Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CO by było gdyby Unio miał wielo wtrysk :D .

Featured Replies

Napisano

Sam zadaje sobie to pytanie czy różnica jest tylko w wtrysku .

Do porównania uno 1.0 fire 46km 2000 pali miasto max tak jak moje 7l, renault clio 1,2 75 km 2008 pali tyle samo .

Czy różnica tylko tkwi w wielowtrysku, co by było gdyby Uno takowy miało w kwesti spalania? zlosnik.gif

Napisano

> Sam zadaje sobie to pytanie czy różnica jest tylko w wtrysku .

> Do porównania uno 1.0 fire 46km 2000 pali miasto max tak jak moje 7l, renault clio 1,2 75 km 2008

> pali tyle samo .

> Czy różnica tylko tkwi w wielowtrysku, co by było gdyby Uno takowy miało w kwesti spalania?

No to porównaj Uno 1108 na gaźniku do Pandy 1108MPI i masz odpowiedz. Duze znaczenie obecnie maja także przełożenia skrzyni biegów oraz rozmiar kol, bo nie sadze ze auta typu GP, Fabia czy 207 miały kola wielkości 15 cali dla ozdoby...

Napisano
  • Autor

No fakt ale sam wtrysk też by dużo zmienił ... .

Napisano

porównaj sobie seicento 1.1 spi i 1.1 mpi

8/4,5/5,8 vs 8,3/4,7/6

Napisano

> porównaj sobie seicento 1.1 spi i 1.1 mpi

> 8/4,5/5,8 vs 8,3/4,7/6

A jedyna zaleta to minimalnie poprawiona kultura pracy. Ale naprawde minimalnie icon_rolleyes.gif.

Napisano

Duze znaczenie obecnie maja

> także przełożenia skrzyni biegów oraz rozmiar kol, bo nie sadze ze auta typu GP, Fabia czy 207

> miały kola wielkości 15 cali dla ozdoby...

ale czekaj: felga 15" z niskim profilem będzie miała taki sam obwód i średnicę, jak 13" z profilem 80? biglaugh.gif gdyby rozmiar kół miał aż takie znaczenie, to wszelkiej maści autobusy, ciężarówki i inne wielkogabaryty zużywały by minimalne ilości paliwa, a tak nie jest... hehe.gifbiglaugh.gif

Napisano

ZTCW wielowtrysk to: idealnie równe wolne obroty, możliwość spełnienia ostrzejszych norm emisji zanieczyszczeń.

mniejsze spalanie? porównując mojego bolida z corsą c ojca: tak - corsa ujeżdżana przeze mnie z podobną intensywnością pali ~1l mniej w takich samych warunkach miejskich, na trasie różnice są nawet większe. auto cięższe o 150kg. nie wiem, czy to zasługa samego wielowtrysku, producenta osprzętu, innego zaawansowania elektroniki, oprogramowania czy co? niewiem.gif a może wspomniane już koła? są tam 155/80 R 13 hehe.gif

Napisano

> Duze znaczenie obecnie maja

> ale czekaj: felga 15" z niskim profilem będzie miała taki sam obwód i średnicę, jak 13" z profilem

> 80? gdyby rozmiar kół miał aż takie znaczenie, to wszelkiej maści autobusy, ciężarówki i

> inne wielkogabaryty zużywały by minimalne ilości paliwa, a tak nie jest...

Nie wiem jakie Ty auta porównywałeś, ale np. Corsa na kołach 155/80 R13 ma średnicę koła 578mm, a np. Grande Punto z kołami 175/65 R15 ma średnicę koła 608mm, nie mówię już o rozmiarze 195/65 R15 który ma 634mm średnicy i jest bardzo, ale to bardzo popularny w nowych autach. wink.gif Więc różnica 6cm na średnicy to jest już bardzo dużo.

Napisano

> Fabia (...) kola wielkości 15 cali dla ozdoby...

15" w Fabii są w wersji Sport i w najbardziej wypasionych egzemplarzach, reszta jedzie na 14"

Napisano

> ale czekaj: felga 15" z niskim profilem będzie miała taki sam obwód i średnicę, jak 13" z profilem

> 80? gdyby rozmiar kół miał aż takie znaczenie, to wszelkiej maści autobusy, ciężarówki i

No cóż, w porównaniu do masy i oporów powietrza to faktycznie obwód koła ma baaardzo małe znaczenie grinser006.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> No cóż, w porównaniu do masy i oporów powietrza to faktycznie obwód koła ma baaardzo małe znaczenie

Mi się wydaje że stosuje się koła o większej średnicy ze względu na większy komfort podróżowania. waytogo.gif

Napisano

> 80?

może tak być.

