Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co powiecie o tych świecach?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, jako że mechanik ze mnie żaden to postanowiłem się Was zapytać co sądzicie o tych świecach? Kwalifikują się do wymiany czy jeszcze nie?Pozdrawiam

283892296-1.jpg

post-38542-14352508599825_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Witajcie, jako że mechanik ze mnie żaden to postanowiłem się Was zapytać co sądzicie o tych

> świecach? Kwalifikują się do wymiany czy jeszcze nie?Pozdrawiam

283892300-2.jpg

post-38542-14352508600441_thumb.jpg

Napisano

> Witajcie, jako że mechanik ze mnie żaden to postanowiłem się Was zapytać co sądzicie o tych

trochę nagaru jest na nich, ale jak potrzeba przeczyścić drucianką albo papierem ściernym i można dalej jechać waytogo.gif

Napisano

Całkiem OK, ale chyba ciut blade hmm.gif

Napisano

ile kosztują nowe świece? nie jest to chyba aż taki majątek, żeby się długo zastanawiać nad wymianą

Generalnie - zmieniasz kable = zmieniasz świece

W międzyczasie nie powinno być problemu

Napisano
  • Autor

> ile kosztują nowe świece? nie jest to chyba aż taki majątek, żeby się długo zastanawiać nad wymianą

> Generalnie - zmieniasz kable = zmieniasz świece

> W międzyczasie nie powinno być problemu

a gdzie napisałem, że chce oszczedzać? Chciałem się tylko dowiedzieć czy są może już na wykończeniu(samochód szarpie mi przy przyśpieszaniu i szukam przyczyny). Na dniach będę wymieniał je na platynowe. Jakiego producenta najlepiej? NGK?

Napisano

> a gdzie napisałem, że chce oszczedzać? Chciałem się tylko dowiedzieć czy są może już na

> wykończeniu(samochód szarpie mi przy przyśpieszaniu i szukam przyczyny). Na dniach będę

> wymieniał je na platynowe. Jakiego producenta najlepiej? NGK?

IMHO Bosch lepszy

Napisano

Sądzę, że na zdjęciach są nieostre. ;-)

Napisano
  • Autor

> Sądzę, że na zdjęciach są nieostre. ;-)

Wybacz kolego zlosnik.gif Nastepnym razem się postaram zrobić ostre palacz.gif

Podsumowując nie jest źle?

P.S mam problem z moim saabem. Podczas przyspieszania samochód dość poważnie szarpie. Na zimnym silniku jest to mniej odczuwalne ale jak silnik się nagrzeje nawet podczas lekkiego przyśpieszania szarpie strasznie. Podczas jazdy ze stałą prędkością nie ma takiego efektu zlosnik.gif

Napisano

może pompa paliwa, może wtryski niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> może pompa paliwa, może wtryski

Listwa DI(kaseta zapłonowa, kaseta wtryskowa czy jak to tam nazwać (bolączka saabów z tym silnikiem) wymieniana dość niedawno.

Również pompę paliwa podejrzewam.

Ponieważ podczas jazdy na stacje(paląca się rezerwa) dostał troszkę w palnik i właśnie po tym "incydencie" to się zaczęło...

Napisano

> Wybacz kolego Nastepnym razem się postaram zrobić ostre

> Podsumowując nie jest źle?

> P.S mam problem z moim saabem. Podczas przyspieszania samochód dość poważnie szarpie. Na zimnym

> silniku jest to mniej odczuwalne ale jak silnik się nagrzeje nawet podczas lekkiego

> przyśpieszania szarpie strasznie. Podczas jazdy ze stałą prędkością nie ma takiego efektu

Jaką to ma przepustnicę? Może trza oczyścić. Zwrócić uwagę na kanaliki - ich drożność oraz wszelkie wężyki do pzrepustnicy - czy drożne i szczelne.

Do tego czujniki - może któryś kłamie - szczególnie sprawdzić ten od temperatury.

Ma to auto EGR?

Napisano

> Listwa DI(kaseta zapłonowa, kaseta wtryskowa czy jak to tam nazwać (bolączka saabów z tym

> silnikiem) wymieniana dość niedawno.

