Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chlapacze....

Featured Replies

Napisano

Czemu w nowszych modelach aut producent nie zakłada chlapaczy(moje obserwacje)?

Napisano

Bo są brzydkie zlosnik.gif

Napisano

> Czemu w nowszych modelach aut producent nie zakłada chlapaczy(moje obserwacje)?

A po co?

Kupujac nowy samochod, zaklada sie jego zywotnosc pewnie na max 7-10 lat, a pewnie wiekszosc wymieni duuuzo wczesniej...

Nie mam tutaj na mysli PL, ale zaden producent nie bedzie robil "wyjatkow" dla naszego kraju zlosnik.gif

Napisano

chyba nie są juz potrzebne, wiekszość samochodów ma nisko pociągniętą linie zderzaka i to wystarczy ??? sam nie wiem tak strzelam smile.gif

Napisano

> chyba nie są juz potrzebne, wiekszość samochodów ma nisko pociągniętą linie zderzaka i to wystarczy

> ??? sam nie wiem tak strzelam

to jest prawidlowa odpowiedz ok.gif

w samochodach w ktorych zderzak jest wysoko - oczywiscie producent montuje chlapacze ok.gif

a w wiekszosci osobowek nie sa konieczne - wiec po co je montowac niewiem.gif

przeciez przepisy okreslaja czy w danym aucie ma byc chlapacz czy nie ok.gif

Napisano

> to jest prawidlowa odpowiedz

> w samochodach w ktorych zderzak jest wysoko - oczywiscie producent montuje chlapacze

> a w wiekszosci osobowek nie sa konieczne - wiec po co je montowac

> przeciez przepisy okreslaja czy w danym aucie ma byc chlapacz czy nie

Jeżeli odległość od osi koła do najniższego miejsca na zderzaku za tym kołem jest mniejsza niż od tego miejsca do powierzchni drogi to musi być zamontowany fartuch przeciwbłotny...

Napisano

Nie sprecyzowano czy tylne czy przednie chlapacze.Ja w stilo zalozylem chlapacze z przodu zeby nie piaskowalo progow.

Napisano

> a w wiekszosci osobowek nie sa konieczne - wiec po co je montowac

Zeby nie wypiaskowac progow to 1, a 2 zawsze deko czystrze auto bedzie.

Wiem, ze wygladowi chlapacze nie ssluza.

Napisano

> Czemu w nowszych modelach aut producent nie zakłada chlapaczy(moje obserwacje)?

Quote:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego

wyposażenia

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

11) w fartuchy odpowiednio przedłużające tylne błotniki od tyłu albo

umieszczone dalej od kół niż błotniki, jeżeli przy masie własnej

pojazdu błotnik lub inny znajdujący się w płaszczyźnie symetrii opony

za tylnym kołem element nadwozia lub podwozia, osłaniający tylne koło

(koła), położony jest wyżej nad jezdnią niż 0,25 odległości tego

elementu od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś tylnego koła

(kół), a dla samochodu osobowego i autobusu, samochodu ciężarowego i

specjalnego o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t z pojedynczymi

kołami na osi tylnej oraz motocykla - wyżej niż ta odległość;

odległość dolnej krawędzi fartucha od jezdni nie powinna przekraczać

tych wielkości; szerokość fartucha nie powinna być mniejsza niż

szerokość opony (opon), sztywność fartuchów zaś powinna zapewniać

ograniczenie do minimum ochlapywania pojazdów jadących z tyłu;

fartuchów nie wymaga się w pojeździe o konstrukcji uniemożliwiającej

ich umieszczenie;

Jeżdżąc po PL jakoś wydaje mi się ten przepis martwy, ale co się dziwić skoro Passat z takimi wydumkami jak LEDy w światłach tylnych dostał homologację.

Napisano

Aby wydluzyc liste dodatkow, za ktore trzeba doplacic rotfl.gif

Zreszta jak widzisz po watku, nie wszyscy byliby zadowoleni z posiaadania taakowych.

