Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ściąga w prawo po wymianie kół

Featured Replies

Napisano

Na kołach zimowych (stalowe 14cali) było wszystko ok auto jechało prosto i kierownica również prosto.

Gdy założyłem letnie jest problem.

Auto dość mocno ściąga w prawo, a kierownica znacznie w lewo uciekła.

Koła letnie to 17stki z oponą 205/40 Dunlop.

Koła wyważone, zbieżność ustawiania jakiś czas temu, skoro na zimowych było dobrze to raczej nie zbieżność.

Gdzie szukać przyczyny? Pacjent mk2 JTD

Napisano

a ciśnienie w oponach sprawdzałeś?

Napisano

> a ciśnienie w oponach sprawdzałeś?

Przy tych rozmiarach to jeszcze mozna sie doszukiwac winy a stanie naszych kolejowatych ulic.

Sprawdz Cisnienie jak kol. wyzej napisal.

Moze warto sprobowac przelozyc kola

powodzenia

Napisano
  • Autor

> a ciśnienie w oponach sprawdzałeś?

Ciśnienie sprawdzone, jest ok.

Napisano
  • Autor

> Przy tych rozmiarach to jeszcze mozna sie doszukiwac winy a stanie naszych kolejowatych ulic.

> Sprawdz Cisnienie jak kol. wyzej napisal.

> Moze warto sprobowac przelozyc kola

> powodzenia

Nawet na prostej nowej nawierzchni?

Spróbuję jeszcze koła, możliwe aby sama opona robiła takie problemy?

Napisano

wymień tą pękniętą sprężynę a potem szukaj dalej przyczyny

Napisano
  • Autor

> a hamulec ktorys odbija dobrze ?

Hamulce sprawne

Napisano
  • Autor

> wymień tą pękniętą sprężynę a potem szukaj dalej przyczyny

Czekam na przesyłkę, i wymieniam.W poprzednim sezonie był ten sam problem, sprężyna wtedy była dobra.

Napisano

> Czekam na przesyłkę, i wymieniam.W poprzednim sezonie był ten sam problem, sprężyna wtedy była

> dobra.

a jesteś pewien że była dobra ?? może już była pęknięta

takie pęknięcie nie robi się w jeden dzień

ty tam masz wyżarte pół zwoju

a co do tematu to w kolejności

1. ciśnienie w kołach

2. zamiana kół miejscami przód na tył prawo lewo lub po skosie wink.gif

3. wyważenie

4. sprawdzenie zawiechy czy nie ma gdzieś luzów itp

5 kupno nowych opon

Napisano
  • Autor

> a jesteś pewien że była dobra ?? może już była pęknięta

> takie pęknięcie nie robi się w jeden dzień

> ty tam masz wyżarte pół zwoju

Pewności nie mam, ale nie ściągało tak mocno jak teraz

> a co do tematu to w kolejności

> 1. ciśnienie w kołach

sprawdzone

> 2. zamiana kół miejscami przód na tył prawo lewo lub po skosie

W trakcie zlosnik.gif

> 3. wyważenie

Wczoraj zrobione

> 4. sprawdzenie zawiechy czy nie ma gdzieś luzów itp

2-3 miesiące temu przy wymianie tarcz, powiedzialem mechanikowi aby przejrzał. Powiedział że wszystko ok

> 5 kupno nowych opon

To na końcu, po wymianie sprężyn i podmiance kół przód tył

Napisano

> Pewności nie mam, ale nie ściągało tak mocno jak teraz

heeh może tamte ściągały w przeciwna stronę (koła) i się kompensowało

to pęknięcie co pokazałeś to z rok jak nie lepiej już pewnie tak jeździłeś sądząc po rozkładzie rudej w pęknięciu

Napisano
  • Autor

> heeh może tamte ściągały w przeciwna stronę (koła) i się kompensowało

> to pęknięcie co pokazałeś to z rok jak nie lepiej już pewnie tak jeździłeś sądząc po rozkładzie

