Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W Polsce samochodami będą jeździć tylko bogaci?

Featured Replies

Napisano

> Zgadzam się, że w mieście komunikacja publiczna jest na w miarę sensownym poziomie, ale już

> mieszkając w dalszej odległości od miasta wyjazd do niego urasta do całodniowej wyprawy.

> Wbrew pozorom nie są to przypadki odosobnione

Ja patrze z perspektywy miasta.

Napisano

> Auto kosztuje - niestety...

To nie jest argument.

Już wcześniej pytałem, gdzie jest granica? 600, 1000, 5000 zł.?

Zawsze będzie można stwierdzić, że "auto kosztuje". Chodzi o to, żeby koszty były sensownie skalkulowane i dostosowane do realiów panujących w kraju a nie sztucznie podnoszone tylko dlatego, że trzeba łatać dziurę budżetową, czy z innego dziwnego powodu.

Jeśli mamy się rozwijać, to trzeba stworzyć do tego warunki. Zaporowe koszty spowodują zatrzymanie, a nawet cofnięcie się w rozwoju cywilizacyjnym a nie o to chodzi. Pewnie to zbyt pesymistyczne wizje i przerysowane, ale chodzi mi o sam mechanizm. Trzeba ludziom pomagać a nie przeszkadzać i jeszcze bezczelnie wmawiać, że to dla ich dobra oslabiony.gif

Napisano

Awansowałeś z trabanta na lacetti i nagle palma odbiła? zlosnik.gif

Napisano

> Ja patrze z perspektywy miasta.

No właśnie tu jest twój błąd.

Postrzegasz to wszystko ze swojej perspektywy, miejskiej, gdzie wszędzie jest blisko i wygodnie.

Nie wszyscy mieszkańcy tego kraju żyją w miastach, postaw się w ich sytuacji.

Myślę, że właśnie z tego wynika wiele nieporozumień i problemów, zarówno tutaj na forum jak i w życiu. Ludzie nie potrafią, albo nie chcą postawić się w sytuacji innych. Wypowiadają się, tworzą prawa itp. biorąc pod uwagę tylko swój mały wycinek rzeczywistości.

Napisano

> Zaczyna sie... czy klikamy i czytamy

Faktycznie masakra, jak zamiast 11 zł zapłacimy 20 to kogo będzie na to stać boje_sie.gif

Napisano

popi.............. ich i tyle

Najlepiej brac od kierowcow 10 tys rocznie za samo to ze maja auto .....

paranoja

Napisano

Kolejny bzdurny pomysl, nic to nie da poza nabiciem kasy w budzecie. Kolejny raz kierowcy robia za dojna krowe no.gif

Jak to kurcze jest, ze w takiej Irlandii nie placi sie za DR, za tablice (jedne na cale "zycie" auta, a jak sie uszkodza to robi sie w sklepach motoryzacyjnych praktycznie od reki), a u nas jakby mogli to jeszcze srubki do tych tablic by wciskali ludziom po 10zl/sztuka ?

Napisano

Dojdzie do tego że wkoło będą same angliki jeździć opłacane w UK a śmigające po PL palacz.gif

Napisano

> Chodzi o to ,ze jak nie stać Cie na utrzymanie to jezdzisz autobusem

> Jak byłem w liceum to mało kto miał auto a teraz pół klasy albo i wiecej...

A moj ojciec chodzil po gruzach Warszawy, czy mam ja zburzyc aby mu dorownac? grinser006.gif

Samochod, gdy mieszkalismy w Warszawie, nie mielismy dziecka ani duzego psa, byl nam praktycznie potrzebny tylko na urlop, czasem cos przewiezc, czy podjechac do dziadka pod Warszawe, praktycznie moglismy sie bez niego obejsc.

Ale teraz gdy mieszkamy pod Warszawa, a trzeba dziecko zawiezc do lekarza, duzego psa do weta, przewiezc worek kartofli i pare innych ciezarow z bazaru, np batony dla psow, samochod juz sie bardziej przydaje, i dzisiaj byloby nam bardzo trudno sie obyc bez niego zlosnik.gif

Napisano

> jakby mogli to jeszcze srubki do tych tablic by wciskali ludziom po 10zl/sztuka ?

