Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RAGE RACE

Featured Replies

Napisano

icon_rolleyes.gif> za granica tez robia włamy do aut odpowiada Ci to??

ale co ma piernik do wiatraka?

> kazdemu nie przeszkadza do mom. az sama sytuacja nie dotknie go osobiscie

> mysle ze gdyby taki gogus rozpipczył Ci auto miałbys zgoła odmienne zdanie.

> co do codziennosci, wiem jaka jest rzeczywistosc, jednak takiego gogusia którego stac na wynajecie

> toru-zrobienie sobie fajnej zamknietej imprezy i upalania ile wlezie na ZAMKNIETYM torze (bo

> przeciez startuje w tym wyscigu dla zabawy) tymczasem ów koles robi sobie zabawe na drogach

> publicznych niejako narazajac mnóstwo osob na wypadek, bo co jemu wolno??

Mnie nie musisz o tym przekonywac- pisalem juz w tym watku,

ze w takich "wyscigach" raczej biora udzial inni ludzie niz ci, ktorzy jezdza na torach

Napisano

Wierzę icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> Wierzę

Wieś tańczy i śpiewa... usiasiusia jest wesoło i zbliżenie na 200km/h hehe.gifrotfl.gifhahaha.gif Antyreklama Rage-Race chyba. A jeśli chodzi o samą technikę jazdy to pewnie dopóki ktoś się nie "wyglebi" na skalę katastrofy w ruchu lądowym to disco będzie grało nadal. Niestety jeździć to też jeszcze trzeba "umić" zlosnik.gif Ogólnie to panuje przekonanie, że udział w takiej imprezie daje jakieś większe prawa do zachowania na drodze. A nie daje, a w rzeczywistości te prawa to po prostu można sobie kupić. Masz pieniądze - robisz co chcesz.

Były inne przypadki, gdzie takie nagrania stanowiły dowód przeciwko kierowcy. W przypadkach Rage-Race zapewne nie ma o tym mowy nawet grinser006.gif

Napisano

> ...Antyreklama Rage-Race

> chyba.

hahaha.gif A film wyreżyserowany, specjalnie do antyreklamy rotfl.gif Oni tam wcale tak nie szaleli, to się tylko wydaje screwy.gif

Napisano

przeciez takie zachowania na drodze jak na filmiku to codziennosc na polskich drogach icon_eek.gif nie wiem po co tu tyle oburzenia

wyprzedzanie na 3go, jazda po zakreskowanym, skrecanie z niewlasciwego pasa, przekraczanie predkosci - gdzie tu widzicie cos nadzwyczajnego

na plus jest to, ze goscie maja szybkie fury i nie zamulaja jak co poniektorzy drajwerzy

Napisano

> przeciez takie zachowania na drodze jak na filmiku to codziennosc na polskich drogach

To nie znaczy że jest to fajne i normalne. Nie uważam, że to coś nadzwyczajnego, bo te manewry na tym filmiku są prostsze w swoim zaawansowaniu niż głupi wyjazd z garażu.

Napisano

> przeciez takie zachowania na drodze jak na filmiku to codziennosc na polskich drogach nie wiem po

> co tu tyle oburzenia

> wyprzedzanie na 3go, jazda po zakreskowanym, skrecanie z niewlasciwego pasa, przekraczanie

> predkosci - gdzie tu widzicie cos nadzwyczajnego

Jasne, to właśnie nie dość, że na co dzień mamy takich debili, to lepiej, żeby ich było jeszcze więcej poprzez organizowanie debilnych wyścigów. Gratuluję płytkości myślenia.

Napisano

fajne moze nie, ale czy nienormalne?? (w sensie zdazajace sie rzadko)

Napisano

> A film wyreżyserowany, specjalnie do antyreklamy Oni tam wcale tak nie szaleli, to się tylko

> wydaje

Ale o co Ci chodzi, że do mnie tak piszesz...? Nie jestem głupi - tak jak chyba sugerujesz - widzę filmik i umiem ocenić to co na nim jest. Po prostu jest tandetnie zmontowany i nudny, nie ma na nim nic do chwalenia się, jedynie pokaz chwilowych głupotek uczestników, których chyba takie manewry strasznie rajcują.

