Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana mineralnego na syntetyk?

Featured Replies

Napisano
Auto to Partner 1.9 z przebiegiem 360kkm.Odkąd go kupiłem(przebieg 237kkm)silnik był zalany olejem mineralnym Shell 15W40.Czy przy tym przebiegu nie powinien być półsyntetyk?Co może sie stać jesli teraz przejdę na półsyntetyczny olej?
Napisano

moze zaczac ciec,ze wszystkich otworow bo polsyntetyk jes rzadszy od mineralnego zwlaszcza przy takim przebiegu

Napisano

> Auto to Partner 1.9 z przebiegiem 360kkm.Odkąd go kupiłem(przebieg

> 237kkm)silnik był zalany olejem mineralnym Shell 15W40.Czy przy

> tym przebiegu nie powinien być półsyntetyk?Co może sie stać

> jesli teraz przejdę na półsyntetyczny olej?

no ale w jakim celu chcesz zminiac na połsentetyczny olej??

Napisano
  • Autor

> no ale w jakim celu chcesz zminiac na połsentetyczny olej??

Właśnie przez to że jestem po wymianie kompletu uszczelek-pod głowicą,pokrywą zaworów.Mechanikiem nie jestem ale każdy się dziwi gdy mówie że jeżdze na mineralnym i auto cieknie.Może przez to ciekło że olej był niewłaściwy?Ja tu tylko zgaduje-tak jak napisałem-mechanikiem nie jestem,znam się na innych rzeczach-dlatego pytam co może się zdarzyć gdy zmienię olej na półsyntetyk(bo chyba na takim oleju silnik powinien teraz jeżdzić)

Napisano

> Auto to Partner 1.9 z przebiegiem 360kkm.Odkąd go kupiłem(przebieg

> 237kkm)silnik był zalany olejem mineralnym Shell 15W40.Czy przy

> tym przebiegu nie powinien być półsyntetyk?Co może sie stać

> jesli teraz przejdę na półsyntetyczny olej?

3 latam temu dokonałem takiego zabiegu i jest OK!

jedynie skąd ciekło to spod pokrywy zaworów ale tam ciekło nawet na mineralnym smile.gif!

Napisano

> moze zaczac ciec,ze wszystkich otworow bo polsyntetyk jes rzadszy od

> mineralnego zwlaszcza przy takim przebiegu

nie opowiadaj głupot.

Nic nie ma prawa się stać.

Spotkałeś się kiedyś z takim przypadkiem, czy tylko słyszałeś plotki???

Bo to jest znacząca różnica.

I Apropos tekstu, którym się posługujesz.

Półsyntetyk wcale nie jest rzadszy, tylko mniej lepki

. I to tylko wtedy, gdy jest zimny idea.gif. Natomiast gdy się rozgrzeje, jego lepkość jest porównywalna z semisyntetykiem, a więc jakim cudem cokolwiek może którędykolwiek ciec?

PS. Nie widzę nic złego, w jeździe na minerale, o ile jest wlewany jakiejś przyzwoitej klasy minimum CF.

PS2 Jeżeli chodzi o oleje do silników diesla, to niektóre minerały są lepsze od semi idea.gif

Napisano

Nic się nie stanie. Możesz nalać nawet pełny syntetyk i jeździsz dalej.

Stereotypy, stereotypy i jeszcze raz stereotypy, do tego plotki i chwyty marketingowe.

Lej pełny syntetyk i jeździj dalej.

Napisano

> moze zaczac ciec,ze wszystkich otworow bo polsyntetyk jes rzadszy od

> mineralnego zwlaszcza przy takim przebiegu

Poczytaj trochę na temat olejów.

Nie wypisuj głupot.

Rzadsze to może być guano.

Napisano

pracowalem przez kilka lat w warsztacie i takich zeczy sie naogladalem, chodzi o to ze z oleju mineralnego wytraca sie wiecej osadow ktore zapychaj silnik i niejako go doszczelniaja (ale potrafia zapchac tez kanaly olejowe) fakt moze zle sie wyrazilem ze jest rzadszy ale chodzilo o uproszczenie. widziales kiedys dwa silniki z podobnym przebiegiem ale zalane dwoma roznymi rodzajami olejow? nie wiec to ty nie opowiadaj glupot. silnik zalany syntetykiem w porownaniu do mineralnego jest czysciutenki a po mineralnym oleju wszedzie jest nagar.