> rudej w pęknięciu

Zimowe koła nowe, więc myślę że nie powinny ściągać spineyes.gif

Napisano

> Zimowe koła nowe, więc myślę że nie powinny ściągać

ta mi kiedyś chyba z 6 razy jedno koło wyważał rotfl.gif

nowe gumy na koło wyważenie i ok

no to jazda wyjeżdżam przejechałem z 500m i z powrotem

haja ze nie wyważone

znów na maszynę i wszystko ok

to ja do gościa na auto koła i jedziemy

pojechał ze mną i oczy jak 5 złoty bo kiera bije i auto ściąga

więc powrót koła na maszynę ok

wmawiał że to zawias itp

no to ja mu niech zwracają kasę za usługę albo jadę gdzie indziej i im rachunek przyniosę który będą musieli mi zwrócić za źle wykonaną usługę

to pogrzebał coś w ustawieniach i wyszło że nie doważone

wyważył i było ok

Napisano
  • Autor

Po wymianie sprężyn, podjadę do innego zakładu wyważyć jeszcze raz ok.gif

Napisano

Też tak miałem po wymianie opon - wadliwa opona. Wymienili wadliwą sztukę i wszystko ok.

Napisano
  • Autor

> Też tak miałem po wymianie opon - wadliwa opona. Wymienili wadliwą sztukę i wszystko ok.

Zamienię opony miejscami, zobaczę czy pomogło ok.gif

Napisano
  • Autor

> mi w dunlopach pomagala zmiana kol przednich z tylem

Jaki model i rozmiar?

Napisano

mialem taki problem w cc kupilem nowe opony i auto sciagało po kilku przekladaniach i kombinacjach wiadomo było, że to opona wadliwa crazy.gif

Napisano

witaj!

podnieś auto, popuść śruby i jeszcze raz dokręć, prawdopodobnie nie siadło dobrze na piaście- mi magik co dokręcał koło też nie wierzył a jednak...

pozdro

Napisano

> Na kołach zimowych (stalowe 14cali) było wszystko ok auto jechało prosto i kierownica również

> prosto.

> Gdy założyłem letnie jest problem.

> Auto dość mocno ściąga w prawo, a kierownica znacznie w lewo uciekła.

> Koła letnie to 17stki z oponą 205/40 Dunlop.

> Koła wyważone, zbieżność ustawiania jakiś czas temu, skoro na zimowych było dobrze to raczej nie

> zbieżność.

> Gdzie szukać przyczyny? Pacjent mk2 JTD

Miałem ten sam problem. U mnie okazało się że przyczyną była wadliwa opona. Co ciekawe wada wyszła po kilku latach, kiedy ta wadliwa opona trafiła na przód auta. Kiedy była z tyłu, wszystko było ok. Spróbuj zamienić opony: przód na tył to wtedy albo potwierdzisz albo wyeliminujesz wadę opony.

A skoro problem powstał po wymianie opon to obstawiałbym własnie na oponę.

Pozdrawiam

Napisano

> Co ciekawe wada wyszła

> po kilku latach, kiedy ta wadliwa opona trafiła na przód auta.

> Kiedy była z tyłu, wszystko było ok.

jaka masz gwarancje, ze nie uszkodziles jej dzien przed przekladaniem na przod?

Napisano

> jaka masz gwarancje, ze nie uszkodziles jej dzien przed przekladaniem na przod?

Jak wykazała reklamacja była to wada bieżnika, wiec od samego początku opona była uszkodzona.

Napisano

> Na kołach zimowych (stalowe 14cali) było wszystko ok auto jechało prosto i kierownica również

> prosto.

> Gdy założyłem letnie jest problem.

> Auto dość mocno ściąga w prawo, a kierownica znacznie w lewo uciekła.

> Koła letnie to 17stki z oponą 205/40 Dunlop.

> Koła wyważone, zbieżność ustawiania jakiś czas temu, skoro na zimowych było dobrze to raczej nie

> zbieżność.

> Gdzie szukać przyczyny? Pacjent mk2 JTD

A nie masz gdzieś łatanej tej opony/opon?

Napisano
  • Autor

Sprężyny wymienione, mniej ściąga ok.gif może dziś zabiorę się za podmiankę opon. Ciśnienie sprawdzone, dziwi mnie tylko dlaczego kierownica jest krzywo frown.gif Czy w mk2 robi się centrowanie/osiowanie kierownicy/wspomagania?

