Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno Turbo.

Featured Replies

Napisano

Takie pytanie mam.

Czy trudno jest znaleźć Uno Turbo MKII w miarę dobrym stanie. nie musi być zarejestrowany byle był na chodzie?

Czy w Polsce jest szansa na znalezienie w miarę dobrego egzemplarza czy po prostu od razu nastawić się na import z Niemiec czy nawet Włoch?

Czy za granicą jest więcej tych samochodów czy też się już w dużej mierze wykruszyły?

Zastanawiam się nad kapitalnym remontem takiego samochodu, lub przekładką.

Zabieg taki przebiegałby powoli, po prostu mam czas i polegałby na gruntownym odnowieniu takiego samochodu łącznie z remontem silnika.

Ile może kosztować takie Uno Turbo, jak wygląda sprawa z dostępnością nowych i najlepiej oryginalnych części.

Na pewno sporo części jest jeszcze produkowana i może nawet wykorzystywana we współczesnych Fiatach. Nie wiem tylko czy tak jest, a jak jest nie wiem w jakich współczesnych modelach takie części można znaleźć.

Mam tu na myśli głównie silnik i jego osprzęt, turbinę, skrzynię biegów itp.

Ktoś tu pokazywał kiedyś galerię zdjęć z tego typu prac, nie wiem tylko kto.

Ciekaw jestem jak wygląda ten samochód na dzisiaj.

Z góry dziękuję wszystkim za wskazówki.

bow.gif

Napisano

uderz tutaj, forum ut i pgt. Z tego co kojaże to ut nie było sprzedawane w polskich salonach, więc już z tego tytułu będzie problem z dostępnością.

Napisano

> Takie pytanie mam.

> Czy trudno jest znaleźć Uno Turbo MKII w miarę dobrym stanie. nie

> musi być zarejestrowany byle był na chodzie?

> Czy w Polsce jest szansa na znalezienie w miarę dobrego egzemplarza

> czy po prostu od razu nastawić się na import z Niemiec czy nawet

> Włoch?

> Czy za granicą jest więcej tych samochodów czy też się już w dużej

> mierze wykruszyły?

> Zastanawiam się nad kapitalnym remontem takiego samochodu, lub

> przekładką.

> Zabieg taki przebiegałby powoli, po prostu mam czas i polegałby na

> gruntownym odnowieniu takiego samochodu łącznie z remontem

> silnika.

> Ile może kosztować takie Uno Turbo, jak wygląda sprawa z dostępnością

> nowych i najlepiej oryginalnych części.

> Na pewno sporo części jest jeszcze produkowana i może nawet

> wykorzystywana we współczesnych Fiatach. Nie wiem tylko czy tak

> jest, a jak jest nie wiem w jakich współczesnych modelach takie

> części można znaleźć.

> Mam tu na myśli głównie silnik i jego osprzęt, turbinę, skrzynię

> biegów itp.

> Ktoś tu pokazywał kiedyś galerię zdjęć z tego typu prac, nie wiem

> tylko kto.

> Ciekaw jestem jak wygląda ten samochód na dzisiaj.

> Z góry dziękuję wszystkim za wskazówki.

nie napisałeś o jakie UT ci chodzi, więc ja zapodam ci link z allegro 1.3T ale pewnie ty już go widziałeś. Więcej na temat tego UT jak i samego silnik przybliżyć ci może kolega MarcinSW , ponieważ to było jego UT i zapewne dogłębnie je wymacał. zlosnik.gif

Jeszcze do głowy mi przychodzi forum unoturbo i tam możesz szukać szczęścia przy zakupie UT jak również samych części ok.gif

Co do oryginalnych części do UT, to warto czasami zglądnąć na ebay icon_rolleyes.gif

Myślę, że przy naprawie/odnowienia UT pomoże ci między innymi kontakt z kolegą Zibi_UT . Pozdrawiam i życzę wytrwałości w poszukiwaniach. waytogo.gif

Napisano

jak szukasz dobrego egzemplarza to ten co podał mariolka sobie odpuść zeby.GIF

Napisano

poszukaj na mobile.de

Było tam kiedyś kilka ciekawych egzemplarzy smile.gif

Napisano

> Takie pytanie mam.

