Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.3 diesel w Astrze - szukam opinii

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kolega z pracy jest na etapie zmiany Astry na Astrę grinser006.gif i chciałby dowiedzieć się czegoś więcej na temat diesla 1.3 (w Oplu to się chyba CDTI nazywa?) jaki był montowany w Astrach III. Typowe wady, przeżywalność polskiego paliwa, przebiegi?

Powiedziałem mu, żę zapytam u fachowcówm no i właśnie pytam zlosnik.gif

Napisano

> Witam!

> Kolega z pracy jest na etapie zmiany Astry na Astrę i chciałby dowiedzieć się czegoś więcej na

> temat diesla 1.3 (w Oplu to się chyba CDTI nazywa?) jaki był montowany w Astrach III. Typowe

> wady, przeżywalność polskiego paliwa, przebiegi?

> Powiedziałem mu, żę zapytam u fachowcówm no i właśnie pytam

ja jak zmieniałem astre to też ten temat poruszałem, (bo trochę jest na zachodzie autek z tym motorem w dobrej cenie), i raczej nikt nie polecał. ewentualnie na trasę jeszcze z tą 6 biegową skrzynia daja jako tako radę, ale w mieście jest z każdą skrzynia masakra ponoć.

wpisz w szukajke to znajdziesz temat.

Napisano

Zależy czego kolego oczekujesz, jeśli sprinterskich wyczynów, na światłach chcesz być pierwszy to na pewno ten motor nie jest dla ciebie, natomiast jeśli szukasz ekonomi i raczej interesuje cię spokojna jazda to na pewno niezły wybór.

Mówiąc szczerze, ten motorek ma 90KM, ja mam w 1.7 82KM i da się jeździć więc te 8KM więcej + lepszy moment obrotowy na pewno dają mu lepszego kopa.

Jeśli osobiście szukałbym diesla to poza isuzu jakie są u mnie na pierwszym miejscu kolejnym silnikiem branym pod uwagę jest właśnie ten 1.3.

Napisano

O ile dobrze pamiętam 1.3 CDTI jako konstrukcja zdobyła jakąś nagrodę silnika roku 20xx ??

Napisano

> Mówiąc szczerze, ten motorek ma 90KM, ja mam w 1.7 82KM i da się jeździć więc te 8KM więcej +

> lepszy moment obrotowy na pewno dają mu lepszego kopa.

> Jeśli osobiście szukałbym diesla to poza isuzu jakie są u mnie na pierwszym miejscu kolejnym

> silnikiem branym pod uwagę jest właśnie ten 1.3.

A która wersja była w Astrach? Bo mogła mieć 90, ale równie dobrze i 70 kucyków - tak jak chyba w większości Cors C.

Napisano

> O ile dobrze pamiętam 1.3 CDTI jako konstrukcja zdobyła jakąś nagrodę silnika roku 20xx ??

W 2005r. zdobył nagrodę silnika roku. waytogo.gif

Napisano

> A która wersja była w Astrach? Bo mogła mieć 90, ale równie dobrze i 70 kucyków - tak jak chyba w

> większości Cors C.

Tylko 90 konne wersje montowane były w Astrze H.

Napisano

> Witam!

> Kolega z pracy jest na etapie zmiany Astry na Astrę i chciałby dowiedzieć się czegoś więcej na

> temat diesla 1.3 (w Oplu to się chyba CDTI nazywa?) jaki był montowany w Astrach III. Typowe

Nieźle budą trzęsie.

Napisano

Ja niedawno kupiłem Asterkę w dieslu i powiem, że sam zastanawiałem się właśnie nad tym motorkiem 1.3. Ja mam zróżnicowane zdanie na jego temat. Na pewno jest oszczędny, to jest pewne. Ja zapatrywałem się na niego głównie z powodu niskiego spalania. Nie bez znaczenia było również to, że silnik dostał w końcu tą nagrodę. Nawet jeżeli ktoś tam zamieszał przy wyborach to jednak silniczek nie może być najgorszy. Na minus to na pewno jego moc. Oczywiście to jest bardzo subiektywna ocena. Najlepiej się przejechać. Bo zrywny bolid dla jednego może się okazać ślimakiem dla kogoś innego. Ale jakby nie patrzył 90KM przy masie AH to troszkę mało, moim zdaniem. Tak jak ktoś już napisał, po rozbujaniu w trasie ze skrzynią 6-cio biegową na pewno daje radę ale ja lubię mieć zapas pod pedałem i nie oznacza to, że jestem piratem drogowym. Chodzi np. o bezpieczne wyprzedzanie. Generalnie kogo bym się nie pytał to mi mówił, że ten 1.3 może i jest dobry ale do Corsy..

