Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temat rzeka - 1.8T (słownie: jeden osiem turbo) przy kawie.

Featured Replies

Napisano

Silnik kultowy, silnik wspaniały i w ogóle i w szczególe bla bla bla podobno.

Nigdy nie miałem z nim do czynienia, ale wiem że są tu osoby, które mogą podzielić się wrażeniami odnośnie tego:

a) ile to faktycznie pali/paliło Wam;

b) jakie są koszty obsługi i użytkowania takiego silnika (co się psuje, jakie są drogie usterki jeśli są);

c) jakie są Wasze odczucia, wrażenia z użytkowania auta z tą jednostką;

I najważniejsze:

d) jak przedstawia się rynek najstarszych aut z tym silnikiem? Chodzi mi o pierwsze Audi A4 1.8T, czyli jaką to może mieć kondycję, jakie faktyczne przebiegi i czy opłaca się w ogóle szukać u nas (lub zagranicą) takiego auta. Czy one nie są już głównie zajeżdżone? Skończone? Ile to wytrzymuje?

Pacjent o którego konkretnie chodzi to Audi A4 1.8T 150/180KM z najstarszych roczników. Teoretyzujemy - nie szukam konkretnych egzemplarzy z allegro etc.

Wiem, że były podobne tematy, ale konkretnego nie znalazłem. Poza tym chciałbym zastanowić się nad rzeczywistą kondycją 10 - 15letnich aut z tym silnikiem oraz zorientować się jak wygląda rynek motoryzacyjny w tym temacie w roku 2010r.

hmm.gif

Napisano

> a) ile to faktycznie pali/paliło Wam;

Chip na ca. 200KM.

Miasto 14-15 litrów, trasa - jak powolutku to 8, jak szybko to z 11.

> b) jakie są koszty obsługi i użytkowania takiego silnika (co się psuje, jakie są drogie usterki

> jeśli są);

Poszła pompa paliwa i jedna cewka na dystansie ca. 30kkm.

> c) jakie są Wasze odczucia, wrażenia z użytkowania auta z tą jednostką;

Bardzo pozytywne, ale póki co stać nie tylko na TDI ;-)

Napisano

pacjent Octavia 1.8T 2004, przebieg 87 kkm

szczepionka na 194 HP

spalanie

trasa 8-9

miasto - w korkach - do 14.5

co sie zepsulo (silnik)

pompa wtornego obiegu powietrza - koszt w ASO 1300 - zamiennikow brak

cewka na 4 cyl - koszt wymiany z czesciami w ASO 330 PLN

po 6 latach rozrusznik polecial - koszt u znajomego 200 PLN

poza tym sama eksploatacja

Napisano

Zalezy jaka wersje chcesz kupic. Jak 150Km to troche tansza w utrzymaniu.

Jak 180 Km to tam juz jest skrzynia 6 cena dwumasu i sprzegla zabija (cos kolo 3700zł).

Leon 1,8T 180KM (seria).

Spalanie - miasto 13 (wrocław) trasa cos kolo 8 - Wrocław nad morze spokojnym tempem bez szlanestw ale tez nie jak kapelusz.

Auto dosc stare ale z malym przebiegiem:

Padl dwumas i wysprzeglik (ceny patrz wyzej).

Do tego byla walnieta przeplywka (ale to odkryl dopiero nastepca Green z forum).

Pozatym bardzo fajne silniki, zlego slowa o nich nie powiem.

Napisano

Mialem wersje 150KM (AUM), a palil od 7 do 13, nawet raz czy dwa udalo mi sie zejsc ponizej 7l/100km, a te 13 to w korkach (takich faktycznych korkach). Przy czym jedna uwaga - styl jazdy (i oczywiscie trasa czyli miasto/poza miastem) BARDZO mocno determinuje spalanie, sa ludzie, ktorzy nie sa w stanie zejsc ponizej 8 i spoko, zdarza sie.

Acha, silnik mialem w Octavii I, wiec to troche lzejsze(?) auto niz A4.

> b) jakie są koszty obsługi i użytkowania takiego silnika (co się psuje, jakie są drogie usterki

> jeśli są);

Mialem to auto 2 lata i nic sie nie zepsulo, zrobilem jakies 45kkm, trudno zeby cos sie mialo zepsuc przy takim przebiegu.

