Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parujące szyby

Featured Replies

Napisano

Pacjent do skoda fabia. Starawa bo 2001r ale ma klinę ;-) i tu podejrzewam przyczyny uciążliwości.

Ostatnio zdarza się, nawet gdy nie pada deszcz, że szyby bywają zaparowane. Wilgoć wychodzi wentylacją. Pomaga uchylenie szyb, ale kiedyś nie było tego problemu. Powiedzcie czego się uczepić - filtr p.pyłowy wymieniony, klima był odświeżana sprejem. No i nie wiem, co mam z tym począć?

Pomożecie?

Pozdrawiam

Pi_

Napisano

A działa klima?

Bo jak nie, to nawet w słoeczny dzień może zaparować od wydmuchu z klimy.

Napisano

> Pacjent do skoda fabia. Starawa bo 2001r ale ma klinę ;-) i tu podejrzewam przyczyny uciążliwości.

> Ostatnio zdarza się, nawet gdy nie pada deszcz, że szyby bywają zaparowane. Wilgoć wychodzi

> wentylacją. Pomaga uchylenie szyb, ale kiedyś nie było tego problemu. Powiedzcie czego się

> uczepić - filtr p.pyłowy wymieniony, klima był odświeżana sprejem. No i nie wiem, co mam z tym

> począć?

> Pomożecie?

> Pozdrawiam

> Pi_

Obieg wewnętrzny wyłączony??

Napisano
  • Autor

Zbiorczo:

Pyrekcb :

objawy są na WYŁĄCZONEJ klimie, jak włączę to mi odparowuje.

chrisol

odpływ z klimy pod samochód - no to mi dałeś zadanie... pooglądam i popatrzę

Pij

nie no aż taki nieogarnięty nie jestem palacz.gif

Napisano

> Zbiorczo:

> Pyrekcb :

> objawy są na WYŁĄCZONEJ klimie, jak włączę to mi odparowuje.

I masz odpowiedź. ok.gif

To normalny objaw. Na jakiś czas pomoże czyszczenie w klimy, ale za niedługo będzie to samo. ok.gif

Napisano

Tak mi jeszcze przyszło na myśl apropos tego co napisał kolega Pij, żeby sprawdzić mechanizm sterowania obiegiem zamkniętym. Zębatki lubią się tam wyrabiać. Może padło w położeniu - zamknięte. Najłatwiej sprawdzisz VAGiem.

Napisano

Podpinam się pod pytanie.

U mnie, najczęściej w deszczu, też paruje przednia szyba, ale...

Od zewnątrz. icon_eek.gifscrewy.gif

W żadnym aucie czegoś takiego nie widziałem. rotfl.gif

W tym też dzieje się tak od niedawna.

O co chodzi? confused.gif

Napisano
  • Autor

> I masz odpowiedź.

> To normalny objaw. Na jakiś czas pomoże czyszczenie w klimy, ale za niedługo będzie to samo.

Ale, że co:

ten typ tak ma - tzn. jak masz klimę to muszą parować szyby? icon_eek.gif

Cholerka, jakoś wcześniej tego nie było. Tzn kiedyś miałem tak i pomogło wymienienie filtra p.pyłowego. A teraz nie pomaga...

Czyszczenie to osobna kwestia. Co można zrobić więcej niż prysnąć sprejem do wylotów i do pojemnika z filtrem? W zakładach zrobią mi coś więcej?

Pi_

Napisano

> I masz odpowiedź.

> To normalny objaw. Na jakiś czas pomoże czyszczenie w klimy, ale za niedługo będzie to samo.

I najgorzej jest zimą jak nie da się załączyć klimy a przy padającym mokrym śniegu szyby mocno parują. Do tego samochód się wolno nagrzewa i ciężko odparować szyby. W poprzednim samochodzie gdzie nie było klimy puściło się dmuchawe na 2 bieg i szyby czyste a tu wot technika zlosnik.gif

Napisano

> Ale, że co:

> ten typ tak ma - tzn. jak masz klimę to muszą parować szyby?

Nie to, że muszą, ale mogą. grinser006.gif

Po prostu wydmuchujesz wilgoś z klimy (o szczegóły pytaj fachowców).

Zauważalne w każdym aucie z klimą, które eksploatowałem. ok.gif

Napisano

> Podpinam się pod pytanie.