Przecież już tak jest. Może nie śrubki ale naklejka kosztująca kilkanaście zł zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Dojdzie do tego że wkoło będą same angliki jeździć opłacane w UK a śmigające po PL

Wiesz, to nawet jest pomysl ok.gif Jak tak dalej pojdzie to chyba przerejestruje auto do Irlandii hehe.gif

Jedyny slaby punkt to podatek drogowy - tam jest osobny, a u nas w paliwie. Tak czy siak budzet bedzie mnie ciosal z kasy frown.gif

Napisano

> Przecież już tak jest. Może nie śrubki ale naklejka kosztująca kilkanaście zł

Ciesz sie, ze nie kaza jej oddawac w calosci, a w razie jak nie oddasz to 20zl kary grinser006.gif

Napisano

> tak sie sklada ,ze w Szczecinie od czasow mojego liceum powstało kilka nowych linii

> autobusowych

mowisz o liniach miejskich nie patrzac na to co sie dzieje poza i ze to ludziom, ktorzy mieszkaja poza miastem lub na jego obrzezach ten samochod jest potrzebny... kurat zajmuje sie przewoznikami autobusowymi i wiem jak to wyglada ... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> I bardzo dobrze Ja jestem za

kiedys dyskutowaliśmy o kwestii utrzymania samochodu, dziś czytam Twoje wypociny (bo inaczej tego nazwac nie można) i dochodze do wniosku że Ty nie rozumiesz rzeczy o których próbujesz dyskutować. Sprawe podwyżek które defakto zakończą sie na poziomie kilku stówek uważasz za granice dycydowania o tym że kogoś stać lub nie na auto. Zbyt trudno jest Ci pojąć co stoi za zwiększeniem opłat. Zrozum ze czasy sie zmieniają samochód jest narzędziem a nie dobrem luksusowym. Ludzie sąmniej i bardziej zamożni jednych stać na merce innych na zagazowane lacetti a jeszcze innych na tico. Wszyscy z nich potzrebują do ułatwienia sobie życia samochodu. Wszytskie te samochody mogą być w takim samym stanie technicznym. Z tą różnicą że włąscieil Tico najboleśniej odczuje podwyżke bo relatywna wartość jego auta w porównaniu do opłat bedzie najmniejszai to spowoduje ze koszt rejestracji bedzie równowarzył np komplet nowych opon zimowych. A najgorsze jest to że podwyżka ma na celu TYLKO I WYŁĄCZNIE zasilić kase budżetu państwa, żadne inne cele o których pisałeś nie były brane pod uwage.

Z drugiej strony nie ma sie póki co podniecać, bo to tylko projekt i może w ogóle umrzeć smiercią naturalną. Z mojego punktu widzenia gdyby to jednak wprowadzić prawie nic sie nie zmieni bo stać mnie na taki koszt bez większego problemu al wolałbym te kase wydać np na choinke zapachową czy na bilet do kina i coś z tego mieć.

Reasumując jesteś jednym z niewielu który defakto cieszy sie ze zwiększenia podatku, bo tym faktycznie bedzie ta podwyżka

Napisano

> Wiesz, to nawet jest pomysl Jak tak dalej pojdzie to chyba przerejestruje auto do Irlandii

> Jedyny slaby punkt to podatek drogowy - tam jest osobny, a u nas w paliwie. Tak czy siak budzet

> bedzie mnie ciosal z kasy

No panie ja już obcykane mam ściągam fure z UK rejestruje na ciotkę przebywającą tam na stałe, dopisuje się jako użytkownik auta i śmigam po PL. zlosnik.gif

Wkoło mnóstwo sąsiadów cyganów tak jeździ ok.gif

Napisano

nie no ja wchodze i spodziewam sie ze jakis powazny temat/kataklizm/kryzys itp... a tu takie pierdoly? podwyzka oplat urzedniczych o 50 zeta... no naprawde masakra... screwy.gifscrewy.gif

jak ja nie lubie pismaków

Napisano

To autobusy sa za darmo? icon_eek.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> To autobusy sa za darmo?

