Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana radia

Featured Replies

Napisano

Szukajka nie znalazła mi tematu, więc zakładam nowy. Problem: wymiana radia.

Pełen nadziei zabrałem się dziś za montaż nowego radia, wszak czasy kasetowców dawno minęły. Wszystko szło dobrze do czasu podłączenia kostek i stwierdzenia, że radio nie dostaje prądu. Poszedłem za ciosem i to co na razie mi przychodzi do głowy to to, że tam gdzie radio oczekuje na stały prąd mam pusty pin w kostce hmm.gif Teoretycznie więc muszę zamienić pin 4 z 7, ale nie zmienia to faktu, że stilo nie daje na kostkę prądu po stacyjce.

Dla kogoś kto się tym nie bawił może brzmi to wszystko niejasno, ale pytanie kieruję raczej do tych którzy mają to za sobą: czy wystarczy jedynie podmiana pinów 4 i 7 , czy fiat zaserwował nam jeszcze coś extra? I czy radio funkcjonuje normalnie, pomimo braku zasilania po stacyjce, jeśli faktycznie wystarczy tylko ta zamiana?

Napisano

> Szukajka nie znalazła mi tematu, więc zakładam nowy. <.....>

zamiast pisac poemat bo z prądem nie masz zielonego pojecia to lepiej dac zarobic 20zł elektrykowi

każde no prawie kazde radyjko potrzebuje 2 plusów ot i cala tajemnica

Napisano
  • Autor

No to ta Twoja "cała tajemnica" nic mi nie dała. To po pierwsze. Po drugie jakbym chciał dać zarobić elektrykowi to bym tu nie pisał. I po trzecie na stronie fiata jest instrukcja do radia i jest tam też rozpiska pinów. Są oczywiście dwa plusy. Tylko, że na kostce pin4 jest pusty, a wg instrukcji powinien tam być plus.

Napisano

> Problem: wymiana radia.

>(...)

> pytanie kieruję raczej do tych którzy mają to za sobą:

Ja co prawda jestem na tym forum od niedawna, ale o ile się zdązyłem zorientować, ciężko będzie tu znaleźć kogoś, kto wyrzucił ze Stilo fabryczne radio, nawet jeżeli miał kaseciaka... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Ehh jak się tacy nie znajdą to faktycznie elektryk zarobi frown.gif

Z drugiej strony jak tu słuchać muzyki z kaseciaka hmm.gif

Napisano
  • Autor

Myślałem, w kontekście, że nie chcę. Jest od groma opinii, że jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia (szumy), poza tym musiałbym nosić zawsze przy sobie mp3ke, no i jeszcze ją podłączać za każdym razem. Mam już blaupunkta na karty SD i zdecydowanie taka opcja jest dla mnie najlepsza.

Napisano

> a o transmizerze mp3 nie myślałeś?

Albo emulatorze zmieniarki smile.gif - ja zostawiłem kasetę żeby CM czy MP3 nie kusil amatorów cudzej własności a zmieniarę mam w schowku ...

Napisano
  • Autor

Czytałem trochę o emulatorze, tylko nazwy nie pamiętam. Ale cenę zapamiętałem, ok 170 euro, zdecydowanie mi to nie pasuje pad.gif

Napisano

> Z drugiej strony jak tu słuchać muzyki z kaseciaka

Kaseciaka można ( w kolejności od rozwiązania najdroższego do najtańszego)

1. wymienić na fabryczne radio z CD i nawigacją

2. wymienić na fabryczne radio z CD

3. uzupełnić emulatorem zmieniarki czytającym MP3

4. uzupełnić zmieniarką CD

Każde z nich jest w niniejszym zacnym gronie uważane za lepsze niż wstawianie maskownicy i instalacja jakiegoś wynalazku, nie pasującego wizualnie do kokpitu Stilo.

Napisano

> cenę zapamiętałem, ok 170 euro,

E tam widzialem na Alledrogo za 300 zeta. Sam sie zastanawiam czy nie wymienić na to zmieniary bo ten oryginalny Blaupunkt ma tendencję do przycinania się mechanizmu i zaczyna mnie już irytować wyciąganie go z auta. Nie widziałem, żeby ktoś wypowiadał się na temat tego wynalazku. Ma ktoś w Stilonie to cudo i może napisać słów kilka smile.gif?

Napisano
  • Autor

Szczerze mówiąc wolę mieć wizualnie gorzej niż wydawać dodatkowo parę stówek i zamiast SD mieć CD. Na razie jest ciężko chociażby przez wspomniane kostki, ale efekt końcowy liczę, że będzie dobry.

Napisano

4. uzupełnić zmieniarkę CD

A czy przypadkiem, ta zmieniarka nie pasuje do fabrycznego radia Stilo ? hmm.gif

Bo to, że sprzedawca pisze, że pasi to jeszczę nie jest gwarancja, że tak skromny.gif

Chyba nie pasuje ?

Napisano

> No to ta Twoja "cała tajemnica" nic mi nie dała. To po pierwsze. <........................>

to tam gdzie jest pusty pin zrób mostek lub włóz ,podaj ,wsadz itp plusa obok z innego pina lub jak chcesz po stacyjce plusa to musisz wysilic sie bardziej ale za duzo by pisac bo i tak nie zrozumiesz jak zaczałes ten temat na forum.

