Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińskie alufelgi...???

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś kupował felgi np. od TEGO sprzedawcy?

Warto w coś takiego się pakować, czy dopłacić 100-300zł za "markowe" (ale mniej atrakcyjne wizualnie) Enzo ... (robione pewnie w jednej fabryce) ???

Napisano

> Czy ktoś kupował felgi np. od TEGO sprzedawcy?

> Warto w coś takiego się pakować, czy dopłacić 100-300zł za "markowe" (ale mniej atrakcyjne

> wizualnie) Enzo ... (robione pewnie w jednej fabryce) ???

miałem chinskie, nic sie znimi nie działo.

uzytkowane normalnie w codziennej eksploatacji, nic a nic sie nie działo, wywazał sie ładnie.

do dzis dzien jezdza na poprzednim aucie, i to Ci mowi uzytkownik tych felg a nie "znawca AK".

powiem inaczej, wiecej miałem problemow z markowymi felgami "uzywkami"

Napisano

wszystko zależy z jaką oponą chcesz na tym powozić

Napisano

> wszystko zależy z jaką oponą chcesz na tym powozić

Wszystko to znaczy co? Jak opona wejdzie na felge i zmieści się w odpowiednim zakresie szerokości i średnicy, to będzie dobrze.

Napisano

> Wszystko to znaczy co? Jak opona wejdzie na felge i zmieści się w odpowiednim zakresie szerokości i

> średnicy, to będzie dobrze.

no tak tylko jak będziesz mial profil 35 lub 40 to felga jest narażona bardziej na skrzywienie się niz przy profilu np. 65...

Napisano

> no tak tylko jak będziesz mial profil 35 lub 40 to felga jest narażona bardziej na skrzywienie się

> niz przy profilu np. 65...

Jak każda felga, chociaż ja w sumie nie widzę związku, zwłaszcza w tym wątku. Te felgi są przyzwoicie wykonane z porządnego materiału i w niczym nie odbiegają od średniej markowej europejskiej wink.gif.

Napisano

> Jak każda felga, chociaż ja w sumie nie widzę związku, zwłaszcza w tym wątku. Te felgi są

> przyzwoicie wykonane z porządnego materiału i w niczym nie odbiegają od średniej markowej

> europejskiej .

ok.gif

zawsze miałem/mam jakies markowe felgi, no i w sumie jedną też uszkodziłem nawet przy oponie 195/50/15.

A na temat chińskich nie mam zamiaru sie wypowiadać bo nigdy nie miałem...

Napisano

> A na temat chińskich nie mam zamiaru sie wypowiadać bo nigdy nie miałem...

Ja miałem, mam i bedę miał zlosnik.gif. Jeździ na takich też kilku znajomych i nikt nigdy nie miał z tymi felgami problemów. Z sytuacji testowych miałem zimą dwa strzały w krawężnik, po których fabryczna stalowa felga była by do wyrzucenia.

Do wyczynu te felgi pewnie się nie nadają, ale do normalnej eksploatacji samochodu, nawet w trudnych warunkach jak najbardziej. Jak sie podoba to brać, zakładać i się cieszyć ok.gif

Napisano

Jak sie podoba to brać, zakładać i się cieszyć

no tak tylko do opon nisko profilowych np 205/40/17 bo na takich teraz smigam chyba lepiej miec jakieś markowe na OZ... Czy moze miałeś te felgi na też niskim profilu?

Napisano

Tu też mamy "trochę" tego towaru: KLIK Kilku znajomych tu kupowało- towar jest bez zarzutu ok.gif

Napisano

Ja jeżdżę na Enzo H i sobie chwalę. Fajne , trwałe felgi. I mają TUV

Napisano

> Ja jeżdżę na Enzo H i sobie chwalę. Fajne , trwałe felgi. I mają TUV

Chinskie tez maja TUV ok.gif

poszukaj w archiwum bo zamieszczałem link do certfikatow jakie maja te felgi min. TUVa

Napisano
  • Autor

> wszystko zależy z jaką oponą chcesz na tym powozić

Felgi beda obute w Toyo Proxes 195/50/15.