> Również pompę paliwa podejrzewam.

> Ponieważ podczas jazdy na stacje(paląca się rezerwa) dostał troszkę w palnik i właśnie po tym

> "incydencie" to się zaczęło...

Może zaciągnął syfu z baku i prztkał filtr paliwa albo filtr na ssaku pompy.

Napisano
  • Autor

> Jaką to ma przepustnicę? Może trza oczyścić. Zwrócić uwagę na kanaliki - ich drożność oraz wszelkie

> wężyki do pzrepustnicy - czy drożne i szczelne.

> Do tego czujniki - może któryś kłamie - szczególnie sprawdzić ten od temperatury.

> Ma to auto EGR?

Czy ma EGR to nie wiem niewiem.gif Niestety moje zdolności manualne kiepskie więc, będe musiał komuś zlecić przeczyszczenie tego elementu...

Napisano

> Może zaciągnął syfu z baku i prztkał filtr paliwa albo filtr na ssaku pompy.

Wtedy raczej na zimno by się dusił. hmm.gif

Napisano

> Czy ma EGR to nie wiem Niestety moje zdolności manualne kiepskie więc, będe musiał komuś zlecić

> przeczyszczenie tego elementu...

Mało wiemy o aucie (w profilu nima).

A objaw szarpania to mi wygląda na problem zapłonu po stronie WN. Miałem tak na niedogręconej świecy i przebijającym module zapłonowym.

PZDR

Napisano

> a gdzie napisałem, że chce oszczedzać? Chciałem się tylko dowiedzieć czy są może już na

> wykończeniu(samochód szarpie mi przy przyśpieszaniu i szukam przyczyny). Na dniach będę

> wymieniał je na platynowe. Jakiego producenta najlepiej? NGK?

Jeśli masz lpg to jest spora szansa, że są za duże odstępy między elektrodami na świecach i dlatego przerywa

Trzeba albo kupować świece dostosowane do danego samochodu/instalacji albo skracać odstępy do odpowiedniej wartości.

Drugie w kolejności do sprawdzenia mogą być kable WN.

Wszelkiego rodzaju teorie spiskowe podane wyżej dotyczące bardziej skomplikowanych przyczyn na początku bym odrzucił wink.gif

Świece w zasadzie obojętne - każdy poleci Ci inne. jedni napiszą, że ngk to syf, inni, że najlepszy wybór na świecie.

Kable wn - dopóki na opakowaniu nie ma napisu 'janmor' - można brać

Najlepiej mieć sprawdzonego sprzedawcę - będzie wiedział co się sprzedaje i jak często wraca wink.gif

Napisano

sprawdź jeszcze sondę lambda u mnie w Audi był to powód przerywania przy przyśpieszaniu (noga na gaz, zaczynał szarpać i dopiero po jakimś czasie jechał sick.gif)

Napisano

Powiem o tych świecach tyle że raz w życiu wkręciłem stare świece po czyszczeniu a potem je już z gwintem głowicy wykręciłem

Ileż cie będa nowe świece kosztowac ?? 100 PLN za 4 śtuki ?? Szkoda nawet szczotki drucianej do ręki brać

Napisano

Lekko białawe elektrody,ale bez tragedii-w cylindrze spora temp. panuje widocznie-nagaru to tyle co powinno być/widziałem mnie,często więcej ok.gif

Ja bym wymienił.

Napisano

> Powiem o tych świecach tyle że raz w życiu wkręciłem stare świece po czyszczeniu a potem je już z

> gwintem głowicy wykręciłem

> Ileż cie będa nowe świece kosztowac ?? 100 PLN za 4 śtuki ?? Szkoda nawet szczotki drucianej do

> ręki brać

Proszę Cię ? Ze złota te świece ? icon_eek.gif

Max 35zł ok.gif

Napisano

Nie złapało ostrości - zrób foto i wrzuć je ponownie.

Napisano

> Proszę Cię ? Ze złota te świece ?