Aha, jeżeli to ma być autko do jazdy po mieście to już w ogóle odradzam diesla. Ale pytanie było o ten konkretny silnik, a nie o wybór między innymi więc podsumowując 1.3 jest moim zdaniem dobrym silnikiem. Jakoś nie słyszałem, żeby coś konkretnego w nich niedomagało.

Napisano

> Aha, jeżeli to ma być autko do jazdy po mieście to już w ogóle odradzam diesla.

Pozwól, że zapytam dlaczego?

W ogóle nie zgadzam się z twoją opinią.

Napisano

> Pozwól, że zapytam dlaczego?

> W ogóle nie zgadzam się z twoją opinią.

Pewnie dlatego, ze na krotkich odcinkach oszczednosci z diesla nie sa juz takie oczywiste...

No ale zawsze i tak spali mniej niz beznyna grinser006.gif

Napisano

> Pewnie dlatego, ze na krotkich odcinkach oszczednosci z diesla nie sa juz takie oczywiste...

> No ale zawsze i tak spali mniej niz beznyna

Na pewno spali mniej. Benzyna na krótkich odcinkach nie wiem jak byłaby oszczędna 10L pochłonie. Diesel mój max 7l a ten 1.3 nie podejrzewam aby był mniej ekonomiczny. Na 100km mamy 3 l oszczędności + różnica w cenie i wszystko jasne. Nawet LPG na krótkie dystanse się nie opłaca, szczególnie w korki.

Napisano

>Benzyna na krótkich odcinkach nie wiem jak byłaby oszczędna 10L pochłonie.

Jacknn Każdy motor w niesprzyjających warunkach będzie pochłaniał dużo paliwa. Diesel czy benzyna - korki są dla nich zabójcze w podobnym stopniu. Twoje prognozy są chyba przesadzone: 10 litrów? 1,2 i 2,0, małe miasto i metropolia?

Diesle są idealne na trasy, ale Ameryki tutaj nie odkryłem. Ale istnieje też sporo mitów na temat diesli. Niektóre całkiem dobrze udokumentowane.

Największym problemem przy zakupie diesla nie jest to, czy ma 75 czy 90 KM i czy na trasie 100 km będzie kosztowało 25 czy 35 PLN. Problemem jest autentyczność jego przebiegu i kondycja silnika wink.gif

PS Kolega ma Mondeo, kombi. Szukał czegoś mocnego, na rodzinne wyjazdy, a wybrał... 90KM. Jeździłem nim i naprawdę daje radę. Dla maniaków prędkości pozostaje jakiś diesel V6.

Przejechałem się raz Astrą G 1,7 DTI jak dla mnie bardzo przyjemnie się zbiera. Jeździłem też 90-cio konnym francuzem (Citroen Berlingo Multispace, więc spory) - na autostradzie nie musiałem trzymać się prawego pasa.

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

> Jacknn Każdy motor w niesprzyjających warunkach będzie pochłaniał dużo paliwa. Diesel czy benzyna -

Tak ale diesel mniej

> korki są dla nich zabójcze w podobnym stopniu. Twoje prognozy są chyba przesadzone: 10 litrów? 1,2 i 2,0,

Wyciągam średnią, a nie to że całe życie mam diesla, ten jest pierwszy i widzę różnicę.

> małe miasto i metropolia?

W małym spalanie jest większe, inna specyfika. W stolicy nie mieszkam całe życie. Wcześniej mieszkałem w Białej Podlaskiej i tam auta zawsze paliły więcej.

Napisano

> ten jest pierwszy i widzę różnicę.

Aaaaa, ok - nie zwróciłem uwagi na Twój podpis. Diesle w eFkach były podobno jeszcze bardziej ekonomiczne niż chociażby 1,7 DTI wink.gif

> W małym spalanie jest większe, inna specyfika. W stolicy nie mieszkam całe życie. Wcześniej

> mieszkałem w Białej Podlaskiej i tam auta zawsze paliły więcej.

