Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Typowy rodzinny, popularny sedan-Ford Falcon XR6

Featured Replies

Napisano

Ford Falcon jest jak winogrinser006.gif - czym starszy tym lepszy.

Bylem posiadaczem dwoch Falcon - BA 5.0l V8 i BF 5.4l V8. Chyba stara milosc nie zrzewieje bo obecny model jest juz klepany od 2008 ale dopiero dzis mialem okazje nim porzadnie pojezdzic.drive.gif

W sumie w 5 dni zrobilismy ok 2k km - 3 dni jazdy po Melbourne + Adelaide - Melbourne i z powrotem.palacz.gif i ja bylem dosc

z tego krotkiego zwiazku dosc zadowolonywaytogo.gif

63770871.jpg

Falcon - czym wlasciwie jest Falconhmm.gif?

No wiec Falcon jest tym czym dla EU jest VW Golf.

Jest to przecietne auto rodzinne ktore ma kazdy Smith. W XX wieku zanim zniesiono tariffs na EU auta pod kazdym domem stal albo Falcon albo Commodore. Oba auta sa Oz konstrukcjami, przystosowane do miejscowych zwyczajow, warunkow i klimatu, kosztuja ok 1/2 sredniej rocznej pensji. (nie liczac -30% spadku po wyjezdzie z salonugrinser006.gif).

W Falcon FG Ford znow zastosowal Kinetic design. Jako standard XR6 ma silnik no mocy 195kW (x1.36 = 265KM dla liczacych inaczej) i pojemnosci 4.0l - Inline 6.

Calosc polaczona do 5 biegowego automatic. ZF - 6s auto wystepiuje jako opcja.

pa140419.jpg

Wyglad

Typowy rodzinny sedan - a raczej typowo Oz sedan. Jakos tak sie zlozylo w historii ze zawsze produkowalismy sedany. Ford -

Falcon, Holden - Commodore, Mitsubishi - Magna, Toyota - Camry. Oczywiscie powstawaly inne auta Made in Oz lub Assembled in Oz ale nigdy nie przetrwaly tylu generacji. Cos w tym jest - ten sedan moze sie podobacwink.gif

pa140394.jpg

pa140385.jpg

Falcon jest zywym dowodem ze Ford potraktowal sprawe serio i po narzekanaiach na porzednia generacje - to auto ma sie

wyrozniac. Niektorzy narzekali ze nie ma zbyt wielkich roznic w stosunku do poprzedniej generacji ale ja sie z tym nie

zgodze. nono.gif Falcon jest bardzo przystojnym autem001.gif.

Nowe linie sa widoczne wszedzie a szczegolnie w bocznej czesci nadwozia. Calosc dopelnia jak zawsze u Fordpalacz.gif paleta hmm.gif "oczojebnych"zlosnik.gif kolorow. Az sie zdziwelem jako ze dostalem wmiare normalny "Navy blue"

pa140387.jpg

Oczywiscie jak to u mnie w rodzinnym sedanie o sportowym charakterze nie moze zabraknac prawdziwego spoilerazlosnik.gif. Paru juz sie na froum pytalo - co i jak i dlaczegoconfused.gif. No coz - zanim wymyslile RPS (Reverse Parking Sensors) to tak sie cofalo i u mnie to przyzwyczajenie i jak i wielu mojej generacji zostalowazniak.gif. Tam gdzie konczy sie spoiler = koczy sie autoskromny.gif

pa140404.jpg

pa140384.jpg

Wnetrze

Dzrzwii otwieraja sie szeroko i wtedy wnetrze zaprasza do srodkazlosnik.gif

pa140397.jpg

Wsiadajac i wrzucajac "P" - Park na nasze cztery litery odkryjemy ze Falcon sie zmienil i nie zmienil w stosunku do starej generacji. Pierwsze odczucia to tak jak juz kiedys wspominalem - Falcon IMVHO ma jedne z najlepszych i najwygodniejszych siedzen na swiecie. Siedzenia sa super wyprofilowane, mozliwosc regulacji (mieszana elektryczno-reczna) w kazdej mozliwej plaszczyznie.waytogo.gif.

Przestrzen na ramiona i glowe jest teraz jedna z najlepszych w klasie rodzinnej.

Ford's designers to nieglupi ludzie. Poprzedna generacja Falcon zbierala zawsze zle opinie, poniewaz drive.gif czuli sie jakby siedzieli "na" a nie "w"aucie. Ford podniosl centralna konsole wraz z wyswietlaczem Interior Command Centre (ICC)pare cm i to wrazenie zniknelo. Dotakowo A-pillar zostaly przesuniete pare cm do przodu a przednia szyba sie znaczaco powiekszyla.

pa140402.jpg

Patrzac na konsole od razu rzuca sie w oczy pare rzeczy - Ford w Falcon zastosowal ICC

1410091133.jpg

... z bardzo duzym wyswietlaczem.

pa140388.jpg

Niestety no.gif - wersja podstawowa nie ma kolorowego display tylko monochromatic - o dosc ladnym niebieskim podswietlaniu. Calosc nie jest zla - przypomina mi torche stara Nokia 8250zlosnik.gif. Zaleta jest to ze wszystkie komunikaty sa dosc dobrze widoczne w sloncuwaytogo.gif.

pa140389.jpg.

Drugim elementem jest swietne wyprofilowanie podlokietnika i kierownicy. Majac ponad 6 stop i malpie dlugie rece, bylo przyjemnoscia wstawic "S i "M" (Sport i Manual) i drive.gif

pa140400.jpg

pa140396.jpg

Oczywiscie nie musze wspominac ze wszystko jest sterowane z kierowniczy - nie wiem jak w EU ale u mnie to po prostu dzis standard. Cruise control i radio sa dosc logiczne. To samo tyczy sie Bluetooth waytogo.gif.

pa140398.jpg

Wspominalem kiedys - ze nieznasze malych aut glownie ze wzgledu na szerokosc. Zasada lewej reki - czyli ze wyciagnieta reka z pozycji kierowcy nie powinna dochodzic do 3/4 siedzenia pasazera sie sprawdza. waytogo.gifzlosnik.gif

pa140401x.jpg

Z tylu nie mialem mozliwosci pojezdzenia ale ilosc miejsca oceniam na dosc dobra. IMVHO moze troche meczyc wyprofilowanie tylnych siedzen ale hmm.gif] - niewiem.gif.- trzeba by tam pojezdzic zeby cos powiedziecwink.gif

pa140395.jpg

pa140403.jpg

Sumujac wnetrze jest po prostu "nice place to be"wink.gif - funkcjonalne, wygodne i dosc przytulnewaytogo.gif.