> Max 35zł

No ja tam nie wiem ale ze źródełka na Przędzalnianej komplet NGK 2 elektrodowych do Bravo 1.6 to 19 PLN za śtuke

Czyli cos pod 80 PLN za komplet

A nie sa to najdroższe świece

Fakt nie wnikałem co to za autko więc może i wyjdzie mniej

Napisano

Przepływomierz (MAF), sonda lambda, wężyki podciśnienia, niedziałający jakiś czujnik ciśnienia (w przypadku turbiny) lub temperatury powietrza, pompa paliwa... Świece są mniej prawdopodobną przyczyną objawów Twojego auta niż wymienione przeze mnie elementy. Dobrze jest podpiąć się pod kompa i sprawdzić błędy, wyczyścić je, zrobić trochę km i wrócić - sprawdzić które z nich wróciły.

Napisano

> IMHO Bosch lepszy

Nie zgodzę się z Tobą i wielu innych pewnie też nie

Napisano

Nie włączasz trybu macro na aparacie, chyba, że go nie posiada (np w telefonie). Generalnie po kolorze kawy z mlekiem na elektrodzie można ocenić mieszankę na bardzo dobry skład, ale po brzegach jest nagar, czyli delikatnie bogata.

Napisano

> Nie włączasz trybu macro na aparacie, chyba, że go nie posiada (np w telefonie). Generalnie po

> kolorze kawy z mlekiem na elektrodzie można ocenić mieszankę na bardzo dobry skład, ale po

> brzegach jest nagar, czyli delikatnie bogata.

dlatego też stawiam na sondę ok.gif zwłaszcza ,że kolega pisze ,że ma problem jak autko się nagrzeje.... na zimnym samochód lekko przelewa a na zimnym sonda wysyła zły pomiar do ECU i mieszanka może być zauboga hmm.gif

Napisano

Niekoniecznie tylko sonda, ale należy brać pod uwagę.

Napisano

> Niekoniecznie tylko sonda, ale należy brać pod uwagę.

w moim przypadku mówili też coś o silniczku krokowym ,że te obie usterki się nałożyły na siebie i dlatego autko przestało banglać, Nie wiem ile w tym prawdy a na ile była to metoda wyciągnięcia $$ ale po wymianie jednego i drugiego (jednocześnie) autko chodziło aż miło ok.gif

Napisano

Silnik krokowy nie odgrywa żadnej w czasie przyspieszania (choć podąża za przepustnicą, to nie ma na nią wpływu), chyba, że masz przepustnicę sterowaną elektronicznie, a nie przez konwencjonalną linkę...

Napisano

> Silnik krokowy nie odgrywa żadnej w czasie przyspieszania (choć podąża za przepustnicą, to nie ma

> na nią wpływu), chyba, że masz przepustnicę sterowaną elektronicznie, a nie przez

> konwencjonalną linkę...

nie no autko to było Audi 80 B4 więc linka tylko u mnie tez był problem z tym ,że na jałowym falowały mocno obroty i potrafił gasnąć przed światłami tz sprzęgło ON a auto OFF hehe.gif

Napisano
  • Autor

Ok Panowie już odpowiadam (wybaczcie ale w pracy byłem)

Samochód to saab 900Ng 2.0 T. Zastanawiam się między pompą paliwa a sondą biorąc pod uwagę, że przy odpalaniu CHECK świeci mi się sześciokrotnie co oznacza właśnie błąd sondy. W tym tygodniu będę ją wymieniał i zobaczymy czy to to. Warto czyścić przepustnice czy darować sobie? Serdeczne dzięki za wszystko odpowiedzi i sugestie ok.gif

Napisano

> No ja tam nie wiem ale ze źródełka na Przędzalnianej komplet NGK 2 elektrodowych do Bravo 1.6 to 19

> PLN za śtuke

> Czyli cos pod 80 PLN za komplet

> A nie sa to najdroższe świece

> Fakt nie wnikałem co to za autko więc może i wyjdzie mniej

Fakt, do Fabii 1.2 za komplet świec płaciłem 26zł ok.gif

Fakt, w innej hurtowni w której mam większy rabat niż w AS

edit: tak, ngk

Napisano

> Ok Panowie już odpowiadam (wybaczcie ale w pracy byłem)

> Samochód to saab 900Ng 2.0 T. Zastanawiam się między pompą paliwa a sondą biorąc pod uwagę, że przy

> odpalaniu CHECK świeci mi się sześciokrotnie co oznacza właśnie błąd sondy. W tym tygodniu

> będę ją wymieniał i zobaczymy czy to to. Warto czyścić przepustnice czy darować sobie?

