Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płaskie wycieraczki, czy lepsze ?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad założeniem płaskich wycieraczek do szyb.

Czy one są lepsze od piór metalowych tzn czy lepiej zbierają wodę i czy są trwalsze.

Jednym słowem czy warto je zakładać ?

Napisano

> Zastanawiam się nad założeniem płaskich wycieraczek do szyb.

> Czy one są lepsze od piór metalowych tzn czy lepiej zbierają wodę i

> czy są trwalsze.

> Jednym słowem czy warto je zakładać ?

W poprzednim aucie miałem zwykłe, w tym mam płaskie. Różnicy w jakości wycierania nie widzę. Płaskie, które mam jeszcze fabryczne wycierają tak samo dobrze jak porządne zwykłe. Różnica za to jest w cenie. O ile do Lanosa dobre zwykłe wycieraczki to było kilkanaście PLN za sztukę, tak płaskie do Bravo to przynajmniej 100 PLN za komplet. Za to muszę przyznać, że mają niezłą trwałość. Niedługo minie 2 lata i 30 tys od zakupu auta, a wycieraczki jeszcze fabryczne i cały czas dobrze wycierają.

Napisano

IMO opłaca się. Są cichsze i to o wiele. Na suchej szybie moje nie wydadzą ani pisku a zbierają ładnie z całej szyby.

Drugi plus to że ładnie wyglądają. Trwałość podobna do zwykłych

Napisano

Moim zdaniem ;

Plusy , wyglad , trwalosc i moze faktycznie sa nieco cichsze

Minusy , cena , mysle ze skutecznosc podobna jak w dobrym zwyklych i narazenie na kradziez

Napisano

kupiłem w wakacje Championa, wydałem kupę kasy i jestem zadowolony tylko z wyglądu crazy.gif

na początku były ciche i mimo iż nie były zbytnio eksploatowane to dość szybko zrobiły się dość głośne i ta od kierowcy przeskakuje.

czyli jakoś specjalnie trwalsze nie są tzn. konstrukcyjnie ramię może i tak ale nie guma, w sumie wodę zbierają tak samo.

Ogólnie jestem na tak ale nie za te pieniądze

Napisano

Ja kukupiłem za 14zł w tesco. W uniaczu wytrzymały 8 miesięcy potem auto sprzedałem a teraz mam te same juz 6 miesiąc i również nie mam żadnych zastrzeżeń. Zobaczymy jak w zimie.

Napisano

Ja mysle , ze z wycieraczkami jest jak z Kobieta , niezalenie od tego czy sa plaskie czy nie trzeba po prostu dobrze trafic.

Aczkolwiek na pewno nie dalbym za wycieraczki jakies Valeo itp ponad 100 zl

Napisano

polecam DIPP waytogo.gif

Napisano

> Ja mysle , ze z wycieraczkami jest jak z Kobieta , niezalenie od tego

> czy sa plaskie czy nie trzeba po prostu dobrze trafic.

> Aczkolwiek na pewno nie dalbym za wycieraczki jakies Valeo itp ponad

> 100 zl

Nic dodac nic ujac rotfl.gif

Napisano

zależy jak trafisz i jak obłą masz szybę w aucie.

IMVHO jeśli fabrycznie nie było to nie kombinować, bo się może zemścić

Napisano

Miałem to raz i podziękuję... Szkoda kasy jak miałeś zwykłe to kup zwykłe. Ja to miałem w Uno i miesiąc tylko fajnie zbierała, potem skakała po szybie i zrobiła się głośniejsza od zwykłej.

Napisano

Witam

Kupiłem płaskie jakieś no name na alledrogo za około 40pln z przesyłka.

Jak na razie same zalety, ciche, dobrze zbierają, nie przeskakują, "nie pierdzą" co przy zwykłych czesto mi się zdarzało mimio odtłuszczania szyby, ale to kwestia gumy, co do konstrukcji, oprócz wyglądu oczywiście na plus, wiele oczekuje po nich w zimie, np. po takiej pogodzie jak teraz koło 0C marznący deszcz ze śniegiem.

