Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test opon zimowych 2009 wg Motor

Featured Replies

Napisano

> Kapitalizm to piękna rzecz. Można wybierać do woli i robić z

> pieniędzmi co się chce. Reklama i skuteczna sprzedaż do

> podstawa do istnienia na rynku.

> Jak się jeździ normalnie, to nie potrzeba opon do ekstremalnych

> warunków.

> Proponuję, by kupić "tanie" i nowe opony oraz zmniejszyć prędkość o

> 15%.

> Gwarantuję, że będzie to bezpieczniejsze niż kupowanie opon 2x

> droższych i 15% skuteczniejszych. Dodatkowo oszczędzasz:

> 1. Na zakupionych oponach

> 2. Na wydatkach na paliwo

> 3. Na kolejnym komlpecie opony, bo przy wolniejszej jeździe obecny

> komplet wolniej się zużyje

To ja mam inne pytanie. Po co się ubezpieczasz (jeśli oczywiście to robisz)? Przecież wystarczy być ostrożnym i się nic nie stanie. Może dlatego że wszystkiego się nie da przewidzieć a jak już się coś stanie to koszty będą wielokrotnie większe od oszczędności. W tysiącu przypadkach nie zauważysz różnicy. Ale będzie ten jeden w którym lepsza opona da radę a gorsza nie. I nie mów mi że wszystko można przewidzieć. Chociaż czytając AK czasami mam wrażenie że niektórzy potrafią. A zmniejszenie prędkości o 15 % niekoniecznie skutkuje mniejszym zużyciem paliwa. Ale to zupełnie inny temat.

Napisano

> Podejrzewam, że Tobie też pieniądze z nieba nie lecą?

Nie. Ale rzeczy odpowiedzialne za bezpieczeństwo mam najlepsze na jakie mnie stać. Używam najmniejszego rozmiaru na jaki pozwala producent za to mogę kupić dużo lepszą gatunkowo oponę za te same pieniądze. A że nie wygląda to tak dobrze - jakoś z tym żyje.

Napisano
  • Autor

Jako autor tego wątku rozwinę kilka kwestii.

1. Różnica między tanimi Barum Polaris 2, a drogimi Dunlop to jakieś 50 zł na sztuce, czyli na 4 szt to 200 - niewiele.

2. Opony mają być do nowego auta, którym jeździ pan po 50 i jeździ spokojnie. Nie znaczy to, że nie szukam opony pewnej, która nie będzie zachowywać się nerwowo.

3. Jak już kupimy te opony, to raczej na długo... bo prędzej stwardnieją niż się zetrą - nie przejadą w zimie więcej niż 1000 km rocznie, więc argument tańsze a częściej zmieniać odpada. Nie namówię go na zmianę - chyba żeby je rozsadziło smile.gif

4. Warto dołożyć do TS810 lub Dunlop, czy niestety te opony nie sprawdzą się w wodzie i błocie pośniegowym. Na górskie drogi to zakładam łańcuchy i daje radę.

Kupić drogo nie sztuka, kwestia czy te droższe nie są czasem lepsze wyłącznie na autostradę zimą i pięknie ośnieżoną górską drogę.

Napisano

> jeszcze raz napisze - na snieg debica jest naprawde OK ale na inne

> warunki niestety jest slaba lub wrecz bardzo slaba

hmmm a w zimie to po czym się jeździ jak nie po śniegu hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja bym tych 200zł do opon nie dołozył bo te drogie i te tanie po tylu samych latach czyli ok. 3 trzeba wymieniać zlosnik.gif

a 200zł to już prawie 1szt zlosnik.gif

ps. nie wymieniam opon co 3 lata grinser006.gif moje dębice mają 7 rok i się nie ślizgają bo przebieg mają około 10kkm grinser006.gif

Napisano

> To ja mam inne pytanie. Po co się ubezpieczasz (jeśli oczywiście to

> robisz)?

A o jakie ubezpieczenie dokładniej Ci chodzi?

> W tysiącu przypadkach nie zauważysz różnicy.