Porownanie - moja zona jezdzac do pracy autobusem, placi miesiecznie okolo 170 zlotych, kiedy jezdzi samochodem - 270. Niby 100 zlotych wiecej, jak sie groszem nie smierdzi to duzo, ale np. mozliwosc duzego szybszego przyjechania do szkoly po dziecko, gdy zadzwonia, ze sie zle poczulo - bezcenna wink.gif

PS Autobusy nie sa wiec za darmo - CBDU wink.gif

Napisano

> Porownanie - moja zona jezdzac do pracy autobusem, placi miesiecznie okolo 170 zlotych, kiedy

> jezdzi samochodem - 270. Niby 100 zlotych wiecej, jak sie groszem nie smierdzi to duzo, ale

> np. mozliwosc przyjechania do szkoly dziecka, gdy zadzwonia, ze sie zle poczulo - bezcenna

> PS Autobusy nie sa wiec za darmo - CBDU

JA to wiem, ale kolega ktory postuluje jazde autobusem chyba nie 270751858-jezyk.gif

Napisano

przed wyborami taka kaczka zlosnik.gif

nie sądzę zlosnik.gif

Napisano

> JA to wiem, ale kolega ktory postuluje jazde autobusem chyba nie

Wiem, ze wiesz, ale poniewaz Ty zadalas pytanie, wiec Tobei odpowiedzialem wink.gif

Napisano

> Wiem, ze wiesz, ale poniewaz Ty zadalas pytanie, wiec Tobei odpowiedzialem

To bylo pytanie z gatunku retorycznych zlosnik.gif

Napisano

Stać mnie na utrzymanie auta i mimo że ma 14 lat, to jest w bdb stanie bo wiekszosc czesc eksploatacyjnych ma max 3lata ale jak bede musial placic za przeglad 500 zl to zrezygnuje z wymiany amortyzatorow, drazkow etc

Napisano

cenę przeglądu powiedzmy, że podniesiono x5

cenę rejestracji x3

gdyby okazało się, że od jutra ser jest po 100zl/kg a szynka po 150zl/kg napisał był że "życie kosztuje - niestety.." ?

Napisano

> Faktycznie masakra, jak zamiast 11 zł zapłacimy 20 to kogo będzie na to stać

zamiast 98 zl zapłacimy 500 zł

roznicę możesz zapłacić Ty hehe.gif

Napisano

> zamiast 98 zl zapłacimy 500 zł

> roznicę możesz zapłacić Ty

Quote:

Do tej pory za przegląd motocykla płaciliśmy 62 zł, auta osobowego - 98 zł, ciężarówki powyżej 16t - 176 zł. Z informacji portalu wynika jednak, że teraz maksymalna stawka opłaty wg nowej tabeli ma wynieść aż 500 zł.

Ja tego tak nie widzę. Teraz najwięcej kosztuje ciężarówka to i te 500 jeśli będzie będzie dotyczyć ciężarówki.

Napisano

> cenę przeglądu powiedzmy, że podniesiono x5

> cenę rejestracji x3

> gdyby okazało się, że od jutra ser jest po 100zl/kg a szynka po 150zl/kg napisał był że "życie

> kosztuje - niestety.." ?

Jezeli on lub jego rodzice, mieliby wytwornie szynek badz serow, to moglby tak napisac biglaugh.gif

Napisano

> Ja tego tak nie widzę. Teraz najwięcej kosztuje ciężarówka to i te 500 jeśli będzie będzie dotyczyć

> ciężarówki.