Bagaznik

Jak na nasze warunki jest w miare wystarczajcyzlosnik.gif. Spokojnie zmiesci sie wozek dla dzieci i tygodniowe zakupyok.gif.

jedna rzecz ktora mi sie podoba to jego wyprofilowaniewaytogo.gif

pa150490.jpg

Otoz podloga bagaznika nie jest plaska - tylko ma dosc duze zaglebienieok.gif. Wszelkie mniejsze zakupy pasowaly tam w sam raz nie latajac po calym bagaznikuwaytogo.gif

pa150491.jpg

Inna rzecz za ktora Falcon moze zostac pochwalony to zawaiasy. Niektorzy producenci z uporem idioty wala zawiasy do srodka - ograniczajac przestrzen bagaznika. Falcon ma telescopic waytogo.gif

pa140417.jpg

Silnik

Jednostka podstwowa jest 4.0l 195kW @ 6000 rpm & 391 Nm @ 3250 rpm. Calosc zasilana jest benzyna 91. Jesli zastosujemy Premium 95 te wartosci wzrastaja o 3kW i 18Nm.

pa140393.jpg

pa140392.jpg

pa140391.jpg

Ford Australia Straight 6 jest jednym z lepszych silnikow w ofercie Ford. Nieprzerwanie produkowany w Geelong od 1960 zasila juz ktoras tam juz generacje Ford-a. Ieonicznie w 2010 Ford Australia mial zamknac fabryke i zaczac importowac Duratec V6 do miejscowej produkcji ale decyzja zostala odwrocona i I6 przetrwa dostosowany do norm Euro IV.

fordfalconi6engine.jpg

Srednie zuzycie paliwa wg naklejki producenta to 10.5l na 100 km.

Z ciekawosci - jezdzac po Melbourne CBD - cos co IMHO przypomina EU miasta splanie bylo wpysk.gifooniee.gif:

1410091847.jpg

1410091245.jpg

ooniee.gifooniee.gifooniee.gif

1410091749.jpg

18.0lzlosnik.gif. Momentami - co widac na pierwszym pictikonka_photo2.gif - dochodzilo do 21l/100kmhahaha.gif ale popatrzmy tez na V sredniazlosnik.gif

1410091750.jpg

Oczywiscie wynik koncowy po 2 k km byl takiwaytogo.gif - cykl mieszany Highway/City -

1410091752.jpg

typowa jazda miejska oscylowala spalaniem w takich granicach - i to przy drive.gif w trybie Sport/Manual i troche zabawyskromny.gif

1510092100.jpg

Wrazenia z jazdy

No coz - typowy sedan jaki lubie. Silnik - nic nadzwyczajnego jak na nasze warunki. Jedna rzecz ktora mnie wrecz doprowadza do szalu w EU to AC lub Climate Control "on" i auto zdychapad.gif ... I pls sie tu nie oburzac bo mam przyklad z BMW w domuzlosnik.gif - AC "on" auto jest mulem.

Wszelkie typu EU zabawki typu kosiarka 2.0 T to nie sa na nasze warunki foch.gif. Wielu sie o tym juz przekonalozlosnik.gif

Wracajac do wrazen z jazdy - silnik w wersji bazowej XR6 polaczony jest z 5speed automatic Made in France. Skrzynie IMVHO dosc dobra zmienia biegi kiedy trzeba bez znaczacego wysilku. Torque silnika jest dostepny w dolnej granicy obrotow co powoduje ze silnik nie potrzebuje sie wysilac. Kazde przycisniecie pedalu do podlogi powoduje natychmiastowa reakcjeok.gif.

Silnik jest dosc cichywaytogo.gif.

Zawieszenie jest bardziej sportowe niz wersja XT - IMVHO optymalne polaczenie komfortu z dosc sportowym rodzinnym autemidea.gif. Wchodzenie w zakrety przy wiekszych V nie nastarcza wiekszych problemow.

ok.gif Plusy i no.gif minusy

ok.gifok.gifok.gif

-calosc jako pakiet,

-wnetrze - komfort, obsluga, wymiary,

-silnik

no.gifno.gifno.gif

-niektore elementy wnetrza powinny byc lepiej dopracowane,

-oszczednosci w wersji bazowej (eg. monochromatic wyswietlacz zamiast kolorowy)

Idealnie auto powinno miec 6S ZF automatic ktory wymaga $1,500 doplatybuu.gif

Ile???????????????????????????????//

Sugerowana cena detaliczna Ford Falcon XR6 to ...

123ah.jpg

1234up.jpg

$36.990 Sugerowana cena detaliczna wliczajac koszty transportu do NSW, piewszy service, roczna rejestracja, ubezpieczenia, pelny bak paliwa etc, etc - czyli wszystko co jest potrzebne aby wyjechac autem na ulicewaytogo.gif.

$36,990 = 96,898.67 PLN - czy to duzo czy malo to niewiem.gif. Oczywiscie jak zawsze cena jest tylko sugerowana i przegladajac dzisiejsze gazety widze ze cena wacha sie od $32,990 do $36,990 drive away w zaleznosci od dealera.

Podsumowanie

Jak wspomnialem calosc jako pakiet jest dosc dobrze skombinowana - wygodne siedzeinia, niezly silnik, zadowalajaca ekonomia silnika - calosc powoduje ze auto daje dosc sporo radosci z jazdy - wazac codziennie tysiace rodzin na Oz drogach i ... nie tylkozlosnik.gif.

fgxr6tregion2trafficins.jpg

fgxr6tregion2trafficins.jpg

Pictikonka_photo2.gif i text Oziskromny.gif

Napisano

Mogles ostrzec w temacie, ze takie dupne niektore zdjecia (po 600KB) zlosnik.gif

Falcony i Commodore zawsze mi sie podobaly, w Europie brakuje takich aut crazy.gif

Co do sterowania z kierownicy, to w tak duzych samochodach powiedzialbym, ze to juz jest standardem od jakichs 10 lat, a silowniki zamiast zawiasow w bagazniku to nic nadzwyczajnego.

Nie spodobala mi sie konsola srodkowa, na zdjeciach wyglada jakby byla kiepskiej jakosci, wystajace przyciski, malo ciekawy design jak na 2009r, ogolnie malo estetyczne.