Podaj chodziaż jeszcze ze dwadzieścia zlosnik.gif

> I nie mów mi

> że wszystko można przewidzieć.

Przeciż tego Ci nie mówię rotfl.gif

> A zmniejszenie prędkości o 15 %

> niekoniecznie skutkuje mniejszym zużyciem paliwa. Ale to

> zupełnie inny temat.

Z 40 d o25 pewnie nie, ale ze 120 na 105 to napewno zlosnik.gif

Napisano

> Używam najmniejszego rozmiaru na jaki pozwala

> producent za to mogę kupić dużo lepszą gatunkowo oponę za te

> same pieniądze. A że nie wygląda to tak dobrze - jakoś z tym

> żyje.

hmm.gif Rozumiem, że cały czas po śniegu nie jeździsz. Czy opona np 2cm węższa i lepsza gatunkowo będzie też lepiej się sprawować na suchej lub mokrej nawierzchni - tego nie byłbym taki pewny wink.gif

Napisano

> Rozumiem, że cały czas po śniegu nie jeździsz. Czy opona np 2cm

> węższa i lepsza gatunkowo będzie też lepiej się sprawować na

> suchej lub mokrej nawierzchni - tego nie byłbym taki pewny

na suchej nie, na mokrej to już zależy od ilości wody i nacisku na oś.

Napisano

> Rozumiem, że cały czas po śniegu nie jeździsz. Czy opona np 2cm

> węższa i lepsza gatunkowo będzie też lepiej się sprawować na

> suchej lub mokrej nawierzchni - tego nie byłbym taki pewny

Ja uważam że tak. Ale pewnie dużo zależy od opony - kwestia dyskusyjna.

Napisano

> stwardnieją niż się zetrą - nie przejadą w zimie więcej niż 1000

> km rocznie, więc argument tańsze a częściej zmieniać odpada. Nie

No na prawdę taniej wyjdzie pojechać te parę razy taksówką niż kupować opony. Przecież z tych 1000km to może 50-100 zrobi jak będzie śnieg na ulicach leżał.

Napisano

> No na prawdę taniej wyjdzie pojechać te parę razy taksówką niż

> kupować opony. Przecież z tych 1000km to może 50-100 zrobi jak

> będzie śnieg na ulicach leżał.

Taniej wyjdzie tylko nie zawsze jest to możliwe...

Napisano

> hmmm a w zimie to po czym się jeździ jak nie po śniegu

Każdy powinien sobie na to pytanie odpowiedzieć i u każdego z nas może byc inaczej. W moim przypadku na ogół jest tak: zdarza się kilka dni zimowych, gdy kilkanascie kilometrów jadę po sniegu w każdym z tych dni, reszta to jezdnia sucha, wilgotna lub mokra. Kilka jazd po błocie posniegowym czy mieszaninie wody ze sniegiem tez bywa.

Czyli jesli w sezonie jazdy na zimówkach przejeżdżam powiedzmy ok. 5000 km, to w tym jest może ok. 5% jazdy po śniegu.

Napisano

> hmmm a w zimie to po czym się jeździ jak nie po śniegu

hmm wlasnie sie tak dobrze zastanow - czas uzywania opon zimowych to w znakomitej wiekszosci bryja sniegowa lub bloto posniegowe lub mokry asfalt

Napisano
  • Autor

> No na prawdę taniej wyjdzie pojechać te parę razy taksówką niż

> kupować opony. Przecież z tych 1000km to może 50-100 zrobi jak

> będzie śnieg na ulicach leżał.

Wiesz, to tak samo można powiedzieć, że po co komuś nowe auto za 70 tysi, skoro poprzednim ( również nowym) przejechał 80 tysięcy w 15 lat? Taksówka wychodzi zawsze taniej, ale nie muszisz czekać i sam decydujesz kiedy i gdzie...

Dlatego opony zimowe są potrzebne, nawet na 10 kilometrów rocznie, jeżeli przez ich brak miałbym np. rozwalić auto...

