Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana turbosprężarki

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy pamiętacie, ale dość dawno temu zakładałem wątek o dziwnym odgłosie pracy sprężarki w moim 1.9 MJ 120 KM. Zgłaszałem to w serwisie dwukrotnie, ale za każdym razem stwierdzano że nie jest to nic niepokojącego. Odgłos sie nie nasilał, więc uśpiłem swoja czujność. Niestety kilka dni temu zauważyłem że przewód pod turbo jest trochę zaolejony. Byłem w ASO - zdecydowali sie wymienić sprężarkę. No i tu zaczynają się schody - widziałem w kosztorysie pozycje o nazwie "sprężarka odnowiona". Zapytałem czy to oznacza że włożą mi regenerowane turbo, zaczęli coś kręcić że to się tak nazywa, bo oni to odsyłaja do Fiata w zamian za nową itd.

No i chciałem Was zapytać , może ktoś wie czy w ramach naprawy gwarancyjnej przysługuje mi fabrycznie nowy element, czy też mają prawo wsadzić część regenerowaną? I co tak naprawdę oznacza pojęcie "sprężarka odnowiona"? Dur3x, Opti - Wy siedzicie w temacie więc może wiecie cos więcej jak to powinno wyglądać? wink.gif

Napisano

sprężarka odnowiona lub sprężarka regenerowana - zgodnie z procedurami ect. jest w pełni sprawna i ma działać jak funkiel nówka

z tego co pamiętam to ojcu w stilo też kładli regenerowaną więc wygląda na to, że mogą. zakładają, że regenerowana jest taka jak nowa więc nie wywalczysz stricte nowego elementu

Napisano
  • Autor

> sprężarka odnowiona lub sprężarka regenerowana - zgodnie z

> procedurami ect. jest w pełni sprawna i ma działać jak funkiel

> nówka

Rozumiem ok.gif

> z tego co pamiętam to ojcu w stilo też kładli regenerowaną

No i jak się sprawowała po wymianie? Gdzieś mi się obiło o uszy że regeneracja sprężarki ze zmienną geometrią łopatek to średni pomysł, i że potem problemy potrafia szybko wrócić. No ale może to tylko urban legend hmm.gif

Napisano

Gdzieś mi się obiło o uszy że

> regeneracja sprężarki ze zmienną geometrią łopatek to średni

> pomysł, i że potem problemy potrafia szybko wrócić. No ale może

> to tylko urban legend

o to chodzi ze ponoc G.. nie regeneruje tych turbin tylko przysyla nowe, a fiat ma je w pozycjach jako odnowione

>No i chciałem Was zapytać , może ktoś wie czy w ramach naprawy gwarancyjnej przysługuje mi fabrycznie nowy element, czy też mają prawo wsadzić część regenerowaną?

w gw masz ze moga Ci zakladac klamoty odnowione, najczesciej tego typu klamoty to alternator czy turbo

Napisano

> No i jak się sprawowała po wymianie?

Nie miała czasu bo FAP sobie auto odkupił

Napisano
  • Autor

> o to chodzi ze ponoc G.. nie regeneruje tych turbin tylko przysyla

> nowe, a fiat ma je w pozycjach jako odnowione

Nie obraziłbym się zlosnik.gif

> w gw masz ze moga Ci zakladac klamoty odnowione, najczesciej tego

> typu klamoty to alternator czy turbo

Aha, czyli nawet nie ma sensu się z nikim kłócić. To chciałem wiedziec, dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie miała czasu bo FAP sobie auto odkupił

Ok, dzięki za pomoc ok.gif

Napisano

Możesz sprecyzować gdzie konkretnie było to zaolejenie turbo?

Napisano

Nie czytam calego spamu ,ale jesli sla do fabryki to zapewne o ile muszla nie uszkodzona to praktycznie dostajesz nowa turbine , a zapewne wymieniaja srodek (podczas montazu skladajac ow turbine tez pewnie musza wsadzic ten sam srodek) 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Niestety kilka dni temu

> zauważyłem że przewód pod turbo jest trochę zaolejony.

zaolejony jest u wszystkich i jest to normalne...

