Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seria 1.1 SPI nie chce jechać...

Featured Replies

Napisano

Panowie Centomaniacy!

Potrzebna jest wasza pomoc.

Mój Sej po prostu nie jedzie. Stało się to nagle po przejechaniu przez przejazd kolejowy. Efekt kończącego się paliwa. Po prostu nie ma siły się wkręcać, poszarpuje i sprint do 60 km/h trwa wieczność o ile jest z górki. Grzeje się strasznie i kopci na czarno.

UPG wymienione, ciśnienie na każdym ok 13atm, pompa paliwa sprawdzona, niezapowietrzona, sonda nie ważne czy podłączona czy nie, nadal to samo, rozrząd ok, ssanie prawidłowo odpuszcza, jałowe obroty ok 700obr/min niestabilne, aku odłączony na dwa dni, nadal to samo. Auto odpala normalnie, od dotknięcia kluczyka...

Pojechałbym pod kompa się podpiąć ale nie wiem czy dam radę dojechać w ogóle, ale jak będzie trzeba to się wybiorę.

Jakieś propozycje?

Napisano

> Panowie Centomaniacy!

> Potrzebna jest wasza pomoc.

> Mój Sej po prostu nie jedzie. Stało się to nagle po przejechaniu przez przejazd kolejowy. Efekt

> kończącego się paliwa. Po prostu nie ma siły się wkręcać, poszarpuje i sprint do 60 km/h trwa

> wieczność o ile jest z górki. Grzeje się strasznie i kopci na czarno.

> UPG wymienione, ciśnienie na każdym ok 13atm, pompa paliwa sprawdzona, niezapowietrzona, sonda nie

> ważne czy podłączona czy nie, nadal to samo, rozrząd ok, ssanie prawidłowo odpuszcza, jałowe

> obroty ok 700obr/min niestabilne, aku odłączony na dwa dni, nadal to samo. Auto odpala

> normalnie, od dotknięcia kluczyka...

> Pojechałbym pod kompa się podpiąć ale nie wiem czy dam radę dojechać w ogóle, ale jak będzie trzeba

> to się wybiorę.

> Jakieś propozycje?

Może jednak rozrząd?

Napisano
  • Autor

Ustawiany jakieś 30 razy przeze mnie, przez gościa co ten silnik dobrze zna i ostatnio przez Furious'a, zmieniony pasek. Raczej wątpię.

Napisano

włącza ci sie marchewa jak poszarpuje?

sprawdz wężyk od map sensora, tam jest zaworek podcisnienia, u mnie lubił sie zapychac no.gif

Napisano
  • Autor

Marchewka się nie zapala, mapsensor sprawdzony, przekładany, wężyk drożny. Po zdjęciu z króćca auto podnosi obroty i masakrycznie faluje. Więc wszystko ok.

Napisano

Sprawdź czujnik MAT i czujnik temperatury . Wnioskuję z opisu: "zapala od kopa i dymi na czarno" Może jeździsz cały czas na "ssaniu"? Może po tym przejeździe któryś z tych czujników nie styka icon_rolleyes.gif

A jak wyglądają świece?

Napisano
  • Autor

Świece w miarę normalnie, może są ciut zbyt mocno przysmolone na czarno.

Auto się tak zachowuje niezależnie od temperatury, z czym proces ssania przebiega prawidłowo i czuć kiedy auto z niego schodzi. Może gdy jest zimny to jest troche lepiej jednak jak się rozgrzeje to już masakra - nie ma siły sam się radzić...

A swap miał być dopiero na wiosnę...

Napisano

z tego co wiem to masz GMP z 16v nie wiem czy to może być problemem

Napisano

GMP sprawdzony? Mi ostatnio tak robił jak mi przetarło kable od GMP i zwierały. Odpalał ale chodził tragicznie.

Napisano
  • Autor

GMP przełożony z sprawnej 1.2 8V - bez efektu.

katalizatora brak.

Najnowsze wieści:

Odpala od strzała, kopci na czarno, dusi się, krztusi, strzela w wydech, śmierdzi paliwem niemiłosiernie - Zbyt, bardzo zbyt bogata mieszanka.

Do tego grzeje się i nadal nie ma siły się wkręcić. Podmienię jednak sondę...

Napisano

> GMP przełożony z sprawnej 1.2 8V - bez efektu.

> katalizatora brak.

> Najnowsze wieści:

> Odpala od strzała, kopci na czarno, dusi się, krztusi, strzela w wydech, śmierdzi paliwem

> niemiłosiernie - Zbyt, bardzo zbyt bogata mieszanka.

> Do tego grzeje się i nadal nie ma siły się wkręcić. Podmienię jednak sondę...

Lambde? To i tak pewno niewiele da.

Ja stawiałbym na UPG albo rozrząd.

Dodatkowo jeśli szarpie itd to dokladnie sprawdziłbym cewki, kable,swiece.

Napisano
  • Autor

UPG nówka, przebieg 2km ciśnienie na każdym ok 13atm.

rozrząd ma nowy pasek i był ustawiany przez wiele osób chyba z 30 razy - bez rezultatu.

cewki mogę podmienić ale przebicia na pewno nie mają, przewody nówki.

