chodziło bo taką "matę" która tylko sprawdza czy ktoś z d. usiadł na fotelu to każdy druciarz zrobi. Mata OCP mierzy wagę pasażera i jest to system pomiarowy pojemnościowy ze sterownikiem... A że się psuje, cóż, widocznie makarony nie przewidziały że niektórzy zagryzają kiełbasą i browarem pub2.gif

Napisano

> Już Ty się nie bój...

> Kurtyna 150 zł

> Poduszka pasazera 600 zł + deska

> a cenę maty znacie...

> Poza tym piszę po raz kolejny, że nie tylko o oszczędność chodziło bo

> taką "matę" która tylko sprawdza czy ktoś z d. usiadł na fotelu

> to każdy druciarz zrobi. Mata OCP mierzy wagę pasażera i jest to

> system pomiarowy pojemnościowy ze sterownikiem...

kurtyna150+podsufitka?

poducha tylna ? + nowa skóra na oparcie?

ale sam napisałeś ze mata waży pasażera itp itd, więc jeżeli chodziłoby tylko o ocalenie poduchy to byłby tam tylko pstryczek ekektryczek, a nie jakies cuda niewidy

Napisano

ultistage otwiera sie w zalezności od

> siły uderzenia. Mata to w zasadzie taki automatyczny włącznik

> poduchy.

I wszystko jasne

mata sprawdza kto siedzi (waga) i gdzie siedzi bliżej deski, dalej deski. na podstawie tych danych wybucha z różną siłą albo nawet nie wybucha, pomimo obecnosci pasażera, dodatkowo do danych tych dochodzi jeszcze siła uderzenia.

Źródło wiki:

Many of these systems use multi-stage inflators that deploy less forcefully in stages in moderate crashes than in very severe crashes. Occupant sensing devices let the air bag diagnostic unit know if someone is occupying a seat in front of an air bag, whether the person is an adult or a child, whether a seat belt or child restraint is being used and whether the person is forward in the seat and close to the air bag module. Based on this information and crash severity information, the air bag is deployed at either a high force level, a less forceful level or not at all

Więc taki emulator (psstryczek elektryczek) może nam naszą zaawansowaną poduchę multistage wywaliić prosto w twarz, kiedy akurat sięgamy do schowka po chusteczki i jesteśmy nachyleni

Napisano

> Więc taki emulator (psstryczek elektryczek) może nam naszą

> zaawansowaną poduchę multistage wywaliić prosto w twarz, kiedy

> akurat sięgamy do schowka po chusteczki i jesteśmy nachyleni

Coś takiego wydedukowałeś z czego? Zaprawdę dziwne rozumowanie smile.gif

Ale myślę że czas na EOT

Napisano

> Coś takiego wydedukowałeś z czego? Zaprawdę dziwne rozumowanie

> Ale myślę że czas na EOT

z tego ze emulator nie wie kto siedzi i gdzie siedzi i tym samym nie moze zasterowac poprawnie poduszką typu multistage

mowa oczywiscie o sytuacji podczas kraszu, kiedy jestesmy niekorzystnie ustawieni do poduchy to emulator, za pomocą poduchy, urwie nam głowe, waląc ze 100% siłą, kiedy to dane dostarczone z maty mogłby tą siłę ograniczyć, lub w ogóle zaniechać wybuchu.

Nie miałem na mysli mimowolnego wybuchu na parkingu

Napisano

> Ale to jest właśnie system Multistage, taki mam napis na tapicerce

Też miałem taki napis w moim Stilo. skromny.gif Ale obecność pasażera nie była wykrywana. zlosnik.gif

> Albo jakoś inaczej, magicznie komp dowiaduje się że pasażer jest na

> pokładzie

Raczej po prostu bada nacisk wywierany na siedzisko fotela hmm.gif - do tego służyłą ta mata ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale przeciez on chyba nie jest po to zeby zaoszczędzić poduchy, tylko

> dziecko w foteliku z tyłu. Nie wyobrażam sobie za każdym razem

> jak ktoś wsiada i wysiada z tylnych foteli iść do bagażnika

> wył/wł poduchy, wówczas wyłącznik byłby na desce. Wozisz

> dzieciaka wyłączasz, po 10 latach dzieciak dorasta to załączasz

> spowrotem

No nie wiem czego sie spodziewałes , ale masz tylko fiata, model klasy C, wiec i tak się ciesz swoimi wodotryskami. Pewnie w Maybachu są czujniki hehe.gif

Napisano

> Więc taki emulator (psstryczek elektryczek) może nam naszą

> zaawansowaną poduchę multistage wywaliić prosto w twarz, kiedy

> akurat sięgamy do schowka po chusteczki i jesteśmy nachyleni

Byłoby to wyjątkowo sprytne urządzenie gdyby oprócz faktu zajęcia miejsca i wagi pasażera potrafiłoby jeszcze podać wychylenie człowieka wiercącego tyłkiem po macie. Stilo to fajne auto ale nie popadajmy w skrajności z zaawansowaniem technologicznym.

