Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińczycy biorą FSO

Featured Replies

Napisano

> w Polsce juz nic nie jest panstwowe,

> chyba ze z nazwy

ja pracuje w państwowej

Napisano

> Nie ma takiej szansy.

Jest i to bardzo duża.

Byłeś ostatnio w Chinach?

Znasz zasady panujące w ich przemyśle?

Wiesz jaki mają potencjał kapitałowy?

Napisano

> Jest i to bardzo duża.

> Byłeś ostatnio w Chinach?

> Znasz zasady panujące w ich przemyśle?

> Wiesz jaki mają potencjał kapitałowy?

Nie,nie ma.Nie w tym wydaniu jaki sugerują doniesienia czyli Cheryy QQ.Matiz był jakościowo i technicznie dobrym autkiem które miało trochę pecha być produkowane przez koncern który skończył tak jak skończył(a powody jego żałosnego końca nie miały wiele wspólnego z jakością ich wyrobów) Chery QQ to kupa technologicznie i jakościowo przestarzałego złomu.

Napisano

> Ukraińcy to nie Rosjanie.

Ja mowie o radzieckich, nie rosyjskich rekach. A do radzieckich zaliczaja sie i "...wycze" i "...owy".

Napisano

> Jak dostanie homologację i względną cenę, to się możesz zdziwić...

Matiz w 2006r-2008r miał homologację i najlepszą cenę w segmencie (biorąc pod uwagę wyposażenie) i co? Sprzedawało się kilkaset sztuk rocznie...

Ale prawda- Polakom wystarcza np. zmiana naklejki firmowej żeby się rzucić na towar wink.gif

Napisano

> Czyli identycznie jak w europejskiej wersji Tico. Układ sprawdzony w działaniu A w ogóle skąd te

> rewelacje, że jeden przewód? Ja mam inne dane... zresztą w przypadku ABS nie miałoby to sensu

> Katalog przewodów hamulcowych Chery QQ

Mialm auto gdzie abs dzialal tylko na przednia os wiec nie dokonca tak bez sensu

Napisano

> Matiz w 2006r-2008r miał homologację i najlepszą cenę w segmencie (biorąc pod uwagę wyposażenie) i

> co? Sprzedawało się kilkaset sztuk rocznie...

> Ale prawda- Polakom wystarcza np. zmiana naklejki firmowej żeby się rzucić na towar

Mówię raczej o połowie ceny Matiza ok.gif

Napisano

> .Matiz był jakościowo i

> technicznie dobrym autkiem które miało trochę pecha być produkowane przez koncern który

> skończył tak jak skończył(a powody jego żałosnego końca nie miały wiele wspólnego z jakością

> ich wyrobów) Chery QQ to kupa technologicznie i jakościowo przestarzałego złomu.

Wydaje mi się, że jak zaczną już coś produkować na Europę i w Europejskiej fabryce, to raczej będzie już to pojazd technicznie i jakościowo przystosowany do wyższych standardów jakościowych i wytrzymałościowych.

Oni doskonale zdają sobie sprawę z tego, że w tym przypadku falstart jest wyjątkowo niewskazany.

Co innego auto "sloganowo Chińskie" z Chin, a co innego Chińskie produkowane w Europie dla Europejskiego klienta.

Napisano

> Mówię raczej o połowie ceny Matiza

Połowy to raczej nie, ale znaczna różnica pewnie będzie.

O ile będzie.

Napisano

> Ukraińcy chcą sprzedać FSO Chińczykom. Żółtki chcą tam produkować swoją podróbę Matiza.

> Jak ta fabryka nisko upadła !!!

> żródło

Może w końcu matiziaki doczekają normalnych, czterocylindrowych silników o ludzkiej pojemności. rotfl.gif

Napisano

> Wiesz, chyba nie wszyscy tam tacy be?

> Tu bym rozdzielił "operatywnych", od normalnych pracowników.

> Właściciel który dba o swoją kieszeń i ma kadrę zarządzającą na odpowiednim poziomie, szybko zrobi

> z tym porządek.

człowieku ! zejdx na ziemie !!!

tym dziadostwem (fso) nawet koreańczycy nie zarządzali , lecz związki zawodowe, a umowy były resortowe nie rynkowe....

ponad 20 lat pracuje w rzemiośle , i wszystkie związki zawodowe bym zlikwidował !!! bo jest to utrzymywanie , sztuczne, bandy nierobów na utrzymanie , tych nierobów płaca nie tylko związkowcy , ale cały kraj i dlatego sa do uśpienia , natychmiast !!!

Napisano

> Wydaje mi się, że jak zaczną już coś produkować na Europę i w Europejskiej fabryce, to raczej

> będzie już to pojazd technicznie i jakościowo przystosowany do wyższych standardów

> jakościowych i wytrzymałościowych.

> Oni doskonale zdają sobie sprawę z tego, że w tym przypadku falstart jest wyjątkowo niewskazany.

> Co innego auto "sloganowo Chińskie" z Chin, a co innego Chińskie produkowane w Europie dla

> Europejskiego klienta.