Napisano

z tych samych powodów, z których nie montuje się kół zapasowych - pan se kupi zlosnik.gif

Napisano

> Jeżdżąc po PL jakoś wydaje mi się ten przepis martwy, ale co się dziwić skoro Passat z takimi

> wydumkami jak LEDy w światłach tylnych dostał homologację.

A co z tymi LEDami nie tak? hmm.gif

mar00ha

Napisano

> A co z tymi LEDami nie tak?

90% polakow uwaza pewno ze ledy to zuo facepalm.gif

Napisano

VW zakłada ale nie w fabryce tylko podczas przegladu zerowego, chyba ze klient nie chce wtedy nie zakladaja.

u mnie w aucie z tylu bardzo by sie przydaly bo po deszczu od razu zderzak utytłany, ale tak szpecą auto że nie zakładam

Napisano

> mar00ha

swiatla akurat w tym passacie sa slabo widoczne w sloncu no.gif

Napisano

> u mnie w aucie z tylu bardzo by sie przydaly bo po deszczu od razu zderzak utytłany,

U mnie to samo, w kombi po deszczu od razu cały tył i cała szyba w mgiełce spod kół...

Myślę o chlapaczach na tył, to inwestycja całe 70 zł ale... czy chlapacze z tyłu nie urywają się jak przy parkowaniu tyłem najedzie się kołami na krawężnik?

Napisano

> U mnie to samo, w kombi po deszczu od razu cały tył i cała szyba w mgiełce spod kół...

> Myślę o chlapaczach na tył, to inwestycja całe 70 zł ale... czy chlapacze z tyłu nie urywają się

> jak przy parkowaniu tyłem najedzie się kołami na krawężnik?

nie wiem, ale ja tego nie założe bo moje auto nie jest szczytem pieknej stylistyki, a z chlapaczami to już wogóle katastrofa

Napisano

> mar00ha

Są słabe - dodatkowo kierunkowskaz miga na przemian z czerwonym-pozycyjnym co powoduje jeszcze większą nieczytelność. A w słońcu to już faktycznie prawie nic nie widać.

Napisano

> 90% polakow uwaza pewno ze ledy to zuo

Nie, nie zło, ale to co jest w Passacie to dramat.

Audi wprowadziło ledy ZTCP później i jest to dopracowane.

Napisano

> 90% polakow uwaza pewno ze ledy to zuo

e tam, przeciez co drugie auto ma teraz ledy do jazdy dziennej, nawet takie 20 letnie biglaugh.gif

Napisano

założyłem z przodu żeby progów nie piaskowało pomimo, że fabrycznych nie przywidziano i trzeba było samemu kombinować i guzik mnie to obchodzi, że ktoś powie że chlapacze do tego samochodu nie pasują lizak.gif

Do tyłu założyłem fabryczne ale raczej nie zapobiegają brudzeniu tylnej klapy i szyby zlosnik.gif

Napisano

> założyłem z przodu żeby progów nie piaskowało pomimo, ..

to chyba bolączka fiatów że piaskuje progi ?

wcześniej kolega mający stilo pisał to samo teraz Ty z tego co widze masz bravo ... ja mam stilo i też piaskuje mi progi widziałem też pandę i grande punto z piaskowanymi progami ....

Napisano

> swiatla akurat w tym passacie sa slabo widoczne w sloncu

Nie podzielam tej opinii. Od kilku lat je widzę i jakoś nie zauważyłem mniejszej widzialności w słońcu.

mar00ha

Napisano

> Są słabe - dodatkowo kierunkowskaz miga na przemian z czerwonym-pozycyjnym co powoduje jeszcze

> większą nieczytelność. A w słońcu to już faktycznie prawie nic nie widać.

zgadzam się ok.gif te światła to jakieś nieporozumienie.

Napisano

> to chyba bolączka fiatów że piaskuje progi ?

nie wiem, założyłem je profilaktycznie

Napisano

> U mnie to samo, w kombi po deszczu od razu cały tył i cała szyba w mgiełce spod kół...

