Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 CDTI 120KM - może być?

Featured Replies

Napisano

Ja dalej w sprawie opla zlosnik.gif

Pytałem kilka dni temu o zafirę z silnikiem 1.6+lpg. KLIK Dzięki waszym informacjom odpuściłem ten egzemplarz. (poczytałem o gazowaniu tego silnika). Do tego okazało się, że auto sprzedaje się już dość długo i jakoś nie ma na nie chętnego, więc nawet nie jeździłem oglądać. Ale szukamy dalej - przy okazji chciałem poznać opinie na temat silnika diesla 1.9CDTI 120KM montowanego również w Zafirach. Co go boli? Co może dużo kosztować i ma duże prawdopodobieństwo usterki? Napiszcie, co wiecie o tej jednostce? 20.GIF

Napisano

A to nie JTD Fiata? Jak tak, to nie ma obaw, porządny silnik.

Napisano
  • Autor

> A to nie JTD Fiata? Jak tak, to nie ma obaw, porządny silnik.

nie wiem....widzę oznaczenie na Zafirach 1.9 CDTI - o żadnym fiacie tam nie wspominają zlosnik.gif

Zazwyczaj ten silnik połączony jest z 6 biegową manualną skrzynią - jej też nie trzeba się bać? hmm.gif

Napisano

Poza problemami z zaworem EGR nie odnotowuje się poważniejszych awarii w tej jednostce.

Co 60 tys km lub 2 lata zalecana jest regulacja zaworów, gdyż ten silnik nie ma regulacji hydraulicznej. Koszt w ASO to ok. 1000 zł.

Uwaga na DPF, może narobić problemów.

Napisano
  • Autor

> Poza problemami z zaworem EGR nie odnotowuje się poważniejszych awarii w tej jednostce.

> Co 60 tys km lub 2 lata zalecana jest regulacja zaworów, gdyż ten silnik nie ma regulacji

> hydraulicznej. Koszt w ASO to ok. 1000 zł.

no to już się robi ciekawie...swoją drogą, dlaczego coraz więcej silników nie ma hydraulicznej kompensacji luzu zaworowego? czyżby chodziło o owe 1000zł zostawiane w serwisie? hmm.gifzlosnik.gif

> Uwaga na DPF, może narobić problemów.

celem jest auto z rocznika 2005-2006 - czy wspomniany dpf można w tym roczniku spotkać, a jeżeli tak, to na czym polegają problemy?

Napisano

> nie wiem....widzę oznaczenie na Zafirach 1.9 CDTI - o żadnym fiacie tam nie wspominają

Jest to silnik fiata.

Montowali go też w Alfie,

Napisano
  • Autor

> Jest to silnik fiata.

> Montowali go też w Alfie,

czyli jak padło wyżej stwierdzenie - nie ma powodów do obaw? nie jest problemowy ponad przeciętną? hmm.gif

Napisano

> czyli jak padło wyżej stwierdzenie - nie ma powodów do obaw? nie jest problemowy ponad przeciętną?

Można brać

Napisano
  • Autor

> Można brać

Przeglądam ogłoszenia i spotkałem odmianę tego silnika z mocą 101KM...to inny silnik czy ten sam, tylko z jakimś innym osprzętem? I też można brać? zlosnik.gif

Napisano

101 km to ten sam silnik co 120km. Powód zmniejszenia mocy - podatki na zachodzie. Jeden i drugi można chipować w okolice 150km.

Napisano
  • Autor

> 101 km to ten sam silnik co 120km. Powód zmniejszenia mocy - podatki na zachodzie. Jeden i drugi

> można chipować w okolice 150km.

ok.gifdzięki

Napisano

> Przeglądam ogłoszenia i spotkałem odmianę tego silnika z mocą 101KM...to inny silnik czy ten sam,

> tylko z jakimś innym osprzętem? I też można brać?

Jest chyba jeszcze wersja 150km, ale to juz chyba jest 16v wtedy zlosnik.gif

Napisano

> Jest chyba jeszcze wersja 150km, ale to juz chyba jest 16v wtedy

Tak dokładnie.

