Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co lepsze: używany Focus czy nowy Logan.

Featured Replies

Napisano

Focus I 2004 kombi 1,6 w benzynie, czy nowy Logan Ambience MCV 1,6 w benzynie?

Zapraszam do dyskusji zlosnik.gif

Napisano

> Focus I 2004 kombi 1,6 w benzynie, czy nowy Logan Ambience MCV 1,6 w benzynie?

> Zapraszam do dyskusji

logan

focus juz zardzewial czy jeszcze nie? wink.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> logan

> focus juz zardzewial czy jeszcze nie?

trzyma się dobrze ok.gifzlosnik.gif ma tylko 300 kkm

Napisano

> Focus I 2004 kombi 1,6 w benzynie, czy nowy Logan Ambience MCV 1,6 w benzynie?

> Zapraszam do dyskusji

W takim ukladzie, to na pewno logan bedzie lepszy.

Tylko, ze on pewnie jest ze 2 razy drozszy od tego Focusa zlosnik.gif

Dlaczego nie porownujesz z FF2? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W takim ukladzie, to na pewno logan bedzie lepszy.

> Tylko, ze on pewnie jest ze 2 razy drozszy od tego Focusa

> Dlaczego nie porownujesz z FF2?

Bo jeżdżę FI i nie wiem, czy przypadkiem firma się nie zapyta czy chcę Logana.

Napisano

> Zapraszam do dyskusji

Trochę zbyt ogólne pytanie. Lepsze do czego ? Lepsze dla kogo ? Jaki są priorytety ? Czy ważne jest dla posiadacza znaczek na masce ? Czy potrzeba jest tak dużego kombi jak MCV ? Czy ktoś lubi fajne zawieszenie ?

Sprecyzuj zlosnik.gif

Ja wybrałem nowego Logana bo miałem ku temu wyraźne powody a nie dlatego że Logan lepszy od kilkuletniej Foki zlosnik.gif

Napisano

> logan

Logana też zeżre grinser006.gif

Napisano

polaki kupia stara foke bo jezdzic rumunskim klonem reno to -10 do lansu na dzielni hehe.gif

Napisano
  • Autor

W Focusie mam klimę, ogrzewaną przednią szybę (to ważne bo w Polsce jest pół roku zimy), na dużym kombi mi tak bardzo nie zależy. Jeżdżę dużo, na pewno ważny jest komfort podróżowania.

Napisano

> W Focusie mam klimę, ogrzewaną przednią szybę (to ważne bo w Polsce jest pół roku zimy), na dużym

> kombi mi tak bardzo nie zależy. Jeżdżę dużo, na pewno ważny jest komfort podróżowania.

widzialem kiedys maty naklejane na przednia szybe do podgrzewania miejsca wycieraczki.

Brałbym logana

Napisano
  • Autor

> polaki kupia stara foke bo jezdzic rumunskim klonem reno to -10 do lansu na dzielni

dzielnię mam w nosie, ale w mojej robocie lans bywa pożądany wink.gif

Napisano

> Logana też zeżre

ale pozniej grinser006.gif

Napisano

> widzialem kiedys maty naklejane na przednia szybe do podgrzewania miejsca wycieraczki.

> Brałbym logana

Ale On ma ogrzewana cala szybe a nie same wycieraczki.

Ja bym osobiscie nie zamienil Focusa na Logana. Za 3 lata beda w identycznym stanie wink.gif

Napisano

> Jeżdżę dużo, na pewno ważny jest komfort podróżowania.

w Loganie poza glosnoscia (a w MCV pewnie z tym jest gorzej niz w sedanie) komfort jest calkiem dobry

fotele moze i sa badziewne i bez trzymania bocznego, ale plecy po nich nie bola

takze silnik 1,6 8v to nie demon szybkosci

1,6 16v juz sobie calkiem dobrze radzi

Napisano

> logan

A ocynk w Dacii już wynaleźli ?

