Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtórnik dowodu rejestracyjnego...

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję bo mi się skończyło miejsce na pieczątki... no.gif

1. Mam czarne tablice (marzec 2000 r.)

2. Czy wtórnik to jedyna droga, podobno można to zrobić inaczej..?

3. Czy dam radę wszystko pozałatwiać jeżeli właścicielem pojazdu jest rodzic,

4. Czy da rade to pozałatwiać za jednym zamachem? WK nie jest w mojej miejscowości i nie chce na darmo jeździć

5. Co musze ze sobą zabrać, oprócz dowodu, auta zlosnik.gif, innych moich dokumentów, dowód os. rodzica wystarczy? (bez robienia pełnomocnictw)

Z góry dzięki za odpowiedzi, poczytalem troche z googlami, ale nie rozwiało to niektorych watpliwosci, no i wole wiedziec jak to wyglada od strony praktycznej zlosnik.gifzlosnik.gif

20.GIF20.GIF

Napisano
  • Autor

> Zrób przegląd i poproś o wbicie w miejscu na adnotacje urzędowe.

przejdzie coś takiego? te pół strony? chyba odpada - mam tam adnotacje o ustanowieniu a nastepnie anulowaniu zastawu sądowego na pojeździe, wpis i pieczątki, bedzie nieczytelne...

ponieważ auto było na raty brane wink.gif

Napisano

Koledze w 11 letnim aucie wbił diagnosta przegląd właśnie na stronie z adnotacjami. Jak i tam nie masz miejsca, to przepadło ... choć i tak musisz ten przegląd zrobić i dostajesz to na papierze - z tym papierem albo jeździsz, albo wymieniasz dowód.

Napisano
  • Autor

> Koledze w 11 letnim aucie wbił diagnosta przegląd właśnie na stronie z adnotacjami. Jak i tam nie

> masz miejsca, to przepadło ... choć i tak musisz ten przegląd zrobić i dostajesz to na

> papierze - z tym papierem albo jeździsz, albo wymieniasz dowód.

czyli moge np. teraz zrobic, i jezdzic z papierem i w razie kontroli wsio bedzie ok? i powtorzyc te operacje za rok, i za dwa? wink.gif

Bo jeśli tak, to nie widze sensu wydawać ok 70zl chyba, a kartke mozna złożoną w schowku wozić.. hmm.gifwink.gif

Napisano

> kartke mozna złożoną w schowku wozić..

Wozić można, tyle że jest ona ważna przez 30 dni.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Potrzebuję bo mi się skończyło miejsce na pieczątki...

> 1. Mam czarne tablice (marzec 2000 r.)

> 2. Czy wtórnik to jedyna droga, podobno można to zrobić inaczej..?

> 3. Czy dam radę wszystko pozałatwiać jeżeli właścicielem pojazdu jest rodzic,

niech rodzic napisze tobie imienne upoważnienie, że upoważnia cię do wszelkich czynności z rejestracją i ewidencją samochodu.za upoważnienie zapłacisz w wydziale chyba 5 zł

> 4. Czy da rade to pozałatwiać za jednym zamachem? WK nie jest w mojej miejscowości i nie chce na

> darmo jeździć

czekają cię 2 wizyty w urzędzie, pierwsza żeby złożyc wniosek o wydanie nowego dow. rej. druga wizyta to odbiór dowodu rej ( po ok 2,3 tyg)

> 5. Co musze ze sobą zabrać, oprócz dowodu, auta , innych moich dokumentów, dowód os. rodzica

> wystarczy? (bez robienia pełnomocnictw)

dowód rej, ważne badanie techniczne, ważna polisa OC, karta pojazdu, dowód osobisty twój bo masz upoważnienie, kasa na opłaty - 100 pln powinno starczyć

co do wpisu badania tech w miejscu na adnotacje URZĘDOWE - diagnosta nie jest urzędnikiem i nie ma prawa tam nic wpisywać i nie jest to miejsce na wpis badania techn.wiem ,że niektórzy tak wpisują ale nie jest to zgodne z prawem. najpewniej jest zadzwonić do wydz komunikacji i zapytać, bo to jednak urząd a urzędnicy są jednak różni- urząd urzędowi nie równy, wiem z własnego doświadczenia a służbowo rejestrowałem setki różnych pojazdów. yay.gif

Napisano

> Wozić można, tyle że jest ona ważna przez 30 dni.

A na jakiej to podstawie ??

Proszę o przepis.

Napisano

> 2. Czy wtórnik to jedyna droga, podobno można to zrobić inaczej..?