> gdyby rozmiar kół miał aż takie znaczenie, to wszelkiej maści autobusy, ciężarówki i

przelicz to na kg masy samochodu zeby.GIF

osobówki nawet nie zbliżają się do ciężarówek czy autobusów w kwestii zużycia paliwa.

pozdr

Napisano

> Do porównania uno 1.0 fire 46km 2000 pali miasto max tak jak moje 7l, renault clio 1,2 75 km 2008

> pali tyle samo .

> Czy różnica tylko tkwi w wielowtrysku, co by było gdyby Uno takowy miało w kwesti spalania?

Niewiele Ci to da icon_rolleyes.gif Ja swoim gaźnikowym 1.0l ostatnio na 8 litrach przejechałem ponad 130 km po mieście icon_rolleyes.gifok.gif

Napisano

mi się wydaje, czy bywały w uno 1.5 mpi ?

1.3t i 1.4t też w sumie powinny być mpi

Napisano

> mi się wydaje, czy bywały w uno 1.5 mpi ?

oczywiście, że bywały ok.gif

> 1.3t i 1.4t też w sumie powinny być mpi

a wyobrażasz sobie turbo z jednym wtryskiwaczem? zlosnik.gif

Napisano

> oczywiście, że bywały

> a wyobrażasz sobie turbo z jednym wtryskiwaczem?

wszystko jest możliwe grinser006.gif

Napisano

> wszystko jest możliwe

czyżbyś coś dziaUaU w tym kierunku? zlosnik.gif

Napisano

> czyżbyś coś dziaUaU w tym kierunku?

narazie działam w n/a gdzie trzeba się narobić jak wół żeby coś dało na + zlosnik.gif

Napisano

> a wyobrażasz sobie turbo z jednym wtryskiwaczem?

a bo ja wiem? chyba były silniki turbo z gaźnikiem/gaźnikami... hmm.gif

Napisano

> a bo ja wiem? chyba były silniki turbo z gaźnikiem/gaźnikami...

niewiem.gif

cały czas rozmawiamy o UNO waytogo.gif

Napisano

> pali tyle samo .

Ja mam uno mpi i wcale mniej nie pali rotfl.gif

Napisano

> pali tyle samo .

Spalanie to nie tylko MPI i SPI. Kształt komory spalania, kompresja, układ dolotowy, ukłąd wydechowy, skład mieszanki, kąt wyprzedzenia zapłonu.

Napisano

> Spalanie to nie tylko MPI i SPI. Kształt komory spalania, kompresja, układ dolotowy, ukłąd

> wydechowy, skład mieszanki, kąt wyprzedzenia zapłonu.

I rodzaj obuwia. Np w sandalach pali mniej niz w glanach skromny.gifgrinser006.gif.

Napisano
  • Autor

Widzę temat się rozwinął, eh zazdroszczę tym właścicielą co mają nowsze auta, lepsze przełożenia, wielopunkt spalanie to samo co nasze Leksusy wink.gif a 40 km więcej .

Napisano

> zazdroszczę tym właścicielą co mają nowsze auta, lepsze przełożenia,

> wielopunkt spalanie to samo co nasze Leksusy a 40 km więcej .

ale co 40 kilometrów (bo to oznacza skrót "km") więcej? niewiem.gif zasięg? większa prędkość maksymalna? biglaugh.gifhehe.gifrotfl.gifzakrecony.gif30.GIF

Napisano

> Widzę temat się rozwinął, eh zazdroszczę tym właścicielą co mają nowsze auta, lepsze przełożenia,

> wielopunkt spalanie to samo co nasze Leksusy a 40 km więcej .

proszę, znajdź mi jeden pojazd bazując na uno 1.4 1372cc na spi, który dzisiaj mając taką samą pojemność łączy w sobie mniejsze spalanie, lepsze przełożenia, mpi oraz ma 110 koni mechanicznych

jedyny silnik o którym osobiście jestem w stanie pomyśleć, który mógł by spełniać by te kryteria to 1.2 16v DOHC fiata @ 86hp gdyby nie to, że jest to 1.2 i dalej brakuje mu 24 koni, plus nie wiem jak tam jest ze spalaniem

nie tak dawno produkowane skody, przy 1.4 16v miały po 65 koni (w sumie chyba dalej produkują z tym silnikiem)

Napisano

Może przytoczę tutaj przykład Skody.