Oooo, tutaj mamy inne doświadczenia - ja nauczyłem się już "wielkomiejskiego" stylu jazdy, czyli do świateł dojeżdżam hamując silnikiem, staram się jak najrzadziej zatrzymywać pod światłami, etc. Podczas wakacji w mniejszym mieście wyniki miałem zadowalające. Przyznaję jednak, że w mniejszych miejscowościach mniej jest długich prostych, na których nie trzeba obciążać zbytnio silnika smile.gif

Pzdr,

Paweł

Napisano

Ja mieszkając w Białej Podlaskiej w kadecie 1.3 miałem spalanie ok. 10l/100km w trasie spalał ok 5l/100km. Przeprowadzając się do Warszawy spalanie w kadecie spadło do 9l/100km w mieście. Specyfika Jazdy w BP była taka, że ledwo ruszyłem już miałem kolejne światła, jazda polegała na przyspieszaniu i hamowaniu, zero jednostajnej jazdy. W dużych miastach jest szansa pojechania dłużej z ta samą prędkością, nawet stanie w korku to nie przyspieszanie i hamowanie. Odkąd mam diesla jestem tak szczęśliwy z rezultatów spalania, że w życiu nie chcę benzyniaka, poza-tym wsiadam i jadę. Zapomniałem co to eksploatacja auta. Oczywiście dbam o wymiany oleju filtrów itp, ale nie mam żadnych innych potrzeb zaglądania pod maskę, no chyba że sobie coś wymyślę w sobotę popołudniu i z nudów zaczynam grzebać. Jak ktoś kiedyś powiedział, diesla jak kupujesz odpalasz a gasisz dopiero jak go sprzedajesz, nie ma bardziej cierpliwych i trwałych jednostek niż diesle. Niekiedy trafiają się jednostki napędowe które są niemal niezniszczalne, do takich można zaliczyć 1.9TDI VW, isuzu tez pretenduje no i ten 1.3 o którym toczy się tu dyskusja również zaczyna pretendować do jednostki niezniszczalnej, jednak jest zbyt młody aby tak o nim mówić.

Napisano

I dobrze, to chyba nazywa się dyskusja smile.gif

Już spieszę z wyjaśnieniami bo widzę, że mała burza się zrobiła wink.gif Szkoda, że bardziej nie sprecyzowałem do jakiego miasta odradzam dieselka. Dokładnie chodziło mi o mniejsze miasta, i krótkie dojazdy do pracy, do sklepu kiedy nawet silnik się nie zdąży dogrzać. A tutaj to chyba Kolega się już ze mną zgodzi, że diesel się dłużej nagrzewa. Miałem również przed oczami zapchany filtr DPF, który niestety "nie lubi" krótkich miejskich przejażdżek. Bo co nam da niskie spalanie kiedy co chwilę filtr będzie wymagał czyszczenia i spalanie i tak zostanie sztucznie zwiększone przez komputer.

Tak, wiem, można trafić auto bez DPF.

Co do dużych miast to faktycznie dieselek może być niezły. Sam już nie raz moim 1.7 przejechałem przez całe miasto ze średnim spalaniem poniżej 4l. Ale do tego są potrzebne sprzyjające warunki np. zielona fala na światłach(niestety rzadkość), mały ruch(a dokładniej brak korków), dobre planowanie drogi.

Pozwoli Kolega jednak, że ja pozostanę przy swoim zdaniu, że dieselek jak najbardziej na trasy, czasem po mieście pośmigać. Ale dla pani robiącej zakupy w pobliskim markecie i ewentualnie podjeżdżającej do pracy to lepsza jest mała benzynka.

POZDRAWIAM

Napisano

No ale kolega co zastanawia się nad tym dieslem jest z Wrocławia, a jak wiadomo autostrady na wyciągnięcie ręki więc jak nic dieselek idealny.