Bardzo fajna jednostka, gdybym mial drugi raz szukac auta benzynowego i ten silnik bylby nadal w palecie to bym go znow wybral ok.gif

Napisano

Auto kumpla A4 1.8T quattro kombi rocznik 97.

Zrobione 180 koni, trzymało serie przed modyfikacją.

Poszła mu defałka, koszt około 180 zł. Oprócz tego żadnych powazniejszych usterek. Spalanie w mieście 13l/100 trasa około 10l/100.

Napisano

A3 1.8 T 150 w seri po zastrzyku na 181 i 274 momentu

z rzeczy ktore padly przy silniku to jedynie czujnik polozenia walka rozrzadu nowy cos kolo 200 zl

spalanie trzasa jak spokojnie to 8 l miasto niekeidy uda mi sie zejsc na 10,5 litra ale to raczej rzadko ogolnie moc do spalania ma sie przpeieknie nie pali az tak duzo

z rzeczy na ktore bym zwracal uwage przy zakupie vaga z 1.8 t to tak jak ktos tu wspomnial sprzeglo dwumas bo to najdrozsza zabawa zeby.GIF

Napisano

W maju sprzedałem Passat 1.8T 150KM AWT 2001r

Był krajowy, nie miał LPG, na liczniku ~190tys przebiegu jak sprzedawałem

wymieniałem: cewki, rurki ciśnieniowe, katalizator, alternator, jakieś łożyska klimy, pompa oleju, czyszczenie smoka i zdjęcie miski olejowej - było zapchane i tracił ciśnienie oleum, kilka innych duperelek. Co jakiś czas kontrolka na desce o czujniku wałku rozrządu i jakiejś tam pompie powietrza wtórnego.

Palił 10-12 w mieście, ~8 na trasie. Ludziska nie dbają o te silniki, sprzedają jak już mają dość zapalających się kontrolek "check" a nowy właściciel niech się męczy sick.gif

Ogólnie silnik ok, szybki, mocny ale trzeba mu dać wypić.

Użytkowałem ponad rok, przejechałem może z 50tkm

Teraz Mondeo 2.0 TDCI 130KM i jestem szczęśliwy grinser006.gif

Napisano

GTi 150KM seria, obecnie 170 po sofcie

LPG miasto 13-17,trasa 8-12

Obsługa bez zastrzeżeń...

Napisano

> Silnik kultowy, silnik wspaniały i w ogóle i w szczególe bla bla bla podobno.

> Nigdy nie miałem z nim do czynienia, ale wiem że są tu osoby, które mogą podzielić się wrażeniami

> odnośnie tego:

> jeśli są);

> I najważniejsze:

> d) jak przedstawia się rynek najstarszych aut z tym silnikiem? Chodzi mi o pierwsze Audi A4 1.8T,

> czyli jaką to może mieć kondycję, jakie faktyczne przebiegi i czy opłaca się w ogóle szukać u

> nas (lub zagranicą) takiego auta. Czy one nie są już głównie zajeżdżone? Skończone? Ile to

> wytrzymuje?

> Pacjent o którego konkretnie chodzi to Audi A4 1.8T 150/180KM z najstarszych roczników.

> Teoretyzujemy - nie szukam konkretnych egzemplarzy z allegro etc.

> Wiem, że były podobne tematy, ale konkretnego nie znalazłem. Poza tym chciałbym zastanowić się nad

> rzeczywistą kondycją 10 - 15letnich aut z tym silnikiem oraz zorientować się jak wygląda rynek

> motoryzacyjny w tym temacie w roku 2010r.

mailem A4 1.8T (AEB) z 1995 roku.

a. palilo ok 13,5l w warszawie, w trasie kulturalniej 8

b. nic sie nie dzialo za mojej kadencji z silnikiem - no ale przy nastoletnim aucie to mozna sie spodziewac wszystkiego.

c. odczucia? najbardziej leniwe 150 KM jakim jezdzilem.

d. ja kupilem u nas. rynek tych aut dosc dobry - nie jest to super unikatowy silnik - jest dosc popularny a jednoczesnie podatny na dlubanie i przecwiczony przez roznych tunerow.

Z A4 tak wiekowym pamietaj - zawsze bedziesz mial cos do roboty w zawieszeniu - wielowahacz -> non stop tulejki, swoznie itp. no ale to nie są duze koszta.

