Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińskie alufelgi...???

Featured Replies

Napisano

> ja chinoli jeszcze nie prostowałem

...to -jeśli przy niskim profilu opony- masz proste:

15" -...zauważyłeś, że ludzie na Ciebie często trąbią podczas hamowania awaryjnego za Twoim zderzakiem?

16" -jeździsz tylko po prostych drogach, nie wiesz co to torowisko, dziury w drogach, krawężniki, kocie łby... czyli po prostu miasto widziałeś tylko w filmach

17" -jeździsz średnio 30km/h

18" -nie jeździsz w ogóle

19" -wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

20" -nie mieszkasz w Europie Wschodniej lub jeszcze nie rozpakowałeś zakupionych felg

dochodzi jeszcze opcja, że masz Citroena i wibracje kierownicy traktujesz jako system ostrzegania podczas zmiany pasa ... w takim razie śpieszę donieść, że prawidłowo zamontowany system powinien trząść fotelem zlosnik.gif

Napisano

> ale jak są markowe robione w chinach to sa pod nazwą głównego producenta np strzelam michelin a to

> o czymś chyba świadczy

Nie zawsze, jest kilka opon sprzedawanych pod marką producenta a nie pod znaną marką która tylko zleca produkcje. I nie są one pod żadnym względem gorsze, a jedyna różnica to sporo niższa cena.

> a felgi o których mowa to zwykłe no-name

Napisano

> ...to -jeśli przy niskim profilu opony- masz proste:

> 15" -...zauważyłeś, że ludzie na Ciebie często trąbią

Ja na przykład nie przejmuje się ludźmi, jak trzeba zwalniam prawie do zera na środku skrzyżowania, omijam dziury mam w dupie czy mi ktoś wiedzie w tyłek czy nie bo nie ja potem płace, ja o zawias i fele dbam nie ma mowy, żeby przelecieć przez skrzyżowanie pełnym ogniem wiedząc, że są tam jakieś tory. Felgi 15 cali z oponami 195/50 zero problemów, po dwóch latach proste. Przebieg ok 100tyś km.

Napisano

> Ja na przykład nie przejmuje się ludźmi, jak trzeba zwalniam prawie do zera na środku skrzyżowania,

> omijam dziury mam w dupie czy mi ktoś wiedzie w tyłek czy nie bo nie ja potem płace

faint.gif

Napisano

> 15" -...zauważyłeś, że ludzie na Ciebie często trąbią podczas hamowania awaryjnego za Twoim

> zderzakiem?

> 16" -jeździsz tylko po prostych drogach, nie wiesz co to torowisko, dziury w drogach, krawężniki,

> kocie łby... czyli po prostu miasto widziałeś tylko w filmach

> 17" -jeździsz średnio 30km/h

> 18" -nie jeździsz w ogóle

> 19" -wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

> 20" -nie mieszkasz w Europie Wschodniej lub jeszcze nie rozpakowałeś zakupionych felg

> dochodzi jeszcze opcja, że masz Citroena i wibracje kierownicy traktujesz jako system ostrzegania

> podczas zmiany pasa ... w takim razie śpieszę donieść, że prawidłowo zamontowany system

> powinien trząść fotelem

http://www.polskajazda.pl/Profil,Fiat,Seicento,Volkswagen,Golf,Fiat,Panda,MG,ZS,Audi,A4/5781

czy widzisz tu gdzies cytryne ? grinser006.gif

Napisano

> http://www.polskajazda.pl/Profil,Fiat,Seicento,Volkswagen,Golf,Fiat,Panda,MG,ZS,Audi,A4/5781

> czy widzisz tu gdzies cytryne ?

nie, ale jedyne 19" jakie widzę są na A4 - przy którym z kolei jest opis "felgi od audi r8"

...Audi raczej nie kupuje feli do R8 od chińczyków zeby.GIF

Napisano

> nie, ale jedyne 19" jakie widzę są na A4 - przy którym z kolei jest opis "felgi od audi r8"

> ...Audi raczej nie kupuje feli do R8 od chińczyków

wzór R8 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wzór R8

"

-progi s4

-zderzak przód s4

- felgi od audi r8 8/19 +235/35/19

"

ściemniacz 270751858-jezyk.gif

Napisano

ja mam chinskie 15" na tym opona 195/50/15

2 dni na torze z atakowaniem tarek i jakoś żyją, gdzie wielu krzyczalo eeee wjedziesz w dziure to sie połamią.

