Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żywotność diesla Isuzu CDTI

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami. Szczególnie przy przebiegach ponad 100kkm. Chodzi o silnik montowany w A G. Pozdrawiam.

Napisano

> Szczególnie przy przebiegach ponad 100kkm.

Taki przebieg dla diesla to nie przebieg ok.gif

Napisano

Taki przebieg dla jakiegokolwiek silnika to nie przebieg. ok.gif Wyciągając spod tej zasady silniki wyścigowe. zlosnik.gif

Napisano

> Taki przebieg dla jakiegokolwiek silnika to nie przebieg.

To wiem, ale dla diesla normalnie użytkowanego szczególnie, bo z założenia ma robić większe przebiegi ok.gif

>Wyciągając spod tej zasady silniki wyścigowe.

I silniki których kierowcy mieli zacięcie rajdowe.

Użytkownik który kręci diesla od uruchomienia, dodatkowo po ostrej jeździe od razu gasi auto nie dając ostygnąć turbinie potrafi szybko skończyć silnik. Wtedy nawet 100kkm wystarczy oslabiony.gif Więc żywotność w znacznej mierze uzależniona od sposobu użytkowania ok.gif

Napisano

> Użytkownik który kręci diesla od uruchomienia, dodatkowo po ostrej

> jeździe od razu gasi auto nie dając ostygnąć turbinie potrafi

> szybko skończyć silnik. Wtedy nawet 100kkm wystarczy Więc

> żywotność w znacznej mierze uzależniona od sposobu użytkowania

turbine zabije. silnika jako całości tak łatwo nie zniszczy

Napisano

> turbine zabije. silnika jako całości tak łatwo nie zniszczy

czym jest współczesny diesel bez turbiny zlosnik.gif

Napisano

> jest dieslem bez turbiny

i mułem oslabiony.gif Taki silnik działa inaczej niż silnik wolnossący wink.gif

Napisano

> i mułem Taki silnik działa inaczej niż silnik wolnossący

zdecydowanie inaczej waytogo.gif

Napisano

Isuzu dopiero przy 400kkm zaczyna brać olej w ilościach które ASO uznaje za mieszczące się w normie. Moje isuzu ma ponad 400kkm no i na 10kkm muszę około 1 - 2 litów dolać (to jest ubytek mieszczący się w normach opla), ale poza tym żadnych innych oznak zużycia.

Nowe silniki isuzu generalnie poza kilkoma ulepszeniami bardzo nie różnią się od pierwowzoru więc powinien być tak samo wytrzymały.

100kkm to dopiero dotarty diesel. Zużycie diesla następuje o połowę wolniej niż w silnikach benzynowych. 200kkm dla diesla to 100kkm dla benzyny, tak można to mniej więcej porównać.

Napisano

>200kkm dla diesla to 100kkm

> dla benzyny, tak można to mniej więcej porównać.

Odważne porównanie smirk.gif

Napisano

> Odważne porównanie

Ktoś kiedyś na tym kąciku stosował to samo porównanie i raczej idzie to w parze z rzeczywistością.

Napisano

> Ktoś kiedyś na tym kąciku stosował to samo porównanie i raczej idzie

> to w parze z rzeczywistością.

Nie da się tego udowodnić więc lepiej nie dyskutować na ten temat wink.gif

Napisano

Ja co prawda w inny bo w 2.0 DTL czyli nie isuzu to mam 202 tys i nic sie nie dzieje trzeba dbać o turbine to fakt i raczej tankowac na dobrych stacjach nie tych w polu bez nazwy bo oprócz turbiny to pompe można załatwić i nie polecam jazdy na oleju opałowym popularnie zwanej orężadzie podobno też skutecznie skraca życie pompie a w szczególności elektronice pompy !!!

Napisano

> Ja co prawda w inny bo w 2.0 DTL czyli nie isuzu to mam 202 tys i nic

> sie nie dzieje

Przyznasz chyba, że to raczej malutki przebieg obojętnie czy to na benzynowy silnik czy też dla diesla. o trwałości to można zacząć mowić przy przebiegach rzędu 300-350kkm bo tyle moim zdaniem bez problemu wytrzyma silnik benzynowy któremu będzie się zmieniać od czasu do czasu olej . Silnik diesla pewnie troszkę wiecej ale czy turbina to już wątpliwe.

Napisano
  • Autor

> Przyznasz chyba, że to raczej malutki przebieg obojętnie czy to na

> benzynowy silnik czy też dla diesla.

Z tym optymizmem to bym uważał smile.gif. Niektórzy sądzą, że nowsze silniki np benzynowe z Z na początku takich przebiegów już nie robią (oczywiście bez remontu).

Napisano

> Z tym optymizmem to bym uważał . Niektórzy sądzą, że nowsze silniki

> np benzynowe z Z na początku takich przebiegów już nie robią

> (oczywiście bez remontu).