Napisano

> Dlaczego ?

Pewnie ekonomiczniejszy i mniej usterek w odniesieniu do ostatniego auta.

Napisano

> Pewnie ekonomiczniejszy i mniej usterek w odniesieniu do ostatniego auta.

dokładnie tak

Napisano

W rodzinie jest A4 1.8T Quattro, 97 rok bodajże, motor AEB, przebieg ok 380tyś km, kupiony na wiosnę z przebiegiem jakieś 360tyś km.

Silnik pracuje bardzo dobrze, założone LPG też sprawuje się dobrze. Spalanie 11-13 na autostradach. W niedziele wrócił z Chorwacji przez niecałe 3000km nie potrzeba było nic dolewać.

Po kupnie był robiony rozrząd + trochę różnych uszczelnień bo usyfiony był już mocno olejem - koszt jakieś niecałe 2000zl. Nie wymieniony był tylko łańcuch wałków rozrządu i on chyba teraz trochę hałasuje.

Napisano

> OK, ekonomia ekonomią, ale tdci jest mniej usterkowy?

Ale o czym teraz piszesz o opiniach o samochodach czy doswiadczeniach wlasciciela.

Mozliwe ze kupil felernego passata a udalo mu sie kupic w dobrym stanie mondeo ktore nie bedzie sie tak psulo.

I ja jestem w stanie sie z tym zgodzic:) a niektorzy nie moga sie pogodzic z takim stanem rzeczy grinser006.gif

Napisano

> Pewnie ekonomiczniejszy i mniej usterek w odniesieniu do ostatniego auta.

Narazie. Jak mu cos padnie w tym TDCI to bedzie plakal i z lzami w oczach wspominal 1,8T zeby.GIF

Napisano

> Ale o czym teraz piszesz o opiniach o samochodach czy doswiadczeniach wlasciciela.

> Mozliwe ze kupil felernego passata a udalo mu sie kupic w dobrym stanie mondeo ktore nie bedzie sie

> tak psulo.

> I ja jestem w stanie sie z tym zgodzic:) a niektorzy nie moga sie pogodzic z takim stanem rzeczy

Wszystko jest do czasu zeby.GIF

Napisano

> Narazie. Jak mu cos padnie w tym TDCI to bedzie plakal i z lzami w oczach wspominal 1,8T

Do TDCI są tak drogie części ? hmm.gif

Napisano

> Do TDCI są tak drogie części ?

Niekoniecznie. Ale to niezbyt udane silniki.

Napisano

A Ty ciagle jeszcze szukasz auta? hehe.gif

Niedlugo Ci juz chyba tylko TATA zostanie zlosnik.gif

Napisano

Jak w kazdym nowoczesnym dieslu sa czesci ktore kosztuja sporo. ale trzeba sie pogodzic z tym ze nie ma bezawaryjnych samochodow.

A czy to udany model sam sie wypowiesz po jakims czasie uzytkowania.

Napisano

> A Ty ciagle jeszcze szukasz auta?

> Niedlugo Ci juz chyba tylko TATA zostanie

Znajdź mi proszę np audi A4 z niekręconym licznikiem, nie składany po mocniejszym dzwonie z silnikiem 1.8T z udokumentowaną przeszłością w cenie chociażby eurotaxu (lub troszkę wyższą jeśli auto tego warte) w mojej okolicy (promień powiedzmy 100 km dopóki urlopu nie będę mieć) smirk.gif Możesz także mi wskazać ZADBANEGO clk albo nawet lybrę, spełniające moje kryteria.

Przeglądam codziennie ogłoszenia, fora użytkowników tych modeli aut, allegro, otomoto ...

