Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens częstszych wymian oleju niż przewiduje producent.

Featured Replies

Napisano

Ja tam bede wymieniał co 10-12kkm.(5W-40) jazda po mieście,chociaz mam 6 tys od wymieny a olej jest juz ciemniejszy ale nie czarny.

Napisano

> Ja tam bede wymieniał co 10-12kkm.(5W-40) jazda po mieście,chociaz

> mam 6 tys od wymieny a olej jest juz ciemniejszy ale nie czarny.

Ale nadal nie rozumiem po co icon_rolleyes.gif Można wymieniać i co 2 tysiące, ale znowuż po co? Jeżeli przez to poczujesz się lepiej, to ok.gif, ale nie sądzę, by wymiana oleju po 10kkm (przy zalecanych 15) jakoś specjalnie wydłużyła żywot silnika albo w jakikolwiek inny sposób przełożyła się na stan techniczny auta. Olej powinien być ciemniejszy po 6kkm, to świadczy o tym, że "pracuje" i zbiera szlam z silnika, ale absolutnie nie świadczy to o tym, że traci swoje właściwości.

To samo świece - kiedyś w Polonezach wymieniało się co 10kkm i wciąż niektórzy z uporem maniaka wymianiają świece co 10 albo 15kkm. Po co? W silnikach z wtryskiem i katalizatorem skład mieszkanki jest dobierany o wiele skuteczniej i żywotność świec (jak zresztą i gniazd zaworowych) znacznie się wydłużyła. Teraz świece się wymienia co 60kkm albo i jeszcze później. A jak ktoś chce wcześniej - proszę bardzo, ale nie ma to żadnego uzasadnienia merytorycznego.

Napisano

> jest w końcu jakaś konkluzja tego wątka???

Taka jak w przysłowiu: gdzie dwu Polaków tam co najmniej trzy opinie.

Napisano

> Oczywiście żartuję i też jestem ciekaw co to była za marka

A przeze mnie przemawia więcej niż ciekawość. Bo takie solidne zachowania marki nalezy chwalić...

A jak tu chwalić kiedy nie wiedomo kogo?

Napisano

> nie sądzę, by wymiana oleju po 10kkm (przy zalecanych 15) jakoś

> specjalnie wydłużyła żywot silnika albo w jakikolwiek inny

> sposób przełożyła się na stan techniczny auta. Olej powinien być

> ciemniejszy po 6kkm, to świadczy o tym, że "pracuje" i zbiera

> szlam z silnika, ale absolutnie nie świadczy to o tym, że traci

> swoje właściwości.

ja mam w instrukcji proste zalecenie: w trudnych warunkach wymiana wlasnie przy 10 zamiast 15 lub co 6 miesiecy! i wiesz, nie trudno mi sobie wyobrazic dlaczego tak jest zlosnik.gif

Napisano

> Fiat w ogóle mnie nie interesuje.

> Chociaż z mojego pktu widzenia nie miałbym takich problemów :-)

> Chłopie, szukasz na siłę potwierdzenia swojej teorii.

zwyczajnie uwielbiam mieć auto sprawne i minimalizuje prawdopodobieństwo wpadki

> Jeden telefon, pojdeżdża laweta, ściąga auto do serwisu, po

> stwierdzeniu tego, co widać gołym okiem assistance podstawia

> auto zastępcze, jedziesz gdzie potrzeba.

> Papierologii brak, sprawa załatwiona w 3 tygodnie (cóż, niewiele

> serwisów ma na stanie kompletny silnik na wymianę :-) ).

> A wracając do meritum dyskusji - powtórzę po raz n-ty, nikt Ci nie

> broni stosować swojej teorii, ale nie rzucaj jej jako aksjomatu

> innym :-)

świetnie, cieszę się z takiego przebiegu zdarzeń, ale za diabła nie przyjąłbym go jako pewnik w każdej sytuacji, a już na pewno nie w PL

Napisano

> Ale nadal nie rozumiem po co

A potem po 20 latach auto trafia na złom z wciąż działającym silnikiem.

Zgadzam się. Co do świec też. W Lanosie na LPG wymieniałem 2 razy a przejechałem 127 kkm. Nie miały znacznych śladów zużycia (lekko nadpalone elektrody). A to przecież był Lanos i instalka II gen!

Co do oleju, to osobiście uważam, że nawet co 15kkm to za często. Wszystko zależy od warunków jazdy a nie od przebiegu. Ja osobiście wymieniam olej zgodnie z zaleceniem producenta, co nie zmienia faktu, że nie rozumiem, dlaczego ciągniki siodłowe robią na tym oleju 60 kkm między wymianami a osobówka 20-30 kkm (MAX!)