Napisano
  • Autor

> Mogles ostrzec w temacie, ze takie dupne niektore zdjecia (po 600KB)

spy.gif

> Falcony i Commodore zawsze mi sie podobaly, w Europie brakuje takich

> aut

hmm.gif Skoda Superb sie chwali ze jest konkurencja dla Falconzlosnik.gif ...

> Co do sterowania z kierownicy, to w tak duzych samochodach

> powiedzialbym, ze to juz jest standardem od jakichs 10 lat, a

> silowniki zamiast zawiasow w bagazniku to nic nadzwyczajnego.

wiem ze nic nadzwyczajnego ale dalej niektorzy wala zawiasypad.gif

> Nie spodobala mi sie konsola srodkowa, na zdjeciach wyglada jakby

> byla kiepskiej jakosci,

Akurat Q oceniam wysokohmm.gif

wystajace przyciski, malo ciekawy design

> jak na 2009r, ogolnie malo estetyczne.

design juz niezlosnik.gif

pa140399.jpg

IMVHO majwiekszym mankamentem sa male lusterka ale znow u mnie wszystkie sa male jesli nie sa wielkosci od HiLuxzlosnik.gif

pa140421.jpg

Napisano

> Skoda Superb sie chwali ze jest konkurencja dla Falcon ...

I montują w niej silniki 1.4. zlosnik.gif A poza tym bez porównania w cholerę bardziej szpetna od Falcona czy Commodore 893goodvibes.gif

> wiem ze nic nadzwyczajnego ale dalej niektorzy wala zawiasy

> Akurat Q oceniam wysoko

Ze zdjec ciezko, ale takie wrazenie sprawia ok.gif

> design juz nie

A no daremny strasznie no.gif

> IMVHO majwiekszym mankamentem sa male lusterka ale znow u mnie

> wszystkie sa male jesli nie sa wielkosci od HiLux

Napisano
  • Autor

> I montują w niej silniki 1.4.

hmm.gif - nie widzialem jeszcze zadnej na zywo - ale chyba bazowy jest 1.8lidea.gif, potem jest jakis diesel i V6 i tyle

A poza tym bez porównania w cholerę

> bardziej szpetna od Falcona czy Commodore

Pojde i zobacze - z pict mi sie podobawaytogo.gif - troche jak jamnik wygladazlosnik.gif...

W ogole cos mnie ostatnio bierze na EU autawink.gif - Golf GTI chodzi mi po glowiehahaha.gif...

> Ze zdjec ciezko, ale takie wrazenie sprawia

Dosc mile w dotyku - szczegolnie jesli porownam z tym czym jezdzilem pozniej - Isuzu

> A no daremny strasznie [...]

A Mondeo nie jest podobneniewiem.gif?

Napisano

> Sugerowana cena detaliczna Ford Falcon XR6 to ...

> $36.990 Sugerowana cena detaliczna wliczajac koszty transportu do

> NSW, piewszy service, roczna rejestracja, ubezpieczenia, pelny

> bak paliwa etc, etc - czyli wszystko co jest potrzebne aby

> wyjechac autem na ulice.

> $36,990 = 96,898.67 PLN - czy to duzo czy malo to .

Pkt widzenia zależy od pktu siedzenia -> tyle w PL kosztuje w detalu średnio dobrze wyposażony Mondeo (czyli IMHO ten sam samochód :-) )

2,0 TDCi 115 KM (najczęściej wybierany, aczkolwiek pamiętajmy, że 70% sprzedaży Forda w PL to rynek flotowy, więc dla osób fizycznych zapewne będzie to benzyna).

- Ghia ("środkowa+" opcja)

- 5 biegowy manual

Opcje płatne:

- metallic

- park pilot (przód i tył)

- radio CD + BT

- zaawansowane ESP (z hill-holdem)

- koło dojazdowe (w std brak zapasu :-) )

oraz standard dla Ghia - 7 x airbag, dwustrefowe A/C, rain sensor, light sensor (co w PL jest bez sensu, bo światła są obowiązkowe 24/24), cruise control, alufelgi 16" i co pomniejsze pierdółki.

Cena końcowa DETALICZNA - 106 550.

Nominalnie mamy więc +/- to samo, pytanie jak wygląda relacja do zarobków.

W PL "standardem" jest bardziej Focus, który jest tańszy o jakieś 30 kpln

Focus 5-dr Trend (środkowa opcja), 1,6 100 KM (benzyna), 5 bieg manual.

Opcje płatne:

- manual A/C (Focus to chyba jedyny kompakt, który w standardzie występuje bez A/C)

- metallic

- alarm

- CD bez BT

- Park assist tył

- Koło zapasowe pełnowymiarowe

- Pakiet dla palących (zapalniczka/popielniczka)

- dywaniki welurowe :-)

- Alufelgi 16"

- kurtyny powietrzne

oraz standard:

ESP, 4x airbag itp.

Cena końcowa detaliczna -> 75006

Mankamentem fordów jest - wynikająca z duuuuużej sprzedaży flotowej i dość kiepskiej dla rynku pojazdów używanych polityki rabatowej - słaba RV.

Dodatkowo gniecie ją import złomu z zachodu.

Tym niemniej najpopularniejszymi autami flotowymi są Fordy, a konkretnie Focus, właśnie w wersji 1,6 benzyna lub 1,8 Diesel.

Focus NIE jest jednak najpopularniejszym autem dla osób fizycznych - tu prym wiedzie trójka z góry tabeli - Fiat, Skoda i Toyota i też raczej w kierunku klasy B+ / kompakt niż średniej, ale to akurat specyfika naszego kraju i Europy, gdzie auto klasy D to już DUŻE auto...

Napisano

Ja sie zastanawiam czy on aby bardziej do Mondeo nie pasuje niz do golfa czy focusa. Znaczy oczko wyuzej jest. Wersja ute jest full wypas serduszka.gif

Napisano

> light sensor (co w PL jest bez sensu, bo światła są obowiązkowe 24/24)

Może ma światła dzienne? idea.gif

U mnie właśnie jeste czujnik światła, który przełącza odpowiednio dzienne/mijania.

mar00ha

Napisano

> Może ma światła dzienne?

Nie ma.

Tym zabawniejsze, że w sumie jest to opcja obowiązkowa na większości rynków europejskich.

> U mnie właśnie jeste czujnik światła, który przełącza odpowiednio

> dzienne/mijania.

No wynalazek znany od co najmniej dekady, ale w przypadku Forda chodzi o "zwykły" wyłącznik świateł w zależności od oświetlenia.

Czyli na naszym rynku nieprzydatny gadżet.