> Czy trudno jest znaleźć Uno Turbo MKII w miarę dobrym stanie.

Zdecydowanie tak.

Aut jest niesamowicie mało więc szansa na kupienie jakiegokolwiek egzemplarza jest niewielka. Średnio raz na pół roku trafia jakiś ut na allegro.

> Włoch?

Koszta... UT z niemiec to wydatek około 2,5tyś euro; do tego reszta formalności + remont, naprawy itd..

> mierze wykruszyły?

mobile.de , ebay.de... jest więcej

W Polsce jak znajdziesz zgniłka to od 3tyś zł w góre. Części jak w każdym uno. Łatwo dostępne. Gorzej jedynie z elementami typu turbosprężarka czy kolektor wydechowy, bo nowych nie ma a o uzywane też nie łatwo.

> części można znaleźć.

E tam, współczesne modele... przykład części: klocki hamulcowe tył - alfa romeo, tarcze hamulcowe przód - palio, tył - zwykłe uno, łożyska kół przód - skoda, tarcza sprzęgła - polonez... 270751858-jezyk.gif

> biegów itp.

Silnik spoko - części są, osprzęt raczej elementy używane ale samego osprzętu nie jest jakoś duzo w aucie, jedyne co nawala to czujniki lub przepływomierz. Ostatnio pół roku rozglądałem sie za czujnikiem spalania stukowego (akurat jest to mało awaryjny element smile.gif)

> tylko kto.

Tschoob

Proszę smile.gif

Napisano

tutaj moja galeria

jezeli chcesz to zrobic na nowych czesciach,bez oszczedzania zeby sie potem nie mscilo to teoretycznie przygotuj sie na kwote rzedu 20k...ja kupilem zgnilka ale z wieloma fabrycznymi rzeczami(nakladki na progi,na nadkola,lampy,fabryczne wnetrzene,szyberek,orginalne zderzaki,ktore debil pomalowal walkiem slinka.gif) i nie po dzwonie !! po rozbebeszeniu podluznice i kielichy przod zdrowe i wszystko proste...reszta do wymiany zeby.GIF

prace ida wolno ale ida smile.gif narazie kompletuja sie czesci,czesc jest w piaskowaniu(zaciski,belka)

Napisano

> (...)

Raczej trudno. Jak sam na pewno wiesz nie jest to samochód do jazdy po zakupy, często kupują go młodzi ludzie grinser006.gif którzy nie potrafią o niego zadbać, jeżdżą (bez oszczędzania) i potem sprzedają. Ot chcą coś szybkiego i taniego, a UT takie właśnie jest. Trafiają też czasem do ludzi, którzy mają wobec nich wieeelkie plany, a potem się okazuje, że nic z tego nie wychodzi. Te samochody nie mają w życiu lekko i myślę, że to główna przyczyna ich kiepskiego stanu (w większości). W każdym razie moim zdaniem i tak najgorszy element UT to blacha - tak jak w każdym Uno... crazy.gif

> Włoch?

W Polsce czasem pojawiają się jakieś na sprzedaż. Może kolega Spiller trochę przesadził, bo mi się wydaje, że odrobinę częściej można je znaleźć niż raz na pół roku, ale takie w dobrym stanie to zdecydowanie rzadziej... Przy czym określenie "w dobrym stanie" to należy raczej nastawiać się na to, że będzie w tym aucie parę rzeczy do zrobienia. Ot będzie jeździł, ale na pewno będzie wymagał wkładu finansowego i pracy, nawet jeśli miałoby być bez remontu, tylko do jazdy. Auta w naprawdę dobrym stanie, absolutnie nie wymagające wkładu, gdzie każdy drobny element będzie sprawny to tylko za granicą...