Napisano

> A ocynk w Dacii już wynaleźli ?

a to ocynk świadczy o podatności na korozje zlosnik.gif?

Napisano

> Ale On ma ogrzewana cala szybe a nie same wycieraczki.

> Ja bym osobiscie nie zamienil Focusa na Logana. Za 3 lata beda w identycznym stanie

on pisze o firmie prosze o doprecyzowanie sytuacji

Napisano

> Zapraszam do dyskusji

A może namówisz firmę na octavię? z sinikiem 1.4 jest 1000brutto droższa a z 1,6 4500. A za 1700zl jest alarm centralny i klima.

Napisano

> a to ocynk świadczy o podatności na korozje ?

Nie,4 letnie Logany w których rdza wyłazi.

Napisano

> Nie,4 letnie Logany w których rdza wyłazi.

hmm nie widziałem jeszcze zardzewiałego logana, ale fakt faktem ocynku brak i fabryczne zabezpieczenie profili do baniu, trza po kupnie poprawiać.

Napisano

> hmm nie widziałem jeszcze zardzewiałego logana, ale fakt faktem ocynku brak i fabryczne

> zabezpieczenie profili do baniu, trza po kupnie poprawiać.

A ja widziałem.Nie mam nic do Dacii,wcale niegłupie auto oferujące IMHO rozsądną relacje ceny do efektu,ale wypominanie Fordowi nienajlepszego,zgoda,zabezpieczenia antykorozjynego to akurat w kontekście gardłowania za Dacią,strzał w kolano.

Napisano

> a w fordzie ?

No,w drugiej generacji KA jest na pewno,na innych fordach się nie znam. zlosnik.gif

Napisano

> A ja widziałem.Nie mam nic do Dacii,wcale niegłupie auto oferujące IMHO rozsądną relacje ceny do

> efektu,ale wypominanie Fordowi nienajlepszego,zgoda,zabezpieczenia antykorozjynego to akurat w

> kontekście gardłowania za Dacią,strzał w kolano.

miedzy tymi autami jest ponad 6 lat roznicy. Focusa juz dawno ruda zje i zacznie sie sypac a Logan bedzie zaraz po gwarancji albo jeszcze na.

Tak czy inaczej pisalem o autach prywatnych a nie sluzbowych. Sluzbowego wolalbym focusa

Napisano

> W Focusie mam klimę, ogrzewaną przednią szybę (to ważne bo w Polsce jest pół roku zimy), na dużym

> kombi mi tak bardzo nie zależy. Jeżdżę dużo, na pewno ważny jest komfort podróżowania.

To bierz Foke. Logan to dobre auto, ale trzeba mieć potrzebę go posiadać grinser006.gif

Logan jest duży, nie jest nie wygodny, ale tez nie komfortowy. MCV to duze kombi, głośne i niezbyt lubi zakręty. Zły nie jest ale nawet nowy nie powala na kolana, bo niby czym? Cena chyba.

Napisano

> dzielnię mam w nosie, ale w mojej robocie lans bywa pożądany

Jak bywa pożądany to Logan to nie jest dobra propozycja.

Logan to auto solidne, bezawaryjne (wiem co mówię bo mam) i ... nijakie. Przestarzałe, z kiepskimi plastykami, z dziwnymi oszczędnościami (szyby się otwiera na panelu centralnym sciana.gif) i generalnie lipa. ALE ! To super fajne auto do roboty ok.gif

Napisano

> A może namówisz firmę na octavię? z sinikiem 1.4 jest 1000brutto droższa a z 1,6 4500. A za 1700zl

> jest alarm centralny i klima.

1.4 bez turbo ?