1,9 120 KM jest 8V i trochę klekocze zlosnik.gif

1,9 150KM jest 16V i klekocze zdecydowanie ładniej jak to 16V.

Poza tym jeśli chodzi o wirusy to 150 -> 180-184KM

120-> 140KM.

Tak na oko, bo wiadomo, każda seria bywa inna biglaugh.gif

Napisano

> czyli jak padło wyżej stwierdzenie - nie ma powodów do obaw? nie jest problemowy ponad przeciętną?

akurat jtd wypadaja bardzo korzystnie jerzeli chodzi o awaryjnosc

Napisano

> Poza problemami z zaworem EGR nie odnotowuje się poważniejszych awarii w tej jednostce.

> Co 60 tys km lub 2 lata zalecana jest regulacja zaworów, gdyż ten silnik nie ma regulacji

> hydraulicznej. Koszt w ASO to ok. 1000 zł.

> Uwaga na DPF, może narobić problemów.

jesli podajesz laczny koszt z wymiana egr to wyjdzie 1000zl, ale sama reg. to koszt ok 200-400zl w zaleznosci od aso

Napisano

> akurat jtd wypadaja bardzo korzystnie jerzeli chodzi o awaryjnosc

Zasadniczo z dieslami jest tak, ze jak sie dba to sie sprawuja calkiem dobrze.

Niestety sporo uzytkownikow tnac koszty jezdzi az sie urwie i oszczedza na wszystkim...

A pozniej jest placz i zgrzytanie zebami, ze diesel to zlo zlosnik.gif

Napisano

> Poza tym jeśli chodzi o wirusy to 150 -120-

> Tak na oko, bo wiadomo, każda seria bywa inna

150 -> 190 lub wiecej na wolnym wydechu i lepszym IC

120 -> to 150-160KM

Napisano

> 150 -

> 120 -> to 150-160KM

Rozumiem że dojechałeś już do tej granicy?? zlosnik.gif

Napisano

> Rozumiem że dojechałeś już do tej granicy??

a co to temat o moim mj jest? zlosnik.gif

Napisano

> Rozumiem że dojechałeś już do tej granicy??

niektórzy właściciele nowego Bravo z tym silnikiem zawirusowałi go do 160 KM

Napisano

ale jest pare silnikow ktore sa lipne na mysli mam 2.0 od opla 2.5 od audi i niektore francuzy , kazdy sie psuje ale obsluga jtd jest naprawde do zaakceptowania

Napisano

Jeśli w Twoim ASO biorą 1000 zł za ustawienie luzów zaworowych to robią Cię w konia X 5 wink.gif

Napisano

> no to już się robi ciekawie...swoją drogą, dlaczego coraz więcej silników nie ma hydraulicznej

W 1.9 CDTI 150 KM masz hydrauliczne popychacze.

Napisano

> Jeśli w Twoim ASO biorą 1000 zł za ustawienie luzów zaworowych to robią Cię w konia X 5

200 parę złotych to kosztuje sama usługa. Domyślasz się, że mechanik nie będzie podkładał monet z Twojego portfela, więc musisz dokupić płytki, której 1 sztuka kosztuje 28 zł. Wychodzi 500 zł + ok. 500 zł wymiana wadliwego EGR = 1000 zł. Oczywiście wymiana EGR to ostateczność, gdy czyszczenie nie pomoże.

Napisano
  • Autor

> W 1.9 CDTI 150 KM masz hydrauliczne popychacze.

ok.gifale takich wersji jest mniej, nie wiem czy w roczniku poszukiwanym przez nas ('05-06), są droższe w zakupie i taka moc nie jest potrzebna dla tego, kto będzie użytkował to auto. Ale jeżeli by się taki trafiał - będzie brany pod uwagę ok.gif

Napisano

Jakie kwoty Cię interesują? zlosnik.gif Generalnie ja bym popatrzył za benzyną 1.8 140KM to chyba jeden z bardziej udanych silników Opla ostatnich lat. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie kwoty Cię interesują? Generalnie ja bym popatrzył za benzyną 1.8 140KM to chyba jeden z

> bardziej udanych silników Opla ostatnich lat.

