Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Martwa turbina VW 2.0TDI

Featured Replies

Napisano

Zapewne spora część osób posiadających doładowany silnik nie ma zbyt dużego pojęcia o jego poprawnej eksploatacji ok.gif

Napisano

> Zapewne spora część osób posiadających doładowany silnik nie ma zbyt dużego pojęcia o jego

> poprawnej eksploatacji

szwagier zakatował w ten sposób 3 turbiny w mitsubishi kiedyś. Później zawsze montował turbo timera w aso hehe.gif

Napisano

> Zapewne spora część osób posiadających doładowany silnik nie ma zbyt dużego pojęcia o jego

> poprawnej eksploatacji

Niestety - rzadko kto chłodzi - ja po trasie czekam nawet 3-5 minut, akurat rozpakuje autko, zdejmę antenę od CB i takie tam. wink.gif

Napisano

> Niestety - rzadko kto chłodzi - ja po trasie czekam nawet 3-5 minut, akurat rozpakuje autko, zdejmę

> antenę od CB i takie tam.

Ludzie nie popadajmy w paranoję, moje turbo ma nakręcone 250 tyś, w tym ostatnie 15 tyś na dość mocnym chipsie. Jedyne co robię to nie pałuję na zimno, choć często po przejechaniu 1 km auto jest mocno ciśnięte na krótkim odcinku - genialnie zaprojektowana sygnalizacja. Prawie nigdy też nie studzę turbo, nawet po autostradzie, po prostu ostatnie kilometr lub dwa jadę spokojnie, nie zmuszając turbiny prawie wcale do pracy. Za to mimo takiego przebiegu używam dobrego oleju syntetycznego i wymieniam go do 12 tyś.

Napisano

> Ludzie nie popadajmy w paranoję, moje turbo ma nakręcone 250 tyś, w tym ostatnie 15 tyś na dość

> mocnym chipsie. Jedyne co robię to nie pałuję na zimno, choć często po przejechaniu 1 km auto

> jest mocno ciśnięte na krótkim odcinku - genialnie zaprojektowana sygnalizacja. Prawie nigdy

> też nie studzę turbo, nawet po autostradzie, po prostu ostatnie kilometr lub dwa jadę

> spokojnie, nie zmuszając turbiny prawie wcale do pracy. Za to mimo takiego przebiegu używam

> dobrego oleju syntetycznego i wymieniam go do 12 tyś.

Zamierzam olej wymieniać co 15kkm, studzę tak turbinę bo nie robi mi to różnicy - wiem że to niby przesada, ale co mi szkodzi? zlosnik.gif A tak normalnie to odczekam z 30s po jeździe dynamicznej, no może minutę i tyle.

Napisano

Szwagier jeździ już z 10 lat Octavią TDI i nie dość, że nie ma żadnych problemów z turbo to na dodatek ze sprzęgłem też nic się nie dzieje, mam tu na myśli koło dwumasowe.

Co do stylu jazdy to normalna nie agresywna ani nie powolna, nie rozgrzewa specjalnie silnika czy go nie studzi, normalnie jeździ i silnik sprawuje się wzorowo.

Wystarczy normalnie jeździć i dbać o samochód.

Napisano

> Niestety - rzadko kto chłodzi - ja po trasie czekam nawet 3-5 minut, akurat rozpakuje autko, zdejmę

> antenę od CB i takie tam.

U mnie piszą, aby chłodzić ok. 2 minut po jeździ powyżej 120km/h. Do minuty po jeździe powyżej 80km/h. I że nie potrzeba chłodzić po jeździe miejskiej. Więc jako, że maluszek głównie jeździ w mieście, to od razu wyłączamy silnik smile.gif

Napisano

A ja co prawda w benzynie nigdy ale to nigdy nie studze turbiny. Ruszam na zimnym normalnie, olej wymieniam wg wskazan producenta czyli 30kkm i dziala!

Napisano

> Nie wolno się sprzeczać z babą

mieszkam w Belgii i widze ze wiekszasc kierowcow nigdy nie czeka jakos specjalnie ,znajomy sie nawed dziwil dlaczego ja zawsze odczekuje chwilke po jezdzie, takze nie przesadzajmy z tym odczekiwaniem ok.gif

Napisano
  • Autor

> takze nie przesadzajmy z tym

> odczekiwaniem

I powiedzcie to posiadaczom VW 2.0 CR TDI 275123014-zielony.gif

Napisano

> A ja co prawda w benzynie nigdy ale to nigdy nie studze turbiny.

Ale, że co? Masz na myśli ewentualne moczenie turbiny we wiadrze z chłodną benzyną?

Napisano

> Ale, że co? Masz na myśli ewentualne moczenie turbiny we wiadrze z chłodną benzyną?

przeciez benzyna moze sie zapalic od rozgrzanej turbiny, w sumie to opary benzyny skromny.gif

Napisano

> przeciez benzyna moze sie zapalic od rozgrzanej turbiny, w sumie to opary benzyny

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> mieszkam w Belgii i widze ze wiekszasc kierowcow nigdy nie czeka jakos specjalnie ,znajomy sie

> nawed dziwil dlaczego ja zawsze odczekuje chwilke po jezdzie, takze nie przesadzajmy z tym

> odczekiwaniem

shhh.gif Bo obalisz mit o tym, jak to w Europie dba się o auta i że właśnie od nich trzeba kupować hahaha.gif

Napisano

> Bo obalisz mit o tym, jak to w Europie dba się o auta i że właśnie od nich trzeba kupować

uuups wydalem ich grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Zmień proszę zarówno tytuł postu jak i nazwę linku. IMHO stanowi to jawny przejaw szowinizmu.

PS Autor postu na tdi-tuning jakoś umiał nazwać temat po "motoryzacyjnemu" a kłótnię opisał prawie bez emocji.