Napisano

> ja mam chinskie 15" na tym opona 195/50/15

> 2 dni na torze z atakowaniem tarek i jakoś żyją, gdzie wielu krzyczalo eeee wjedziesz w dziure to

> sie połamią.

jakim torze ?

Napisano

> jakim torze ?

na wyrazowie, a jesli byles to wiesz jakie tam są tarki i tak dalej, pare razy tez zdrowo zaliczylem krajobraz

Napisano

> na wyrazowie, a jesli byles to wiesz jakie tam są tarki i tak dalej, pare razy tez zdrowo

> zaliczylem krajobraz

no właśnie nie byłem niestety i nie wiem jak tam nawierzchnia wygląda

Napisano

> 15" -...zauważyłeś, że ludzie na Ciebie często trąbią podczas hamowania awaryjnego za Twoim

> zderzakiem?

> 16" -jeździsz tylko po prostych drogach, nie wiesz co to torowisko, dziury w drogach, krawężniki,

> 20" -nie mieszkasz w Europie Wschodniej lub jeszcze nie rozpakowałeś zakupionych felg

> dochodzi jeszcze opcja, że masz Citroena i wibracje kierownicy traktujesz jako system ostrzegania

> podczas zmiany pasa ... w takim razie śpieszę donieść, że prawidłowo zamontowany system

> powinien trząść fotelem

Przesadzasz. ja nie mialem problemu z jazda po PL na 17'' i wbrew pozorom bylo to sporo szybciej niz 30kmh grinser006.gif

Napisano

> są. Tyle, że masz jakąkolwiek pewność, że te które ja bym kupił będą równie dobre? (Zapewniam,

> że jestem bardzo spokojnym kierowcą i nie biorę krawężników "z byka")

jak dziecko...

a jak kupisz mercedesa masz pewnosc ze po wyjezdzie z salonu nie zepsuje sie?

kupisz oryginalne i nikt Ci nie da gwarancji ze sie sypna

Napisano

> jaki masz na nich profil opony?

miałem, bo sprzedałem z autem.

185x60x14

jezdziłem w normalny sposob bez jakiegos cackania sie, felgi nie wyagały prosowania czy cos w tym stylu.

notabene jezdza do dzis

Napisano

> jak dziecko...

> a jak kupisz mercedesa masz pewnosc ze po wyjezdzie z salonu nie zepsuje sie?

> kupisz oryginalne i nikt Ci nie da gwarancji ze sie sypna

Nie zrozumiałeś co napisałem... Nic na to nie poradzę.

Napisano

> Nie zrozumiałeś co napisałem... Nic na to nie poradzę.

mysle ze faktycznie nadajemy na innych poziomach ok.gif

Napisano

> mysle ze faktycznie nadajemy na innych poziomach

Nie obrażaj się, napisałem tak, ponieważ Twoje argumenty są nie na temat. Ja wcale nie wykluczam, że bezmarkowe felgi mogą być dobre. Wierzę, że Twoje są dobre.

Napisałem, że sam fakt, że ktoś się przyznaje do produkowania czegoś, ma siedzibę w danym kraju, daje już sporą szansę na to, że nie stosuje strategii "odpal i zapomnij", ale stara się utrzymać na rynku daną markę. Tym samym zagwarantowany jest jakiś przewidywalny poziom jakości.

Napisano

> Nie obrażaj się, napisałem tak, ponieważ Twoje argumenty są nie na temat. Ja wcale nie wykluczam,

> że bezmarkowe felgi mogą być dobre. Wierzę, że Twoje są dobre.

