Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednie hamulce 281mm - wybór tarcz i klocków

Featured Replies

Napisano

> 1.Czy zaciski od Fiata Coupe 20VT wchodzą w ten sam rozstaw śrub na

W teorii tak, tylko 20vt miało kilka rodzajów zacisków. Inną sprawa jest dopasowanie tarczy do zacisku (et tarczy vs zacisk)

> zwrotnicy co stare zaciski?

> 2. Felga 15'' się mieści na ten zacisk?

Zapomnij. Na to tylko 16 (tu też jednak trzeba byc ostrożnym - może równiez nie pasować - zależnie od obręczy), pod 17tke wchodzi niemniej ważne jest również ET felgi. Kolega Brevis ma felgi i tak z małym ET (mniejsze od 41 jak pamietam) a i tak trzeba było zastosować dystans 5mm

Pozdro

Napisano

ad 1 . nie wiem ... nie przymiarzalem

ad 2 . 16 to minimum ... jeszcze wane jest et felgi oraz wzor ramion ...

Napisano

Wielkie dzieki za info - w takim razie zastanowie się nad nawiercanymi tarczami hmm.gif.

Napisano

Dokładnie letnie 17 maja et31 a zimowe 16 et 35 ....

A tak BTW hamulce dotarly sie i ....

....o dziwo nie piszczą co jest dla mnie zaskoczeniem biorąc pod uwagę charakter mieszanki klocków jakie zastosowałem

.... co do skuteczności ... co tu dużo mówić ... warte każdej złotówki wydanej

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ile mm grubości maja nowe tarcze tył w stilo JTD 115 km ?? Przód chyba 22 mm ??

Napisano

Wymiana tuż tuż,więc dla przykładu co byście wybrali:

http://www.allegro.pl/item691286026_lucas_tarcze_klocki_trw_bravo_multipla_stilo_lanci.html

czy -klocki dokupiłbym-też

http://www.allegro.pl/item702054279_tarcze_fiat_stilo_bravo_hgt_coupe_wiercone_284.html

na ostatnim zdjęciu wygrawerowany napis GTseries.

Dziwi mnie to że w mikodzie twierdzili że nacinane to nie sport tylko seria tuningowana-na życzenie klienta.

Napisano

> Wymiana tuż tuż,więc dla przykładu co byście wybrali?

<............................................................>

Kolego dopiero co przerabiałem ten temat i miałem taki sam problem smile.gif ale decyzja padła na TRW te mikody niby fajne, niby tanie kusi ich wygląd ale słyszałem od kilku osób, że lubią się odkształcić i czasami też pojawiają się pęknięcia, więc nie ma co eksperymentować i wybrać renomowanego producenta ...

Napisano

> te mikody niby fajne, niby tanie kusi

> słyszałem od kilku osób, że lubią się odkształcić

> i czasami też pojawiają się pęknięcia, więc nie ma co

> eksperymentować i wybrać renomowanego producenta ...

To poszukaj na AK, jak Brembo się gięły. A wydawało by się, że renomowany i znany Producent. Każda firma notuje wpadki.

Ostatnio zakupiłem łącznik stabilizatora TRW i... podziękował za tę jakość renomowanego producenta. Padlina, jakich mało.

Napisano

Niestety w świecie motoryzacji rządzi pieniądz , tacy potentaci jak brembo stawiają fabryki w rożnych miejscach naszego kochanego globu ... i niestety poszczególne fabryki różnią się jakością wypuszczanych produktów ... takze zawsze można trafić na bubla ....

Napisano

> Wymiana tuż tuż<

Mam teraz okazję kupić BOSCH tarcze przód 144 za sztuką i tył 62,5 za sztukę ,niby promocja.Sprzedający twierdził że BOSCH to to samo co TEXTAR.Znaczy że podobno textar dla boscha je robi.Okazja to?

