Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ chłodzenia - ogólna zasada

Featured Replies

Napisano

Rzecz może i banalna, ale jak to tak naprawdę powinno być. Jak na bardzo rozgrzanym (po trasie 300 km) silniku odkręcam korek zbiorniczka wyrównawczego to owszem, jest ciśnienie, muszę to robić powoli bo się poparzę, syczy i wszystko gra - ale dlaczego stan płynu z połowy zbiorniczka "urósł" mi w czasie tej czynności z 1/2 stanu do max? Tak ma być czy jednak nie?

Napisano

Urósł podczas odkręcania? Masz najprawdopodobniej zapowietrzony układ.

Napisano

Szykuj się na wymianę UPG.

Napisano
  • Autor

> Urósł podczas odkręcania? Masz najprawdopodobniej zapowietrzony układ.

Rzecz w tym że był odpowietrzany jakiś czas temu przy okazji majstrowania przy nim. Rzekłbym, że odpowietrzony książkowo i idealnie, pod maskę codziennie nie zaglądam, stan płynu jest to jest, ale wczoraj zastanowiło mnie, że powinno go być trochę więcej. Odkręciłem korek, i płyn się znalazł.

Napisano

W mojej lagunie podnosi się o centymetr po odkręceniu korka (po jeździe). W nexii mojej siostry jest podobnie - nawet chyba trochę bardziej się podnosi. Z tego co pamiętam w Lanosie też tak było. Wszystkie mają/miał dobre UPG i jest tak od dawna.

Napisano

> W mojej lagunie podnosi się o centymetr po odkręceniu korka (po jeździe). W nexii mojej siostry

> jest podobnie - nawet chyba trochę bardziej się podnosi. Z tego co pamiętam w Lanosie też tak

> było. Wszystkie mają/miał dobre UPG i jest tak od dawna.

W Astrze też tak jest ok.gif

Napisano

> Rzecz może i banalna, ale jak to tak naprawdę powinno być. Jak na bardzo rozgrzanym (po trasie 300

> km) silniku odkręcam korek zbiorniczka wyrównawczego to owszem, jest ciśnienie, muszę to robić

> powoli bo się poparzę, syczy i wszystko gra - ale dlaczego stan płynu z połowy zbiorniczka

> "urósł" mi w czasie tej czynności z 1/2 stanu do max? Tak ma być czy jednak nie?

to normalne, masz cisnieniowy uklad...szykuj sie na browarka ,a nie na wymiane upg..

Napisano

> Szykuj się na wymianę UPG.

A dlaczego to?

W ukłdzie panuje pewne ciśnienie, więc płyn jest niejako ściśnięty. Upuszczasz ciśnienie, płyn się rozszerza.

Fizyka z podstawówki.

Napisano

> A dlaczego to?

> W ukłdzie panuje pewne ciśnienie, więc płyn jest niejako ściśnięty. Upuszczasz ciśnienie, płyn się

> rozszerza.

> Fizyka z podstawówki.

Fizyka z podstawówki hehe.gif . Płyny są w zasadzie nieściśliwe. nono.gif

Napisano

U mnie na zbiorniczku i w instrukcji jest napisane,ze sprawdzac poziom plynu na goracym plynie...na zimnym mam MIN, po jezdzie mam miedzy min a max

Napisano

> Fizyka z podstawówki . Płyny są w zasadzie nieściśliwe.

Tutaj racja ok.gif

W układzie chłodzenia płyn pozostaje w stałej objętości, ale rozszerzają się wszelkie węże gumowe i "zabierają" płyn zeby.GIF

Napisano

To prawda.

A wpływ temperatury?

Napisano

Heh, no nie są tak ściśliwe jak gazy, to rzecz jasna. Co nie zmienia faktu, że w mniejszym stopniu SĄ ściśliwe.

Współczynnik sprężystości objętościowej dla wody wynosi 2,2 GigaPascala, co znaczy, że do zmniejszenia jej objętości o 1% potrzeba ciśnienia 0.01* 2,2GPa= 22MPa

No dobra, czyli przy takim ciśnieniu jak w układzie chłodzenia ściśliwe nie są hehe.gif Miałeś racje 20.GIF

Duużo bardziej odczuwalnie działa tempratura

Napisano

> W ukłdzie panuje pewne ciśnienie, więc płyn jest niejako ściśnięty. Upuszczasz ciśnienie, płyn się

> rozszerza.

