Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GPS-sledzenie pojadzdow sluzbowych....

Featured Replies

Napisano

...wiec tak:

od pewnego czasu w samochodach sluzbowych zamontowane mamy GPS-y/czy jak to madrze nazwac, ktore przekazuja pozycje do stanowiska zwanego popularnie big brotherem.

Lgendy o tym kraza w pracy,czego ten device nie rejestruje.

Z tego co wiemy rejestrowane jest polozenie, i predkosc.

Jakie jeszcze inne paramerty moga byc rejestrowane? Ilosc paliwa w baku? Aktualne obroty silnika? Wielkosci rejestrowane/obliczane przez komputer pokladowy?

Rozumuje, ze przeslanie parametrow rejestrowanych przez komputer pokladowy do stanowiska big brothera jest w pelni mozliwe. Dobrze/zle rozumuje?

Dalej, czy jest mozliwe zdalne wylaczenie silnika przez to urzadzenie?

Ewentualnie, jakie sa inne zdalne mozliwosci ingerencji?

Sluchy chodza ze jest mozliwosc ustawienia opcji: przekraczanie predkosci ustalonej przez operatora big brothera bedzie skutkowalo wyslaniem sms do kierowcy, nakazujacego mu zwolnic lub innej madrej tresci?

Zakladajac ze jest monitorowanych okolo 600 pojazdow, z jaka czestotliwoscia moze byc odswiezane polozenie pojazdow oraz rejestrowane paramerty?

Btw, nie pisze tego z racji ze narozrabialem i trzese sie ze strachu. zlosnik.gif

Napisano

mozna zrobic praktycznie wszystko z tego co napisales. Informacje mozna zbierac rozne i albo wysylac wszystko albo zbierac wszystko i wysylac te uznane za wazne.

O monitorowaniu paliwa slyszalem. O monitorowaniu waznych parametrow auta slyszalem (np temperatura, praca jakiegos ukladu elektronicznego itd). Wiec da sie zrobic to co klient chce.

wpisz w google "monitorowanie pojazdow" to bedziesz mial przekroj tego co sie da "z marszu". Reszte mozna dorobic w zaleznosci od mozliwosci technicznych konkretnego operatora lub kasy za kontrakt

Nie slyszalem o zdalnym wylaczaniu auta - imho ma to wplyw na bezpieczenstwo kierowcy i raczej nie jest praktykowane

Napisano

> od pewnego czasu w samochodach sluzbowych zamontowane mamy GPS-y/czy jak to madrze nazwac, ktore

> przekazuja pozycje do stanowiska zwanego popularnie big brotherem.

Przekazują? Pytanie - jak przekazują? Jeżeli na bieżąco to przez GSM co jest mało prawdopodobne, bo drogie. Takie czerwone punkciki na mapie miasta to tylko w filmach SF albo nowoczesnych sensacyjnych grinser006.gif. Możliwe, że "tylko" rejestrują pewne dane we własnej pamięci, dane które są zbierane z czujników w samochodzie, a nad tym można już panować zlosnik.gif.

Napisano

> Nie slyszalem o zdalnym wylaczaniu auta - imho ma to wplyw na bezpieczenstwo kierowcy i raczej nie

> jest praktykowane

Mnie mogą wyłaczyć zdalnie auto-warunek,nie porusza się,zwolniło do 0km/h.

Napisano

> Przekazują? Pytanie - jak przekazują? Jeżeli na bieżąco to przez GSM co jest mało prawdopodobne, bo

> drogie.

zastanow sie jaka moze wyciagnac cene abonamentu firma, ktora chce od operatora GSM dostep do tylko jednego APNa.

A potem to zestaw z cena jednej aktywacji "internetu" dla zwyklego Kowalskiego, ktory i tak juz jest tani.

wiecej nie trzeba

Napisano

> Jeżeli na bieżąco to przez GSM co jest mało prawdopodobne, bo drogie.

To już nie te czasy. Transmisja danych wcale nie jest taka kosztowna.

mar00ha

Napisano

> Mnie mogą wyłaczyć zdalnie auto-warunek,nie porusza się,zwolniło do 0km/h.

tez ryzykowne, chyba ze przeslane jest tylko polecenie zatrzymania a dopiero uklad wykonawczy probkuje i sprawdza warunki wylaczenia - wtedy mialoby to sens

Napisano
  • Autor

> Przekazują? Pytanie - jak przekazują? Jeżeli na bieżąco to przez GSM co jest mało prawdopodobne, bo

> drogie. Takie czerwone punkciki na mapie miasta to tylko w filmach SF albo nowoczesnych

> sensacyjnych .