> Napisałem, że sam fakt, że ktoś się przyznaje do produkowania czegoś, ma siedzibę w danym kraju,

> daje już sporą szansę na to, że nie stosuje strategii "odpal i zapomnij", ale stara się

> utrzymać na rynku daną markę. Tym samym zagwarantowany jest jakiś przewidywalny poziom

> jakości.

kolego chyba zyjesz w innym swiecie, dzis wiekszosc koncernów robi tajle w chinach, na tajwanie, w krajach 3 swiata...

pisanie ze cos jest złe bo chinskie wymaga duzej odpowiedzialnosci i wiedzy w temacie, ja nie odwazylbym sie czegos takiego napisac nie majac osobiscie z danym produktem do czynienia (uzytkujac go-a nie pisac z perspektywy szwagra siostry).

ze tak zapytam, miałes te felgi??

Napisano

Co innego tajle chińskie a robione w chinach przez znane koncerny.

To są dwie różne sytuacje.

Napisano

> kolego chyba zyjesz w innym swiecie, dzis wiekszosc koncernów robi tajle w chinach, na tajwanie, w

(...)

No popatrz, a ja myślałem, że wszyscy producenci przenoszą fabryki do Watykanu... wink.gif

Uporczywie pomijasz moje argumenty, a dyskutujesz z jakimiś wyimaginowanymi. Przeczytaj może co napisałem, a później odpowiadaj...

Napisano

> zderzakiem?

NIe widze wiekszego problemu w jezdzeniu na 19 calowych felgach w aucie osobowym oczywiscie. Jak ktos ma auto ktore w seri wychodzi na 18 i mniejsze sie nie miesza to co ma zrobic? rotfl.gif

Napisano

> NIe widze wiekszego problemu w jezdzeniu na 19 calowych felgach w aucie osobowym oczywiscie. Jak

> ktos ma auto ktore w seri wychodzi na 18 i mniejsze sie nie miesza to co ma zrobic?

u mnie były 19 na 235/35 i nie bylo tragedii grinser006.gif

Napisano

> Czy ktoś kupował felgi np. od TEGO sprzedawcy?

> Warto w coś takiego się pakować, czy dopłacić 100-300zł za "markowe" (ale mniej atrakcyjne

> wizualnie) Enzo ... (robione pewnie w jednej fabryce) ???

mam identyczne felgi tylko ze 14' póki co nic sie nie dzieje opona na nich to 185/60. jedynym minusem to przy zakladaniu felg trzeba dac sruby na imbus. poniewaz zwykle sruby ocieraja o felgi. mi to akurat nie przeszkadza w uzytkowaniu auta ok.gif

Napisano

> (...)

> No popatrz, a ja myślałem, że wszyscy producenci przenoszą fabryki do Watykanu...

> Uporczywie pomijasz moje argumenty, a dyskutujesz z jakimiś wyimaginowanymi. Przeczytaj może co

> napisałem, a później odpowiadaj...

no to daj jeszcze raz te argumenty ok.gif

bo ja poza ogolnikami zadnych argumentow nie widze

sory doczytałem

..."Płacąc za wyrób od konkretnego producenta w dużym stopniu kupujemy sobie pewność, że produkt posiada określoną jakość. Kupując produkt do którego nikt się nie przyznaje możemy dostać coś zarówno o wyższej (rzadko), jak i niższej jakości (zwykle) w porównaniu z produktem uznanej marki. "....

Rozumiem ze podwazasz urzad certyfikacji TUV??