Tego nie wiesz smile.gif

jak za przegląd będziemy płacić 500 zł to zjem swoje ucho hehe.gif

Sezon ogórkowy trwa

Napisano

I jak zwykle polscy tzw. politycy wszystko zwalają na UE facepalm.gif

No to Wam napiszę dla porównania:

nowy polski DR ma kosztować 110 PLN.

Taki sam, 2-częściowy szwedzki DR kosztuje w przeliczeniu 20 zł!

Znaki legalizacyjne nowe w PL mają kosztować 20 zł

W Szwecji naklejka na rejestrację była co rok nowa za darmo, a w tym roku została zniesiona.

Tablice rejestracyjne mają podwyższyć w PL na 160 PLN

W Szwecji kosztują w przeliczeniu 48 PLN i ważne są całą żywotność auta (nie ma rejonizacji)

Ktoś Was robi w konia...

Napisano

> Ktoś Was robi w konia...

I tak od wielu lat...

Napisano

> Awansowałeś z trabanta na lacetti i nagle palma odbiła?

Szach i mat. zlosnik.gif

Napisano

> Awansowałeś z trabanta na lacetti i nagle palma odbiła?

Widzę ,że czytanie nie jest twoja najlepszą umiejętnością...

Napisano

> Reasumując jesteś jednym z niewielu który defakto cieszy sie ze zwiększenia podatku, bo tym

> faktycznie bedzie ta podwyżka

Uważam , że podwyżka jest ok jeżeli dzieki niej zmieni sie system i jak zlapia skp na leceniu w kulki to powinni dozywotnio zabierac uprawnienia i dowalić kilkadziesiąt tyś kary. Jezeli z tej podwyzki dzialke dostana naprzyklad skp to mozliwe ,ze nie bedzie im sie oplacalo brac w lape.

Napisano

o co chodzi? przecież to projekt ustawy....

nie bijcie piany

Napisano

> Jak byłem w liceum to mało kto miał auto a teraz pół klasy albo i wiecej...

A ja uwazam, ze to nadal jawne oszukiwanie obywateli i robienie ich w balona.

To moze akcyzena paliwo podniesc o 1000% tez na drodze pojawia sie tylko potrzebne auta.

Ja jestem przeciwko wprowadzaniu tak wysokich oplat bo to kolejny ukryty podatek sciagany z kierowcow.

Napisano

> Ja jestem przeciwko wprowadzaniu tak wysokich oplat bo to kolejny ukryty podatek sciagany z

> kierowcow.

Jakby to bylo zrobione z sensem to moze ograniczyloby ilosc noworejestrowanego zlomu.

Napisano

"Upraszcza wiele procedur, ale... Kierowcy muszą się liczyć, ze sporymi podwyżkami - informuje gazeta.pl. "

A co konkretnie uproszczono ???

1)Mialo nie być przeglądow - są nadal bo nie wszystkie kraje mają wbite w dowód (np. Austria)

2) Miało nie być tłumaczeń - są nadal wymagane (przynajmniej u mnie a często rejestruję auta od klientów)

Co jeszcze uproszczono? (bo piszą ze uproszczono )

Na dzień dzisiejszy zeby zarejestrować auto trzeba zlecić to odpowiedniej firmie bo samemu to strata czasu i nerwów. A firm takich sporo działa i mają się dobrze - znam takie które zarobiły naprawdę sporo przez kilka lat .

Nie wystarczyła by jedna wizyta w jednym urzędzie ?

Napisano

> Jakby to bylo zrobione z sensem to moze ograniczyloby ilosc noworejestrowanego zlomu.

Uwazasz ze podniesienie oplat cos zmieni? Mysle ze procedury rejestracji pojazdow i dopuszczania do ruchu moga sie zaostrzyc ale zeby zaraz ladowac wszystkie oplaty w gore?

Jezeli lubi jak panstwo beszczelnie Cie okrada to gratuluje i proponuje samoopodatkowanie sie na jego rzecz zlosnik.gif

ja zdania nie zmienie bo co za roznica czy zlom zarejestruje ktos za 100 czy za 500zl jezeli bedzie mozliwosc rejestracji. czy tez bedzie jezdzil bez waznego przegladu bo mandat bedzie 50zl.