Biorę tutaj pod uwagę stary dobry silnik 1.3, którego konstrukcja pamięta jeszcze Skodę 1000MB.

Jeździłem Skodą Favorit z silnikiem 1.3 gaźnikowym.

Gdy Skodę przejął VW wówczas silnik ten doczekał się pierwszej modernizacji, wprowadzono w nim jednopunktowy wtrysk paliwa.

Różnica podczas jazdy Favoritką czy Felicją z jednopunktowym wtryskiem była żadna. Ta sama dynamika, te same osiągi i spalanie.

Jednak VW pokusił się o jeszcze jedną modyfikację tego silnika i zastosował w nim wtrysk wielopunktowy.

Obecnie jeżdżę Felicią z takim właśnie silnikiem 1.3 z wielopunktowym wtryskiem.

Oprócz czterech wtryskiwaczy silnik ten został pozbawiony aparatu zapłonowego, jego miejsce zastąpił moduł zapłonowy zakładany na wszystkie cztery świece, został też zmieniony cały kolektor dolotowy, jest większy i ma zupełnie inny kształt, do tego wiadomo inne czujniki, sterownik itp.

Różnica jest zauważalna od razu. Samochód mniej pali, jest o wiele bardziej dynamiczny, mocniejszy, silnik równiutko i ciszej pracuje.

Myślę, że z silnikiem 1.0 Fire byłoby podobnie.

Napisano
  • Autor

> Może przytoczę tutaj przykład Skody.

> Biorę tutaj pod uwagę stary dobry silnik 1.3, którego konstrukcja pamięta jeszcze Skodę 1000MB.

> Jeździłem Skodą Favorit z silnikiem 1.3 gaźnikowym.

> Gdy Skodę przejął VW wówczas silnik ten doczekał się pierwszej modernizacji, wprowadzono w nim

> jednopunktowy wtrysk paliwa.

> Różnica podczas jazdy Favoritką czy Felicją z jednopunktowym wtryskiem była żadna. Ta sama

> dynamika, te same osiągi i spalanie.

> Jednak VW pokusił się o jeszcze jedną modyfikację tego silnika i zastosował w nim wtrysk

> wielopunktowy.

> Obecnie jeżdżę Felicią z takim właśnie silnikiem 1.3 z wielopunktowym wtryskiem.

> Oprócz czterech wtryskiwaczy silnik ten został pozbawiony aparatu zapłonowego, jego miejsce

> zastąpił moduł zapłonowy zakładany na wszystkie cztery świece, został też zmieniony cały

> kolektor dolotowy, jest większy i ma zupełnie inny kształt, do tego wiadomo inne czujniki,

> sterownik itp.

> Różnica jest zauważalna od razu. Samochód mniej pali, jest o wiele bardziej dynamiczny, mocniejszy,

> silnik równiutko i ciszej pracuje.

> Myślę, że z silnikiem 1.0 Fire byłoby podobnie.

Masz rację cały czas do tego dążę grinser006.gif .

Kolega tutaj dał dobry przykład, napewno Uniak 1000 fire z 7l na mieście zszedłby na 6l i wiecej by nie łyknął na wielo . zlosnik.gif

Co do porównań to nie pisze że równe 40KM więcej do tego pali tyle co Komar wink.gif, tylko dałem przykład że clio 1,2 wielow 75KM pali tyle samo co Uno 1,0 46KM 1wt.

Napisano

> 15" w Fabii są w wersji Sport i w najbardziej wypasionych egzemplarzach, reszta jedzie na 14"

Śmiesz sobie żartować...

Napisano

> Masz rację cały czas do tego dążę .

> Kolega tutaj dał dobry przykład, napewno Uniak 1000 fire z 7l na mieście zszedłby na 6l i wiecej by

> nie łyknął na wielo .