O toto wlasnie, co jaki czas jest mozliwe przekazanie pozycji samochodu wraz z parametrami? Co sekunde/minute itd?

Napisano

> O toto wlasnie, co jaki czas jest mozliwe przekazanie pozycji samochodu wraz z parametrami? Co

> sekunde/minute itd?

u mnie w firmie monitorujemy auta dostawcze

co jakis czas, okolo raz na tydzien, dzien lub wedle potrzeby, operator "wydzwania poprzez program dolaczony do systemu" urzadzenie w danym aucie i sciaga dane

danych online nie prowadzimy bo i po co

pozdrawiam

edit

dane jakie sciaga to:

pozycja

predkosc

paliwo

Napisano

> Dalej, czy jest mozliwe zdalne wylaczenie silnika przez to urzadzenie?

to nie jest legalne w UE. Cala reszte mozna + transmisja glosu z wnetrza pojazdu zlosnik.gif

M.

Napisano
  • Autor

> to nie jest legalne w UE. Cala reszte mozna + transmisja glosu z wnetrza pojazdu

> M.

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

tym ostatnim to mnie zmartwiles

Napisano

> tym ostatnim to mnie zmartwiles

i koniec śpiewania do fajnej piosenki w radio rotfl.gif

Napisano

> drogie. Takie czerwone punkciki na mapie miasta to tylko w filmach SF albo nowoczesnych

> sensacyjnych . Możliwe, że "tylko" rejestrują pewne dane we własnej pamięci, dane które są

> zbierane z czujników w samochodzie, a nad tym można już panować .

Mylisz się, to już nie "jest film" tylko faktycznie tak można doglądać aut

Napisano

> tym ostatnim to mnie zmartwiles

zlosnik.gif

Na pocieszenie - voice nie leci non-stop zlosnik.gif Ale czesc systemow ma mozliwosc wlaczenia podsluchu "na żądanie" zlosnik.gif Najlepiej dowiedz sie, CO masz zainstalowane w aucie (producent), potem zapytanie producenta o mozliwosci systemu i wszystko bedzie jasne palacz.gif

M.

Napisano

> ...wiec tak:

> od pewnego czasu w samochodach sluzbowych zamontowane mamy GPS-y/czy jak to madrze nazwac, ktore

> przekazuja pozycje do stanowiska zwanego popularnie big brotherem.

> Lgendy o tym kraza w pracy,czego ten device nie rejestruje.

> Z tego co wiemy rejestrowane jest polozenie, i predkosc.

> Jakie jeszcze inne paramerty moga byc rejestrowane?

Wszelkie, jakie są rejestrowane przez ECU silnika.

M in - ile gazu wciśnięto, obroty silnika, zużyte paliwo, czas pracy silnika, poziom paliwa w zbiorniku z czujnika poziomu paliwa, przyspieszenie/opóźnienie z czujnika ABS, zadziałanie ABS, oczywiście prędkość z prędkościomierza (i oddzielnie z odbiornika GPS) itd itd itd.

Oczywiście POD WARUNKIEM, że określone urządzenie ma takie możliwości uaktywnione.

> Ilosc paliwa w baku?

Jak napisałem - jak najbardziej, również na dwa, a właściwie trzy sposoby - z jednej strony pomiar z czujnika poziomu paliwa, z drugiej z sondy paliwowej (ultradźwiękowy pomiar, stosowany głównie w pojazdach użytkowych, bo w małych nie ma to ani sensu, ani miejsca w zbiorniku na taki gadżet), no i pomiar ze zużycia paliwa.

Soft pozwala też zaciągnąć raporty ze stacji paliwowej i wychwycić niezgodności między ilością faktycznie zalaną do zbiornika, a przepuszczoną przez pompę.

> Rozumuje, ze przeslanie parametrow rejestrowanych przez komputer pokladowy do stanowiska big

> brothera jest w pelni mozliwe. Dobrze/zle rozumuje?

Teoretycznie prowadzenie nasłuchu z kabiny też jest możliwe :-)

> Dalej, czy jest mozliwe zdalne wylaczenie silnika przez to urzadzenie?

Technicznie - tak.

Prawnie - nie: nie ma możliwości zrobienia tego w sposób bezpieczny.

> Ewentualnie, jakie sa inne zdalne mozliwosci ingerencji?

Praktycznie pełne - o ile są tylko elementy wykonawcze.

Ergo - co sobie zamarzysz, o ile jest tylko technicznie wykonalne...