Ale nie ... Ty wiesz lepiej, jeździsz ze mną oglądać auta i na pewno wiesz na jakie auta trafiam facepalm.gif Pierwszy raz użyłem chyba tej emotki - nawet fajna hehe.gif

Napisano

Przy przebiegu powyżej 200kkm wypadałoby zdjąć pokrywę zaworów i sprawdzić stan łańcucha rozrządu oraz jego napinacz, w wersji bez zmiennych faz rozrządu wymiana tych elementów to kilkaset, a ze zmiennymi około 1800 biglaugh.gif

Poza tym po kilku latach może przeciekać króciec wodny z tyłu silnika

Napisano

> Znajdź mi proszę np audi A4 z niekręconym licznikiem, nie składany po mocniejszym dzwonie z

> silnikiem 1.8T z udokumentowaną przeszłością w cenie chociażby eurotaxu (lub troszkę wyższą

> jeśli auto tego warte) w mojej okolicy (promień powiedzmy 100 km dopóki urlopu nie będę mieć)

Moge, ale nie wiem jaka jest cena z eurotaxu. I raczej nie bedzie to 100km od Ciebie.

> Możesz także mi wskazać ZADBANEGO clk albo nawet lybrę, spełniające moje kryteria.

C SportCopue Compressor moze byc?

Jesli jestes powaznie zainteresowany i sklonny wydac tyle ile trzeba wydac na porzadny samochod to daj znac. Tylko prosze, nie zawracaj mi 4 liter jesli chcesz mi wyskoczyc z haslem: "na allegro sa sa o 1/3 tansze!", ok?

Napisano

> Moge, ale nie wiem jaka jest cena z eurotaxu. I raczej nie bedzie to 100km od Ciebie.

> C SportCopue Compressor moze byc?

Nie może być bo nie podoba mi się w ogóle. Zresztą pisałem o CLK ... Auta szukam do 25 tyś mniej więcej o czym pisałem w innym wątku ale przecież nie musisz wszystkich znać.

> Jesli jestes powaznie zainteresowany i sklonny wydac tyle ile trzeba wydac na porzadny samochod to

> daj znac. Tylko prosze, nie zawracaj mi 4 liter jesli chcesz mi wyskoczyc z haslem: "na

> allegro sa sa o 1/3 tansze!", ok?

Z takim podejściem to nawet bym go nie chciał oglądać, skoro na dzień dobry tak podchodzisz do zainteresowanego.

Napisano

> Auta szukam do 25 tyś mniej więcej o czym pisałem w innym wątku ale przecież nie musisz wszystkich znać.

Jaki rocznik?

> Auta którym teraz jeżdżę, szukałem pół roku Pełna historia z ASO, pierwszy właściciel od nowości,

> kupione w polskim salonie. Jedynymi usterkami jakie się zdarzyły, była wymiana żarówek Poza

> tym same części eksploatacyjne.

> Też mnie nie stać na nowe dlatego szukam czegoś zadbanego, jak to zrobiłem dwa lata temu i z czego

> jestem bardo zadowolony.

To ja zadam jeszcze jedno pytanie. Po co chcesz go zmieniać na inne? Poważnie sie pytam, bo ja nie widzę sensu w zmianie.

Napisano

> Jaki rocznik?

A4 to pewnie będą ostatnie lata produkcji pierwszej generacji, czyli 99'-01' zapewne.

Napisano

> Nie może być bo nie podoba mi się w ogóle. Zresztą pisałem o CLK ... Auta szukam do 25 tyś mniej

> więcej o czym pisałem w innym wątku ale przecież nie musisz wszystkich znać.

> Z takim podejściem to nawet bym go nie chciał oglądać, skoro na dzień dobry tak podchodzisz do

> zainteresowanego.

Ja na tym nie zarabiam, wiec moje podejscie nie ma tu nic do rzeczy.

Po prostu doswiadczenie juz mnie nauczylo typowego podejscia kupujacego.

Zalozenia: super wozek w dobrej cenie. Swietny stan, maly przebieg, zadbany i od wlasciciela ktory nie drutuje tylko serwisuje i go na ten serwis stac.

Jak bylem mlodszy i glupszy to naiwnie wierzylem, ze kupujacy zdaja sobie sprawe, ze takie auto kosztuje. Nieraz zdarzylo mi sie stracic kilka dni i kupe czasu bo kupujacy nagle odkrywal, ze w jego opinii powiedzmy impreza sti doinwestowana i wymuskana powinna kosztowac tyle ile kosztuje wedlug eurotaxu. A w sumie to mniej - bo przeciez na allegro i otomoto sa duzo tansze!

Od tamtej pory powiedzialem sobie, ze juz nigdy wiecej.

Albo ktos szuka rynkowej okazji albo pozadnego samochodu - za to drugie trzeba niestety wylozyc troche wiecej niz u Mietka w komisie.