Napisano

> Wiesz, to tak samo można powiedzieć, że po co komuś nowe auto za 70

> tysi, skoro poprzednim ( również nowym) przejechał 80 tysięcy w

> 15 lat? Taksówka wychodzi zawsze taniej, ale nie muszisz czekać

> i sam decydujesz kiedy i gdzie...

> Dlatego opony zimowe są potrzebne, nawet na 10 kilometrów rocznie,

> jeżeli przez ich brak miałbym np. rozwalić auto...

No wszystko pięknie, tylko gdzie tu logika? Albo się oszczędza i bierze taksówkę, albo się nie oszczędza tylko kupuje najlepsze jeszcze rozsądne cenowo rozwiązanie. Szczególnie że te opony mają jeździć kilka lat.

Napisano
  • Autor

Powoli dojrzewam do zakupu Dunlop Winter 3D, logika to niestety czasem przegrywa z sercem:)

Napisano

> hmm wlasnie sie tak dobrze zastanow - czas uzywania opon zimowych to

> w znakomitej wiekszosci bryja sniegowa lub bloto posniegowe lub

> mokry asfalt

jak mokry asfalt to czemu mało kto jeździ w zimie na letnich hmm.gif

a na pozostałych dębica się spisuje rewelacyjnie wink.gif

Napisano

> Każdy powinien sobie na to pytanie odpowiedzieć i u każdego z nas

> może byc inaczej. W moim przypadku na ogół jest tak: zdarza się

> kilka dni zimowych, gdy kilkanascie kilometrów jadę po sniegu w

> każdym z tych dni, reszta to jezdnia sucha, wilgotna lub mokra.

> Kilka jazd po błocie posniegowym czy mieszaninie wody ze

> sniegiem tez bywa.

> Czyli jesli w sezonie jazdy na zimówkach przejeżdżam powiedzmy ok.

> 5000 km, to w tym jest może ok. 5% jazdy po śniegu.

Zrobiłem rok temu 6 tys km na Winterhawk 2 .Zostało 8,6mm z 9mm bierznika. smile.gif Fakt wiekszość mokra droga ,ale pare razy sie przydały na śnieg. na 4 lata pewnie wystarczą a to drugi sezon.

Napisano

> jak mokry asfalt to czemu mało kto jeździ w zimie na letnich

> a na pozostałych dębica się spisuje rewelacyjnie

bo jest jeszcze czynnik zwany blotem zimnem czy oblodzenie oszronienie i temu podobne inne stany posrednie pomiedzy suchym a sniegiem... gdybym nie mial tak paskudnych doswiadczen z kilkoma kompletami debicy to bym sie nie odzywal - a ze mam to bede kazdemu kto sie zapyta mowil ze zimowa opona debicy jest dobra ale TYLKO na snieg na nic wiecej

Napisano

A ja mam przekonanie do tych opon i jak bedę miał auta klasy B lub C to zawsze w nich będą opony Dębicy no chyba, że będzie jakaś promocja na ogumienie michelina, googdyera to wtedy zmienię wink.gif

Napisano

> A ja mam przekonanie do tych opon i jak bedę miał auta klasy B lub C

> to zawsze w nich będą opony Dębicy no chyba, że będzie jakaś

> promocja na ogumienie michelina, googdyera to wtedy zmienię

GY wcale nei jest jakos chorendalnie drozszy a uwierz.. samochod calkiem inaczej sie zachowuje na GY - ostatnim razem z debicy na GY sie przesiadlem - niebo a ziemia a roznica w cenie na komplecie byla ponizej 150 zl - czyli tyle co nic biorac pod uwage to ze nie jade z dusza na ramieniu gdy na jezdzi chlapa ciapa

Napisano

> Tylko ta data produkcji:

> "Uwagi: DOT 2006"

Czyli jakieś sprzątanie magazynów jednym słowem: szkoda.

