Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MPS + FMIC

Featured Replies

Napisano

Jako że ostatnio Punti zgłaszał reklamacje że wybrałem dzień o złej zawartości cukru w cukrze i nie ma 3ki z przodu to dzisiaj postanowiłem pójść mu na rękę i wybrałem lepszy dzień 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

A poważnie w porównaniu z ostatnim pomiarem w aucie pojawił się FMIC. Zatem obecny setup to wydech, dolot i fmic.

283622279-MPS_FMIC_800.jpg

post-6884-143525074412_thumb.jpg

Napisano

> Jako że ostatnio Punti zgłaszał reklamacje że wybrałem dzień o złej zawartości cukru w cukrze i nie

> ma 3ki z przodu to dzisiaj postanowiłem pójść mu na rękę i wybrałem lepszy dzień

> A poważnie w porównaniu z ostatnim pomiarem w aucie pojawił się FMIC. Zatem obecny setup to wydech,

> dolot i fmic.

z ciekawosci skad sie bierze gorka miedzy 2200 - 2800 zmienne fazy rozrzadu, dlugosc dolotu?

Napisano
  • Autor

> z ciekawosci skad sie bierze gorka miedzy 2200 - 2800 zmienne fazy rozrzadu, dlugosc dolotu?

też mi sie wydawało że długość, ale przy pomiarze na hamowni widać było że doładowanie doszło do 1 bara, zostało przycięte i wstało znowu

na poprzednim wykresie wstawało ciut później i moment był większy i górki a raczej dołka nie było

Napisano

> Jako że ostatnio Punti zgłaszał reklamacje że wybrałem dzień o złej zawartości cukru w cukrze i nie

> ma 3ki z przodu to dzisiaj postanowiłem pójść mu na rękę i wybrałem lepszy dzień

> A poważnie w porównaniu z ostatnim pomiarem w aucie pojawił się FMIC. Zatem obecny setup to wydech,

> dolot i fmic.

3 z przodu przy KM robi wrażenie smile.gif

Napisano

> 3 z przodu przy KM robi wrażenie

Szczegolnie przy napedzie na przednie kola smile.gif Od pewnej mocy (280 KM?) nie ma znaczenia czy jest 300, 400, 500 czy 1000 KM.

Napisano

like this ok.gifzlosnik.gif

po tych modach nie spodziewałbym się takich kresek - po programie byłaby miazga devil.gif

Napisano

> Szczegolnie przy napedzie na przednie kola Od pewnej mocy (280 KM?) nie ma znaczenia czy jest 300,

> 400, 500 czy 1000 KM.

nie przesadzaj ok.gif

nie tylko dwoma pierwszymi biegami się jeździ zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szczegolnie przy napedzie na przednie kola Od pewnej mocy (280 KM?) nie ma znaczenia czy jest 300,

> 400, 500 czy 1000 KM.

pieprzysz jak zwykle i tyle

zmieniłem opony i zapomniałem co to brak trakcji

Napisano

> pieprzysz jak zwykle i tyle

> zmieniłem opony i zapomniałem co to brak trakcji

Oj daj spokój.

Niech sobie chłopak pogada.

W końcu jeździ takim sprzętem na codzień, to chyba lepiej wie, nie ?

Przecie od 400 niutkometrów i od 200 KM w górę na ośce to "nie da się jechać, dlatego ja ujeżdżam 1,4 n/a, bo powyżej to się panie można zabić"...

Izi.

Neofici też mogą sobie gadać swoje :-)

Napisano

> z ciekawosci skad sie bierze gorka miedzy 2200 - 2800 zmienne fazy rozrzadu, dlugosc dolotu?

vtecyoss0.jpg

rotfl.gif

Wykres bardzo fajny, dzieki FMIC w lecie powinna byc sporo wieksza roznica niz jedynie wynikajaca z cyferek. No to teraz czekamy na remap waytogo.gif

PS. A tak w ogole to pozycz troche momentu, tak chociaz z 20-30nm zakrecony.gif

Napisano

> dolot i fmic.

