Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator Bosch Silver 60 Ah czy Centra Futura 64 Ah ?

Featured Replies

Napisano

Witam

zamierzam zakupić akumulator w cenie ok. 320zł

Bosch Silver 60Ah 540A (2 lata gwarancji)

lub

Centra Futura 64Ah 640A (3 lata gwarancji)

W lipcu 2009 kupowałem dla znajomej do Daewoo Lanos Centra Futura 64Ah i wszystko jest OK, bardzo dobrze sprawował się przy temp. nawet -20/-30 C

Tymczasem, kiedy ostatnio chciałem sobie zakupić taką samą Centre do swojego Daewoo, to znajomy sprzedawca poinformował mnie, że już tego "gówna" nie sprzedaję z powodu licznych reklamacji, dlatego teraz zamawia tylko Bosch zwykłe oraz Silver.

Zasięgałem też opinii u znajomych oraz na innych forach i zdania są tam podzielone, ponadto na forach w większości opinie były sprzed 1-2 lat. Centra z Futurą miała akcję serwisową z powodu jakieś wady, zwykły Bosch produkowany jest chyba w Rumunii...

Może coś się zmieniło od tamtej pory ?

Nie wiem co wybrać, dlatego proszę Was o jakieś opinie, sugestie....

Napisano

> Witam

> zamierzam zakupić akumulator w cenie ok. 320zł

> Bosch Silver 60Ah 540A (2 lata gwarancji)

> lub

> Centra Futura 64Ah 640A (3 lata gwarancji)

> W lipcu 2009 kupowałem dla znajomej do Daewoo Lanos Centra Futura 64Ah i wszystko jest OK, bardzo

> dobrze sprawował się przy temp. nawet -20/-30 C

> Tymczasem, kiedy ostatnio chciałem sobie zakupić taką samą Centre do swojego Daewoo, to znajomy

> sprzedawca poinformował mnie, że już tego "gówna" nie sprzedaję z powodu licznych reklamacji,

> dlatego teraz zamawia tylko Bosch zwykłe oraz Silver.

> Zasięgałem też opinii u znajomych oraz na innych forach i zdania są tam podzielone, ponadto na

> forach w większości opinie były sprzed 1-2 lat. Centra z Futurą miała akcję serwisową z powodu

> jakieś wady, zwykły Bosch produkowany jest chyba w Rumunii...

> Może coś się zmieniło od tamtej pory ?

> Nie wiem co wybrać, dlatego proszę Was o jakieś opinie, sugestie....

Varta Silver-mam taki już 7 lat i ciągle kręci.

Napisano
  • Autor

> Varta Silver-mam taki już 7 lat i ciągle kręci.

Też myślałem o akumulatorach Varta, ale ciężko dostać Varta Silver z L+ a ceny od 345 zł

Napisano

> Witam

> lub

> W lipcu 2009 kupowałem dla znajomej do Daewoo Lanos Centra Futura 64Ah i wszystko jest OK, bardzo

> dobrze sprawował się przy temp. nawet -20/-30 C

> Tymczasem, kiedy ostatnio chciałem sobie zakupić taką samą Centre do swojego Daewoo, to znajomy

> sprzedawca poinformował mnie, że już tego "gówna" nie sprzedaję z powodu licznych reklamacji,

> Zasięgałem też opinii u znajomych oraz na innych forach i zdania są tam podzielone, ponadto na

> forach w większości opinie były sprzed 1-2 lat. Centra z Futurą miała akcję serwisową z powodu

> jakieś wady, zwykły Bosch produkowany jest chyba w Rumunii...

> Może coś się zmieniło od tamtej pory ?

ja sie nie znam,ale jak mi 3 centry padły...

a gwarancja nie obejmuje zuzycia sciana.gif tak mi serwis napisal...

to marka ta odeszla u mnie w zapomnienie...

teraz mam bosch silver ale niecaly rok,wiec trudno cos powiedziec...

Napisano

> Bosch i Varta to to samo

obawiam sie ze nie smile.gif

jak nie mozesz dostac Varty to poszukaj Quand to jest aku robiony na podzespolach Varty nieco tanszy i rownie dobrze sie spisujacy smile.gif

oryginalna Varta przejezdzila 8 lat smile.gif i nic jej nie bylo druga jezdzi 6 roki tez nie iwdac zeby cos jej dolegalo, Quand ma 3 i przejscia z ciezko zapalajacym dieslem i daje rade smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

ja z cala pewnoscia moge polecic akumulatory Centra Plus ( nie zadne Futury i takie wynalazki)rowniez bardzo dobre Austriackie firmy Banner ( w zeszlym roku kupywalem 220zl za 64Ah) i do tego Topla i Moll

zobacz ktory z tych firm bedzie odpowiedni dla Ciebie cenowo i taki kup bedziesz na bank zadowolony

a Bosch, Varta, Futura to niestety drogie przereklamowane juz produkty nie najlepszej jakosci

Napisano

W moim aucie centra futura jest już 6 rok i spisuje się znakomicie...