Napisano

> Albo ktos szuka rynkowej okazji albo pozadnego samochodu - za to drugie trzeba niestety wylozyc

> troche wiecej niz u Mietka w komisie.

Tu masz rację - za swojego civica zapłaciłem nieco więcej niż średnia cena rynkowa. Ale miałem: pełną dokumentację popartą fakturami na każdy serwis, każdą część, na olej, na wszystko z ASO Hondy. Auto nie miało przeszłości kolizyjnej. Ciekawostką jest to, że miało wymienioną przednią szybę, bo podczas serwisu właśnie w ASO, pracownicy uszkodzili ją. Kierownik wymienił ją na koszt firmy, na co mam odpowiedni dokument. Za takie auto nie szkoda mi było dopłacić. Weź proszę pod uwagę, że nie kupuję auta za wielkie pieniądze, więc i dopłacić realnie mogę z jakieś 10%.

Napisano

> Tu masz rację - za swojego civica zapłaciłem nieco więcej niż średnia cena rynkowa. Ale miałem:

> pełną dokumentację popartą fakturami na każdy serwis, każdą część, na olej, na wszystko z ASO

> Hondy. Auto nie miało przeszłości kolizyjnej. Ciekawostką jest to, że miało wymienioną

> przednią szybę, bo podczas serwisu właśnie w ASO, pracownicy uszkodzili ją. Kierownik wymienił

> ją na koszt firmy, na co mam odpowiedni dokument. Za takie auto nie szkoda mi było dopłacić.

> Weź proszę pod uwagę, że nie kupuję auta za wielkie pieniądze, więc i dopłacić realnie mogę z

> jakieś 10%.

U mnie w bezwypadkowym aucie tez bedzie na wiosne szyba wymieniana. Ciekawe co przyszly wlasciciel powie hmm.gif

Pomijam fakt, ze w Niemczech wymiana przedniej szyby nie swiadzcy o kompletnie niczym. Od kiedy w co drugiej rozglosni leca reklamy bezplatnej wymiany szyb z AC to kazdy kto ma jakies wieksze odpryski po kamieniach jezdzi i wymienia ok.gif

Napisano

> Przy przebiegu powyżej 200kkm wypadałoby zdjąć pokrywę zaworów i sprawdzić stan łańcucha rozrządu

> oraz jego napinacz, w wersji bez zmiennych faz rozrządu wymiana tych elementów to kilkaset, a

> ze zmiennymi około 1800

Na oko to wiele się nie sprawdzi. Problemy z łańcuchem i napinaczem przede wszystkim słychać i czuć podczas jazdy. Można to także ładnie sprawdzić VAGiem. Hałasujący napinacz może także oznaczać źle dobrany olej, zasyfioną miskę i/lub smok, ew. padającą pompę oleju lub inne problemy powodujące spadek ciśnienia oleju. No i tak jak napisałeś - w razie awarii tanio nie jest oslabiony.gif

Napisano

> Na oko to wiele się nie sprawdzi. Problemy z łańcuchem i napinaczem przede wszystkim słychać i czuć

> podczas jazdy. Można to także ładnie sprawdzić VAGiem. Hałasujący napinacz może także oznaczać

> źle dobrany olej, zasyfioną miskę i/lub smok, ew. padającą pompę oleju lub inne problemy

> powodujące spadek ciśnienia oleju. No i tak jak napisałeś - w razie awarii tanio nie jest

A jak to daje sie odczuc w czasie jazdy?

Napisano

> A jak to daje sie odczuc w czasie jazdy?

Słabe osiągi, zwłaszcza na wyższych obrotach.

Napisano

> Słabe osiągi, zwłaszcza na wyższych obrotach.

To rozumiem, ze wywalony lancuszek powinien dawac o sobie znac caly czas czy w okreslonych sytuacjach?

Napisano

> Znajdź mi proszę np audi A4 z niekręconym licznikiem, nie składany po mocniejszym dzwonie z

> silnikiem 1.8T z udokumentowaną przeszłością w cenie chociażby eurotaxu (lub troszkę wyższą

> jeśli auto tego warte) w mojej okolicy (promień powiedzmy 100 km dopóki urlopu nie będę mieć)

> Możesz także mi wskazać ZADBANEGO clk albo nawet lybrę, spełniające moje kryteria.