Napisano

> To poszukaj na AK, jak Brembo się gięły.

ostatnio dla Brembo robi podobno Mikoda. Jak wyglądaja moje Mikody zdjęcia zamieszczałem. W sobotę zmieniam na komplet ATE, a Mikode będę reklamował i żądał zwrotu kasy angryfire.gif

Napisano

> ostatnio dla Brembo robi podobno Mikoda. Jak wyglądaja moje Mikody

> zdjęcia zamieszczałem. W sobotę zmieniam na komplet ATE, a

> Mikode będę reklamował i żądał zwrotu kasy

ile przejechałaś na mikodach?- ja śmigam od ok 3500km i na razie oki waytogo.gif

z teg ook 3000 km z hamulcami tylko z przodu działającymi wink.gif

Napisano

a ja wlasnei zakupiłem komplet tarcz Mikody , pomalowane na czerwono z tylu tuningowane i jestem zadowolony jak na razie z wygladu smile.gif bo moze jesienia założe.do tego klocki TRW i powinno smigac miło i tanio zestawik wyjdzie. a za 2 lata zdam relacje jak sie sprawują. Mam nadzieje,ze Polskie nie bedzie znaczyło gorsze i powoli na swoim przykladzie stereotypy,mity zachodniej jakości bede obalał.a ze koledze cos tam z nimi sie działo ..takich przykladów w kazdej marce mozna przytoczyc a tu bez problemu mam nadzieje,bedzie można zareklamować i liczyc na pozytywne rozpatrzenie.. bede sledził ten temat wiec jak sprawa wyjasni sie to prosze o napisanie smile.gif

Napisano

> W sobotę zmieniam na komplet ATE, a

> Mikode będę reklamował i żądał zwrotu kasy <

Kolego,no i jak odczucia z jazdy i chamowania,jest lepiej,porównywalnie,ciszej -?

Napisano

> ej no nie ma czasu ....

> zdjęcia wadliwych tarcz MIKODA

>

A ja sprawdzałem swoje, pół godziny oglądałem wszystkie dziurki oink.gif i nic niepokojącego nie znalazłem.

Mikoda kupowana bezpośrenio z częstochowy, zakładałem jesienią, zrobiłem jakieś 8-10tyś kilometrów. Klocki ATE, tarcze 284*22

DSC_8885.JPG

Napisano

. Jak wyglądaja moje Mikody

> zdjęcia zamieszczałem.

Kolego jakich klocków używałeś?

Napisano

> zrobiłem jakieś 8-10tyś kilometrów.

Moje nacinane i nawiercane Mikody maja juz ( przednie 10 tys km ) i nic niepokojącego - po powrocie z wakacji zrobiłem dokładne ogledziny ale jak dla mnie sa idealne....

hmm.gifhmm.gif

Ostatnio byłem na myjni samo obsł. i kolesie przyjechali audikem A4....dośc nowym.... młodzi więc pewnie autko tatusia... i za pistolet ...... a tarcze były "czerwone" i dawaj w te tarcze wodą yikes.gifscrewy.gif oczywiście woda zamieniła sie w parę w mgnieniu oka.... wszyscy radocha hehe.gifbrawo.gif i dawaj następne "schładzać"

To tak na marginesie...

Napisano

Jeszcze jedne pytanie-mikody-niektórzy (inne fora) twierdzą że są miękkie i szybko się ścierają,chociaż w/g mnie skoro są nacinane to właśnie powinny być dość wytrzymałe,a szybciej powinny ścierać się klocki.Macie koledzy już jakiś czas owe tarczki więc jak to wygląda w/g Was?

Napisano

Na mikody trzeba długo było czekać-jeszcze bym czekał,a wróciłem z dalszego wyjazdu,zamontowałem trw i jest git po 1500km-mogę polecić. waytogo.gif

Napisano

> Na mikody trzeba długo było czekać-jeszcze bym czekał,a wróciłem z

> dalszego wyjazdu,zamontowałem trw i jest git po 1500km-mogę

> polecić.

Nie wiem ci Wy z tym czekaniem na mikody kombinujecie. Zamawiałem dwa różne kompety, jeden do stilo mojego i jeden do mojego CC. Do CC tarcze zakłądałem takie jak do pandy, wentylowane które dopiero na moją prośbę pojawiły się w katalogu zeby.GIF

I co, w obydwu przypadkach tarcze były praktycznie od ręki, do stilo przykładowo w niedziele na stronie złozyłem zamówienie (284*22 nacinane i nawiercane), w poniedziałem rano przed pracą zrobiłem przelew a we wtorek już kurier przywiózł mi tarcze do domu. W drugim przypadku było podobie, tez od ręki.