Napisano

> Chyba nie pasuje ?

niewiem.gif

On jej i tak nie kupi, już to napisał.

Ja też nie bardzo jestem zainteresowany klasyczną zmieniarką, więc nawet nie chce mi się walczyć z szukajką żeby odgrzebać Wasze stare wątki o zmieniarkach. Podałem to tylko jako przykład, że zmieniarkę też można.

Napisano

> Szukajka nie znalazła mi tematu, więc zakładam nowy. ....<

Wtyczki od kaseciaków i CD się różnią. Wszystko jest ładnie opisane w linku poniżej.

http://www.studio24.prv.pl

Niech Kolega wejdzie - "kablomania/ISO OEM/" i dalej jest opis Stilo z CD i bez CD.

Teraz nie powinno być już żadnych problemów ok.gif

Zalecam daleko idącą ostrozność z mostkowaniem przewodów, bo może wydazyć się yikes.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> to tam gdzie jest pusty pin zrób mostek lub włóz ,podaj ,wsadz itp

> plusa obok z innego pina lub jak chcesz po stacyjce plusa

> to musisz wysilic sie bardziej ale za duzo by pisac bo i tak nie

> zrozumiesz jak zaczałes ten temat na forum.

Słuchaj, na początku w miarę się powstrzymałem, ale teraz to już trochę przesadzasz. Skoro "za dużo pisać" bo nie zrozumiem, to sobie odpuść. Nie napisałem tego posta żebyś się mógł wywyższać i robić ze mnie laika z elektroniki. Jeśli nim jestem, to prosiłem o konkretną pomoc w konkretnym temacie, jeśli pomóc nie chcesz, to chociaż nie obrażaj.

Mostek mogę zrobić, ale to nie zmienia faktu, że własnie tak jak pisałeś, chcę plusa po stacyjce, a mostek będzie dawał na stałe. Nie wiem czy w stilo jest w ogóle na którymkolwiek pinie podawany plus ze stacyjki, jak ktoś będzie wiedział to pomoże. Jak nie to będę pytać elektryków, proste.

Napisano
  • Autor

...

> Niech Kolega wejdzie - "kablomania/ISO OEM/" i dalej jest opis Stilo

> z CD i bez CD.

> Teraz nie powinno być już żadnych problemów

...

Odwiedzałem ten adres i niestety mi to nie pomogło z jednego powodu. Na podanej przez Ciebie stronie jest schemat który mówi, że w stilo na 4 i 7 pinie jest +12V. Problem jednak w tym, że fizycznie w kostce czwarty pin jest pusty. Moje radio na czwartym pinie oczekuje stałego napięcia, a na siódmym napięcia po stacyjce. Skoro w Stilo czwarty jest pusty to na siódmym musi być stałe napięcie. Więc mogę spiąć siódmy ze stilo z czwartym w radiu i stałe napięcie będę miał z głowy. Jednak pozostaje brak napięcia po stacyjce i tego już nie wiem jak ugryźć.

Ale dzięki za próbę pomocy 20.GIF

EDIT: teraz widzę, że tam są dwa schematy Stilo, a ja patrzyłem nie na ten co trzeba blush.gif Dzięki za naprowadzenie na właściwy tor 20.GIF Teraz już tylko pozostaje domyślić się, który z tych 12V jest który yay.gif

Napisano

> Szukajka nie znalazła mi tematu, ....<

Tak się dokładnie przyjrzałem tym złączom i stwierdzam, że bedzie miał Kolega problem ze złączami CAN (są to przewody magistrali łączącej radio z komputerem pokładowym).

Jednak doradzałbym oddać je do podłączenia elektronikowi samochodowemu.

Bez prawidłowej komunikacji z kompem radyjko nie ruszy no.gif, więcej na temat magistrali CAN w Stilo można doczytać na forum "elektrody".

Napisano
  • Autor

A nie patrzysz przypadkiem właśnie nie na ten schemat co trzeba?

Bo w tym drugim, który ma pustą czwórkę nie ma CAN hmm.gif

Napisano

> Odwiedzałem ten adres i niestety mi to nie pomogło z jednego powodu. ....<

Na stronie są podane wersje dwóch wtyczek

1) 4 i 7 - +12V

2) tylko 7 ma +12V

czyli wszystko się zgadza są dwie wersje radioodbiorników których wtyczki znacznie się róznią (nawet bardzo znacznie).

Jeszcze raz doradzam Koledze nie "kombinować" w tym przypadku ok.gif

Napisano
  • Autor

...

> Jeszcze raz doradzam Koledze nie "kombinować" w tym przypadku

Czyli może nie wystarczyć połączenie 3 lub 7 z czwórką (poprzez modyfikację przedłużki iso-iso) i dać do elektryka?

EDIT: tak sobie patrzę i widzę, że w mojej kostce 5 pin też jest pusty, czyli teoretycznie sterowania anteną nie ma. Nawymyślał ten Fiat... wrrr.gif

Napisano

> ...