> (...)

> przekładką.

> silnika.

> części można znaleźć.

> biegów itp.

Części jeszcze są. Można dostać w ASO, ale cena przyprawia o zawrót głowy oslabiony.gif Poza tym przeważnie trzeba na nie czekać, czasem muszą ściągać z magazynów z Włoch. Niektórych już nie ma, można poszukać na przykład na ebay'u ale ceny również odstraszają... Warto też poznać innych użytkowników UT, bo często mają różne części i mogą je sprzedać grinser006.gif Natomiast jeśli chodzi o sprawy eksploatacyjne to nie ma najmniejszych problemów ok.gif

> tylko kto.

Tschoob ok.gif

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

Ja to podsumuję krótko. Jeżeli to ma być oryginalne Uno Turbo w każdym calu, to musisz wytrwale szukać, przede wszystkim za granicą i przygotować się wyłożenie sporej kasy, bo nikt na zachodzie, nie sprzeda dobrego auta za małe pieniądze. Po drugie musisz się też liczyć, że doprowadzenie auta do perfekcyjnego stanu będzie wymagało czasu, umiejętności i przede wszystkim duuuużo kasy. I nie licz na to, że postawisz auto do mechanika i Ci je naprawi. Najlepiej, jak byś jak najwięcej rzeczy zrobił samo, wtedy auto będzie pewne.

Jeżeli chodzi Ci tylko o to żeby mieć takie szybkie auto od święta, to może swap? Kupno jakiegoś UT w niekoniecznie dobrym stanie, i przekładka wszystkiego do zdrowej budy 3D i przy okazji wymiana potrzebnych elementów i jakiś remont silnika przy okazji. wink.gif

Napisano

> Takie pytanie mam.

> Włoch?

> mierze wykruszyły?

> przekładką.

> silnika.

> części można znaleźć.

> biegów itp.

> tylko kto.

BIERZ!!! Sam bym wziął, gdybym miał za co... beksa.gif

Napisano

> BIERZ!!! Sam bym wziął, gdybym miał za co...

auto do zaakceptowania, poza tym, że jest po swapie.

Napisano

> auto do zaakceptowania, poza tym, że jest po swapie.

myślę, że o takie bez swapu to będzie baaaardzo ciężko. Gdybym miał te 6000zł to już by go nie było....

Napisano

> myślę, że o takie bez swapu to będzie baaaardzo ciężko. Gdybym miał

> te 6000zł to już by go nie było....

tak jak gajoss pisał, zależy co kto od auta oczekuje. ja np sobie szukałbym oryginału. (zresztą mam cool.gif)

Napisano

> tak jak gajoss pisał, zależy co kto od auta oczekuje. ja np sobie

> szukałbym oryginału. (zresztą mam )

dla mnie buda czy miałby być orginalna czy nie-to mnie najmniej zależy.Co do środka to zawsze można go uturbinić....

Masz orginał.... respect! Pewnie jak zostawiasz "lepsze" samochody to miny właścicieli są dość zaskoczone zlosnik.gif czyż nie?

Napisano

> mobile.de pare turbiakow jest

sprowadzenie z niemiec to zapewne sporee koszta, remont stergo również. W takiej sytuacji Ja wolałbym kupić takiego i ewentualnie te detealki poprawić po swojemu. No chyba, że bym w rmffm trzasną 20 lub 50tyś zł.... albo wygrał w totka, to bym sobie ściągał z niemiec albo remeontował...

Napisano

No to importować jakieś tanie (słowo klucz) rotfl.gif UT i przeszczepić do polskiej budy. Odejdzie koszt rejestracji itp.

