Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

w jaki sposób climatronic reguluje temperaturę?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nurtuje mnie jedna kwestia - czy climatronic po załączeniu A/C w celu utrzymania żądanej temperatury, miesza ciepłe powietrze z zimnym przy stale włączonej sprężarce, czy też w miarę potrzeby włącza i wyłącza sprężarkę?

Pytam, bo zastanawiam się, czy to jest zdrowe w manualnej klimatyzacji włączanie sprężarki przy wyższych obrotach silnika. Jest to jakoś bezpoleśnie zorganizowane, czy lepiej tego unikać?

Wiem, że pytanie raczej letnie, ale mnie teraz naszło ;-)

Napisano

z tego co mi wiadomo we wszystkich klimatyzacjach samochodowych sprezarka sie wlacza i wylacza w razie potrzeby - nie ma tak, ze pracuje caly czas

nie wiem czy we wszystkich autach ale w niektorych na pewno sprezarka jest odlaczana przy duzym obciazeniu silnika - np po wcisnieciu gazu do oporu. To samo sie dzieje jak temperatura wzrosnie za bardzo.

Napisano

> Witam,

> Nurtuje mnie jedna kwestia - czy climatronic po załączeniu A/C w celu

> utrzymania żądanej temperatury, miesza ciepłe powietrze z zimnym

> przy stale włączonej sprężarce, czy też w miarę potrzeby włącza

> i wyłącza sprężarkę?

> Pytam, bo zastanawiam się, czy to jest zdrowe w manualnej

> klimatyzacji włączanie sprężarki przy wyższych obrotach silnika.

> Jest to jakoś bezpoleśnie zorganizowane, czy lepiej tego

> unikać?

> Wiem, że pytanie raczej letnie, ale mnie teraz naszło ;-)

Jedno i drugie. Włącza i wyłącza sprężarkę w razie potrzeby, ale też jednocześnie miesza ciepłe powietrze z zimnym, żeby temperatura na wylocie z kratek nawiewu była w miarę stała.

Napisano
  • Autor

> Jedno i drugie. Włącza i wyłącza sprężarkę w razie potrzeby, ale też

czyli można robić to samo w manualu bez względu na obroty silnika - tak?

Napisano

Przy włączonym klimatroniku, sprężarka chodzi cały czas, a to, że się co chwilę wyłącza, to kwestia czujnika zamarzania przy parowniku. Temperatura jest regulowana klapą ciepło/zimno. W manualnej klimie sprężarka też nie chodzi non stop.

W automatycznej nawet, jak na zewnątrz jest 8 *C (czyli zimno), a w aucie 20 *C i ustawimy na 19, to włączy się sprężarka, a przecież komputer powinien wiedzieć, że temp. zewnętrzna spokojnie poradzi sobie bez sprężarki.

Włączenie kompresora przy wyższych obrotach nie robi problemu. W ubiegłym roku w Niemczech jechałem jakieś 900 km, gdzie obroty silnika były na poziomie 4,5-5 tys/min., na zewnątrz temp dochodziła do 33 *C, klima non stop i co chwilę czułem jak włącza, wyłącza itd.

Napisano

> W automatycznej nawet, jak na zewnątrz jest 8 *C (czyli zimno), a w

> aucie 20 *C i ustawimy na 19, to włączy się sprężarka, a

> przecież komputer powinien wiedzieć, że temp. zewnętrzna

> spokojnie poradzi sobie bez sprężarki.

NIe wiem jak to jest u innych producentów, w Stilo czy Nowe Bravo tak nie jest. Wyłączasz sprężarkę i dopiero jak nawiewy nie daja rady to temp. na wyświetlaczu mruga informujac, że nie da rady utrzymać żądanej temp.

Napisano

> czyli można robić to samo w manualu bez względu na obroty silnika -

> tak?

Można, ale to uciążliwe i niekomfortowe. Trzeba ciągle pstrykać a z kratek będzie leciało raz zimne raz ciepłe powietrze. Przeziębienie gwarantowane. Najlepiej włączyć klimatyzację na stałe i wyregulować temperaturę ciepłym powietrzem.

Napisano

Myślę, że jakby to miało jakieś znaczenie - ECU by nie pozwalał włączyć klimy przy jakiś zadanych (za wysokich) obrotach silnika, albo w instrukcji by coś o tym wspomnieli. Bardzo proste do zrealizowania - a ponieważ nie ma takich funckji: wniosek: nic to sprężarce nie robi.

W lanosie nigdy na to nie zwracałem uwagi - teraz ma 170 000 już u rodziców i ze sprężarką wszsytko ok.

