Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wielki problem - często rozładowujący się akumulator

Featured Replies

Napisano

Witam, już od dłuższego czasu mam ten sam problem z astrą. Jakiś rok temu zaczął nagle mi się rozładowywać akumulator, był to oryginalny opla. Zakupiłem nowy ale problem nie znikł. Myślałem, że wina tkwi w nowo zakupionym aku. oddałem na gwarancje, dostałem zastępczy i problem dalej ten sam. Przyszedł z gwarancji, problem nie znikł. byłem u kilku elektryków, którzy sprawdzili czy ładowanie jest i wyszło, że jest. Zawsze jak się rozładuje i go naładuje to pojeździ się nieraz 2dni a nieraz tydzień. dodam, że rozładowuję się totalnie do 0. Nie dawno znowu byłem u elektryka i sprawdził ładowanie i jest OK. odłączyłem wszelkie źródła pobierania prądu typu wzmacniacz diode od alarmu, ale problem nie znikł. dziś znowu się rozładował a gdy udało mi się go odpalić z kabli to ujechałem jakieś 200m i sam zgasł. tak nigdy nie było aby nawet podczas rozładowania zgasł podczas jazdy. odpaliłem go znowu z kabli i dalej już było OK tzn. nie zgasł a jechał normalnie.

Powiedzcie gdzie może tkwić problem?

Byłem dziś rozejrzeć się za alternatorem ale cena minie powaliła 492zł i z tego co mi w sklepie powiedział alternator dobiera się po nr nadwozia.

ASTRA F C16NZ

Napisano

PO co sie interesujesz alternatorem jak widac ze to raczej nie w nim problem. To z reszta mozesz sobie sam woltomierzem sprawdzic.

Masz problem z jakims "dzikim" poborem pradu. To znacyz jakis obwod nie zostaje poprawnie wylaczony. Np lampka w bagazniku, sterownik od gazu itp

Muszisz podejsc do sprawy z amperomierzem, zmierzyc prad spoczynkowy a potem po kolei wylaczajac bezpiecnziki zidentyfikowac ktory obwod jest problemem.

Napisano
  • Autor

> PO co sie interesujesz alternatorem jak widac ze to raczej nie w nim

> problem. To z reszta mozesz sobie sam woltomierzem sprawdzic.

> Masz problem z jakims "dzikim" poborem pradu. To znacyz jakis obwod

> nie zostaje poprawnie wylaczony. Np lampka w bagazniku,

> sterownik od gazu itp

> Muszisz podejsc do sprawy z amperomierzem, zmierzyc prad spoczynkowy

> a potem po kolei wylaczajac bezpiecnziki zidentyfikowac ktory

> obwod jest problemem.

Jeżeli chodzi o to co napisałeś to nigdzie nie świeci się żadna lampka, a gazu nie posiadam.

A jeżeli chodzi o ten amperomierz to możesz napisać konkretnie jak to zrobić bo niestety w sprawach elektrycznych jestem laikiem.

Napisano

> A jeżeli chodzi o ten amperomierz to możesz napisać konkretnie jak to

> zrobić bo niestety w sprawach elektrycznych jestem laikiem.

zdejmujesz klemę

podłączasz miernik pod aku i klemę

i mierzysz

powinno być w okolicach 50mA

Napisano
  • Autor

> zdejmujesz klemę

> podłączasz miernik pod aku i klemę

> i mierzysz

> powinno być w okolicach 50mA

tzn. odpinam klemę + czy - czy obie naraz? wtedy mam miernikiem podłaczyć jeden przewód pod + aku a drugi pod klemę? o to chodzi?

Napisano

> zdejmujesz klemę

Można też cęgowym, ale musi mieć pomiar prądu stałego.

Napisano

> podłaczyć jeden przewód pod + aku a drugi pod klemę? o to

> chodzi?

tak - jeden przewód miernika do aku, a drugi do klemy,

druga klema zostaje normalnie na aku

oczywiście silnik zgaszony i stacyjka na 0 (wyłączona)

Napisano
  • Autor

> Można też cęgowym, ale musi mieć pomiar prądu stałego.

nie wiem ale chyba coś mi to nie wychodzi. zrobiłem tak:

odłączyłem klemę + na mierniku ustawiłem zakres do 200mA i zetknąłem jeden przewód miernika z klemą a drugi z aku i na wyświetlaczu wyskoczyło 1 a jak odwrotnie to zrobiłem to wyskoczyło -1. próbowałem z różnymi zakresami na mierniku i zawsze było 1. jak mówiłem jestem zielony w tym.