A tak pozatym Uno Turbo nigdy nie było nie jest i nie będzie tanim autkiem. A jeśli ktoś sie nastawia na taki samochód to niech się z tym pogodzi

Napisano

> No to importować jakieś tanie (słowo klucz) UT i przeszczepić do

> polskiej budy. Odejdzie koszt rejestracji itp.

fajne znalazłem Uno Turbo , ale niestety .... w totka nie wygrałem beksa.gif

Napisano

> tutaj moja galeria

oglądałem już kiedyś twoją galerię, myślałem, że to porzucony projekt. ale widzę że nadal nad nim pracujesz. w takim razie życzę powodzenia oraz wytrwałości, myślę że będzie warto

Napisano

Jeśli będziesz miał chwilę, to wpadnij kiedyś do Opola, na ten temat mogę nieco powiedzieć, bo przez garaż przeszło już trochę wink.gif

Napisano

> BIERZ!!! Sam bym wziął, gdybym miał za co...

to auto jest doinwestowane,odbudowana blacharka od podstaw...kazda wymiana srubki jest udokumentowana...auto kolegi bad_soldier z unoturbo.pl ... gdybym mial kupowac teraz to za to kase to naprawde okazja...a to ze swapowane...co z tego skoro tylko i wylacznie buda ma inne numery ? bo reszta to graty z uno turbo...WSZYSTKIE smile.gif a buda jak buda...kazda 3D taka sama...niczym sie nie rozni od turbo i od 900...bedzie pewnie pytanie czemu nie chce kupic 900 z 2002r...ano dlatego ze uzbieranie wszystkich detali z turbo kosztowaloby mnie duzo wiecej...a tak za cene 3-4 tysi bede mial bude po kompletnym remoncie,wiem ze jest prosta i jeszcze nie bede sie bujal z nr na budzie...i starczy po dobrym zakonserwowawiu na kolejne 10 lat...

Napisano

> to auto jest doinwestowane,odbudowana blacharka od podstaw...kazda

> wymiana srubki jest udokumentowana...auto kolegi bad_soldier z

> unoturbo.pl ... gdybym mial kupowac teraz to za to kase to

> naprawde okazja...a to ze swapowane...co z tego skoro tylko i

> wylacznie buda ma inne numery ? bo reszta to graty z uno

> turbo...WSZYSTKIE a buda jak buda...kazda 3D taka sama...niczym

> sie nie rozni od turbo i od 900...bedzie pewnie pytanie czemu

> nie chce kupic 900 z 2002r...ano dlatego ze uzbieranie

> wszystkich detali z turbo kosztowaloby mnie duzo wiecej...a tak

> za cene 3-4 tysi bede mial bude po kompletnym remoncie,wiem ze

> jest prosta i jeszcze nie bede sie bujal z nr na budzie...i

> starczy po dobrym zakonserwowawiu na kolejne 10 lat...

tak jak czytałem te opisy, to brzmi ciekawie i interesująco.... ale cóż... narazie jestem biednym uczniem buu.gif

Napisano

nie wszystkie... juz na pierwszy rzut oka widzać że tapicerka dzrwi i szybki manualne nie sa z turbo... grinser006.gif

ale mimo to brałbym bez zastanowienia... ale jednak uno turbo to by musiałby być drugi samochód... jako posiadacz rodziny nie bardzo wyobrażam sobie używanie go jako rodzinnego wozidła smile.gif

Napisano

> jako posiadacz rodziny nie bardzo

> wyobrażam sobie używanie go jako rodzinnego wozidła

Poprzedni właściciel mojego Turbo przez 3 lata używał go jako auta rodzinnego grinser006.gif aż w końcu żona się zbuntowała i musiał sprzedać i kupił Lanosa zlosnik.gif

Napisano

> Poprzedni właściciel mojego Turbo przez 3 lata używał go jako auta

> rodzinnego aż w końcu żona się zbuntowała i musiał sprzedać i

> kupił Lanosa

Nie mógł żony uciszyć... co się kobita rządzi! .....