Napisano

> unikać?

Zasadniczo klima chodzi cały czas a temperatura jest regulowana ogrzewaniem potem powietrza (manualna czy automatyczna - bez różnicy). Inaczej co chwila szyby byłyby owiewane wilgotnym ciepłym powietrzem i zimnym suchy - czyli co chwila parowałyby. A skutki dla zatok byłyby jeszcze gorsze.

Ale są wyjątki, gdy klima jest wyłączana:

- jest za chłodno i nie da rady odparować czynnik - niektóre mają czujnik temperatury i wyłączają sprężarkę, inne wyłączają ze względu na spadek ciśnienia w układzie (no bo jak nie odparuje, to ciśnienie nieskie).

- gaz do dechy - większość kompów gdy auto potrzebuje mocy na maksa wyłącza klimę, żeby uzyskać kilka kucyków (nie ma to nic wspólnego z obrotami - przy małych dzieje się to samo).

- tu głowy nie dam, ale podobno niektóre klimy wyłączają sprężarkę przy zbyt wysokich obrotach

Do tego AFAIK sprężarki mają taki mechanizm samoregulacji wydajności. Ktoś tu dawno temu ładnie to opisywał. Czyli że wydajność sprężarki zależy nie tylko od obrotów, ale też od ciśnienia czy temperatury czynnika w układzie.

Napisano

> Zasadniczo klima chodzi cały czas a temperatura jest regulowana

> ogrzewaniem potem powietrza (manualna czy automatyczna - bez

> różnicy). Inaczej co chwila szyby byłyby owiewane wilgotnym

> ciepłym powietrzem i zimnym suchy - czyli co chwila parowałyby.

> A skutki dla zatok byłyby jeszcze gorsze.

Są jednak auta w których tak sie dzieje bez wymienionego wyżej efektu. Np. w Punto mojej żony sprężarka włącza i wyłącza się co kilkanaście sekund. Na jakość i temperaturę powietrza wlatującego do kabiny tak krótkie interwały nie mają wpływu a jakaś oszczędnosć paliwa jest.

> Ale są wyjątki, gdy klima jest wyłączana:

> - jest za chłodno i nie da rady odparować czynnik - niektóre mają

> czujnik temperatury i wyłączają sprężarkę, inne wyłączają ze

> względu na spadek ciśnienia w układzie (no bo jak nie odparuje,

> to ciśnienie nieskie).

Lub po prostu temperatura na zewnątrz jest tak niska, że groziłoby to oblodzeniem układu.

> - gaz do dechy - większość kompów gdy auto potrzebuje mocy na maksa

> wyłącza klimę, żeby uzyskać kilka kucyków (nie ma to nic

> wspólnego z obrotami - przy małych dzieje się to samo).

Wiele aut tak ma.

> - tu głowy nie dam, ale podobno niektóre klimy wyłączają sprężarkę

> przy zbyt wysokich obrotach

Podejrzewam że ma to związek z gazem do dechy raczej. Zwykle nie masz wysokich obrotów bez gazu w desce.

> Do tego AFAIK sprężarki mają taki mechanizm samoregulacji wydajności.

> Ktoś tu dawno temu ładnie to opisywał. Czyli że wydajność

> sprężarki zależy nie tylko od obrotów, ale też od ciśnienia czy

> temperatury czynnika w układzie.

Napisano

> z tego co mi wiadomo we wszystkich klimatyzacjach samochodowych

> sprezarka sie wlacza i wylacza w razie potrzeby - nie ma tak, ze

> pracuje caly czas

U mnie w Almerze sprężarka pracuje cały czas - na początku mocno się zdziwiłem, ale jest sprężarka o zmiennej wydajności smile.gif

Napisano

> Witam,

> Nurtuje mnie jedna kwestia - czy climatronic po załączeniu A/C w celu

> utrzymania żądanej temperatury, miesza ciepłe powietrze z zimnym

> przy stale włączonej sprężarce, czy też w miarę potrzeby włącza

> i wyłącza sprężarkę?

Różnie.

Generalnie układ automatycznego utrzymywania temperatury przy włączonej klimatyzacji (jest zawsze oddzielny guziczek A/C on/off, choć czasem zaszyty głębiej) utrzymuje włączoną sprężarkę, o ile temp zewnętrzna na to pozwala celem osuszenia powietrza.