Napisano

> nie wiem ale chyba coś mi to nie wychodzi. zrobiłem tak:

> odłączyłem klemę + na mierniku ustawiłem zakres do 200mA i zetknąłem

może to jest powodem hmm.gif

Napisano

1 albo -1 czesto oznacza przekroczenie zakresu. Zalezy od miernika.

Napisano

> zdejmujesz klemę

> i mierzysz

> powinno być w okolicach 50mA

nie napisałeś jednej ważnej rzeczy.

kleme należy zdejmować tak, żeby nie przerwać obwodu, tzn jedną końcówką miernika dotknąć klemy, drugą bieguna i dopiero wtedy zdjąć kleme z bieguna (ostrożnie, żeby ani na pół sekundy nie przerwać obwodu), bo w innym wypadku wskazania prawie napewno będą oszukane.

i ps1

zdejmuje sie kleme minusową zwykle, bo bezpieczniej

ps2 do autora wątku

u jakiego ty byłeś elektryka, ktory nawet nie pomyślał, żeby zmierzyć ci pobór prądu ... masakra

ps3

nie kupuje sie nowego altka za 5 stów do astry, ktora warta jest kilka tysi. jakby w razie zaszła potrzeba, to bupujesz ze szrotu używke (zwykle dają gwarancje rozruchową) albo idziesz do elektrykai regenerujesz) Koszt zwykle max 150 zł

Ale narazie altkim sie nie przejmuj skoro ładuje prawidłowym napięciem

Napisano

> próbowałem z różnymi zakresami na mierniku i zawsze było 1. jak

> mówiłem jestem zielony w tym.

No i tu jest problem. Jakie zakresy masz w mierniku? Typowy, największy zakres to 2A, co oznacza, że coś ci zabiera ponad te 2A prądu. Swoją drogą to trochę dziwne, że nie odpalił Ci bezpiecznik topikowy (typowe zabezpieczenie popularnych mierników).

Napisano

masz przekroczony zakres bo najprawdopodobniej przerwales obwod i zalacza ci za kazdym razem wyswietlacz jak po poodlaczeniu aku. wiec albo nie przerywaj obwodu albo odlacz wyswietlacz i zamknij drzwi w aucie aby oswietlenie nie swiecilo sie...

Napisano

Tak jak koledzy radzą odłączaj klemę już trzymając sondy miernika na klemie i bolcu akum.

I przełącz, (jeśli twój miernik posiada) na wyższy zakres pomiaru prądu. Przypatrz także, (jeśli twój miernik posiada) czy nie trzeba także przełożyć sondy w mierniku do gniazda prądowego.

post-85009-14352498536868_thumb.jpg

Napisano

> Tak jak koledzy radzą odłączaj klemę już trzymając sondy miernika na

> klemie i bolcu akum.

> I przełącz, (jeśli twój miernik posiada) na wyższy zakres pomiaru

> prądu. Przypatrz także, (jeśli twój miernik posiada) czy nie

> trzeba także przełożyć sondy w mierniku do gniazda prądowego.

Ja jeszcze dodałbym, że warto poprosić kogoś o pomoc aby odłączał kolejno obwody wyjmując bezpieczniki. W którymś momencie pobór prądu spadnie i to będzie znak w którym obwodzi masz problem.

A tak przy okazji zapytam bo u mnie kiedyś był ten problem. Jakie masz radio?

I czy masz zwarte przewody żółty i czerwony?

Ja tak zrobiłem kiedyś przy radiu blaupunkt no i okazało się, że tak nie wolno bo radioodtwarzacz rozładowywał akumulator.