Przez ten czas nigdy nie była choćby doładowywana prostownikiem.

Ja polecam Centra Futura waytogo.gif

Napisano

> Witam

> lub

Nie chciałbym przekonywać Cię, że akumulatory Boscha są kiepskie, na podstawie tylko moich złych doświadczeń z tą marką, ale widzę, że wszyscy potwierdzają moją opinię.

W poprzednim aucie Bosch Silver S5 52 Ah 520A wytrzymał półtora roku - po 2, 3 dniowym postoju napięcie spadało do ok. 10 V, uruchomienie silnika było niemożliwe. Wbudowany areometr pokazywał czas kolor zielony, prawdopodobnie padła tylko 1 cela, po krótkim doładowaniu automatycznym prostownikiem udawało się odpalić silnik. Instalacja elektryczna w samochodzie była w porządku - pobór prądu na postoju przy włączonym alarmie (zresztą w garażu i tak nie włączam alarmu) nie przekraczał 20 mA, napięcie ładowania bez obciążenia 14,2 V, pod obciążeniem 13,9 V (alternator miał moc ponad 1,1 kW). Akumulator nie był nigdy całkowicie rozładowany.

Napisano

> lub

Miałem dwie centry futury, obie padły mniej więcej po dwóch latach od zakupu frown.gif Jedna w Lancii Kappie używanej praktycznie tylko na trasach, druga w punto z którego korzystam na codzień po mieście i okolicach. Dwa różne sposoby eksploatacji, wynik podobny, W obu samochodach oczywiście sprawna instalacja elektryczna, a samochody używane regularnie więc nie było rozładowań do zera w wyniku długich postojów. Dla porównania kupiony w tym samym czasie akumulator z NorAuto do drugiego punto podobnie używanego wytrzymał na razie 4 lata. Bosha silver używałem kilka lat temu, z tego co pamiętam wymieniony był po 4-5 latach, nie wiem jak teraz z ich jakością. Ja przerzuciłem się na ZAP'y i na razie ok.

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim za odp,

W lipcu 2009 płaciłem za Centra Futura 64Ah ~295zł, dziś byłem w tym samym sklepie co kupowałem i teraz taki sam aku kosztuje aż 340zł boje_sie.gif

Varta Silver 63Ah (z L+) na zamówienie ~400zł

Dalej nie wiem co robić, chyba w ostateczności kupie jakiegoś zwykłego Banera czy ZAPa za ok. 200zł.

Kilka lat temu kupiłem auto, które miało zamontowany nowy aku - chyba najtańszy z możliwych z hipermarketu (60 Ah i tylko 480 A. Myślałem, że długo nie wytrzyma i po zimie będę musiał szukać innego, nie miałem do niego żadnej gwarancji. Tymczasem, używałem go przez 3 lata bezproblemowo. Należy chyba stwierdzić, że zakup akumulatora to jest zawsze loteria.

Napisano

> bezproblemowo. Należy chyba stwierdzić, że zakup akumulatora to jest zawsze loteria.

Wyszedłem z podobnego założenia ... wolę wymienić wcześniej, nawet trochę przedwcześnie, niż liczyć na bardzo długą eksploatację jakiegoś (niby) super modelu.

Napisano

Po serii nieudanych zakupów Centr przesiadłem się na najtańsze akumulatory. Wytrzymują podobnie - 3 lata a cena o połowę niższa.

Napisano

Jeżeli masz sprawny układ elektryczny, dobre ładowanie kup tani akumulator i kilka lat Ci posłuży, czy to będzie bosh czy centra czy banner, ja czytając fora i na własnych doświadczeniach stwierdzam, że już nie robi się akumulatorów które będą sprawne 10lat czy więcej bo to się po prostu nie kalkuluje.

Co do futury moje doświadczenia są takie, wytrzymała u mnie 3 lata i nie nadawała się do dalszej bezproblemowej eksploatacji, reklamowałem w sklepie ale mój błąd zostałem zbyty, nie wiem czy reklamacja coś by dała, po prostu akumulator się zużył.