W sumie to Ty na tym skorzystałeś zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mógł jej zagrozić że kupi malucha jako auto rodzinne. 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Napisano

na gieldzie ukp masz teraz bardzo dobry projekt...15k smile.gif

Napisano

> na gieldzie ukp masz teraz bardzo dobry projekt...15k

Życzę powodzenia tej osobie w sprzedaży Uno Turbo za takie pieniądze... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Życzę powodzenia tej osobie w sprzedaży Uno Turbo za takie

> pieniądze...

Znajdzie chętnego ok.gif jak nie w PL to za granicą ok.gif

Napisano

> Znajdzie chętnego jak nie w PL to za granicą

Za tyle kasy? icon_eek.gif Uno turbo nie jest tyle warte, no chyba że się znajdzie jakiś zapaleniec z nadmiarem gotówki... icon_rolleyes.gif

EDIT: Czasem za granicą widziałem UT w podobnej cenie, ale to były praktycznie nówki sztuki prawie jak z fabryki z niewielkim przebiegiem, nie wspominając już, że oryginalne...

Napisano

> Za tyle kasy? Uno turbo nie jest tyle warte, no chyba że się

> znajdzie jakiś zapaleniec z nadmiarem gotówki...

tymbardziej, że nie jest skończone. Jakby było, to wydaje mi się, że wtedy cena mogła by być...

Napisano

Przez 3 miesiące albo dłużej stała taka niebieska turbawka na allegro za 6k dodatkowo pełno innych gratów i nikt tego nie chciał icon_rolleyes.gif

Napisano

Warte jest tyle, ile jest gotów zapłacić potencjalny nabywca... w przypadku modyfikowanych samochodów pieniądze schodzą na trochę dalszy plan...

Napisano

> Przez 3 miesiące albo dłużej stała taka niebieska turbawka na allegro

> za 6k dodatkowo pełno innych gratów i nikt tego nie chciał

Dziwisz się? Kto normalny kupuje sobie UT rotfl.gif

Napisano

> Warte jest tyle, ile jest gotów zapłacić potencjalny nabywca...

Tu masz rację ok.gif W sumie jeśli ktoś faktycznie za tyle kupi (choć ja wciąż twierdzę, że właściciel będzie musiał wiele razy jeszcze opuszczać cenę) to dla nas będzie dobra wiadomość devil.gif

Napisano

> EDIT: Czasem za granicą widziałem UT w podobnej cenie, ale to były

> praktycznie nówki sztuki prawie jak z fabryki z niewielkim

> przebiegiem, nie wspominając już, że oryginalne...

to teraz policz...chce odremontowac sobie uno turbo...blacharka,silnik,zawieszenie,hamulce...wszystko na nowych czesciach...i teraz masz dwa wyjscia...albo kupujesz trupa i chcesz miec satysfakcje ze sam go zrobisz a i tak wsadzisz w niego tyle(15k) albo i wiecej albo kupujesz gotowca do ktorego wystarczy dorobic wydech z dp i wsadzic silnik...ustalmy ze to i tak nie sa auta do jazdy normalnej tylko glownie zabawka...a 15k to nie jest duzo za auto ktore killuje wiekszosc aut na ulicy...(zwroccie uwage z czego ma turbine,sadze ze ponad 200 KM dmuchnie na hamowni...)

Napisano

> to teraz policz...chce odremontowac sobie uno

> turbo...blacharka,silnik,zawieszenie,hamulce...wszystko na

> nowych czesciach...i teraz masz dwa wyjscia...albo kupujesz

> trupa i chcesz miec satysfakcje ze sam go zrobisz a i tak

> wsadzisz w niego tyle(15k) albo i wiecej albo kupujesz gotowca

> do ktorego wystarczy dorobic wydech z dp i wsadzic

> silnik...ustalmy ze to i tak nie sa auta do jazdy normalnej

> tylko glownie zabawka...a 15k to nie jest duzo za auto ktore

> killuje wiekszosc aut na ulicy...(zwroccie uwage z czego ma

> turbine,sadze ze ponad 200 KM dmuchnie na hamowni...)

