Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie - ostatnie tchnienie

Featured Replies

Napisano

W samochodzie żony w weekend zaczęło dziwnie zachowywać się wspomaganie. Raz działało, po chwili nie. Oczywiście towarzyszyło temu mocny opór na kierownicy i czerwona kontrolka kierownicy na desce. I teraz pytanie - czy silniczek wspomagania jest naprawialny? Czy jest jakiś majster, który się tego podejmie? Bo nowy chyba nie muszę Wam mówić ile kosztuje. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bylo troche o tym na forum, poszukaj.

> Silnik jest naprawialny, pisz do WaldiGSI. On chyba naprawia

OK - wielkie dzięki ok.gif

Napisano

> OK - wielkie dzięki

Kurcze, chyba mam to samo w Pandzie...

Najpierw piszczało, a później padło i zapaliła się kontrolka kierownicy.

Czy to najczęściej pada silnik, czy coś innego?

Napisano

> Najpierw piszczało, a później padło i zapaliła się kontrolka

> kierownicy.

> Czy to najczęściej pada silnik, czy coś innego?

to różnie bywa

raz silnik raz czujnik skrętu

Napisano

> najczęściej pada Silniczek

> potem Centralka

> a najrzadziej czujnik skrętu

No to jak będzie trzeba zamontować nowe graty, to wiem gdzie uderzyć... ok.gif

Napisano

> najczęściej pada Silniczek

> potem Centralka

> a najrzadziej czujnik skrętu

To ja mam pytanie w takim układzie zeby.GIF

U mnie zapala się czerwone koło wspomagania jak dojadę do maksymalnego skrętu dobijając do końca po ponownym odpaleniu wszystko w porządku hmm.gif co tu mogło paść (silniczek zregenerował mi WaldiGSI), a może to zabezpieczenie przeciążeniowe tylko hmm.gif

Napisano

Ja również mam to samo co Ty przy dobiciu do końca w lewą srtonę, dopiero jak trochę się silnik rozgrzeje to jest już dobrze a ponadto grzechocze mi strasznie na kiere więc coś z kolumną jakiś luz na wałku, czy co? jak myslisz(cie).

Jak pisali przedmówcy cena nowego kompletnego porażająca.

Napisano

> Jak pisali przedmówcy cena nowego kompletnego porażająca.

Z ciekawości: ile ? zlosnik.gif

Napisano

> Z ciekawości: ile ?

Jak się dowiadywałem to jakby chcieć kupić w poszczególnych częściach to :

Kolumna kierownicy 1600

Centralka 1000

a gdzie do tego jeszcze silniczek.

Więc kompletne się lepiej opłaca bo całość 2600 czyli wyjdzie taniej- hehehe taniej.

Napisano

przyłączę się do wątku. Dziś moja żona powiedziała, że się zapaliła czerwona lampka i nie miała wspomagania. Było to jak na max skręciła koła i odbiła. Po ponownym uruchomieniu objaw ustąpił. Nigdy wcześniej tego nie było. Bać się czy czekać na rozwój zdarzeń?

Napisano

chyba temperatury daja sie we znaki. W ubiegłym roku miałem to samo co dwa dni temu. zapaliła się kontrolka wspomagania i kierownica chodzila lekko jakby skokowo. po południu objaw ustapił. jak robi sie cieplej nic sie nie dzieje.

Napisano

> przyłączę się do wątku. Dziś moja żona powiedziała, że się zapaliła

> czerwona lampka i nie miała wspomagania. Było to jak na max

> skręciła koła i odbiła. Po ponownym uruchomieniu objaw ustąpił.

> Nigdy wcześniej tego nie było. Bać się czy czekać na rozwój

> zdarzeń?

sprawdzic wtyczki tylko. ewentualnie przy okazji podpiecia do examinera odczytac bledy. albo "pradu" zabraklo nachwile biglaugh.gif.

Napisano

> skręciła koła i odbiła.

tak przy okazji, to wspomaganie zużywa najwięcej prądu właśnie przy ogranicznikach, a w jakiejś marce zalecają, żeby nie trzymać skręconych maksymalnie kół przez więcej niż kilka sekund spineyes.gif

Napisano

> skręciła koła i odbiła. Po ponownym uruchomieniu objaw ustąpił.

> Nigdy wcześniej tego nie było. Bać się czy czekać na rozwój

> zdarzeń?

Miałem idento sytuację ostatnio wink.gif po maksymalnym skręcie w lewo (nawet szarpnięciu) zapaliła się kontrolka i wyłączyło się wspomaganie frown.gif sytuacja powtórzyła się jeszcze jeden raz, jak narazie spokój (ok 4 dni) Ja odstawiam że to wina niskich temperatur, jak u mnie samochód stoi cały czas na podwórku wiec ten mróz w okolicach -20 może dać się we znaki, mam nadzieje że to tylko to bo jak nie to będzie bida tongue.gif

Napisano

> sprawdzic wtyczki tylko. ewentualnie przy okazji podpiecia do

> examinera odczytac bledy. albo "pradu" zabraklo nachwile .

