Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie oleju?

Featured Replies

Napisano

Mam Astrę(Astra G silnik jak w podpisie) dopiero od kilku dni ale już przeżyła ostry sprawdzian(ponad 2700km) na niemieckich i duńskich autostradach.Przed wyjazdem wymieniany był olej-Mobil 5W50.Sprawdzałem bagnet na bieżąco(bo auto nieznane),było wprawdzie zawsze mniej niż zaraz po wymianie(czyli max),ale sprawdzałem zawsze po krótkim postoju,dziś sprawdziłem rano i...zostało nieco powyżej 1/3 miarki,czyli brakuje jakieś 0,6 l.Bać się,płakać, czy też to wynik paganiania z prędkościami autostradowymi(czasami sporo powyżej 160km/h)

Napisano

> Mam Astrę(Astra G silnik jak w podpisie) dopiero od kilku dni ale już

> przeżyła ostry sprawdzian(ponad 2700km) na niemieckich i

> duńskich autostradach.Przed wyjazdem wymieniany był olej-Mobil

> 5W50.Sprawdzałem bagnet na bieżąco(bo auto nieznane),było

> wprawdzie zawsze mniej niż zaraz po wymianie(czyli max),ale

> sprawdzałem zawsze po krótkim postoju,dziś sprawdziłem rano

> i...zostało nieco powyżej 1/3 miarki,czyli brakuje jakieś 0,6

> l.Bać się,płakać, czy też to wynik paganiania z prędkościami

> autostradowymi(czasami sporo powyżej 160km/h)

czyli wg. tego na te 2700 km wział Ci 0,6l??

Jezeli tak to nie jest to jakieś wielkie zuzycie, gdy mówisz że troche go przycisnałeś...

Napisano

> Norma zużycia oleju wynosi 0.6L/1000km, więc wszystko jest jak

> najbardziej ok.

Sorry że się wtrącę ale czy normalne zużycie to nie powinno być w granicach 0.6 na 10 000km ? Od wymiany do wymiany ? Jakby było 0.6 na 1 000km to 6l od wymiany do wymiany to trochę dużo... Wiem że to 16V ale bez przesady, żeby to była norma ? Jeżeli nie mam racji to wybaczcie. Po prostu dziwi mnie to trochę...

Napisano

> Sorry że się wtrącę ale czy normalne zużycie to nie powinno być w

> granicach 0.6 na 10 000km ? Od wymiany do wymiany ? Jakby było

> 0.6 na 1 000km to 6l od wymiany do wymiany to trochę dużo...

> Wiem że to 16V ale bez przesady, żeby to była norma ? Jeżeli nie

> mam racji to wybaczcie. Po prostu dziwi mnie to trochę...

Takie normy podaje opel w książce 0,75l/1000km.

Napisano

> ? Jeżeli nie

> mam racji to wybaczcie. Po prostu dziwi mnie to trochę...

Wybaczamy biglaugh.gif

Taką norme podaje Opel i taka jest słuszna...

NIektórzy ida nawet trochę dalej i podaja że dopiero powyżej 1l/1000 km należy się martwic i "naprawiać" silnik...

Napisano

> Norma zużycia oleju wynosi 0.6L/1000km, więc wszystko jest jak.

Jeśli chodzi o ten silnik to od nowości do dziś czyli do 8000 km

nie ubyło u mnie ani grama (jeszcze mi odsysali o czym pisałem we wcześniejszych postach bo było nad max), swoją drogą to dziwne jako laik wyobrażałem sobie że podczas tzw "docierania" choć troszeczkę skubnie oliwy - nie skubnął co mnie oczywiście cieszy.

Ta norma 0,6 L to tak jak np max zawartość glukozy we krwi - niby wszystko w normie ale każdy lekarz zaleci dodatkowe konsultacje.

pozdrawiam cool.gif

Napisano

> Wybaczamy

> Taką norme podaje Opel i taka jest słuszna...