Warunek, trzeba zamawiać bezpośrednio w mikodzie a nie u allegrowych sprzedawców. smile.gif

Pozdor

Napisano

> Na mikody trzeba długo było czekać-jeszcze bym czekał,a wróciłem z

> dalszego wyjazdu,zamontowałem trw i jest git po 1500km-mogę

> polecić.

Potwierdzam - długi czas aktualnie realizacji mają, ja się nie doczekałem i jestem na urlopie na starych jeszcze.

edit - frezowane wentylowane bezpośrednio w mikodzie - prawie 5 tygodni ( problemy jakieś z odlewami mieli ponoć )

Ale mam info, że już czekają w domku na mnie slinka.gifslinka.gif

Napisano

Wczoraj miałem okazję stestować połączenie mikody nawiercane i nacinane + klocki Ferrodo Premier. Hamowanie z pedałem do ziemi, z prędkości 100 km/h do zera. Moja druga połowa powiedziała, cytuję "po raz pierwszy poczułam, jak mi mózg napiera na przednią ściankę czaszki. Ała, to bolało. Nie rób tak więcej".

smile.gif

Napisano

> Wczoraj miałem okazję stestować połączenie mikody nawiercane i

> nacinane + klocki Ferrodo Premier. Hamowanie z pedałem do ziemi,

> z prędkości 100 km/h do zera.

Akurat to nacinanie i nawiercanie ma niewielki wpływ na drogę hamowania. Jeśli w ogóle ma.

Seryjne, lite tarcze też sobie świetnie radzą z zatrzymaniem Stilo z prędkości 100km/h. Braki czuć przy gwałtownym hamowaniu z prędkości powyżej 150km/h.

Napisano

> Braki czuć przy gwałtownym hamowaniu z

> prędkości powyżej 150km/h.

oj święta prawda icon_rolleyes.gif hamowałem z 210 (licznikowego) i czułem, jakbym na szynach jakiś hamował - tragedia faint.gif a ponoć hamulce w stilo są jedne z najlepszych icon_rolleyes.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> Ło matko.....

> U siebie sprawdzałem - przednie już 6500 km tylnie z 2500 km i sa

> idealne....

<...........................................>

hej mozesz wrzucic raz jeszcze zdjecia tych tarcz Mikoda?

pytanie laika..... co jest z otowrami po 3 latach? czy rudy jakos sie nie panoszy zbytnio w tych dziurach? jak to jest???? ktos moze mi powiedziec mam do wymiany przod i tyl wic zaciekle czegos szukam.... z gory za pomoc. grinser006.gif

Napisano

> co jest z otowrami po 3 latach? czy rudy jakos sie

> nie panoszy zbytnio w tych dziurach? jak to jest????

Przy okazji wymiany opon przetkałem nawierty bo niestety cała ta papka "woda + pył z kolcków + brud z drogi" powoli, stopniowo przytyka je. Ale nie ma problemu z przywróceniem do stanu pierwotnego...

• 1 rok później...
Napisano

Witam

W moim stilonie zbliza sie wymiana tarcz i klockow przod/tyl. Po przeczytaniu paru tematow zauwazylem ze polecacie tarcze "Mikoda", nawiercane i nacinane, do tego klocki Ferodo lub TRW. Akurat temat w ktorym pisze jest sprzed dwoch lat, czy mozecie mi napisac jakie macie odczucia, sugestie i porady na temat tego zestawu tarcz i klockow po takim okresie uzytkowania smile.gif Prosilbym o liczne wypowiedzi blagam.gif

Z gory dziekuje IThankYou.gif

Napisano

> Witam

> W moim stilonie zbliza sie wymiana tarcz i klockow przod/tyl. Po przeczytaniu paru tematow

> zauwazylem ze polecacie tarcze "Mikoda", nawiercane i nacinane, do tego klocki Ferodo lub TRW.

Ja osobiście nie polecam Mikody. Miałem z nimi problem, dość poważny. Po kilku tys przebiegu tarcze zaczęły pekać przy nawierconych otworach. Zareklamowałem i trzeba przyznać, że bez problemów dostałem zwrot za tarcze (klocki niestety nie były uznane, choć kupione w tym samym sklepie Mikody passed_out.gif ).

Polecam natomiast tarcze i klocki firmy ATE. Wiele osób uznaje je jako najlepsze z "cywilnych". Hamowanie na tym zestawie - miodzio wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.