Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemiecka jakość w motoryzacji

Featured Replies

Napisano

Artykuł dla tych co zachwycają się tylko niemieckimi znaczkami bo made in Germany jest najlepsze za Onetem

"..BMW, największy na świecie producent samochodów klasy premium, podał w piątek, że ma obecnie kontrakty z 12 koreańskimi dostawcami..."

"...Wśród innych dostawców na liście BMW znajdują się Hyundai Mobis, Hankook Tire..."

Napisano

> Artykuł dla tych co zachwycają się tylko niemieckimi znaczkami bo made in Germany jest najlepsze

> za Onetem

> "..BMW, największy na świecie producent samochodów klasy premium, podał w piątek, że ma obecnie

> kontrakty z 12 koreańskimi dostawcami..."

> "...Wśród innych dostawców na liście BMW znajdują się Hyundai Mobis, Hankook Tire..."

Tzn o czym swiadczy fakt tych kontraktow z koreanskimi dostawcami? niewiem.gif

Napisano

> Tzn o czym swiadczy fakt tych kontraktow z koreanskimi dostawcami?

pewnie wg autora wątku koranski dostawca do zuo bezwzględne... przeciez widac na ulicach jak hyundaie sie rozpadają podczas parkowania smile.gif

a jak widac wymowa artykulu jest wręcz przeciwna - akcje hyundaia po tej informacji poszly w gore... a nie, jakby sobie pewnie zyczyl autor, tym prowokującym tytulem - BMW spadly z powodu ujmy na honorze...

tak samo uwielbiana honda, obecnie wojuje ze związkami zawodowymi z chin - bo chlopaki strajkują i nie dostarczają podzespołów smile.gif ale zeby nie bylo made in japan:)

Napisano

> "..BMW, największy na świecie producent samochodów klasy premium, podał w piątek, że ma obecnie> kontrakty z 12 koreańskimi dostawcami..."

> "...Wśród innych dostawców na liście BMW znajdują się Hyundai Mobis, Hankook Tire..."

...a półosie do miniaka "klepią" u mnie na prowincji palacz.gif

Napisano

> Artykuł dla tych co zachwycają się tylko niemieckimi znaczkami bo made in Germany jest najlepsze

> za Onetem

> "..BMW, największy na świecie producent samochodów klasy premium, podał w piątek, że ma obecnie

hmmm, koreanska technologia jest na bardzo wysokiem poziomie, wiec nie wiem, czy to taki problem hmm.gif. Oczywiscie problem dla wlascicieli beemwu, ze producent kupuje podzespoly w Korei, i ze to wlasciwie nie beemwu, tylko hjundaj rotfl.gif (dla niektorych wlascicieli, dla ktorych auto jest przedluzeniem pewnego elementu ciala)

Napisano

Nie wiem skąd to podniecenie. Sławne i uwielbiane przez Polaków (i kawał Europy) silniki 1.9 TDI były robione w Polsce i jakoś nikt się nie podniecał. niewiem.gif

mar00ha

Napisano

> hmmm, koreanska technologia jest na bardzo wysokiem poziomie, wiec nie wiem, czy to taki problem .

> Oczywiscie problem dla wlascicieli beemwu, ze producent kupuje podzespoly w Korei, i ze to

> wlasciwie nie beemwu, tylko hjundaj (dla niektorych wlascicieli, dla ktorych auto jest

> przedluzeniem pewnego elementu ciala)

Łaaał, jeżdżę BMW ... tylko oryginalnym zlosnik.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> hmmm, koreanska technologia jest na bardzo wysokiem poziomie, wiec nie wiem, czy to taki problem .

> Oczywiscie problem dla wlascicieli beemwu, ze producent kupuje podzespoly w Korei, i ze to

> wlasciwie nie beemwu, tylko hjundaj (dla niektorych wlascicieli, dla ktorych auto jest

> przedluzeniem pewnego elementu ciala)

jezu, jak dzieci - ale czym tu sie podniecać - czy coś zaprojektują niemcy w BMW czy zrobią

małe koreańskie rączki to nadal jako całość będzie tym samym autem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie wg autora wątku koranski dostawca do zuo bezwzględne... przeciez widac na ulicach jak

> hyundaie sie rozpadają podczas parkowania

Tja, szczególnie, że autor wątku jeździ koreańskim Chevroletem hehe.gif

> a jak widac wymowa artykulu jest wręcz przeciwna - akcje hyundaia po tej informacji poszly w

> gore... a nie, jakby sobie pewnie zyczyl autor, tym prowokującym tytulem - BMW spadly z powodu

> ujmy na honorze...