Napisano

> Ja jeszcze dodałbym, że warto poprosić kogoś o pomoc aby odłączał

> kolejno obwody wyjmując bezpieczniki. W którymś momencie pobór

> prądu spadnie i to będzie znak w którym obwodzi masz problem.

a nie lepiej odrazu przy wyjmowaniu bezpieczników w ich miejsce wkładac miernik i mierzyc pobor na danym obwodzie...i wtedy tylko 1 osoba jest potrzebna do tego wink.gif

Napisano

Tu jeden z wielu wątków o pomiarze poboru prądu przez obwody auta oraz jak umiejętnie zdjąć klemę bez przerywania zasilania: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Tu jeden z wielu wątków o pomiarze poboru prądu przez obwody auta

> oraz jak umiejętnie zdjąć klemę bez przerywania zasilania: KLIK

> Pozdroofka

No i najprawdopodobniej doszedłem gdzie tkwi problem z częstym rozładowaniem aku choć na 100% pewny nie jestem. podpiąłem miernik pod miejsce bezpiecznika odpowiadającego za radio (chyba nr 24) no i okazało się, że pobiera tam 0,5mA o ile to dobrze zrobiłem. dziwna sprawa bo panel w radiu był wyjęty. Ale gdy odłączyłem zasilanie od radia spadło do 0. Dodam, że żółty i czerwony przewód w radiu miałem złączone razem i podpięte do czerwonego. Rozłączyłem to tak, że żółty podłączyłem z żółtym a czerwony z czerwonym. Po ponownym sprawdzeniu miernikiem okazało się, że jest 0 ale pojawił się inny problem. Natomiast teraz radio działa tylko po przekręceniu stacyjki ale to akurat jest mało istotne dla mnie, problem tkwi w tym, że radio po odłączeniu stacyjki traci całą pamięć i za każdym ponownym przekręceniem kluczyka trzeba na nowo konfigurować wszystko w radiu włącznie ze stacjami radiowymi. Powiedzcie mi forumowicze jak się tego problemu pozbyć, czy to jest wina radia? jak wy macie w swoich astrach to podpięte, że wam nie wyczerpuje aku i nie zeruje pamięci w radiu?

Napisano

No właśnie, a niedawno gdzieś koledzy proponowali aby tak robić jak się nie chce aby radio działało tylko po stacyjce.

Ostrzegałem tam, że może prowadzić do takich sytuacji.

Jakie masz radio blaupunkt? czy jakieś inne?

Niektóre odtwarzacze są przystosowane tylko do pracy ze stacyjką, niektóre dają się włączyć, mój blaupunkt włącza się, kenwood chyba też powinien, sony miało przełącznik taki śmieszny pod spodem (jednak niektóre modele miały tylko puste miejsce po nim.

Kwestia odtwarzacza i ewentualnego jego odpowiedniego podpięcia.

Link 1

Link 2

Napisano
  • Autor

> No właśnie, a niedawno gdzieś koledzy proponowali aby tak robić jak

> się nie chce aby radio działało tylko po stacyjce.

> Ostrzegałem tam, że może prowadzić do takich sytuacji.

> Jakie masz radio blaupunkt? czy jakieś inne?

> Niektóre odtwarzacze są przystosowane tylko do pracy ze stacyjką,

> niektóre dają się włączyć, mój blaupunkt włącza się, kenwood

> chyba też powinien, sony miało przełącznik taki śmieszny pod

> spodem (jednak niektóre modele miały tylko puste miejsce po nim.

> Kwestia odtwarzacza i ewentualnego jego odpowiedniego podpięcia.

mam radio LG LAC-M7600R

Napisano

> mam radio LG LAC-M7600R

Słuchaj, na którym pinie we wtyczce iso do radia jest kabel czerwony a na którym żółty, prawdopodobnie jest zamienione miejscami porównując z kostką iso oryginalną z astry. Czyli zamiana miejscami żółtego z czerwonym. Spróbuj, zepsuć nic nie zepsujesz a możliwe że zacznie się włączać bez potrzeby przekręcania stacyjki, tak jak mam to ja.

Napisano

no i okazało się, że pobiera tam 0,5mA o ile to dobrze

> zrobiłem. dziwna sprawa bo panel w radiu był wyjęty

I o co się bić to jest tylko 0,5mA. Normalny pobór prądu w samochodzie to około 20mA. Jeżeli to nie jest 0,5A i jesteś pewien pomiaru to szukaj dalej bo to nie radio.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No właśnie, za nim kupiłem tego LG miałem kenwooda i miałem podpięte kable żółty z czerwonym. i chyba tego problemu nie miałem wtedy choć ręki se uciąć nie dam. Kenwood się zepsuł i kupiłem LG.