~35? zlosnik.gif ale im tym lepiej zlosnik.gif

1.8 byloby optymalne ok.gif, ale diesel tez wchodzi w gre ok.gif

Napisano

> Jakie kwoty Cię interesują? Generalnie ja bym popatrzył za benzyną 1.8 140KM to chyba jeden z

ale do tego chyba sie nie da zapodac LPG buu.gif

Napisano

Z LPG raczej ciężko, ale z tego co się czyta opinie ten silnik pali zaskakująco mało. ok.gif

Napisano

> Z LPG raczej ciężko, ale z tego co się czyta opinie ten silnik pali zaskakująco mało.

a ile to jest malo bo raczej jednostak co mam 1800 cm3 to raczej musi wciagnac zeby jechac smile.gif a jak sie cisnie to zaczyna wciagac dopiero wiec dlamnie jakby nie bylo to i tak bedzie duzo smile.gif bo malo to jest tyle co fabrycznie minus 30% ale zawsze bedzie plus 30% biglaugh.gif

Napisano

> Przeglądam ogłoszenia i spotkałem odmianę tego silnika z mocą 101KM...to inny silnik czy ten sam,

> tylko z jakimś innym osprzętem? I też można brać?

A co Megane juz sie znudziła hehe.gif

Nie kupuj dizla to zło ,na to trzeba mieć piniąchy wink.gif

Napisano

> Generalnie ja bym popatrzył za benzyną 1.8 140KM to chyba jeden z

Dokładnie.

Sam rozglądam się za takim silnikiem, tyle że w A-H kombi zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie.

> Sam rozglądam się za takim silnikiem, tyle że w A-H kombi

Szukaj lepiej takiej jak w podpisie mam. zlosnik.gif W Zafirce tego silnika nie było. zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie.

> Sam rozglądam się za takim silnikiem, tyle że w A-H kombi

125KM mi by wystarczyło,70% jazdy to miasto.A nie palił by jeszcze tak dużo. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A co Megane juz sie znudziła

w życiu zlosnik.gif żona przeszczęśliwa trophy.gifzlosnik.gif a mnie też się tym czasem fajnie śmiga ok.gif klima w renacie jest bardziej wydajna niż w moim autobusie angryfire.gifzlosnik.gif. A zafira to nie dla mnie - dla mnie jako van to za małe, jako drugie auto - za duże zlosnik.gif. Ktoś z rodziny poszukuje a mnie zawraca ... czas zlosnik.gif

> Nie kupuj dizla to zło ,na to trzeba mieć piniąchy

ja diesla też nie lubię, ale truskawki też jem z cukrem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale do tego chyba sie nie da zapodac LPG

lpg nie jest potrzebne - jeżeli auto nie będzie go miało zainstalowanego - to nawet lepiej. A jeżeli trafił by się z lpg - to może być, pod warunkiem, że silnik będzie go dobrze znosił

Napisano

> lpg nie jest potrzebne - jeżeli auto nie będzie go miało zainstalowanego - to nawet lepiej. A

> jeżeli trafił by się z lpg - to może być, pod warunkiem, że silnik będzie go dobrze znosił

To akurat lepiej, 1.8 nie bardzo lubi gaz. Powinno być ich najwięcej i w czym wybierać. ok.gif

Napisano
  • Autor

> To akurat lepiej, 1.8 nie bardzo lubi gaz. Powinno być ich najwięcej i w czym wybierać.

aha, zapomniałem jeszcze dodać, że nie spieszy się z zakupem i dla tego nie przewidujemy wycieczek dalej niż 80-100km, a ponieważ zostałem zobligowany do pomocy w zakupie tego auta, to mogę pojechać po nie max 100km -dalej nie mam czasu.....i chęci też nie specjalnie zlosnik.gif. Wystarczająco dużo się najeździłem w zeszłym roku jak szukałem swojego galaxy....już mi wystarczy oglądanie szrotu przez 5 minut, po tym jak pół dnia jechałem go obejrzeć sick.gif