Nie WTÓRNIK, tylko nowy blankiet.

Wtórnik byłby przy utracie

> 3. Czy dam radę wszystko pozałatwiać jeżeli właścicielem pojazdu jest rodzic,

Bez notarialnego pełnomocnictwa - nie.

> 4. Czy da rade to pozałatwiać za jednym zamachem? WK nie jest w mojej miejscowości i nie chce na

> darmo jeździć

Wizyta nr 1 - "zamówienie" dokumentu (produkcja centralna w PWPW)

Wizyta nr 2 - odbiór dokumentu.

> 5. Co musze ze sobą zabrać, oprócz dowodu, auta , innych moich dokumentów, dowód os. rodzica

> wystarczy? (bez robienia pełnomocnictw)

Rodzica we własnej osobliwości.

Napisano

> Bez notarialnego pełnomocnictwa - nie.

A od kiedy to do czynności w formie pisemnej jest potrzebne pełnomocnictwo w formie kwalifikowanej ??

K.p.a. tak stanowi w tej kwestii:

Art. 33. § 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.

§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.

Nigdzie nie ma słowa o notariuszu. Jeśli jakiś durny urzędnik wymyśli sobie pełnomocnictwo "podbite" przez notariusza, wójta, lekarza czy innego woźnego - trzeba mu pokazać ten przepis i poprosić przełożonego, celem złożenia skargi na debila.

Napisano

> Nigdzie nie ma słowa o notariuszu. Jeśli jakiś durny urzędnik wymyśli sobie pełnomocnictwo

> "podbite" przez notariusza, wójta, lekarza czy innego woźnego - trzeba mu pokazać ten przepis

> i poprosić przełożonego, celem złożenia skargi na debila.

Łooo, czyli pokazujesz świstek z rzekomo moim podpisem, okazujesz mój D.O. i już możesz zrobić wszystko z moim samochodem ?

Nooo, gratuluję, jeśli ktoś się podłoży.

U siebie w WK mogę zgłosić wymianę DR, ale po odbiór muszę stawić się ze współwłaścicielem.

Przez osobę trzecią to "se mogę".

Troszeńkę łatwiej jest, jeśli "główny" współwłaściciel się stawia, ale to śliski temat, bo to pojęcie wymyślił sobie WK - kolejność wpisu w dokumentach nijak ma się do "ważności" współwłaściciela.

Napisano
  • Autor

Czyli opcje z zaświadczeniem powinienem odrzucić?

Musze odbyć dwie wizyty

Bez rodzica lub pełnomocnictwa (notarialnie, odpłatnie?) nie mam się co wybierać do WK?

20.GIF

Napisano

> Czyli opcje z zaświadczeniem powinienem odrzucić?

> Musze odbyć dwie wizyty

> Bez rodzica lub pełnomocnictwa (notarialnie, odpłatnie?) nie mam się co wybierać do WK?

To zalezy od WK. Najlepiej zadzwon jutro z rana i sie grzecznie spytaj i bedziesz wiedzial na czym stoisz. W WK wlasciwym dla mojego meldunku bliska rodzina (malzenstwo miedzy soba, dzieci) moze zalatwiac dla siebie nawzajem na zwyklym pelnomocnictwie napisanym w zaciszu wlasnego domu. Dopiero jak to ktos dalszy lub w ogole nie spokrewniony/spowinowacony to wymagane jest pelnomocnictwo notarialne.

A dwoch wizyt nei przeskoczysz. Podczas pierwszej skladasz wniosek a podczas drugiej odbierasz nowy dowodzik zlosnik.gif

Napisano

Nie zapedziles sie troche?:

Quote:

1. Mam czarne tablice (marzec 2000 r.)

> karta pojazdu,

Byly juz wtedy wydawane karty?

Napisano
  • Autor

do zlozenia wniosku chyba nie potrzebuje pelnomocnictw?

Mozna je w domu napisac, jesli tak, jak ma brzmiec, czy są gotowe druki i mnie tam pokierują?

sprobuje wygrzebac jutro numer do WK i zadzwonie wink.gif

Napisano

> Byly juz wtedy wydawane karty?

Tak, mam pierwsza rejestracje 1999 i mam karte pojazdu.

Napisano

> Tak, mam pierwsza rejestracje 1999 i mam karte pojazdu.

Na czarne tablice tez byly karty?

Napisano

> Na czarne tablice tez byly karty?