W tradycyjnej wycieraczce często zdarzało mi się, ze "przeguby" metalowej konstrukcji wycieraczki zamarzały i dobrze nie dolegała do szyby przepuszczając, tu z założenia konstrukcyjnego tego błędu nie powinno być.

pzdr.

Napisano

> Ja kukupiłem za 14zł w tesco. W uniaczu wytrzymały 8 miesięcy potem

> auto sprzedałem a teraz mam te same juz 6 miesiąc i również nie

> mam żadnych zastrzeżeń. Zobaczymy jak w zimie.

dziś było jeszcze gorzej bo guma bardziej stwardniała crazy.gif

Napisano

> Miałem to raz i podziękuję... Szkoda kasy jak miałeś zwykłe to kup

> zwykłe. Ja to miałem w Uno i miesiąc tylko fajnie zbierała,

> potem skakała po szybie i zrobiła się głośniejsza od zwykłej.

Ale miałeś valeo czy jakieś nonamy ?

Bo ja plaskie valeo kupilem do seicento i sprzedalem je razem z nimi, do berlingo też. W obecnym samochodzie płaskie valeo juz byly jak go kupiłem i juz mialy zolta kropkę czyli teoretycznie wg oznaczenia wycieraczki juz wtedy byly do wymiany. Smigam juz na nich rok i nadal nie widzę absolutnie potrzeby kupna nowych

Napisano

Witam serdecznie.

> czy są trwalsze.\

Gorsze. Chyba pod każdym względem. Testowałem już chyba wszystkie? Chyba, że coś nowego w ciągu ostatniego roku przybyło, bo w końcu powiedziałem sobie nigdy więcej płaskiego szajsu.

Gorsze przyleganie. Na wygiętych szybach nie przylegają końcówki. Na płaskich nie przylega środek. Potrafią zostawiać niewytarte plamy w środku pióra!

Gorzej zbierają śnieg. Przesypuje się nad nimi i zostaje na szybie.

Niewspółmiernie drogie w stosunku do jakości i komplikacji budowy.

Nie warto.

Napisano
  • Autor

Czytając te wasze opinie dochodze do wniosku, że nie warto ich zakładać.

Może jak by cena była taka ja metalowych piór to wtedy by się można zastanowić.

Ostatnio kupiłem MotGumy i od miesiąca działają bardzo dobrze, zobaczymy co będzie póżniej. No i cena MotGumów jest znacznie niższa niż płaskich.

Napisano

> Gorzej zbierają śnieg. Przesypuje się nad nimi i zostaje na szybie.

O! dokładnie tak. Podobnie jak się szybciej jedzie w deszczu, to zbierana woda też potrafi być rozchlapywana nad piórem.

Za to mają tę zaletę nad zwykłymi, że nie mają tych nieszczęsnych sprężynek, które przyciskają gumę do szyby, w które jak się dostanie lód i je unieruchomi, to przestają zbierać, trzeba się zatrzymać i "rozruszać" te sprężynki zlosnik.gif

Napisano

> Gorsze. Chyba pod każdym względem. Testowałem już chyba wszystkie?

Moze przetestuj firmowe, np valeo

> Gorsze przyleganie. Na wygiętych szybach nie przylegają końcówki. Na

> płaskich nie przylega środek.

Podobno nie do wszystkich aut się nadają - to fakt. Ale ja mialem w seicento, berlingo, meganie i teraz w foresterze i czyci elegancko i na srodku i na koncówkach, zadnych takich rzeczy o ktorych mowisz

> Gorzej zbierają śnieg. Przesypuje się nad nimi i zostaje na szybie.

To się przeciera drugi raz i jest git. Generalnie i tak snieg się powinno miotełką zmiesc. Przynajmniej nic w nich nie zamarza jak w zwyklych

> Niewspółmiernie drogie w stosunku do jakości i komplikacji budowy.

To się zgadza

> Nie warto.