Napisano

> nowe,

Ktoś napisał kiedyś że Garrett nie robi zestawów regeneracyjnych do swoich turbin (więc jeśli ktoś z zewnątrz podejmuje się takich rzeczy robi to na cześciach niewiadomego pochodzenia - tj. gdbyś oddal do firmy np. specjalizującej się w naprawach turbin) z tego wynika że faktycznie powinna być nowa...

Napisano

> czy w ramach naprawy

> gwarancyjnej przysługuje mi fabrycznie nowy element, czy też

> mają prawo wsadzić część regenerowaną?

Czy Ty przyjechałeś do nich z fabrycznie nowym autem czy używanym z przebiegiem?

Jesli Twoje auto ma przebieg i jest używane to dlaczego mają Ci włożyć fabrycznie nową część? Dlaczego masz być lepszy niż ci co jeżdżą i im sie nie zepsuło?

Na mój gust to powinni Ci założyć część, która zapewni prawidłowe funkcjonowanie auta....

Napisano

> Czy Ty przyjechałeś do nich z fabrycznie nowym autem czy używanym z

> przebiegiem?

> Jesli Twoje auto ma przebieg i jest używane to dlaczego mają Ci

> włożyć fabrycznie nową część? Dlaczego masz być lepszy niż ci co

> jeżdżą i im sie nie zepsuło?

> Na mój gust to powinni Ci założyć część, która zapewni prawidłowe

> funkcjonowanie auta....

Myślę, że takie myślenie jest trochę bez sensu... Producent udziela gwarancji na samochód - auto powinno przez ten okres zachowywać się jak nówka z salonu (nie licząc części eksploatacyjnych) i dlatego powinni założyć nową część.

Napisano

> Myślę, że takie myślenie jest trochę bez sensu... Producent udziela

> gwarancji na samochód - auto powinno przez ten okres zachowywać

> się jak nówka z salonu (nie licząc części eksploatacyjnych) i

> dlatego powinni założyć nową część.

Przepraszam ale takie tłumaczenie jest bardzo naiwne. Auto ma byc naprawione i jeździć i w mojej ocenie mają prawo wsadzić ci zamiennik nawet i gucio im możemy zrobić. Gwarncja jest jak napisałeś na to aby auto działało. Gwarancja nie jest na to "aby mieć w swoim aucie tylko nowe i orginalne części z logiem producenta w czasie gwarancji". Ja tak to rozumiem i tak ten biznes się kręci.

Napisano

> Niestety kilka dni temu

> zauważyłem że przewód pod turbo jest trochę zaolejony. Byłem w ASO - zdecydowali sie wymienić sprężarkę.

To co mnie interesuje to przebieg - powiedz przy jakim przebiegu masz ta wymiane oraz co oznacza zaolejenie? Gdzie w ktorym miejscu? Po stronie olejowej czy po drugiej?

Napisano

> przebiegiem?

> włożyć fabrycznie nową część? Dlaczego masz być lepszy niż ci co

dlatego bo ma gwarancję i jak się coś psuje i nie mogą tego naprawić to wymieniają na nowe, tobie też wymienili tapicerkę na nową a nie trochę używaną

Napisano

> sprężarka odnowiona lub sprężarka regenerowana - zgodnie z

> procedurami ect. jest w pełni sprawna i ma działać jak funkiel

> nówka

no, ale garet chyba nie produkuje części zamiennych do regeneracji T ze zmienną geometrią, to skąd fiat ma regenerowaną T??

Napisano

> no, ale garet chyba nie produkuje części zamiennych do regeneracji T

> ze zmienną geometrią, to skąd fiat ma regenerowaną T??

i to jest pytanie za 100pkt , bo skoro garrett nie robi zestawów do regeneracji, to niby co z nią robi jak fiat ją mu przyśle z reklamacji - pewnie regeneruje ale nieoficjalnie hehe.gif

Napisano

> Gwarancja nie jest na to "aby

> mieć w swoim aucie tylko nowe i orginalne części z logiem

> producenta w czasie gwarancji".

Twierdzisz, że będzie gucio jeśli w okresie gwarancji fabrycznej serwis będzie montował nieoryginalne części zamienne?

Napisano

> włożyć fabrycznie nową część?

