Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki klocki hamulcowe?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zakupilem jakis czas temu jakies badziewie, piszcza jak swinia.

Co kupic na podmiane?

Jakiej firmy?

Mozecie cos polecic?

Pozdrawiam

Napisano

Textar, Mintex, EBC, Ferodo

Napisano

Ja mam textary i tarcze brembo - nie piszczą w tym zestawie. ok.gif

Napisano

Ja mam oryginalne tarcze i klocki TRW (tył wymieniany jakieś 3 tygodnie temu), nic nie piszczy.

Napisano

Ja mam zestaw, tarcze Mikoda i klocki Textar i jest suuuper, zero piszczenia czy innych odgłosów yay.gif

Napisano

Z doświadczenia na samochodach ciężarowych (częściej wymieniam niż w osobowych) to Ferrodo ODRADZAM -odklejają się okładziny i w dodatku strasznie pylą. Zakładam TRW i mam spokój .

Napisano

Ja miesiąc temu założyłem w tyle klocki Steinhof. Zero pisku, sprawują się zupełnie dobrze.

Napisano

czesc podepne sie pod temat. mam takie pytanie jak rozebrac zacisk tylny w stilo aby wyjac tloczek?

ostatnio hamulec nie odbija(non stop hamuje) i zamowilem zestaw do naprawy. tylko nie wiem jak sie za to zabrac/

Napisano

a na jakiej podstawie oceniasz ..ze sprawują się dobrze pytam ponieważ gotowy jestem wysunąć hipoteze , ze moje ferodo ds performance (jak się nagrzeją potrafią piszczeć) na tyle , sprawują się lepiej .... w sensie do czego zostały stworzone ... czyli do hamowania smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

Zalozylem Textar-y.

Problem znikl.

O dziwi czas operacji 30 min, bardzo szybko jak na pierwszy raz.

Klocki BART, ktore byly zalozone to sam metal, odradzam zakup tego g..!!!

Dzieki za porade:)

Napisano

> Witam!

> Zakupilem jakis czas temu jakies badziewie, piszcza jak swinia.

a jakie to badziewie? Ja mam na przodzie tomexy za 50 zł, a z tyłu harty za te same 50 zł i nic nie piszczy zlosnik.gif Do cywilnej jazdy starcza

Napisano

Założyłem tydzień temu Ferodo Premier na przód, piszczą ? - tak piszczą, szczególnie przy delikatnym naciśnięciu hamulca i w któtkim zakresie - bardziej popiskują niż piszczą.

Ogólnie dla uszu komfort gdyż nie dają o sobie znać jak te już zużyte.

Napisano
  • Autor

Witam!

> a jakie to badziewie?

Bart czy jakos tak, w zoltym pudelku...

• 2 miesiące później...
Napisano

a może ktoś powiedzieć jak to jest , że na niektórych aukcjach piszą ,że klocki pasują tylko do 1,4 ; 1,6 ; 1,9 i 1,8 a na innych tylko do 1,4 i 1,6 lub tylko do 1,8 i 1,9 . To w końcu klocki są uniwersalne w stilo bez względu na pojemność czy jednak różnica jest ?

Napisano

> a może ktoś powiedzieć jak to jest , że na niektórych aukcjach piszą ,że klocki pasują tylko do 1,4

> ; 1,6 ; 1,9 i 1,8 a na innych tylko do 1,4 i 1,6 lub tylko do 1,8 i 1,9 . To w końcu klocki

> są uniwersalne w stilo bez względu na pojemność czy jednak różnica jest ?

jest róznica. Jeden typ klocków będzie w 3D 1.2 1.4 i 1.6 Drugi w 3D 1.8 oraz we (chyba) wszystkich 5D i MW i dizlach 3D, 5D i MW. Trzeci rodzaj w abarthach,

Napisano

> a może ktoś powiedzieć jak to jest , że na niektórych aukcjach piszą ,że klocki pasują tylko do 1,4

> ; 1,6 ; 1,9 i 1,8 a na innych tylko do 1,4 i 1,6 lub tylko do 1,8 i 1,9 . To w końcu klocki

> są uniwersalne w stilo bez względu na pojemność czy jednak różnica jest ?

Tam gdzie mowa o klockach na przód:

1.8 benzyna oraz 1.9MJTD ma takie same klocki,

1.2, 1.4, 1.6 ma takie same.

Tył: wszystkie stilo mają takie same.

Pozdrawiam BAS

Napisano

czyli i przód i tył muszę szukać do 1,8 i li tylko te gdzie podają że 1,8 , tylko ciekaw mnie że niekiedy podają w opisach że klocki pasują do 1,2 1,4 i 1,8 czy 1,9!

A może tylne nie mają znaczenia a przednie tak...

Napisano

> czyli i przód i tył muszę szukać do 1,8 i li tylko te gdzie podają że 1,8 , tylko ciekaw mnie że

> niekiedy podają w opisach że klocki pasują do 1,2 1,4 i 1,8 czy 1,9!