Napisano

> pracowalem przez kilka lat w warsztacie i takich zeczy sie

> naogladalem, chodzi o to ze z oleju mineralnego wytraca sie

> wiecej osadow ktore zapychaj silnik i niejako go doszczelniaja

> (ale potrafia zapchac tez kanaly olejowe) fakt moze zle sie

> wyrazilem ze jest rzadszy ale chodzilo o uproszczenie. widziales

> kiedys dwa silniki z podobnym przebiegiem ale zalane dwoma

> roznymi rodzajami olejow? nie wiec to ty nie opowiadaj glupot.

> silnik zalany syntetykiem w porownaniu do mineralnego jest

> czysciutenki a po mineralnym oleju wszedzie jest nagar.

To co, odetka kanaly olejowe zlosnik.gif To chyba dobrze, od tego zeby trzymac olej w silniku sa uszczelki a nie jakies osady z oleju. Ostatnio rozbieralem silnik , ktory dlugo jezdzil na mineralnym i nie wygladal aby byl uszczelniony jakimis osadami. Chyba ze ktos wlal motodoktowra to wszystko mozna skrobac z osadow wtedy.

Napisano

nie będę sie z Tobą kłócił.

Zaden olej klasy od SJ/CF w góre nie ma prawa zostawić grama nagaru w silniku.

Także o ile był zalewany przyzwoity minerał (a takim z pewnością jest wyżej wspomniany schell) to silnik będzie rónie czysty jak po semi.

Ponadto i minerały i syntetyki mają podobną ilość dodatków czyszczących smirk.gif Poczytaj w specyfikacji palacz.gif

Napisano

a w du** to mam przeciez wiecie lepiej niech sobie zaleje syntetykiem, ale niech pozniej nie placze ze leci z silnika olej.

Napisano

Ogólnie jest tak: z syntezy przechodzimy na półsynteteczny a potem na mineralny. Odwrotnie NIE - ale przy niskich przebiegach nic się nie stanie. Przy 360 ciężko powiedzieć ale to już mimo wszystko trochę jest. Nie napisałeś ile "zjada" oleju na ile km.

Jeżeli "nic" - można próbować.

Jeżeli tak - nie radzę wymiany.

Napisano

Mineralny olej jest sporo tanszy od pólsyntetycznego. przy takim przebiegu(o ile nie jest sfałszowany) to jaki jest sens zmiany. przeciez to normalne ze trzeba sie liczyc z czestrzymi remontami silnika.

Napisano

> Ogólnie jest tak: z syntezy przechodzimy na półsynteteczny a potem na

> mineralny. Odwrotnie NIE

podaj jakieś rzeczowe argumenty, a nie tylko twierdzisz, że tak jest i koniec.

Napisano

> przeciez to normalne ze trzeba sie liczyc z czestrzymi remontami

> silnika.

o co Ci tu chodzi??

Napisano

> o co Ci tu chodzi??

o to ze gdy motor ma nalatane kilka setek to naturalna rzeczą jest remont poszczegolnych czesci lub wymiana na nowe.

Napisano

> o to ze gdy motor ma nalatane kilka setek to naturalna rzeczą jest

> remont poszczegolnych czesci lub wymiana na nowe.

a co to ma wspólnego z olejem mineralnym bądź semi?

Napisano

> a co to ma wspólnego z olejem mineralnym bądź semi?

Przyglądam się Waszej wymianie zdań. Może to pomoże w jakimś stopniu?

Od siebie dodam,że kiedyś w warsztacie mówiono mi,że oleje syntetyczne mają więcej składników czyszczących silnik i mogą spowodować zatkanie kanałów olejowych.

EDIT: Znalazłem jeszcze takie coś tu już chyba wszystko jest opisane ok.gif

Napisano

> a co to ma wspólnego z olejem mineralnym bądź semi?

Quote:

Właśnie przez to że jestem po wymianie kompletu uszczelek-pod głowicą,pokrywą zaworów.Mechanikiem nie jestem ale każdy się dziwi gdy mówie że jeżdze na mineralnym i auto cieknie.Może przez to ciekło że olej był niewłaściwy?Ja tu tylko zgaduje-tak jak napisałem-mechanikiem nie jestem,znam się na innych rzeczach-dlatego pytam co może się zdarzyć gdy zmienię olej na półsyntetyk(bo chyba na takim oleju silnik powinien teraz jeżdzić)

Napisano

Co jest warty pierwszy link, skoro nie ma żadnych źródeł, autorów etc?