Napisano

> UPG nówka, przebieg 2km ciśnienie na każdym ok 13atm.

> rozrząd ma nowy pasek i był ustawiany przez wiele osób chyba z 30 razy - bez rezultatu.

> cewki mogę podmienić ale przebicia na pewno nie mają, przewody nówki.

Jedź Groszku na kompa

i ten wtrysk nieszczęsny podmień może to jego wina

Napisano

Czujnik temperatury?

Jesli masz mozliwosc podmiany sterownika, zrob to. Moze sterownik padl?

Napisano

Grochu kompa podmień.

Napisano

> Jedź Groszku na kompa

> i ten wtrysk nieszczęsny podmień może to jego wina

pomyśl nad podmianą wtrysku-może zamiast podawać odpowiednią ilość,leje paliwem... objawy odpowiadają usterce,którą kilka razy przerabiałem w pracy

Napisano
  • Autor

Kompa bym podmienił ale nie chce komuś zrobić niespodzianki w postaci zakodowanego immo...

Kombinuję wtrysk na podmiankę. Inna sonda nie dała efektu.

Napisano

> Kompa bym podmienił ale nie chce komuś zrobić niespodzianki w postaci zakodowanego immo...

> Kombinuję wtrysk na podmiankę. Inna sonda nie dała efektu.

to na próbe odpinasz swoje immo

Napisano
  • Autor

wtrysk podmieniony - to samo.

Jutro jadę na lince na kompa. trudno, albo sie czegoś dowiem, albo wydam koleje zł na marne icon_rolleyes.gif

Napisano

> wtrysk podmieniony - to samo.

> Jutro jadę na lince na kompa. trudno, albo sie czegoś dowiem, albo wydam koleje zł na marne

a może gdzieś lewe powietrze,lub odwrotnie-coś zapchane?

nie masz przypadkiem tak,ze na 5 pojedzie max 60km/h a więcej to szarpie??

u mnie obecnie jest tak:

1.10-15km/h poźniej szarpie

2.20-25km/h i znów szarpie

3.20-40km/h rzuca juz autem konkretnie

4.40-50km/h jak wyżej

5.50-60km/h i więcej gazu nie ma sensu dodawać bo i tak dalej będzie szarpać,a zanim sie rozbuja to miną wieki...

jeśli okaże się,że jest podobnie jak u mnie to może jutro będę już wiedział co to za przyczyna,bo nie idę do roboty,specjalnie,żeby rozgrzebac sejka i naprawić w końcu...

co do podpięcia pod kompa to chyba wydasz hajs na marne jak w tym temacie: SC900SPI...

Napisano

Ja bym się zainteresował pompą paliwa, znajomy miał identyczny objaw w Punto, też niby kopcił, zalewał sie a właściwie to ciśnienia nie było i z wtryskiwacza kapało a nie sikało.

Napisano

> wtrysk podmieniony - to samo.

> Jutro jadę na lince na kompa. trudno, albo sie czegoś dowiem, albo wydam koleje zł na marne

odlacz podcisnienie od map-sensora i sprawdz czy jest jest gorzej czy tak samo. jesli tak samo to juz wiesz co ...

Napisano

Stawiam na pompę paliwa, nie daje takiego ciśnienia jak powinna smile.gif

Napisano
  • Autor

Po dzisiejszym dniu:

Pompa paliwa przewalona wraz z koszem od Furious'a - bez rezultatu.

Odpięcie wężyka od map sensora powoduje wzrost obrotów, zawirowanie i zgaśnięcie auta. Podmiana mapsensora powoduje strzelanie w dolot i wydech, brak jakichkolwiek chęci na wkręcenie się na obroty pow 3 tyś.

Jedynie wypięcie wtyczki od silniczka krokowego nic nie zmienia. Ale wolne obroty jakieś tam ma i czy to akurat byłoby tego powodem?

Nie mam już sił na niego...

Napisano

> Po dzisiejszym dniu:

> Pompa paliwa przewalona wraz z koszem od Furious'a - bez rezultatu.

> Odpięcie wężyka od map sensora powoduje wzrost obrotów, zawirowanie i zgaśnięcie auta. Podmiana

> mapsensora powoduje strzelanie w dolot i wydech, brak jakichkolwiek chęci na wkręcenie się na

> obroty pow 3 tyś.

> Jedynie wypięcie wtyczki od silniczka krokowego nic nie zmienia. Ale wolne obroty jakieś tam ma i

> czy to akurat byłoby tego powodem?

> Nie mam już sił na niego...

Rób Swapa na 1.2 i będzie po kłopocie smile.gif

Napisano

podmień kompa, a zeby immo sie nie wrąbało, to pod kierownicą masz puszke taką wsadzoną to moduł immo , odepnij od niego 2 wtyczki białe bodajze i wtedy podepnijcie 2 komp. Troche dziwna sprawa bo mi sie to samo robiło jak byłło zwarcie na GMP, a może gdzieś dalej kabel przetarty. Rozrząd napewno ok? Może przewalony jest o cały obrót, w okienku w skrzyni znaki sie pokrywają z 0 stopni jak góre masz ustawioną na znaki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.