Więc jeżeli to jest wina radia to jakiej marki radia polecacie? tak aby nie rozładowywało aku jak lub nie traciło pamięci.

Napisano

> I o co się bić to jest tylko 0,5mA.

pół miliampera to nawet na mierniku nie da się wybadać tak mało jest.

ps. ja myśle że to jednak radio

też miałem swego czasu lg i jeśli było odłączone przed stacyjką to nawet wyłączone żarło sporo prądu

Napisano
  • Autor

> Słuchaj, na którym pinie we wtyczce iso do radia jest kabel czerwony

> a na którym żółty, prawdopodobnie jest zamienione miejscami

> porównując z kostką iso oryginalną z astry. Czyli zamiana

> miejscami żółtego z czerwonym. Spróbuj, zepsuć nic nie zepsujesz

> a możliwe że zacznie się włączać bez potrzeby przekręcania

> stacyjki, tak jak mam to ja.

No i kolega"jacknn " coś wymyślił. Fakt odpalanie radia mam ze stacyjki ale zrobiłem tak jak powiedział, tzn. zamieniłem na kostce te dwa przewody i już pamięci nie traci. Ciekawe tylko czy to, że aku padał tak często to była wina akurat źle podpiętego radia. okaże się za kilka dni.

Napisano
  • Autor

> pół miliampera to nawet na mierniku nie da się wybadać tak mało jest.

> ps. ja myśle że to jednak radio

> też miałem swego czasu lg i jeśli było odłączone przed stacyjką to

> nawet wyłączone żarło sporo prądu

być może i źle to ja odczytałem na wyświetlaczu było 05.35 niekiedy było 06, z groszami.

Napisano

> być może i źle to ja odczytałem na wyświetlaczu było 05.35 niekiedy

> było 06, z groszami.

to co bylo na wyswietlaczu to nie wszystko, jaki miales zakres ustawiony??

Napisano

20.GIF

Połącz żółty z czerwonym i czerwony z żółtym i będzie ok. Ople mają odwrotnie zasilanie po stacyjce i stałe. Jeżeli pamięć radia będzie brała za dużo, to radio do sprawdzenia na warsztat.

Napisano
  • Autor

> to co bylo na wyswietlaczu to nie wszystko, jaki miales zakres

> ustawiony??

tzn. powiem tak ustawiałem różne zakresy ale wtedy zmieniał się przecinek a wartość pozostawała ta sama. jeżeli chodzi o zakresy to ustawiałem 20m 200mA

Napisano
  • Autor

> Połącz żółty z czerwonym i czerwony z żółtym i będzie ok. Ople mają

> odwrotnie zasilanie po stacyjce i stałe. Jeżeli pamięć radia

> będzie brała za dużo, to radio do sprawdzenia na warsztat.

No to chyba zamieniłem miejscami żółty z czerwonym na kostce iso radia, to nie jest to samo?

Napisano

> tzn. powiem tak ustawiałem różne zakresy ale wtedy zmieniał się

> przecinek

sciana.gif wlasnie o to chodzi, logiczne jest ze wartosc sie nie mogla zmienic, dlatego wazne jest przy jakim zakresie to mieszyłes dokladnie...

> jeżeli chodzi o zakresy

> to ustawiałem 20m 200mA

czyli to co podałes to dla jakiego zakresu??

Napisano

Niech kolega pstryknie fotkę jak robi pomiar i załączy do tematu i nie będzie wtedy problemu.

Jak ja miałem podobny problem i winowajca było radio miałem pobór ok. 0,7A. Mogę przypuszczać że kolega ma 0,5A, skoro wyjął bzp i miał 0A (biorę to w przybliżeniu) to raczej innej przyczyny nie można podejrzewać.

Napisano

Co do samego radia, znalazłem jakąś francuska instrukcję.

Kolor żółty kabla to stały +, czerwony i różowy to + po stacyjce.

Czyli różowy i czerwony łączymy razem, żółty ma mieć cały czas +.

Sprawdź swoje połączenie, zajrzyj do instrukcji może coś pisze o podłączeniu lub ustawieniu zasilania dla wyłączonej stacyjki.