Napisano

> Jasne, to właśnie nie dość, że na co dzień mamy takich debili, to lepiej, żeby ich było jeszcze

> więcej poprzez organizowanie debilnych wyścigów. Gratuluję płytkości myślenia.

Zebyscie bhyli tacy szybcy w wylapywaniu i pozbywaniu sie z drog tycj ktorzy codziennie dojezdzaja tak do pracy... icon_rolleyes.gif

Napisano

> fajne moze nie, ale czy nienormalne?? (w sensie zdazajace sie rzadko)

Myślę, że rzadko nie. Jest to codzienność niestety, ale ja tak nie robię jednak... tak czy siak oczywiście mam świadomość skali zjawiska bardzo dobrze waytogo.gif Też uważam, że nie ma tam nic niesamowitego, ale na pewno też nic dobrego.

Nie popadam w skrajności i proszę mnie tak nie szufladkować zlosnik.gif

Napisano

> Ale o co Ci chodzi, że do mnie tak piszesz...? Nie jestem głupi - tak jak chyba sugerujesz - widzę

> filmik i umiem ocenić to co na nim jest. Po prostu jest tandetnie zmontowany i nudny, nie ma

> na nim nic do chwalenia się, jedynie pokaz chwilowych głupotek uczestników, których chyba

> takie manewry strasznie rajcują.

Nie sugeruję, że jesteś głupi - nie znam Cię. Nieważne jaki ten filmik by nie był - pokazuje sedno tych wyścigów. W pigułce. Jest to dodatkowe stwarzanie zagrożenia na drodze. Teoretycznie fajnie, że dobre fury, to większa szansa, że zdążą wyprzedzić i czołówki nie zrobią, ale i dystans do wyprzedzania pewnie też się odpowiednio skraca i tam gdzie zwykły śmiertelnik by nie wyprzedzał oni sobie pozwalają na ryzyko. Pisanie, że to antyreklama to chyba bronienie imprezy z Twojej strony, czyż nie?

Napisano

> Zebyscie bhyli tacy szybcy w wylapywaniu i pozbywaniu sie z drog tycj ktorzy codziennie dojezdzaja

> tak do pracy...

wolalbym aby jeden z tych rege wyjechal mi na czolowke niz jakis kapelusz w deu lub temu podobnym stworze z malolitrazowym silnikiem, ktory wyprzedza "tylko od siwieta"

Napisano

> Zebyscie bhyli tacy szybcy w wylapywaniu i pozbywaniu sie z drog tycj ktorzy codziennie dojezdzaja

> tak do pracy...

Pomyliłeś adresy - nie mam do tego uprawnień.

Napisano

> wolalbym aby jeden z tych rege wyjechal mi na czolowke niz jakis kapelusz w deu lub temu podobnym

> stworze z malolitrazowym silnikiem, ktory wyprzedza "tylko od siwieta"

Wszak lepiej dostać czołówkę od kogoś kto jedzie 150 niż 100 hehe.gif

Napisano

> Pisanie, że to antyreklama to chyba bronienie

> imprezy z Twojej strony, czyż nie?

A nie nie smile.gif To nieporozumienie zaszło. Dla mnie takie zachowania jak pokazane na filmie są dewiacyjne, wręcz patologiczne, mimo iż codzienne. Jestem absolutnie przeciwko.

Z tą antyreklamą to raczej chodziło mi o tych normalnych ludzi, którzy tak jak ja chcieliby widzieć może na drogach co innego. Obiektywnie ten film to antyreklama, bo jak byłby zmontowany ciekawie z ciekawymi ujęciami (a nie wykroczeniami drogowymi) to po prostu mógłby pokazywać R-R w dobrym świetle. A tak to pokazuje, że uczestnicy Rage-Race są jacy są po części i jeżdżą jak jeżdżą.

Tematu przesłania samej imprezy nie chcę zaczynać, bo to jest złożona sprawa. Ogólnie wszyscy wiemy o co chodzi i po co to jest i sam jestem za propagowaniem imprez związanych z motoryzacją czy podróży po Polsce, ale na pewno nie za bezkarnym łamaniem przepisów.

Napisano

No to mamy jasność, inaczej odebrałem Twój post, stąd nuta ironii w odpowiedzi się pojawiła.