Napisano
  • Autor

> Pkt widzenia zależy od pktu siedzenia -

zgodazlosnik.gif

[...] Mondeo (czyli IMHO ten sam samochód :-) )

Ja tu widze jedna duza rozniceidea.gif.

M - Front wheel drive

F - Rear wheel drive

[...]

> - 5 biegowy manual

pominnmy manual vs auto bo inny rynekidea.gif. Nawet nie wiem czy u mnie mozna Mondeo manual kupichmm.gif

> Opcje płatne:

> - metallic

jest

> - park pilot (przód i tył)

hahaha.gif tak to sie nazywazlosnik.gif?

> - radio CD + BT

jest

> - zaawansowane ESP (z hill-holdem)

jest

> - koło dojazdowe (w std brak zapasu :-) )

> oraz standard dla Ghia - 7 x airbag, dwustrefowe A/C, rain sensor,

> light sensor (co w PL jest bez sensu, bo światła są obowiązkowe

> 24/24), cruise control, alufelgi 16" i co pomniejsze pierdółki.

wszystko w standardzieok.gif.

[...]

> Nominalnie mamy więc +/- to samo, pytanie jak wygląda relacja do

> zarobków.

No i wszystko zalezy od kursu. Jeszcze pamietam jak nie dawno po prostu musialem x2 i tyle. Teraz nawet niewiem.gif co A$ vs PLN jest warty[...]

> Mankamentem fordów jest - wynikająca z duuuuużej sprzedaży flotowej i

> dość kiepskiej dla rynku pojazdów używanych polityki rabatowej -

> słaba RV.

Czyli de facto Ford ma wszedzie ten sam problemzlosnik.gif[...]

> Focus NIE jest jednak najpopularniejszym autem dla osób fizycznych - [...]

I tu widze roznice - u mnie nie ma to znow takiej roznicy. Commodore, Falcon, Aurion sa tak samo popularne jako fleet jak i private buyers. Ale...

...zachodza pewne roznice w rynku. U mnie np fleet zostala przerzucona na Toyota - RAV4 i Kluger.

> akurat specyfika naszego kraju i Europy, gdzie auto klasy D to

> już DUŻE auto...

I dlatego nazwalem auto pospolitym zjadaczem chleba.

Teraz wracajac porownania do Mondeo vs Falcon - Mondeo jest Medium, Falcon - Family - roznica w cenie ok $5k. Mondeo oczywiscie 4 cylinder 2.3l ale ... wlasnie z nadejsciem diesel ciekawe jak to sie zmienihmm.gif.

Napisano
  • Autor

> Ja sie zastanawiam czy on aby bardziej do Mondeo nie pasuje niz do

> golfa czy focusa.[...]

chodzilo mi oto ze tak jak w EU kazdy kupuje Golf i EU klasa Compact u mnie kazdy albo kupuje Falcon, klasa Family - to jest dopoki SUV nie weszly na rynekzlosnik.gif

Napisano

> zgoda

> [...] Mondeo (czyli IMHO ten sam samochód :-) )

> Ja tu widze jedna duza roznice.

> M - Front wheel drive

> F - Rear wheel drive

> [...]

Patrz niżej -> inny rynek.

W EU RWD to dość rzadko spotykany "wynalazek". Dużo częściej spotkasz "AWD" lub AWD*

> pominnmy manual vs auto bo inny rynek. Nawet nie wiem czy u mnie

> mozna Mondeo manual kupic

> jest

> tak to sie nazywa?

"pilot parkowania".

> Czyli de facto Ford ma wszedzie ten sam problem[...]

Niekoniecznie.

Jeszcze kilka lat temu Ford bazował głównie na sprzedaży dla osób fizycznych - dopiero od paru lat wzięli się ostro za temat i wskoczyli na pierwszą półkę jeśli idzie o procentowy udział sprzedaży flotowej w totalu.

Jak napisałem - ma to plusy, ma minusy.

Aktualnie chyba komuś oczy się otworzyły i zaczęli dostrzegać osoby fizyczne przez pryzmat obsługi posprzedażnej i mocno promują swoje serwisy autoryzowane.

> I tu widze roznice - u mnie nie ma to znow takiej roznicy. Commodore,

> Falcon, Aurion sa tak samo popularne jako fleet jak i private

> buyers. Ale...

> ...zachodza pewne roznice w rynku. U mnie np fleet zostala

> przerzucona na Toyota - RAV4 i Kluger.

W PL klasa SUV jest jeszcze mocno na "nie", zwłaszcza u CFM-ów - dają zaporowe warunki leasingu, bo to dla nich samochody wysokiego ryzyka (jak się klient w trakcie rozmyśli lub co gorsza upadnie). Poza tym SUV w PL jest mocno tępiony przez polityków, vide słynne stwierdzenie, że "pojazdy z kratką trzeba zlikwidować, bo jak to jest, że Kowalskiego nie stać, a taki przedsiębiorca rozbija się landkruzerem z białą skórą" (cytat dosłowny).

Anałej -> SUV-y jednak za mocno w PL kłują w oczy i są np korporacyjne zakazy kupowania takich aut i tyle.

> Teraz wracajac porownania do Mondeo vs Falcon - Mondeo jest Medium,

> Falcon - Family - roznica w cenie ok $5k. Mondeo oczywiscie 4

> cylinder 2.3l ale ... wlasnie z nadejsciem diesel ciekawe jak to

> sie zmieni.

Kwestia rynku. W Europie diesle mają już ugruntowaną pozycję rynkową - w AU jednak króluje napęd benzynowy (podobnie jak w US) i tam to jeszcze wciąż egzotyka - osobowy z silnikiem od ciężarówki.

Pytanie czy są jakieś zachęty ekonomiczne (tańsze paliwa, podatki itp) czy nie.

Jeśli nie, to może być problem :-)

* "AWD" = 4x4 na wiskozie, czyli FWD + trochę żelastwa dla podniesienia ego użyszkodnika.

Napisano

Zawsze, kiedy wklejasz tu swoje testy, zastanawiam się kiedy w końcu ludzie w naszym kraju zrozumieją co to jest prawdziwy samochód z prawdziwym silnikiem i skrzynią. I przestaną zachwycać się Fiatem z silnikiem 1.0 z manualną klimatyzacją za dopłatą smile.gif

Jakby nie spojrzeć, to najpopularniejsze na świecie sa auta japońskie (najbardziej lubię auta japońskie wypuszczane na rynek US) czy też amerykańskie lub nemieckie. Ale nie..... w Polsce dalej będziemy jeździć takimi wynalazkami jak Fiaty czy inne francuskie. (chociaż te drugie są przynajmniej komfortowe).