W sumie racja. Powinni mu zamontować część używaną, najlepiej z anglika albo innego szrotu na żyletki, ale nie starszą niż auto biorcy. Wszystko w ramach gwarancji i zgodnie z warunkami gwarancji, bo w magazynie i w sklepie są części tylko do aut nowych z zerowym przebiegiem rotfl.gif

> Dlaczego masz być lepszy niż ci co

hehe.gifrotfl.gif Na pewno zazdroszczą, że im się nic nie psuje screwy.gifhahaha.gif

Taaaa i kierownik serwisu powinien jeszcze te części przekładać z samochodu do jazd próbnych co? hahaha.gif

Napisano

> no, ale garet chyba nie produkuje części zamiennych do regeneracji T

> ze zmienną geometrią, to skąd fiat ma regenerowaną T??

Sprężarka wraca do garreta gdzie jest patroszona i wszystkie części, które nie mają nominału fabrycznego lub ze względu na rygor technologiczny nie mogą być ponownie zamontowane lądują w koszu...

Następnie jest składana od nowa na takich samych częściach jak nowe...

Napisano
  • Autor

> Możesz sprecyzować gdzie konkretnie było to zaolejenie turbo?

Zaolejenie zauważyłem nie na samej sprężarce, ale pod nią. Muszę w dzień spojrzeć jeszcze raz, bo nie wiem czy to był przewód od IC, czy jakiś inny. W sobotę za dnia postaram się cyknąć fotę albo opisac to dokładniej ok.gif

Napisano

> Gdzieś mi się obiło o uszy że

> nowe, a fiat ma je w pozycjach jako odnowione

> w gw masz ze moga Ci zakladac klamoty odnowione, najczesciej tego

> typu klamoty to alternator czy turbo

sprzeglo tez zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zaolejony jest u wszystkich i jest to normalne...

Jakby było normalne, to by nie było decyzji o wymianie. Z tego co wiem faktycznie lekkie zapocenie jest charakterystyczne przy tym silniku, ale podobno coraz więcej egzemplarzy wraca do ASO bo owo zapocenie powieksza sie ponad normę. I podobno dotyczy to 1.9 w wersji 120KM, w 150-tkach tego problemu nie zauważono ok.gif

Napisano
  • Autor

> przebiegiem?

Używanym z przebiegiem, ale jeszcze na gwarancji smile.gif

> włożyć fabrycznie nową część?

Szukasz dziury w całym. Standardem napraw gwarancyjnych w ASO jest to, że montuje się części nowe i oryginalne. Moje pytanie dotyczyło tego, czy regenerowana sprężarka jest oficjalnie traktowana jako w 100% sprawny oryginalny element, czy np. ASO chce przyoszczędzić, mimo że powinni wymienic na funkiel nówkę. Dur3x rozwiał moje wątpliwości, teraz wiem że wszystko jest oki ok.gif

Dlaczego masz być lepszy niż ci co

spineyes.gif

Z tego wynika że mogliby zamontować jakaś chińska podróbę o trwałości powiedzmy 30% oryginalnego Garretta. Nonsens.

Napisano
  • Autor

> Auto ma byc

> naprawione i jeździć i w mojej ocenie mają prawo wsadzić ci

> zamiennik nawet

Wydaje mi się że mają obowiązek stosowania oryginalnych części w okresie gwarancji.

Napisano
  • Autor

> To co mnie interesuje to przebieg - powiedz przy jakim przebiegu masz

> ta wymiane oraz co oznacza zaolejenie? Gdzie w ktorym miejscu?

> Po stronie olejowej czy po drugiej?

Przebieg niecałe 42 kkm. Tak jak pisałem wczesniej, przyjrzę się za dnia temu zaolejeniu i postaram się cyknąć fotkę ok.gif

Napisano

> Zaolejenie zauważyłem nie na samej sprężarce, ale pod nią. Muszę w

> dzień spojrzeć jeszcze raz, bo nie wiem czy to był przewód od

> IC, czy jakiś inny. W sobotę za dnia postaram się cyknąć fotę

> albo opisac to dokładniej

To czekam na tą fotkę bo u mnie te zaolejenie też jest dosyć spore, ze nawet ostatnio zauważyłem parę kropli oleju na osłonie silnika.

