Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny za usługi serwisowe.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj miałem w warsztacie klienta, który niedawno wymieniał uszczelkę pod głowicą, oraz wszystkie uszczelnienia na obudowie łańcucha rozrządu w BMW E36 1,6. Usługę wykonywał znany mi warsztat, w którym pracuje właściciel i jeden pracownik (oczywiście w Gdyni) i teraz najlepsze... za usługę wzięli 280 zł brutto i wystawili fakturę vat. Głowica była planowana, a wiem, że zlecają to w innym zakładzie, gdzie płaci się 50 zł. Już zostaje 230 zł, po odliczeniu podatku zarobili 188 zł przez cały dzień (jakieś 12 godzin). Pracownik ma jakąś tam dniówkę, powiedzmy 100 zł, z autopsji wiem, że utrzymanie tak małego warsztatu dziennie to koszty na poziomie 200-250 zł. Wygląda na to, że właściciel się narobił cały dzień i dołożył do interesu prawie dwie stówy, a mógł wziąć za robotę normalnie, czyli jakieś 500 zł i trochę w kieszeni by zostało. Irytują mnie tacy ludzie, bo psują rynek.

Dodam, że nie było tam żadnych znajomości.

Napisano

> Dodam, że nie było tam żadnych znajomości.

Moze nie mieli zadnej innej roboty i lapia co sie da?

W kazdej branzy sa tacy, ktorzy psuja rynek... trzeba nadrabiac jakoscia..

Napisano

> Dzisiaj miałem w warsztacie klienta, który niedawno wymieniał uszczelkę pod głowicą, oraz wszystkie

> uszczelnienia na obudowie łańcucha rozrządu w BMW E36 1,6. Usługę wykonywał znany mi warsztat,

> w którym pracuje właściciel i jeden pracownik (oczywiście w Gdyni) i teraz najlepsze... za

> usługę wzięli 280 zł brutto i wystawili fakturę vat. Głowica była planowana, a wiem, że

> zlecają to w innym zakładzie, gdzie płaci się 50 zł. Już zostaje 230 zł, po odliczeniu podatku

> zarobili 188 zł przez cały dzień (jakieś 12 godzin). Pracownik ma jakąś tam dniówkę, powiedzmy

> 100 zł, z autopsji wiem, że utrzymanie tak małego warsztatu dziennie to koszty na poziomie

> 200-250 zł. Wygląda na to, że właściciel się narobił cały dzień i dołożył do interesu prawie

> dwie stówy, a mógł wziąć za robotę normalnie, czyli jakieś 500 zł i trochę w kieszeni by

> zostało. Irytują mnie tacy ludzie, bo psują rynek.

normalnie to za wymiane UPG palcilem ostatnie 2 razy po ok 800zl w Cinquecento sick.gif

Napisano

Dlaczego Cię irytują? Jeżeli tyle wziął, to znaczy, że jemu się opłaca i tyle. I jeżeli zrobił to fachowo, to claps.gif

A w biznesie jest tak, że czasami warto pójść po kosztach (albo nawet dołożyć), ale w ten sposób utrzymać klienta, bądź zniszczyć konkurencję. Wolny rynek ok.gif

Napisano

> W kazdej branzy sa tacy, ktorzy psuja rynek... trzeba nadrabiac jakoscia..

No właśnie. Są klienci, którzy szukają "byle taniej", a są tacy, którzy szukają jakości. Oczywiście, jeżeli jedno idzie w parze z drugim (baaardzo rzadko), to jest idealnie. Ja osobiście wolę, żeby było drożej, ale za to fachowo. Niestety, często płaci się sporo, a jakość do kitu crazy.gif

Napisano

> normalnie to za wymiane UPG palcilem ostatnie 2 razy po ok 800zl w Cinquecento

ile icon_eek.gif

Napisano

> ile

Za to pewnie mozna by ze 2 silniki kupic hehe.gif

800 zl to strasznie drogo, zwlaszcza w CC...

Napisano

> Za to pewnie mozna by ze 2 silniki kupic

> 800 zl to strasznie drogo, zwlaszcza w CC...

chyba, ze to nie jest seryjne cc wink.gif

Napisano

> chyba, ze to nie jest seryjne cc

to nie ma znaczenia, robota ta sama, cena czesci tez.