Napisano
  • Autor

> witaj!

> podnieś auto, popuść śruby i jeszcze raz dokręć, prawdopodobnie nie siadło dobrze na piaście- mi

> magik co dokręcał koło też nie wierzył a jednak...

> pozdro

Zrobiłem jak napisaleś...i troszkę pomogło smile.gifok.gif

Napisano

> Sprężyny wymienione, mniej ściąga może dziś zabiorę się za podmiankę opon. Ciśnienie sprawdzone,

> dziwi mnie tylko dlaczego kierownica jest krzywo Czy w mk2 robi się centrowanie/osiowanie

> kierownicy/wspomagania?

Z tego co pamietam, to nie ma mozliwosci przestawienia kierownicy na wieloklinie i tak samo drazka kierowniczego. Pozostaje tylko korekcja koncowkami drazkow i ponowne ustawienie zbieznosci.

Napisano

> Zrobiłem jak napisaleś...i troszkę pomogło

o ile inne metody wyzej opisane zrobione to prawdopodobnie

opony lezały zime to i sie minimalnie odkształcily.

po paru dniach sie unormuje, miałem to samo 2 dni temu zaraz po zmianie kol, dzis juz wszystko sie unormowalo

Napisano
  • Autor

Podjadę jeszcze raz na zbieżność ok.gif

Napisano
  • Autor

Po założeniu na auto i przejechaniu była masakra zlosnik.gif teraz już prawie dobrze smile.gif Jeszcze podjadę na sprawdzenie zbieżności.

Napisano

a luzu gdzies na drazkach czy wachaczu nie masz ?

Napisano
  • Autor

> a luzu gdzies na drazkach czy wachaczu nie masz ?

Mechanik oraz diagnosta podczas sprawdzania nic nie wspominali.

Napisano

> Mechanik oraz diagnosta podczas sprawdzania nic nie wspominali.

a kielich nie jest przesunięty? nie widać, żadnych odkształceń, pęknięć lakieru itp? U mnie jest większy problem, dałem koła do prostowania do 130 jest ok, ale gdy na liczniku jest coś w okolicy 140-190 wibracje są już znaczne.

Napisano
  • Autor

> a kielich nie jest przesunięty? nie widać, żadnych odkształceń, pęknięć lakieru itp? U mnie jest

> większy problem, dałem koła do prostowania do 130 jest ok, ale gdy na liczniku jest coś w

> okolicy 140-190 wibracje są już znaczne.

Kielichy wyglądają jak nowe zlosnik.gif Lakier bez pęknięć. Rok temu wymienione poduszki mcpersona ok.gif tak na wszelki wypadek grinser006.gif

U Ciebie ten problem na zimowych kołach też występuje?

Napisano
  • Autor

Koleś powiedział że wszystko jest dobrze nie trzeba ustawiać. Jedynie może ustawić kierownicę. Jednak podziękowałem i podjechałem do ASO. Powiedzieli że robi się osiowanie/centrowanie kierownicy + jeśli będzie wymagane ustawią po tym zbieżność( koszt ~250pln ). I nie wiem co robić ? frown.gif Dziwni mnie tylko dlaczego na zimowych było dobrze hmm.gif Boję się że problem wróci ponownie jak założę zimowe koła ( ustawią pod letnie 17-stki)

Napisano

> Koleś powiedział że wszystko jest dobrze nie trzeba ustawiać. Jedynie może ustawić kierownicę.

> Jednak podziękowałem i podjechałem do ASO. Powiedzieli że robi się osiowanie/centrowanie

> kierownicy + jeśli będzie wymagane ustawią po tym zbieżność( koszt ~250pln ). I nie wiem co

> robić ? Dziwni mnie tylko dlaczego na zimowych było dobrze Boję się że problem wróci

> ponownie jak założę zimowe koła ( ustawią pod letnie 17-stki)

a ja sie tak zapytam sprawdziles czy kola sa proste ????

bo to troche dziwne umnie po zmianie z zimy 15" na letnie 17" nic sie nei zmienilo smile.gif

podejrzewam ze masz cos z felgami/oponami nie tak a nei z zawiecha smile.gif

Napisano
  • Autor

> a ja sie tak zapytam sprawdziles czy kola sa proste ????