> U mnie, najczęściej w deszczu, też paruje przednia szyba, ale...

> Od zewnątrz.

> W żadnym aucie czegoś takiego nie widziałem.

> W tym też dzieje się tak od niedawna.

> O co chodzi?

Chodzi o to, że dmuchasz z klimatyzacji zimnym powietrzem na szybę, szyba się w tym miejscu wychładza i skrapla się na niej woda z wilgotnego powietrza.

Niestety jest to normalny objaw i nic na to nie poradzisz.

Jest to identyczne zjawisko z tym jak wyjmujesz z zamrażarki wódkę, stawiasz na stole a ona natychmiast paruje/skrapla się na niej woda, jeśli wódka jest dobrze zmrożona to woda na butelce natychmiast zamarza i masz szron na wódeczce.

Radzę sobie z tym puszczając klimatyzację tylko na nogi(kwestia szczelności klap w nagrzewnicy) albo podnosząc temperaturę powietrza.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Tak mi jeszcze przyszło na myśl apropos tego co napisał kolega Pij, żeby sprawdzić mechanizm

> sterowania obiegiem zamkniętym. Zębatki lubią się tam wyrabiać. Może padło w położeniu -

> zamknięte. Najłatwiej sprawdzisz VAGiem.

mam wrażenie, że "zauważam" zmianę typu powietrza wraz z wciśnięciem / wyciśnięciem obiegu. Ale kupuję trop i też sobie to sprawdzę. 20.GIF

Przy okazji Pij - przepraszam za moje "oburzenie" w odpowiedzi na Twoją sugestię.

Pi_

Napisano

> Od zewnątrz.

A ja w kazdym z klimą. grinser006.gif

> O co chodzi?

O wysoką temp. powietrza. grinser006.gif

O wódce już ktoś pisał. hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Od zewnątrz.

> O co chodzi?

Ale co za problem. Włącz wycieraczki i do przodu ;-))

Napisano

> Od zewnątrz.

> O co chodzi?

u mnie szyby potrafia zaparowac od zewnatrz (podobnie jak caly samochod) gdy wyjezdzam z garazu, ale dzieje sie to praktycznie tylko wiosna i jesienia przy specyficznej pogodzie

Napisano

> Ale co za problem. Włącz wycieraczki i do przodu ;-))

to nic nie daje bo ponownie zaparowuja blyskawicznie.. po prostu trzeba odstac 3 minuty az samo odejdzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> to nic nie daje bo ponownie zaparowuja blyskawicznie.. po prostu trzeba odstac 3 minuty az samo

> odejdzie

a jak pryśniesz spryskiwaczami tez nie pomaga?

Napisano

> A ja w kazdym z klimą.

A no chyba że o klimę chodzi. ok.gif

Napisano

> Ale co za problem. Włącz wycieraczki i do przodu ;-))

Problem taki, że szyba w mig paruje, muszą chodzić cały czas a i tak zostaje ślad...

Napisano

> a jak pryśniesz spryskiwaczami tez nie pomaga?

Niet.

Napisano

> Problem taki, że szyba w mig paruje, muszą chodzić cały czas a i tak zostaje ślad...

Przeciez masz fjorda - magiczny guziczek i po sprawie. hehe.gif

Napisano

> Przeciez masz fjorda - magiczny guziczek i po sprawie.

Który? hmm.gif

Napisano

> Podgrzewania przedniej szyby

U mnie tego nie ma.

Mam biedą wersję wyposażenia,

tzn mam chyba wszystko oprócz podgrzewanej szyby. rotfl.gif

Napisano

> mam wrażenie, że "zauważam" zmianę typu powietrza wraz z wciśnięciem / wyciśnięciem obiegu. Ale

> kupuję trop i też sobie to sprawdzę.

> Przy okazji Pij - przepraszam za moje "oburzenie" w odpowiedzi na Twoją sugestię.

> Pi_

Spoko 20.GIF

U mnie była spalona dioda od zmiany obiegu i też sie meczyłem zanim wpadłem wink.gif

Napisano

> U mnie tego nie ma.

> Mam biedą wersję wyposażenia,

> tzn mam chyba wszystko oprócz podgrzewanej szyby.