Zauważ, że dają 3 lata na Futurę, ale w warunkach gwarancji, nie dotyczy pojazdów użyteczności publicznej typu karetki, taxi itp., bo tam częsty jest rozruch silnika, to mówi na ile taki akumulator jest "obliczony" jeżeli chodzi o żywotność.

W moim przypadku to jest diesel, gdzie rozrusznik niestety bierze 2x więcej prądu przy rozruchu niż powinien, był u mechanika i dalej to samo, tulejki były nie zatarte (poza jedna podejrzaną i wymienioną), pomogłaby pewnie wymiana na nowy.

Do tego ładowanie mam w normie ale sięga min. normy, w takich warunkach wytrzymała centra 3lata co jest wynikiem niezłym.

Teraz mam Banera z najniższej półki, po niecałym roku użytkowania już widzę, uszczerbki na "jakości elektrolitu", ale nauczony doświadczeniem w zimie co miesiąc podładowuje, latem rzadziej.

Natomiast brat ma Future już 4 rok idzie, gdzie auto jest jeżdżone na krótkich trasach, akumulator w doskonałym stanie, ładowanie brat ma aż za dobre tj przy włączonych światłach i dmuchawie na 1 biegu, napięcie na klemach mierzone wynosi 14,8V akumulator jest więc cały czas porządnie doładowany, a akumulatory rozruchowe właśnie taki stan rzeczy lubią i w takich warunkach działają najdłużej (jeżeli są możliwie w maksymalnym stopniu naładowane).

Oczywiście sytuacje u brata ratuje to, że jak zaznaczyłem jeździ z raz w tygodniu może dwa i na trasach rzędu kilku, do kilkunastu km, rzadko dłuższa trasa, w innym wypadku pewnie by w końcu przy takim ładowaniu "zagotował akumulator" i nie wróżyłbym mu długiej żywotności.

Futur ma wg. mnie jedną mocną zaletę, jest nią cena, przynajmniej na alledrogo itp. w przypadku diesli to jest opłacalny biznes bo jak ktoś potrzebuje minielektrowni to taką futurę z prądem rozruchowym rzędu 700A można kupić w cenie około 300pln, innych firm akumulatory z wyższej pułki (analogicznie do Centry Futury) należy przygotować kwotę przynajmniej 400-500pln.

pzdr.

Napisano

Varta Silver i Blue - polecam! :-)

Napisano

jak do swojego kupiłem jakiegoś ZAP Piastów 72Ah \ 680A , i nie narzekam , zresztą w przypadku aku wychodzę z założenia jak dobrze trafisz to będzie działał , i jakby się dało to bym kupił nawet z marketu jakiegoś Jenoxa wink.gif

Napisano

a o Centre Plus sie pytales jest tansza i zlego slowa nie moge powiedziec mialem 2szt. i kazda po 6 lat dzialala bezproblemowo, w nizszej cenie to tylko Bannera albo czerwona Tople gadalem z ludzmi co akumulatorami handluja i naprawde dobre akumulatory ilosc reklamacji jest znikoma, bo te firmy je produkuja a nie ciagna chinszczyzne i naklejaja nalepki

BlackNight moze u Ciebie z ta elektryka jest cos skopane bo ja mam tego samego Bannera od roku i problemow z nim zadnych, ani razu go nie doladowywalem (czy to zima czy to lato wsiadam odpalam jade)

Napisano

> zamarzł i rozsadził się przy 15 stopniach mrozu

Aku zamarza wtedy, gdy jest nie do końca doładowany. Im bardziej jest rozładowany, tym słabszy jest kwas w środku i wcześniej zamarza.

Napisano

> BlackNight moze u Ciebie z ta elektryka jest cos skopane bo ja mam tego samego Bannera od roku i

> problemow z nim zadnych, ani razu go nie doladowywalem (czy to zima czy to lato wsiadam

> odpalam jade)

Wiesz akumulator sprawuje się bez zarzutu, tak jak pisałem ładowanie mogłoby być lepsze, i ten nieszczęsny rozruch powoduje bardzo duży pobór prądu, zimą na mrozie przeszło 400A przy rozruchu, to jest praktycznie zwarcie dla akumulatora, później nie ma czasu się doładować na trasie rzędu kilkunastu km.

Prąd upływu mam poniżej 20mA, a już po tygodniu, dwóch napięcie na klemach akumulatora mam rzędu 12,4 - 12,5V w spoczynku, powinien mieć przynajmniej najlepiej 12,65V.

