Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znaki - Zakaz wjazdu rowerow

Featured Replies

Napisano

Zastanawia mnie sensownosc tych znakow:

283970159-znaki.jpg

Moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi?

post-97399-14352508951121_thumb.jpg

Napisano

> Zastanawia mnie sensownosc tych znakow:

> Moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi?

Hmmm nie wiem czy gorny znak nie obejmuje tez przypadkiem motorowerow do 50cm.

Wiec dolny by dotyczyl jedynie rowerow? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm nie wiem czy gorny znak nie obejmuje tez przypadkiem motorowerow do 50cm.

> Wiec dolny by dotyczyl jedynie rowerow?

Czyli rowerem mozna a juz motorowererem do 50cm3 juz nie?

Napisano

> Hmmm nie wiem czy gorny znak nie obejmuje tez przypadkiem motorowerow do 50cm.

> Wiec dolny by dotyczyl jedynie rowerow?

B-9 - zakaz wjazdu rowerów.

B-10 - zakaz wjazdu motorowerów

Tak piszą zlosnik.gif

Napisano

> B-9 - zakaz wjazdu rowerów.

> B-10 - zakaz wjazdu motorowerów

> Tak piszą

Fakt, cos mi sie pomieszalo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> powiadasz że google boli ???

> B-9

Powiadam ze wypowiadasz sie jak zwykle nie na temat.

Napisano

Źle powiadasz , wystarczy wpisać w google znak B-9 i ładnie jest opisane ( ale nie wszędzie ) że znak ten dotyczy także motorowerów nono.gif

Napisano

ZTCP to w tych znakach chodzi o to, że jest to wynikowo zakaz dla trójkołowców, czyli np riksz.

Napisano
  • Autor

> ZTCP to w tych znakach chodzi o to, że jest to wynikowo zakaz dla trójkołowców, czyli np riksz.

Ale wtedy powinien byc znak :

b_11.gif

B-11

Napisano

Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" dotyczy wszystkich rowerów, w tym także rowerów wielośladowych, podczas gdy umieszczona pod nim tabliczka T-22, mimo że używa identycznego symbolu roweru, dotyczy wyłącznie rowerów jednośladowych. Co więc "autor miał na myśli" pod pojęciem "zakaz wjazdu rowerów oprócz rowerów jednośladowych"? Najpewniej chodziło mu o zakaz wjazdu popularnych na całym wybrzeżu czterokołowych rowerów, którymi całe rodziny przemierzają ulice nadmorskich kurortów. Dla odpowiedzialnych za oznakowanie dróg Jarosławca mam jednak pewną podpowiedź. Zgrabniejszym, prostszym i mniej śmiesznym rozwiązaniem byłoby tu postawienie znaku B-11 "zakaz wjazdu wózków rowerowych", który dotyczy wyłącznie rowerów wielośladowych.

Cytat zaczerpnięty z link

Napisano

> Fakt, cos mi sie pomieszalo

Może nie do końca, być może ten znak B-9 mówi coś więcej niż widać, ale jako, że gorąc sprawia, żem leniwy to nie będę szukał zlosnik.gif

Napisano

> Może nie do końca, być może ten znak B-9 mówi coś więcej niż widać, ale jako, że gorąc sprawia, żem

> leniwy to nie będę szukał

No wlasnie ja tez z glowy pisalem, bo juz nawet klima w biurze nie wyrabia i myslec sie nie chce zlosnik.gif

Napisano

Nie ma on kompletnie znaczenia. Rowerem można jeździć bez jakich kolwiek uprawnień, więc jadący nei musi znać tych znaków

... ot, czerwonobiałe kółka ktoś na słupku postawił, artysta jakiś pewnie

Napisano

> Nie ma on kompletnie znaczenia. Rowerem można jeździć bez jakich kolwiek uprawnień, więc jadący nei

> musi znać tych znaków

> ... ot, czerwonobiałe kółka ktoś na słupku postawił, artysta jakiś pewnie

Kolego...... Każdy ma obowiązek znać przepisy (jak nie zna i je łamie to mandat i tak będzie musiał zapłacić). Twoim tokiem rozumowania to jak ktoś zdał na prawo jazdy 10 lat temu gdy nie było wtedy obowiązku jazdy na światłach w dzień , to teraz może jeździć nadal bez świateł i nic mu za to nie grozi. Pomyśl ... a potem pisz. Pozdrawiam

Napisano
rotfl.gif Mam taka sama fote w telefonie bo jak go zobaczyłem to ciezko było sie powstrzymac i foty nie strzelić zlosnik.gif
Napisano
  • Autor

> Mam taka sama fote w telefonie bo jak go zobaczyłem to ciezko było sie powstrzymac i foty nie

> strzelić

pub2.gif Mnie najpierw rozbawilo. Myslalem ze ktos babola strzelil. Ale ze takie znaki byli w kliku miejscach zaczalem sie zastanawiac.