Wczoraj pogialem dwie ATS Cup na krawezniku i sa do wyrzucenia frown.gif

A ta chińszczyzna o tyle mi pasuje, ze sprzedaja to kolo mnie.

195 lepiej zakladac na 6,5' czy 7' ?

Napisano

> 195 lepiej zakladac na 6,5' czy 7' ?

6,5

Napisano

195/50/15

no to troche lipa bo opona bym rzekł średnio-niskoprofilowa

co innego jak sie na chińczyki zakłada 175/70/13, 185/65/14 albo 195/65/15 które są raczej baloniaste i dobrze amortyzują wszelkie nierówności

Napisano

> Warto w coś takiego się pakować, czy dopłacić 100-300zł za "markowe" (ale mniej atrakcyjne

Ja bym wolał np:

http://moto.allegro.pl/item1136656785_felgi_momo_corse_black_6_5x15_4x100_et38_vw_mazda.html

Napisano

> 6,5

minus chińskich jest taki, że mają właśnie 6.5 a nie 7 cali.

Odnośnie samego pochodzenia. Większość markowych opon jest z chin. I co to oznacza? że są złe? Nie po prostu są tam produkowane grinser006.gif

Napisano

> minus chińskich jest taki, że mają właśnie 6.5 a nie 7 cali.

> Odnośnie samego pochodzenia. Większość markowych opon jest z chin. I co to oznacza? że są złe? Nie

> po prostu są tam produkowane

ale jak są markowe robione w chinach to sa pod nazwą głównego producenta np strzelam michelin a to o czymś chyba świadczy

a felgi o których mowa to zwykłe no-name

Napisano
  • Autor

Teraz doczytalem, ze do ENZO dodaja sruby i montaz gratis, wiec cena chinskich staje sie mniej atrakcyjna...

Napisano

> ale jak są markowe robione w chinach to sa pod nazwą głównego producenta np strzelam michelin a to

> o czymś chyba świadczy

> a felgi o których mowa to zwykłe no-name

No moze i noname ale pewnosci nie masz, ze nie sa produkowane na tej samej linii i przy uzyciu tych samych materialow co duzo drozsze ale markowe felgi.

Napisano

> ale jak są markowe robione w chinach to sa pod nazwą głównego producenta np strzelam michelin a to

> o czymś chyba świadczy

> a felgi o których mowa to zwykłe no-name

byłem kiedys w zakladzie produkujacym lampy do aut.

na linii szła produkcja lamp do fiata pandy do pewnej godziny, po pewnej godzinie przezbrajało sie forme poprzez wyjecie znaczka.

przed wyjeciem znaczka byla to lampa oryginalna na 1 montaz po wyjeciu zamiennik - duzo tanszy.

materiał wsadowy ten sam, o czym to swiadczy??

Napisano

> co innego jak sie na chińczyki zakłada 175/70/13, 185/65/14 albo 195/65/15 które są raczej

> baloniaste i dobrze amortyzują wszelkie nierówności

Co ma felga do amortyzowania nierówności przez oponę??? W jaki sposób wpływa na to rodzaj, producent czy jakość samej felgi? Zacznij myśleć jak coś piszesz grinser006.gif

Napisano

> byłem kiedys w zakladzie produkujacym lampy do aut.

A ja byłem w zakładzie odlewającym tarcze hamulcowe i tam nawet znaczków nie dawali, bo nie było gdzie ani po co zlosnik.gif. Dopiero w firmach które to odbierały do obróbki nabijane było VW, Audi, Mercedes, Brembo, Valeo i jak twierdził jeden z pracowników wyszła partia nawet dla Ferrari hehe.gif

Chińskie felgi o których tutaj dzisiaj mówimy są produkowane na jednej z najnowocześniejszych lini na świecie!

Napisano

> Chińskie felgi o których tutaj dzisiaj mówimy są produkowane na jednej z najnowocześniejszych lini

> na świecie!