Ktoś sobie napisał co myślał i nie ma żadnej gwarancji, że jest tam sama prawda.

Napisano

> Co jest warty pierwszy link, skoro nie ma żadnych źródeł, autorów

> etc?

> Ktoś sobie napisał co myślał i nie ma żadnej gwarancji, że jest tam

> sama prawda.

Niestety w tym temacie tyleż samo jest przeciwników i zwolenników.

Napisano
  • Autor

Nie napisałeś ile "zjada" oleju na ile km.

> Jeżeli "nic" - można próbować.

> Jeżeli tak - nie radzę wymiany.

żadnego dolewania oleju między wymianami.Wymieniam olej wraz z filtrami co 10kkm

Napisano

Nic się nie stanie jeśli silnik jest czysty w środku.

Looknij przez korek i będziesz wiedział.

Napisano

zmienilbym na półsyntetyk bez obaw, zwłaszcza, ze jestes po wymianie wszystkich uszczelek

Napisano

> zmienilbym na półsyntetyk bez obaw, zwłaszcza, ze jestes po wymianie

> wszystkich uszczelek

pomimo usilnych starań z mojej strony nie potrafię zrozumieć o co chodzi z tymi uszczelkami. Mozesz mnie uświadomić??

Dlaczego, jeśli minerała nie puszczały, to nagle mają puszczać semi???

Napisano

> pomimo usilnych starań z mojej strony nie potrafię zrozumieć o co

> chodzi z tymi uszczelkami. Mozesz mnie uświadomić??

> Dlaczego, jeśli minerała nie puszczały, to nagle mają puszczać

> semi???

Kiedyś były uszczelki z gumy, która pod wpływem składników niektórych olei się rozłaziły. Skład uszczelek zmieniono już 20 lat temu, ale mit pozostał.

Napisano

zrobilem taki zabieg w cc899 przy nalatanym 80kkm, minerala bral ok 0,2l od wymiany do wymiany, po zrobieniu 4-5kkm na semisyntetyku zaczal pic ok 1l, zaznaczam ze nigdzie nie ciekl

Napisano

> pomimo usilnych starań z mojej strony nie potrafię zrozumieć o co

> chodzi z tymi uszczelkami. Mozesz mnie uświadomić??

zakladajac, ze uszczelnienie silnika nie jest już najnowsze, moglo sie zużyć to przy mineralnym oleju i przy wszystkich tych osadach i nagarach braki w uszczelnieniu mogą nie wyjść, choć nawet w takim przypadku ine musi zaraz cieknac olej.

dlatego przy świeżych uszczelkach jestem przekonany, ze bedzie ok.

poza tym zdanie wielu, zeby lepiej nie zmieniać oleju bo sie silnik rozszczelni to pójście na latwizne, silnik powinien być w dobrym stanie i nie ciec a jak cieknie to trzeba to naprawić.

Napisano

> Jeżeli "nic" - można próbować.

> Jeżeli tak - nie radzę wymiany.

Nie wiem skąd się bierze ten urban legend, że mineralnego bierze mniej.

Przecież mineralny w mniejszym zakresie temperatur zachowuje swoją lepkość - więc bierze go więcej. Jedyna zaleta, to że tańszy jest - więc może tak się pocieszają ci, co dużo dolewają (kupię tańszy a do tego będę wierzył, że mniej bierze).

Ja się przesiadałem z półsyntetyka na syntetyk.

O wrażeniach pisałem np. tutaj i tutaj.

Generalnie jak nie brał, tak nie bierze (znaczy po 15 tys km i dolaniu w międzyczasie 0,25 co zostaje z czterolitrowej bańki stan jest w okolicach optimum).

Napisano

> To co, odetka kanaly olejowe To chyba dobrze, od tego zeby trzymac

> olej w silniku sa uszczelki a nie jakies osady z oleju.

Tylko, że jak się taki kawałek syfu odetka i przemieści się w jakieś ciaśniejsze miejsce to może zatkac je na amen...

Napisano

Co Wy wszyscy z tymi uszczelkami?

