Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 16v S-Jet .... modyfikacje tego silnika...

Featured Replies

Napisano

Witajcie z kącika obok... 30.GIF z racji że U was dział modyfikacji silników swapów i innych modów jest na całkiem niezłym poziomie więc pytanie kieruję do Was...proszę jednak tylko o odpowiedzi osoby mające jakieś konkretne najlepiej udokumentowane ( wykresy itd )... przeróbki tego silnika... to co mnie interesuje to wszelkie sposoby na zwiększenie mocy tego silnika...

Wiadomo na początek idzie dolot ze stożkiem to pikuś bo nawet dedykowany ( auto to GP SPORT )dolot z K&N jest oparty na seryjne rurze dolotowej więc montaż itd...są proste....to co mnie interesuje to np.soft turbo lub turbo ( Grabowski itd....instalacje innych firm również wchodzą w grę)...oraz inne wszelkie mody poprawiające moc/moment tego silnika

Możliwe że ktoś z was swapował taki silnik do CC/SC i go przerabiał i ma w tym doświadczenie to jestem zainteresowany tematem...

Za wszelkie info z góry dzięki.. food.gif

Napisano
  • Autor

> na dzien dobry kupilbym dedykowany kompletny uklad wydechowy

> SuperSprint'a.

Tylko pojawia się temat taki : planuje (prawdopodobnie turbo) i w tym przypadku kolektor i cześć układu wydechowego bez ostatniego tłumika robiona jest na zamówienie... dlatego montaż układu wydechowego dedykowanego na razie odpuszczam bo logiczne że zakładając turbinę będzie do wywalenia lub przeróbki... ale dzięki.. waytogo.gif

Napisano

1.4 to chyba nikt nie uturbiał u nas z tego co mi wiadomo, poza tym to nie wiem czy jest do ogarnięcia na tej elektronice co jest w GP.

Napisano

> Tylko pojawia się temat taki : planuje (prawdopodobnie turbo) i w tym

> przypadku kolektor i cześć układu wydechowego bez ostatniego

> tłumika robiona jest na zamówienie... dlatego montaż układu

> wydechowego dedykowanego na razie odpuszczam bo logiczne że

> zakładając turbinę będzie do wywalenia lub przeróbki... ale

> dzięki..

szczerze, przypuszczam ze temat turbo odpuscisz dosc szybko ze wzgledu na szyna CAN. zreszta co za problem kupic kompletny uklad wydechowy pod Turbo do GP SuperSprinta dla T-jet'a? z powieszona srednica ukladu wydechowego?

Napisano
  • Autor

> szczerze, przypuszczam ze temat turbo odpuscisz dosc szybko ze

> wzgledu na szyna CAN. zreszta co za problem kupic kompletny

> uklad wydechowy pod Turbo do GP SuperSprinta dla T-jet'a? z

> powieszona srednica ukladu wydechowego?

Posłałem zapytanie do Grabowskiego....czekam na info .... fakt szyna CAN ....to ciężki temat... jeżeli chodzi o wydech to myślę też o G-tech.. czas pokaże... njawyżej zostaje jeszcze jakiś pakiet GT/GTX u Chojnackiego i wtedy rezygnacja z turbo.... zobaczymy.

Napisano

> Posłałem zapytanie do Grabowskiego....czekam na info .... fakt szyna

> CAN ....to ciężki temat... jeżeli chodzi o wydech to myślę też o

> G-tech.. czas pokaże... njawyżej zostaje jeszcze jakiś pakiet

> GT/GTX u Chojnackiego i wtedy rezygnacja z turbo.... zobaczymy.

>

to gorzej jedzie niz moja seria zlosnik.gif

Napisano

Na twoim miejscu zainwestowal bym w sportowe walki rozrzadu np cat camsa do tego kolektor supersprinta i za nim katalizator z auta o wiekszej pojemnosci i do tego strojenie hybrydy mysle ze kolo 120-125 km mozesz uzyskac z fajnym przebiegiem mocy i momentu.

