Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Superb kombi

Featured Replies

Napisano

> tak naprawde skodzie brakuje jakiegos mniejszego wolnossaka (nie kazdy moze chciec T) i jakiegos

> wiekszego diesela

A diesla wolnossącego Ci nie brakuje ? Bo nie każdy chce mieć T.

Napisano

> wim, ale on napisal FSI a to juz nie to samo

Tak czy siak lepiej się powstrzymaj z krytyką wypowiedzi Patre, bo nie wypada. ok.gif

Przeproś ładnie, obiecaj że swój samochód przerobisz na gaz (w celu ochrony środowiska) i milcz. Bo inaczej jesteś trolem.

mar00ha

Napisano

> Nie?

> 1.6 Duratec HE 125 KM

> 2.0 Duratec HE 145 KM

> 2.0 Duratec HE 145 KM Flexi-Fuel

> 2.3 Duratec HE 161 KM Automat

> 2.0 T EcoBoost 200 KM MPS6

Pisałeś o benzynach, więc widzę tu 4 silniki, z czego dopiero 2.0 można porównywać do 1.4T u skody, który nazywasz za wolnym.

> Przyznasz, że wybór masz większy i pod różne potrzeby...

Jak wiatr zawieje. Co z tego, że słabsze, skoro wybór jest "większy". Oj ciężko z Tobą dyskutować ...

> sprytnie wybrałeś auta, które spełniają Twoje założenia...

> może zobaczmy opla insignię...

> 1.6

> ECOTEC®

> (85 kW/115 KM)

> 1.8

> ECOTEC®

> (103 kW/140 KM)

> 1.6 Turbo

> ECOTEC®

> (132 kW/180 KM)

> 2.0 Turbo

> ECOTEC®

> (162 kW/220 KM)

> 2.0 Turbo ECOTEC®

> (162 kW/220 KM)

> 2.8 V6 Turbo ECOTEC®

> (191 kW/260 KM)

> sporo tego co nie?

1 więcej

> a może lagunę...

> 1.6 16V 110(1)

> 2.0 16V 140 etanol

> 2.0 turbo 170

> 2.0 turbo 205

Następny proszę ?

> tutaj akurat w dieslach jest lepszy wybór

> imho jest...

> 2.0fsi weszło dopiero w MY2011

tfsi i nie ważne kiedy, ważne, że jest w ofercie

Napisano

> Łzy ze śmiechu zalały mi oczy po przeczytaniu Twojej fachowej analizy palety silników.

Przykro mi, że mas parobem ze sobą. hehe.gif

> A to już niebezpieczne, jak sam do siebie piszesz.

A tu już niebezpiecznie jak nie rozumiesz co się do ciebie pisze trolu clown.gif

Napisano

> obiecaj że swój samochód przerobisz na gaz (w celu ochrony środowiska)

ok.gifok.gifhahaha.gifzlosnik2.gifbrawo.gif

Napisano

> Pisałeś o benzynach, więc widzę tu 4 silniki, z czego dopiero 2.0 można porównywać do 1.4T u skody,

> który nazywasz za wolnym.

Nie nazwałem go wolnym. Nie przypominam sobie tego.

> Jak wiatr zawieje. Co z tego, że słabsze, skoro wybór jest "większy". Oj ciężko z Tobą dyskutować

Do wielu moich argumentów nie raczyłeś się nawet ustosunkować więc nie uważam, że to ze mną się ciężko dyskutuje.

> tfsi i nie ważne kiedy, ważne, że jest w ofercie

ważne, że już jest w ofercie...

Napisano
  • Autor

> Przykro mi, że mas parobem ze sobą.

> A tu już niebezpiecznie jak nie rozumiesz co się do ciebie pisze trolu

Jako Autor tego wątku przywołuję Was do porządku i rozdaje po wirtualnym banie na 24h ! tongue.gif

To jest MK, a nie HP.

Odpuście sobie wycieczki personalne.