Napisano

> w życiu żona przeszczęśliwa a mnie też się tym czasem fajnie śmiga klima w renacie jest

> bardziej wydajna niż w moim autobusie . A zafira to nie dla mnie - dla mnie jako van to za

> małe, jako drugie auto - za duże . Ktoś z rodziny poszukuje a mnie zawraca ... czas

> ja diesla też nie lubię, ale truskawki też jem z cukrem

Byłem na giełdzie w niedziele.Konkretnie ogladałem Astry III 05-06r . HB za ciasny z tyłu, kombi deko za duże i za bardzo kanciaste biglaugh.gif materaiły(podsufitka ,takie se crazy.gif) Stanąłem przy CDTI 08r ,panie... turbina już wymieniona zlosnik.gif Chyba foka była by lepsza. hmm.gifale w benie. wink.gif Ja narazie sie przymierzam ,ale handlarze to juz basnie opowiadają ,jeszcze jak widza ze wiesniak sie nie zna.

A propo renaty. Wyszło mi 8l z 560km na odcinkach do 10km (lasy,wioski) ok.gif

Napisano

> Szukaj lepiej takiej jak w podpisie mam. W Zafirce tego silnika nie było.

Nie chcę turbo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Byłem na giełdzie w niedziele.Konkretnie ogladałem Astry III 05-06r . HB za ciasny z tyłu, kombi

> deko za duże i za bardzo kanciaste materaiły(podsufitka ,takie se ) Stanąłem przy CDTI 08r

> ,panie... turbina już wymieniona Chyba foka była by lepsza. ale w benie. Ja narazie sie

> przymierzam ,ale handlarze to juz basnie opowiadają ,jeszcze jak widza ze wiesniak sie nie

> zna.

z powodu skomplikowania, ja bym sobie diesla nie kupił, no, ale to nie dla mnie zlosnik.gif

> A propo renaty. Wyszło mi 8l z 560km na odcinkach do 10km (lasy,wioski)

nasza więcej angryfire.gif co prawda tylko miasto, odcinki po 3-5km i spalanie z całego zbiornika zgodziło się prawie idealnie z kompem - 9.8 cfaniaczek.gif klima sporadycznie. Wczoraj wsiadłem na chwilę i zerknąłem na komputer - teraz jest 10.6!! ale może jeszcze spadnie, bo od tankowania tylko ok. 30km....no trudno - jak tak pali, to widać musi. Wystarczy wyjechać kawałek dalej i z przodu pokazuje się już 8, ale na takich krótkich odcinkach widać ma apetyt zlosnik.gif. Ciekawe, co bedzie zimą rotfl.gif

Napisano

> 200 parę złotych to kosztuje sama usługa.

Powiedz, że żartujesz?? shocked.gif

Oddawałem samochód na regulację zaworów i wykonano to za mniej niż 200zł - w tym była cena robocizny, płytek oraz nowej i oryginalnej podkładki pod pokrywę zaworów. Uwierz, że ta cena poniżej 200zł nie była najniższa, za jaką można wykonać tę usługę. Dla porównania ASO chciało 250zł za wszystko.

Zaworu EGR też się nie wymienia co chwilę, więc nie rozumiem, dlaczego cenę tego zaworu wliczasz od razu w koszt regulacji zaworów screwy.gif

Napisano

> 200 parę złotych to kosztuje sama usługa. Domyślasz się, że mechanik nie będzie podkładał monet z

> Twojego portfela, więc musisz dokupić płytki, której 1 sztuka kosztuje 28 zł. Wychodzi 500 zł

> + ok. 500 zł wymiana wadliwego EGR = 1000 zł. Oczywiście wymiana EGR to ostateczność, gdy

> czyszczenie nie pomoże.

niecalem 200zł sama usługa w ASO regulacji, do tego płytki; w mojej akurat pierwsza regulacja była przy 140kkm (zalecane co ca 60kkm) i wymienili 6 płytek.

Wyczyścić EGR to prosta sprawa nawet dla takiego laika jak ja - może uda się oszczędzić te pincet zyla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.