Napisano

> GY wcale nei jest jakos chorendalnie drozszy a uwierz.. samochod

> calkiem inaczej sie zachowuje na GY - ostatnim razem z debicy na

> GY sie przesiadlem - niebo a ziemia a roznica w cenie na

> komplecie byla ponizej 150 zl - czyli tyle co nic biorac pod

> uwage to ze nie jade z dusza na ramieniu gdy na jezdzi chlapa

> ciapa

weźmy pod uwagę to, że nie jeździmy zimą z takimi samymi prędkościami co w lecie wink.gif

Napisano

> weźmy pod uwagę to, że nie jeździmy zimą z takimi samymi prędkościami

> co w lecie

serio??

uwierz ze dostosuwuje styl jazdy do warunkow a majac na kolach debice trzeba dodatkowo na liche opony brac jeszcze namiar - taki.. "warunek+" powodujacy spory minus... no chyba ze masz pod kolami tylko snieg.. wtedy na debicy masz fory

Napisano

> Dokladnie jak przedmowca 100 % polecam Debica Frigo 2 opony

> niesamowicie dobrze sie spisuja, mam je juz 2 sezon i nie

> kupilbym zadnych innych. Na sniegu radza sobie rewelacyjnie.

Ano właśnie, na sniegu. Jak całą zimę lub jej większość przejeździsz na śniegu to opony będą dobre. Jak masz samochód trochę mocniejszy od Tico i zima to w większości sucho lub deszcz, to tez wybrałbyś taki szajs?

Napisano

Miałem GY i mam Dębice Frigo 2, powiedziałbym że wole Dębice.

Napisano

> serio??

> uwierz ze dostosuwuje styl jazdy do warunkow a majac na kolach debice

> trzeba dodatkowo na liche opony brac jeszcze namiar - taki..

> "warunek+" powodujacy spory minus... no chyba ze masz pod kolami

> tylko snieg.. wtedy na debicy masz fory

jeżdżę na nich już 8 rok i nie miałem, żadnych niepokojących sytuacji a wolno nie jeżdżę wink.gif

Napisano

> weźmy pod uwagę to, że nie jeździmy zimą z takimi samymi prędkościami

> co w lecie

ja jeżdżę. No może za wyjątkiem dosłownie kilku dni gdzie jest nasypane śniegu co niemiara. Dopiero w takich warunkach mam radochę z jazdy.

Napisano

> Czyli jakieś sprzątanie magazynów jednym słowem: szkoda.

Tak to wygląda.

Napisano

> ja jeżdżę. No może za wyjątkiem dosłownie kilku dni gdzie jest

> nasypane śniegu co niemiara. Dopiero w takich warunkach mam

> radochę z jazdy.

hmm bratnia dusza, ja po prostu uwielbiam warunki bardzo kiepskie czym więcej śniegu tym lepiej food.gif

Napisano

> Ano właśnie, na sniegu. Jak całą zimę lub jej większość przejeździsz

> na śniegu to opony będą dobre. Jak masz samochód trochę

> mocniejszy od Tico i zima to w większości sucho lub deszcz, to

> tez wybrałbyś taki szajs?

a co byś wybrał Dębica Frigo2 czy GoodYear UltraGrip5 ?? , bo widząc Twoje podejście do opon zimowych to jestem przekonany że wybrałbyś GY UG5....

Napisano

> a co byś wybrał Dębica Frigo2 czy GoodYear UltraGrip5 ?? , bo widząc

> Twoje podejście do opon zimowych to jestem przekonany że

> wybrałbyś GY UG5....

opony sprzed 10 lat.. ktora jest w miare nowoscia w segmencie opon niskobudzetowych...w tej dzidzinie to bardzo duzo czasu

Napisano

to było pytanie retoryczne...

Napisano

> Miałem GY i mam Dębice Frigo 2, powiedziałbym że wole Dębice.

Jak bym po kilku sezonach zajeżdżone GY zmienił na cokolwiek nowego zimowego też bym wolał nowe czy to Dębica czy Kormoran czy inne.

Śmieszą mnie opinie ludzi o oponach, akurat nie chodzi o Ciebie ale jeżdżą X lat na oponie powiedzmy Kajtek, czas na zmianę, kupują opony nowe Pimpek i zachwalają jakie to Pimpek super i lepsze od Kajtek.

pzdr.