Napisano

> autor miał na myśli zakaz wjazdu motorowerów

to dlaczego nie użył znaku b-10 zakaz wjazdu motorowerów?

b-10.png

Napisano

pewno postawione za czasów gdy opis był inny przy B-9 " zakaz wjazdu rowerów i motorowerów" hehe.gif

Napisano

> Nie ma on kompletnie znaczenia. Rowerem można jeździć bez jakich kolwiek uprawnień, więc jadący nei

> musi znać tych znaków

> ... ot, czerwonobiałe kółka ktoś na słupku postawił, artysta jakiś pewnie

co za bzdury, a slyszał kolega kiedys haslo: "ignorantia iuris nocet" - nieznajomosc prawa szkodzi ??

Napisano

> autor miał na myśli zakaz wjazdu motorowerów

Autor miał na myśli dokładnie to co napisałem. Czyli zakaz wjazdu rowerów innych od jednośladowych. Sprawdzone u źródła. Znak rzeczywiście wygląda trochę idiotycznie jednak z punku widzenia prawa jest jak najbardziej OK.

Napisano

Może zakaz dotyczy rowerów górskich, które mają grubszą ramę i opony, a tabliczka odnosi się do zwykłych rowerów, które mają cieńszą ramę i cieńsze opony.

Jedynie takiej różnicy w rysunkach tych rowerów się dopatrzyłem i tak to sobie zinterpretowałem.

zlosnik.gif

Napisano

Moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi?

... mówisz i masz ...

... znak zakazu B-9 zakazuje wjazdu za niego:

1. - rowerom jednośladowym

2. - rowerom dwuśladowym

3. - motorowerom

... tabliczka pod nim zezwala na wjazd tylko zwykłym rowerom jednośladowym ...

... jaśniej nie idzie ... pozdro .... pub2.gif

P.S. źródło - http://www.kodeks-drogowy.zaufaj.com/zakazu.html

Napisano

> Kolego...... Każdy ma obowiązek znać przepisy (jak nie zna i je łamie to mandat i tak będzie musiał

> zapłacić). Twoim tokiem rozumowania to jak ktoś zdał na prawo jazdy 10 lat temu gdy nie było

> wtedy obowiązku jazdy na światłach w dzień , to teraz może jeździć nadal bez świateł i nic mu

> za to nie grozi. Pomyśl ... a potem pisz. Pozdrawiam

A co ma jedno z drugim wspólnego?

Napisałem tylko, że stawia się znaki dla rowerezystów a nie wymaga uprawnień do kierowania rowerem.

O wielek logiczniejsze było by napisać "zakaz jazdy rowerem".

Napisano
  • Autor

> ... mówisz i masz ...

> ... znak zakazu B-9 zakazuje wjazdu za niego:

> 1. - rowerom jednośladowym

> 2. - rowerom dwuśladowym

> 3. - motorowerom

> ... tabliczka pod nim zezwala na wjazd tylko zwykłym rowerom jednośladowym ...

> ... jaśniej nie idzie ... pozdro ....

> P.S. źródło - http://www.kodeks-drogowy.zaufaj.com/zakazu.html

To teraz przeczytaj :

ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znałów i sygnałów drogowych.

10. Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" oznacza zakaz ruchu na jezdni i poboczu rowerów.

11. Znak B-10 "zakaz wjazdu motorowerów" oznacza zakaz ruchu motorowerów.

12. Znak B-11 "zakaz wjazdu wózków rowerowych" oznacza zakaz ruchu rowerów wielośladowych

Wynika tutaj jasno ze znak B-9 jednak odpowiada jedynie za rowery jednosladowe. A B-11 za wielosladowe.

Wiec wychodzi na to ze te znaki nie sa ustawione zgodnie z prawem.

Napisano
  • Autor

> jednak z punku widzenia prawa jest jak najbardziej OK.

Chyba jednak niebardzo.

Napisano

> 10. Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" oznacza zakaz ruchu na jezdni i poboczu rowerów.

nie-e. B9 zakazuje wjazdu WSZELKIM roweróm niezależnie czy sa jedno czy dwuśladowe, a ta dodatkowa tabliczka mówi ze nie dotyczy to tych jednośladowych.

> Wiec wychodzi na to ze te znaki nie sa ustawione zgodnie z prawem.

dobrze sa ustawione

Napisano
  • Autor

> nie-e. B9 zakazuje wjazdu WSZELKIM roweróm niezależnie czy sa jedno czy dwuśladowe, a ta dodatkowa

> tabliczka mówi ze nie dotyczy to tych jednośladowych.