gdybyś wiedział, że Yahoo będzie sprzedawał swoje UT to kupiłbyś czerwonego czy poczekałbyś??

hmm.gif

Napisano

> gdybyś wiedział, że Yahoo będzie sprzedawał swoje UT to kupiłbyś

> czerwonego czy poczekałbyś??

to zalezy...gdybym mial kase naraz zaplacic to bym kupil...narazie nie mam dlatego robie partiami...a poza tym przyjemnosc z dlubania smile.gif

Napisano

> to teraz policz...chce odremontowac sobie uno

> turbo...blacharka,silnik,zawieszenie,hamulce...wszystko na

> nowych czesciach...i teraz masz dwa wyjscia...albo kupujesz

> trupa i chcesz miec satysfakcje ze sam go zrobisz a i tak

> wsadzisz w niego tyle(15k) albo i wiecej albo kupujesz gotowca

> do ktorego wystarczy dorobic wydech z dp i wsadzic

> silnik...ustalmy ze to i tak nie sa auta do jazdy normalnej

> tylko glownie zabawka...a 15k to nie jest duzo za auto ktore

> killuje wiekszosc aut na ulicy...(zwroccie uwage z czego ma

> turbine,sadze ze ponad 200 KM dmuchnie na hamowni...)

Zgadzam się z tobą i jak najbardziej zdaję sobie sprawę z kosztów związanych z czymś takim ok.gif Jednak zwróć uwagę na to, że w przypadku sprzedaży nie odzyskasz pieniędzy, które włożyłeś w auto i nieważne, że to jest Uno Turbo i że większość aut na drodze nie ma z nim szans, bo moim zdaniem niezwykle trudno będzie znaleźć kogoś, kto chciałby wyłożyć takie pieniądze, za które można kupić auto dużo nowsze, bardziej niezawodne i o porównywalnych osiągach.

Pamiętam gdy ja szukałem swojego UT znalazłem raz gościa, który chciał za swój samochód 10 tys. zł. Próbowałem się targować, bo dla mnie taka cena była zdecydowanie za wysoka (choć stan był całkiem niezły), ale nie udało się. Później ten gość sam się do mnie odezwał, że sprzedałby mi za 5 tys. (dla mnie cena była już akceptowalna), ale było już za późno, bo kupiłem lepszy i taniej wink.gif

Napisano

> Zgadzam się z tobą i jak najbardziej zdaję sobie sprawę z kosztów

> związanych z czymś takim Jednak zwróć uwagę na to, że w

> przypadku sprzedaży nie odzyskasz pieniędzy, które włożyłeś w

> auto i nieważne, że to jest Uno Turbo i że większość aut na

> drodze nie ma z nim szans, bo moim zdaniem niezwykle trudno

> będzie znaleźć kogoś, kto chciałby wyłożyć takie pieniądze, za

> które można kupić auto dużo nowsze, bardziej niezawodne i o

> porównywalnych osiągach.

> Pamiętam gdy ja szukałem swojego UT znalazłem raz gościa, który

> chciał za swój samochód 10 tys. zł. Próbowałem się targować, bo

> dla mnie taka cena była zdecydowanie za wysoka (choć stan był

> całkiem niezły), ale nie udało się. Później ten gość sam się do

> mnie odezwał, że sprzedałby mi za 5 tys. (dla mnie cena była już

> akceptowalna), ale było już za późno, bo kupiłem lepszy i taniej

masz racje...ale dla "pasjonata" ktory i tak zrobilby generalke bo juz nigdy nie sprzeda tego auta(moze wkoncu wprowadza przepisy ze mozna wyrejestrowac auto i zrobic z niego kwietnik przed domkiem) to taka opcja jest bardziej oplacalna niz robic wszystko od poczatku...