..."Masz pewność? To że ktoś pisze, że ma jakiś papier nie oznacza jeszcze, że go ma"...

i dalej

..."I nawet jeśli jest to jesteś w stanie jednoznacznie zidentyfikować produkt którego dotyczy? (zapewne nazwa produktu jest w stylu R87hij47)."...

no sory ale to juz pozostawie bez komentarza.

najpierw zerknij na czym polega certyfikacja pozniej bedziemy gdybac

..."I co to zmienia ze maja TUV. Zobacz ile badziewia ma rozne certyfikaty. To ze ma TUV nie oznacza jeszcze ze sa dobre. "....

no tu juz Dałes faktycznie argument nie do pobicia, to kiedy wg. Ciebie felgi sa dobre??

jak szwagier na struclu ma to sa dobre, skoro TUV to za mało??

to ja odpowiem Ci tak, wiesz dlaczego cena tych felg jest znaczaca nizsza niz innych marek?

poniewaz wynika to z technologi wykonania samych felg, a mianowicie felgi sa odlewane w stałych formach bez otworow centrujacego i pod sruby, tak wiec z jednej formy/surówki mozna uzyskac kilka rodzajow rozstawow/ dla kilku roznych modeli aut.

"markowi" producenci maja kazda forme przygotowana pod odpowiedni rozstaw co doskonale widac na feldze ze odsadzenie pod otwory jest juz z odlewu.

a gdybys sie zagłebił wiecej w temat odlewnictwa to wiedziałbys ze ok. 60 % kosztu wytworzenia odlewu to koszt formy, wiedziałbys ze te uniwersalne chinskie odlewy/które mozna zastosowac do wielu marek predzej sie zwroca niz te "markowe" pod konkretny model, nalezy dodac bez uszczerbku na technologicznosci wykonania samej felgi.

jak mowie, kolejny raz gdybasz, zero konkretow.

co do materiałów uzytych do felg-głównie AK& czyli normalny stop odlewniczy zarowno jak w RONALU tak samo jak w ciangciangu Chinskim, inaczej sie poprostu nie da.

wyzej masz przykłądy ludzi którzy juz sprawdzili te felgi przez kilkuletnia jazde na ww. felgach, i zauwaz nikt z UZYTKOWNIKOW tych felg nie narzeka a najwiecej do powiedzenia maja własnie tacy malkontenci jak Ty którzy widzieli je albo zasłyszeli gdzies tam opinie ze sa złe, ale j ak mowie 0 konkretow.

z mojej strony koniec tematu.

jak mowie, miałem uzywałem i 0 problemow, gdybym miał kupowac bez wahania kupie jeszcze raz

Napisano

> no to daj jeszcze raz te argumenty

Daj im juz spokój! grinser006.gif Miliony samochodów jeździ na tych felgach i właściciele są zadowoleni, a kilku w dodatku ich "nieużytkownikom" zszedł lakier czy po dzwonie felga się skrzywiła i faktycznie nie przemówisz do nich zlosnik.gif.

Napisano

> ..."Płacąc za wyrób od konkretnego producenta w dużym stopniu kupujemy sobie pewność, że produkt

> posiada określoną jakość. Kupując produkt do którego nikt się nie przyznaje możemy dostać coś

> zarówno o wyższej (rzadko), jak i niższej jakości (zwykle) w porównaniu z produktem uznanej

> marki. "....

> Rozumiem ze podwazasz urzad certyfikacji TUV??

Żeby w ogóle podnosić argument posiadania certyfikatu TUV, trzebaby najpierw zobaczyć ten certifikat na oczy i sprawdzić, zgodność z jakimi normami była przedmiotem badania - bo w ogóle to certyfikować można w zasadzie wszystko. zlosnik.gif

Na pewno natomiast posiadanie takiego certyfikatu ma się nijak do tego, jak łatwo/trudno konkretne felgi da się wyważyć, jak ma się ich masa do konkurencyjnych produktów o podobnych rozmiarach (i np. czy masa felgi podawana przez producenta jest w ogóle prawdziwa zlosnik.gif - bo w przypadku niektórych producentów, nawet "markowych", zdarza się, że nie grinser006.gif), jaka jest jakość i trwałość powłoki lakierniczej, itd.

