Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniczek pod gniazdko zapalniczki.

Featured Replies

Napisano

Ma ktos taki model co na allegro sprzedaja po 40 zl ?

Jest sens to kupowac, sprawdza sie? smile.gif

Napisano

ja odradzam. czas grzania kosmicznie dlugi i male szanse zeby uzyskac gotujaca wode

Napisano

> Ma ktos taki model co na allegro sprzedaja po 40 zl ?

> Jest sens to kupowac, sprawdza sie?

Sąsiad w zeszłym roku zakupił coś podobnege na wyjazd z małymi bliżniakami co by w przypadku ataku głodu im mleka z proszku zrobić.

przy pierwszej (i ostaniej ) próbie po 40 minutach "gotowania" pier.... urządzenie do śmieci

On nie poleca

(widziałem jego stan po tej próbie był taki wściekły że gdyby dołożył do czoła butelkę wody to za 20 sek. by się gotowała)

wink.gif

Napisano

kiedyś widziałem w TV jakiś test takiego czajnika i raczej nie wypadł pozytywnie, bo nie dość, że wody nie mógł za bardzo doprowadzić do wrzenia to jeszcze mocno nadwyrężył aku. zlosnik.gif

Napisano

Mam mały czajnik na 0,9 litra. Ma grzałkę 900 W i potrzebuje 4 minuty na zagotowanie wody.

Normalny czajnik ma 1800- 2200 W.

900W/150W = 6

6*4=24 minuty

ALE:

1) U chińczyków nawet W są mniejsze także spokojnie z tymi 150 W.

2) Taki czajniczek oddaje ciepło do otoczenia przez pół godziny.

Postaw zakryty kubek z gorącą herbatą i sprawdź jaką temperaturę będzie miała po 4 minutach a jaką po pół godziny. Czajniczek będzie musiał "dać" energię i na podnoszenie temperatury wody i na te straty - dalsze wydłużenie czasu.

3) Jak patrzę na te kabelki które mają dostarczyć ponad 10 A to myślę ,że ze 2 V spadku na samych kabelkach będzie, co dalej zmniejsza moc grzałki.

Suma summarum łatwiej chyba pociągnąć wąż równolegle do nagrzewnicy w aucie. Masz 90 st. i w dodatku za darmochę bo to i tak straty.

A jakbyś sobie zrobił dziurę w tunelu środkowym i przypawał blaszany pojemnik do wydechu to spokojnie zagotujesz sobie wodę wink.gif

Napisano

Kiedyś kupiłem coś takiego na bazarach, ale nie była to chińszczyzna, tylko prod. ZSRR. Sprawdził się w czasie jazdy nad morze, herbata była gotowa po mniej więcej 10 minutach. Żadnych skutków ubocznych. Wożę go ze sobą w trasę, ale wygodniej jest zrobić postój i skorzystać z przydrożnej knajpki.

Napisano

Mała, składana, turystyczna kuchenka gazowa z wbudowaną zapalarką np. Trek Mate i mały czajniczek. Moim zdaniem jedyne słuszne i niezależne rozwiązanie w trasę.

Napisano

> Sąsiad w zeszłym roku zakupił coś podobnege na wyjazd z małymi bliżniakami co by w przypadku ataku

> głodu im mleka z proszku zrobić.

> przy pierwszej (i ostaniej ) próbie po 40 minutach "gotowania" pier.... urządzenie do śmieci

> On nie poleca

> (widziałem jego stan po tej próbie był taki wściekły że gdyby dołożył do czoła butelkę wody to za

> 20 sek. by się gotowała)

Ja co prawda mam nie czajniczek, ale podgrzewacz butelek z możliwością zagrzania wody w nim (instrukcja nie zalecała gotowania). Wtyczka była zarówno pod 230V jak i pod gniazdo zapalniczki i owszem szybko się grzeje, ale najleprzym sposobem było wożenie na trasy termosu, takiego zwykłego za 20zł. Trzyma ciepłą wodę długo a w razie czego na każdej stacji dadzą Ci wrzątek za uśmiech dziecka z pełnym brzuszkiem smile.gif

Ten czajniczek po mojemu to zwykły bajer, jak podgrzewacz kubka w biurze pod USB.

Napisano

> Sąsiad w zeszłym roku zakupił coś podobnege na wyjazd z małymi bliżniakami co by w przypadku ataku

> głodu im mleka z proszku zrobić.

>

na taką okoliczność mam podgrzewacz opaskowy - nagrzewa butle z mlekiem do "temperatury spożycia" w kilka minut

Napisano

pierwszy orlen cafe / statoil cafe i masz wrzatek

Napisano

fizyka koledzy, fizyka... jeżeli normalny czajnik ma 2400 wat przy napięciu 240 volt, to jego pobór prądu wynosi 10 Amper, i on gotuje wodę w czasie dajny na to 5 minut, to jeżeli czajniczek samochodowy ma też pobór 10 amper, to przy 12 voltach daje to skromne 120 wat... czyli 20 razy mniej, co daje 20 razy dłuższy czas gotowania wody, czyli ponad 1,5h (co przy takim poborze prądu z akku daje rozładowanie 1/3 akku 40Ah przy gotowaniu)... dla mnie gra nie warta świeczki... bo aby taki czajniczek zagotował porządnie wodę to musiałby mieć z 40 amper... a tego mógłby nie wytrzymać akku albo instalacja...