> NIektórzy ida nawet trochę dalej i podaja że dopiero powyżej 1l/1000

> km należy się martwic i "naprawiać" silnik...

Ok spoko xD Ja dolałem niecałe 2 litry od wymiany do wymiany dlatego się zdziwiłem...

Napisano

> Jeśli chodzi o ten silnik to od nowości do dziś czyli do 8000 km

> nie ubyło u mnie ani grama

Poczekaj jeszcze troszke smile.gif

Napisano

> 5W50.Sprawdzałem bagnet na bieżąco(bo auto nieznane),było

> wprawdzie zawsze mniej niż zaraz po wymianie(czyli max),ale

> sprawdzałem zawsze po krótkim postoju,dziś sprawdziłem rano

> i...zostało nieco powyżej 1/3 miarki,czyli brakuje jakieś 0,6

> l.Bać się,płakać, czy też to wynik paganiania z prędkościami

> autostradowymi(czasami sporo powyżej 160km/h)

Sprawdz jeszcze raz tylko - rozgrzej silnik poczekaj ze 10 do 15 minut i wtedy sprawdź, na zimnym nie sprawdzaj.

Napisano
  • Autor

> Sprawdz jeszcze raz tylko - rozgrzej silnik poczekaj ze 10 do 15

> minut i wtedy sprawdź, na zimnym nie sprawdzaj.

Qurcze...najgorsze jest to że przez ostatnie kilkanaście lat odzwyczaiłem się od jakiegokolwiek dolewania oleju,a tu taka niespodzianka oslabiony.gif.

Napisano

> Qurcze...najgorsze jest to że przez ostatnie kilkanaście lat

> odzwyczaiłem się od jakiegokolwiek dolewania oleju,a tu taka

> niespodzianka .

Szybko przywykniesz. Ja też nie maiłem tego odruchu a teraz to norma jak sprawdzanie stanu paliwa w baku ok.gif

Napisano

Koledzy maja racje. Na razie obserwuj, bo moze to byc wynikiem przycisniecia na trasie.

Swoja droga regularne sprawdzanie poziomu oleju to zdrowy nawyk.

Mysle ze sprawdzenie miarki raz na miesiac nie sprawia za wiele klopotu.

Ja w swoim aucie dolewam 1 - 1,5 l od wymiany do wymiany (czyli ok 10 - 15kkm)

Jak bedzie bralo wiecej niz 1L/1000km to sie bede zastanawial nad remontem, a poki co to dolewam.

Jest tylko taki problem, ze moje auto nie bierze oleju regularnie. Nieraz przez dluzszy czas nic nie bierze, a potem wypije pol miarki niewiem.gif

Napisano

Mój bierze pół litra na 1000km i juz się z tym pogodziłem. Przy następnej wymianie naleję jakiś tańszy olej, bo teraz mam Magnatec.

Napisano

> Mój bierze pół litra na 1000km i juz się z tym pogodziłem. Przy

> następnej wymianie naleję jakiś tańszy olej, bo teraz mam

> Magnatec.

16V oplowskie to są niezłe żłopaki wink.gifostatnio mialem klienta któremu na 10kkm brała 5-6 litrów,no a gość lał tam castrola edge 10w60 ,eh te reklamy rotfl.gif

Napisano

Mi spokojnie bierze 5-6 litrów na 10kkm a mam 8V. Dlaczego tylko Oplowskie silniki tak żłopią ten olej?

Napisano

> Takie normy podaje opel w książce 0,75l/1000km.

To sa głupie normy .Wiekszość silników opla tak ma ,nieszczelne są i tyle, Zeby jechac za granice z bańka oleju screwy.gif .Miedzy innymi nie kupiłem żadnego opla. sick.gif

Napisano

>16V 20 disel bierze od 0,3-0,5 l na 1000km olej Mobil1 superM do turbodisla...szerokiej drogi!!!