Ja mam czarne i mam karte tyle mi wiadomo na ten temat smile.gif

O taka jak na tych zdjeciach grinser006.gif

Napisano

> U siebie w WK mogę zgłosić wymianę DR, ale po odbiór muszę stawić się ze współwłaścicielem.

A nie moze byc tak, ze po odbior nikt sie nie zglasza, tylko nowy DR jest wysylany poczta?

Ja nie rozumiem dlaczego w Polsce trzeba sie tyle nabiegac po urzedach, skoro wszyskie takie pierdoly powinno sie dac zalatwic za pomoca poczty.

Napisano

polska to chory kraj angryfire.giffacepalm.gifmusisz odebrać osobiście. ja przy wymianie dowodu rej. (białe blachy) musiałem przytargać tablice z samochodu żeby urzędnik obejrzał czy są czytelne i nakleił naklejki. Normalnie bym tam wszystkich powystrzelał zona.gif

Napisano

> Łooo, czyli pokazujesz świstek z rzekomo moim podpisem, okazujesz mój D.O. i już możesz zrobić

> wszystko z moim samochodem ?

Tak.

> Nooo, gratuluję, jeśli ktoś się podłoży.

Nie "podłoży" a zachowa zgodnie z prawem.

> U siebie w WK mogę zgłosić wymianę DR, ale po odbiór muszę stawić się ze współwłaścicielem.

> Przez osobę trzecią to "se mogę".

Znaczy "u Ciebie" w urzędzie pracują za łapówę.

Powiedz mi jak - jeśli pełnomocnictwa nie znają - ma zarejestrować samochód np. duża S.A. - powiedzmy taki PKN Orlen S.A. - ma do WK przyjść osobiście 2 członków Zarządu ?? hehe.gif

Jeśli ja przedstawię sfałszowane pełnomocnictwo - to pójdę siedzieć.

Napisano

> domu. Dopiero jak to ktos dalszy lub w ogole nie spokrewniony/spowinowacony to wymagane jest

> pelnomocnictwo notarialne.

To już totalna paranoja nie mająca z obowiązującym prawem nic wspólnego. Niestety, trzeba urzędników uczyć i opieprzać za głupotę, bo ma ona mocne korzenie.

Pracowałem kiedyś w urzędzie, gdzie była powszechna postawa jak Sibui'a - czyli "no jak to tak, żeby sam podpis ? przecież oni będą to na korytarzu fałszować". Niech fałszują - przepis wymaga formy pisemnej i NICZEGO więcej, a urzędnik nie jest od wymyślania przepisów, tylko od ich wykonywania. Była orka na ugorze, ale głupie pomysły z pełnomocnictwami notarialnymi, poświadczonymi w gminie, czy u weterynarza wyeliminowałem.

Napisano

> Mozna je w domu napisac, jesli tak, jak ma brzmiec,

Kraków, dnia 30 sierpnia 2010.

Pełnomocnictwo.

Ja, Józef Kowalski, zam. Kraków, ul. Grodzka 5, pesel 45122112345, legitymujący się DO ABC123456 niniejszym udzielam mojemu synowi Janowi Kowalskiemu zam. Kraków, ul. Grodzka 5 pesel 81123112345, legitymującemu się DO ABC123457 pełnomocnictwa do wykonywania wszelkich czynności związanych z rejestracją (w tym wymianą dowodu rejestracyjnego) samochodu marki Żuk nr rej KR 12345.

Napisano
  • Autor

dobra, to co robić panie majster? zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Kraków, dnia 30 sierpnia 2010.

> Pełnomocnictwo.

> Ja, Józef Kowalski, zam. Kraków, ul. Grodzka 5, pesel 45122112345, legitymujący się DO ABC123456

> niniejszym udzielam mojemu synowi Janowi Kowalskiemu zam. Kraków, ul. Grodzka 5 pesel

> 81123112345, legitymującemu się DO ABC123457 pełnomocnictwa do wykonywania wszelkich czynności

> związanych z rejestracją (w tym wymianą dowodu rejestracyjnego) samochodu marki Żuk nr rej KR

> 12345.

ok.gifok.gifok.gif20.GIF

Napisano

> dobra, to co robić panie majster?

Ja bym jeździł na starym DR z zaświadczeniem o przeglądzie.

Wymieniłbym jakbym chciał wyjechać za granicę, ale auto na czarnych blachach to raczej zawraca na granicy powiatu hehe.gif (żartowałem, nie bij)

Napisano
  • Autor

> Ja bym jeździł na starym DR z zaświadczeniem o przeglądzie.