Płyn się nie rozszerza - ściśliwość płynu jest pomijalna. Za to przewody nieco się rozszerzają i zwiększają pojemność - ale niewiele.

Więc jak poziom płynu znacznie wzrasta, to są następujące opcje:

1. zapowietrzony układ

2. złe/uszkodzone przewody (może gdzieś zbrojenie poszło i robi się balon). Efekt może potęgować czy wywołać uszkodzony korek - ma zaworek i powinien przy zbyt dużej różnicy ciśnienia otworzyć się)

3. UPG - w zasadzie sprowadza się do pierwszego.

W sprawnym układzie różnica powinna być bardzo niewielka.

Napisano

Prosty przykład, otwierasz nową butelkę wody niegazowanej , która była nagrzana np w słońcu do 40*C. Przed odkręceniem poziom w butelce sięgał 5 cm od korka, po otworzeniu nagle woda podchodzi do korka.

W układzie chłodzenia dzieje się tak na skutek ciśnienia. Wszystkich węży gumowych jest około 2-4 metry, które pod ciśnieniem zwiększają swoją objętość. Po odkręceniu węże zmniejszają objętość, płyn chłodzący jest gorący, więc objętościowo jest go więcej i poziom w zbiorniczku się podnosi. W zależności od kształtu zbiornika jest mniejszy, lub większy wzrost, np w VW z okrągłym jest to zauważalne, czy w Fiatach, które miały przy chłodnicy długi, wąski zbiorniczek zintegrowany.

Napisano

> Rzecz może i banalna, ale jak to tak naprawdę powinno być. Jak na bardzo rozgrzanym (po trasie 300

> km) silniku odkręcam korek zbiorniczka wyrównawczego to owszem, jest ciśnienie, muszę to robić

> powoli bo się poparzę, syczy i wszystko gra - ale dlaczego stan płynu z połowy zbiorniczka

> "urósł" mi w czasie tej czynności z 1/2 stanu do max? Tak ma być czy jednak nie?

Wszystko w porządku. Ciesz rozszerza się pod wpływem temperatury, wytwarza się nadciśnienie, które trzyma ciecz w układzie. Odkręcając korek powodujesz wyrównanie ciśnienia w układzie z atmosferycznym i płyn wraca do prawie normalnego poziomu uwzględniając niewielkie jego rozszerzenie się pod wpływem temperatury.

Napisano

> Wszystko w porządku. Ciesz rozszerza się pod wpływem temperatury, wytwarza się nadciśnienie, które

> trzyma ciecz w układzie. Odkręcając korek powodujesz wyrównanie ciśnienia w układzie z

> atmosferycznym i płyn wraca do prawie normalnego poziomu uwzględniając niewielkie jego

> rozszerzenie się pod wpływem temperatury.

Różne dziwne teorie powyżej czytałem.

Wyjaśnienie jest proste:

Jeśli otwierasz korek natychmiast po jeździe, co zresztą jest, delikatnie mówiąc, nienajlepszym pomysłem ze względu na ryzyko wykipienia połowy płynu i poważnego poparzenia, to niektóre obszary silnika, np głowica są rozgrzane powyżej temperatury wrzenia płynu przy ciśnieniu atmosferycznym.

W tych gorących obszarach płyn wrze i para wypycha płyn z tych gorących miejsc.

Para zostaje i zajmuje miejsce w układzie chłodzenia więc musi się podnieść poziom w zbiorniczku.

Gdy układ trochę ostygnie, para się skondensuje to poziom opadnie do poprzedniego stanu.

Jeśli w momencie odkręcania korka silnik był bardzo gorący a w dodatku miał w sobie za mało glikolu a za dużo wody, to sporo płynu może wykipieć na zewnątrz zbiorniczka.

Do krzysqCC :

Nie martw się, to co opisałeś jest normalnym zjawiskiem - nic nie jest popsute w Twiom silniku.

Lepiej nie rób takich eksperymentów.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i historii ciąg dalszy nastąpił. Niestety ale sytuacja wygląda dość niepokojąco. Na zimnym silniku jest powiedzmy 1/2 stanu płynu, po 2-3 km poziom lekko rośnie (prawidłowo), ale podczas dłuższej trasy zaczyna się obniżać, nawet poniżej minimum, z tym że po ostygnięciu wraca mniej więcej do pierwotnego poziomu. Czy to wskazuje już na UPG?