Napisano

> Też kiedyś coś takiego widziałem Ale być może zrezygnowano z tej

> funkcjonalności

> To chyba raczej mata jest Ja w Stilo 2005 bebeszyłem oba przednie

> fotele i zdecydowanie maty nie było Z tym, że kontrolka migała

> w chwilę po włączeniu zapłonu czy odpaleniu silnika (nie

> pamiętam już teraz)

Słuchajcie - przecież wsiadając do np Mondziaka, Czy P206, czy innego VW (które nie mają tego typu maty) - jeśli pasażer nie zapnie pasów, widzimy zapaloną kontrolkę na desce, lub nawet piszczy niemiłosiernie aż do momentu zapięcia.

Czyli kwestia siedzenia i nie zapięcia pasów = palenie się kontrolki/piszczenia: to nic innego jak jakiś czujnik sprawdzający obecność pasażera (i wystepuje on chyba we wszystkich nowych i "średnio" nowych autach.

Mata w Stilakach o której piszemy - sprawdza między innymi wagę pasażera i od tego uzależnia w jakim stopniu napełni poduchę. Eliminując matę, eliminujemy system Multistage - czy tak? Ale nadal widzimy kontrolki i słyszymy bzęczyk o nie zapięciu pasów przez pasażera - czyli mata sobie, a czujnik obecności pasażera sobie (chyba że ten czujnik obecności zintegrowany jest z matą, wtedy po wyjęciu maty elimnujemy system Multistage jak i kontrolę obecności pasażera.

Tak wydedukowałem - czy poprawnie?

Napisano

> Byłoby to wyjątkowo sprytne urządzenie gdyby oprócz faktu zajęcia

> miejsca i wagi pasażera potrafiłoby jeszcze podać wychylenie

> człowieka wiercącego tyłkiem po macie. Stilo to fajne auto ale

> nie popadajmy w skrajności z zaawansowaniem technologicznym.

cytowałem tylko zawartość wiki na temat takich poduszek, to czy we fiatach robią porządnie czy nie, tego nikt nie stwierdzi.

Napisano

> No nie wiem czego sie spodziewałes , ale masz tylko fiata, model

> klasy C, wiec i tak się ciesz swoimi wodotryskami. Pewnie w

> Maybachu są czujniki

pewnie są, ale nie po to żeby oszczędzędzić poduszki podczas kraszu tak samo jak i mata w stilo nie jest od tego

Napisano

> Tak wydedukowałem - czy poprawnie?

no dokładnie tak. zastepujac mate emulatorem pozbawiamy sie multistage.

Napisano

> Słuchajcie - przecież wsiadając do np Mondziaka, Czy P206, czy innego

> VW (które nie mają tego typu maty) - jeśli pasażer nie zapnie

> pasów, widzimy zapaloną kontrolkę na desce, lub nawet piszczy

> niemiłosiernie aż do momentu zapięcia.

Ale ta funkcjonalność wynika właśnie z tego faktu, że w fotelu zamontowano czujnik obecności pasażera, który mierzy nacisk na siedzisko. W Stilo taką funkcję realizowała mata - w egzemplarzach, w których producent zaprzestał montowania tej maty, wykrywanie obecności pasażera nie działa - kontrolka niezapięcia pasów świeci się tylko wtedy, gdy pas kierowcy nie jest zapięty (założenie, że kierowca musi siedzieć na fotelu zlosnik.gif).

> Czyli kwestia siedzenia i nie zapięcia pasów = palenie się

> kontrolki/piszczenia: to nic innego jak jakiś czujnik

> sprawdzający obecność pasażera (i wystepuje on chyba we

> wszystkich nowych i "średnio" nowych autach.

W Stilo, w których zrezygnowano z montowania tej maty - nie występuje. no.gif

> Mata w Stilakach o której piszemy - sprawdza między innymi wagę

> pasażera i od tego uzależnia w jakim stopniu napełni poduchę.