> Wymieniłbym jakbym chciał wyjechać za granicę, ale auto na czarnych blachach to raczej zawraca na

> granicy powiatu (żartowałem, nie bij)

ktos tu podal ze takie zaswiadczenie jest na 30 dni..? hmm.gif

Wole nie przegapic sprawy... wink.gif

Napisano

> ktos tu podal ze takie zaswiadczenie jest na 30 dni..?

Ale nie podał przepisu.

Kolejny głupi wymysł jakiegoś zatrudnionego "za jojka".

Przypadki, gdy Policjant zatrzyma DR:

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

b) zagraża porządkowi ruchu,

c) narusza wymagania ochrony środowiska;

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;

4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);

5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;

6) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, jeżeli pojazd jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Napisano

> A na jakiej to podstawie ??

> Proszę o przepis.

Przepisu nie znam, ale miałem podobny problem, dzwoniłem do WK i...

Żeby było śmieszniej to jak diagnosta wbije Ci przegląd w adnotacje i trafisz na upierdliwego...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To zalezy od WK. Najlepiej zadzwon jutro z rana ...

z WK jest tak, że rozmowa telefoniczna nic może nie dać, kiedyś wracałem się po pełnomocnictwo do domu, po czym wróciłem idę a w WK w innym okienku pani nie przyjęła pełnomocnictwa bo niepotrzebne hehe.gif podobnie było z innymi dokumentami potrzebnymi do rejestracji samochodu, w każdym okienku były potrzebne inne hehe.gif

Napisano

> Nie zapedziles sie troche?:

> Quote:

> 1. Mam czarne tablice (marzec 2000 r.)

> Byly juz wtedy wydawane karty?

Wymagane były od października 1999 r., a wydawane już były nawet 3 mies. wcześniej.

Napisano

> To zalezy od WK. Najlepiej zadzwon jutro z rana i sie grzecznie spytaj i bedziesz wiedzial na czym

> stoisz.

Otóż to - w tym kraju co urząd to inny obyczaj. Sam rejestrowałem auto bratu i jakoś się bez niego dało.

Napisano

> Kraków, dnia 30 sierpnia 2010.

> Pełnomocnictwo.

> Ja, Józef Kowalski, zam. Kraków, ul. Grodzka 5, pesel 45122112345, legitymujący się DO ABC123456

> niniejszym udzielam mojemu synowi Janowi Kowalskiemu zam. Kraków, ul. Grodzka 5 pesel

> 81123112345, legitymującemu się DO ABC123457 pełnomocnictwa do wykonywania wszelkich czynności

> związanych z rejestracją (w tym wymianą dowodu rejestracyjnego) samochodu marki Żuk nr rej KR

> 12345.

Potwierdzam. Załatwiałem tak najpierw Lagunę której właścicielem była żona, a teraz Subaru, którego jesteśmy współwłaścicielami. Przy czym w drugim przypadku nie potrzebowałem pełnomocnictwa tylko wypełniłem papierek z oświadczeniem. Żona nie widziała urzędu na oczy. Przynajmniej tak jest w Krakowie. Być może w Warszawie jest inaczej. Być może w przypadku obcych sobie osób też jest inaczej.

Napisano

> Przepisu nie znam, ale miałem podobny problem, dzwoniłem do WK i...

Dostałeś odpowiedź na poziomie "Tata, a Marcin powiedział".

Urzędy w tym kraju NIE stanowią prawa - one są mu podporządkowane.

> Żeby było śmieszniej to jak diagnosta wbije Ci przegląd w adnotacje i trafisz na upierdliwego...

A to zdecydowanie racja. To nie jest miejsce na wpis o badaniu technicznym.

Napisano

> Przynajmniej tak jest w Krakowie. Być może w Warszawie jest inaczej.

Bo my tu mamy porządne, cywilizowane austro-węgierskie wzorce. A on ruskie, więc bez człowiek bez pieczątki nie istnieje.

Napisano

> Bo my tu mamy porządne, cywilizowane austro-węgierskie wzorce. A on ruskie, więc bez człowiek bez

> pieczątki nie istnieje.

smile.gif Ale faktem jest że trafiłem na przemiłą panią a całość z wystawieniem tymczasowego dowodu trwała może 30 minut. Wiem że to powinien być standard ale wychodząc stamtąd czułem się dziwnie...

Napisano

> Tak.

> Nie "podłoży" a zachowa zgodnie z prawem.

Yhy.

Powiedz mi, proszę, W JAKI SPOSÓB pan urzędnik zweryfikuje zgodność świstka papieru ze stanem faktycznym.