Ja tam żadnych plusów w RR nie widzę, po prostu żadnego. Propagowanie imprez moto jak najbardziej, ale przecież nie w taki sposób. Nie dość, że na co dzień wariatów od groma to jeszcze dowalili więcej pod szyldem imprezy motoryzacyjnej. Szaleństwo w czystej postaci, ale tak to już widzę teraz na świecie jest.

Napisano

> A film wyreżyserowany, specjalnie do antyreklamy Oni tam wcale tak nie szaleli, to się tylko

> wydaje

Przeciez ten film jest przyspieszony.

Nie wiem po co, bo to bez sensu, ale widac ze jest, chocby po czestotliwosci migaczy.

Napisano

> chyba pare milionow gogusiow...

> Komu chcesz wmowic, ze w PL jeszdzi sie tak grzecznie i zgodnie z prawem?

parę milionów? w polsce mało kto posiada auto, pozwalające na naszych drogach osiągać prędkości rzędu 200-300 km/h, więc chyba coś Ci się pomyliło ok.gif

Napisano

> Przeciez ten film jest przyspieszony.

> Nie wiem po co, bo to bez sensu, ale widac ze jest, chocby po czestotliwosci migaczy.

W sumie od tego przyspieszenia filmu odległości między autami się pewnie zawęziły (gdy trzeba było się wciskać w kolumnę po wyprzedzaniu), wysepki się o dziwo pojawiły po prawej stronie przy wyprzedzaniu zamiast być po lewej, znaki poziome dla przeciwnego pasa ruchu też się jakoś tak skubane przesunęły, że biedne auto musiało po nich przejechać i linie przerywane nagle zrobiły się ciągłe.

Napisano

> Wierzę

sam nie jestem święty, ale mam nadzieję, że Policja szybko obejrzy ten film ok.gif

za takie akcje jak na przykład w 0:30 konsekwentnie zabierać prawko i sytuacja szybko się uspokoi 893goodvibes.gif

Napisano

> sam nie jestem święty, ale mam nadzieję, że Policja szybko obejrzy ten film

ten film jest z 2008 r...

Napisano

> ten film jest z 2008 r...

w takim razie, z tego co ludzie opisują, niewiele się w tym roku zmieniło.

Napisano

Rage-Race jako impreza "leży i kwiczy" już w podstawowym temacie zapobiegania przestępstwom drogowym na płaszczyźnie ogólnospołecznej. Jednak jest pewne przyzwolenie po prostu na tego typu zachowania oraz zapotrzebowanie jakiejś grupy ludzi na tego typu PRZEBIEG imprezy, stąd docelowo staje się taka jaką widać (z punktu widzenia zasad społecznych - niestety). Kreuje negatywne zachowania? Kreuje, co każdy wie i widzi. Faktem jest, że nie powinna.

Idea sama w sobie nie jest zła, bo sam wziąłbym udział w takiej imprezie, ale jeździłbym normalnie - przynajmniej tak mi się wydaje. Natomiast na pewno wiele osób stwierdzi, że jestem naiwny, bo w Polsce w takich warunkach jakich mamy każda tego typu impreza będzie opierać się na pewnej fascynacji z bezkarności. No i może faktycznie tak jest...

Napisano

> w takim razie, z tego co ludzie opisują, niewiele się w tym roku zmieniło.

to qwszystko plotki i opowiesci. A wiesz jak jest z plotka - wroblem wyfrunie, wolem wroci... grinser006.gif

Napewno kierowcy nie jada szybciej niz 80kmh 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Prawda jest taka, że każdy wsadzony do szybkiej fury będzie deptał bo już taka jest natura człowieka, że lubi zaspokajać ciekawość. wink.gif

I na koniec hasło z klapy jednego auta z I edycji i z mojego podpisu:

Hamulce są dla tchórzy

Napisano

Merc sec z tego co pamiętam z jakiś fotek ??

Napisano

> Pomyliłeś adresy - nie mam do tego uprawnień.

Ale masz uprawnienia do tego by krzyczeć: kill'em all, zabrać im prawka, powsadzac do więźnia ..." Chciałoby się miec uprawnienia, a tak to tylko klawiatura została. Z tym że jakbys sie do świetnej fury dorwał to różnie by to mogło być nie ? grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

To nagranie nie pokazuje niczego nowego ponad to co można bez race obejrzeć na polskich drogach. Robienie z tego larum jest bez sensu.