Hm,

> A może tylne nie mają znaczenia a przednie tak...

Quote:

Tył: wszystkie stilo mają takie same.

Napisano

> A może tylne nie mają znaczenia a przednie tak...

Pofatyguj się i łaskawie przeczytaj mój post zaraz nad Twoim.

Pozdrawiam zirytowany BAS

Napisano

fakt musieliśmy je pisać przwie jednocześnie ale twoja odpowiedź weszła wtrakcie pisania mojego pytania 20.GIF

A przy okazji : miałem zapieczone tylnie i są prawie zjechane - przy naprawie kapcia zauważyłem , że nają jakieś 2-3 mm więc przy okazji przesmarowania będę je wymieniał. Czy przednie mimo że są jeszcze całkiem całkiem też należy zmienić czy nie koniecznie ?

Napisano

> fakt musieliśmy je pisać przwie jednocześnie ale twoja odpowiedź weszła wtrakcie pisania mojego

> pytania

smile.gif

> A przy okazji : miałem zapieczone tylnie i są prawie zjechane - przy naprawie kapcia zauważyłem ,

> że nają jakieś 2-3 mm

Tylko nie zdziw się, że nowe klocki też gigantyczne nie będą.

> więc przy okazji przesmarowania będę je wymieniał.

smile.gif

> Czy przednie mimo że

> są jeszcze całkiem całkiem też należy zmienić czy nie koniecznie ?

Nie trzeba, nie ma tu bezpośredniego związku. Jak dobrze hamuje i ma jeszcze mięsko to nie psuć, nie ruszać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

a DENCKERMANN nadawać sie będzie czy lipa to jakaś ?

Podziękował palacz.gif

Napisano

> A przy okazji : miałem zapieczone tylnie i są prawie zjechane - przy naprawie kapcia zauważyłem ,

> że nają jakieś 2-3 mm więc przy okazji przesmarowania będę je wymieniał. Czy przednie mimo że

> są jeszcze całkiem całkiem też należy zmienić czy nie koniecznie ?

Jak są całkiem całkiem to daj sobie na razie z nimi spokój.

Za to jeśli miałeś zapieczone z tyłu to sprawdź jeszcze grubość tarcz, bo może je też warto wymienić przy okazji.

Napisano

no to faktycznie przednie odpuszczę . Zapieczone miałem tylnie i te wymienię . Co do tarcz to te klocki były dla nich pierwsze - wymieniałem poprzednio wszystko więc wyglądają nieźle . Objaw byłtaki jak te opisywane szeroko na forum . Przy dłuższej jeździe - tylko na trasie po jakimśczasie pojawiało się piszczenie i felgi się grzały . Jak na moment szarpnąłem ręcznym to na chwilę pisk ustawał ale potem wracał...

Napisano

> W tym poście kliknij w pierwszy link tj. TRW.

sorry ale nie widzę związku

Napisano

> sorry ale nie widzę związku

Są tam opisane moje problemy z hamulcami a konkretnie z przegrzewaniem się klocków, jest tam także opisany test jaki przeprowadziłem na klockach TRW i jego wyniki czyli: mimo, że leciał dym z klocków to nadal hamulce działały a to dość ważne, dla mnie ważniejsze niż to, że niestety TRW mają tendencję do popiskiwania.

Pozdrawiam BAS

Napisano

ale ja nie mam problemów z hamowaniem ani nie wyczułem żadnych drgań i co to ma do klocków DENCKERMANN

Napisano

> ale ja nie mam problemów z hamowaniem ani nie wyczułem żadnych drgań i co to ma do klocków

> DENCKERMANN

Ma tyle, że nie masz problemów, ale nie wiadomo czy z Denckermann'em nie będziesz miał(fakt, że ma to znaczenie tylko jeśli chodzi o przód). W przypadku TRW wiem, że są to dobre klocki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tam gdzie mowa o klockach na przód:

> 1.8 benzyna oraz 1.9MJTD ma takie same klocki,

A figę. 1,9 16V mają jeszcze inne klocki, w dieslach 8V są takie jak w 1,8.

Napisano

> A figę. 1,9 16V mają jeszcze inne klocki, w dieslach 8V są takie jak w 1,8.

Masz rację, z przodu mogą być inne, z tyłu są takie same.

Pozdrawiam BAS

Napisano

w katalogu boscha sa dawa rodzaje na tyl hmm.gif tak zapewnia sklep

Napisano

> w katalogu boscha sa dawa rodzaje na tyl tak zapewnia sklep

W katalogu TRW widzę tylko GDB1485 na tył bez względu na silnik czy nadwozie.

EDIT: Może w katalogu bosch'a są też szczęki na tył do wersji z bębnami(występowała/występuje taka w przyrodzie na rynek zdaje się Brazylijski), która w EU nigdy nie występowała i szanse spotkania takiego auta w EU są równe zeru?