> Przeglądam codziennie ogłoszenia, fora użytkowników tych modeli aut, allegro, otomoto ...

> Ale nie ... Ty wiesz lepiej, jeździsz ze mną oglądać auta i na pewno wiesz na jakie auta trafiam

> Pierwszy raz użyłem chyba tej emotki - nawet fajna

Szukasz auta klasy sredniej lub premium za max 25 tys, wiec sie nie dziw, ze 10 +letnie auta nie sa juz jak nowki z salonu, hehe.gif (Wyjatkiem moze byc Lybra, aczkolwiek watpie, ze znajdziesz porzadnie utrzymana w PL, bo wiekszosc u nas jak uslyszy ile kosztue np tlumik to pojedzie i posmarka spawarka hehe.gif)

Poza tym takimi autami raczej jezdzi sie sporo, wiec przebiegi beda rzedu 200-300tys... Bo nikt tego nie kupowal, zeby sie turlac po miescie zlosnik.gif

Poszukaj sobie w tej cenie czegos klasy B to prawdopodobnie znajdziesz bez problemu ok.gif

Aczkolwiek mi sie wydaje, ze raczej przez kolejny rok bedziesz zakaldal podobne watki hehe.gif

Oczekwiania masz chyba nieadekwatne to budzetu, niestety...

Napisano

Napisałeś coś od siebie a teraz poproszę o odpowiedź na mój post.

> Przeglądam codziennie ogłoszenia, fora użytkowników tych modeli aut, allegro, otomoto ...

> Ale nie ... Ty wiesz lepiej, jeździsz ze mną oglądać auta i na pewno wiesz na jakie auta trafiam

> Pierwszy raz użyłem chyba tej emotki - nawet fajna

> Szukasz auta klasy sredniej lub premium za max 25 tys, wiec sie nie dziw, ze 10 +letnie auta nie sa

> juz jak nowki z salonu, (Wyjatkiem moze byc Lybra, aczkolwiek watpie, ze znajdziesz porzadnie

> utrzymana w PL, bo wiekszosc u nas jak uslyszy ile kosztue np tlumik to pojedzie i posmarka

> spawarka )

Pokaż mi proszę, gdzie napisałem że oczekuję stanu "jak nowki z salonu" ? Wskażesz czy kolejny raz nie odpowiesz na pytanie ? hehe.gif

> Poza tym takimi autami raczej jezdzi sie sporo, wiec przebiegi beda rzedu 200-300tys...

Gdzie cokolwiek napisałem o przebiegu auta ? Wskaż to także proszę. Stan auta mającego 300 tyś km to nic dziwnego, tyle że sporo liczników w autach które kupuje się, jest "kręconych". Dla mnie liczy się stan ogólny auta.

> Bo nikt

> tego nie kupowal, zeby sie turlac po miescie

> Poszukaj sobie w tej cenie czegos klasy B to prawdopodobnie znajdziesz bez problemu

> Aczkolwiek mi sie wydaje, ze raczej przez kolejny rok bedziesz zakaldal podobne watki

> Oczekwiania masz chyba nieadekwatne to budzetu, niestety...

Nie chcesz ich czytać, to zwyczajnie tego nie rób i tyle Ci do tego hehe.gifpalacz.gif Mogę szukać kolejny miesiąc i kolejny i co ? I jajco jak dla Ciebie hehe.gifgrinser006.gif

Kilka aut w mój sposób szukałem i warto było skromny.gif Mam czym jeździć, rozglądam się spokojnie i jak się coś trafi wartego uwagi to kupie. Proste smirk.gif

Napisano

> To rozumiem, ze wywalony lancuszek powinien dawac o sobie znac caly czas czy w okreslonych

> sytuacjach?