Napisano

> Sprężarka wraca do garreta

ale garret nie przeprowadza regeneracji T. Chyba, że robi to tylko dla producentów samochodów, ale byłoby to niezrozumiałe działanie.

Napisano

> ale garret nie przeprowadza regeneracji T. Chyba, że robi to tylko

> dla producentów samochodów, ale byłoby to niezrozumiałe

> działanie.

Robi to Garrett - polega to na wymiane całego środka sprężarki - tylko muszle są stare (o ile się nadają)

Pozdro

Napisano

> Robi to Garrett - polega to na wymiane całego środka sprężarki -

> tylko muszle są stare (o ile się nadają)

> Pozdro

aaa, to taka pseudo regeneracja smile.gif

Napisano

> 1.9 w wersji 120KM, w 150-tkach tego problemu nie zauważono

1.9/120 to jedna z najbardzie z rozpowszechnionych jednostek diesla Fiata, które były (podobnie jak 150) używane przez inne marki i gdyby silnik miał wadę to byłyby ich już tysiące w serwisach...

Napisano
  • Autor

> To czekam na tą fotkę bo u mnie te zaolejenie też jest dosyć spore,

> ze nawet ostatnio zauważyłem parę kropli oleju na osłonie

> silnika.

Obiecane fotki:

img2496dq.jpg

img2498hv.jpg

img2503q.jpg

Na osłonie pod silnikiem też są ślady oleju, ale nie udało mi się tam dotrzeć aparatem.

Dodam że lekkie zapocenie w tym miejscu miałem od początku, ale dopiero ostatnio zrobiło się tak mokro.

Napisano

> Obiecane fotki:

o fuj, ale zrzygane all.. nie dziwne ze wymieniaja sprezare ok.gif

Napisano

> Obiecane fotki:

kurde zajrzałem pod maskę i też mam podobnie zawalone olejem tylko że chyba przewód niżej

Napisano

> Obiecane fotki:

> Na osłonie pod silnikiem też są ślady oleju, ale nie udało mi się tam

> dotrzeć aparatem.

> Dodam że lekkie zapocenie w tym miejscu miałem od początku, ale

> dopiero ostatnio zrobiło się tak mokro.

To raczej u mnie jest mniejsze zaolejenie ale też przebieg znacznie mniejszy (16 tyś) ale trzeba być czujny jak towarzysz Lenin i co jakiś czas sprawdzać stan zaolejenia bo gw tylko do października 2010.

Czy oprócz zaolejenia miałeś jakieś inne objawy np słabsze przyśpieszenie i czy było odczuwalne większe zużycie oleju.

Napisano
  • Autor

> To raczej u mnie jest mniejsze zaolejenie ale też przebieg znacznie

> mniejszy (16 tyś) ale trzeba być czujny jak towarzysz Lenin i co

> jakiś czas sprawdzać stan zaolejenia bo gw tylko do października

> 2010.

No no, obserwuj bo u mnie też wcześniej było mniejsze ok.gif U mnie gwarancja do września smile.gif

> Czy oprócz zaolejenia miałeś jakieś inne objawy np słabsze

> przyśpieszenie i czy było odczuwalne większe zużycie oleju.

Jedynym innym objawem był dziwny dźwięk, który od momentu zakupu nie dawał mi spokoju, i który opisałem w marcu w tym wątku.

Poza tym żadnych innych objawów - oleju nie bierze, przyspiesza dobrze ok.gif

Napisano

> Poza tym żadnych innych objawów - oleju nie bierze, przyspiesza

> dobrze

Normalnie cud swiety.gif. Oleju nie bierze a pod spodem aż czarno od oleju. Napewno dobrze mierzysz poziom oleju? Nic nie dolewales? Jakeis ubytki minmalne musiales na bagnecie zauważyć?

Napisano

> Normalnie cud . Oleju nie bierze a pod spodem aż czarno od oleju.

> Napewno dobrze mierzysz poziom oleju? Nic nie dolewales? Jakeis

> ubytki minmalne musiales na bagnecie zauważyć?

czasami wystarczy kilka rozbryzganych kropli oleju, żeby wydawało się, że jest poważny wyciek, a w rzeczywistości to właśnie kilka kropli i tego nie zauważysz na bagnecie.

