Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miał ktoś w MK II rdzę na dachu ???

Featured Replies

Napisano

jak masz tylko powierzchniowa to i tak ci z gw nici bo tam musisz miec na wylot i to od sirodka na zewnatrz frown.gif

Napisano
  • Autor

> jak masz tylko powierzchniowa to i tak ci z gw nici bo tam musisz

> miec na wylot i to od sirodka na zewnatrz

Oceńcie sami i napiszcie co byście z tym robili , walczyć o gwarancję czy samemu naprawić ?

rdza2.jpg

rdza3.jpg

Napisano

> Oceńcie sami i napiszcie co byście z tym robili , walczyć o gwarancję

> czy samemu naprawić ?

Ja bym dał to do zrobienia u znajomego lakiernmika za te 80 zł, bo faktycznie jest to do zrobienia "punktowo" i nie trzeba malowac całego dachu ok.gif

Napisano

> czy samemu naprawić ?

rób u znajomego

zrobi ci to punktowo

jak jest dobry to nawet nie będzie śladu bo kolor ci ścieniuje ze nie będzie widać

Napisano
  • Autor

> Ja bym to zrobił u lakiernika

Dzięki chłopaki, napiszcie tylko wylezie to znowu po czasie ?

Napisano

> czy samemu naprawić ?

jak 80-100 zł to ja chyba też pojade do znajomego blacharza...

z tym że moja ruda jest w samych rogach zakrecony.gif

Napisano

> Dzięki chłopaki, napiszcie tylko wylezie to znowu po czasie ?

jak dobrze zrobi, odtłuści, zastosuje srodek do rdzy to niepowinno. A ci w ASO to mogą prędzej coś na odpie..... zrobić i po roku wylezie frown.gif

Napisano

> Dzięki chłopaki, napiszcie tylko wylezie to znowu po czasie ?

To co Motyl napisał i do tego:

Jeżeli nie jest to głęboki wżer, ani korozja nie poszła po granicy ziarn to powinieneś mieć spokój po wieki wieków... chyba, że znów zepsujesz grinser006.gif

Napisano

No to mnie przestraszyłeś,dzisiaj robię oględziny boje_sie.gif

Napisano

> czy samemu naprawić ?

Mialem idento. Wyjalem uszczelke (kedra, jak sie dowiedzialem), oczyscilem i zabezp antykorozyjnie. Problem byl z zalozeniem uszczelki. Pojechalem z tym do lakiernika. Okazalo sie ze on tez mial problem, zalozyl w ten sposob, ze poniewaz uszczelka nie weszla calkowicie to ja przykleil silikonem. Nie wyglada to super ale rdza powstrzymana. Obecnie kombinuje jak poprawic uszczelke.

Napisano

ano ja miałem... właśnie usuwam... zasadniczo na całym aucie, a trochę się już tego uzbierało frown.gif

Napisano

W moim kropku też zaczyna się coś dziać przy uszczelce przedniej szyby przy dachu... niebawem będzie trzeba z tym powalczyć wink.gif

Napisano
  • Autor

> W moim kropku też zaczyna się coś dziać przy uszczelce przedniej

> szyby przy dachu... niebawem będzie trzeba z tym powalczyć

Który masz rocznik kolego ? No jakby mi wylazło w 8-9 letnim aucie to bym jeszcze przeżył, ale 4,5 roku... Jutro do lakiernika.

Napisano

> Kurcze dziś zauwazyłem.... Wykwit przy uszczelce szyby czołowej

> prawie na wprost anteny... Załamka, ocynk niby miał być. Jutro

> jade do ASO na ogledziny i ma być niby z gwarancji na

> perforację, bo inaczej przed zimą czeka mnie malowanie całego

> dachu za swioje. dziś pytałem 250 zł u lakiernika poza ASO. Aż

> się wierzyć nie chce, 15 letnie gruchoty jeżdżą bez rdzy, a tu

> taki kwiatek. Pierwszy raz Fiat mnie tak zawiódł... Pewnie

> trzeba szybę wycinać i czyścić i wszystko malować...