Malo niuta zlosnik.gif

Gratki. Ladny wynik. ok.gif

Napisano

Kiedyś miałem okazje pojezdzic Pontiaciem Grand Prix GXP z 305 KM V8 napedzajacym przód. Na suchym jakoś to jechało choć zakrety wymagaly ostrożności. Ale na mokrym... Zreszta to samo było z 240 KM accordem w którym nawet na 3 udawało mi się zerwać przyczepnosc i 250 KM Saabem który po wyłączeniu ESP nawet na suchym był trudny do opanowania. Dlatego uważam ze 300 KM w lekkim samochodzie z napędem tylko na przód jest bez sensu. I nie pomogą żadne opony. Ale ja się nie znam bo widocznie Mazda ma jakieś magiczne rozwiązania których konstruktorzy innych samochodów nie znają które pozwalają na bezproblemowe przeniesienie tej mocy na koła. Szkoda ze nie podziela się nimi z innymi firmami - przednionapedowe 911 czy F430 byłyby rewelacyjnym pomysłem.

P.S. Zapomniałem ze miałem tez w życiu tydzień toczenia się Cadillaciem DTS z chyba 300 KM V8 na przednich kołach. To dopiero był pojazd dla samobojcow wink.gif

P.P.S. Jeszcze jeden sobie przypomnialem - testowalem kiedyś także 200KM Civica SI i tym się nawet dawlao na suchym jechać. Na mokrym nie próbowałem. Ale to pewnie dlatego ze ten silniczek nie miał wcale momentu a moc osiągał kręcąc się wysoko.

Napisano

Dziękuję serdelecznie. grinser006.gif20.GIF

Napisano

> pieprzysz jak zwykle i tyle

> zmieniłem opony i zapomniałem co to brak trakcji

prosze Cie nie dalej jak wczoraj mialem okazje przjechac sie audi a3 2.0TFSI po chipie na 260KM + nowa opona 225 conti premium i co i dupa 1 i 2 bieg nie istnie - totalna porazka

3 juz jakos lapie

4,5 ladnie masuje w plecy ale kierownice z rak na winklach i tak wyrywa no.gif

najlepiej jedzilo mi sie zeszperpwanym cifem type-r z racji rownego narastania KM i Nm - tam FWD tak nie przeszkadza ok.gif

wiec rzeczywiscie albo mazda ma nieprawdopodobna tychnologie FWD albo masz grzane sliki

Napisano

> A mazda Miśka nie ma szpery?

ma, ok.gif ale nadal jest to FWD no.gif

audi ma EDS (przyhamowywanie "szybszego" koła)

Napisano

> ma, ale nadal jest to FWD

Ale bardzo ładne FWD i co Japoniec to Japoniec cool.gif

Napisano
  • Autor

> prosze Cie nie dalej jak wczoraj mialem okazje przjechac sie audi a3 2.0TFSI po chipie na 260KM +

> nowa opona 225 conti premium i co i dupa 1 i 2 bieg nie istnie - totalna porazka

> 3 juz jakos lapie

> 4,5 ladnie masuje w plecy ale kierownice z rak na winklach i tak wyrywa

> najlepiej jedzilo mi sie zeszperpwanym cifem type-r z racji rownego narastania KM i Nm - tam FWD

> tak nie przeszkadza

> wiec rzeczywiscie albo mazda ma nieprawdopodobna tychnologie FWD albo masz grzane sliki

mało mnie interesuje o co mnie "prosisz" smirk.gif

Od dawna wiadomo, że trakcja jest jak dziwka i bez dobrej gumy nie podchodź

fabryczne Potenzy RE050A 215/45R18 na 1 i 2 zero trakcji

szersze Potenzy RE050A 245/40R18 na 1 zero trakcji, na 2ce znośnie

zimowe Nokiany WR 225/40R18 na 1 i 2 zero trakcji, występują problemy na 3ce

teraz założyłem nowy model Potenzy S001 235/40R18 i na 1ce w zasadzie nie mam większych problemów z trakcją, tak jak zawsze musiałem uważać żeby nie dać za dużo gazu i nie palić gumy bez sensu, tak teraz muszę pójść naprawdę ogniem zeby zapiszczeć. Na 2ce nawet nie pisnie. Na mokrym również rewelacja w porównaniu z pozostałymi.