Reszta zależy od konkretnej konstrukcji układu - jeżeli jest taka potrzeba, bo np sprężarka klimatyzacji nie ma regulowanego wydatku a temperatura na wyjściu z parownika jest za niska w stosunku do wymagań, to korzysta z podmieszania z ciepłym.

> unikać?

Można załączać/wyłączać w dowolnym momencie, bo jak napisano, dzieje się tak często samoistnie ze względów konstrukcyjnych układu (przy sprężarkach ze stałym wydatkiem).

I - jak napisano - jest to bez sensu ze względu na niewygodę - lepiej skorzystać z podmieszania, a najpierw zmniejszyć wydatek dmuchawy i/lub otworzyć zamknięty obieg.

Napisano

Witam!

Przy ustawieniu nadmuchu na szybę przednią ponoć klima włącza się sama by usunąć zaparowanie.

Czy wtedy powinien się zaświecić włącznik, że jest włączona czy działa to niezależnie?

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam!

> Przy ustawieniu nadmuchu na szybę przednią ponoć klima włącza się

> sama by usunąć zaparowanie.

> Czy wtedy powinien się zaświecić włącznik, że jest włączona czy

> działa to niezależnie?

> Pozdrawiam!

We wszelkich autach, z którymi spotkałem się z tą f-kcją była sygnalizacja załączenia klimatyzacji.

Napisano

> Podejrzewam że ma to związek z gazem do dechy raczej. Zwykle nie masz

> wysokich obrotów bez gazu w desce.

Raczej Kaizenowi nie o to chodziło. Z jego strony to było takie uproszczenie.

Sprężarka (przynajmniej w lanosie) nie wyłącza się tylko poprzez wciśnięcie gazu do dechy.

Muszą być spełnione także inne warunki i to jak swego czasy czytałem bardzo precyzyjnie określone. Coś w rodzaju (dokładnie nie pamiętam):

ECU wyłączy sprężarkę jeżli pedał przyśpiesznika zostanie wciśnięty o 13%, a prędkośc obrotowa wzrośnie w X jednostek czasy o 7% itd.

Tych warunków-sytuacji kiedy ECU wył. sprężarkę chyba było 6.

Napisano

> Różnie.

To chyba najlepsza odpowiedz w tym temacie. Bo kazdy system ma inaczej. Skonczywszy na najnowszej Acurze TL ktora uzywa GPS'u do regulacji klimy.

Napisano

> To chyba najlepsza odpowiedz w tym temacie. Bo kazdy system ma

> inaczej. Skonczywszy na najnowszej Acurze TL ktora uzywa GPS'u

> do regulacji klimy.

ciastko karmel czy czekolada ? swiety.gif

Napisano

> Witam!

> Przy ustawieniu nadmuchu na szybę przednią ponoć klima włącza się

> sama by usunąć zaparowanie.

> Czy wtedy powinien się zaświecić włącznik, że jest włączona czy

> działa to niezależnie?

> Pozdrawiam!

to zależy, u mnie mozesz po prostu skierować nadmuch na przednia szybe i klima sie nie właczy. Mam też przycisk z przednią szyba i po właczeniu go nadmuch idzie na przednią szybe i obroty max, nie pamietam czy zawsze właczała sie klima

Napisano

> To chyba najlepsza odpowiedz w tym temacie. Bo kazdy system ma

> inaczej. Skonczywszy na najnowszej Acurze TL ktora uzywa GPS'u

> do regulacji klimy.

Celem?

Napisano

> Celem?

Zapewne bajer który może tylko zaszkodzić niewiem.gif

Jedziesz highway i żeby ostudzić Twój zapał dmucha na maxa zimnym, jedziesz polem i zmniejsza się na zero żeby poczuć swojski klimat hehe.gif

Napisano

> Celem?

z tego co pamietam ustalenie strony z ktorej swieci slonce zlosnik.gif

Napisano

> z tego co pamietam ustalenie strony z ktorej swieci slonce

Dokładnie tak - dzięki temu wie doktorem części pojazdu kierować więcej powietrza.

Napisano

> Dokładnie tak - dzięki temu wie doktorem części pojazdu kierować

> więcej powietrza.

Dokładnie to samo, tylko lepiej robią czujniki nasłonecznienia wnętrza...

Napisano

> Celem?

Ustala kierunek z którego powinno świecić słońce. W połączeniu z czujnikami nasłonecznienia dostosowuje odpowiednio nawiew, żeby nie było z jednej strony za ciepło a z drugiej za zimno.. Podobny bajer w Hondzie Legend jest (i podobno klimatyzacja bardzo dobrze działa, ale nie wiem czy to zasługa GPSu jest)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.