Napisano

> Prawda jest taka, że każdy wsadzony do szybkiej fury będzie deptał bo już taka jest natura

ale taka jest prawda

> człowieka, że lubi zaspokajać ciekawość.

> I na koniec hasło z klapy jednego auta z I edycji i z mojego podpisu:

> Hamulce są dla tchórzy

juz mnie kiedys za ten podpis ktos zjechal, cool.gifcool.gif

Napisano

> Wszak lepiej dostać czołówkę od kogoś kto jedzie 150 niż 100

nie, kapelusz zamknie oczy i pusci kierownice

Napisano

> To nagranie nie pokazuje niczego nowego ponad to co można bez race obejrzeć na polskich drogach.

> Robienie z tego larum jest bez sensu.

napisalem to juz wczesniej ale jakos to do niektorych ludzi nie dociera

Napisano

> Podczas pierwszej edycji, w której brałem udział z bratem, nie wiedzieliśmy o tym, że na www

> organizator podaje dane z gpsu i nagle dostaję telefon od znajomego (śledził rage-race przed

> kompem) z info, żebyśmy zwolnili bo mamy najwyższą średnią prędkość... Nie muszę chyba

> dodawać, że jechaliśmy "rozsądnie".

> Ale ponieważ zwycięża się za zdobyte punkty na próbach sprawnościowych, a czas dojazdu nie ma

> znaczenia, zatem nie można mieć do organizatorów pretensji, tylko do kierowców bo to tylko od

> nich zależy czy widząc kupę szybkich aut stracą głowę i będą pruć czy też potraktują całą tę

> imprezę rekreacyjnie!

> Skupienie się na punktach za poszczególne konkurencje, a nie na wyścigahc po drogach publicznych

> daje dużą szansę zwycięstwa w tej imprezie i wiem to z autopsji.

potwierdza to zeszloroczna wygrana RZR smile.gifcool.gif

Napisano

> rozumiem że to taka wersja oficjalna jest

a czy wiesz kto i jakim sprzetem wygral w poprzedniej edycji?

Napisano

> To nagranie nie pokazuje niczego nowego ponad to co można bez race obejrzeć na polskich drogach.

> Robienie z tego larum jest bez sensu.

Zgadzam się w pewnym sensie, ale chyba ludziom bardziej przeszkadza fakt, iż jest to w ramach oficjalnej imprezy, której niepisanym celem staje się właśnie taka jazda. Chodzi chyba o społeczny wydźwięk tego "wyścigu". Tak to rozumiem.

Napisano

> I na koniec hasło z klapy jednego auta z I edycji i z mojego podpisu:

> Hamulce są dla tchórzy

mnie się bardziej podobał napis:

''My wiemy'' bo niezłe pewnie kur... na nich lecą zlosnik.gif podczas jazdy - pozytywne hasełko.

Napisano

> Policja w odróżnieniu do polskiej skapiszonowała by ich w sekundzie

> HanYs

Gumball 3000 w USA też był w 2004 roku chyba zlosnik.gif

Napisano

> Merc sec z tego co pamiętam z jakiś fotek ??

Dokładnie, najbardziej crazy ekipa wink.gif

Napisano

> Ale masz uprawnienia do tego by krzyczeć: kill'em all, zabrać im prawka, powsadzac do więźnia ..."

Masz jakiś problem z rozumieniem co i kto napisał?

> Chciałoby się miec uprawnienia,

Chciałoby się.

> a tak to tylko klawiatura została.

Dokładnie tak jak Tobie.

> Z tym że jakbys sie do

> świetnej fury dorwał to różnie by to mogło być nie ?

Chcesz powiedzieć, że znasz mnie lepiej niż ja sam?

Podsumowując to cały Twój post do mnie skierowany jest z dupy wzięty, próbujesz wmawiać mi słowa, których nie napisałem oraz ewentualne zachowania, których bym nie robił.