A gdzie szukać tych wtyczek? Co prawda sprawa dotyczy Pandy, ale będzie pewnie podobnie.

U zony w aucie, podczas tych mrozów, dwa razy wyłączyło się wspomaganie i zapaliła się czerwona kontrolka kierownicy. Działo się to podczas skrętu, ale koła nie były maksymalnie skręcone.

Ostatnim razem działo się to w piątek. Później Panda została odstawiona i dzisiaj (niedziela) wieczorem przy próbie odpalenia gasły kontrolki. Akumulator jest z grudnia 2008 roku, ale żona robi codziennie tylko 2 x po 3,5km, więc akumulator może być niedoładowany. A dzisiaj w nocy było u nas -20 stopni. Musiałem skoczyć na stacje benzynową po kable rozruchowe i pożyczyłem prąd z drugiego auta.

W dodatku w piątek nie wyłączyłem radia i przez kilka godzin działało na wyciszeniu. Ale wtedy jeszcze Panda odpaliła bez problemu...

Czy to zapalanie czerwonej kierownicy ma związek z niedoładowanym akumulatorem?

Napisano

> Czy to zapalanie czerwonej kierownicy ma związek z niedoładowanym

> akumulatorem?

Może mieć związek z niedoładowanym akumulatorem frown.gif

Napisano

> Może mieć związek z niedoładowanym akumulatorem

Hmm, wczoraj mierzyłem napięcie ładowania i bez obciążenia innymi odbiornikami 14,1 V a ze światłami 13,8 V czyli chyba ok. Przetestowałem te wspomaganie i rzeczywiście jak skręciłem na max w lewo pyk kiera odbiła i się wyłączyło wspomaganie. Jak trafnie zdiagnozować co jest nie tak? koszta mnie przerażają a być może nic takiego się nie dzieje.

Napisano

> Przetestowałem te wspomaganie i rzeczywiście jak skręciłem na

> max w lewo pyk kiera odbiła i się wyłączyło wspomaganie. Jak

> trafnie zdiagnozować co jest nie tak? koszta mnie przerażają a

> być może nic takiego się nie dzieje.

generalnie jest tak,, że silnik ma czujnik przeciązeniowy w skrajnych położeniach i może się tak zdarzyć, że u ciebie się popsuł i zbyt wcześnie sygnalizuje przeciążenie - to pomysł tak z głowy metoda dedukcji, bo inaczej tego zjawiska nie potrafiłbym wytlumaczyć. nie znam na tyle konstrukcji tego ustrojstwa, żeby dać głowę za tą teorię. A swoja droga podpięcie do kompa powinna dac odpowiedź.

Napisano

podpiecie nie zawsze pokaze hmm.gif. no chyba ze diagnoste mialem cienkiego. fakt - wylaczalo mnie sie wspomaganie kiedy akum BOSCH 2 letni zaczal sie sypac, tylko przy max skreconych kolach np przy manewrowaniu na parkingu - mile wrazenie.

Napisano

Nigdy wcześniej nie miałem problemów ze wspomaganiem ale tez nie miałem z aku a teraz w mrozy i aku padł i zaczęły się cyrki. Chyba muszę krok po kroku eliminować bo inaczej mogę wydać kupę kasy

Napisano

dokładnie, u mnie w te ostatnie mrozy jak się zaraz po odpaleniu pokręciło do oporu (a ciężko startował, choć zawsze za I razem), to za każdym razem się servo wyłączyło. Wystarczy włączyć lampkę oświetlenia wnętrza i zakręcić, a będzie widać jak przygasa. Tak więc albo nie kręcić do oporu, albo chwilę odczekać. A jak sie już zrobiło cieplej to i servo bez problemu działa.

Napisano

> Hmm, wczoraj mierzyłem napięcie ładowania i bez obciążenia innymi

> odbiornikami 14,1 V a ze światłami 13,8 V czyli chyba ok.

> Przetestowałem te wspomaganie i rzeczywiście jak skręciłem na

> max w lewo pyk kiera odbiła i się wyłączyło wspomaganie. Jak

> trafnie zdiagnozować co jest nie tak? koszta mnie przerażają a

> być może nic takiego się nie dzieje.

Ja niestety mam tak samo i nie wiem co dalej lewo wyłącza, a w prawo nie hmm.gif

Napisano

a u mnie wspomaganie odpukac dziala, ale dziwne swierszcze slysze z okolic silniczka... tak jakby zwarcie na przewodach robilo sie.

Po swietach zajrze, ale pewnei nic nie zobacze... a zaczelo sie przy duzych mrozach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.