> Serdeczne dzięki za wszystko odpowiedzi i sugestie

przeczyścić nie zaszkodzi a autko ma już pewnie swoje nalatane i mógł się tam zgromadzić nagar ok.gif

Napisano

> Fakt, do Fabii 1.2 za komplet świec płaciłem 26zł

> Fakt, w innej hurtowni w której mam większy rabat niż w AS

> edit: tak, ngk

Komplet platynowych świec do saaba 2.0 turbo to ok 200zł.

Napisano
  • Autor

> Komplet platynowych świec do saaba 2.0 turbo to ok 200zł.

Świece i filtr paliwa(dzisiaj wymieniony) odpadają.

Na dniach wymieniam sondę a póżniej zostaje pompa paliwa.

P.S Jeśli to coś ułatwi to ww. szarpnięcia nie wystepują na pierwszym biegu. Na wszystkich kolejnych szarpie.

Napisano

> P.S Jeśli to coś ułatwi to ww. szarpnięcia nie wystepują na pierwszym biegu. Na wszystkich

> kolejnych szarpie.

Ale jakie szarpnięcia ??

Napisano
  • Autor

> Ale jakie szarpnięcia ??

szarpnięcia=przerwy w przyśpieszaniu

przy jeździe ze stałą prędkością ok.gif

Jak można sprawdzić czy lambda jest sprawna? (wytłumaczcie jak kompletnemu laikowi wink.gif)

Napisano

> szarpnięcia=przerwy w przyśpieszaniu

> przy jeździe ze stałą prędkością

> Jak można sprawdzić czy lambda jest sprawna? (wytłumaczcie jak kompletnemu laikowi )

Szarpanie - stawiam na cewe albo na czujnik poł wału

No cóż - tak prostymi metodami to możesz ew rezystację obwodu podgrzewania sprawdzić - o ile takowy ma

Sonda L w zależności od ilości O w spalinach daje na wyjściu sygnał +1 do -1 Volt

Z tym że miernikiem z marketu za 10 PLN tego nie zmierzysz - za mała częśtotliwośc próbkowania i pierdoły pokazuje

Tak więc Sondę L można sprawdzic albo oscyloskopem albo miernikiem z prezentacją graficzna pomiaru albo kompem podpiętym do ECU

Napisano
  • Autor

> Szarpanie - stawiam na cewe albo na czujnik poł wału

> No cóż - tak prostymi metodami to możesz ew rezystację obwodu podgrzewania sprawdzić - o ile takowy

> ma

> Sonda L w zależności od ilości O w spalinach daje na wyjściu sygnał +1 do -1 Volt

> Z tym że miernikiem z marketu za 10 PLN tego nie zmierzysz - za mała częśtotliwośc próbkowania i

> pierdoły pokazuje

> Tak więc Sondę L można sprawdzic albo oscyloskopem albo miernikiem z prezentacją graficzna pomiaru

> albo kompem podpiętym do ECU

Podsumowując: Jechać na komputer i będzie wszystko jasne zlosnik.gif W tygodniu podskoczę i dam znać co jest przyczyną ok.gif

Napisano

> Podsumowując: Jechać na komputer i będzie wszystko jasne W tygodniu podskoczę i dam znać co jest

> przyczyną

Ano niestety tak

Ja dawno temu walczyłem starymi metodami z SC iskra była a po podpięciu pod kompa okazało się że owszem - ale nie w fazie i silnik kichał

Napisano

> szarpnięcia=przerwy w przyśpieszaniu przy jeździe ze stałą prędkością

Obstawiam sondę skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Obstawiam sondę

na dniach będe wymieniał. Mamy kogoś kto ma jakieś zniżki w IC? Bo stamtąd będę zamawiał ją.:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.