> bo to troche dziwne umnie po zmianie z zimy 15" na letnie 17" nic sie nei zmienilo

> podejrzewam ze masz cos z felgami/oponami nie tak a nei z zawiecha

Może jutro znajdę trochę czasu sciana.gif i podmienię koła miejscami.

Napisano
  • Autor

I nadal to samo frown.gif

Umawiam się na osiowanie kiery do ASO ok.gif

Napisano

> U Ciebie ten problem na zimowych kołach też występuje?

u mnie jest już ok, winne były pierścienie centrujące, jedyne wibracje jakie mam, to lekkie szarpniecie jak hamuje z 80km/h i to nie zawsze, ale to wiem, że przy okazji obspawywania budy wymienię, bo i tak całe kolumny do wyjęcia.

Napisano

U mnie na wsi, tz. w Zawierciu, za osiowanie+zbieżność zawołali coś koło 100zł, 120 o ile dobrze pamiętam.

Napisano
  • Autor

> U mnie na wsi, tz. w Zawierciu, za osiowanie+zbieżność zawołali coś koło 100zł, 120 o ile dobrze

> pamiętam.

W Częstochowie 120-140osiowanie + zbieżność jeśli będzie potrzeba też coś ponad 100pln... crazy.gif

Napisano

Ale u mnie za komplet wzięli 120. Zbieżność chyba 80 a osiowanie 40. Będę w domu w weekend, to poszukam faktur. Nawet wątek założyłem co jest nie tak, że kiera krzywo po zbieżności. W okolicach maja zeszłego roku ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ale u mnie za komplet wzięli 120. Zbieżność chyba 80 a osiowanie 40. Będę w domu w weekend, to

> poszukam faktur. Nawet wątek założyłem co jest nie tak, że kiera krzywo po zbieżności. W

> okolicach maja zeszłego roku

Powiedz po osiowaniu pomogło? Seria koła i zawieszenie?

Napisano

Osiowanie pomogło. Zawias seria, koło 15" 195/50. Koła ET 34. Jedno ale, po zajechaniu na majstra, który wcześniej próbował, i sprawdzeniu ASO, wyszło, że zbieżność jest o kant... więc, wychodzę z założenia, że zbieżność w tym modelu to tylko ASO. Nowe opony po 30kkm od regulacji wyglądają OK. Tz. jak na mój styl jazdy. Widać większe zużycie zewnętrznych części opon.

Napisano
  • Autor

> Osiowanie pomogło. Zawias seria, koło 15" 195/50. Koła ET 34. Jedno ale, po zajechaniu na majstra,

> który wcześniej próbował, i sprawdzeniu ASO, wyszło, że zbieżność jest o kant... więc,

> wychodzę z założenia, że zbieżność w tym modelu to tylko ASO. Nowe opony po 30kkm od regulacji

> wyglądają OK. Tz. jak na mój styl jazdy. Widać większe zużycie zewnętrznych części opon.

W poniedziałek jadę do ASO, więc będe wiedział zlosnik.gif Mam nadzieje że niższe zawieszenie nie sprawi im problemów zlosnik.gif

Napisano

Miałem identycny przypadek jak Twój tyle, że w drugim aucie. Na zimówkach wsio ok a po przekładce na letnie kierownica lekko w lewo i ściąganie w prawo. Zamieniłem koła tył z przodem i wszystko wróciło do normy. Najprawdopodoniej odkształciła się opona, która była na samym dole stosu (trzymam koła jedno na drugim). W Punto wszystko po przekładce było jak nalezy. Dodam, że te felerne które obecnie są już na tyle to Vredstein - dziwna nazwa takie jakieś "wredne" się wydają smile.gif

Napisano

W zasadzie to miałem teraz dokładnie to co opisujesz tyle, że u mnie gumiarz zamienił standardowo przód z tyłem i auto jeździło w bok zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.