Napisano

> Jakby to bylo zrobione z sensem to moze ograniczyloby ilosc noworejestrowanego zlomu.

A czy obecnie nie ma narzędzi prawnych aby tak było?

A myślałeś o "burżujach" którzy mają 3 auta dostawcze do tego jeszcze 3 osobowe, i niech przegląd każdego auta wzrośnie o np 200 zł.... Myślisz kto finalnie zapłaci za te przeglądy Ja czy końcowy odbiorca moich usług?

Kolejny przykład sąsiedzi mają dwa auta Kobita pracuję w mleczarni zarabia 1400 zł musi dojechać 20 km. Facet robi za trochę większe pieniądze też musi autem dojechać do pracy Czy myślisz, że podniesienie cen za przeglądy polepszy stan ich CC 700 i DU tico. A może mają zezłomować auta, i przeprowadzić się do Szczecina w celu pojeżdżenia PKS-em

Napisano

> I jak zwykle polscy tzw. politycy wszystko zwalają na UE

> No to Wam napiszę dla porównania:

> nowy polski DR ma kosztować 110 PLN.

> Taki sam, 2-częściowy szwedzki DR kosztuje w przeliczeniu 20 zł!

> Znaki legalizacyjne nowe w PL mają kosztować 20 zł

> W Szwecji naklejka na rejestrację była co rok nowa za darmo, a w tym roku została zniesiona.

> Tablice rejestracyjne mają podwyższyć w PL na 160 PLN

> W Szwecji kosztują w przeliczeniu 48 PLN i ważne są całą żywotność auta (nie ma rejonizacji)

Trzeba spakować walizy i uderzyć na Szwecję swiety.gif

Ehh facepalm.gif

Napisano

To napisz jeszcze jakie są podatki: PIT, CIT i VAT.

mar00ha

Napisano

> Uważam , że podwyżka jest ok jeżeli dzieki niej zmieni sie system i jak zlapia skp na leceniu w

> kulki to powinni dozywotnio zabierac uprawnienia i dowalić kilkadziesiąt tyś kary. Jezeli z

> tej podwyzki dzialke dostana naprzyklad skp to mozliwe ,ze nie bedzie im sie oplacalo brac w

> lape.

a gdzie wyczytałeś że te podwyżki wpłyna w jakikolwiek sposób na funkcjonowanie skp ????i o jakiej zmianie systemu mówisz??? zresztą o co ja sie pytam.....

Napisano

> I jak zwykle polscy tzw. politycy wszystko zwalają na UE

Dokladnie takie same wrazenie odnioslem czytajac ten artykul.

> No to Wam napiszę dla porównania:

> nowy polski DR ma kosztować 110 PLN.

> Taki sam, 2-częściowy szwedzki DR kosztuje w przeliczeniu 20 zł!

W Irandii mamy tylko 1 czesciowy, ale zato jest za darmo. Przychodzi poczta.

> Znaki legalizacyjne nowe w PL mają kosztować 20 zł

> W Szwecji naklejka na rejestrację była co rok nowa za darmo, a w tym roku została zniesiona.

W Irlandii nigdy nie bylo zadnych naklejek legalizacyjnych - ogolnie sama idea takich naklejek jest niejasna - bo niby czemu to ma sluzyc?

> Tablice rejestracyjne mają podwyższyć w PL na 160 PLN

> W Szwecji kosztują w przeliczeniu 48 PLN i ważne są całą żywotność auta (nie ma rejonizacji)

W Irlandii kosztuja wg wolnego rynku - najtaniej co znalazlem to okolo 14 euro za komplet.

Tez tak uwazam.

Napisano
No i nie zapominajmy, że DR jest za free, tak samo jak każda zmiana właściciela - ot w kopertę i do urzędu. Potem urzędasy wysyłają do nowego właściciela DR z jego nazwiskiem - prościej i bardziej przejrzyście się nie da waytogo.gif .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.