Napisano
  • Autor

> Na twoim miejscu zainwestowal bym w sportowe walki rozrzadu np cat

> camsa do tego kolektor supersprinta i za nim katalizator z auta

> o wiekszej pojemnosci i do tego strojenie hybrydy mysle ze kolo

> 120-125 km mozesz uzyskac z fajnym przebiegiem mocy i momentu.

Pomyślę.... zapodam też temat do Chojnackiego co proponuje do tego silnika... tylko obawiam się że ostre wałki nie za bardzo zdadzą egzamin chcąc jeździć na co dzień...

Napisano

> Pomyślę.... zapodam też temat do Chojnackiego co proponuje do tego

> silnika... tylko obawiam się że ostre wałki nie za bardzo

> zdadzą egzamin chcąc jeździć na co dzień...

można spróbować przełożyć oryginalne klamoty z T-jeta z odkodowanym kompem & itp, tylko trzeba by było odprężyć jeszcze silnik żeby stopień sprężania był taki sam jak w T-jecie.

Napisano

Myśle że Mefisto miał na myśli ostrzejsze wałki od tych które masz teraz- a to nie oznacza że bedą jakieś bardzo ostre. Co do Chojnackiego napewno nie ogarnie elektroniki.

Napisano

Co to za wersja S-Jet? niewiem.gif

Slyszalem o fiatowskim MulitiJecie, T-Jecie, ale S-Jet jest mi obcy. Fiat wypuscil nowy model silnika?

Napisano

> Co to za wersja S-Jet?

> Slyszalem o fiatowskim MulitiJecie, T-Jecie, ale S-Jet jest mi obcy.

> Fiat wypuscil nowy model silnika?

1,4 16v seria wersja sport zlosnik.gif

Napisano

> tylko obawiam się że ostre wałki nie za bardzo

> zdadzą egzamin chcąc jeździć na co dzień...

spokojnie możne jeździć na wałkach ~260stopni na co dzień smile.gif

Napisano

> 1,4 16v seria wersja sport

Uprasza sie o zachowanie powagi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Co to za wersja S-Jet?

Mało wiesz... crazy.gif ....i nie na temat...

Napisano

> Co to za wersja S-Jet?

Starjet S-Jet

Turbojet T-Jet

Multijet M-Jet

Napisano

> Uprasza sie o zachowanie powagi

ja calkowicie powaznie zlosnik.gif

"W bardzo chętnie kupowanym w całej Europie Fiacie Punto montowany będzie nowy silnik nazwany Starjet. To 1,4-litrowa, 16-zaworowa jednostka benzynowa o mocy 95 KM. Będzie ona dostępna w trzech poziomach wyposażenia miejskiego Fiata: Energy, Dynamic i Sport. Najtańsze napędzane nią 3-drzwiowe Grande Punto Energy kosztuje 47,4 tys. zł. Dla porównania 77-konna odmiana ze zwykłym silnikiem 1.4 wyceniona jest na 42,7 tys. zł. Aż 4,7 tys. zł to jednak ogromna różnica zważywszy, że chodzi w końcu o zaledwie 18 KM. I nie jest tu wystarczającym uzasadnieniem, iż mamy do czynienia z nowoczesnym silnikiem wyposażonym w mechanizm zmiennych faz rozrządu (jak głosi informacja prasowa: z „wariatorem fazy” – nawet śmieszne) i recyrkulacji spalin."

Napisano

aktualnie taki silnik, z tym ze bez wariatora faz rozrzadu i orginalnej elektroniki, ktorą zastapilem tą z p1 uzbrajam w walki catcamsy 260/260 (w rzeczywistosci 264/264) kol wydechowy ss i pare pierdół jeszcze... co do osiagów to sie okaze niebawem zlosnik.gif

natomiast spokojnei na codzien mozna na tych walkach jezdzic (podobnie jak na światkowych 259/259), natomiast najwiekszym problemem bedzie strojenie tego na ricambi elektronice; kolejne sprawa to koszta oslabiony.gif ja z samym slupkiem 1,4 ledwo zamknolem sie w 7 tys bez strojenia... a sama wymiana wydechu na cos firmowego tez nie jest tania, bo np kol ss to koszt prawie 2 tysie (caly uklad regazona to juz ponad 5 tys) walki od 1600 (światek) do prawie 3 tys. za kicikici itd... takze trzeba byc przygotowanym na koszta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> aktualnie taki silnik, z tym ze bez wariatora faz rozrzadu i