> Czyli może nie wystarczyć połączenie 3 lub 7 z czwórką (poprzez

> modyfikację przedłużki iso-iso) i dać do elektryka?

Dokładnie tak, a wszystko przez ten CAN.

Na forum elektroda.pl, proszę wejdź do działu radia samochodowe i wpisz w wyszukiwarce Stilo, będzie trochę o CAN-ie

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak, a wszystko przez ten CAN.

> Na forum elektroda.pl, proszę wejdź do działu radia samochodowe i

> wpisz w wyszukiwarce Stilo, będzie trochę o CAN-ie

Ok, poddaję się w takim razie. Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano
  • Autor

Jeśli ktoś chce wymienić radio i zastanawia się jak to będzie wyglądało, to wygląda to tak:

link

Jakoś dziwnie, wcześniej tyle przycisków, teraz tak czarno. Ale przynajmniej mp3 można słuchać cool.gif

Napisano

> Jakoś dziwnie, wcześniej tyle przycisków, teraz tak czarno. Ale

> przynajmniej mp3 można słuchać

o fak yikes.gif

a nie dalo rady tak zeby polka tez byla pod albo nad radiem ??

gdzies tak widzialem jak ktos nie mial fabrycznego

Napisano

sa ladne półeczki na radio 45 zela.. troche masakre zrobiles wink.gif

Napisano

Wygląda mocno tak sobie... żeby chociaż to radio było czarne a nie srebrne crazy.gif

Napisano
  • Autor

Następne będzie czarne wink.gif

Jakie półeczki? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Hmm faktycznie jakaś bardziej kulturna ta wersja z półką.

Co zrobić, na razie będzie tak łyso oslabiony.gif

BTW dywaniki robią wylot, są zupełnie nie dopasowane i włażą pod pedały mad.gif

Napisano

> EDIT: tak sobie patrzę i widzę, że w mojej kostce 5 pin też jest

> pusty, czyli teoretycznie sterowania anteną nie ma. Nawymyślał

> ten Fiat...

U mnie w kostce nie ma kabla, ale z radia wychodzi pin, który niby ma zasilać antenę, ja podłączyłem do niego sygnał na wzmacniacz, najdziwniejsze jest, że po wyłączeniu radia kontrolka na wzmacniaczu pali się jeszcze przez 20 minut :/

Napisano
  • Autor

Pytanie czy w ten sposób nie osłabisz aku, bo w końcu 20 minut po jeździe wzmak coś tam jeszcze ciągnie, a auto stoi.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pasuje i ładnie gra. Mowa o emulatorze zmieniarki który to dzisiaj zainstalowałem w aucie. Urzadzonko obsługuje karty sd do 2 GB , posiada wtyki line in - mały jack, złącze usb. Dodatkowo obsługuje bluetooth (trzeba dołaczyć dongla).

Jakość odtwarzania bez zastrzezeń.

Napisano

Mowa o emulatorze zmieniarki który to dzisiaj

> zainstalowałem w aucie.

Koszt pewnie około 350 zł, a czy jakieś problemy z założeniem się pojawiły? Też myślę o zakupie emulatora.

Napisano

Koszt rzeczywiście ok. 350 zł. Szczęście , że sprzedawca posiadał 2 rodzaje do fiata - bo tylko jeden z nich pracuje z firmowym radyjkiem. Emulator obsługuje 6 katalogów na karcie pamięci - będących wirtualnymi płytami. Wtyczka pasuje bez żadnych przeróbek do radia.

Napisano

>Dodatkowo

> obsługuje bluetooth (trzeba dołaczyć dongla).

Takie zwykłego dongla jak do kompa ?

Napisano

Mowa o:Taki zanabyłem.

Sprzedawca dość dobrze orientuje się co do sprzętu. Sam jutro wypróbuję bluetootha. Aha - obsługuje nie tylko MP3 smile.gif

Napisano

>... Emulator obsługuje 6 katalogów na karcie pamięci -

> będących wirtualnymi płytami. Wtyczka pasuje bez żadnych

> przeróbek do radia.

Moze w instrukcji jest ze 6 ale ktos pisal ze mozna wgrac do dziesieciu katalogow i tez bedzie dzialac waytogo.gif

Napisano

> Ja co prawda jestem na tym forum od niedawna, ale o ile się zdązyłem

> zorientować, ciężko będzie tu znaleźć kogoś, kto wyrzucił ze

> Stilo fabryczne radio, nawet jeżeli miał kaseciaka...

BŁĄD 270635636-JUMP2.gif

Ja pierwsze co zrobiłem to wywaliłem fabryczne , dokonałem zakupu nowej maskownicy i zapodałem stilonowi piknego panasonica z mp3 yay.gif

Z podłaczeniem nie miałem kłopotu i nie musiałem nic kombinować wypiąłem stare radio i w iso wpiałem się z nowym - wszystko gra bez pudła waytogo.gif

Napisano
  • Autor

No to kurde szybko sie ujawniłeś sick.gifwink.gif

U mnie trzeba było dodać pin z zasilaniem, zmostkowany z już istniejącym. I teraz gra i buczy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.