Sam jeżdżę Mazdą z automatem. Auto już leciwe, bo z 1998 roku, ale jak wsiadam do nowego Fiata Bravo za 60 tys zł i słucham zachwytu włascicela, bo ma KLIME! ABS, 4 PODUSZKI i sterowanie z kierownicy, to robi mi się go naprawdę żal..... frown.gif

Napisano

tak samo uważam iż w europie nas sterroryzowano regulacjami prawnymi w tej kwestii, np jak słyszę kolejne zachwyty nad golfem z silnikiem 1.4 co ma w wyposażeniu dywaniki to aż żal wink.gif

Napisano

> tak samo uważam iż w europie nas sterroryzowano regulacjami prawnymi

> w tej kwestii, np jak słyszę kolejne zachwyty nad golfem z

> silnikiem 1.4 co ma w wyposażeniu dywaniki to aż żal

i..... elektryczne szyby z przodu w standardzie claps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

>[...] co to jest prawdziwy samochód z

> prawdziwym silnikiem i skrzynią.

Dla mnie prawdziwe auto to takie ktore:

1.Nie zdycha pod gorke

2.Nie zdycha z wlaczona AC

3.Silnik nie wyje jakby zaraz mial wyskoczyc

4.Zabiera mnie z miejsca A do B

Teraz mam w domu 4.0l V6 175kW i 2.0l 4cyl 115kW i powiem jedno - charakterystyka silnika - 2 dodadkowe cylindry, Nm i 60kW robi ogromna roznicepalacz.gif.

1.BMW zeby troche pojezdzilo to Tiptronic w trybie manualpalacz.gif. HiLux nie ma tego problemuzlosnik.gif

2. Ditto - BMW zdychapad.gif. Znow HiLux nie ma tego problemulizak.gif

3. 120 km/h w BMW to zdrowo ponad 3k rpm w Hilux nawet do 2krpm nie dochodzifly.gif.

4.Oba jezdza od A do B...

Teraz pomijajac HiLux wez Falcon co wolisz BMW za $45k czy Falcon za $37zlosnik.gif?

[...]

> Jakby nie spojrzeć, to najpopularniejsze na świecie sa auta japońskie[...], ale

> jak wsiadam do nowego Fiata Bravo za 60 tys zł i słucham

> zachwytu włascicela, bo ma KLIME! ABS, 4 PODUSZKI i sterowanie z

> kierownicy, to robi mi się go naprawdę żal.....

tia ale to tez wynika z polityki fiskalnej EU i wiele razy o tym dyskkutowalismy....

Ale odpowiadajac na pytaniezlosnik.gif Ja wole Falcon niz BMWskromny.gif...

Napisano
  • Autor

> Patrz niżej -W EU RWD to dość rzadko spotykany "wynalazek".

Oczywiscie zgodaok.gif. Ale sa takie rodzynki jak BMW 1 series - oczywiscie mowie o EU najpopularniejszej klasie Compacthmm.gif

Dużo

> częściej spotkasz "AWD" lub AWD*

tylko wez zauwaz ze wiekszosc ludzi nie rozroznia miedzy AWD a 4x4palacz.gif - przykre ale prawdziwe- marketing robi swoje a lud uwierzy we wszystkopad.gif

> "pilot parkowania".

hahaha.gif

> Niekoniecznie.

> Jeszcze kilka lat temu Ford bazował głównie na sprzedaży dla osób

> fizycznych - dopiero od paru [...]

> sprzedaży flotowej w totalu.

czyli calkowiecie odwrotnieidea.gif. Kiedy nowy Falcon wszedl obcieli sprzedaz dla Rental ... ale wtedy cena benzyny byla wysoka, zieloni zamiast isc i obejmowac drzewka morde darlipad.gif i sprzedasz nie szla tak jak miala i ... znow powrot do masowki - co oczywiscie rowna sie spadkowi wartosci na rynku

[...] pryzmat obsługi posprzedażnej i mocno promują

> swoje serwisy autoryzowane.

czyli sie starajahmm.gif

> W PL klasa SUV jest jeszcze mocno na "nie", [...]

tak sobie patrze na liste sprzedazy i widze SUV w co drugiej linijcepalacz.gif. To sie zmieni IMVHO Dacia nadchodzizlosnik.gif

> Anałej -

> Kwestia rynku. W Europie diesle mają już ugruntowaną pozycję rynkową

> - w AU jednak króluje napęd benzynowy (podobnie jak w US) i tam

> to jeszcze wciąż egzotyka - osobowy z silnikiem od ciężarówki.

I tu masz calkowita racje. Diesel mnei odpycha min z tego powodu - nie lubie tankowac z ciezarowkamipalacz.gif ani z Road Trains i zazwyczaj jest to jeden i ostatni dystrybutor kilometr od budynkupalacz.gif

> Pytanie czy są jakieś zachęty ekonomiczne (tańsze paliwa, podatki

> itp) czy nie.

Nie - Diesel $1.20 - stala cena w zasadzie. Benzyna wacha sie od $1.04 do $1.20 w zaleznosci od dnia tygodnia i sieci

> Jeśli nie, to może być problem :-)

...ale zaloze teraz inny kapelusz - spalanie, ekologia etc

> * "AWD" = 4x4 na wiskozie, czyli FWD + trochę żelastwa dla

> podniesienia ego użyszkodnika.

hahaha.gifhahaha.gif - Haldexzlosnik.gif

Napisano

> Cena końcowa DETALICZNA - 106 550.

> Nominalnie mamy więc +/- to samo, pytanie jak wygląda relacja do

> zarobków.

OZI napisal, ze u niego to 1/2 sredniej rocznej pensji. U nas srednia roczna pensja z 3 lat yikes.gif

Napisano

> Dla mnie prawdziwe auto to takie ktore:

> 1.Nie zdycha pod gorke

> 2.Nie zdycha z wlaczona AC

> 3.Silnik nie wyje jakby zaraz mial wyskoczyc

> 4.Zabiera mnie z miejsca A do B

1. Mazda ma 2.0l wolnossąca benzyna. Ukałd oczywiście R4 i 116 KM, pod górke nie zdycha

2. To jest własnie dziwne. W firmowym Focusie 1.6 przy zalaczonym A/C nie da się ruszyć spod świateł. Trzeba najpierw gaz do połowy a potem puszczać sprzęgło.