> orginalnej elektroniki, ktorą zastapilem tą z p1 uzbrajam w

> walki catcamsy 260/260 (w rzeczywistosci 264/264) kol wydechowy

> ss i pare pierdół jeszcze... co do osiagów to sie okaze niebawem

> natomiast spokojnei na codzien mozna na tych walkach jezdzic

> (podobnie jak na światkowych 259/259), natomiast najwiekszym

> problemem bedzie strojenie tego na ricambi elektronice; kolejne

> sprawa to koszta ja z samym slupkiem 1,4 ledwo zamknolem sie w

> 7 tys bez strojenia... a sama wymiana wydechu na cos firmowego

> tez nie jest tania, bo np kol ss to koszt prawie 2 tysie (caly

> uklad regazona to juz ponad 5 tys) walki od 1600 (światek) do

> prawie 3 tys. za kicikici itd... takze trzeba byc przygotowanym

> na koszta

No dokładnie ,dlatego szukam informacji itd....bo może się okazać że wszelkie mody będą bardzo kosztowne i niezbyt opłacalne w stosunku moc/koszty

Co do testów...to w łikend zrzuciłem dolot... i zrobiliśmy z Septikiem przejazdy na filtrze stozkowym i powiem tak jestem w szoku....

Fakt na średnich obrotach jest spadek momentu i silnik jest bardziej ospały ale jak się już zacznie wkręcać (tzn pow. 4500 ) jest już całkiem zauważalna poprawa no chyba że to tylko moje jakieś "dżwiękowe" omamy ale czuje się dużo szybsze kręcenie pod odcinkę... niestety nie mogę znaleźć na necie wykresów z hamowni ze stożkiem...

Napisano

tak na szybko:

zrobienie wydechu okolo 2-2,5 tys z nowym (innym) katalizatorem przy zachowaniu norm spalin zlosnik.gif

walki 1600-3 tys. do jady na codzien

sensowny dolot - z 350-400 zl

strojenie - w pl 2300 (okolo) lub 499 eu w http://www.ziptuning.nl/chiptuning/Fiat-Punto-1.4-16V-95pk.html

na tyle badz przygotowany ; cos kolo 130 KM powinno byc

jesli masz apetyt na wiecej to nie sadze, ze bez zmiany elektroniki ktos ci w pl to ogarnie... no chyba ze pojdziesz w turbo ok.gif ale to tez nie jest łatwe zlosnik.gif

Napisano

Nie ma to sensu poniewaz t jet ma calkowicie inne bebechy wewnatrz , to juz lepiej przelozyc calego t jeta z elektronika

Napisano

> to gorzej jedzie niz moja seria

odgłosami silnika nie sugerowałbym się bo na takich kołach na dwójce osiąga ponad 100 więc nieco wolniej wchodzi na obroty ale przyspieszać może fajnie zlosnik.gif

Napisano

> odgłosami silnika nie sugerowałbym się bo na takich kołach na dwójce

> osiąga ponad 100 więc nieco wolniej wchodzi na obroty ale

> przyspieszać może fajnie

jak na dupowoza tak ok.gif ale nie gadaj ze 95 konny silnik w ciezkiej budzie lepiej przyspieszal niz seria 1,4 w sc zlosnik.gif

Napisano

> jak na dupowoza tak ale nie gadaj ze 95 konny silnik w ciezkiej

> budzie lepiej przyspieszal niz seria 1,4 w sc

jasne że nie zlosnik.gifok.gif ale tak jak pisałem nie sugerowałbym się tam jak silnik wchodzi na obroty bo tam koła są dużo większe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.