I co z tego. Nawet z NASA mogli sobie kupic maszyny, a felga bedzie syfiasta i za 2 lata farba bedzie z niej zchodzic. Jak chcesz zrobie Ci zdjecia felg ktore maja 2 lata (uzywane tylko w lecie) i zchodzi z nich lakier. Felgi byly kupione nowe na allegro jako "wzor Audi S6". Jak dorwe kolege ktory je teraz ma to pstrykne fotki i ocenisz czy linia produkcjna ma znaczenie gdy do formy wrzuci sie nagorszy syf i pomaluje byle czym.

Napisano

> Chińskie felgi o których tutaj dzisiaj mówimy są produkowane na jednej z najnowocześniejszych lini

> na świecie!

Może i są, ale czy my o tym wiemy? Możemy sobie co najwyżej wyobrażać, że tak jest.

Płacąc za wyrób od konkretnego producenta w dużym stopniu kupujemy sobie pewność, że produkt posiada określoną jakość. Kupując produkt do którego nikt się nie przyznaje możemy dostać coś zarówno o wyższej (rzadko), jak i niższej jakości (zwykle) w porównaniu z produktem uznanej marki.

Napisano

czy ja wiem, kupiłem nówki felgi w intercarsie niemieckiego producenta "Rial". Po 1-wszym sezonie wiosenno jesiennym /felgi nie jeżdżą zima/ na jednej z nich tez farba sie łuszczyła niewiem.gif Reklamowałem, nie wymienili na nowa bo wzór sie juz skończył, podejrzewam, że tylko jeszcze raz jakis pan Kazio im psiknął z którym umowe może maja podpisaną.

Napisano

> Jak chcesz zrobie Ci zdjecia felg ktore maja 2 lata (uzywane tylko w

> lecie) i zchodzi z nich lakier.

Ja mogę zrobić zdjęcie moich używanych już 5 lat i wyglądają jak nowe zlosnik.gif.

Napisano

> I co z tego. Nawet z NASA mogli sobie kupic maszyny, a felga bedzie syfiasta i za 2 lata farba

> bedzie z niej zchodzic. Jak chcesz zrobie Ci zdjecia felg ktore maja 2 lata (uzywane tylko w

> lecie) i zchodzi z nich lakier. Felgi byly kupione nowe na allegro jako "wzor Audi S6". Jak

> dorwe kolege ktory je teraz ma to pstrykne fotki i ocenisz czy linia produkcjna ma znaczenie

> gdy do formy wrzuci sie nagorszy syf i pomaluje byle czym.

a ze zapytam co ma farba na feldze do jej trwalosci uzytkowej, wytrzymałosci itd.??

zapewniam chiniole po ok 4 latach codziennej nieoszczednej eksploatacji wygladaja tak samo jak w dniu zakupu ok.gif

Napisano

> Może i są, ale czy my o tym wiemy? Możemy sobie co najwyżej wyobrażać, że tak jest.

> Płacąc za wyrób od konkretnego producenta w dużym stopniu kupujemy sobie pewność, że produkt

> posiada określoną jakość. Kupując produkt do którego nikt się nie przyznaje możemy dostać coś

> zarówno o wyższej (rzadko), jak i niższej jakości (zwykle) w porównaniu z produktem uznanej

> marki.

hmm wies co to TUV ????

wiesz ze te felgi go maja ???

Napisano

> hmm wies co to TUV ????

Wiem.

> wiesz ze te felgi go maja ???

Masz pewność? To że ktoś pisze, że ma jakiś papier nie oznacza jeszcze, że go ma...

Skoro można kopiować niemal całe fabryki to nie da się podrobić jakiegoś niemieckiego świstka?

Czy takie certyfikat jest chociaż do znalezienia na stronie "TUV"? I nawet jeśli jest to jesteś w stanie jednoznacznie zidentyfikować produkt którego dotyczy? (zapewne nazwa produktu jest w stylu R87hij47).

To takie moje gdybanie, nigdy nie miałem potrzeby się zajmować takimi rzeczami, ale byłbym sceptyczny odnośnie ślepej wiary w to co piszą sprzedawcy na Allegro. Oni też sprzedają magnetyzery i inne "szkatułki szczęścia". zlosnik.gif

Napisano

> hmm wies co to TUV ????

> wiesz ze te felgi go maja ???