Zgoda,ale na razie mówimy o szansach rzeczonego modelu bo o nim póki co słychać.Dwa,jeśli zaczną produkować auta jak to nazwałeś "przystosowane" do europejskiego rynku,i będą je robić,było nie było,w Europie to cena też zacznie zbliżać się do europejskiej,cudów nie ma.Chyba że zastosują dumping,stać ich na to,owszem ale w takim wypadku inwestowałbym raczej w kancelarie prawnicze obsługujące europejskie koncerny. wink.gif

Napisano

> człowieku ! zejdx na ziemie !!!

Jestem, jestem.

> tym dziadostwem (fso) nawet koreańczycy nie zarządzali , lecz związki zawodowe, a umowy były

> resortowe nie rynkowe....

Teraz przejęcie ma nastąpić na poziomie zakupu akcji, a nie akcji naprawczej, restrukturyzacji, prywatyzacji itp.

> ponad 20 lat pracuje w rzemiośle , i wszystkie związki zawodowe bym zlikwidował !!! bo jest to

> utrzymywanie , sztuczne, bandy nierobów na utrzymanie , tych nierobów płaca nie tylko

> związkowcy , ale cały kraj i dlatego sa do uśpienia , natychmiast !!!

Zgoda. Ale te związki może szybko nowy właściciel załatwić.

Przykład.

Nowy inwestor kupuje wszystko.

Stawia w stan likwidacji wszystko w obecnym kształcie i tworzy nową firmę na jej podstawie.

W wielu przypadkach nawet wziąwszy pod uwagę koszta zamknięcia i otwarcia nowej firmy, bilans jest dodatni.

Tzn pozbywa się złych struktur i balastu.

A ktoś kto wykłada miliony, to wie w co wchodzi.

A FSO nie ma zbyt wielu dróg wyboru.

Tak jak ktoś wcześniej powiedział są związki i związki.

Jedne są dla pracowników inne dla członków zarządu związku.

Pierwszym zależy na kompromisie interes pracownika - firmy, drugim tylko na swoim.

Napisano

> Zgoda,ale na razie mówimy o szansach rzeczonego modelu bo o nim póki co słychać.

Właśnie. Póki co fantazjujemy.

Dwa,jeśli zaczną

> produkować auta jak to nazwałeś "przystosowane" do europejskiego rynku,i będą je robić,było

> nie było,w Europie to cena też zacznie zbliżać się do europejskiej,cudów nie ma.

Noo, nie do końca.

Chyba że

> zastosują dumping,stać ich na to,owszem ale w takim wypadku inwestowałbym raczej w kancelarie

> prawnicze obsługujące europejskie koncerny.

Każdy kij ma dwa końce.

W Chinach też te koncerny pozywające mogą przyciszyć, a póki co to Chiny najbardziej dynamicznie rozwijający się rynek motoryzacyjny świata. Zaryzykowali by?

Wiedząc że Chińczycy zdają sobie doskonale sprawę ze swoje pozycji!

Napisano

> Właśnie. Póki co fantazjujemy.

> Dwa,jeśli zaczną

> Noo, nie do końca.

> Chyba że

> Każdy kij ma dwa końce.

> W Chinach też te koncerny pozywające mogą przyciszyć, a póki co to Chiny najbardziej dynamicznie

> rozwijający się rynek motoryzacyjny świata. Zaryzykowali by?

> Wiedząc że Chińczycy zdają sobie doskonale sprawę ze swoje pozycji!

Jak pokazują wyroki europejskich sądów blokujące sprzedaż chińskich plagiatów,są skłonni ryzykować. zlosnik.gif Tak naprawdę nie ryzykują,bo chiński przemysł motoryzacyjny to nie jest jakiś jeden państwowy solidarny monolit,rzucaniu kłód pod nogi jednemu chińskiemu koncernowi inne chińskie koncerny tylko przyklaskują. wink.gifKapitalizm.

Napisano
  • Autor

> człowieku ! zejdx na ziemie !!!

> tym dziadostwem (fso) nawet koreańczycy nie zarządzali , lecz związki zawodowe, a umowy były

> resortowe nie rynkowe....

> ponad 20 lat pracuje w rzemiośle , i wszystkie związki zawodowe bym zlikwidował !!! bo jest to

> utrzymywanie , sztuczne, bandy nierobów na utrzymanie , tych nierobów płaca nie tylko

> związkowcy , ale cały kraj i dlatego sa do uśpienia , natychmiast !!!

Pogląd XIX-wiecznego rasowego kapitalisty - pracownik ma o nic się nie upominać, zamknąć twarz, pracować najlepiej za pół darmo, a jak się nie podoba to kopa w d... i won.

Kodeks pracy też byś zlikwidował?

Napisano

> Pogląd XIX-wiecznego rasowego kapitalisty - pracownik ma o nic się nie upominać, zamknąć twarz,

> pracować najlepiej za pół darmo, a jak się nie podoba to kopa w d... i won.