Ja to wogóle mam wrażenie, że producenci silników to chcą żeby często nowe auta kupowac bo im nowsze silniki tym więcej problemów z nimi.

Napisano
  • Autor

Zwracam nieśmiało uwagę że wypowiedzi są coraz bardziej ogólne, a post dotyczy konkretnego silnika wink.gif

Napisano

> Ja co prawda w inny bo w 2.0 DTL czyli nie isuzu

A jak ktoś zapyta o klocki i tarcze to napiszesz mu o bębnach i szczękach?

Napisano

> I silniki których kierowcy mieli zacięcie rajdowe.

Zaryzykuję tezę, że takie silniki są w lepszym stanie i wytrzymają więcej, niż te jeżdżone spokojnie a zwłaszcza kapeluszniczo. Tak jest przynajmniej jeśli chodzi o benzyniki, zwłaszcza czterpozaworowe, bo te lubią wysokie obroty.

• 4 lata później...
Napisano

> Witam. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami. Szczególnie przy przebiegach ponad

> 100kkm. Chodzi o silnik montowany w A G. Pozdrawiam.

Mam okazję kupić autko z udokumentowanym przebiegiem 260 000 tys., 1.7 cdti 101KM - warto?

Napisano

w Motorze z 15.04 jest tabela z uśrednionymi przebiegami dla różnych silników.

286878511-sshot-1.jpg

Uśredniony przebieg międzynaprawczy dla 1,9 CDTI Opla, to 500 tyś km. 1,7 CDTI to podobna konstrukcja.

Napisano

> Mam okazję kupić autko z udokumentowanym przebiegiem 260 000 tys., 1.7 cdti 101KM - warto?

Takie pytanie to do wróżki biglaugh.gif Jest wiele zależności które mogą wpłynąć na ocenę. Jeśłi auto latało w trasachi miało serwisy olejowe jak trzeba , to chyba warto. Ale jeśli autko śmigało w mieście i serwis olejowy był na sztywno co 30 kkm to turbo albo już padło albo niedługo padnie. Podobnie z 2masą choć ta już powinna była polecieć wcześniej przy miejskim typie jazdy. Wtryski to oczywiście wielka niewiadoma. Moje wtryski Boscha padły przy 150 tyś a paliwko tylko z Neste albo Orlenu lałem. Ale to tylko osprzęt . Silnik rozumiany jako układ korbowo tłokowy jest zapewne w dobrym stanie

Napisano

> mieście i serwis olejowy był na sztywno co 30 kkm to turbo albo już padło albo niedługo

w 1.7 przy 10 tys km jest grinser006.gif

Ale generalnie masz racje wystarczy ze silnik bedzie upalony zajezdzony itp i dupa z najlepszej statystyki grinser006.gif

Napisano

> Mam okazję kupić autko z udokumentowanym przebiegiem 260 000 tys., 1.7 cdti 101KM - warto?

założyłeś jeden temat to czemu już tam nie ciągniesz go ?

Napisano

> w Motorze z 15.04 jest tabela z uśrednionymi przebiegami dla różnych silników.

> Uśredniony przebieg międzynaprawczy dla 1,9 CDTI Opla, to 500 tyś km. 1,7 CDTI to podobna

> konstrukcja.

Problem w tym, że te przebiegi odnoszą się generalnie do samego silnika - czyli do układu korbowo-tłokowego. Cała reszta tyle nie wytrzyma smile.gif

Napisano

> Uśredniony przebieg międzynaprawczy dla 1,9 CDTI Opla, to 500 tyś km. 1,7 CDTI to podobna

> konstrukcja.

Czyżby?

Fiat vs Isuzu, to podobne konstrukcje?

Napisano

> 100kkm to dopiero dotarty diesel. Zużycie diesla następuje o połowę wolniej niż w silnikach

> benzynowych. 200kkm dla diesla to 100kkm dla benzyny, tak można to mniej więcej porównać.

Zasadnicza różnica jest taka, że diesel nie lubi pracować gdy jest zimny. Eksploatowany diesel na krótkich odcinkach nie zrobi połowy kilometrów z tego co benzynowy na tym samym dystansie.

Napisano

> Czyżby?

> Fiat vs Isuzu, to podobne konstrukcje?

czepiasz sie zlosnik.gif tłoków mu brakuje? hehe.gif

Wynika z tego że isuzu powinno 800 tys przejechać skoro fiat daje rade 500...

Napisano

> czepiasz sie tłoków mu brakuje?

> Wynika z tego że isuzu powinno 800 tys przejechać skoro fiat daje rade 500...

Raczej odwrotnie, szczególnie przy DTR/DTJ

Napisano

> w Motorze z 15.04 jest tabela z uśrednionymi przebiegami dla różnych silników.

wg tego to ja już od 2000km powinienem zostawiać asterkę w garażu (1.6 8V)