I co to zmienia ze maja TUV. Zobacz ile badziewia ma rozne certyfikaty. To ze ma TUV nie oznacza jeszcze ze sa dobre.

Napisano

> I co to zmienia ze maja TUV. Zobacz ile badziewia ma rozne certyfikaty. To ze ma TUV nie oznacza

> jeszcze ze sa dobre.

A kiedy mozna stwierdzic ze sa dobre zlosnik.gif Jezeli maja juz ten TUV to jakies parametry trzymaja.

Jaki parametr okresla czy felga jest dobra czy zla?

Napisano

> I co to zmienia ze maja TUV. Zobacz ile badziewia ma rozne certyfikaty. To ze ma TUV nie oznacza

> jeszcze ze sa dobre.

to Ci łopatologicznie podałem ze miałem/mam i nic sie nie dzieje po 4 latach uzytkowania.

To teraz Ty mi pokaz przykład komu sie spipczyły bo widze fachura z Ciebie.

miałes takie felgi??

Napisano

> A kiedy mozna stwierdzic ze sa dobre Jezeli maja juz ten TUV to jakies parametry trzymaja.

> Jaki parametr okresla czy felga jest dobra czy zla?

jak sie beda nazywały ronal czy bbs hehe.gifok.gif

Napisano

> A kiedy mozna stwierdzic ze sa dobre Jezeli maja juz ten TUV to jakies parametry trzymaja.

> Jaki parametr okresla czy felga jest dobra czy zla?

BKolega kupil na allegro lampy tylne LED do BMW E46. I nie jakies najtansze tylko dlugo przebieral w ofertach i znalazl takie z TUV i innymi bajerami. 3 razy je reklamowal ale sie wkurzy i kupil Helli. Tak wlasnie glada sprawa z wszystkimi TUVami i innymi atestami na allegro.

Napisano

> to Ci łopatologicznie podałem ze miałem/mam i nic sie nie dzieje po 4 latach uzytkowania.

> To teraz Ty mi pokaz przykład komu sie spipczyły bo widze fachura z Ciebie.

> miałes takie felgi??

Tobie sie nie zepsuly mojej szargierce lakier zlal i co bedziemy dyskutowac. Ty tarfiles na dobe ona na jakis badziew.

ps. Wlasnie mi sie przypomnialo ze ojca znajomemu w KIA tez lakier poschodzil z chinoli. Wiec ja mam juz dwia komplety felg z kijowm lakierem.

Napisano

> 4 lata sprawdzone na wlasnej skorze wystarczy?

Jak dla mnie nie. Nie żebym Ci nie wierzył, że akurat Twoje są dobre i wytrzymałe. Niech będzie, że są. Tyle, że masz jakąkolwiek pewność, że te które ja bym kupił będą równie dobre? (Zapewniam, że jestem bardzo spokojnym kierowcą i nie biorę krawężników "z byka")

Napisano

> jak sie beda nazywały ronal czy bbs

W dodatku na dekielkach hehe.gif. Ja myślę, że im nie wytłumaczymy grinser006.gif

Napisano

mialem juz 4 kpl chinoli i wsio oki, proste i nigdy nie prostowane, alu jak kazde inne

na 6/15 mialem naciagniete 195/50 wiec nie piszcie ze lipaaa

czasami w kolorystyce zewn czarnej lubi z chinoli odejsc czarny kolor ale myciem kercherem - nie wiem jak z firmówek grinser006.gif

najbezpieczniej brac chinole srebne wwtedy raczej zaden lakier nie odejdzie grinser006.gif

Napisano

Kolega od niego kupowal, niestety pojezdzil troche na nich w zimie i po jednym sezonie wygladaly masakrycznie. Powycieraly sie ramiona felg i wzery sie porobily.

Napisano

> Może i są, ale czy my o tym wiemy? Możemy sobie co najwyżej wyobrażać, że tak jest.