Napisano

> Jeśli chodzi o ten silnik to od nowości do dziś czyli do 8000 km

> nie ubyło u mnie ani grama

Ja zdążyłem już zrobić 16 kkm, wymieniłem olej przy 10 kkm i dalej nic nie bierze 270635636-JUMP2.gif

Oby tak dalej.

Napisano

> >16V 20 disel bierze od 0,3-0,5 l na 1000km

U mnie Castrol MAgnatec i zużycie 0,3-0,5L na 10kkm więc to nie norma

Napisano

> 16V oplowskie to są niezłe żłopaki ostatnio mialem klienta któremu na

> 10kkm brała 5-6 litrów,no a gość lał tam castrola edge 10w60 ,eh

> te reklamy

Akurat nie jest to regułą a wiem to z tego forum,bo pisało się o tym często. Raczej to wygląda na przypadek "chybił-trafił". Ja mam 10-letniego 16V z przebiegiem trochę ponad 200kkm i zużycie oleju między wymianami co 15kkm nie przekracza 1 litra. Wciąż jeżdzę na pełnym syntetyku GM i chociaż tydzień temu trochę się zaniepokoiłem, bo po 11 kkm dolałem łącznie już 1 litr wink.gif. Jak dla mnie było to trochę za wcześnie i za dużo. Być może teraz wyjdzie mi 1,5 litra i to jest dla mnie zaskoczeniem,że coś zaczyna brać ale do takiego żużycia oleju przyzwyczaiła mnie moja astra.

Napisano

Proponowalbym nie ciagnac wymiany oleju do 15 kkm, tylko ja skrocic. Poza tym sproboj Valvoline Max Life (Castrol w obiegowej opinii jest przereklamowany). W sobte w moim wiekowym silniku (poniekad bardzo dobrym) zmienie wlasnie na Valvoline (dotychczas GM-pobor oleju niezauwazalny od wymiany do wymiany). O zuzyciu oleju, jego ilosciach wzgledem przebiegu nie raz juz bylo pisane na forum (z moich wypowiedzi wynikalo i dalej wynika, ze nalezy sie martwic, jesli zuzycie dochodzi do 1l na 1000-1500 km-wtedy najprosciej i najtaniej zastanowic sie nad wymiana uszczelniaczy zaworowych).

Pozdrawiam

Napisano

Nie no, nie bede się martwił zużyciem 1,5 litra/15kkm,bo by mnie tu wyśmiali. Po prostu byłem zaskoczony,że po raz pierwszy wziął więcej. Poważnie myślałem o skróceniu wymian do 10kkm i przejściu na półsyntetyk tylko ze względu na przebieg. Myślałem właśnie o tym Valvoline chociaż przyznam,że czekałem na ten moment aż silnik zacznie żłopać.Skoro mało żłopie,to chciałem ciągnąć na fullsyntetyku jak najdłużej.

Napisano

A mi mój x20dth w Viki B wciągnął ostatnio 3l oliwy na 300km grinser006.gif ale już usunąłem przyczynę ok.gifwink.gif

Napisano

> Poczekaj jeszcze troszke

Myslisz, ze zacznie mu brac olej? Ja mam co prawda silnik X14XE, ale to tez 16V. Na liczniku przekroczone 204kkm i nie zauwazylem od wymiany ZADNEGO ubytku oleju (przejechane ok. 6000 km od wymiany).

Napisano

Wrrr........... chyb anie będę czytał takich postów więcej bo nigdy nie kupie Astry G a tak się napaliłem biglaugh.gif

Napisano

Od zakupu i wymiany oleju zrobiłem ponad 3tkm i na razie nic nie trzeba dolewać palacz.gif

pzdr

Napisano

> Wrrr........... chyb anie będę czytał takich postów więcej bo nigdy

> nie kupie Astry G a tak się napaliłem

Nie sugeruj sie zbytnio postami, tylko stanem samochodu, ktory chcesz kupic. Nie jest wazne, czy to jest Astra G, Audi, Mercedes, czy Fiat, kazdy moze brac lub nie brac oleju, wszystko zalezy od stanu silnika i wczesniejszego uzytkowania wozu.