Zmiana fazy rozrządu następuje pod obciążeniem przy określonych warunkach. U siebie, jak to sprawdzałem, to działa zawsze przy przyspieszaniu powyżej jakichś (nie pamiętam jakich) obrotów. Sam łańcuch jest trwały. Wymieniałem go u siebie przy 230000km, ale po porównaniu z nowym był tylko kapkę wyciągnięty. Problemem jest sam napinacz/regulator i/lub ciśnienie oleju. Najlepszą metodą diagnostyki są pomiary przy pomocy VAGa - są na to procedury testowe waytogo.gif

Napisano

> Zmiana fazy rozrządu następuje pod obciążeniem przy określonych warunkach. U siebie, jak to

> sprawdzałem, to działa zawsze przy przyspieszaniu powyżej jakichś (nie pamiętam jakich)

> obrotów. Sam łańcuch jest trwały. Wymieniałem go u siebie przy 230000km, ale po porównaniu z

> nowym był tylko kapkę wyciągnięty. Problemem jest sam napinacz/regulator i/lub ciśnienie

> oleju. Najlepszą metodą diagnostyki są pomiary przy pomocy VAGa - są na to procedury testowe

Narazie nie mam takiego problemy, ale dobrze wiedziec ze cos takiego jest.

Wiec narazie bede cieszyl sie tym ze auto dowozi mnie na miejsce zlosnik.gif

Napisano

Polowa AK ma juz niezly ubaw z Twocih zakupow, wiec pozwol, ze daruje sobie dalsze komentarze hehe.gif

Jak dla mnie to mozesz szukac nawet 5 lat bo mnie to srednio intersuje... facepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

Przestan po prostu zadawac kretynskie pytania hehe.gif

Bo poki co to szukasz od Matzia do Lexusa hehe.gif

Dozbieraj troche zlota, albo kup rower hehe.gif

Napisano

Po raz kolejny napiszę: "Napisałeś coś od siebie a teraz poproszę o odpowiedź na mój post." A teraz to już na posty smirk.gif

> Polowa AK ma juz niezly ubaw z Twocih zakupow, wiec pozwol, ze daruje sobie dalsze komentarze

Pozwalam ok.gifhehe.gif Leje na tych lubiących się wtrącać w czyjeś sprawy palacz.gif

> Jak dla mnie to mozesz szukac nawet 5 lat bo mnie to srednio intersuje...

Jak widać interesuje Cię to, skoro zabrałeś nie po raz pierwszy głos w temacie hehe.gif

> Przestan po prostu zadawac kretynskie pytania

Nie ma głupich pytań - są za to głupie odpowiedzi lub nie na temat, tak jak Twoje smirk.gif

> Bo poki co to szukasz od Matzia do Lexusa

Po raz kolejny - wskaż to proszę dokładnie zamiast bajki pisać palacz.gif

I kolejny raz ponowić mam moje pytania na które nie odpowiedziałeś ? hehe.gif Cienki bolek jesteś, skoro na nie potrafisz odpowiedzieć i piszesz bzdury nie mogąc na nie odpowiedzieć hahaha.gif Więc leszcz jesteś czy na nie odpowiesz ? palacz.gif Sprawa prosta - tak, czyli potrafisz podeprzeć swoje słowa konkretnie odpowiadając i wskazują gdzie napisałem coś co mi zarzucałeś wcześniej, albo nie: czyli piszesz stertę głupot, nie potrafiąc nawet własnego słowa pisanego uzasadnić odpowiadając na moje proste pytania palacz.gif

> Dozbieraj troche zlota, albo kup rower

Rower widzę że masz, więc gratuluje hehe.gif Kupiłem nie dawno trzy gianty, więc kolejnego nie potrzebuje palacz.gif Aut w domu na tę chwilę też kilka, więc po raz kolejny napiszę, że z szukaniem mi się nie śpieszy grinser006.gif Kasy mam wystarczająco, żeby kupić to co chcę skromny.gif

To jak ? Cienki bolek jesteś czy potrafisz odpowiedzieć ? Bo jak na razie tylko nie na temat hehe.gif

Napisano

Ale na co mam Ci odpowiedziec?

Znalezienie takiego Audi, o ktorym piszesz bedzie prawie niemozliwe w tych pieniadzach...

To nie sa auta 3-5-letnie, gdzie odsetek znosnych egzemplarzy jest calkiem spory a raczej 10+ letnie sztrucle z duzymi przebiegami...

Co do Twoich watkow z kupowaniem, to niestety ale Motodyskusje polecialy, wiec nie odnajde w tej chwili, ale przewinelo sie przez nie wszystko co mozliwe.

Tak np na potwierdzenie: Linka

Z reszta z tego co zauwazylem, to jest nie tylko moje wrazenie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.