Napisano

montowany w AIII ma 90 km, jest ekonomiczny i całkiem dobry w trasie głównie ze względu na dobrą 6 biegową skrzynię, wadą jest stosunkowo duża turbodziura (przy ruszaniu) co w mieście może być dla niektórych trudne do zaakceptowania, (jednak można sięprzyzwyczaić)

no i w żadnym stopniu nie nadaje się dla tych co lubią czuć moc pod nogą. (ale jest np bardzo cichy nawet przy większych prędkościach, tj 130-160 km/h)

Napisano

> No ale kolega co zastanawia się nad tym dieslem jest z Wrocławia, a jak wiadomo autostrady na

> wyciągnięcie ręki więc jak nic dieselek idealny.

Ale to trzeba mieć potrzebę korzystania z tej autostrady - co z tego, że jest, jak nigdzie nią nie pojedzie?

Napisano

Dużo machania biegami jest - przynajmniej w Corsie z tym silnikiem - żeby sprawnie jechać, trzeba trzymać obroty w zkresie 1500 - 2500, góra 3000 - wyżej nie warto kręcić - a taki zakres to ciasno jest...

Napisano

> Witam!

Imho to taka troche popierdółka . Będac na etapie wyboru silnika też mocno o tym motorku myślałem ale po jeździe próbnej dałem spokój. Nie pasuje mi sposób oddawania mocy. do 2000 obr to trup, później kop między 2 a 3 tyś a po 3 tyś znów zdycha. Zaznaczam że nie jestem żadnym ścigantem i jeżdże w miare spokojnie. Po dogłębnej analizie wybrałem 1.7 100KM ale trafił sie ładny 1.9 wiec po krótkim namyśle go wziąłem.

Przy 1.3 warto wymieniać oliwe po 15 kkm. Przy wymianach co 30 kkm zwieksza się prawdopodobieństwo problemów z napinaniem łańcucha rozrządu i jego wydłużaniem.

Napisano

Mam akurat ten silniczek. Przejechałem nim około 30 tyś, teraz ma na liczniku 111 tyś i szybko rośnie smile.gif

Spalanie 6,3l/100km, trasa mieszana ale uwaga na pokładzie mam prawie zawsze 4 osoby. Dojeżdżam do pracy 40 km w jedną stronę, zwracam uwagę że w godzinach szczytu ciężko się wbić do Warszawy a później z niej wyjechać.

Nie miałem jeszcze żadnych przygód z tym silnikiem i skrzynią 6 biegową.

Raz miałem tylko problem z bardzo silnym zamuleniem auta na niskich obrotach. Jak obroty doszły do 2300 turbina wystrzeliwała auto do przodu ale do tej wartości wyprzedzały mnie auta typu tiko w gazie.

Okazało się, że EGR był czyściutki. Winowajcą okazał się czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym. Był cały uwalony w jakimś smarze i innym syfie. Prawdopodobnie ten syf opóźniał wszelkie zmiany w korekcji dawki paliwa itd.. W każdym bądź razie po wyczyszczeniu w preparatach do czyszczenia gaźnika problem znikł.

Auto bardzo zmieniło specyfikę jazdy, prawie nie odczuwam turbodziury ale i tak twierdze, że jedynka jest za krótka, szczególnie do miasta, jednak można się przyzwyczaić.

Dlatego wszystkie narzekającym na osiągi tego auta zalecam wyczyszczenie całego dolotu + koniecznie wyczyszczenie tego czujnika w kolektorze.

W teście długodystansowym (200tyś km) AutoŚwiata był Grande Punto z tym silnikiem. Specjalista z Dekry po rozkręceniu silnika na części pierwsze stwierdził, że nie widział jeszcze jednostki zachowanej w tak dobrym stanie. Opisywał tłoki, zawory i inne rzeczy i tylko zachwalał. Jedyną wadą tego silnika okazało się wysokie spalanie jak na taką małą jednostkę. Wydaje mi się, że coś w tym jest i jestem tego zdania, że jak ktoś się będzie decydował na diesla to nie powinien zwracać uwagę na to czy silnik na 1,3 czy 1,7 czy 1,9 - wszystkie będą spalać bardzo podobnie a ewentualne różnice w spalaniu będą znikome.

Dodam, że redakcja przyznała się, że zatankowała auto benzynom i przejechała się aż do momentu kiedy samochód odmówił posłuszeństwa. Ocenę czy to prawda pozostawiam wam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.