> Eliminując matę, eliminujemy system Multistage - czy tak? Ale

> nadal widzimy kontrolki i słyszymy bzęczyk o nie zapięciu pasów

> przez pasażera

No właśnie cała rzecz w tym, że NIE - nie ma zapalonej kontrolki, nie ma brzęczyka. Jeśli jest kontrolka i jest brzęczyk w przypadki obecności kogoś na siedzenniu pasażera, to znaczy tyle, że mamy egzemplarz z matą w fotelu.

> Tak wydedukowałem - czy poprawnie?

Chyba jednak nie bardzo zlosnik.gif

Obecnie mam np. auto, ktore wykrywa obecność pasażerów na wszystkich miejscach, również z tyłu - jest to z resztą o tyle upierdliwe, że wystarczy z tyłu na kanapie położyć np. torbę z notebookiem by auto zaczęło domagać się zapięcia pasów. Detekcja obecności pasażera realizowana jest przez dwuwarstwową "siatkę" drucików znajdującą się pod tapicerką - nacisk na siedzisko powoduje zwarcie drucików, a dalej sygnał o obecności pasażera na danym miejscu, co w połączeniu z czujnikiem zapięcia pasów pozwala wyświetlić przypominajkę na desce.

W Stilo podobne rozwiązanie (być może bardziej zaawansowane skoro mierzyło wagę) było tylko w przednim fotelu pasażera - niestety druciki się przerywały z czasem a usterka generowała błąd. Producent zastosował ulepszenie "bezkosztowe" - po prostu wywalił tę matę, i tyle. zlosnik.gif

Napisano

> Mata w Stilakach o której piszemy - sprawdza między innymi wagę

> pasażera i od tego uzależnia w jakim stopniu napełni poduchę.

> Eliminując matę, eliminujemy system Multistage - czy tak?

Z tego co wiem (z prasy motoryzacyjnej) to system multistage uzależnia stopień wypełnienia poduszek przede wszystkim od zmierzonej wartości przyspieszenia podczas wypadku (jak duze bum to otwiera na maksa, a jak stłuczka to wcale albo delikatniej) po to, żeby jak najskuteczniej "wyhamować" delikwenta. Tak wiec brak maty chyba nie oznacza od razu ze system nie będzie działał. niewiem.gif

Napisano

> Byłoby to wyjątkowo sprytne urządzenie gdyby oprócz faktu zajęcia

> miejsca i wagi pasażera potrafiłoby jeszcze podać wychylenie

> człowieka wiercącego tyłkiem po macie. Stilo to fajne auto ale

> nie popadajmy w skrajności z zaawansowaniem technologicznym.

Powiem tak... w każdym aucie wyposażonym w poduszkę kierowcy jest tak ... że w przypadku złego trzymania kierownicy przez kierownika, kiedy dojdzie do kolizji i poduszka odpali to kierownik pozbywa się kciuków lub innych palców, które trzyma nie tak gdzie trzeba smile.gif

Robili testy na Discovery zeby.GIF

Napisano

> Z tego co wiem (z prasy motoryzacyjnej) to system multistage

> uzależnia stopień wypełnienia poduszek przede wszystkim od

> zmierzonej wartości przyspieszenia podczas wypadku (jak duze bum

> to otwiera na maksa, a jak stłuczka to wcale albo delikatniej)

> po to, żeby jak najskuteczniej "wyhamować" delikwenta. Tak wiec

> brak maty chyba nie oznacza od razu ze system nie będzie

> działał.

Tak, mata jest tylko jednym z elementów multistage, w dodatku tylko dla pasażera z przodu. Jest to największa poduszka w aucie jednocześnie więc może dlatego tyle uwagi jej poświęcają.

Napisano

> Ale ta funkcjonalność wynika właśnie z tego faktu, że w fotelu

> zamontowano czujnik obecności pasażera, który mierzy nacisk na

> siedzisko. W Stilo taką funkcję realizowała mata - w

> egzemplarzach, w których producent zaprzestał montowania tej

> maty, wykrywanie obecności pasażera nie działa - kontrolka

> niezapięcia pasów świeci się tylko wtedy, gdy pas kierowcy nie

> jest zapięty (założenie, że kierowca musi siedzieć na fotelu ).

> W Stilo, w których zrezygnowano z montowania tej maty - nie

> występuje.

Czyli Stilo ponownie jest "inne" - mata realizowała kilka (naście) funkcji, które się ulotniły w momencie wywalenia maty.