W Maździe (podobna moc, pojemność o 0,4l większa) ten problem w ogóle nie wystepuje. Może to przez automat? (czterobiegowy smile.gif ) W kazdym razie nie da się odczuc na pedale gazu, ze klima pracuje.

3. 2.0l wyje przy 130km/h mniej niż 1.3 w Corollce smile.gif Inna sprawa, że automat sam wrzuca sobie overdrive, więc obroty są niskie

4. Tę funkcje spełnia każde w zasadzie auto, tylko niektóre szybciej, niektóre głosniej, a niektóre z przerwą na serwis smile.gif

Wiem, ze specyfika rynku samochodowego UE i OZ jest różnia. Chodzi własnie o to, że tutaj banda idiotów daje sobie wmawac koniecznośc płacenia wysokich podatków, globalne ocieplenie i narzucone z góry bezpieczeństwo.

Niby OZ emituje najwięcej CO2 w przeliczeniu na mieszkańca..... a jakoś wszyscy... kur..... kórych znam, nawet ekofile, chcieliby tam mieszkać smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Astra w wersji Essentia nie posiada żadnej klimy. skromny.gif Aczkolwiek jak rozmawiałem ze sprzedawcą, który pracuje od 1.5 roku w salonie Opla nie sprzedali takiej ani jednej. skromny.gif Lepiej jest dopłacić około 5 tyś + pakiet 3 tyś i wyjechać z automatyczną klimą i paroma innymi dodatkami i takie się sprzedają najczęściej. ok.gif

Napisano

> Oczywiscie zgoda. Ale sa takie rodzynki jak BMW 1 series -

> oczywiscie mowie o EU najpopularniejszej klasie Compact

Wyjątek potwierdzający regułę.

> czyli calkowiecie odwrotnie. Kiedy nowy Falcon wszedl obcieli

> sprzedaz dla Rental ... ale wtedy cena benzyny byla wysoka,

> zieloni zamiast isc i obejmowac drzewka morde darli i sprzedasz

> nie szla tak jak miala i ... znow powrot do masowki - co

> oczywiscie rowna sie spadkowi wartosci na rynku

Tyle, że AU to specyficzny rynek - tu nie masz przepływu z sąsiednich krajów itd - u nas rynek stoi na głowie, bo Polska ma potencjał sprzedaży nowych samochodów na poziomie 1 miliona+ szt rocznie, a jak się sprzedaje 30% tego to "jest sukces".

Stąd w PL to jednak flota w znacznej części buduje rynek i nikt tu nie machnie na to ręką.

> tak sobie patrze na liste sprzedazy i widze SUV w co drugiej linijce.

Ale NIE są to liczące się ilości patrząc na całość masówki i to, co w innych krajach.

> To sie zmieni IMVHO Dacia nadchodzi

Cena zakupu to kwestia względna - chodzi bardziej o wizerunek.

> I tu masz calkowita racje. Diesel mnei odpycha min z tego powodu -

> nie lubie tankowac z ciezarowkami ani z Road Trains i zazwyczaj

> jest to jeden i ostatni dystrybutor kilometr od budynku

> Nie - Diesel $1.20 - stala cena w zasadzie. Benzyna wacha sie od

> $1.04 do $1.20 w zaleznosci od dnia tygodnia i sieci

> ...ale zaloze teraz inny kapelusz - spalanie, ekologia etc

Diesel ma dwa oblicza - z jednej strony niska emisja CO2 (bo względnie niskie spalanie), a z drugiej wysoka emisja NOx-ów i sadzy - pytanie w którym kierunku pójdzie legislacja.

Dalece bardziej czysta jest benzyna - nie zapominajmy też, że diesel (paliwo) to tak naprawdę "produkt odpadowy".

Napisano

> Astra w wersji Essentia nie posiada żadnej klimy.

No to masz kolejny przykład, ale nie czyni on wiosny - zdecydowana większość kompaktów klimę w std ma.

> Aczkolwiek jak

> rozmawiałem ze sprzedawcą, który pracuje od 1.5 roku w salonie

> Opla nie sprzedali takiej ani jednej. Lepiej jest dopłacić

> około 5 tyś + pakiet 3 tyś i wyjechać z automatyczną klimą i

> paroma innymi dodatkami i takie się sprzedają najczęściej.

Takie się sprzedają, bo sprzedaj dziś na rynku wtórnym auto bez klimatyzacji.

Znowu mój ulubiony przykład -> rezyduale takich sprzętów lecą na ryj i dla flot cena najmu takiego sprzętu bez A/C i z A/C będzie praktycznie jednakowa.

Szkoda tylko, że producent, a raczej dystrybutor w ten sposób wali w kulki, bo tak naprawdę chodzi o to, żeby móc poświecić w oczy cennikiem z duuuuużym napisem "już od... PLN", a że samochód zdatny do użytku kosztuje 10% więcej to już csssiiii...

Napisano

> 1. Mazda ma 2.0l wolnossąca benzyna. Ukałd oczywiście R4 i 116 KM,

> pod górke nie zdycha

Błehehehehe, dobra, tematu już dalej nie było :-)

Ty, ale nie jest mowa o przejeździe przez estakadę :-)

> 2. To jest własnie dziwne. W firmowym Focusie 1.6 przy zalaczonym A/C

> nie da się ruszyć spod świateł. Trzeba najpierw gaz do połowy a

> potem puszczać sprzęgło.

Porównałeś masy tych aut ?

Napisano

> tak samo uważam iż w europie nas sterroryzowano regulacjami prawnymi

> w tej kwestii, np jak słyszę kolejne zachwyty nad golfem z

> silnikiem 1.4 co ma w wyposażeniu dywaniki to aż żal

Men, ale w czym problem ?

Weź sobie gófra 3,2 z wypasem takim, że miskę będziesz pod drzwi podstawiał, tak się będzie wylewał.

Przecież nikt nie broni...

Noooo, chyba że Cię nie stać, ale winisz za to producenta...

Napisano

> Błehehehehe, dobra, tematu już dalej nie było :-)

Porównuję cjocby z Focusem

> Ty, ale nie jest mowa o przejeździe przez estakadę :-)

> Porównałeś masy tych aut ?

Mazda waży więcej

Napisano

> Noooo, chyba że Cię nie stać, ale winisz za to producenta...

Tu nie chodzi o "stać czy nie stać". Tylko o to, że jeszcze w zesłżym roku, 2 lata temu max były w PL oferowane auta, kóre w standardzie miały jedną poduche i ABS. I NIC więcej. Ani klimy, ani elektryki ani nawet wspomagania.