Należy nadmienić, że mój Banner po naładowaniu, jak nie jest używany trzyma napięcie, jest ok.

Taki stan akumulatora u mnie jak się utrzymuje przez dłuższy czas nie może dobrze wypływać na żywotność akumulatora, to są akumulatory rozruchowe, one lubią być naładowane w 100% wtedy ich żywotność jest długa.

Najpierw rozruch później świece żarowe robią swoje, świece grzeją przez 3min chyba, że wcześniej temp. cieczy chłodzącej osiągnie 70C.

Dla przykładu podam, że dziś robiłem pomiar i przy włączonych światłach, przez pierwsze 3min w instalacji płynął prąd rzędu ~70A, alternator mam 70A ale wiadomo, że o ile po tylu latach jest w stanie tyle z siebie dać to przy max obrotach, wiadomo, że na takich się nie jeździ, więc u mnie bilans jest mocno ujemny przy uruchomieniu silnika,

Jak wyłączyły się świece pobór spadł o jakieś 40-45A. W planach następne świece są polskiej iskry, ceramiczne, już nawet chciałem kupić na zapas bo za rok wymiana, ale nawet producent aktualnie nie miał na stanie, ich temp. jest wyższa, a prąd zdecydowanie mniejszy, wg. producenta jedna świeca szczytowy prąd poboru ma na poziomie 5A czyli komplet to by było 20A.

pzdr.

Napisano

> zamarzł i rozsadził się przy 15 stopniach mrozu

a pamięta kolega wątek o pokrowcach na akumulator hmm.gif

jak by był pokrowiec to by nie rozsadziło aku

mojemu koledze też wydęło aku

Napisano

Kierowanie się zdaniem sprzedawcy to ostatnia rozsądna rzecz

On zachwali ci to na czym ma największa przebitkę - a co dla Ciebie za różnica - kupujesz i już - padni - to oddasz do reklamacji

Napisano

Centra Futura od 3 lat w dieslu bez zastrzeżeń, bez doładowywania. W poprzednim aucie też Futura była.

Napisano

Jenox - nawet ni ewiem co to jest, ale siedzi prawie 9 lat i bezproblemowo wytrzymał tegoroczną zimę. Auto odpalało na dotyk.

Napisano
  • Autor

> Dalej nie wiem co robić, chyba w ostateczności kupie jakiegoś zwykłego Banera czy ZAPa za ok.

> 200zł.

Witam ponownie

kupiłem dziś w sklepie internetowym akumulator Autocraft 55Ah 480A za 160zł (na Alllegro ten sam gość sprzedaje go za 165zł). Z wysyłką wyszło 180zł. Mam aerometr i automatyczny elektroniczny prostownik więc co miesiąc będę go przeglądał i myślę że trochę wytrzyma. Może jest robiony na chińskich surowcach i ile wytrzyma - zobaczymy, ale jak do 2 lat to będę bardzo zadowolony, bo to jest prawie połowa ceny Bosch Silver 60 Ah czy Centra Futura 64 Ah.

Myślałem jeszcze, aby kupić przez Allegro Nord Star (z grupy ZAP), ale wczoraj cena Nord Star 60 Ah skoczyła ze 166 na 205zł !!! Pisałem do gościa i ten pisze, że "niestety akumulatory z wcześniejszej dostawy po starych cenach już nam się skończyły..." confused.gif

Ostatnio sporo naczytałem się o akumulatorach i przeprowadziłem też lokalny wywiad środowiskowy i należy stwierdzić, że te markowe z górnej półki bywają także wadliwe (nawet w nowszych autach, przy sprawnej instalacji i osprzęcie elektrycznym, w autach normalnie użytkowanych). Jak komuś trafi się kupić aku dobry i świeży to wytrzyma nawet 5-6 lat...

Dzięki serdeczne za te wszystkie cenne opinie i sugestie....

Pozdrawiam,

binges

Napisano

ok.gif

Miałem CF w golfie przez prawie 3 lata. Auto sprzedałem z bezproblemowo działającym aku. Jak kupowałem to dostałem do aku assistance na 3 lata - w tym holowanie auta, które nie odpali czy jakoś tak.

PZDR

Napisano

ja polecam Bosch Silver , mam go już 6 lat , u mnie aku ma pojemnośc 36Ah i kręci 2 litrowym silnikiem zadne mrozy mu nie straszne. A do tego samochód nie raz w zime to ma i 2-3 tygodnie stania bo jeżdzę służbówką .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.