Widzę, że nie zrozumiałeś mojego postu. Właśnie chciałem wskazać miłośnikom tylko made in Germany, że nawet Niemcy pokochali koreańską technologię i kupują od nich. Zatem zachwyt nad markami zza Odry bo tylko one są super jest jak widać przesadzony.

Napisano

A o co chodzi? Chodzi o to, że dobre bo niemieckie, a nie tam jakaś .....

Napisano

> Tja, szczególnie, że autor wątku jeździ koreańskim Chevroletem

> Widzę, że nie zrozumiałeś mojego postu. Właśnie chciałem wskazać miłośnikom tylko made in Germany,

> że nawet Niemcy pokochali koreańską technologię i kupują od nich. Zatem zachwyt nad markami

> zza Odry bo tylko one są super jest jak widać przesadzony.

czy aby napewno to chciales powiedziec?

bo produkt made in korea to jeszcze nie swiadczy o tam opracowanej technologii

Napisano

> Widzę, że nie zrozumiałeś mojego postu. Właśnie chciałem wskazać miłośnikom tylko made in Germany,

> że nawet Niemcy pokochali koreańską technologię i kupują od nich. Zatem zachwyt nad markami

dziwny sposob rozumowania, produkcja czesci na podstawie niemieckiej mysli technicznej niech bedzie nawet w bangkoku.

Mysl techniczne bedzie nadal niemiecka koniec kropka, jezlei zakład w bangkoku spełnia normy jakosci które zazyczyl sobie VW to w czym problem??

gwarantem tak czy siak jest VW a nie chiniol.

hmmm a myslisz ze robione w Gliwicach Ople sa autami polskiej mysli technicznej czy niemieckiej??

Napisano

coz, jako wlasciciel NIEMIECKIEGO auta robionego polskimi, chyba pokonanymi reumatyzmem rączkami , moge sie tylko pod tym podpisać.

Napisano

> czy aby napewno to chciales powiedziec?

> bo produkt made in korea to jeszcze nie swiadczy o tam opracowanej technologii

dokładnie.

przykład Ople produkowane w Gliwicach, z nazwy sa tylko polskie

Napisano

Jako wielki miłośnik auta z za wschodniej granicy twierdze ze na jakosc auta nie ma wplyw gdzie czesci sa zrobione tylko z jakich materiałów i z jaka precyja. Moga je nawet produkowac u Heńka w stodole byle by bylo dobre waytogo.gif

Pozatym czego teraz nie produkuja w china i innych "tanich" państwach hmm.gif

Napisano

> z nazwy sa tylko polskie

z jakości też. Zapraszam do nas na piwo...i prezentacje

I zapewniam Cię , że polskie egz nie mają nawet porownania z niemieckimi. Zaoszczedzili na wszystkim - na detalach typu tylne nadkola, uszczelki tylnej szyby, jakosci lakieru, plastików i wielu innych dupereli. Tutaj nawet drzwi mają problem ze spasowaniem ,że nie wspomnę o przeciekaniu drzwi (bo sie krzywo im folia w fabryce nakleila) , zacinających sie stacyjkach...wiem jedno - to jest moje ostatnie "niemiecke" auto. Wolę fiata albo kia niż ten gliwicki wyrób.

Napisano

> Wolę fiata...

Byle tylko jakiś model z fabryki w PL ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> za Onetem

Listy polskich dostawców do światowych koncernów z "marką" nie dałoby się zmieścić w krótkiej notce internetowej...

Chociażby takie Gallardo, czy R8 biglaugh.gif

Wietrzysz sensację tam, gdzie jej nie ma - warto by poznać temat od podszewki...

Napisano

> Listy polskich dostawców do światowych koncernów z "marką" nie dałoby się zmieścić w krótkiej notce

> internetowej...

> Chociażby takie Gallardo, czy R8

http://www.automotivesuppliers.pl/index....=71〈=pl

Każda z tych firm ma jeszcze swoich poddostawców itd itp - firmy na tej stronie to tylko wierzchołek góry lodowej rynku dostawców dla motoryzacji w Polsce.

> Wietrzysz sensację tam, gdzie jej nie ma - warto by poznać temat od podszewki...

Dokładnie - najlepiej jak ktoś nie ma pojęcia jak wygląda od proces zlecania wykonania podzespołu poczynając od ofertowania przez negocjacje, wizytacje, odbiory procesów u wykonawcy, audity, wprowadzanie rewizji i na produkcji ton dokumentów kończąc.