Napisano

> opony sprzed 10 lat.. ktora jest w miare nowoscia w segmencie opon

> niskobudzetowych...w tej dzidzinie to bardzo duzo czasu

Tak, Goodyear UG5 lat temu 10 był jedną z lepszych chyba opon zimowych. 10 lat to sporo czasu ale prawa fizyki się nie zmieniły, snieg był i wtedy, i teraz. Wiele samochodów, które wówczas jeżdziły po naszych drogach nadal po nich jeździ i dla wielu osób jeżdżących tymi samochodami taka opona bedzie satysfakcjonująca i spełniająca ich oczekiwania.

Napisano

> Nie wiem jaki rozmiar wchodzi do matiza ale tutaj mamy dosyć tanie

> rozwiązanie chyba na zimę...

> http://www.opony24h.pl/?page=shop/flypage&product_id=132268

> renomowany producent i chyba nie wygórowana cena...

No prosze Cię... nie wygórowana ? yikes.gif

Ja za większy rozmiar, marki kleber płaciłem 12zł więcej..., a za 165/70/13 klebera dałem 110zł/szt

Napisano

Ale już pisałem wyżej że Dębico Frigo 2 to jest ta sama opona co GY ultra grip 5 z przed 10 lat. Dębica poprostu klepie opony których GY się już pozbył bo były... za stare. Technologia za stara.

Nie wiem czy kupili od nich formy czy jakies udziały mają ... Mam w domu obydwie opony czyli GD UG 5 z 2000 roku i Dębica Frigo 2 z 2008 roku i różnią się tylko napisami i DOT. Aha są dużo gorsze w normalnej jeździe w warunkach zimowych (śnieg, szron . lód) od sava eskimo S3 które też mam .

Napisano

> No prosze Cię... nie wygórowana ?

> Ja za większy rozmiar, marki kleber płaciłem 12zł więcej..., a za

> 165/70/13 klebera dałem 110zł/szt

Nie chce twierdzić, że Klebery są złe bo moja matka w Xsarze II ma komplet Kleberów na lato jaki i na zimę i mam nadzieję, że nigdy przykrości z ich strony nie zazna, ale czy Pirelli nie używa trochę lepszych materiałów?

PS. W podobnej cenie co Klebery są Fuldy.. Ktoś ma rozeznanie które lepiej wybrać?

Autko małe, jazda ekonomiczna, około 600 - 700km miesięcznie wyłącznie po mieście...

Napisano

> Miałem GY i mam Dębice Frigo 2, powiedziałbym że wole Dębice.

Na Lacku mam UG7+ w Nexii Frigo2 i różnica w warunkach zimowych jest duża na korzyść GY, ale równie dobrze może wynikać np z różnicy masy obu samochodów (Nexia - 900kg, Lacetti - prawie 1300)

Napisano

> Ale już pisałem wyżej że Dębico Frigo 2 to jest ta sama opona co GY

> ultra grip 5

Potwierdzam w 100%

Różnią się napisami identyfikującymi producenta. Reszta - karkas, czoło i bieżnik są takie same. Potwierdzone u źródła.

> GY się już pozbył bo były... za stare. Technologia za

> stara.

A tu się nie zgodzę. Niech Ci się nie wydaje, że producenci opon zmieniają opony, bo są złe. Działa tu ten sam mechanizm co w przypadku komputerów, telewizorów, komórek etc.

Wprowadzają nowy model opony, o zmienionym wyglądzie, bo... klienci tego oczekują. I tylko tyle. A po zmianie modelu poprzedni, udany i sprawdzony model przekazali swojemu "tańszemu brandowi", czyli Dębicy.

UG5 to wyjątkowo udany model opony zimowej, bardzo dobrze sprawdzający się w krajach o warunkach podobnych do polskich - czyli błoto śniegowe, głęboki śnieg, czasem konieczność wykopania się z zaspy.

> Nie wiem czy kupili od nich formy czy jakies udziały mają ...

Dębica to po prostu "tani brand" GY. Coś jak Skoda i VW, Bliska i Orlen, Lorus i Seiko etc. Ten sam producent i ta sama jakość za niższą cenę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.