Jak dla mnie warto zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiam się nad założeniem płaskich wycieraczek

od ponad roku jeżdżę na UNIPOINT-ach za chyba 18zł/szt. w selgrosie kupiłem i jak na razie nic złego nie moge powiedzieć.

Plusy to to, że faktycznie są ciche.

Napisano

Witam ponownie.

...

> Za to mają tę zaletę nad zwykłymi, że nie mają tych nieszczęsnych

> sprężynek, które przyciskają gumę do szyby, w które jak się

> dostanie lód i je unieruchomi, to przestają zbierać, trzeba się

> zatrzymać i "rozruszać" te sprężynki

Ooo, właśnie. Zapomniałem dodać, że mimo to tak samo zamarzają. Po prostu lód lub taka zamarzająca breja zbiera się na tych blaszkach i usztywnia. Trzeba tak samo, rano rozruszać.

BTW: Valeo tez miałem jako jedne z pierwszych. Firma mi nie żałuje, to sobie potestowałem wszystkie. Może miałem zbyt wygięte lub zbyt płaskie szyby w samochodach służbowych, niemniej dla zwykłych były dobre.

Pozdrawiam.

Napisano

nie warto. Twoje auto fabrycznie wychodziło na zwykłych wycieraczkach, więc montuj zwykłe. Jak narzekasz na to jak zbierają to po prostu kup porządnej firmy np champion i będziesz miał spokój.

Płaskie poza wyglądem IMO nic nie oferują.

Napisano

> nie warto. Twoje auto fabrycznie wychodziło na zwykłych

> wycieraczkach, więc montuj zwykłe. Jak narzekasz na to jak

> zbierają to po prostu kup porządnej firmy np champion i będziesz

> miał spokój.

> Płaskie poza wyglądem IMO nic nie oferują.

Że niby ich kształt dociska je w trakcie jazdy do szyby hmm.gif

Napisano

> Że niby ich kształt dociska je w trakcie jazdy do szyby

Taaa - championy z lotką kupić i masz dobry docisk smile.gif No chyba że ktoś porównuje jakieś Alca z firmowymi płaskimi - no to wtedy może i będzie zadowolony z płaskich wink.gif

Obecnie mam focusa II z fabrycznymi płaskimi i powiem Ci, że wolałbym zwykłe - po prostu lepiej zbierają smile.gif do wszystkich poprzednich aut powsadzałem championy i święty spokój miałem. Niestety do obecnego innych niż płaskie założyć się nie da.

Napisano

Ja mam metalowe z tesco po 4zł

2 razy do roku wymienić i z głowy. biglaugh.gif

Pozostałe 92zł boozing.gif

Napisano

Mam w dwóch autach. Płaskie Valeo. Kosztowały bardzo dużo i nie oferują w zamian nic ponad to że są po prostu skuteczne (jak i poprzednie zwykłe, tanie) i fajnie wyglądają.

Reasumując - więcej nie kupię. W nowym aucie będę miał płaskie fabrycznie i sądzę że będę zmieniał w ASO (o ile cena mnie nie zabije)

Napisano

> czy są trwalsze.

w 3 autach najzwyklejsze no name'y z makro po 12zl/kpl . Nie chce innych. Mają rok i nadal dobrze zbierają - bez mazów i smug

Napisano

w swoim mam plaskie alca czy jakos tak, do 130km/h zbierają dobrze powyżej od kierowcy potrafi zostawić smuge jednak nie przeszkadza w jezdzie. cena 24 szt w tesco, jestem zadowolony, sa ciche a swoje juz przepracowaly

Napisano

> czy są trwalsze.

Najlepsze są te w dobrym stanie. Zużyte nie wycierają, bez znaczenia czy płaskie czy nie płaskie.

Napisano
  • Autor

> Najlepsze są te w dobrym stanie. Zużyte nie wycierają, bez znaczenia

> czy płaskie czy nie płaskie.