Napisano

> i ... nijakie.

oj duzo nijakich samochodow jest teraz

w szczegolnosci w wersjach podstawowych i srednich

> Przestarzałe,

raczej oferujace sprawdzone rozwiazania

> z dziwnymi oszczędnościami (szyby się otwiera na panelu centralnym )

a co zlego w tym rozwiazaniu?

moze sie za bardzo przezwyczailem bo mialem podobnie w SCS i tak samo w Punto, ale to rozwiazanie ma swoje plusy

sterowanie szyb tylnych to dopiero hardcore wink.gif

Napisano

> oj duzo nijakich samochodow jest teraz

> w szczegolnosci w wersjach podstawowych i srednich

Prawda. I to za bardzo niską cene tę nijakość oferuje Logan. Ale jakby na to nie patrzeć - jest to nijakość.

> raczej oferujace sprawdzone rozwiazania

Też prawda, z tym że to kwestia nazewnictwa zlosnik.gif

> a co zlego w tym rozwiazaniu?

Jest cięzko nieergonomiczne ? zlosnik.gif

Ja wiem jak było w Punciaku, ale to nawet w Matizie ( po środku przy ręcznym ) wygodniejsze jest icon_eek.gif

Generalnie jest na tak jeśli chodzi o Logana, ale zdaje sobie sprawę z jego wad.

Napisano

> 1.4 bez turbo ?

Tak. 75KM.

za ~40500 zł !

Tyle, że jedynka

Napisano

> Tak. 75KM.

> za ~40500 zł !

> Tyle, że jedynka

Tym sie w ogole da jezdzic? yikes.gif

Przeciez to jakis dramat musi byc...

Napisano

> Tak. 75KM.

> za ~40500 zł !

> Tyle, że jedynka

A to wiesz co, to ja już wole Logana zlosnik.gif

Napisano

> A to w ogole potrafi jechac??

potrafi i nawet tragedii nie ma. Dla kierowcy bez sportowych aspiracji w zupelnosci wystarcza na miasto

Napisano

> potrafi i nawet tragedii nie ma. Dla kierowcy bez sportowych aspiracji w zupelnosci wystarcza na

> miasto

Chyba dla 80-letniego dziadka co wyprzedzać nawet nie próbuje grinser006.gif

Napisano

> Chyba dla 80-letniego dziadka co wyprzedzać nawet nie próbuje

Przecież w mieście jest ograniczenie do 50km/h a w niektórych są do 70km/h więc po co 200 konne auto/

Napisano

> potrafi i nawet tragedii nie ma. Dla kierowcy bez sportowych aspiracji w zupelnosci wystarcza na

> miasto

Fakt, na skrzyzowaniach bedzie mogl sie scigac z rowerzystami

hehe.gif

Aczkolwiek dla taksowkarzy jak znalazl zlosnik.gif

Napisano

> Zapraszam do dyskusji

IMO - lepszy jest Focus, bez dwóch zdań. Jednak pod względem czysto praktycznym i użytkowym - jednak nowy Logan. Nowe to nowe i punkty zyskuje na tym, że wymaga mniej troskliwej opieki niż samochód 6-letni - mam tu na myśli, że samochodem używanym częściej zjeżdżamy do serwisu o tyle, że wiele części zużywa się w sposób naturalny (hamulce, amortyzatory, sprzęgło, etc.). Wszystko zależy od tego, czego kto oczekuje od samochodu.

Napisano

> Przecież w mieście jest ograniczenie do 50km/h a w niektórych są do 70km/h więc po co 200 konne

> auto/

Po co komu auto jak można z buta przyciąć? grinser006.gif

Napisano

> Przecież w mieście jest ograniczenie do 50km/h a w niektórych są do 70km/h więc po co 200 konne

> auto/

By osiagnac 50kmh wystarczy w aucie tej masy ledwo 30KM. Idac wiec Twoim tropem to Skoda jest niezwykle hojna dajac az 75 grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> auto/

Ze skrajności w skrajność. Owszem, 200 KM nie ma potrzeby, ale tez fajnie by loby ruszać, a nie się ledwo odpychać doprowadzając całą resztę kierowców na skrzyżowaniach do rozpaczy crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.