Napisano

> Mała, składana, turystyczna kuchenka gazowa z wbudowaną zapalarką np. Trek Mate i mały

> czajniczek. Moim zdaniem jedyne słuszne i niezależne rozwiązanie w trasę.

Takie rozwiazanie polecam ok.gif od lat uzywam konkurencyjnej firmy campingaz i sprawdza sie idelanie

Napisano

> fizyka koledzy, fizyka... jeżeli czajniczek

> samochodowy ma też pobór 10 amper, to przy 12 voltach daje to skromne 220 wat... czyli 12 razy

> mniej, co daje 12 razy dłuższy czas gotowania wody,

Matematyka też, mały błąd w liczeniu P=U * I czyli 10A razy 12V to daje 120W a nie 220 jak napisałeś. Czyli jeszcze mniej.

Napisano

> Matematyka też, mały błąd w liczeniu P=U * I czyli 10A razy 12V to daje 120W a nie 220 jak

> napisałeś. Czyli jeszcze mniej.

racja, już poprawiam

Napisano

> fizyka koledzy, fizyka... jeżeli normalny czajnik ma 2400 wat przy napięciu 240 volt, to jego pobór

> prądu wynosi 10 Amper, i on gotuje wodę w czasie dajny na to 5 minut, to jeżeli czajniczek

> samochodowy ma też pobór 10 amper, to przy 12 voltach daje to skromne 120 wat... czyli 20 razy

> mniej, co daje 20 razy dłuższy czas gotowania wody, czyli ponad 1,5h (co przy takim poborze

> prądu z akku daje rozładowanie 1/3 akku 40Ah przy gotowaniu)... dla mnie gra nie warta

> świeczki... bo aby taki czajniczek zagotował porządnie wodę to musiałby mieć z 40 amper... a

> tego mógłby nie wytrzymać akku albo instalacja...

Spokojnie, spokojnie.

W domu to masz bojler 1,5 litrowy.

Samochodówki są zwykle na 1, góra 2 szklanki - bliżej tej dolnej niż górnej granicy.

Parę minut i popędzisz z 12V takie cuś do ugotowania wody włącznie.

ALE - lepszy pomysł to taki sprzęt pod 24V do dużego mobila...

Napisano

> Spokojnie, spokojnie.

Energia potrzebna do podgrzania 250 gramów wody od 20C do 100C to 83 kJ - to nadal nie daje wrzenia, ale tylko nagrzanie do tej temperatury.

Zakładając grzałkę o mocy 60 watów (5 amperów/12 volt) i zero strat ciepła, wychodzi że żeby dostarczyć taka ilość energii trzeba 23 minuty. Przy 120 watowej grzałce (10 amperów) wystarcza 12-13 minut. Wszystko to zakłada zero strat energii + tylko nagrzanie do 100 stopni). Realnie 120 W grzałka wymaga jakichś 20 minut żeby zagotować wodę.

Napisano

> Energia potrzebna do podgrzania 250 gramów wody od 20C do 100C to 83 kJ - to nadal nie daje

> wrzenia, ale tylko nagrzanie do tej temperatury.

> Zakładając grzałkę o mocy 60 watów (5 amperów/12 volt) i zero strat ciepła, wychodzi że żeby

> dostarczyć taka ilość energii trzeba 23 minuty. Przy 120 watowej grzałce (10 amperów)

> wystarcza 12-13 minut. Wszystko to zakłada zero strat energii + tylko nagrzanie do 100

> stopni). Realnie 120 W grzałka wymaga jakichś 20 minut żeby zagotować wodę.

Może ciągnie ~15A ?

Są gniazdka i instalacje, które tyle łykną.

Napisano

> ale po co gdybac i teoretyzowac skoro z praktyki wiadomo ze to nie "robi"

a może kto lubi grzańca se łyknąć po drodze ?

Jak znalazł :-)

Napisano

> Może ciągnie ~15A ?

> Są gniazdka i instalacje, które tyle łykną.

Tyle że kable wtedy są grubości palców.

Napisano

> Tyle że kable wtedy są grubości palców.

Owszem ale od alternatora, tutaj wystarczy 4mm^2

Napisano

> Tyle że kable wtedy są grubości palców.

Nie rób se miszczu jaj.

Grubości palców (kciuków, nie dziecięcych bynajmniej) to ja mam kabelki służące do pędzenia odbiornika zabezpieczonego bezpiecznikiem głównym 120 (sto dwadzieścia) amperów, więc...

Napisano

> Nie rób se miszczu jaj.

Ja tam mam szczupłe paluszki smile.gif

15A to spory prąd i abstrahując od tego że wiele samochodów ma bezpiecznik 10A lub 15A na gniazdku od zapalniczki, to jak chcesz żeby połowa energii nie wydzieliła się na kablach, to trzeba co najmniej 4 mm średnicy kabel dać. Razem z izolacją daje to 7-8mm = grubość cienkiego palca.

Napisano

Olać... lepiej stanąć na stacji/knajpie napić się kawy/herbaty i nalać wrzatku do termosu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.