I to jest piękne podsumowanie tego wątku waytogo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

po kupnie samochodu zmieniłem wycieraczki na takie z biedronki zeby.GIF wytrzymały prawie rok czasu, teraz kupiłem takie za 40zł z przesyłką płaskie na allegro i jak narazie jest dobrze, zbierają tak jak trzeba i są ciche, zobaczymy jak długo

jeśli wytrzymają tyle co te biedronkowe to więcej nie będę przepłacał zeby.GIF

Napisano

ja mam u siebie płaskie valeo (kosztowały 145pln, ale to chyba dla tego, że są dedykowane do auta). Zbierają bardzo dobrze nawet do 160-170km/h, takich prędkości nie wytrzymywały u mnie żadne standardowe wycieraczki.

Napisano

> Najlepsze są te w dobrym stanie. Zużyte nie wycierają, bez znaczenia

> czy płaskie czy nie płaskie.

Polemizowałbym... Przegubowe nie zbierają dobrze ponieważ nierówno się zużywają(siła docisku na końcach łapek przegubów jest zawsze większa niż pośrodku). Ztąd zasadniczo zaczyna smużyć...W bezprzegubowych nacisk jest jednakowy na całej powierzchni. Mam od jakiegoś czasu bezprzegubowe i cieszę się jak dziecko smile.gif i wcale nie trzeba się zastawić aby je kupić. W oszołomie za niecałe 9 zł/szt...

Napisano

> Ja kukupiłem za 14zł w tesco. W uniaczu wytrzymały 8 miesięcy potem

> auto sprzedałem a teraz mam te same juz 6 miesiąc i również nie

> mam żadnych zastrzeżeń. Zobaczymy jak w zimie.

Ja też nie miałem zastrzeżeń, do momentu kiedy leciałem autostradą i zamiast wycierać szybę przy 140 furkotały radośnie na boki po włączeniu wycieraczek.

Potem doczytałem że to wersja "city" - może są jakieś jeszcze ale niesprawdzałem bo niesmak pozostał wink.gif

Napisano

> bezprzegubowych nacisk jest jednakowy na całej powierzchni.

To ciekawe, czemu zarówno zachwalane przez niemal wszystkich płaskie motgumy nie zbierały dobrze i przeskakiwały, skrobiąc straszliwie - unipointy z makro też, dodatkowo zostawiając nieoczyszczony fragment w środku wycieraczki ?

> od jakiegoś czasu bezprzegubowe i cieszę się jak dziecko i

> wcale nie trzeba się zastawić aby je kupić. W oszołomie za

Być może w konkretnym samochodzie są ok, ale zarówno w aveo jak i rezzo się nie sprawdziły.

Napisano

> Być może w konkretnym samochodzie są ok, ale zarówno w aveo jak i

> rezzo się nie sprawdziły.

Wiesz cos w tym jest, ze to moze od auta zalezec (od szyby konkretnie).

W Omedze płaskie się sprawdzały, w Vectrze B niekoniecznie to dobry pomysł, w i30 z kolei są rewelacyjne.

Napisano

> Wiesz cos w tym jest, ze to moze od auta zalezec (od szyby

> konkretnie).

> W Omedze płaskie się sprawdzały, w Vectrze B niekoniecznie to dobry

> pomysł, w i30 z kolei są rewelacyjne.

Chyba bardziej od wycieraczek zależy. Ja mam siakieś no-name z alledrogo, przy czym są identyczne jak Valeo (dokładnie te same wymiary zaczepu, klapki itp. itd.) - w Matizie, gdzie szyba jest bardzo jajowata przylegają idealnie - w tym na "słabym punkcie", czyli końcówka wycieraczki pasażera. Jedna zaczęła niedawno zgrzytać - ale to po myciu na myjni - mam wrażenie, że przesadzili z jakimś woskiem czy czymś podobnym, bo zgrzyta ona tylko w jednym miejscu szyby. Widziałem wycieraczki Motguma (o ile się nie mylę - z możliwością wymiany gumki - w każdym razie takie dość "ciężkie" z wyglądu) - na identycznej szybie końcówka wycieraczki pasażera wesoło sterczała w powietrzu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.