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

fajny i wybrałbym 1.8 tsi 160 gdyz realnie ten silnik ma bonusy niezłe - kazdy shamowany ma ok 180ps grinser006.gif tez chcialem superba 1.8tsi ale za długi czas oczekiwani abył na kombi i mam octe 1.8 tsi i tez daje rade grinser006.gif -po chipie ten silniczek ma ok 220ps i juz nie jest taki wolny - w superbie równiez grinser006.gif

Napisano

> Tak czy siak lepiej się powstrzymaj z krytyką wypowiedzi Patre, bo nie wypada.

te głupie teksty nazywasz krytyką trolu? Było miło dopóki nie dorwałeś się do klawiatury nie zrobiłeś tutaj chlewu... smirk.gif

Napisano

> sorry nadal nie widzę, żebym użył słowa wolny

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=284155070&page=0&vc=1

zatem od dzisiaj określenia

"92kW w silniku 1400 to słabizna to takiej kolumbryny"

oraz

"Co mi po momencie jak moc użyteczna jest mała? Jeżeli silnik nie będzie miał pary to nici z wyprzedzania"

wcale nie oznaczają że auto jest wolne

Napisano

> wcale nie oznaczają że auto jest wolne

dziwne, że nie odróżniasz mocy od prędkości...

Napisano

> dziwne, że nie odróżniasz mocy od prędkości...

dziwne, że jeszcze nie dostałeś bana za tą debilną dyskusję...

Napisano

> dziwne, że jeszcze nie dostałeś bana za tą debilną dyskusję...

jedną z wielu zresztą

Napisano

> do tego brak mozliwosci polaczenia Automatu z AWD

tzn, jesli chodzi Ci o ww połączenie w połączeniu oink.gif z silnikiem 2tsi

to się zgadza

ale dostępne jest połączenie 3,6 + dsg+4x4

Napisano

> ale dostępne jest połączenie 3,6 + dsg+4x4

ok, ale 3,6 to troche egzotyka w naszych warunkach

Napisano

> ok, ale 3,6 to troche egzotyka w naszych warunkach

oj tam, egzotyka

escalejdy 6,2 jeżdzą wink.gif

Napisano

> oj tam, egzotyka

> escalejdy 6,2 jeżdzą

paaanie tam gazu nie założą rotfl.gif

Dla mnie nowy Superb jest świetny !! ja bym kupił jakby mnie było stać biglaugh.gif

Napisano

> Tak czy siak lepiej się powstrzymaj z krytyką wypowiedzi Patre, bo nie wypada.

> Przeproś ładnie, obiecaj że swój samochód przerobisz na gaz (w celu ochrony środowiska) i milcz. Bo

> inaczej jesteś trolem.

> mar00ha

Widze ,ze vagowych onanistow zabolaly slowa krytyki...

A jak koncza sie argumenty rozgarniety moderator strzela teksty o gazie ,chyba zazdrosc zjada ,ze golfizny nie mozna zagazowac i tyle $$$ wypierdziane w atmosfere no.gif

Napisano

> dziwne, że jeszcze nie dostałeś bana za tą debilną dyskusję...

Najpierw moderator musialby dokonac samozbanowania hehe.gif

Napisano

> To jest MK, a nie HP.

> Odpuście sobie wycieczki personalne.

Powiadom drugiego moderatora bo jeden juz uskutecznia takie praktyki...

Napisano

> Powiadom drugiego moderatora bo jeden juz uskutecznia takie praktyki...

powiedz co napisałeś tutaj na temat

Napisano

> powiedz co napisałeś tutaj na temat

przyganiał kocioł garnkowi facepalm.gif

Napisano

> A porównałeś moce i masy obu aut?

oczywiście że tak. tych aut nie da się bezpośrednio zestawić ze sobą do porównania.

kupiłm to autko by przekonać się na własnej skórze jakie są możliwości tej już legendarnej jednostki napędowej zlosnik.gif i często przygladając się wątkom na temat tdi zrywam boki ze śmiechu.

Nie narzekam na ten motor jednak dużo mu jeszcze brakuje !

Napisano

> Ja przejechałem ~30km prasowym Superbem 1.4TSI.