Ogólnie to tak, jak ze wszystkim - w przypadku uznanego na rynku producenta wiadomo mniej więcej, czego się możemy spodziewać (i m. innymi za tę przewidywalność się płaci) - w przypadku produktu no-name już niekoniecznie.

Napisano

> Daj im juz spokój! Miliony samochodów jeździ na tych felgach i właściciele są zadowoleni, a kilku

> w dodatku ich "nieużytkownikom" zszedł lakier czy po dzwonie felga się skrzywiła i faktycznie

> nie przemówisz do nich .

no własnie im dłuzej czytam ich wypowiedzi tym bardziej dochodze do wniosku ze Ci ludzie nie maja pojecia o czym pisza, podstawowy argument zaden z nich nie posiadał tych felg, bo o braku wiedzy nt. technologii wykonania, certyfikacji TUV juz nie bede mowił.

i min za posrednictwem opinii takich ludzi pozniej kraza opowiesci po sieci z cyklu X Files

Napisano

> Tobie sie nie zepsuly mojej szargierce lakier zlal i co bedziemy dyskutowac. Ty tarfiles na dobe

> ona na jakis badziew.

> ps. Wlasnie mi sie przypomnialo ze ojca znajomemu w KIA tez lakier poschodzil z chinoli. Wiec ja

> mam juz dwia komplety felg z kijowm lakierem.

Potwierdzam,chinole wzór AMG 16",po letnim sezonie obłazi lakier na każdej feldze,wyglada to tragicznie.

Na audi mam oryginalne polerowane 20" z 2003r i wygladają jak nowe wazniak.gif

Napisano

Dracoo, większość cytatów na które odpowiadasz nie jest moimi wypowiedziami. zlosnik.gif Chyba przeglądasz forum na jakimś chińskim monitorze, który przestawia Ci posty... zlosnik.gif

Dobra, ale nie jestem już złośliwy.

Napiszę łopatologicznie. Zastrzegę również, że nie znam się na felgach (co napisałem już wcześniej), a swoją opinię przenoszę z innych dziedzin.

Przykładowo, jest sobie osoba X, która chce zakupić komputer, albo radio, albo cokolwiek innego. Może to zrobić na 3 sposoby:

1. Kupuje produkt znanej marki, o jasnych warunkach gwarancji, znanym adresie polskiego przedstawiciela oraz mniejszej lub większej renomie. Wybiera stosowny produkt ze świadomością, że dopłaca nieco za markę, z drugiej strony może spodziewać się określonej jakości produktu (lepszej lub gorszej w zależności od klasy, a tym samym ceny produktu).

2. Kupuje produkt no name (tudzież jakiegoś marketowego chinola) kierując się jakimiś rozsądnymi przesłankami (ceną, potwierdzoną przez siebie czy znajomych jakością), jednocześnie liczy się z możliwościa wtopienia kasy w jednorazówkę.

3. Kupuje produkt mało znanego producenta, wiedząc, że jest podwykonawcą dla dużych koncernów. W elektronice takim przykładem może być Benq, którego monitory można kupić znacznie taniej, niż odpowiadające im specyfikacją produkty markowe. Dawniej np. można było wziąć kartę grafiki Saphire zamiast prawdziwego ATI i też się dobrze na tym wychodziło. I tak dalej.

W przypadku tych felg nie mam pojęcia skąd pochodzą, kto je robi i czy robi je dobrze. Certyfikat TUV mnie nie przekonuje, bo taki certyfikat ma też moja pompka do kół z marketu za 10 zł i wcale nie uważam, że to dobry produkt. (niemniej średnio na 3 lata wystarcza - w tym czasie używam ją z 10x do samochodu i parę razy do roweru) Kupując felgi takie jak Twoje wcale nie wiem czy będą równie dobre, bo jakość tych produktów nie musi być powtarzalna.