Nawet zdalne DODAWANIE gazu :-)

> Sluchy chodza ze jest mozliwosc ustawienia opcji: przekraczanie predkosci ustalonej przez operatora

> big brothera bedzie skutkowalo wyslaniem sms do kierowcy, nakazujacego mu zwolnic lub innej

> madrej tresci?

Jak najbardziej.

Również można ustalić inne wartości progowe, np opuszczenie zadanej strefy, przekroczenie określonej prędkości itp itd.

> Zakladajac ze jest monitorowanych okolo 600 pojazdow, z jaka czestotliwoscia moze byc odswiezane

> polozenie pojazdow oraz rejestrowane paramerty?

Nawet co 5-10 sekund.

Ze względu na koszty stosowane rzadko, ale możliwe.

Praktycznie można założyć, że realtime.

Oczywiście pod warunkiem dostępu do sieci GSM.

W przypadku braku dostępu do sieci dane są buforowane i przesyłane później.

> Btw, nie pisze tego z racji ze narozrabialem i trzese sie ze strachu.

Taaaaaaa...

Napisano

> to nie jest legalne w UE. Cala reszte mozna + transmisja glosu z wnetrza pojazdu

> M.

czy to znaczy że transmisja głosu( czytaj podsłuch) jest legalny?

Napisano

> czy to znaczy że transmisja głosu( czytaj podsłuch) jest legalny?

Podłsuchiwanie osoby prywatnej nie jest legalne.

Ale jeżeli pracodawca chce monitorować w ten sposób SWÓJ sprzęt, to ma do tego prawo.

Systemy monitoringowe to generalnie dość śliski temat, bo działają one po części w pustce prawnej.

Jest to - niestety - trochę bomba z opóźnionym zapłonem - mądrze użyte może być cennym narzędziem dla FM-a, ale głupio uzyte, np celem tzw "motywacji" przez działy sprzedaży może zakończyć się zajebiście ciężkim procesem o mobbing i/lub gorsze problemy...

Napisano

> czy to znaczy że transmisja głosu( czytaj podsłuch) jest legalny?

podejrzewam, że tak jak monitoring miejsca pracy - jak poinformujesz pracownika, to będzie legal wink.gif

Napisano

> O monitorowaniu waznych parametrow auta slyszalem (np

> temperatura, praca jakiegos ukladu elektronicznego itd)

Monitoring temperatur w chłodniach to w dzisiejszych czasach standard, chyba nawet jakieś procedury HACCP tego wymagają...

Napisano

> Mnie mogą wyłaczyć zdalnie auto-warunek,nie porusza się,zwolniło do 0km/h.

Aha.

Fajne, jak np na chwilę ze względu na warunki staniesz na środku przejazdu kolejowego...

Napisano

> Aha.

> Fajne, jak np na chwilę ze względu na warunki staniesz na środku przejazdu kolejowego...

mozna zalozyc, ze bedzie to uklad kaskadowy i bedzie kontrola pozycji po GPS lacznie z predkoscia - wykonalne

Napisano

> podejrzewam, że tak jak monitoring miejsca pracy - jak poinformujesz pracownika, to będzie legal

ja rozumiem wizja, ale fonia?

to przecież w pokojach biurowych też można podsłuch założyć, w wc itp....

co pracodawca chce zyskać podsłuchując kabinę samochodu: czy silnik pracuje prawidłowo? niewiem.gif

Napisano

> mozna zalozyc, ze bedzie to uklad kaskadowy i bedzie kontrola pozycji po GPS lacznie z predkoscia -

> wykonalne

Powiem tak - nigdy bym się pod tym tematem nazwiskiem nie podpisał - za niebezpieczne.

Hint - gjepees nie widzi warunków drogowych.

Kiedyś jakiś debil strugany chyba tępym kozikiem podłączył mi mądrze immobiliser odcinając (m. in.) obwód rozrusznika.

Miałem ochotę obciąć takiemu genitalia i rzucić na pożarcie psom, żeby nie mnożył się dalej...

Napisano

> ja rozumiem wizja, ale fonia?

> to przecież w pokojach biurowych też można podsłuch założyć, w wc itp....

W sraczu legalnie nie, ale w pokoju biurowym - bez problemu.

> co pracodawca chce zyskać podsłuchując kabinę samochodu: czy silnik pracuje prawidłowo?

Choćby i po to.

Pozwolę sobie zauważyć, że samochód służbowy to NIE jest własność prywatna (co wielu użytkownikom nie mieści się w głowie), a NARZĘDZIE PRACY.

I to pracodawca ma do niego absolutnie wszelkie prawa, a także od metra obowiązków...