Pozdrawiam BAS

Napisano

no nie pytalem o klocki--bo mam boscha z pierwszego montazu--stwierdzili ze sa w katalogu dwa rodzaje hmm.gif

Napisano

> no nie pytalem o klocki--bo mam boscha z pierwszego montazu--stwierdzili ze sa w katalogu dwa

> rodzaje

Tu masz katalog TRW, nie widzę, żeby na tył był więcej niż 1 rodzaj klocków, więc wątpię, żeby były.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zakup dokonany - wybór padł na TEXTAR-y - przyzwoita cena i dobre opinie . A wie ktoś może czy Stilak sygnalizuje jakimś komunikatem czy kontrolką , że przednie kloce się kończą (skoro są wyposażone w czujniki)??

Napisano

> Stilak sygnalizuje jakimś komunikatem czy kontrolką , że przednie kloce się kończą (skoro są

> wyposażone w czujniki)??

Instrukcja obsługi strona 158.

284203659-ak-hamulcez.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352509776815_thumb.jpg

Napisano

> Instrukcja obsługi strona 158.

Dzięki ale właściwie bardziej miałem na myśli czy jest to w każdym stilaku montowane w standardzie niezależnie od wersji...

PS.co masz za instrukcję - w mojej (PDF)na 158 jest opis bagażnika.

Napisano

> Dzięki ale właściwie bardziej miałem na myśli czy jest to w każdym stilaku montowane w standardzie

> niezależnie od wersji...

> PS.co masz za instrukcję - w mojej (PDF)na 158 jest opis bagażnika.

Najnowsza z www. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Najnowsza z www.

dzięki - przyda się;)

"LAMPKA SYGNALIZACYJNA(JEŻELI JEST W ZESTAWIE) ZAPALI SIĘ JEŻELI..."

Tak piszą w mojej instrukcji , a to sugeruje że jednak nie w każdym egz. czujnik taki jest palacz.gif

Napisano

> Instrukcja obsługi strona 158.

> Pozdrawiam BAS

czy te kabelki co się pałentają koło hamulców z przodu to nie są aby czasem od tych czujników?

Napisano

> czy te kabelki co się pałentają koło hamulców z przodu to nie są aby czasem od tych czujników?

z tego co wiem, kabel do czujnika jest tylko przy kole z przodu po stronie kierowcy. widać go jak się skręci koła w lewo i popatrzy od przodu.

Napisano

> z tego co wiem, kabel do czujnika jest tylko przy kole z przodu po stronie kierowcy. widać go jak

> się skręci koła w lewo i popatrzy od przodu.

...i ma taką podłużną wtyczkę?

Napisano

> ...i ma taką podłużną wtyczkę?

az tak długo się temu nie przyglądałem zlosnik.gif

Ale chyba tak hmm.gif

Napisano

rozumiem ze watpisz,ale przed chwila bylem w tym sklepie--katalog ATE i katalog BOSCH nie maja watpliwosci--pokazuja klocki do maja 2005 i po maju 2005--roznia sie gruboscia--te starsze 15,8mm mlodsze modele 17,6--ja mam sierpien 2005--bede musial sprawdzic oznaczenia na klocku(jesli sa ) i pomierzyc zacisk i tarcze dla spokoju---a tak na merginesie na tej aukcji http://allegro.pl/klocki-bosch-tyl-mito-bravo-multipla-stilo-delta-i1217523784.html wyskakuje jeszcze inaczej -16,5mm hmm.gif

Napisano

czyli mało że nie wszystkie mają sygnalizację zużycia klocków to przednie występują tylko z czujnikami (!!!) , to jeszcze zarówno przednie jak i tynie różnią się zależnie od silnika i jeszcze rocznika !? Cały fiat - nic dodać nic ująć - bez numeru nadwozia nie kupisz gumki do wycieraczki bo co miesiąc wprowadzali jakieś innowacje:P

Ciekawe tylko czy moje zakupione kloce będą pasowały skoro nikt nie chciał ode mnie n-ru nadwozia...

Napisano

> czyli mało że nie wszystkie mają sygnalizację zużycia klocków to przednie występują tylko z

> czujnikami (!!!) , to jeszcze zarówno przednie jak i tynie różnią się zależnie od silnika i

> jeszcze rocznika !? Cały fiat - nic dodać nic ująć - bez numeru nadwozia nie kupisz gumki do

> wycieraczki bo co miesiąc wprowadzali jakieś innowacje:P

> Ciekawe tylko czy moje zakupione kloce będą pasowały skoro nikt nie chciał ode mnie n-ru

> nadwozia...

Histeryzujesz, do swojego stilo kupuję na przód GDB1483 a na tył GDB1485 i tyle.

W życiu nie przyszło mi do głowy sprawdzać po nr nadwozia, zwyczajnie sprawdziłem sobie w katalogu TRW jakie potrzebuję, zadzwoniłem do auto-samu, poprosiłem o zamówienie i po sprawie.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.