Jakbyś się dobrze wczytał, spróbował użyć rozumu, to ze wszystkich moich postów byś wywnioskował, że jestem przeciwny RR. I tyle. Nie mam ochoty się zastanawiać, czy uczestnikom zabierać prawko, czy do więzienia, czy jedno i drugie. Wiem natomiast, że na pewno nie będę dyskutował z osobami, które tak jak Ty (w późniejszym poście) uważają, że problemu nie ma, bo zwiększenie liczby idiotów na drogach nie ma znaczenia. Naprawdę nie wiem jak trzeba być ograniczonym, żeby nie rozumieć, że prawdopodobieństwo bycia poszkodowanym, gdy szarżuje więcej bezmózgów rośnie wraz z ich ilością. A stworzenie tego typu imprezy jak RR niestety jest niczym innym jak właśnie podwyższeniem ryzyka (nie piszę tutaj o idei RR, lecz o realiach).

Napisano

> nie, kapelusz zamknie oczy i pusci kierownice

A bogacz nie zdąży odbić bo będzie miał za dużą prędkość. Ale spoko, mi to nie przeszkadza, że wolisz, żeby ktoś w Ciebie walił czołówkę z większą prędkością zamiast mniejszą. Po prostu mnie to dziwi.

Napisano

> Gumball 3000 w USA też był w 2004 roku chyba

"...The sixth rally was held in May 2004 in Europe, fielding 192 cars. hmm.gifzlosnik.gif.."

ale z tego co podaje Wiki to dziesiąty w 2008 i jedenasty w 2009 podobno były w USA blush.gif wpisowe jedyne $120k icon_eek.gif

mi to wygląda bardziej na reklamowy show niż wyścig zlosnik.gif

HanYs

Napisano

Nie jestem pewien rocznika, także mogę się mylić z tym 2004 smile.gif, ale oglądałem dobre kilka lat temu Gumball'a z USA i nieźle zasuwali smile.gif Policja oczywiście ich kosiła równo, a rekordzistą było chyba BMW M Coupe z ponad 10 mandatami zlosnik.gif

Napisano

> Policja oczywiście ich kosiła równo, a rekordzistą było

> chyba BMW M Coupe z ponad 10 mandatami

z różnych stanów to może i możliwe ,bo za speeding z dużym przekroczeniem można od razu iść banned.gif

a za wyścigi uliczne traci się prawo jazdy blush.gif

HanYs

Napisano

Porownujac z RR - chyba z 6 Akcji Policji, predkosci przekraczane w zasadzie niewiele. Jedyna glupota, i to wielka, porownywalna zwyprzedzaniem po zakreskowanym obszarze jezdni - wyprzedzanie po pasie awaryjnym.

Suma sumarum -to co zobaczylem tu, to pikus w porownaniu z RR 2008 prezentowanym na filmiku.

Napisano

> Notabene, ciekawe jak długo trwałby taki wyścig u Ciebie w Szwecji

pewnie dluzej niz 10 minut zlosnik.gif

Napisano

Kiedyś poseł Dziewulski wypowiadał się, że brał udział w Gumballu również i w porównaniu z Rage-Race'm to Gumball jest piekłem. Jak twierdził - żadnych zasad, żadnych zahamowań, wariactwo - w przeciwieństwie do polskiej edycji.

O ile pamiętam taki był sens jego wypowiedzi (sprzed roku chyba?)

Napisano

> Kiedyś widziałem jak sąsiad przypierniczył swojej żonie, znaczy, że ja tez tak będę mógł? A może

> nawet powinienem skoro u sąsiada tak się da.

> *nie mam żony

Alez to byla odpowiedz na pytanie, czy cos takiego moze dziac sie w Szwecji. Wiec odpowiedz byla jedna, dzialo sie.

Nigdzie nie napisalem, ze to popieram, lub nie.

A co do bicia zony przez kogos, to jako facet powinienes zareagowac...

Napisano

> Niech doda że fajnie że coś się dzieje w tym szarym jak papier toaletowy kraju, gdzie są 2 tory z

> czego jeden używany zgodnie z przeznaczeniem, drugi raz na miesiąc

> EDIT :

> Gallardo 251 km/h

Zacznijmy do siebie strzelac. Bedzie weselej. zlosnik.gif

Ten kraj ma kierowcow ktorzy kochaja rywalizowac. Ale nie ma gdzie.

Warszawscy urzednicy widzieli sens wybudowania tunelu pod trawnikiem

a wybudowania toru, z ktorego mozna byloby czerpac dochody - juz nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.