Napisano

> No i historii ciąg dalszy nastąpił. Niestety ale sytuacja wygląda dość niepokojąco. Na zimnym

> silniku jest powiedzmy 1/2 stanu płynu, po 2-3 km poziom lekko rośnie (prawidłowo), ale

> podczas dłuższej trasy zaczyna się obniżać, nawet poniżej minimum, z tym że po ostygnięciu

> wraca mniej więcej do pierwotnego poziomu. Czy to wskazuje już na UPG?

otworz korek i zapal auto, patrz w zbiornik czy płyn "babelkuje".

jezeli auto nie kopci na biało, nie ma masełka pod korkiem wlewu oleju, nie przybywa oleju jezdzic dalej (oczywiscie to ogolne zasady)

plyn ma sie podnosci i opadac w zaleznosci od temp. ale w pewnym zakresie.

zarowno w punto 2 jak i skodzie mam podobna sytuacje, gdybym odkrecił korek na goracym silniku jest pssssst i jest wyraznie za duzo płynu bo sie podnosi na zimnym wsio jest ok.

w obu autach z upg wsio ok

Napisano
  • Autor

No więc, konkretnie już teraz:

- auto nie kopci na biało

- odpala dobrze

- ma moc

- olej jest ok (płynu w nim nie ma, nie ma masełka ani nic z tych objawów)

- płynu nawet za bardzo nie dolewam

- bąbli w zbiorniczku nie widać

ALE:

dziwi mnie fakt, że po dłuższej jeździe poziom płynu jest NIŻSZY niż na zimnym silniku, tak jakby w zbiorniczku było zbyt duże ciśnienie i wpychało płyn do środka a po ostygnięciu poziom podnosi się. to IMO nie jest normalne. podobnie odkręcenie korka na ciepłym silniku podnosi płyn dużo bardziej niż kiedyś, tak jakby uszczelka miała delikatny przedmuch na linii cylinder - kanał wodny.

Napisano

> No więc, konkretnie już teraz:

> - auto nie kopci na biało

> - odpala dobrze

> - ma moc

> - olej jest ok (płynu w nim nie ma, nie ma masełka ani nic z tych objawów)

> - płynu nawet za bardzo nie dolewam

> - bąbli w zbiorniczku nie widać

> ALE:

> dziwi mnie fakt, że po dłuższej jeździe poziom płynu jest NIŻSZY niż na zimnym silniku, tak jakby w

> zbiorniczku było zbyt duże ciśnienie i wpychało płyn do środka a po ostygnięciu poziom podnosi

> się. to IMO nie jest normalne. podobnie odkręcenie korka na ciepłym silniku podnosi płyn dużo

> bardziej niż kiedyś, tak jakby uszczelka miała delikatny przedmuch na linii cylinder - kanał

> wodny.

Moim zdaniem obserwować jeśli to cię niepokoi,a wiesz na 100 % ,że było inaczej.Jak już ktoś pisał jednym z objawów przedmuchu są widoczne bąble w naczyniu wyrównawczym po małym przygazowaniu.

I tego moim zdaniem się trzymaj i nie panikuj.

Napisano

A zaworek w korku od zbiorniczka czyściłeś? działa dobrze?

Moze wcale nic nie puszcza, nawet jak ciśnienie przekroczy dopuszczalne, wtedy nic dziwnego że masz takie objawy

Napisano

> A zaworek w korku od zbiorniczka czyściłeś? działa dobrze?

> Moze wcale nic nie puszcza, nawet jak ciśnienie przekroczy dopuszczalne, wtedy nic dziwnego że masz

> takie objawy

ok.gif

Napisano

> No więc, konkretnie już teraz:

> - auto nie kopci na biało

> - odpala dobrze

> - ma moc

> - olej jest ok (płynu w nim nie ma, nie ma masełka ani nic z tych objawów)

> - płynu nawet za bardzo nie dolewam

> - bąbli w zbiorniczku nie widać

> ALE:

> dziwi mnie fakt, że po dłuższej jeździe poziom płynu jest NIŻSZY niż na zimnym silniku, tak jakby w

> zbiorniczku było zbyt duże ciśnienie i wpychało płyn do środka a po ostygnięciu poziom podnosi

> się. to IMO nie jest normalne. podobnie odkręcenie korka na ciepłym silniku podnosi płyn dużo

> bardziej niż kiedyś, tak jakby uszczelka miała delikatny przedmuch na linii cylinder - kanał

> wodny.

jezdzic i nic sie nie martwic ok.gif

sprawdzac plyn co jakis czas i tyle.

weze moga sie rozgrzewac i rozszerzać stad poziom plynu maleje ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.