Napisano

> to nie ma znaczenia, robota ta sama, cena czesci tez.

nie orientowalem sie w czesciach, ale wychodzi na to, ze troche drogo, chyba, ze robiles jeszcze cos w glowicy hmm.gif

Napisano

> nie orientowalem sie w czesciach, ale wychodzi na to, ze troche drogo, chyba, ze robiles jeszcze

> cos w glowicy

za drugiem razem 4 zawory.

Napisano

> z autopsji wiem, że utrzymanie tak małego warsztatu dziennie to koszty na poziomie 200-250 zł.

Jak nie ma roboty, to te koszty znikają? hmm.gif

Napisano

> za drugiem razem 4 zawory.

z uszczelniaczami + szlifowania gniazd ?

Napisano

Ja miałem płacić za wymianę upg w bmw 325i ok 300zł, bez żadnych znajomości normalny warsztat, oczywiście części moje, więc to chyba normalna cena

Napisano

> tak:

No to można powiedzieć, że koszta w miare jesli czesci + robocizna ?

No tak, biorac pod uwage, ze w kazdym przypadku doszedl rozrzad + oleje + plyny +uszczelki pod kolektory hmm.gif

Napisano

Irytują mnie tacy ludzie, bo psują rynek.

Twoj problem.

Skoro jest w stanie na tym zarobic i jeszcze zrobili to dobrze, no to przykro mi - nie jestes konkurencyjny wypadasz z gry przy zalozeniu, ze reprezentujecie podobny poziom jakosci.

Psucie rynku i Twoje gorzkie zale to IMO straszne pieprzenie.

Nie psuja rynku - po prostu sa bardziej konkurencyjni niz Ty.

Napisano

> No to można powiedzieć, że koszta w miare jesli czesci + robocizna ?

tak

> No tak, biorac pod uwage, ze w kazdym przypadku doszedl rozrzad + oleje + plyny +uszczelki pod

> kolektory

bez wymiany rozrzadu, oleju.

Napisano

> Moze nie mieli zadnej innej roboty i lapia co sie da?

> W kazdej branzy sa tacy, ktorzy psuja rynek... trzeba nadrabiac jakoscia..

Że niby jak psują rynek ?

aaaaaaaaaaa, odbierają klientów innym partaczom, a Ci chcąc mieć jednak klientów przestawiają myślenie i zaczynają oferować jakość a nie "jakoś".

Napisano
  • Autor

> Jak nie ma roboty, to te koszty znikają?

Dlaczego mają znikać? Niezależnie od dnia są stałe. Dla przykładu, prowadzę warsztat w spółce. Jest nas dwóch właścicieli i sami pracujemy, stałe miesięczne wydatki łącznie z ZUSem są niezmienne i dziennie trzeba zarobić 200-250 zł, żeby wszystko opłacić, a wiadomo, że trzeba też żyć, więc drugie tyle dochodzi, by mieć na rękę poniżej średniej krajowej.

Napisano
  • Autor

> Twoj problem.

> Skoro jest w stanie na tym zarobic i jeszcze zrobili to dobrze

No przecież pisałem wcześniej, że w ten sposób nie zarobił, a raczej stracił.

Napisano

> No przecież pisałem wcześniej, że w ten sposób nie zarobił, a raczej stracił.

I ciebie to martwi?

Skoro będzie ciągle tracił, to w końcu zbankrutuje i Ty będziesz mógł zarobić więcej wink.gif

Chyba, że jednak nie traci wink.gif

PS

Dlaczego zakładasz, ze te uszczelke robiło dwóch ludzi przez cały dzień?

Dwóch obrotnych majstrów jest w stanie wykonać kilka takich napraw w ciągu dnia.

W mojej skromnej opinii najzwyczajniej w świecie boisz się o klientów, bo oni mają za tanio w stosunku do Ciebie.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego zakładasz, ze te uszczelke robiło dwóch ludzi przez cały dzień?

> Dwóch obrotnych majstrów jest w stanie wykonać kilka takich napraw w ciągu dnia.

Akurat ta robota, w tym aucie jest pracochłonna.

> W mojej skromnej opinii najzwyczajniej w świecie boisz się o klientów, bo oni mają za tanio w

> stosunku do Ciebie.