PZDR

Napisano

Kocham takie teksty zlosnik.gif

Dlatego dla Żony tylko i wyłącznie autko benzynowe n/a biglaugh.gif

Napisano

> szwagier zakatował w ten sposób 3 turbiny w mitsubishi kiedyś. Później zawsze montował turbo timera

> w aso

ja znam pewnego księdza, ktory dawno temu kupil nowe VW Polo 1.4 TDI...

turbine wymienial w serwisie po przejechaniu 700 km (słownie: siedmiuset):)

a przy 1500 km zawinął polo na drzewie (nic nikomu sie nie stalo, ale konstrukcja budy papa):)

obecnie chyba niczym nie jezdzi, bo dalo mu to do myslenia smile.gif

Napisano

> Kocham takie teksty

> Dlatego dla Żony tylko i wyłącznie autko benzynowe n/a

Moja śmiga dieslem CR i umiejętnie się z nim obchodzi, a ani specem, ani fanatykiem motoryzacji nie jest.

Powielacie koledzy stereotypy. Ech...

PZDR

Napisano

> Moja śmiga dieslem CR i umiejętnie się z nim obchodzi, a ani specem, ani fanatykiem motoryzacji nie

> jest.

> Powielacie koledzy stereotypy. Ech...

> PZDR

Powielacie, bratowa jeździ chyba już tylko dieslami, nie jedna koleżanka ma służbówki oczywiście diesle i jakoś nie znają pojęcia laweta zlosnik.gif

Po prostu dużo kobiet kompletnie nie umie się obsługiwać autami z silnikiem diesla, po prostu szybciej je zamęczą i tyle. Nic poza tym wink.gif

Napisano

> Powielacie, bratowa jeździ chyba już tylko dieslami, nie jedna koleżanka ma służbówki oczywiście

> diesle i jakoś nie znają pojęcia laweta

> Po prostu dużo kobiet kompletnie nie umie się obsługiwać autami z silnikiem diesla, po prostu

> szybciej je zamęczą i tyle. Nic poza tym

Ale jest wiele kobiet, które śmigają autami tak, że niejednemu z tego forum coś by zmiękło skromny.gif Osobiście znam kilka takich niewiast skromny.gif

Napisano

> Ale jest wiele kobiet, które śmigają autami tak, że niejednemu z tego forum coś by zmiękło

> Osobiście znam kilka takich niewiast

No i też napisałem duzo, bo to raczej fakt, ale jest też duża mniejszość i dla niej szacun blagam.gif

Napisano

> Ale jest wiele kobiet, które śmigają autami tak, że niejednemu z tego forum coś by zmiękło

> Osobiście znam kilka takich niewiast

Wiele kobiet jest świetnymi kierowcami (kierowczyniami?). Nie muszą przy tym śmigać bokami i umieć wymienić rozrządu.

Z drugiej strony jest wielu fatalnych kierowców płci obojga...

PZDR

Napisano

> Wiele kobiet jest świetnymi kierowcami (kierowczyniami?). Nie muszą przy tym śmigać bokami i umieć

> wymienić rozrządu.

> Z drugiej strony jest wielu fatalnych kierowców płci obojga...

> PZDR

To prawda ok.gif

Napisano

> A ja co prawda w benzynie nigdy ale to nigdy nie studze turbiny. Ruszam na zimnym normalnie, olej

> wymieniam wg wskazan producenta czyli 30kkm i dziala!

o tym czy robiłeś dobrze czy nie przekona się kolejny właściciel, takie praktyki nie mają wpływu na żywotność silnika w krótkim czasie lecz w sporym przesunięciu w czasie.

Napisano
  • Autor

> Zmień proszę zarówno tytuł postu jak i nazwę linku. IMHO stanowi to jawny przejaw szowinizmu.

yikes.gif Coś forumowicz strasznie wrażliwy , ale ok przychylam się do prośby IThankYou.gif a wątek tak czy siak ciekawy w wielu wymiarach.

> PS Autor postu na tdi-tuning jakoś umiał nazwać temat po "motoryzacyjnemu" a kłótnię opisał prawie

> bez emocji.

> PZDR

Ale mi też to z grubsza fly.gif

Dodam jeszcze jedną kwestię ,której nikt chyba nie zauważył, niewiasta gnała 200-220km/h.... sciana.gif Ciekawe gdzie (Pl?) .

Po drugie, będąc w olbrzymich emocjach , jadać z ogromną prędkością stanowiła bardzo poważne zagrożenie na drodze publicznej!

Napisano

> Coś forumowicz strasznie wrażliwy , ale ok przychylam się do prośby a wątek tak czy siak

> ciekawy w wielu wymiarach.

Dziękuję.

> Ale mi też to z grubsza

Ale pamiętaj o Netykiecie.

> Dodam jeszcze jedną kwestię ,której nikt chyba nie zauważył, niewiasta gnała 200-220km/h....

A to inna para kaloszy, bo gnają różni kierowcy.

> Ciekawe gdzie (Pl?) .

Wiesz, jest taka popularna marka samochodu, który poleci z każdą V po każdej drodze, nawet w PL.

> Po drugie, będąc w olbrzymich emocjach , jadać z ogromną prędkością stanowiła bardzo poważne

> zagrożenie na drodze publicznej!

Zagrożenie to też: pijani piechurzy i rowerzyści, nieoświetlone furmanki i traktory, TIRy itd itp...

PZDR

Napisano

> Wiesz, jest taka popularna marka samochodu, który poleci z każdą V po każdej drodze, nawet w PL.

Służbowy? grinser006.gif

> Zagrożenie to też:..., TIRy itd

A to dlaczego??, Przez brak obwodnic, autostrad??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.