Pozdrawiam

Napisano

> najprosciej i najtaniej zastanowic sie nad wymiana uszczelniaczy

> zaworowych).

> Pozdrawiam

Ja wymieniłem uszczelniacze i prawie nic się nie zmieniło. Uszczelniacze nie wyglądały na zużyte ani nie były stwardniałe (Mój silnik ma przebieg 140kkm). Podobno mogą być też wyrobione prowadnice zaworów, a tego oczywiście nie da się zrobić bez ściągania głowicy.

Napisano

> Ja wymieniłem uszczelniacze i prawie nic się nie zmieniło.

> Uszczelniacze nie wyglądały na zużyte ani nie były stwardniałe

> (Mój silnik ma przebieg 140kkm). Podobno mogą być też wyrobione

> prowadnice zaworów, a tego oczywiście nie da się zrobić bez

> ściągania głowicy.

prędzej bym zwalił wine na zapieczone / przegrzane pierścienie

Napisano
  • Autor

> Wrrr........... chyb anie będę czytał takich postów więcej bo nigdy

> nie kupie Astry G a tak się napaliłem

Daj spokój...ja dla tego że wgłębiłem się w forum awensis.info...nie kupiłem zadbanej Toyoty z silnikiem VVTI,bo podobno wszystkie brały olej w ilościach zastraszających i pomagała na to jedynie wymiana całego dołu silnika.A tak naprawdę dotyczyło to niewielkiej ilości egzemplarzy z wada fabryczną,ale z drugiej strony...skąd miałem wiedziec co to egzemplarz hmm.gif.

Napisano

> wszystko zalezy od

> stanu silnika i wczesniejszego uzytkowania wozu.

> Pozdrawiam

W przypadku Opla sie to nie sprawdza.

Napisano

> W przypadku Opla sie to nie sprawdza.

A to niby dlaczego?

Pozdrawiam

Napisano

> W przypadku Opla sie to nie sprawdza.

U mnie opelos przeżył już przegrzanie, 2 x wymiana UPG, raz wymiana pierścieni i uszczelniaczy. A dzień dzisiejszy opelos nie łyka oleum, po ostatnich reanimacjach układu wtryskowego dzięki czemu mało pali (7 literów miasto) a bzyka jak młody źrebak.

Uważam, że opel swego czasu miał jedne z najlepszych konstrukcji silnikowych. Do tej pory chwali się C14NZ (X14NZ), C16NZ, X18XE1 (chyba XE1), no i sławetny w wielu autach przez użytkowników ich upragniony C20NE, sam bym taki chciał.

Nie wiem jak teraz sprawują się silniki opla. W ogóle nie mam wiedzy. Jak ja zacząłem przygodę z oplem to szykiem mody były twinporty jak one na przestrzeni czasów się sprawują nie wiem, ale chyba pochlebnych opinii o nich nie słyszałem.

Wiem że silniki 2 litrowe DTI są super, kumpel w omedze ma i spalanie na mieście ma jakieś 7 litrów icon_eek.gif OMEGA mega bryka i tylko 7 litrów, tą ostatnią wypowiedzią zakańczam mój wywód.

Napisano

Ech, ja juz nie bede pisal dlugich wywodow, a moglbym, na poparcie mojej powyzszej tezy w celu zaprzeczenia antytezy kolegi, ktory ja powyzej rowniez zaprezentowal.

Pozdrawiam

Napisano

> Ech, ja juz nie bede pisal dlugich wywodow, a moglbym, na poparcie

> mojej powyzszej tezy w celu zaprzeczenia antytezy kolegi, ktory

> ja powyzej rowniez zaprezentowal.

> Pozdrawiam

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif w sumie się zgubiłem nie wiem czy kolega podziela moje zdanie czy nie?

PS. W sprawie zdjęć korozji, zmieniłem zdanie, po hulam się tą bryką ile mogę, a poluję na fajne kombi. Mam dosyć wożenia psiaka (bokser tłumaczyć więcej nie będę) z tyłu na siedzeniu.