A co z tak prozaiczną sprawą jak właśnie sam pomiar obecności pasażera? Przecież w "normalnych" autach w momencie "bum", jeśli pasażera nie ma (czujnik nie odnotowuje) poducha pasażera nie strzela - rajt?

W Stilo zrezygnowali z maty, która:

- "ważyła" pasażera? (i tym samym uzależniała napełnianie poduchy)

- odnotowywała obecność pasażera (i tym samym wybuchała jeśli był, lub nie wybuchała jeśli go nie było)?

> No właśnie cała rzecz w tym, że NIE - nie ma zapalonej kontrolki, nie

> ma brzęczyka. Jeśli jest kontrolka i jest brzęczyk w przypadki

> obecności kogoś na siedzenniu pasażera, to znaczy tyle, że mamy

> egzemplarz z matą w fotelu.

> Chyba jednak nie bardzo

> Obecnie mam np. auto, ktore wykrywa obecność pasażerów na wszystkich

> miejscach, również z tyłu - jest to z resztą o tyle upierdliwe,

> że wystarczy z tyłu na kanapie położyć np. torbę z notebookiem

> by auto zaczęło domagać się zapięcia pasów. Detekcja obecności

> pasażera realizowana jest przez dwuwarstwową "siatkę" drucików

> znajdującą się pod tapicerką - nacisk na siedzisko powoduje

> zwarcie drucików, a dalej sygnał o obecności pasażera na danym

> miejscu, co w połączeniu z czujnikiem zapięcia pasów pozwala

> wyświetlić przypominajkę na desce.

> W Stilo podobne rozwiązanie (być może bardziej zaawansowane skoro

> mierzyło wagę) było tylko w przednim fotelu pasażera - niestety

> druciki się przerywały z czasem a usterka generowała błąd.

> Producent zastosował ulepszenie "bezkosztowe" - po prostu

> wywalił tę matę, i tyle.

jeśli jest tak rzeczywiście - tzn że obojętnie, czy pasażer jest, czy go nie ma - poducha wywali, więc płacimy za poduchę, która mogłaby sobie siedzieć w desce (bum bez pasażera)

ufff, zmęczyłem się palacz.gif

Napisano

> Z tego co wiem (z prasy motoryzacyjnej) to system multistage

> uzależnia stopień wypełnienia poduszek przede wszystkim od

> zmierzonej wartości przyspieszenia podczas wypadku (jak duze bum

> to otwiera na maksa, a jak stłuczka to wcale albo delikatniej)

> po to, żeby jak najskuteczniej "wyhamować" delikwenta. Tak wiec

> brak maty chyba nie oznacza od razu ze system nie będzie

> działał.

o to to - kolejne pytanie - czy to mata waży i jednocześnie dobiera napełnienie poduchy w porozumieniu z tym czujnikiem mierzącym wartość przyspieszenia? czy może mata ma za zadanie jedynie stwierdzenie obecności delikwenta i...koniec kropka?

W zasadzie to obojętnie i wisi mi to gdzieś w okolicach kostek 275123014-zielony.gif

Napisano

> Czyli Stilo ponownie jest "inne" - mata realizowała kilka (naście)

> funkcji, które się ulotniły w momencie wywalenia maty.

No właśnie pytanie, czy faktycznie pasażer był ważony? hmm.gif Gdzieś o tym czytałem - ale nie jestem pewien, czy nie na tym forum. zlosnik.gif

> A co z tak prozaiczną sprawą jak właśnie sam pomiar obecności

> pasażera? Przecież w "normalnych" autach w momencie "bum", jeśli

> pasażera nie ma (czujnik nie odnotowuje) poducha pasażera nie

> strzela - rajt?

A tu sobie strzeli ok.gif W końcu to nie problem producenta - i tak zapłaci ubezpieczalnia. zeby.GIF

> jeśli jest tak rzeczywiście - tzn że obojętnie, czy pasażer jest, czy

> go nie ma - poducha wywali, więc płacimy za poduchę, która

> mogłaby sobie siedzieć w desce (bum bez pasażera)

Poduszka sama w sobie to pikuś - gdyby była montowana jako osobny segment w desce. Ale tu problem jest taki, że po odpaleniu poduszki do wymiany jest cała deska, co - pomijając już koszt samej deski - wymaga paru dodatkowych roboczogodzin spędzonych na wymianie, a więc łatwiej osiągnąc próg wystąpienia szkody całkowitej.