Idąc tą drogą -> można wziąć świstek papieru, sporządzić na nim "pełnomocnictwo" po czym wyczyścić komuś rachunek bankowy ?

> Powiedz mi jak - jeśli pełnomocnictwa nie znają - ma zarejestrować samochód np. duża S.A. -

> powiedzmy taki PKN Orlen S.A. - ma do WK przyjść osobiście 2 członków Zarządu ??

Do takich celów dostaję pełnomocnictwo z podpisem poświadczonym notarialnie, wystawione przez osobę/osoby upoważnione do reprezentacji spółki i uwidocznione w KRS.

Oczywiście wraz z pełnomocnictwem muszę również okazywać aktualny,nie starszy niż miesiąc odpis KRS.

Jest to biegunowo różne od forsowanego przez Ciebie świstka papieru.

> Jeśli ja przedstawię sfałszowane pełnomocnictwo - to pójdę siedzieć.

Ahaaaaaaaaaaa....

Napisano
  • Autor

bylem w stacji diagnostycznej gdzie zawsze robie przeglady, ponieważ badanie mam wazne do 26go wrzesnia, a mamy 30 sierpnia, nie ma już 30 dni ważności - więc najpierw musze zrobic nowe badanie, i z zaświadczeniem o tym badaniu (które jest ważne na 30 dni, a nie jak mówicie moge z nim rok jezdzic) udać się dopiero do WK,

Więc chyba pozostaje mi tyle do zrobienia - jade na stacje, robie przeglad, jade do wk z zaswiadczeniem i innymi dokumentami i skladam wniosek o nowy DR, tylko nie przypominam sobie zebym kiedys widzial na oczy karte pojazdu.... niewiem.gif

Druga sprawa - czy cala procedura ulega duzemu skomplikowaniu jesli np. teraz bede chcial dopisac sie na wspolwlasciciela?? hmm.gif

Napisano

> sobie zebym kiedys widzial na oczy karte pojazdu....

Obowiązywała od 01.10.1999 r. - jak mnie pamięć nie myli. Ale mogła być też wydana przed tą datą i jak była, to trza mieć w urzędzie.

Napisano
  • Autor

> Obowiązywała od 01.10.1999 r. - jak mnie pamięć nie myli. Ale mogła być też wydana przed tą datą i

> jak była, to trza mieć w urzędzie.

znalazlem zlosnik.gifok.gif

to jak z tym dopisaniem wspolwlasciciela? icon_rolleyes.gifwink.gif

Napisano

> Powiedz mi, proszę, W JAKI SPOSÓB pan urzędnik zweryfikuje zgodność świstka papieru ze stanem

> faktycznym.

To już jego problem. Nie wolno mu go rozwiązywać w sposób bezprawny, czyli stawiać wymagań nie mających umocowania w przepisach.

> Jest to biegunowo różne od forsowanego przez Ciebie świstka papieru.

Nie jest to "forsowane" przeze mnie, tylko TAK STANOWI KODEKS.

Rejestrowałem samochody spółek bez udziału notariusza.

Jeśli w zaborze rosyjskim się nie przyjął, to najwyższa pora, bo kodeks obowiązuje już 50 lat.

BTW żadanie odpisu KRS-u od 17.06. nie ma żadnych podstaw prawnych, bo art. 220 kpa stanowi, że:

Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, jeżeli:

1) znane są one organowi z urzędu,

2) możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie:

a) posiadanych przez niego ewidencji, rejestrów lub innych danych,

b) rejestrów publicznych posiadanych przez inne podmioty publiczne, do których organ ma dostęp w drodze elektronicznej na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,

c) wymiany informacji z innym podmiotem publicznym na zasadach określonych w przepisach o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,

KRS jest w wersji elektronicznej dostępny na stronach www ministerstwa, zatem takie żądanie jest niezgodne z art. 220 § 1 pkt 2 b kpa.

> Ahaaaaaaaaaaa....

Proszę Cię - nie znasz się na czymś, to nie promuj głupoty, nieuctwa i lenistwa urzędników.

Jak im się przepis nie podoba - niech się zwolnią z roboty i idą do Sejmu go zmieniać. Wtedy nawet żeby iść się wysrać będziesz potrzebował pisma w formie aktu notarialnego, może jeszcze poświadczonego przez dziekana rady notarialnej.

Napisano

kolego

po pierwsze ile Wydziałów Komunikacji tyle sposobów postępowania.