Ale niewiem nakazuje bo Ty tak mowisz czy jak. Bo w roporzadzeniu pisze wyraznie komu zakazuje i czego dotyczy konkretny znak. Czemu upieracie sie przy koncepcji zawartej w jakims Blogu i traktujecie to jako wyrocznie. Rozporzadzenie mowi jasno i wyraznie zakaz wjazdu pojazduw jednosladowych. Znak B-11 zakaz wjazdu pojazdow wielosladowych.

> dobrze sa ustawione

To podaj podstawe prawna tego ze znak B-9 zakazuje wjazdu zarowno jedno jak i wielosladom i motorowerom do 50cm3.

Napisano

> 10. Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" oznacza zakaz ruchu na jezdni i poboczu rowerów.

Nie jest napisane jakich. Co oznacza wszystko co jest rowerem. W tym także wielośladowe.

> 12. Znak B-11 "zakaz wjazdu wózków rowerowych" oznacza zakaz ruchu rowerów wielośladowych

Wózek rowerowy i rower wielośladowy to raczej różne rzeczy. Przynajmniej tak mi się wydaje ale tu mogę się mylić.

Napisano
  • Autor

> Nie jest napisane jakich. Co oznacza wszystko co jest rowerem. W tym także wielośladowe.

> Wózek rowerowy i rower wielośladowy to raczej różne rzeczy. Przynajmniej tak mi się wydaje ale tu

> mogę się mylić.

Niewiem. Mi wydaje sie to proste. Jeden oznacza zwykle rowery a drugi wielosladowe. Po co mialy by byc dwa znaki oznaczajace tosamo?

Napisano

> Niewiem. Mi wydaje sie to proste. Jeden oznacza zwykle rowery a drugi wielosladowe. Po co mialy by

> byc dwa znaki oznaczajace tosamo?

Zapytaj ustawodawcy...

Rower to "pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem", (art. 2 ust. 47 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym). Z definicji wynika, że za rower uważane są także wszelkiego rodzaju hulajnogi i riksze. Można (teoretycznie!) argumentować, że rowerem są także... wrotki.

T-22 Tabliczka wskazująca, że znak nie dotyczy rowerów jednośladowych

Napisano

> To podaj podstawe prawna tego ze znak B-9 zakazuje wjazdu zarowno jedno jak i wielosladom i

> motorowerom do 50cm3.

Dz. U nr 220 poz 2181

3.2.10

Quote:

Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" (rys. 3.2.10.1) wyrażający zakaz ruchu rowerów i wózków rowerowych stosuje sie w celu wyeliminowania ruchu tych pojazdów ...itd.

nie ma tam ani słowa o motorowerach natomiast jest o wózkach rowerowych. Czyli należy rozumieć że zdjęcie nie dotyczy zwykłego roweru a odnosi sie do wózka rowerowego. Dziwi jedynie czemu zatem nie powieszono tylko znaku B-11 odnoszącego sie tylko i wyłącznie o wózków rowerowych. Byc moze dotyczy także motorowerów ale o nich nie ma słowa w zapisie dotyczącym znaku B-9. Należy wiec doprecyzować czy motorower mieści sie także w kategori znaku B-9. Jeśli tak to zestawienie jak pokazałeś jest jak najbardziej w porządku

Napisano
  • Autor

> Dz. U nr 220 poz 2181

> 3.2.10

> Quote:

> Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" (rys. 3.2.10.1) wyrażający zakaz ruchu rowerów i wózków rowerowych

> stosuje sie w celu wyeliminowania ruchu tych pojazdów ...itd.

> nie ma tam ani słowa o motorowerach natomiast jest o wózkach rowerowych. Czyli należy rozumieć że

> zdjęcie nie dotyczy zwykłego roweru a odnosi sie do wózka rowerowego. Dziwi jedynie czemu

> zatem nie powieszono tylko znaku B-11 odnoszącego sie tylko i wyłącznie o wózków rowerowych.

> Byc moze dotyczy także motorowerów ale o nich nie ma słowa w zapisie dotyczącym znaku B-9.

> Należy wiec doprecyzować czy motorower mieści sie także w kategori znaku B-9. Jeśli tak to

> zestawienie jak pokazałeś jest jak najbardziej w porządku

Czyli wychodzi na to ze jednak jest OK. Oczywiscie jak zwykle sa dwa znaki zakazujace tego samego brawo.gif.

Napisano

sprawdziłem jeszcze raz i wg mnie wszystko jest ok. Zakaz dotyczy także motorowerów, które wg prawa nie są uznawane za pojazdy silnikowe. Natomiast Znak B-10 mówiący o zakazie wjazdu motorowerów zakazuje wjazdu jakichkolwiek pojazdów wyposażonych w silnik np w pobliże parków narodowych. Więc znaki są postawione prawidłowo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.