Napisano

> zwyczajnie uwielbiam mieć auto sprawne i minimalizuje

> prawdopodobieństwo wpadki

Powstaje pytanie, gdzie jest granica szaleństwa - patrz niżej -> dalszym krokiem jest postawienie auta pod plandeczką na kołkach i w serwisie autoryzowanym na dokładkę (bo się spsuje) :-)

> świetnie, cieszę się z takiego przebiegu zdarzeń, ale za diabła nie

> przyjąłbym go jako pewnik w każdej sytuacji, a już na pewno nie

> w PL

Sprawę pilotował polski assistance.

Napisano

> Wszystko zależy od warunków jazdy a nie od przebiegu. Ja

> osobiście wymieniam olej zgodnie z zaleceniem producenta, co nie

> zmienia faktu, że nie rozumiem, dlaczego ciągniki siodłowe robią

> na tym oleju 60 kkm między wymianami a osobówka 20-30 kkm (MAX!)

To jeszcze nic. W Fabii z silnikiem 1.416V zgodnie z instrukcją wymiana co 15kkm, a w Golfie z takim samym silnikiem 30kkm! icon_eek.gif

Napisano

> To jeszcze nic. W Fabii z silnikiem 1.416V zgodnie z instrukcją

> wymiana co 15kkm, a w Golfie z takim samym silnikiem 30kkm!

Bo Golf to Golf a nie jakaś Skodzina grinser006.gif Dżołk taki 270751858-jezyk.gif

A tak serio to ja mam w swoim aucie ustawiony tryb LongLife, ale na słupku drzwiowym jak byk jest naklejka, żeby wymienić olej po 15kkm/roku. Ponoć to serwisy same z siebie tak przyklejają te naklejki z wcześniejszym terminem wymiany pomimo, że książka serwisowa mówi coś innego (co 30kkm/wg wskazań). Ja jednak myślę, że wymiany oleju co 15kkm to taki optymalny termin- ani za dużo ani za mało. Tym bardziej, że mój silnik to turbo benzyna, a w mojej rodzinie poza mną raczej nikt się nie przejmuje zbytnio zasadami jazdy takim autem frown.gif Jedyne, co udało mi się wpoić użytkownikom, to nie pałowanie na zimnym silniku. Co do odczekania chwili przed zgaszeniem motoru są niereformowalni tongue.gif

Napisano

> Częstsza wymiana nie zaszkodzi ale czy ma sens? Dzisiejsze oleje

> spełniajace jakies tam normy + normy producenta auta powinny bez

> problemu wytrzymać taki przebieg.

Toyota Camry przejeździła u mnie ok.200 tys.km, olej wymieniałem co 15-17 tys.km, raz zdarzyło się ( byłem daleko zagranicą ), że wymieniłem po 22 tys. Jak sprzedawałem auto motor był nadal w doskonałej kondycji ( nie pamiętam dokładnie, przebieg ok. 400 tys.km ), w obecnym aucie wymieniam co 15 tys. i wszystko jest ok. Myślę, że nie ma co się tak cackać z tym - starać się wymieniać jak zaleca producent ( choć trzeba uwzględnić wiek i stan auta ), o Megane dobry mechanik powiedział mi, żebym sobie odpuścił wymianę co 10 tys., wystarczy jak będę to robił co 14-15 tys. waytogo.gif

Napisano

No raczej na tym stanie czyli tak ja zawsze ...

półsyntetyczne i syntetyczne optymalnie wymieniać co 15 kkm.

W marei przez pierwsze ponad 150 kkm olej był zmieniany co 20 kkm, mimo tego że później Mobil nakazywał co 15. Efektem było to że przy 220 kkm zaczęły raz na jakiś czas stukać popychacze na zimnym silniku, w sumie nic takiego, silnik i tak w stanie rewelacyjnym, ale jakaś wskazówka to była zlosnik.gif

Teraz już tylko 15 kkm i święty spokój waytogo.gif

PS. W służbowym scudo olej zmieniało się co jakieś niecałe 3 miesiące czyli 30 kkm, od 25 kkm silnik przy odpalaniu wydawał tak tragiczne dźwięki że hooo zlosnik.gif Co najgorsze, po wymianie oleju za bardzo nie odpuszczało ... robiło się trochę ciszej jedynie biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.