To nie żaden slick, to zwykła opona UHP która na dodatek sprawuje się rewelacyjnie również przy temperaturach około 10 stopni.

Napisano
  • Autor

> ma, ale nadal jest to FWD

> audi ma EDS (przyhamowywanie "szybszego" koła)

EDS to kupa zlosnik.gif (miałem w Octavii)

Napisano

Lepszy dzień to będzie jak zawita 4 z przodu..... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Biorąc pod uwagę obecny przyrost mocy - obstawiam ten dzień na przełomie 2013 i 2014 roku.... zlosnik.gif

Tylko Ci pozazdraszczać..... beksa.gif

Napisano

> mało mnie interesuje o co mnie "prosisz"

> Od dawna wiadomo, że trakcja jest jak dziwka i bez dobrej gumy nie podchodź

(...)

Nie przetłumaczysz.

Zawsze powtarzam - wsiądź w taki samochód, pojeździj nim na codzień i zobacz, jak zmienia Ci się perspektywa.

Ale to takie dziamganie na puszczy...

Napisano

> Zawsze powtarzam - wsiądź w taki samochód, pojeździj nim na codzień i zobacz, jak zmienia Ci się

> perspektywa.

> Ale to takie dziamganie na puszczy...

To cos jak ja - zawsze mowie - wsiadz w tylnionapedowca z przyzwoita moca i przejedz sie nim. A potem powiedz czy nadal chcesz jezdzic z przednim napedem chocby mial i 1000 KM smile.gif

Napisano

> To cos jak ja - zawsze mowie - wsiadz w tylnionapedowca z przyzwoita moca i przejedz sie nim. A

> potem powiedz czy nadal chcesz jezdzic z przednim napedem chocby mial i 1000 KM

Problemem jest niska dostępność aut RWD czy AWD* w niskich klasach cenowych.

Powodem popularności Imprezy, czy też miśka Evo nie jest to, że są to jakieś cuda, ale są to najtańsze auta z prawdziwym AWD*

* Przez AWD rozumiem tu "pełny" napęd 4x4 a nie jakąś popierdółkę na wiskozie i "awude, panie".

Napisano

> Problemem jest niska dostępność aut RWD czy AWD* w niskich klasach cenowych.

Tak, ale to sie zmienia. Przyklady:

- s.p. Pontiac Solstice - tylnionapedowy kabriolet za $20K

- Hyundai Genesis Coupe - przepiekny stylistycznie coupe za $22K, do tego z silnikiem majacym olbrzymi potencjal (2L turbo)

No i zawsze pozostaje Mazda MX-5 ktora moze za wiele mocy nie ma, ale gokarty tez mocy nie maja a przyjemnosc z jazdy jest niesamowita. A MX-5 to taki gokart ktorym mozna jezdzic po ulicach.

P.S. Gdybym bym mlody i gniewny w Polsce i dysponowal jakas gotowka, to sciagnalbym sobie do PL Pontiaca GTO - mozna je smiesznie tanio kupic w idealnym stanie - pierwszy z brzegu. Nawet jak doliczysz wszelkie cla i podatki to skrecajacego, 400 KM samochodu z napedem na tyl nie masz szans w Polsce kupic za podobna cene.

Napisano

> Lepszy dzień to będzie jak zawita 4 z przodu.....

> Biorąc pod uwagę obecny przyrost mocy - obstawiam ten dzień na przełomie 2013 i 2014 roku....

A pamiętasz jak się zarzekał, że nic nie będzie robił ? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> A pamiętasz jak się zarzekał, że nic nie będzie robił ?