To tak jak i ja w Oplu zlosnik.gif Tzn prawie jak ja w Oplu grinser006.gif Bowiem oprocz braku podgrzewanej szyby przedniej, troche innych roznosci tez brakuje grinser006.gif

Napisano

A u mnie na zaparowane szyby pomaga- mycie szyby hehe.gif

Dobry płyn i czyściutka zwykła szmatka i długie mycie i jest elegancko bez zaparowania. Wystarczy że ktoś tylko palcem dotknie szyby i już w tym miejscu paruje. Odradzam też używanie tych gąbek z irchą do wycierania szyb bo strasznie po tym mi parują i są jakieś zamazane. A plak pryskam na ściereczkę i dopiero wycieram kokpit po to aby szyby nie zapaskudzić tym.

Napisano

> To tak jak i ja w Oplu Tzn prawie jak ja w Oplu Bowiem oprocz braku podgrzewanej szyby

> przedniej, troche innych roznosci tez brakuje

A było tam coś oprócz poduchy i wspomagania? hmm.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> A u mnie na zaparowane szyby pomaga- mycie szyby

to też może być trop - ostatni raz myłem szyby..... jeszcze nie myłem hehe.gif

Napisano

> to też może być trop - ostatni raz myłem szyby..... jeszcze nie myłem

panic.gif

zrób test i umyj porządnie połowę szyby i zobacz czy jest różnica clown.gif

Napisano

> A było tam coś oprócz poduchy i wspomagania?

Dwie poduchy, wspomaganie, ABS i klima 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif Ale IMO "last but not least", to to, ze jest to kombiak grinser006.gif

Napisano

> A u mnie na zaparowane szyby pomaga- mycie szyby

> Dobry płyn i czyściutka zwykła szmatka i długie mycie i jest elegancko bez zaparowania.

coś w tym jestb bo jak zmieniałem szybę powiedzmy czołową to przemyli czymś i wogóle nie parował, teraz po pół roku jest standard smile.gif

Napisano

Po pierwsze wymień filtr kabiny - potrafi być zatkany już po 10kkm.

Po drugie sprawdź odpływ wody z klimy - pod autem po jeździe z włączoną klimą powinna być mała kałuża.

Po trzecie sprawdź czy obieg wewnętrzny powietrza nie zaciął się.

Napisano

ty se sprawdz filtr kabinowy czy jest suchy a nie mokry czasem a nie klime zeby.GIF

Napisano

Sprawdź czy gdzieś nie zbiera Ci się woda w aucie, może masz np. nieszczelną nagrzewnicę , lub jest jakiś przeciek i masz nasączoną wodą wykładzinę.

Nie wiem jak w fabi, ale w astrze pod tylnym zderzakiem jest kratka wentylacyjna, może u Ciebie też jest i może przez przypadek wcisnałeś jakąś szmatę w to miejsce gdzie ona jest i nie masz przewiewu w aucie.

Napisano

> Zbiorczo:

> Pyrekcb :

> objawy są na WYŁĄCZONEJ klimie, jak włączę to mi odparowuje.

> (...)

Tak będzie i już. Podczas deszczu włączaj klimę i problemu nie ma.

Zresztą np. niektóre klimatroniki włączają klimę podczas deszczu właśnie po to, żeby nie parowało.

Napisano

> Pacjent do skoda fabia.

Tu masz część odpowiedzi na swoje pytanie. O Fabii można wszystko powiedzieć, tylko nie to że jest "przewiewna".

Napisano

a co powiecie o pacjencie imieniem Fiat Seicento? 033102bebe_1_prv.gif

wystarczy, że trochę popada i już mam białe szyby, których nie nadążam wycierać 270751858-jezyk.gif

Filtra kabinowego nie mam rotfl.gif , nadmuch pomaga, ale po dłuższym czasie.

Przy czym takie hece jak zatrzymam auto, np na światłach, bo póki jadę jest ok.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Po trzecie sprawdź czy obieg wewnętrzny powietrza nie zaciął się.

Kumpel w Fabii 2001r tyle, że bez klimy miał to samo, jeździł do ASO, tam twierdzili że jest ok, doradziłem mu zmianę ASO, pojechał do innego, tam od razu stwierdzili usterkę, obieg wewnętrzny na stałe włączony.