Normalnie na to patrząc to 120 KM do 1,5 tonowego samochodu to jest niewiele ale jeżeli to co piszą w katalogu jest prawdą (Vmax 199 km/h i 10,6 sek do setki) to ten silnik faktycznie można uznać za wystarczający do normalnej jazdy tylko jakoś nie chce mi się w to całkowicie wierzyć bo w moim wozidle też mam 120 KM / 1350 kg masy tyle że to diesel i jakoś nie specjalnie ani przyśpieszenie (10,5) ani Vmax (195) nie zachwycają. No chyba że kunie ze stajni VW są jakieś mocniejsze od innych zlosnik.gif

Napisano

> No chyba że kunie ze stajni VW są jakieś

> mocniejsze od innych

zlosnik.gif

A tak poważnie, to naprawdę do prędkości dozwolonych w Polsce jeździło mi się tym całkiem znośnie.

Podsumowanie testu, do którego był oddany Superb i w ramach, którego dane było mi się nim przejechać:

Quote:

Skoda jak zwykle wymyka się wszelkiej maści jednoznacznym ocenom. Poza jedną. To dobry wóz. Silnik 1.4 jest co prawda wystarczający wyłącznie dla kierowców o spokojnej osobowości, jednak nie jest zbyt "zamulony" i pozwala na bezstresowe poruszanie. Olbrzymie wrażenie robi również komfort oraz wyciszenie samochodu. Dołóżmy do tego niezbyt niską, ale rozsądnie skalkulowaną cenę i dość dobrze zestrojone zawieszenie, abyśmy otrzymali solidny samochód na co dzień, wolny od poważnych wad. No cóż: "Skoda - przemyślane rozwiązania."

ec

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

Jakość wykonania wnętrza dosyć marna jak na taką kasę. Piszę o aucie za 130 kPLN - może to kwestia jednostkowa.

Napisano

> Jakość wykonania wnętrza dosyć marna jak na taką kasę. Piszę o aucie za 130 kPLN - może to kwestia

> jednostkowa.

Teraz wszystkie tak robia - nie patrz przez pryzmat starszych aut oslabiony.gif

Napisano

> Jakość wykonania wnętrza dosyć marna jak na taką kasę. Piszę o aucie za 130 kPLN - może to kwestia

> jednostkowa.

Za 130 to i może racja, ale najtańszego S2 można kupić za około 72tyś. Tyle samo kosztuje golf 1.4 Comfortline.

Napisano

> imho to mało zadowalający wynik... zwłaszcza, że turbo benzyna 1.4tsi w tej skodzie spala 8-9

gdyby jeździć turbo benzyną z identyczną dynamiką w identycznych warunkach - spalanie wchodziłoby ok. 12l. Sprawdzone osobiście

Napisano

> Porównując pojemność silnika do mocy i masy, uważam, że silniki są słabe. 3.6 litra to już absurd,

> cena także... Ładnie wygląda w katalogu.

> 105 jest za słaby, 140 jest jeszcze PD czy już CR, bo katalogi różnie podają?

> No, ale nie napiszesz mi przecież, że ten 120 konny silnik jest dla ludzi ceniących sobie spokojną

> jazdę? Wyprzedzić na trasie też trzeba. Zapas mocy się przydaje i nie chodzi mi o to żeby

> ciągle jechać 200... Dobrze się czuć pewnie w samochodzie zwłaszcza tej klasy... Obaj to

> wiemy...

mam wrażenie że nie jechałeś żadnym Sperbem. Jeździłem tym autem w każdej wersji silnikowej za wyjątkiem 2.0 TDI 140km I 2.0 TSI 200KM.

I uważam że aby móc dyskutować o dynamice nie można się opierać na katalogu. Poza tym każdy ma inne poczucie dynamiki - co dla jednego jest podłogą dla innego sufitem. Mimo że mam dosyć ciężką nogę byłem pozytywnie zaskoczony dynamiką 1,4. Nie jest to demon predkości ale mozna nim całkiem dynamicznie sie poruszać i dla statystycznego ojca rodziny który nie jest forumowym onanistą w zupełności wystarczy zlosnik.gif

Napisano

> mam wrażenie że nie jechałeś żadnym Sperbem. Jeździłem tym autem w każdej wersji silnikowej za

> wyjątkiem 2.0 TDI 140km I 2.0 TSI 200KM.