Napisano

> Dracoo, większość cytatów na które odpowiadasz nie jest moimi wypowiedziami. Chyba przeglądasz

> forum na jakimś chińskim monitorze, który przestawia Ci posty...

tak sie składa ze wszystkie sa Twoje,

odpowiednio :

2 strona 5 post od góry

2 strona 10 post od góry

2 strona 18 post od góry

piszesz bzdury a pozniej sie ich wypierasz??

a monitor?? Samsung, pewnie tez składany w chinach albo jakims tajwanie, mi to nie robi roznicy jako potencjalnemu uzytkownikowi danej marki

Napisano

> Zastrzegę również, że nie znam się na felgach (co napisałem już

> wcześniej), a swoją opinię przenoszę z innych dziedzin.

To dlaczego zabierasz głos w dyskusji na taki temat!? Wygląda mi na to, że słowo "alunimiowy" w odniesieniu do chińskich wyrobów znasz wyłącznie z obsadki gumki na końcu ołówków hehe.gif. Będziesz musiał zmienić swoje wyobrażenia o współczesnym świecie, bo dzisiaj większość nawet bardzo markowych wyrobów, a te produkowane masowo praktycznie wszystkie pochodzą z Chin. Motoryzacyjnie też europejskie "fabryki" samochodów to właściwie montownie z chińskich podzespołów. Wiedziałeś, że felgi "turbinki" z SLR-a też są produkowane w Chinach? icon_eek.gif Na tej samej taśmie i z tego samego stopu co felgi o które zapytał autor wątku? biglaugh.gif

Napisano

> To dlaczego zabierasz głos w dyskusji na taki temat!?

Spokojnie. Żeby kupić TV nie trzeba być elektronikiem, a żeby jeżdzić samochodem mechanikiem po szkołach.

Argumenty kolegi Kozodoj są merytoryczne. Zwróćcie uwagę, że nie mówi on że każde felgi chińskie to złom, tylko że jest większe ryzyko "wtopienia" Wy nie "wtopiliście" i dobrze. Ale jeżeli ktoś chce minimalizować ryzyko, to wybierze produkt markowy. I o to tu chodzi, o MINIMALIZACJĘ ryzyka. I ten tok rozumowania Kozodoja rozumiem.

Świetnie rzecz opisał także kilka postów wyżej kolega Daniel_I.

Napisano

> Spokojnie. Żeby kupić TV nie trzeba być elektronikiem, a żeby jeżdzić samochodem mechanikiem po

> szkołach.

Idąc filozoficznie i nie na temat:

Ale trzeba zjeść samemu kotleta w restauracji żeby móc rozpowiadać, że był przesolony. To, że ciotka, wujek, stryjek, sąsiad byli i jedli i mówią nic nie znaczy jeśli mnie ktoś pyta czy byłeś i czy jeździłeś.

Zapraszamy ciotki i wujków na AK, niech się zalogują i opowiadają jak im się jeździ.

Napisano

Kolego, czy umiesz wznieść się na pewien poziom abstrakcji w swoim myśleniu? Następny nie rozumiejący słowa pisanego? Zaczynam wierzyć, że jednak spory procent ludzi nie potrafi czytać ze zrozumieniem, jak sugerują niektóre badania...

Walczycie o te felgi tak, jakbyście je osobiście rodzili w niezwykłych bólach. A najśmieszniejsze jest to, że ani raz Waszych felg nie skrytykowałem... (ani jakichkolwiek konkretnych chińskich też)

I przestań mi z łaski swojej uświadamiać, że spora część towarów produkowana jest w Chinach, bo sam się ośmieszasz przypuszczając, że ktoś może tego nie wiedzieć. zlosnik.gif

Tak oto dyskusja, która mogłaby nas czegoś nauczyć przerodziła się w idiotyczną wymianę zdań, w której część uczestników postanowiła co myślą inni i ostro z tym polemizuje. Bardzo to wygodne...

Napisano

>certyfikacji TUV juz nie bede mowił.

Powiedz bo bardzo ciekawi mnie co powiesz. Badz co badz trzeba pamietac, ze certyfikacja TUV nie ma nic wspolnego z jakoscia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.