Napisano

> Tu nie chodzi o "stać czy nie stać".

Nooooo..... jaaaasne....

> Tylko o to, że jeszcze w zesłżym

> roku, 2 lata temu max były w PL oferowane auta, kóre w

> standardzie miały jedną poduche i ABS. I NIC więcej. Ani klimy,

> ani elektryki ani nawet wspomagania.

łooo, serio-serio ?

Może w innym kraju żyjemy, bo ja to widzę już od połowy lat 90 auta, które można upaść do granic zdrowego rozsądku i dalej - tylko i wyłącznie kwestia pieniędzy, jakie ktoś chce wydać.

A producent sprzedaje to, na co jest popyt - jest popyt na chudzinę, to daje chudzinę, jest popyt na wypas, to daje wypas - w czym problem ?

Można zrobić pandę za 70 koła (od samego początku produkcji!), a że popyt jest głównie na taką za 30 koła (bo doopa kasą nie waniajet) to przecie nie wina producenta, nie ?

Napisano

Widze kolega wolnorynkowiec - jak ja smile.gif To miło.

Chodzi własnie o swiadomośc ludzi.... że kupuja taki chłam no.gif

Napisano

> Chodzi własnie o swiadomośc ludzi.... że kupuja taki chłam

Ale co?

Uważasz, że ludzie cenników czytać nie umieją ?

Sorkens men, ale każdy kupuje wypadkową między tym, co by dusza chciała, a tym co portfel pozwala.

Inaczej niżej majbacha w Polen byś nie uświadczył :->

A że portfel nie pozwala na wyżej niż Pinda Aktułal to insza inszość.

Naród jeszcze się zastępczo zachłystuje padliną z zachodu, ale i to przejdzie...

Napisano

> Naród jeszcze się zastępczo zachłystuje padliną z zachodu, ale i to

> przejdzie...

Pytanie, czy jesli naród zacznie lokowac 30 tys zł w uzywane auta z zachodu ( a w tej cenie dostaną już wypas w postaci np kilkuletniej Mazdy 6 ) to czy potem będą chcieli przesiąść się do funkiel nowej Pandy

Napisano

> Falcon albo Commodore. Oba auta sa Oz konstrukcjami,

> przystosowane do miejscowych zwyczajow, warunkow i klimatu,

> kosztuja ok 1/2 sredniej rocznej pensji. (nie liczac -30% spadku

> po wyjezdzie z salonu).

czyli u nas około 200 000zł/rok

co daje nam około 16 000zł miesięcznie, w PL prawie niemożliwe grinser006.gif

Napisano

> Pytanie, czy jesli naród zacznie lokowac 30 tys zł w uzywane auta z

> zachodu ( a w tej cenie dostaną już wypas w postaci np

> kilkuletniej Mazdy 6 ) to czy potem będą chcieli przesiąść się

> do funkiel nowej Pandy

Pojęcie "wypas" jest bardzo różne.

DOBRY samochód z zachodu tyle kosztował nie będzie.

A że naród porównania z nowym samochodem nie ma, to udaje, że wierzy, że to cud malyna.

Oczywiście KAŻDY samochód zachodni to złom, za wyjątkiem "tej perełki, co to JA ją kupiłem", bo "ja jestem cwańszy, niż te garbate penisy handlarze"...

Jest to temat rzeka i nie mam zamiaru się weń zagłębiać - wiele kB (a nawet MB) tekstu n/t/t już przelano.

Napisano

Falcon to w EU MONDEO porownywalne z VW PASSAT i SKODA SUPERB.

Napisano

auto ładne - najbardziej zazdraszczam tego silnika icon_rolleyes.gif W EU królują diesle ze swym klekotem icon_rolleyes.gif

design ogólnie już trochę przestarzały, szczególnie deska rozdzielcza- ciężko by było konkurować z Audi albo już nawet insignią hmm.gif

no i cena - POLOWA średniej krajowej.... u nas oznacza to, że auto musiałoby kosztować ok. 20tys PLN = nie ma takiego auta icon_rolleyes.gif

superb w podstawowej wersji ma silnik 1.4T i chyba jakieś 120 koników hehe.gif

Napisano

> Falcon to w EU MONDEO porownywalne z VW PASSAT i SKODA SUPERB.

To jest własnie post, który powinien przeczytac Sibui

To jest to o czym mówiłem.....

Odowiednikiem jest Mondeo, Passat lub Superb........

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Które z tych aut ma w standardzie silnik V6 ? Które ma w standardzie automat ?

Przypuszczam, ale tego nie jestem pewien, że któreś z tych 3 aut ma w najbiedniejszej wersji elektryczne szyby tylko z przodu. Bo że climatronica któreś z nich nie ma, to nawet nie chcę myśleć

Napisano

> To jest własnie post, który powinien przeczytac Sibui

> To jest to o czym mówiłem.....

> Odowiednikiem jest Mondeo, Passat lub Superb........

> Które z tych aut ma w standardzie silnik V6 ? Które ma w standardzie

> automat ?

> Przypuszczam, ale tego nie jestem pewien, że któreś z tych 3 aut ma w

> najbiedniejszej wersji elektryczne szyby tylko z przodu. Bo że

> climatronica któreś z nich nie ma, to nawet nie chcę myśleć

Wiesz to jest wlasnie odpowiedz w jego stylu.

Czy gdzies napisalem o V6 w std?

Elektryce, klimie itp.?

Porownalem plyty podlogowe/modele.

Napisano

> Porownalem plyty podlogowe/modele.

wydawało mi się, że Falcon jest raczej odpowiednikiem Scorpio/Omegi niż Mondeo/Vectry idea.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> wydawało mi się, że Falcon jest raczej odpowiednikiem Scorpio/Omegi

> niż Mondeo/Vectry

IMHO - omega, mondeo jedna platforma

Napisano

> IMHO - omega, mondeo jedna platforma

ale wielkościowo Omega = Scorpio a Mondeo = Vectra idea.gif

Napisano

> ale wielkościowo Omega = Scorpio a Mondeo = Vectra

czyz mondeo nie jest rowne omedze?

wielkosciowo?

Napisano

> OZI napisal, ze u niego to 1/2 sredniej rocznej pensji. U nas srednia

> roczna pensja z 3 lat

Nie podniecaj się tak.