Napisano

> masz racje...ale dla "pasjonata" ktory i tak zrobilby generalke bo

> juz nigdy nie sprzeda tego auta(moze wkoncu wprowadza przepisy

> ze mozna wyrejestrowac auto i zrobic z niego kwietnik przed

> domkiem)

Na to bym nie liczyl - blizej nam do takiego stanu prawnego, ktory administracyjnie nakaze zezlomowanie pojazdu niezarejestrowanego. Bo to niby szkodzi srodowisku icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Na to bym nie liczyl - blizej nam do takiego stanu prawnego, ktory

> administracyjnie nakaze zezlomowanie pojazdu

> niezarejestrowanego. Bo to niby szkodzi srodowisku .

ot polska sciana.gif

Napisano

> ot polska

Polska... Polska... wyobraź sobie co by było, gdyby można było wyrejestrować auto bez żadnych ceregieli...

Stada dezeli zagracałyby pobocza i parkingi...

Napisano

> Polska... Polska... wyobraź sobie co by było, gdyby można było

> wyrejestrować auto bez żadnych ceregieli...

> Stada dezeli zagracałyby pobocza i parkingi...

racja - zle napisalem...chodzilo mi o mozliwosc czasowego wyrejestrowania tzn ze auto ma wlasciciela tylko ze nie trzeba OC oplacac...zeby generalnie ubezpieczenie bylo na osobe a nie na auto...tak jak w UK np...

Napisano

> ot polska

Raczej Europa.

Napisano

> racja - zle napisalem...chodzilo mi o mozliwosc czasowego

> wyrejestrowania tzn ze auto ma wlasciciela tylko ze nie trzeba

> OC oplacac...

Takze uwazam, ze instytucja czasowego wyrejestrowania bylaby dobrym rozwiazaniem.

> zeby generalnie ubezpieczenie bylo na osobe a nie na auto...

> tak jak w UK np...

OC jest na samochod, bo to ostatecznie samochod wyrzadza szkode, a nie jego wlasciciel. Idac Twoim tokiem rozumowania kazdy posiadacz prawa jazdy musialby placic OC niezaleznie od tego czy ma auto czy nie. Poza tym szkoda moze powstac podczas nieuprawnionego uzycia pojazdu (np. kradziez). Z jakiego konta zostalyby wtedy pokryte straty? Z OC zlodzieja?

Tez kiedys narzekalem na ten system ubezpieczen OC, ale to chyba jedyne rozsadne w miare wyjscie.

Napisano

> Takze uwazam, ze instytucja czasowego wyrejestrowania bylaby dobrym

> rozwiazaniem.

dobre rozwiązanie pod jednym warunkiem - pojazd tak wyrejestrowany nie mógłby się znajdować na drodze publicznej ani na żadnym terenie dostępnym publicznie (czyli wszędzie tam gdzie da się wjechać o każdej porze dnia i nocy) . Wtedy to ma sens.

> OC jest na samochod, bo to ostatecznie samochod wyrzadza szkode, a

> nie jego wlasciciel. Idac Twoim tokiem rozumowania kazdy

> posiadacz prawa jazdy musialby placic OC niezaleznie od tego czy

> ma auto czy nie. Poza tym szkoda moze powstac podczas

> nieuprawnionego uzycia pojazdu (np. kradziez). Z jakiego konta

> zostalyby wtedy pokryte straty? Z OC zlodzieja?

> Tez kiedys narzekalem na ten system ubezpieczen OC, ale to chyba

> jedyne rozsadne w miare wyjscie.

zgadzam się.

nie tylko nieuprawnionego użycia - wystarczy ze auto stoczy się na jakimś wzniesieniu.

u mnie na osiedlu był kiedyś taki przypadek (jakieś10 - 15 lat temu).

gość parkował krótkiego jelcza wywrotę i zawszę miał podłożone dwie cegły po koła.

dzieci się bawiły i wyjeły te cegły

za jakiś czas auto zjechało powoli w dół

efekt: - 3 auta do w miarę poważnej naprawy.

pozdr

Napisano

> dobre rozwiązanie pod jednym warunkiem - pojazd tak wyrejestrowany

> nie mógłby się znajdować na drodze publicznej ani na żadnym

> terenie dostępnym publicznie (czyli wszędzie tam gdzie da się

> wjechać o każdej porze dnia i nocy) . Wtedy to ma sens.