Napisano

> błąd poduszki kierwocy!!

> robić?

Ja miałam to samo. Po 2 tygodniach od kupna 5-cio letniego stiluska właczyła się ta wredna czerwona lampka od poduszki.

Więc się zaczęła jazda po serwisach i mechanikach.

Stwierdziło:

ASO 1: wymiana podyszki w siedzeniu na nową - wcześniejszy właściciel już ją raz wymieniał smile.gif i dalej to samo .

Aso 2 : bład komputera - wzięłam nogi za pas, bo jeszcze mi wymienią pół auta spineyes.gif

Znajomy mechanik : wskazał poduszkę - nie naprawił, bo zajmuje się audi, vw i bmw

Po tych wizytach zapisałam sie na stilo auto kacik i dowiedziałam się, że chodzi o kostkę

Kolejny mechanik polecony przez znajomego: powiedziałam mu z góry o co chodzi - Traf w 10 !!! Luzne kabelki w kostce pod siedzeniem kierowcy smile.gif)) naprawa 60 zł devil.gif

DZIAŁA WSZYSTKO:) smile.gif uffff cool.gif

Napisano

> ASO 1: wymiana podyszki w siedzeniu na nową - wcześniejszy właściciel

> już ją raz wymieniał i dalej to samo .

zaraz, czy dobrze rozumiem, że ASO naciągnęło Cię na wymianę poduszki?! przecież to skandal, każde ASO Fiata wie, że w 98% przypadków airbag failure wywołany jest kostką pod siedzeniem, ewentualnie popsutą matą wykrywająca obecność pasażera..

Napisano

> zaraz, czy dobrze rozumiem, że ASO naciągnęło Cię na wymianę

> poduszki?! przecież to skandal, każde ASO Fiata wie, że w 98%

> przypadków airbag failure wywołany jest kostką pod siedzeniem,

> ewentualnie popsutą matą wykrywająca obecność pasażera..

No właśnie naciągnęło pierwszego właściciela i mnie też chcieli na drugą wymianę tej samej poduszki, ale się nie dałam. Powiedziałam ze pierwszy właściciel już ją raz wymienił i bez skutku, dalej jest to samo, a ASO na to: - wymienił na złą poduszkę yikes.gif

Po tej ich odpowiedzi przerażona powiedziałam, że nie mam tyle pieniędzy przy sobie na naprawę i pojechałam dalej, do drugiego aso ( pracowały tam same smarkacze), gdzie powiedzieli mi, że to może być wina komputera i mam zostawić auto za dwa dni na 6 godzin.

Podziękowałam

Śmiechu warte...Fachowcy... w naciąganiu klienta. Nigdy więcej nie pojadę ASO. Przynajmniej tego w Opolu.

Napisano

Nigdy więcej nie

> pojadę ASO. Przynajmniej tego w Opolu.

O widzisz i po to jest forum ok.gif

Masz w Opolu koleżankę Kasiunię i kolegę Zbigrę ,trzeba się było wypytac i było by prościej ok.gif20.GIF

Napisano

A trzeba poprawiać tylko tą pomarańczową z trzema przewodami, czy pozostałe cztery kostki też mają coś wspólnego z jasiem?

Napisano

nie mówiąc już o tym, że jak masz stilo, to najwyżej do ASO fiata się jedzie.

Wiadomo przecież, że ASO innych marek nie zna się na specyfice fiata (zresztą ASO fiata też nie) ale to temat nie na techniczny skromny.gif

Napisano

> nie mówiąc już o tym, że jak masz stilo, to najwyżej do ASO fiata się

> jedzie.

Zdziwiłbyś się zlosnik.gif - ze Sky Window jeździłem kilkukrotnie do ASO Mercedesa, u Fiata nie potrafili tego ogarnąć i regulacja segmentów taka, żeby dach nie klekotał, była ponad ich siły. no.gif

Napisano

> A trzeba poprawiać tylko tą pomarańczową z trzema przewodami, czy

> pozostałe cztery kostki też mają coś wspólnego z jasiem?

Jak już masz wszystko na dłoni to wsio i pospinać szybkozłączkami /takie paski stosowane w elektryce / ok.gif

Napisano

> Jak już masz wszystko na dłoni to wsio i pospinać szybkozłączkami

> /takie paski stosowane w elektryce /

ale mam tam jedną kostkę z trzema przewodami, ze trzy z czterema i jedną chyba z dwudziestoma, chyba wszytkich nie muszę poprawiać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.