Ale o co Ci chodzi....? niewiem.gif

Przecież nic konkretnego nie zrobił.... zlosnik.gif Sama kosmetyka... hehe.gifrotfl.gif

Napisano

> Tak, ale to sie zmienia.

Taaaaa....???? Gdzie....??? U nas....???

> Przyklady:

> - s.p. Pontiac Solstice - tylnionapedowy kabriolet za $20K

Sześć w Polsce...

> - Hyundai Genesis Coupe - przepiekny stylistycznie coupe za $22K, do tego z silnikiem majacym

> olbrzymi potencjal (2L turbo)

W Polsce - jeden jedyny

Biorąc pod uwagę "jakość" samochodów ściąganych z US - chyba w życiu nie zdecydowałbym się na wydanie ponad 80 kpln na coś z tamtego rynku....

Tym bardziej z mocą powyżej 200 KM...

Po raz kolejny chciałbym Ci przypomnieć, że 99% forumowiczów AK mieszka w Polsce..... smirk.gif

Napisano

>

> Biorąc pod uwagę "jakość" samochodów ściąganych z US - chyba w życiu nie zdecydowałbym się na

> wydanie ponad 80 kpln na coś z tamtego rynku....

hmm a cos japonskiego z us rynku ? zlosnik.gif

Napisano

> To cos jak ja - zawsze mowie - wsiadz w tylnionapedowca z przyzwoita moca i przejedz sie nim. A

> potem powiedz czy nadal chcesz jezdzic z przednim napedem chocby mial i 1000 KM

Sama prawda. Tez mialem wiecej w FWD niz teraz w RWD ale za zadne skarby bym sie z powrotem nie przesiadl.

Napisano

> Taaaaa....???? Gdzie....??? U nas....???

> Sześć w Polsce...

Szesc na sprzedaz...

> W Polsce - jeden jedyny

Jak na razie, ale ilosc bedzie gwaltownie rosnac, bo samochod jest niesamowity.

> Biorąc pod uwagę "jakość" samochodów ściąganych z US - chyba w życiu nie zdecydowałbym się na

> wydanie ponad 80 kpln na coś z tamtego rynku....

Chyba ze bys sam sciagnal z pewnego zrodla. Kupowanie uzywanego samochodu w USA jest 100 razy bezpieczniejsze niz w Polsce - nie ma problemow z ukrytymi wypadkami, przekreconym licznikiem itp.

> Tym bardziej z mocą powyżej 200 KM...

A co ma moc do tego? Niewiele samochodow w USA ma mniej niz 200 KM...

> Po raz kolejny chciałbym Ci przypomnieć, że 99% forumowiczów AK mieszka w Polsce.....

Dlatego proponuje tanie samochody ktore mozna sprowadzic do Polski w cenie konkurencyjnej dla przednionapedowcow sprzedawanych w PL.

Napisano

> hmm a cos japonskiego z us rynku ?

Wszystko co jest z US... smile.gif Nawet jak to będzie miało na masce znaczek Honda lub Acura.... zlosnik.gif

Skoro przypłynęło do Polski - musiało przypominać przystanek autobusowy... zlosnik.gif

Napisano

> Szesc na sprzedaz...

W mojej ocenie to jest nic...

> Jak na razie, ale ilosc bedzie gwaltownie rosnac, bo samochod jest niesamowity.

Skoro tak piszesz - na pewno tak będzie....

> Chyba ze bys sam sciagnal z pewnego zrodla. Kupowanie uzywanego samochodu w USA jest 100 razy

> bezpieczniejsze niz w Polsce - nie ma problemow z ukrytymi wypadkami, przekreconym licznikiem

> itp.

Na to trzeba mieć kontakty i mnóstwo czasu - nie mam ani jednego, ani drugiego.

> A co ma moc do tego? Niewiele samochodow w USA ma mniej niz 200 KM...

Chodzi mi o mocne i lekkie samochody, a nie o krążowniki z wagą Titanica.