> Myślę o chlapaczach na tył, to inwestycja całe 70 zł ale... czy chlapacze z tyłu nie urywają się

Felką z chlapaczami jeżdżę już 3 lata i jeszcze ich nie urwało. Są trochę przytarte ale mocno się trzymają.

Napisano

W SC urwałem z 2-3 razy. Oryginalny chlapacz klinował się pomiędzy kołem a krawężnikiem. Zniszczyłem oryginalne mocowania i musiałem kombinować. Potem już cały czas przy cofaniu myślałem co robię. Poza tym, przy obciążonym aucie szorowały po asfalcie i bardzo szybko ich "ubywało" zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> ROZPORZĄDZENIE

> MINISTRA INFRASTRUKTURY

> w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego

> wyposażenia

> § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

> 11) w fartuchy odpowiednio przedłużające tylne błotniki od tyłu albo

> umieszczone dalej od kół niż błotniki, jeżeli przy masie własnej

> pojazdu błotnik lub inny znajdujący się w płaszczyźnie symetrii opony

> za tylnym kołem element nadwozia lub podwozia, osłaniający tylne koło

> (koła), położony jest wyżej nad jezdnią niż 0,25 odległości tego

> elementu od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś tylnego koła

> (kół), a dla samochodu osobowego i autobusu, samochodu ciężarowego i

> specjalnego o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t z pojedynczymi

> kołami na osi tylnej oraz motocykla - wyżej niż ta odległość;

> odległość dolnej krawędzi fartucha od jezdni nie powinna przekraczać

> tych wielkości; szerokość fartucha nie powinna być mniejsza niż

> szerokość opony (opon), sztywność fartuchów zaś powinna zapewniać

> ograniczenie do minimum ochlapywania pojazdów jadących z tyłu;

> fartuchów nie wymaga się w pojeździe o konstrukcji uniemożliwiającej

> ich umieszczenie;

> Jeżdżąc po PL jakoś wydaje mi się ten przepis martwy, ale co się dziwić skoro Passat z takimi

> wydumkami jak LEDy w światłach tylnych dostał homologację.

dwa przykłady lania na polskie prawo w majestacie prawa :

- 126p musiął miec chlapacze bo zwis ma maly ale ten sam zwis w malcu el już byl ok aby tychże chlapaczy nie stosować

- centralne światło przeciwmigilene w P206 chyba nadal polskie przepisy mówia że albo jedno po lewej albo symetrycznie po dwóch stronach.

Napisano

jeśli są zamontowane tak, że po wygięciu w stronę koła nie dotykają do niego to nic Ci nie grozi

Napisano

> jeśli są zamontowane tak, że po wygięciu w stronę koła nie dotykają do niego to nic Ci nie grozi

No niby tak, ale to by oznaczało, że musiałyby mieć z 5 cm maksymalnie shocked.gif A mnie się marzą takie do saaamej ziemi... palacz.gif

Napisano

> No niby tak, ale to by oznaczało, że musiałyby mieć z 5 cm maksymalnie A mnie się marzą takie do

> saaamej ziemi...

no problem - cofać bez dojeżdżania do krawężnika cool.gif

Napisano

> - centralne światło przeciwmigilene w P206 chyba nadal polskie przepisy mówia że albo jedno po lewej albo symetrycznie po dwóch stronach.

Nie jest ważne co mówią polskie przepisy w tym przypadku. Wystarczy, że auto ma homologację w którymkolwiek kraju UE.

mar00ha

Napisano

> Nie jest ważne co mówią polskie przepisy w tym przypadku. Wystarczy, że auto ma homologację w

> którymkolwiek kraju UE.

> mar00ha

dla tego napisałem lanie na prawo w majestacie prawa maja własnie na myśli magiczne słowo "homologacja" .

nie moze być tak że przepisy obowiązujące w PL są sprzeczne z EU a jezeli sa to powinno się je zmienic .

A homologacje uzyskuje się w kraju sprzedaży a nie gdzieś w europie , nie jestem pewien czy teraz gdy jestesmy w EU ale jak P206 wchodził to homologacje uzyskiwało się wgpolskich przepisów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.