> Kodeks pracy też byś zlikwidował?

Hmmm, kolega zwiazkowiec? zlosnik.gif

Ty chyba nie wiesz o czym piszesz w kontekscie FSO hehe.gif

Aczkolwiek za chwile te zwiazki beda tam dalej protestowac tyle, ze za darmo hehe.gif

Jakos sporo firm obywa sie bez tego reliktu i wszystko dziala jak nalezy ok.gif

Napisano

> Jakos sporo firm obywa sie bez tego reliktu i wszystko dziala >jak nalezy

pokaż jedną taką prywatną firmę która postępuje zgodnie zkodeksem pracy bo ja takich nie znam.

Napisano
  • Autor

> Hmmm, kolega zwiazkowiec?

> Ty chyba nie wiesz o czym piszesz w kontekscie FSO

Nie związkowiec, ale z FSO związany w przeszłosci rodzinnie - żona pracowała do 2001 roku. I wiem o czym piszę.

Napisano

> pokaż jedną taką prywatną firmę która postępuje zgodnie zkodeksem pracy bo ja takich nie znam.

Np ta w ktorej pracuje zlosnik.gif

Tylko jeszcze trzeba zdefiniowac co dla Ciebie jest prywatne zlosnik.gif

Napisano

> Np ta w ktorej pracuje

> Tylko jeszcze trzeba zdefiniowac co dla Ciebie jest prywatne

posiadające właściciela innego niż pańswto, gmina...itp.

Napisano

> pokaż jedną taką prywatną firmę która postępuje zgodnie zkodeksem pracy bo ja takich nie znam.

to mało znasz.

Jak juz wspomniałem, jestem behapowcem, mam rozeznanie wsrod wielu róznych firm i twierdzę że oczywiscie, wiele firm i firemek leci w kulki...ale nie wolno uogólniać.

Napisano

> to mało znasz.

ale chyba to nie jest odpowiedź na pytanie:

"pokaż mi jedną prywatną firmę która postępuje zgodnie z kodeksem pracy"? wink.gif

skoro mało znam to chcę poznbać choć... jedną. grinser006.gif

Napisano

> ale chyba to nie jest odpowiedź na pytanie:

> "pokaż mi jedną prywatną firmę która postępuje zgodnie z kodeksem pracy"?

> skoro mało znam to chcę poznbać choć... jedną.

to zapraszam chociażby do siebie sciana.gif

Napisano

> Pogląd XIX-wiecznego rasowego kapitalisty - pracownik ma o nic się nie upominać, zamknąć twarz,

> pracować najlepiej za pół darmo, a jak się nie podoba to kopa w d... i won.

Stane w obronie kolegi Roberta. Ale bez teorii i hasel godnych Jarka i jego kumpla - Gierka. Pracowalem w fabryce samochodow, mialem kolegow zwiazkowcow, widzialem z boku ich zebrania, czytalem tablice ogloszen. I chowajac do kieszeni poglady musze obiektywnie powiedziec, ze zwiazkowcy to najgorsi koledzy i pracownicy. Dlaczego? Czy to banda nierobow? To troche przenosnia bo pracuja. Ale nic ponadto. Zero elastycznosci, zero wysilku - nawet symbolicznego - ponad jego obowiazki. Po prostu w glowie tylko wiecej zarobic i jak najmniej sie narobic. I nie mozna sie dziwic ostremu jezykowi pod adresem zwiazkow. Nikt ich nigdy nie zlikwiduje tak jak nigdy nie beda wieszac mordercow i kastrowac pedofili.

Ja bym zwiazki porownal do zapadnietych studzienek kanalizacyjnych w ulicach. Nikt nie wnioskuje, zeby zlikwidowac kanalizacje, a auta sie niszcza.

Pozdrawiam.

Napisano

> posiadające właściciela innego niż pańswto, gmina...itp.

No to potweierdzam, ze u mnie oraz w wielu firmach moich znajomych ok.gif

Aczkwolwiek nie sa te firemki roznych "badylarzy" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Gdyby nie związki to ludzie w FSO byliby traktowani przez Koreańczyków po koreańsku czyli jak bydło. Tak jak w fabryce LG-Philips w Kobierzycach. Tam doszło nawet do samobójstw. Poczytajcie ten wątek.

Wiele razy żona widziała jak Koreańczyk swojego podwładnego Koreańczyka prał po twarzy, a ten mu się jeszcze za to kłaniał.

Gdy przyjdą Chińczycy i nie poczują presji nad sobą to szybko wprowadzą chiński model pracy. A chyba wiecie jak to wygląda. Myślę, że żaden z Was nie chciałby tak pracować.

Napisano

> Chery QQ to kupa technologicznie i jakościowo przestarzałego złomu.

No ja akurat chciałbym w swoim nieprzestarzałym Matizie mieć taki technologicznie przestarzały licznik jak ma podstawowa wersja QQ wpysk.gif

283962106-Zegary_QQ_standard.jpg

post-76957-14352508893562_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.