> Co do porównań to nie pisze że równe 40KM więcej do tego pali tyle co Komar , tylko dałem przykład

> że clio 1,2 wielow 75KM pali tyle samo co Uno 1,0 46KM 1wt.

moja litrówka pali 5.5-6l w mieście a z tego co sprawdzałem ostatnio to nawet jednopunktowego wtrysku nie mam icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

A mi sukinsyn na wtrysku pali ok 7l i to w mieście i na trasie dziwne ?! . Nie ma różnicy czy trasa czy miasto 38-40 l cały bak wystarczy tylko na ok 540km .

Napisano

> A mi sukinsyn na wtrysku pali ok 7l i to w mieście i na trasie dziwne ?! . Nie ma różnicy czy trasa

> czy miasto 38-40 l cały bak wystarczy tylko na ok 540km .

trza umić jezdzic coby malo spalil grinser006.gif

Napisano

> trza umić jezdzic coby malo spalil

Zawsze jak czytam wypowiedzi o spalaniu to próbuję to odnieść do siebie i ni jak nie mogę...

To zdanie w moich realiach brzmiało by tak:

trza umić jeździć coby mało spalił... gumy przy ruszaniu

Napisano

> Zawsze jak czytam wypowiedzi o spalaniu to próbuję to odnieść do siebie i ni jak nie mogę...

> To zdanie w moich realiach brzmiało by tak:

> trza umić jeździć coby mało spalił... gumy przy ruszaniu

niektórzy nie palą gumy przy ruszaniu i wychodzi 7l a niektórzy palą i wychodzi 6l grinser006.gif

Napisano

> A mi sukinsyn na wtrysku pali ok 7l i to w mieście i na trasie dziwne ?! . Nie ma różnicy czy trasa

> czy miasto 38-40 l cały bak wystarczy tylko na ok 540km .

mi na trasie pali średnio 4.2-4.7l

no, ale trzeba umieć jeździć ekonomicznie zlosnik.gif

Napisano

> mi na trasie pali średnio 4.2-4.7l

> no, ale trzeba umieć jeździć ekonomicznie

tak z ŻAGLEM na dach rotfl.gif

Napisano

> mi na trasie pali średnio 4.2-4.7l

to gratuluję takich wyników zlosnik.gif A ja mam nietypowo. Jak jeżdżę trasą 100 km/h i powyżej pali 7,4 l gazu. To pomyślałem sobie zejdę tak do 80 km/h to powinien spalić mniej. cfaniaczek.gif Jakież było moje zdziwienie jak wtedy spalanie wyszło mi ponad 8l/100km sciana.gif I to dwa razy już sprawdziłem mlot.gif

wniosek: moje Uno lubi szybką jazdę zakrecony.gif

Napisano

> tak z ŻAGLEM na dach

wiesz, ja na lpg schodzę poniżej 6l / 100km na trasie...

Napisano

> wiesz, ja na lpg schodzę poniżej 6l / 100km na trasie...

Ja na benzynie schodzę poniżej 4.5l w trasie icon_rolleyes.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Ja na benzynie schodzę poniżej 4.5l w trasie

A moj ojciec ponizej 4 grinser006.gif.

Napisano

> A moj ojciec ponizej 4 .

A byłeś kiedyś w Ameryce? grinser006.gif

(tak do całej sekwencji postów typu: a mój...) wink.gif

Napisano
  • Autor

A mi spali ok 7l stale czy miasto czy trasa dziwne ? a jeżdże dosyć ekonomicznie, bez gwałtownych przyspieszeń i nie potrzebnego dodawania gazu a zwykle jak jadę to 3mam się ok 90km/ a na trasie ok 120- 130 i ciągle pali 7 .

Cały bak pod wlew, paliwa ok 38-40l ! i da radę zrobić ok 540km czy to normalne ?! 999 2000r wtrysk 89kkm .

Dodam ze mam dziurawy tlumik koncowy moze miec to cos do tego ? .

Napisano

> A byłeś kiedyś w Ameryce?

> (tak do całej sekwencji postów typu: a mój...)

A nie bylem, choc marzy mi sie obejrzec ostatni start promu kosmicznego na zywo zeby.GIF. Ale jezeli na dystansie 1900 km wyszlo 4.05, to zakladam, ze na ktoryms tankowaniu musialo wyjsc ponizej 4 grinser006.gif.

Napisano

> Ale jezeli na

> dystansie 1900 km wyszlo 4.05, to zakladam, ze ......................

że to najzwyklejszy błąd w obliczeniach, nie uwzględniono jednego - dwóch tankowań no i masz wynik rewelacyjny. biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.