Napisano

> mozna zalozyc, ze bedzie to uklad kaskadowy i bedzie kontrola pozycji po GPS lacznie z predkoscia -

> wykonalne

Z tego co wiem to da radę coś takiego zrobić ale pod jednym warunkiem: silnik auta musi zostać wyłączony, wtedy zdalnie blokuje się możliwość jego ponownego uruchomienia.

Napisano

> sensacyjnych . Możliwe, że "tylko" rejestrują pewne dane we własnej pamięci, dane które są

> zbierane z czujników w samochodzie, a nad tym można już panować .

nie rób sobie jaj smirk.gif

Napisano

Przekazują przez GSM

Te "czerwone punkciki" to obecnie standart.

Napisano

U mnie było:

Prędkość

Obroty

Oczywiście trasa zlosnik.gif

Paliwo

Ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy bym u siebie we flocie to zamontował, istnego zawału można dostać jak patrzy się na wykresy icon_rolleyes.gif

Napisano

Ojciec mojego kumpla mial takie cos i pamietam jak zadzwonil ,zebysmy tak nie popylali po takiej i takiej ulicy bo mandat dostaniemy smile.gif

Napisano

W pojeździe zamontowany jest autokomputer, zbiera informacje z czujników i gromadzi je w pamięci.

Poprzez oprogramowanie ustawia się które parametry chcemy odczytywac.

Problem polega na tym, iż bieżący odczyt dotyczy tylko prędkości poruszającego się pojazdu.

Pozostałe parametry odczytywane są w chwili kiedy autokompuer znajdzie się z w zasięgu urządzenia odczytującego dane drogą radiową lub podczerwienią.

Są autokomputery z nadajnikami radiowymi ale ich zasięg to kilkaset metrów. Są też nadajniki GSM i przesyłają wtedy wszystkie parametry, ale to drogie rozwiązanie.

Napisano

> U mnie było:

> Prędkość

> Obroty hmm.gif

> Oczywiście trasa

> Paliwo hmm.gif

> Ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy bym u siebie we flocie to zamontował, istnego zawału można

> dostać jak patrzy się na wykresy

chyba wyliczało średnią na podstawie prędkości

Napisano
  • Autor

> Ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy bym u siebie we flocie to zamontował, istnego zawału można

> dostać jak patrzy się na wykresy

no, dokladnie, rekordzista u nas mial 170 km/h na na drodze z ograniczenem do 50 km/h

Napisano
  • Autor

> Na pocieszenie - voice nie leci non-stop Ale czesc systemow ma mozliwosc wlaczenia podsluchu "na

> żądanie" Najlepiej dowiedz sie, CO masz zainstalowane w aucie (producent), potem zapytanie

> producenta o mozliwosci systemu i wszystko bedzie jasne

> M.

albo system nasluchu uaktywnia sie na slowa kluczowe typu: "prezes to ...." hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Problem polega na tym, iż bieżący odczyt dotyczy tylko prędkości poruszającego się pojazdu.

> Pozostałe parametry odczytywane są w chwili kiedy autokompuer znajdzie się z w zasięgu urządzenia

> odczytującego dane drogą radiową lub podczerwienią.

Mało wiesz o tych rozwiązaniach jak widzę.

Przesłanie takich danych po GPRS nie stanowi żadnego problemu - to nie są duże ilości danych.

Napisano

> no, dokladnie, rekordzista u nas mial 170 km/h na na drodze z ograniczenem do 50 km/h

To słaby i tak był z niego hierbatnik...

Niestety, nie mogę publicznie powiedzieć gdzie i ile, ale aż zadzwonili do mnie z firmy monitorującej z pytaniem, czy człowiek nie oszalał...

Napisano

> Mało wiesz o tych rozwiązaniach jak widzę.

> Przesłanie takich danych po GPRS nie stanowi żadnego problemu - to nie są duże ilości danych.

potwierdzam .... bawilem sie kiedys platforma www.finder.pl

ok.gif informacje sa przekazywane w postaci pakietowej transmisji danych via GPRS .... ok.gif

Napisano

Widzialem taki panel dastepowy do danych o autach we flocie. Oj sporo tego tam bylo wink.gif

Z ciekawostek, to napisze, ze gdzye przegladalismy auta flotowe, to bylo widac jak jedna pracownica moooocno wcisnela pedla gazu, bo juz byla spozniona na spotkanie.

Ogolnie monitoruja czy auta nie sa katowane, czy spalanie jest w granicach rozsadku, czy sie pilnuje przegladow itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.