W jednym rejestrując pojazd posiadałem tylko i wyłącznie upoważnienie pisemne od właściciela i to wystarczyło, żadnych notarialnych nie było trzeba

W innym rejestrując na firmę także nie posiadam upoważnień notarialnych i jakoś nigdy nie było problemu.

A co do stawiania się z właścicielem po odbiór dokumentów to w jednym z odwiedzanych Wydziałów wystarczy, że przy pierwszej wizycie właściciel upoważni obcą osobę i ta osoba będzie mogła odebrać dokument

Powtórze: ile WK tyle metod postępowań

Napisano

> znalazlem

> to jak z tym dopisaniem wspolwlasciciela?

Prawdopodobnie wtedy nie obejdzie się bez zmiany tablic na nowe.

Napisano

> Powtórze: ile WK tyle metod postępowań

Ale właściwa jest tylko jedna - zgodna z prawem.

Jak głupi urzędnik próbuje swoich wymysłów, trzeba go edukować kodeksem.

Napisano

> Ale właściwa jest tylko jedna - zgodna z prawem.

> Jak głupi urzędnik próbuje swoich wymysłów, trzeba go edukować kodeksem.

zgoda

ale niestety z niektórymi betonami nie wygrasz

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pozwoliłem sobie odkopać, skonczyl sie przegląd, zrobiłem badanie, dostalem 30dniowe zaświadczenie, z nim i resztą potrzebnych dokumentow mam zamiar sie udac do WK, diagnosta ktory robil mi przegląd polecil mi zeby zmienic sobie odrazu tablice, bo "a zmieni się cos w przepisach, i bedzie pan od nowa miał robote i łażenie do WK" - i dlatego pytam, zanosi sie na jakies zmiany? myslicie ze będa niedługo przymuszac do zdjęcia czarnych blach? Ja osobiscie mam takie odczucia, zeby nie zmieniać, zmiana to:

+spokoj na przyszlość

+wymiana tablic ma zdrożeć hmm.gif

- więcej wydanej kasy teraz

- więcej roboty z przekladaniem tablic

- biale tablice zniszczą cały moj stylistyczny wysiłek hehe.gif, a prościej mówiąc, biała blacha nijak mi pasuje do mojego lanosa, z czarnymi mu ładniej...

Jak uważacie? zlosnik.gif

pacjent:

KuBeK88maska_szklo.jpg

Napisano

> Jak uważacie?

Ja bym nie zmienial.

Czarnych blach coraz mniej na ulicach. Mozna wrecz rzec, ze prawie elita wink.gif

Napisano

> Łooo, czyli pokazujesz świstek z rzekomo moim podpisem, okazujesz mój D.O. i już możesz zrobić

> wszystko z moim samochodem ?

> Nooo, gratuluję, jeśli ktoś się podłoży.

Przerabiałem temat jakieś 4 lata temu - może się zmieniło.

W WK Lublin mieli nawet specjalne druczki i mogłem upoważnić osobę z najbliższej rodziny do załatwienia sprawy w moim imieniu (to bez dodatkowych opłat) lub kogoś innego (jakieś kilkanaście zł, nie pamietam). Z DR się da bez problemu, z DO już nie.

J. w. - specjalny druczek o ile nic się nie zmieniło.

> Przez osobę trzecią to "se mogę".

> Troszeńkę łatwiej jest, jeśli "główny" współwłaściciel się stawia, ale to śliski temat, bo to

> pojęcie wymyślił sobie WK - kolejność wpisu w dokumentach nijak ma się do "ważności"

> współwłaściciela.

A jedno z aut miałem z współwłasnością i mimo że byłem wpisany jako drugi wystarczało do wbicia LPG w dowód. Też WK Lublin.

Napisano

Nie zmieniałbym.

Żadnych zmian nie widać na horyzoncie, a tym lanosem pojeździsz jeszcze rok-dwa, więc olałbym temat.

Ja w ogóle olałbym temat wymiany DR, ale to już Twoja sprawa.

Napisano
  • Autor

> Nie zmieniałbym.

> Żadnych zmian nie widać na horyzoncie, a tym lanosem pojeździsz jeszcze rok-dwa, więc olałbym

> temat.

> Ja w ogóle olałbym temat wymiany DR, ale to już Twoja sprawa.

Nie no DR wymienie, niech bedzie jak ma byc, a lanosem nie wiadomo ile jeszcze pojeżdże, może rok może dwa a może pięć wink.gifzlosnik.gif

Więc w takim razie zostawiam czarne blaszki ok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.