Patrząc przez pryzmat pochodzenia części, żaden samochód nie jest "narodowy" (100% podzespołów z jednego kraju). Obecna fabryka samochodów, nieważne jakiego koncernu, tak na dobrą sprawę ma tłocznię do blach karoseryjnych, silniki i niektóre elementy zespołów napędowych są wykonywane w zakładach producenta danej marki i to wszystko co w sensie produkcji daje ten czy inny Ford, BMW czy Dacia. Cała reszta przyjeżdża do fabryki i jest montowana do kupy. A na tą "kupę" składa się to co można kupic u ofertujących dostawców w założonej jakości po najniższej cenie. Jeżeli te warunki spełnia zakład w Chinach, Korei czy Zimbabwe to dostaje zlecenie na produkcję.

Napisano

> Hyundai like sunday

To jak wymawiasz BMW po:

1) polsku,

2) angielsku,

3) niemiecku,

4) koreansku,

5) sam sobie wybierz biglaugh.gif.

To, ze Koreanczycy chca by wymawiac nazwe ich produktu wszedzie tak samo, to dobrze - co nie znaczy, ze na lokalnych rynkach nie bedzie sie wymawialo inaczej. ZTCP w UK wymowa jest cos w desen 'hajundej', a w Polsce hjundaj i juz wink.gif

Napisano

Prawda - ale jest roznica w stali szwedzkiej a indyjskiej wink.gif. I o to tu w zasadzie chodzi. Chociaz, ja nie mam nic przeciwko produkcji z Korei - technologicznie stoja duzo wyzej, niz wiele panstw europejskich.

Sam chetnie kupilbym jakiegos koreanca, ale boje sie duzej utraty wartosci w UK. Za kilka lat sie to zmieni, jak to bylo ze Skoda ok.gif

Napisano

> Prawda - ale jest roznica w stali szwedzkiej a indyjskiej.

Stal danego gatunku np. DC04 musi miec odpowiednie parametry i jeśli je ma to jest stalą w tym gatunku i dostaje od wytwórcy - huty certyfikat, którym ja jako dostawca się podpieram. To zamawiający w specyfikacji definiuje jakośc materiałów, muszę miec na daną partię materiału certyfikat i z każdą wysyłką jego kopia trafia do odbiorcy. Co do jakości to przerabiałem mittala, ruuki, kruppa i nawet kiedyś naszego jeszcze sędzimira. Wszystko jeździ w oplach i saabach od 12 lat i nikt problemu nie widzi.

Napisano

> Stal danego gatunku np. DC04 musi miec odpowiednie parametry i jeśli je ma to jest stalą w tym

> gatunku i dostaje od wytwórcy - huty certyfikat, którym ja jako dostawca się podpieram. To

> zamawiający w specyfikacji definiuje jakośc materiałów, muszę miec na daną partię materiału

> certyfikat i z każdą wysyłką jego kopia trafia do odbiorcy. Co do jakości to przerabiałem

> mittala, ruuki, kruppa i nawet kiedyś naszego jeszcze sędzimira. Wszystko jeździ w oplach i

> saabach od 12 lat i nikt problemu nie widzi.

owszem- huta dostarcza certyfikat/dane, ale czasami poddostawcy przerabiający daną stal mając nóż na gardle zmieniają certyfikaty (bo certyfikat nie idzie jak karta pojazdu)... 270751858-jezyk.gif i albo się uda, albo nie...

Napisano

> Stal danego gatunku np. DC04 musi miec odpowiednie parametry i jeśli je ma to jest stalą w tym

> gatunku i dostaje od wytwórcy...

Luzik, to teraz wez w reke normy dla stali narzedziowej, BS BM2, potem sprawdz brytyjskiego dostawce (czytaj hinduskiego) i Bohlera-Uddeholm.

U Brytona sklad: C.0.83%, Cr. 4.10%, Mo. 5.00%, W. 6.40%, V.1.90%

U germanskiego najezdzcy (w polaczeniu ze szwedzkim): C.0.85, Si.0.35, Mn.0.25, Cr.4,10, Mo.5.00, V.1.90, W.6.40.