Wczoraj widziałem punciaka z rdza na całej szerokosci szyby. To nie były parchy tylko lakier odpadł i rdzawe placki były widoczne, az się zastanowiłem jak to mozliwe yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Wczoraj widziałem punciaka z rdza na całej szerokosci szyby. To nie

> były parchy tylko lakier odpadł i rdzawe placki były widoczne,

> az się zastanowiłem jak to mozliwe

No nic jestem po likwidacji rdzy z dachu. Polakierowane niby ok, prawie nie widać . Tylko tak - mam za tydzień podjechać do polerowania. Podobno jak się utwardzi lakier to jeszcze będzie delikatny papier ścierny i pasta polerska. Napiszcie czy to mi zlikwiduje taką mgiełkę, którą widać na przejściu nowego i starego lakieru ? Jeszcze dopatrzyłem się minimalnego zacieku i 3-4 malutkich pęcherzyków powietrza. Czy to polerowanie zlikwiduje zupełnie te nierówności ??? Jasne że jak oryginał nie będzie wyglądało, ale kumpel mówi że nie zobaczę różnicy po polerce. Faktycznie , czy raczej tylko takie gadanie ?

Napisano

> No nic jestem po likwidacji rdzy z dachu. Polakierowane niby ok,

> prawie nie widać . Tylko tak - mam za tydzień podjechać do

> polerowania. Podobno jak się utwardzi lakier to jeszcze będzie

> delikatny papier ścierny i pasta polerska. Napiszcie czy to mi

> zlikwiduje taką mgiełkę, którą widać na przejściu nowego i

> starego lakieru ? Jeszcze dopatrzyłem się minimalnego zacieku i

> 3-4 malutkich pęcherzyków powietrza. Czy to polerowanie

> zlikwiduje zupełnie te nierówności ??? Jasne że jak oryginał nie

> będzie wyglądało, ale kumpel mówi że nie zobaczę różnicy po

> polerce. Faktycznie , czy raczej tylko takie gadanie ?

skoro kumpel mówi, że nie zobaczysz różnicy to po co polerować niewiem.gifwink.gif

a tak serio to zależy jak malował, jeśli cieniował resztę to coś tam polerowanie pomóc powinno, natomiast jeśli nie cieniował to obawiam się, że będzie widać oslabiony.gif.

Zniweluje różnicę w kwestii nakładania lakieru ale nie zniweluje różnicy odcienia icon_rolleyes.gif

Co do mgiełki zapewne chodzi Ci o zapylenie auta ? Jeśli tak to polerowanie powinno to zniwelować.

posprawdzaj sobie zapylenie na całym aucie, przejedź dłonią po karoserii, szybach, jeśli nie wyczujesz szorstkości i nie będzie Ci szumieć pod ręką to wsio jest ok. Jeśli natomiast będzie szumieć tzn. że auto zapylone jest no.gif

Napisano
  • Autor

> skoro kumpel mówi, że nie zobaczysz różnicy to po co polerować

> a tak serio to zależy jak malował, jeśli cieniował resztę to coś tam

> polerowanie pomóc powinno, natomiast jeśli nie cieniował to

> obawiam się, że będzie widać .

> Zniweluje różnicę w kwestii nakładania lakieru ale nie zniweluje

> różnicy odcienia

> Co do mgiełki zapewne chodzi Ci o zapylenie auta ? Jeśli tak to

> polerowanie powinno to zniwelować.

> posprawdzaj sobie zapylenie na całym aucie, przejedź dłonią po

> karoserii, szybach, jeśli nie wyczujesz szorstkości i nie będzie

> Ci szumieć pod ręką to wsio jest ok. Jeśli natomiast będzie

> szumieć tzn. że auto zapylone jest

tylko ja malowałem tylko skrawek dachu, tak 20 cm na 20 cm i na krawędziach malowania mam taką mgiełkę...

Napisano

WITAM

W moim punciaku 2001 rok wykryłem trzy ogniska rdzy na dachu dwa w okolicach anteny i jedno z prawego boku dachu.

Będę naprawiał w ASO na gwarancji.

Napisano

> WITAM

> W moim punciaku 2001 rok wykryłem trzy ogniska rdzy na dachu dwa w

> okolicach anteny i jedno z prawego boku dachu.

> Będę naprawiał w ASO na gwarancji.

a masz wszystkie przeglądy na blachę ???

Napisano

> a masz wszystkie przeglądy na blachę ???

Tak. Wszystkie przeglądy i naprawy robię w jednym ASO Już jestem wstępnie umówiony. Mam nadzieję że będzie OK.