Napisano
  • Autor

> Niech kolega pstryknie fotkę jak robi pomiar i załączy do tematu i

> nie będzie wtedy problemu.

> Jak ja miałem podobny problem i winowajca było radio miałem pobór ok.

> 0,7A. Mogę przypuszczać że kolega ma 0,5A, skoro wyjął bzp i

> miał 0A (biorę to w przybliżeniu) to raczej innej przyczyny nie

> można podejrzewać.

Wyjąłem bezpiecznik i wetknąłem zamiast niego oba przewody miernika. wcześniej podałem błąd. po przecinku była tylko jedna wartość było 05,3 niekiedy więcej. teraz nie zrobię pomiaru bo mi wychodzi już na 0. mogę tylko pokazać jakim miernikiem to robiłem.

na tym mierniku ustawiłem na 200m tyle, że czerwony przewód nie był podpięty w środkowe pole czyli: (V "om" mA) a w 10A. Jak miałem wcześniej podpięty pod środkowe gniazdo to wskazania zawsze było 1. powtarzam, że w tych sprawach jestem ciemny.

post-66002-14352498546603_thumb.jpg

Napisano

> Wyjąłem bezpiecznik i wetknąłem zamiast niego oba przewody miernika.

> wcześniej podałem błąd. po przecinku była tylko jedna wartość

> było 05,3 niekiedy więcej. teraz nie zrobię pomiaru bo mi

> wychodzi już na 0. mogę tylko pokazać jakim miernikiem to

> robiłem.

> na tym mierniku ustawiłem na 200m tyle, że czerwony przewód nie był

> podpięty w środkowe pole czyli: (V "om" mA) a w 10A. Jak miałem

> wcześniej podpięty pod środkowe gniazdo to wskazania zawsze było

> 1. powtarzam, że w tych sprawach jestem ciemny.

Jeśli podłączyłeś plusa multimetru do środkowego gniazda to miernik mierzy do 200mA. Jeśli masz cały czas pokazuje ( z lewej strony wyświetlacza ) 1 to oznacza że wartość prądu mierzonego przekracza 200mA

Teraz musisz przełożyć plus do gniazda 10A i ustawić zakres pomiarowy na 10A.

Dopiero wówczas będziesz mógł zmierzyć prąd jaki łyka instalacja podczas postoju.

pozdrawiam

Napisano

<na tym mierniku ustawiłem na 200m tyle, że czerwony przewód nie był podpięty w środkowe pole czyli: (V "om" mA) a w 10A

Przy takiej kombinacji nic nie zmierzysz, jedynie jakieś głupoty wink.gif

Tak jak pisałem powyżej plus do gniazda 10A i zakres pomiarowy także na 10A, wtedy zmierzysz pobór prądu.

pozdrawiam

Napisano

>Przy takiej kombinacji nic nie zmierzysz, jedynie jakieś głupoty

zmierzyłby...o ile pobór byłby w normie, tzn do jakichś 40mA

Napisano

> zmierzyłby...o ile pobór byłby w normie, tzn do jakichś 40mA

Jak mógł by dokonać rzeczywistego pomiaru prądu skoro zakres ustawił na 200mA , a wtyk pomiarowy podłączył do gniazda 10A, w tych miernikach to jest w ogóle inny obwód. Na zakresie 200mA , można mierzyć do 199,9mA wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> Jak mógł by dokonać rzeczywistego pomiaru prądu skoro zakres ustawił

> na 200mA , a wtyk pomiarowy podłączył do gniazda 10A, w tych

> miernikach to jest w ogóle inny obwód.

chyba że

> Na zakresie 200mA , można

> mierzyć do 199,9mA

no to to jasne.

te 40mA to podałem jako akceptowalną granice poboru w aucie.

Napisano
  • Autor

Przeprowadziłem pomiary na każdym bezpieczniku (na wyjętym i na wyłączonym zapłonie). Na mierniku też ustawiłem różne zakresy i wyszło mi coś takiego:

czerwony przewód miernika podpięty w 10A zakres też ustawiłem 10A i na każdym bezpieczniku wynik był 0.00

czerwony przewód miernika podpięty w V"om"mA zakres ustawiony kolejno na 200m / 20m i na każdym bezpieczniku wynik był 0 prócz bezpiecznika nr 1. Na nim było tak: przy zakresie 200m wynik 108.7, a przy zakresie 20m wynik 9.30.