Owszem, moim zdaniem to też jest dobry pomysł, ale... jeśli ktoś załóżmy ukradnie takie auto wyrejestrowane tymczasowo (choćby i z garażu, czyli wg ciebie nie jest to teren dostępny publicznie) to kto by płacił za spowodowanie ewentualnych szkód? Podobnie w przypadku tego Jelcza, co z tego że właściciel zabezpieczył auto przed stoczeniem się, skoro dzieciaki dla zabawy wyjęły cegły spod kół... I tak na pewno on płacił za naprawę tych samochodów icon_rolleyes.gif

Mi się wydaje, że można byłoby wprowadzić jeszcze jedno usprawnienie jeśli chodzi o ubezpieczenia. Bo jeśli ktoś załóżmy ma kilka aut (dajmy na to dodatkowo jakieś Uno Turbo tak na przejażdżki raz na jakiś czas), to przecież nie jeździ nimi wszystkimi na raz. Można byłoby płacić jedno ubezpieczenie od największej pojemności ok.gif

Napisano

> Takze uwazam, ze instytucja czasowego wyrejestrowania bylaby dobrym

> rozwiazaniem.

yhm ok.gif trzeba by bylo jakos zobaczyc jak to jest dokladnie w innych krajach

> OC jest na samochod, bo to ostatecznie samochod wyrzadza szkode, a

> nie jego wlasciciel. Idac Twoim tokiem rozumowania kazdy

> posiadacz prawa jazdy musialby placic OC niezaleznie od tego czy

> ma auto czy nie. Poza tym szkoda moze powstac podczas

> nieuprawnionego uzycia pojazdu (np. kradziez). Z jakiego konta

> zostalyby wtedy pokryte straty? Z OC zlodzieja?

> Tez kiedys narzekalem na ten system ubezpieczen OC, ale to chyba

> jedyne rozsadne w miare wyjscie.

no wlasnie...ciekawe jak to jest rozwiazane w innych krajach...uk,usa...

Napisano

> Owszem, moim zdaniem to też jest dobry pomysł, ale... jeśli ktoś

> załóżmy ukradnie takie auto wyrejestrowane tymczasowo (choćby i

> z garażu, czyli wg ciebie nie jest to teren dostępny publicznie)

> to kto by płacił za spowodowanie ewentualnych szkód?

w tym przypadku złodziej.

A jak się włamie i narobi szkód bez auta to kto niby ma płacić?

> Podobnie w

> przypadku tego Jelcza, co z tego że właściciel zabezpieczył auto

> przed stoczeniem się, skoro dzieciaki dla zabawy wyjęły cegły

> spod kół... I tak na pewno on płacił za naprawę tych samochodów

> Mi się wydaje, że można byłoby wprowadzić jeszcze jedno usprawnienie

> jeśli chodzi o ubezpieczenia.

tu sprawa prosta - uliczka dostępna publicznie i musi być OC

mnie bardziej chodziło o to żeby wraki nie zostawały by porzucone na ulicy - jak to sugerował jeden z kolegów wcześniej.

> Bo jeśli ktoś załóżmy ma kilka aut

> (dajmy na to dodatkowo jakieś Uno Turbo tak na przejażdżki raz

> na jakiś czas), to przecież nie jeździ nimi wszystkimi na raz.

> Można byłoby płacić jedno ubezpieczenie od największej

> pojemności

z tego co mi mówił gość od którego kupiłem obecne moje auto - to w Szwajcarii można mieć jeden komplet tablic na 2 samochody.

Nie wiem jak jest wtedy z ubezpieczeniem.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.