Napisano

> a robiliście regularnie przeglądy blacharki pod kątem tej gwarancji

> Bo jak nie, to możecie pocałować kropka w rurę

> Podstawą do gwarancji są przeglądy

gwarancja w fiacie to fikcja ... stwierdzam to na podstawie autopsji mojego poprzedniego Classika ...

serwisowanego i przegnitego w 5 lat na wylot z każdej strony ....

przy dochodzeniu swoich praw dowiedziałem się że właściwie to mi się gwarancja należy, ale mam pecha bo nie wszystkie elementy są objęte gwarancją ... i akurat podłoga nie jest, bo ona była punktem sporu

w skrócie mnie uświadomili że elementy nośne pojazdu są wyłączone ... czyli podłoga słupki dach i wszelakie stałe grodzie ....

moje obecne dwa fiaciki nie były i nie będą serwisowane w aso ... mogę odsprzedać czystą książkę ...

nie daje się uczyć praktykantom z zasadniczych szkół zawodowych na moim sprzęcie ...

w przyszłości też nie zamierzam serwisować w ASO ... nawet jeśli to nie będzie fiat

w aso korzystam z darmowych kampanii przeglądowych

btw to szykują coś zimowego ???

Napisano
  • Autor

No i dach wygląda jak nowy, ciekawe czy nie wylezie w przyszłości dziadostwo... Miejsce zostało spolerowane tak że nawet ja mam problemy dojrzęc czy coś było robione smile.gif

Pewnie jeszcze kilka miesięcy moim Puntem pojeżdżę i nie będe ukrywal przed przyszłym kupcem, że rdza się pojawiła.

Słuchajcie ile wołać za Punto 1.2 8V Active 5d z 2004 ( 85000 km) ? W ASO jak wezmę coś innego dają mi 17.000. Sprzedawał ktoś ostatnio coś podobnego ? Jakie są realne ceny ?

Napisano

> ASO jak wezmę coś innego dają mi 17.000. Sprzedawał ktoś

> ostatnio coś podobnego ? Jakie są realne ceny ?

IMHO świetna cena,,, ja bym brał zlosnik.gif

Mojego (komfort 3d 67 tys km 2004 rocznik) wycenili na 16 tys z kawałkiem...

Napisano

ja już mogę spokojnie napisać... MIAŁEM

• 2 tygodnie później...
Napisano

Też mi wyskoczył pryszcz na dachu, punciak miał 3 latka. Pojechałem na serwis do Viamotu w Krakowie i bez żadnego problemu przyjęto auto do lakierowania dachu w ramach gwarancji.

Napisano

U mnie się nic nie zapowiada choć rocznik 2002. Specjalnie pod uszczelki pozaglądałem i czyściutko, zero odprysków... tylko się cieszyć. Chociaż na lakierowanie się teraz nie wykosztuję to za to mnie rozrząd czeka jakoś teraz bo jeszcze wymieniany nie był :/

Napisano

> U mnie się nic nie zapowiada choć rocznik 2002. Specjalnie pod uszczelki pozaglądałem i czyściutko, zero odprysków... tylko się cieszyć. Chociaż na lakierowanie się teraz nie wykosztuję to za to mnie rozrząd czeka jakoś teraz bo jeszcze wymieniany nie był :/

no 6 lat chociaż przebieg mały ale to 16V

Napisano
  • Autor

Wiecie co wcale za bardzo z tej roboty kumpla zadowolony nie jestem...

Praktycznie odcień nie do odróżnienia, ale coś spartolić musiał, bo po 3 tygodniach w miejscu szpachlowania tej wyczyszczonej rdzy lakier się jakoś zsiadł... widać to co prawda pod kątem tylko no ale chyba nie powinien... no i do tego takie malutkie pecherzyki w tym miejscu wyszły... (co prawda to się spolerowało)

Koleś tłumaczy że jak lakier stwardniał to szpachla delikatnie siadła - no ale kurcze przed robotą nie mówił , że to się może stać ! Do znawców tematu - Co spierniczył ?

Olewam , punkt ma ze dwa cm i nie mam już czasu i ochoty na poprawianie (byleby rdza nie wylazła)

Napisano
moze sie spieszyl szpachla nie wyschnela i zaczal np malowac. z wlasnego doswiadczenia wiem ze w naszym kraju jest bardzo trudno znalezc dobrego lakiernika z lakiernia odpowiednio wyposazona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.