Ale dziękuje za pomoc. W razie jak z kombiaczkiem będzie coś nie tak się zgłoszę.

Napisano

Zdanie podzielam jak najbardziej (osobiscie uwazam, iz oplowskie 8V sa jednymi z najlepszych konstrukcji benzynowych z tamtych czasow-w porownaniu z analogicznymi jednostkami VW sa bardziej dynamiczne), ale nie chce mi sie pisac czegos wiecej...

Pozdrawiam

Napisano

> Zdanie podzielam jak najbardziej (osobiscie uwazam, iz oplowskie 8V

> sa jednymi z najlepszych konstrukcji benzynowych z tamtych

> czasow-w porownaniu z analogicznymi jednostkami VW sa bardziej

> dynamiczne), ale nie chce mi sie pisac czegos wiecej...

> Pozdrawiam

No i tak ma być. 8V górą. A najfajniejsze w nich to ceny części zamiennych.

Napisano

A najfajniejsze w nich to ceny części

> zamiennych.

Najlepsze w tych silnikach jest to, ze "ciagna" od samego dolu, w odroznieniu od 16V. Nastepny pod maska u mnie to C20NE (po modyfikacjach) z turbina...

Pozdrawiam

Napisano

> Uważam, że opel swego czasu miał jedne z najlepszych konstrukcji

> silnikowych. Do tej pory chwali się C14NZ (X14NZ), C16NZ, X18XE1

> (chyba XE1), no i sławetny w wielu autach przez użytkowników ich

> upragniony C20NE, sam bym taki chciał.

No i trzeba pamiętać o C18NZ, którego wcześniej miałem, polecam jak najbardziej old.gif

Napisano

> A najfajniejsze w nich to ceny części

> Najlepsze w tych silnikach jest to, ze "ciagna" od samego dolu, w

> odroznieniu od 16V. Nastepny pod maska u mnie to C20NE (po

> modyfikacjach) z turbina...

> Pozdrawiam

To będę musiał obejrzeć te modyfikacje. Jak wszystko zakończysz będziemy się musieli spotkać na jakimś spocie i obejrzę te cacko C20NE (moje marzenie).

Napisano

> No i trzeba pamiętać o C18NZ, którego wcześniej miałem, polecam jak

> najbardziej

No tak przepraszam, moja wina jakże mogłem ominąć ten silniczek. Przepraszam bardzo.

Napisano

> A to niby dlaczego?

> Pozdrawiam

Ponieważ w moim przypadku silnik zaczął brać olej przy około 5 kkm a był użytkowany normalnie. Uważam że jest to wada fabryczna którą Opel nie bardzo sie przejął. Pozdrawiam

Napisano

Ano właśnie.

Jeśli zużycie jest wysokie, to może zrezygnować z okresowej wymiany oleju. Sam będzie się wymieniać dzięki dolewkom.

Napisano

Gdyby filtr oleju nie wymagał wymiany to nie musiałbym wcale wymieniać oleju. Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

No dobra...odkopałem mój stary temat,gdyż obecnie po przejechaniu ok.7 tys. km,i dolaniu w sumie 1 litra oleju,mogę stwierdzić iż średnie zużycie oleju na 1 tys. km wynosi...0,14 l.Dwa razy(pomijając te 0,6l dolane po powrocie z Danii) dolewałem niewielkie ilości oleju(po ok. 0,2 l), ubytek widoczny na bagnecie wystepował zawsze po dłuższej trasie.Podczas poruszania sie po mieście i "trasach" tak do 100km zużycie było niezauważalne.Także biorąc powyższe pod uwagę trochę się uspokoiłem,bo czytając posty o zużyciu oleju w Oplach to u mnie nie jest tak zle ok.gif

Napisano

u mnie przy przebiegu 12 tys nic oleju nie ubywa i oby tak dalej !!!!!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.