Roznica pogrubiona, obie stale spelniaja ta sama norme (str. 3) ok.gif

Nie wiem jak w motoryzacji, ale w stalach narzedziowych, i ZTCW nie tylko, robi duza roznice kto produkuje dana stal. Zreszta idzie za tym cena, czasem 3-6 razy wyzsza od stali spelniajacej norme w najnizszym zakresie wink.gif

Napisano

> owszem- huta dostarcza certyfikat/dane, ale czasami poddostawcy przerabiający daną stal mając nóż

> na gardle zmieniają certyfikaty (bo certyfikat nie idzie jak karta pojazdu)... i albo się

> uda, albo nie...

Owszem, może się tak zdarzyc, ale po to są plany dostaw, stock u dostawcy i odbiorcy, które akurat w mojej produkcji gwarantują 4-tygodniowe bezpieczeństwo i spokojne planowanie. Certyfikaty wędrują albo z listem przewozowym albo drogą elektroniczną (zwłoka max 1 tyg.), co przy utrzymywaniu odpowiednich stanów magazynowych daje dużo bezpieczeństwa. Poza tym akurat przy głębokim tłoczeniu jeśli zamienisz takie DC06 czymś innym, to ci po prostu detal nie wyjdzie, a w drugą stronę robienie detalu okrawanego z blachy głębiej tłocznej nie ma sensu ekonomicznego. Chyba że mówimy o sytuacji, gdzie do skończenia partii produkcyjnej brakuje ci paru arkuszy i jedziesz do hurtowni ze stalą i kupujesz 3 sztuki bez żadnych papierów. Ale to już jest oszustwo i trzeba miec świadomośc ewentualnych konsekwencji jak w każdym innym biznesie.

Napisano

> To jak wymawiasz BMW po:

> 1) polsku,

> 2) angielsku,

> 3) niemiecku,

> 4) koreansku,

> 5) sam sobie wybierz .

A dlaczego mam wybierać? hmm.gif

> To, ze Koreanczycy chca by wymawiac nazwe ich produktu wszedzie tak samo, to dobrze - co nie

> znaczy, ze na lokalnych rynkach nie bedzie sie wymawialo inaczej. ZTCP w UK wymowa jest cos w

> desen 'hajundej', a w Polsce hjundaj i juz

Tak samo nie każdy obcokrajowiec powie poprawnie nazwisko Wałęsa.

BTW: w PL: jedni mówią "poszłem" a inni "poszedłem", a tu trudno to tłumaczyć regionalizmem. cool.gif

PZDR

Napisano

> Luzik, to teraz wez w reke normy dla stali narzedziowej, BS BM2, potem sprawdz brytyjskiego

> dostawce (czytaj hinduskiego) i Bohlera-Uddeholm.

> U Brytona sklad: C.0.83%, Cr. 4.10%, Mo. 5.00%, W. 6.40%, V.1.90%

> U germanskiego najezdzcy (w polaczeniu ze szwedzkim): C.0.85, Si.0.35, Mn.0.25, Cr.4,10, Mo.5.00,

> V.1.90, W.6.40.

> Roznica pogrubiona, obie stale spelniaja ta sama norme (str. 3)

> Nie wiem jak w motoryzacji, ale w stalach narzedziowych, i ZTCW nie tylko, robi duza roznice kto

> produkuje dana stal. Zreszta idzie za tym cena, czasem 3-6 razy wyzsza od stali spelniajacej

> norme w najnizszym zakresie

Wszystko to prawda, bo norma definiuje zakres pewnych parametrów. Sam miałem już dwa projekty z rewizjami z dx54 na dx56 bo jeśli rm dla dx54 był w dolnej granicy normy to się detal rwał, a mnie nie stac na loterię i trudnośc sprzedaży skonfekcjonowanego wcześniej materiału. Tyle tylko, że to odbiorca zazwyczaj definiuje jakiego materiału użyc (oprogramowanie do konstruowania zazwyczaj bierze wartości uśrednione i nie jest w stanie zasymulowac do końca realnego procesu produkcji), a jeśli zycie te założenia zweryfikuje to się robi rewizje.

Napisano

> http://www.automotivesuppliers.pl/index....=71〈=pl

> Każda z tych firm ma jeszcze swoich poddostawców itd itp - firmy na tej stronie to tylko

> wierzchołek góry lodowej rynku dostawców dla motoryzacji w Polsce.

Dokładnie - wierzchołek. Dla przykładu - nie ma tu ani jednego z moich dotychczasowych pracodawców, a w zasadzie drzewko wiodących koncernów jako klientów mam już zaliczone hehe.gif

> Dokładnie ... (ciach)...

> Jeżeli te warunki spełnia zakład w Chinach, Korei czy Zimbabwe to dostaje zlecenie na

> produkcję.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.