Skoro w USA przeciętny kierowca nie wie co zrobić, żeby zatrzymać rozpędzający się samochód (wiadomej marki) - to raczej nie sądzę, żeby był w stanie ogarnąć na zakręcie mocne RWD / AWD.

> Dlatego proponuje tanie samochody ktore mozna sprowadzic do Polski w cenie konkurencyjnej dla

> przednionapedowcow sprzedawanych w PL.

Raczej pozostanę przy krajówkach i Misiowym MPS'ie...

Napisano

> Wszystko co jest z US... Nawet jak to będzie miało na masce znaczek Honda lub Acura....

> Skoro przypłynęło do Polski - musiało przypominać przystanek autobusowy...

Przesadzasz. Moj daleki znajomy sprowadzil na mienie juz kilka samochodow. Wszystkie kupil nowe, pojezdzil 6 miesiecy i wyslal do Polski. Zero wypadkow.

Napisano

> Raczej pozostanę przy krajówkach i Misiowym MPS'ie...

Twoje pieniadze, Twoja wola.

Napisano

> (...)

> Nie przetłumaczysz.

> Zawsze powtarzam - wsiądź w taki samochód, pojeździj nim na codzień i zobacz, jak zmienia Ci się

> perspektywa.

> Ale to takie dziamganie na puszczy...

A Ty kiedy ostatnio jeździłeś fwd robiącym setkę w wysokie 5s że tak "dziamgasz"?

Napisano

> A Ty kiedy ostatnio jeździłeś fwd robiącym setkę w wysokie 5s że tak "dziamgasz"?

Wczoraj pseudo AWD :-)

A co ?

Napisano

> Wczoraj pseudo AWD :-)

> A co ?

a nic, tak właśnie myślałem, że nie jeździłeś hehe.gif

ale nie przejmuj się, czyń dalej swoją powinność ok.gifhehe.gif

Napisano

> a nic, tak właśnie myślałem, że nie jeździłeś

> ale nie przejmuj się, czyń dalej swoją powinność

Zadałeś pytanie o samochodzie 5-sec - odpowiedziałem.

Wielokrotnie podkreślałem i podkreślam, że ludzie, którzy mówią, że "200 KM na ośce to się jeździć nie da", że "400 Nm bez AWD to w ogóle nie do ogarnięcia" itp bajki nie jeździli takimi autami na codzień.

Pytasz czy POSIADAM samochód o którym piszę ?

Nie.

Czy jeźdżę na codzień samochodami, o których piszę - tak.

Nie muszę kupować browaru, żeby pić codziennie piwo.

Napisano

> Nie muszę kupować browaru, żeby pić codziennie piwo.

To sie prostytucja nazywa smile.gif A powaznie to czasem potrzeba wiecej niz 10 minut zeby poczuc jak naprawde samochod jezdzi. Moim koronnym przykladem jest Honda S2000 - za kazdym razem jak tym samochodem jechalem to czulem nieograniczona radosc z poruszania sie nim. Te szalone obroty, to trzymanie w zakretach, ta niesamowita skrzynia biegow, ta genialna pozycja za kierownica! Ale jak pojedziesz na godzinna wycieczke po miescie, gdzie trzeba stac w korku oraz na trasie, gdzie jedzie sie ze stala predkoscia, to okazuje sie ze to beznadziejny samochod - bo przy 130 km/h silnik ryczy a wiatr huczy, bo kazdy wyboj czujesz w kazdym kregu kregoslupa, bo silniczek bez momentu powoduje ze jazda w korku jest niezwykle wkurzajaca. I okazuje sie ze jezeli to ma byc samochod do jazdy na codzien to ja dziekuje....

To samo z 400 NM na przedniej osi (moj Saab mial 355 NM a moj Pontiac mial 390). Na suchym, czystym asfalcie jezdzi sie fajnie, a uslizgi przodu przy kazdym wiekszym dodaniu gazu sa raczej bajeranckie niz wkurzajace. Ale jak zaczynasz tym na codzien jezdzic i toczysz sie po mokrym, to jazda takim samochodem jest udreka. Bo samochod ma Cie dowiezc do celu a nie probowac zalatwic w momencie kiedy tego nie oczekujesz.