Niech ktoś rzuci fachowym okiem na to i powie czy wszystko jest OK czy nie. Dlatego zrobiłem w kilku zakresach pomiary bo jestem zielony w tym a wcześniej się różnie wypowiadali koledzy jak przeprowadzić prawidłowo pomiar.

Napisano

> Przeprowadziłem pomiary na każdym bezpieczniku (na wyjętym i na

> wyłączonym zapłonie). Na mierniku też ustawiłem różne zakresy i

> wyszło mi coś takiego:

> czerwony przewód miernika podpięty w 10A zakres też ustawiłem 10A i

> na każdym bezpieczniku wynik był 0.00

> czerwony przewód miernika podpięty w V"om"mA zakres ustawiony kolejno

> na 200m / 20m i na każdym bezpieczniku wynik był 0 prócz

> bezpiecznika nr 1. Na nim było tak: przy zakresie 200m wynik

> 108.7, a przy zakresie 20m wynik 9.30.

> Niech ktoś rzuci fachowym okiem na to i powie czy wszystko jest OK

> czy nie. Dlatego zrobiłem w kilku zakresach pomiary bo jestem

> zielony w tym a wcześniej się różnie wypowiadali koledzy jak

> przeprowadzić prawidłowo pomiar.

Ten pomiar jest bardziej wiarygodny, chociaż powinieneś mierzyć na zakresie 10A i kable w mierniku też do pomiaru 10A. Wiąże sie to z tym że amperomierz ma swój opór wewnętrzny i im mniejszy zakres pomiarowy tym większy ten opór i włączając dodatkowy opór do układu zmniejszasz prąd. Na zakresie 10A opór bocznika jest na tyle mały że nie wprowadza dużego błędu a i tak można zobaczyć prądy rzędu 10mA. Ciebie interesuje czy prąd jest około 20mA=0.02A czy 0.2A i na tym zakresie to wyjdzie. Tym samym sposobem możesz zmierzyć pobór z akumulatora na klemach, i nie przejmuj się zwiększonym poborem na początku ten prąd się ustabilizuje po kilku chwilach. Może masz alarm z osobnym bezpiecznikiem którego nie ma w skrzynce z bezpiecznikami, a on też może mieć spory pobór.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ten pomiar jest bardziej wiarygodny, chociaż powinieneś mierzyć na

> zakresie 10A i kable w mierniku też do pomiaru 10A. Wiąże sie to

> z tym że amperomierz ma swój opór wewnętrzny i im mniejszy

> zakres pomiarowy tym większy ten opór i włączając dodatkowy opór

> do układu zmniejszasz prąd. Na zakresie 10A opór bocznika jest

> na tyle mały że nie wprowadza dużego błędu a i tak można

> zobaczyć prądy rzędu 10mA. Ciebie interesuje czy prąd jest około

> 20mA=0.02A czy 0.2A i na tym zakresie to wyjdzie. Tym samym

> sposobem możesz zmierzyć pobór z akumulatora na klemach, i nie

> przejmuj się zwiększonym poborem na początku ten prąd się

> ustabilizuje po kilku chwilach. Może masz alarm z osobnym

> bezpiecznikiem którego nie ma w skrzynce z bezpiecznikami, a on

> też może mieć spory pobór.

> Pozdrawiam

czyli mam rozumieć, że wszystko jest OK u mnie?

Napisano

> czyli mam rozumieć, że wszystko jest OK u mnie?

Niekoniecznie. Zmierz pobór prądu na wyjściu z akumulatora. Podłącz amperomierz na zakresie 10A pomiędzy np. przewód masowy z akumulatora a minus akumulatora i zobacz ile bierze prądu. Jeżeli będzie 0,02 - 0,03 A to jest ok, ale jeżeli będzie około 0,1 - 0,5 albo więcej to wtedy trzeba szukać. Można wyjmować bezpieczniki po kolei i patrzeć kiedy pobór spadnie. Ale pamiętaj też że niektóre obwody mogą mieć swój bezpiecznik którego nie znajdziesz w skrzynce bezpiecznikowej.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.