> Płacąc za wyrób od konkretnego producenta w dużym stopniu kupujemy sobie pewność, że produkt

> posiada określoną jakość.

no niestety coraz bardziej jest to nieprawda bo firmy umocnily juz na tyle swoje marki, ze przyszedl czas ostrych zniw

ja tez mam jeden markowy produkt, ktorego producent (Nokia) po gwarancji nie zapewnia autoryzowanego serwisu zeby mozna bylo go naprawic

to jest podejscie!!! jak sie popsuje (a jak sie okazuje przypadek mojej awarii nie jest odosobniony) to do smieci i po nowe do sklepu (po 1,5 roku uzywania)

wiec czasami lepiej cos z Biedronki kupic....

Napisano

> No moze i noname ale pewnosci nie masz, ze nie sa produkowane na tej samej linii i przy uzyciu tych

> samych materialow co duzo drozsze ale markowe felgi.

może na tej samej linii, może z tych samych materiałów, ale prawdopodobnie poddawane są mniej restrykcyjnej kontroli jakości

Napisano

> Co ma felga do amortyzowania nierówności przez oponę??? W jaki sposób wpływa na to rodzaj,

> producent czy jakość samej felgi? Zacznij myśleć jak coś piszesz

to ty zacznij myśleć

chyba logiczne że łatwiej pokrzywić felgi z oponą 195/45 niż 195/65

tak samo mniej czuje się wszystkie zaliczone dziury na gumach 195/65 niż na 195/45

jak to do ciebie nie dociera to...... facepalm.gif

Napisano

> może na tej samej linii, może z tych samych materiałów, ale prawdopodobnie poddawane są mniej

> restrykcyjnej kontroli jakości

Tego w sumie nikt nie wie, ale w dobie obecnej unifikacji wcale bym sie nie zdziwil.

Natomiast jezeli, faktycznie robia je na tej samej linii to kontrola produktu jest identyczna.

Zastanawiam sie tylko jaki parametr okresla to czy felga jest dobra. Bo w sumie lakierowanie felgi to tylko estetyka nie wplywajaca na bezpieczenstwo, chociaz dla uzytkownika niezwykle wazna.

Napisano

> 4 lata sprawdzone na wlasnej skorze wystarczy?

nie wytlumaczysz, co chinskie to bee, pamietaj, wszystko bee hehe.gifhehe.gif

Napisano

> to Ci łopatologicznie podałem ze miałem/mam i nic sie nie dzieje po 4 latach uzytkowania.

jaki masz na nich profil opony?

kurde, ja co prawda nie przenoszę na plecach samochodu przy każdym przejeździe tramwajowym, ale na początku tego sezonu jak wstawiłem swoje Allesio na wyważarkę to szczena mi opadła widząc w ile stron może kręcić się koło hehe.gif

Jedno wiem na pewno: jeśli mieszkasz w mieście, używasz samochodu a nie na nie go patrzysz, nie masz balonów - to pognieciesz każdą felgę, niezależnie od tego kto ją zrobił grinser006.gif Dlatego następne będą kute swiety.gif

Drugie co wiem, to, że rant ochronny (czy jakkolwiek to nazwać) na oponie to genialny wynalazek wink.gif

Napisano

> jaki masz na nich profil opony?

> kurde, ja co prawda nie przenoszę na plecach samochodu przy każdym przejeździe tramwajowym, ale na

> początku tego sezonu jak wstawiłem swoje Allesio na wyważarkę to szczena mi opadła widząc w

> ile stron może kręcić się koło

> Jedno wiem na pewno: jeśli mieszkasz w mieście, używasz samochodu a nie na nie go patrzysz, nie

> masz balonów - to pognieciesz każdą felgę, niezależnie od tego kto ją zrobił Dlatego

> następne będą kute

> Drugie co wiem, to, że rant ochronny (czy jakkolwiek to nazwać) na oponie to genialny wynalazek

ja mialem chiny

15 z 195/50/15

17 z 205/45/17

17 z 225/45/17

19 z 235/35/19 grinser006.gif

jezdzic to trza umic grinser006.gif

Napisano

> 19 z 235/35/19

> jezdzic to trza umic

jak mam się szczypać to wolę jednak wyprostować raz na sezon te które mam a następne kupić kute zlosnik.gif

Napisano

> jak mam się szczypać to wolę jednak wyprostować raz na sezon te które mam a następne kupić kute

ja chinoli jeszcze nie prostowałem grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.