Napisano
  • Autor

> Napewno dobrze mierzysz poziom oleju? Nic nie dolewales?

Nic a nic nie dolewałem odkąd mam to auto.

> Jakeis

> ubytki minmalne musiales na bagnecie zauważyć?

Nie zauważyłem smile.gif Takie zapocenie w jednym miejscu raczej nie wpłynie na wskazania bagnetu, przeciez olej nie leci ciurkiem.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i w czwartek wymieniono mi sprężarkę.

Powiem Wam że - pomijając wyciek - byłem strasznie ciekawy czy zniknie ten niepokojący mnie, cichutki odgłos o którym tyle pisałem. A więc... nie do końca zlosnik.gif Cały czas słyszę jak turbo pracuje, chociaż wydaje mi się że ten dźwięk jest nieco cichszy niz przed wymianą hmm.gif Tylko teraz nie wiem na ile to prawda, a na ile siła sugestii. Tak czy owak są dwie opcje: albo TTTM, albo wcale mi tej sprężarki nie wymienili zeby.GIF

Skłaniam sie jednak ku pierwszej opcji bo turbo jest suche, i niniejszym z radością zamykam moje problemy ze sprężarką winner.gif

Napisano

> A więc... nie do końca Cały czas słyszę jak turbo

> pracuje, chociaż wydaje mi się że ten dźwięk jest nieco cichszy

> niz przed wymianą

A możesz oposać ten dźwięk teraz po wymianie?

Pozdrawiam

Napisano

> A możesz oposać ten dźwięk teraz po wymianie?

> Pozdrawiam

U mnie turbo tak słychać, że czasem żonie wydaje się że słyszy karetkę jadącą na sygnale hahaha! Taki to jest dźwięk opisowo

Napisano

> U mnie turbo tak słychać, że czasem żonie wydaje się że słyszy

> karetkę jadącą na sygnale hahaha! Taki to jest dźwięk opisowo

mówisz serio, tak głośno wyje? Moja leciutko pogwizduje, szczególnie na zimnym

Napisano

> mówisz serio, tak głośno wyje? Moja leciutko pogwizduje, szczególnie

> na zimnym

Wyciem to bym tego nie nazwał, ale jest wyraźnie słyszalna w środku auta pomimo zamkniętych szyb. W Bravie 1.9 którą teraz żona dobija turbo słyszałem dopiero po otwarciu okna. Sam dźwięk nie jest dokuczliwy i w sumie słyszalny jedynie przy prędkościach tak do 80-90 kmh. Ale tak jak napisałem, przypomina słyszaną z oddali karetkę jadącą na sygnale

Napisano

> Ale tak jak napisałem, przypomina słyszaną z

> oddali karetkę jadącą na sygnale

jak na ciepłym silniku to niedobrze

Napisano

> U mnie turbo tak słychać, że czasem żonie wydaje się że słyszy

> karetkę jadącą na sygnale hahaha! Taki to jest dźwięk opisowo

hm jak z dtechem jechałem to u niego też bardzo mocno turbo było słychać w porównaniu z moim ale mówił, że tak od nowości było. Może akurat tak było hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A możesz oposać ten dźwięk teraz po wymianie?

> Pozdrawiam

No więc właśnie nie bardzo mogę, bo nie jestem pewien czy coś sie zmieniło. Po prostu w wielu autach turbo słychać dopiero pod dużym obciążeniem (charakterystyczny świst), u mnie w Fiacie słychać je cichutko już od momentu rozpędzania (ok.1500rpm). Jednak ten dźwięk jest ledwo słyszalny, chyba nawet trochę cichszy niz przed wymianą, a poza tym ten "właściwy" świst pod obciążeniem też jest bardzo delikatny, co pozwala przypuszczać że wszystko jest ok smile.gif

Napisano
  • Autor

> hm jak z dtechem jechałem to u niego też bardzo mocno turbo było

> słychać w porównaniu z moim ale mówił, że tak od nowości było.

> Może akurat tak było

Jak jechałem na jazdach próbnych 1.9 150KM, to tam turbo bylo wyraźnie mniej słyszalne niż w 1.9 120KM. Właściwie to spowodowało moje zainteresowanie tym niepokojącym dźwiękiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.