To, że może coś cieknąc po zmienie typu oleju to jest mniejsze zło, niż fakt,

że takie rozpuszczone kawałki moga się gdzieś zatkac w magistrali olejowej, w wąskich kanalikach.

Napisano

> Tylko, że jak się taki kawałek syfu odetka i przemieści się w jakieś

> ciaśniejsze miejsce to może zatkac je na amen...

No tak tylko skad tam maja byc jakies osady i nagary. Jak juz pisalem rozbieralem silnik ktory jezdzil na mineralnym oleju i byl czysciutenki.

Napisano

> No tak tylko skad tam maja byc jakies osady i nagary. Jak juz pisalem

> rozbieralem silnik ktory jezdzil na mineralnym oleju i byl

> czysciutenki.

Zauważ,że oleje mineralne są lepsze i "hipermarketowe".To ,że Twój silnik był czysty nie znaczy wcale ,że 100% silników tak wygląda.

To czy silnik zacznie cieknąć lub nie, zależy od danego egzemplarza.

Czy Ty, lub któryś z Kolegów da gwarancję pisemną autorowi posta ,że w jego silniku po zmianie rodzaju oleju będą/nie będzie wycieków ? hmm.gif

Napisano

> No tak tylko skad tam maja byc jakies osady i nagary. Jak juz pisalem

> rozbieralem silnik ktory jezdzil na mineralnym oleju i byl

> czysciutenki.

A u mnie, po wymienia z oleju Daewoo na Lotosa full syntetyk po kilkuset kilometrach olej zrobił się czarny (DU tak nie wyglądał po 15k km). Po kilku tysiącach wypłukałem STP Engine Flush i spuszczony olej to był czarny żurek z którego po pewnym czasie (stał w garażu) na dnie zebrała się ładna warstwa syfu.

Napisano

Nie wiem co masz na myśli mówiąc hipermarketowe - ale w moim silniku po 130 tyś na oleju Shell Helix a później Lotosie Mineralnym nie było śladu szlamu - silnik czysty jak łza.

Więc po 130 tyś wymieniłem na półsyntetyk lotosa i nic się złego nie stało a silnik pracuje ciszej.

Napisano

> A u mnie, po wymienia z oleju Daewoo na Lotosa full syntetyk po

> kilkuset kilometrach olej zrobił się czarny (DU tak nie wyglądał

> po 15k km).

To, że olej czernieje nie świadczy bynajmniej o nim źle.

Napisano

> To, że olej czernieje nie świadczy bynajmniej o nim źle.

Zgadza się. Świadczy źle o właściwościach myjących poprzedniego.

Po wypłukaniu silnika, następna partia Lotosa już powoli ciemniała i po 15k km była jeszcze jaśniejsza, niż poprzednia po kilkuset kilometrach.

Napisano

> Zgadza się. Świadczy źle o właściwościach myjących poprzedniego.

> Po wypłukaniu silnika, następna partia Lotosa już powoli ciemniała i

> po 15k km była jeszcze jaśniejsza, niż poprzednia po kilkuset

> kilometrach.

zgoda, pod warunkiem, ze nie mówimy o dieselu. Nowy olej po wymianie po kilku minutach pracy silnika juz ciemnieje

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ten silnik to jeden z najlepszych diesli z poprzedniej techniki jakie były produkowane.Sam użytkowałem auto z takim motorem na bardzo długim dystansie właśnie na syntetyku.Ja bym przeszedł na syntetyk (ja używałem 5w40), ale najpierw, jednak przepłukałbym silnik przed zmianą oleju specyfikiem np. motula co by zszedł ten cały syf z motoru a potem zalałbym świeżym olejem i finito.

Napisano

> zgoda, pod warunkiem, ze nie mówimy o dieselu. Nowy olej po wymianie

> po kilku minutach pracy silnika juz ciemnieje

niekoniecznie-w moim ciemnieje po 200-300 km.

Napisano

Temat wałkowany już miliony razy.

Nic się nie stanie.

A te wszystkie mity o tym, że silnik będzie broczył olejem można między bajki włożyć.

Napisano

Jakieś 2 miesiące temu dokonałem takiej operacji we Fieście 1.1 z nalotem ~350kkm, do tej pory nic się nie rozszczelniło itp. a wręcz przeciwnie auto subiektywnie lepiej jeździ, odpala itp. zwłaszcza w niższych temperaturach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.