> I uważam że aby móc dyskutować o dynamice nie można się opierać na katalogu. Poza tym każdy ma inne

> poczucie dynamiki - co dla jednego jest podłogą dla innego sufitem. Mimo że mam dosyć ciężką

> nogę byłem pozytywnie zaskoczony dynamiką 1,4. Nie jest to demon predkości ale mozna nim

> całkiem dynamicznie sie poruszać i dla statystycznego ojca rodziny który nie jest forumowym

> onanistą w zupełności wystarczy

Nie jeździłem. Ale mogę założyć porównanie mocy do masy? W skodzie 1.4 na kilogram masy przypada 0,831... KM (dla masy 1504) a dla lanosa 1.6 - 0,94KM... To daje mi jakiś obraz, bo lanosem jeździłem zlosnik.gif Mylę się? wink.gif Dynamiką lanosa 1600 (1117kg) też byłem pozytywnie zaskoczony biglaugh.gif

Napisano

> gdyby jeździć turbo benzyną z identyczną dynamiką w identycznych warunkach - spalanie wchodziłoby

> ok. 12l. Sprawdzone osobiście

A to też jestem w stanie sobie wyobrazić, bo też sprawdziłem empirycznie zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Nie jeździłem. Ale mogę założyć porównanie mocy do masy? W skodzie 1.4 na kilogram masy przypada

> 0,831... KM (dla masy 1504) a dla lanosa 1.6 - 0,94KM... To daje mi jakiś obraz, bo lanosem

> jeździłem Mylę się? Dynamiką lanosa 1600 (1117kg) też byłem pozytywnie zaskoczony

mylisz sie bo pierwszy silnik jest turbodoladowany z momentem 200nm a drugi wolnossacy z momentem z 50-60nm mniejszym, a jedzie sie nie tylko stosunkiem masy do km a równiez do nm grinser006.gif

porownaj jeszcze stosunek masy do nm grinser006.gif

Napisano

> Nie jeździłem. Ale mogę założyć porównanie mocy do masy? W skodzie 1.4 na kilogram masy przypada

> 0,831... KM (dla masy 1504) a dla lanosa 1.6 - 0,94KM... To daje mi jakiś obraz, bo lanosem

> jeździłem Mylę się? Dynamiką lanosa 1600 (1117kg) też byłem pozytywnie zaskoczony

tak, mylisz się, bo porównujesz moce maksymalne, zamiast porównać przebieg krzywych mocy.

Napisano

> tak, mylisz się, bo porównujesz moce maksymalne, zamiast porównać przebieg krzywych mocy.

Witam zlosnik.gifok.gif

ale zakładając, że oba mają obroty na poziomie maksymalnej mocy to który lepiej przyspiesza (krzywe mocy pomijamy)? Ten z większym czy mniejszym momentem?

Napisano

> mylisz sie bo pierwszy silnik jest turbodoladowany z momentem 200nm a drugi wolnossacy z momentem z

> 50-60nm mniejszym, a jedzie sie nie tylko stosunkiem masy do km a równiez do nm

> porownaj jeszcze stosunek masy do nm

A wiesz, że rowerzysta jest w stanie wyprodukować na korbie roweru 140 niutonometrów? To więc dlaczego do setki nie przyspiesza w dziesięć sekund? Bo nie ma tyle mocy co silnik spalinowy zlosnik.gif

Napisano

> A wiesz, że rowerzysta jest w stanie wyprodukować na korbie roweru 140 niutonometrów? To więc

> dlaczego do setki nie przyspiesza w dziesięć sekund? Bo nie ma tyle mocy co silnik spalinowy

ale nie jedzie sie tylko moca - jedzie sie momentem i moca grinser006.gif

Napisano

> ale zakładając, że oba mają obroty na poziomie maksymalnej mocy to który lepiej przyspiesza (krzywe

> mocy pomijamy)? Ten z większym czy mniejszym momentem?

moc wynika w uproszczeniu z momentu obrotowego i obrotów przy jakich ten występuje.

potrzebujesz dodatkowych wskazówek?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.