Nie mam się czego bać, ponieważ jestem zawalony robotą do soboty oraz we wtorek po świętach. Taki mechanik mi klientów nie odbierze, bo właściciel BMW jest moim klientem i chciał u mnie to robić, ale sam kazałem mu jechać do tamtego mechanika, bo nie miałem czasu. Tak więc zrobił u niego, a dzisiaj przyjechał na zmianę opon i naprawę zawieszenia do mnie zdając relację z wymiany UPG.

Napisano

Sam sobie odpowiedziałeś

tam jest jeden właściciel a w Twoim przypadku jest 2 - Czyli koszty stałe masz razy dwa

A na marginesie możne w tym czasie jak czekali na głowice robili inny samochód

Napisano

> dwie stówy, a mógł wziąć za robotę normalnie, czyli jakieś 500 zł i trochę w kieszeni by

> zostało. Irytują mnie tacy ludzie, bo psują rynek.

Może to "pralnia" jest zlosnik.gif

Napisano

o jaaaa

ja za wymianę uszczelki UPG z planowaniem głowicy i wymiany parę pierdółek zapłaciłem 1200 z groszami icon_eek.gif

silnik 2.0 16V

Napisano

> Irytują mnie tacy ludzie, bo psują rynek.

hahaha.gif To Ty popsuj rynek jeszcze bardziej i zrób to samo za 250zł.

Wszyscy chcą wolnego rynku, konkurencji, bo wtedy ceną są niższe, ale nie we własnej branży, bo wtedy jest to psucie rynku hehe.gif

Napisano

> Dlaczego mają znikać? Niezależnie od dnia są stałe.

Więc sobie odpowiedziałeś - skoro są stałe, to chyba lepiej cokolwiek zarobić, niż nic, prawda? cfaniaczek.gif

Napisano

Śmieszne to co piszesz. A co to klienta obchodzi? Walka konkurencyjna to nie Wersal!

mar00ha

Napisano

> Śmieszne to co piszesz. A co to klienta obchodzi? Walka konkurencyjna to nie Wersal!

Dokładnie.

Miałem do zrobiem UPG, więc pojechałem do polecanego warsztatu. Chcieli za wymianę prawie 2000zł + olej, filtry i plyny.

Więc pojechałem do swojego zaufanego mechanika. Zrobił zamykając się ze wszytskim w 1500zł.

Byłem przynajmniej 1000zł do przodu. smile.gif

Napisano

Mam dla Ciebie propozycję.

Załóż Krajowy Związek Mechaników Samochodowych, załatw uchwalenie ustawy, że wykonywanie usług w zakresie mechaniki samochodowej dozwolone jest wyłącznie licencjonowanym mechanikom. Aby uzyskać licencję mechanika, należy ukończyć wyższe studia mechaniczne a następnie 3 letnią aplikację mechaniczną pod patronatem licencjonowanego mechanika i zdać egzamin licencyjny. Oczywiście po zdaniu takiego egzaminu należy odbyć 2 letni staż jako licencjonowany mechanik.

Do tego uchwalcie zasady wykonywania zawodu mechanika, oraz cennik stawek minimalnych, którego naruszenie będzie karane karą dyscyplinarną wydalenia z zawodu licencjonowanego mechanika.

Masz poważne argumenty za takim rozwiązaniem - codziennie w Polsce ginie w wypadkach samochodowych wiele osób, z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że jakiś % tych wypadków wynika z niewłaściwie wykonanych napraw w samochodach. Zatem bezpieczeństwo publiczne wymaga tego, aby usługi mechaniczne wykonywali wyłącznie licencjonowani mechanicy.

Napisano

już takie pomysły są praktykowane. np notariusze, lekarze i prywatne praktyki sick.gif nie jest lepiej, a jest drogo

to się nazywa korporacja

Napisano

Ciesz się, a nie irytuj

Napisano

wzial tyle ile uznal za sluszne.

moze to Ty psujesz rynek swoimi cenami.

Napisano

Jak ten mechanik jest taki tani ... to może zajmij się transportem aut swoich klientów do tego mechanika. Ty się nie ubrudzisz, a zarobisz na różnicy w cenie pomiędzy Twoją a jego. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.