Mimo, że się go wyłączało i tak był włączony, jakiś mechanizm tam padł.

Po usunięciu usterki za nie pamiętam ile PLN'ów, kumplowi szyby przestały parować.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze wymień filtr kabiny - potrafi być zatkany już po 10kkm.

ma ~500 km nalotu - powinien dawać jeszcze radę.

> Po drugie sprawdź odpływ wody z klimy - pod autem po jeździe z włączoną klimą powinna być mała

> kałuża.

chyba się robi kałuża ale sprawdzę dokładniej

> Po trzecie sprawdź czy obieg wewnętrzny powietrza nie zaciął się.

bow.gif

Napisano
  • Autor

> Tu masz część odpowiedzi na swoje pytanie. O Fabii można wszystko powiedzieć, tylko nie to że jest

> "przewiewna".

znaczy co -naciąć jakąś uszczelkę jak w oknach plastikowych w budowlance?

Kiedyś tak nie było.... raczej się nie uszczelniła...

Napisano
  • Autor

> Tak będzie i już. Podczas deszczu włączaj klimę i problemu nie ma.

> Zresztą np. niektóre klimatroniki włączają klimę podczas deszczu właśnie po to, żeby nie parowało.

Tak KIEDYŚ nie było clown.gif

Napisano
  • Autor

> a co powiecie o pacjencie imieniem Fiat Seicento?

niewiele Ci powiem, bo nie jeżdżę seicento od ~8 lat. Ale na ile pamiętam to też nie miałem problemu (no może poza przypadkami jak wchodziłem zmoknięty do środka i stopniowo odparowywałem).

Napisano

> niewiele Ci powiem, bo nie jeżdżę seicento od ~8 lat. Ale na ile pamiętam to też nie miałem

> problemu (no może poza przypadkami jak wchodziłem zmoknięty do środka i stopniowo

> odparowywałem).

najprostszy i najtanszy sposob na rozne marki aut to przynajmniej raz w miesiacu przetarcie szyby jakims plynem do szyb anty-para... chyba ze ktos pali w samochodzie to polecam czesciej powtarzac ten zabieg i sprawdzic czy szyby beda Wam parowac...

zakladamy ze:

- filtr regularnie wymieniany i w miare swiezy

- cyrkulacja powietrza z zewnatrz...

- nie lapiemy paluchami lub jakimis sciereczkami po szybie...

- wylaczona klima smile.gif [przy zalaczonej szyby nie beda parowac]

pozdr

Napisano

> znaczy co -naciąć jakąś uszczelkę jak w oknach plastikowych w budowlance?

> Kiedyś tak nie było.... raczej się nie uszczelniła...

Zobacz jaki jest stan kratek wylotowych. Podnosisz wykładzinę podłogi bagażnika i patrzysz na tylny pas - powinny tam być czarne kratki. Od zewnątrz zasłaniają je takie gumki.

Napisano

> Tak KIEDYŚ nie było

No to kiedyś miałeś zepsute. Teraz się naprawiło.

zlosnik.gif

Napisano

> chyba się robi kałuża ale sprawdzę dokładniej

a wie kolega gdzie jest odpływ wody z klimy...?

jak tak to poproszę o info smile.gif

Napisano
  • Autor

No i się CHYBA wyjaśniło.

rozebrałem schowek i zajrzałem do wentylatora i reszty patałajstwa związanego z wentylacją. Stwierdziłem, że niezależnie od wciśnięcia przełącznika od obiegu wewnętrznego skrzydełka ciągle były ustawione w położeniu obieg wewnętrzny. Nie obserwowałem żadnych zmian w położeniu silniczka ani hałasów. Zdemontowałem silnik odpowiedzialny za przełączanie obiegu, rozebrałem, podłączyłem pod 12V i stwierdziłem, że działa sick.gif

Potulnie wróciłem do samochodu, zamontowałem silniczek i okazało się, że też wszystko działa jak należy.

spineyes.gif

Reasumując: wszystko działa, ale nikt (w sensie ja) nie wie dlaczego... Może zaśniedziały styki a może silnik chciał się przewietrzyć ;-))

Dzięki za podpowiedzi. Dziś żonka pojechała 150 km i twierdzi, że nie paruje biglaugh.gif

Pozdro,

Pi_

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.