To może 1/2 pensji OZIego, a nie przeciętnego Australijczyka zlosnik.gif

Żeby kupić auto za 100tyś za półroczne zarobki, trzeba zarabiać około 200tyś na rok = 20tyś PLN miesięcznie zlosnik.gif

W EU nawet w Luxemburgu nie ma takiej średniej krajowej zlosnik.gif

Napisano

> czyz mondeo nie jest rowne omedze?

> wielkosciowo?

ni uja 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

nie porownuj obecnego Mondeo z Omegą która od jakiegoś czasu nie jest produkowana, bo wyjdzie Ci jak porównanie obecnego Polo z Golfem I hehe.gif

OZI albo inni archeolodzy będą pewnie wiedzieć, ale IMHO Falcon i Commodore to odpowiedniki Omegi i Scorpio a nie Mondeo i Vectry, czyli BMW 5 i E-classe a nie BMW 3 i C-classe

Napisano

> ni uja

> nie porownuj obecnego Mondeo z Omegą która od jakiegoś czasu nie jest

> produkowana, bo wyjdzie Ci jak porównanie obecnego Polo z Golfem

> I

> OZI albo inni archeolodzy będą pewnie wiedzieć, ale IMHO Falcon i

> Commodore to odpowiedniki Omegi i Scorpio a nie Mondeo i Vectry,

> czyli BMW 5 i E-classe a nie BMW 3 i C-classe

Post OZIego był tak zakręcony, że trochę się pogubiłem. W pewnym momencie chyba pisał że u niego Mondeo i Falcon są w podobnej cenie. Różnica około 5tyś. Nie wiem w którą stronę zlosnik.gif

Napisano

> OZI albo inni archeolodzy będą pewnie wiedzieć, ale IMHO Falcon i

> Commodore to odpowiedniki Omegi i Scorpio a nie Mondeo i Vectry,

chyba nawet był kiedyś wątek w którym opisywali przekładkę silnika z commodore do omegi, bo podobne hmm.gif oczywiście z tego co pamiętam nie wyszło, ale wielkościowo ok.gif

> czyli BMW 5 i E-classe a nie BMW 3 i C- classe

przepraszam, co? grinser006.gif Klasse jak już yaya.gif

Napisano

> czyz mondeo nie jest rowne omedze?

> wielkosciowo?

No nie, bo omega jest klasę wyżej, bardziej E niż D.

Ford nie ma nic powyżej klasy C*

* we własnym brendzie, bo w koncernie to a i owszem.

Napisano

> To jest własnie post, który powinien przeczytac Sibui

> To jest to o czym mówiłem.....

> Odowiednikiem jest Mondeo, Passat lub Superb........

> Które z tych aut ma w standardzie silnik V6 ? Które ma w standardzie

> automat ?

> Przypuszczam, ale tego nie jestem pewien, że któreś z tych 3 aut ma w

> najbiedniejszej wersji elektryczne szyby tylko z przodu. Bo że

> climatronica któreś z nich nie ma, to nawet nie chcę myśleć

Ale occb ?

Samochód jest dostosowany do specyfiki rynku.

W Europie std jest manual, a nie samochód inwalidzki.

Podobnie jak (względnie) niewielki silnik.

Się żeś podjarcał automatem i uważasz, że wszyscy też mieć mokro powinni - a tu je jewropa, panie i tyle - standardem - uwaga!!! - PREFEROWANYM przez nabywcę jest manual i koniec temata.

A żeś się przypiąąąąąął do tego, że nie ma wypasa za 20 kpln normalnie że szok...

Poczytaj cenniki - mondziak z V6 i automatem istnieje - cóż za szok...

Napisano

> Nie ma.

> Tym zabawniejsze, że w sumie jest to opcja obowiązkowa na większości

> rynków europejskich.

Focus ma swiatła dzienne.

Realizowane jest to przez zwykłe swiatła, do ktorych idzie mniejszy prąd i świecą wyżej. jak włączysz zwykłe światła, to się obniżają i idzie pełna moc do żarówki.

Napisano

> Porownalem plyty podlogowe/modele.

Ciężko chyba porównywać Falcona do Mondeo, bo ten pierwszy jest sporo większy. Róznica między nimi jest mniej więcej taka jak między Focusem(sedan) a Mondeo, jak juz porównywać to byłby to bardziej odpowiednik starego Scorpio.

Napisano
  • Autor

> Wyjątek potwierdzający regułę.

ale lud kupujehmm.gif - nie wiem jak masowo ale jesli tak jak u mnie to nawet niezle musi schodzicidea.gif

> Tyle, że AU to specyficzny rynek - tu nie masz przepływu z sąsiednich

> krajów itd

I tak i nie. jesli oficjalny importer lub miejscowy producent oferuje auto to nie masz szansz go sprowadzicnono.gif. Istnieje jednak "grey import" w 99% z J czyli wszystko co u nich jest oferowane a u nas nie. Oczywiscie % sa to promile ale jednak jesthmm.gif

- u nas rynek stoi na głowie, bo Polska ma potencjał

> sprzedaży nowych samochodów na poziomie 1 miliona+ szt rocznie,

IMVHO te mozliwosci jesli porowna sie w stosunku do liczby ludnosci to ok 2mil. (oczywiscie nie biore pod uwage zarobkow, czy zamoznosci spoleczenstwa - tylko idiotycznie porownuje liczbe ludnosci do liczby nowych aut). 1 mil to schodzi u mnie na 20 mil ludaidea.gif

> a jak się sprzedaje 30% tego to "jest sukces".

> Stąd w PL to jednak flota w znacznej części buduje rynek i nikt tu

> nie machnie na to ręką.

te 30% to tylko Ford czy ogolnie?

Pytanie jest sprzedaz roczna przewidywana na 2009?

Jak % z tego x to fleet? [..]

> Cena zakupu to kwestia względna - chodzi bardziej o wizerunek.

i to jest roznica - ja mam wizerunek w kara.gif

> Diesel ma dwa oblicza - z jednej strony niska emisja CO2 (bo

> względnie niskie spalanie), a z drugiej wysoka emisja NOx-ów i

> sadzy - pytanie w którym kierunku pójdzie legislacja.

zawsze tweirdzilem ze zieloni powinni isc drzewa obejmowac a nie wtracac sie do rzeczy o ktorych nie maja pojeciauzbroj_zlo.gif

> Dalece bardziej czysta jest benzyna - nie zapominajmy też, że diesel

> (paliwo) to tak naprawdę "produkt odpadowy".

Ale EU wybrala diesel - wiec gdzie ta ekologiazlosnik.gif?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.