Napisano

> To sie prostytucja nazywa A powaznie to czasem potrzeba wiecej niz 10 minut zeby poczuc jak

> naprawde samochod jezdzi.

(...)

> To samo z 400 NM na przedniej osi (moj Saab mial 355 NM a moj Pontiac mial 390). Na suchym, czystym

> asfalcie jezdzi sie fajnie, a uslizgi przodu przy kazdym wiekszym dodaniu gazu sa raczej

> bajeranckie niz wkurzajace. Ale jak zaczynasz tym na codzien jezdzic i toczysz sie po mokrym,

> to jazda takim samochodem jest udreka. Bo samochod ma Cie dowiezc do celu a nie probowac

> zalatwic w momencie kiedy tego nie oczekujesz.

Marek - napisałem.

Ja autami o osiągach (sporo) lepszych od przeciętnej jeżdżę na CODZIEŃ.

Trasy mam podać ?

Samochodami o... Hmmm... Oszałamiających :-) osiągach jeżdżę od czasu do czasu i też nie na zasadzie "dali potrąbić i przewieźli dookoła pktu dealerskiego", tylko jeżeli dostaję do testów, to co najmniej na parę dni.

Napisano

> Moim koronnym przykladem jest Honda S2000 (...)

> jezeli to ma byc samochod do jazdy na codzien to ja dziekuje....

Eeee, nie tragizuj, da sie zyc wink.gif

Napisano

> Eeee, nie tragizuj, da sie zyc

Niegdyś u mnie szefowa HR takim jeździła - nie narzekała :-)

Napisano

> Niegdyś u mnie szefowa HR takim jeździła - nie narzekała :-)

Dokladnie. Z uwaga na mokrym (i suchym wink.gif ) i jest ok grinser006.gif

Napisano

> Eeee, nie tragizuj, da sie zyc

Oczywiscie ze sie da zyc. Chodzilo mi o to ze wrazenia z krotkiej jazdy S2000 i wrazenia z kilku dni eksploatacji sa zupelnie inne. Cos jak z supermodelka - kazdy chcialby sie z taka przespac ale nikt nie chce jej miec za zone.

Napisano

> (...)

> Marek - napisałem.

Ja nie do Ciebie pije, ale tak generalnie o ludziach wypowiadajacych sie w roznych miejscach. Przykladem jest dyskusja o nowym Fordzie RS gdzie 99.9% wypowiadajacych sie w zyciu nie kierowalo samochodem z mocniejszym silnikiem.

Napisano

> Oczywiscie ze sie da zyc. Chodzilo mi o to ze wrazenia z krotkiej jazdy S2000 i wrazenia z kilku

> dni eksploatacji sa zupelnie inne. Cos jak z supermodelka - kazdy chcialby sie z taka przespac

> ale nikt nie chce jej miec za zone.

Heheh, dobre porownanie. Ale nie chodzi o codzienna eksploatacje bo tu nie ma zadnego problemu. Pojawia sie on dopiero gdy chcesz skorzystac z S2000 na trasie dluzszej niz 200km...albo cos przewiezc wink.gif Gdy jest sie swiadomym tych ograniczen to wszystko jest si.

Napisano

> Wszystko co jest z US... Nawet jak to będzie miało na masce znaczek Honda lub Acura....

> Skoro przypłynęło do Polski - musiało przypominać przystanek autobusowy...

a legnum Qli to byly dwa przystanki ? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> a legnum Qli to byly dwa przystanki ?

Legnum nie było z US zlosnik.gif

Napisano

> Legnum nie było z US

nie :>

konwersja to gdzie przeprowadzona byla ? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> nie :

> konwersja to gdzie przeprowadzona byla ?

u nas AFAIK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.