Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Superb kombi

Featured Replies

Napisano

Jakie za i przeciw ? hmm.gif

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

Nie ma za ani przeciw, jak masz pieniądze i upatrzony model, a tym bardziej potrzebujesz tego typu samochód to nie ma się nad czym zastanawiać zlosnik.gif

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

nowy? Przeciw to czas oczekiwania. Ojciec kumpla co siedzi biurko obok mnie, wydzwania od miesięcy do skody. Zamówionego auta jak nie było tak nie ma.....

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

Zależy jaki konfig wink.gif

1.4TSI Comfort dość mocno różni się od 3.6FSI Platinum.

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

- czas oczekiwania

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

O, widze jest koniunktura w IT - przynajmniej w wawie zeby.GIF

Napisano

> - czas oczekiwania

topowe modele diesla w tym roku juz mogą byc nieosiagalne do tego jest zamieszanie z kratkami wiec kaplica totalna

Napisano

Potwierdzam, Pani w skodzie dziś mi mówiła jak auto odbierałem, że równie dobrze do grudnia mogła by siedzieć w domu bo aut nowych nie dostają i jedyne co jest to jakieś ostatki ale za to po fajnych cenach.

Napisano
  • Autor

> nowy? Przeciw to czas oczekiwania. Ojciec kumpla co siedzi biurko obok mnie, wydzwania od miesięcy

> do skody. Zamówionego auta jak nie było tak nie ma.....

Myślałem o używanym (rocznik 2009), co - przy totalnej niedostępności nowych - wydaje się dobrym pomysłem.

Napisano
  • Autor

> Zależy jaki konfig

> 1.4TSI Comfort dość mocno różni się od 3.6FSI Platinum.

Celowo nie podawałem wersji wyposażenia ani silnika.

Czy te nowe turbo benzyny są równie dobre i ekonomiczne co diesle ? Jest sens kupować 1.4TSI zamiast 2.0 TDI ? Odpycha się to jakoś przy tej masie auta ? Jak ze spalaniem ?

Napisano
  • Autor

> O, widze jest koniunktura w IT - przynajmniej w wawie

A dziękuję, nie narzekam...

ale jak na to wpadłeś, Watsonie - to pojęcia nie mam.... hmm.gif

Napisano

> A dziękuję, nie narzekam...

Dla mnie dobre wiesci, przydalo by sie kiedys do kraju wrocic smile.gif

> ale jak na to wpadłeś, Watsonie - to pojęcia nie mam....

Ale sie nabijasz, czy serio pytasz? wink.gif

Natomiast w temacie silnikow - z grupa VW jest teraz chyba tak, ze dobrego, oszczednego diesla juz nie maja, a TSI, choc fajne i niewiele wiecej spalajace (mowie o 1.4 a jeszcze bardziej 1.2) niz 2.0 TDI, sa niewiadoma jesli chodzi o trwalosc. Ale w przyadku auta prawie/nowego tym sie przejmowac nie musisz za bardzo jeszcze.

Napisano

> Celowo nie podawałem wersji wyposażenia ani silnika.

> Czy te nowe turbo benzyny są równie dobre i ekonomiczne co diesle ? Jest sens kupować 1.4TSI

1,4TSI? az nie uwierzylem i musialem zerknac w cennik

To chyba oferta dla taksowkarzy...

w sprawie 1,4TSI napisz do Gorexa, 1,8TSI do Yarka, niestety oba w Octavii

Szczerze mowiac to Superb zwlaszcza kombi to fajne autko,

ale paleta silnikow jest taka sobie, brakuje na pewno diesela v6

bo w klasie do ktorej pretenduje to std.

Napisano

> Czy te nowe turbo benzyny są równie dobre i ekonomiczne co diesle ? Jest sens kupować 1.4TSI

> zamiast 2.0 TDI ? Odpycha się to jakoś przy tej masie auta ? Jak ze spalaniem ?

Ja przejechałem ~30km prasowym Superbem 1.4TSI. Samochód jest świetnie wyciszony, bardzo komfortowy, tj. na pewno nie jest to "sportowa limuzyna", ale też nie maksymalna kanapa. Z tym silnikiem samochód tworzył dość spójną całość - cisza, wygoda, brak oszałamiających osiągów, tj. w "dolnych rejestrach" akceptowalności, ale na pewno nie był zawalidrogą. Można było nim jeździć jak dieslem - nie protestował przy ciśnięciu na niskich jak na benzynę obrotach.

Z kolegą, który go testował, zrobiliśmy eksperyment, tj. 20 km trasy mieszanej. Moja Fabia 1.9TDI 5.5l/100km, Superb 1.4TSI 7.5. Wg mnie nieźle (kompy generalnie nie oszukiwały - potwierdzone na przy pomiarach przy dystrubutorze na dłuższych odcinkach). Wg mnie, jeśli nie chcesz DSG i nie robisz 50kkm rocznie, 1.4 jest dobrą alternatywą dla 2.0TDI 140.

Napisano
  • Autor

> Ale sie nabijasz, czy serio pytasz?

Serio. Co ma moje pytanie o Superba z koniunkturą IT ? icon_eek.gif

Napisano

> Myślałem o używanym (rocznik 2009), co - przy totalnej niedostępności nowych - wydaje się dobrym

> pomysłem.

ale w 2009 kombi chyba dopiero wchodził, tak ze za dużo tych ofert nie bedzie

Napisano

> Celowo nie podawałem wersji wyposażenia ani silnika.

> zamiast 2.0 TDI ? Odpycha się to jakoś przy tej masie auta ? Jak ze spalaniem ?

czy jest sens? policz sobie kiedy zwroci Ci sie te 15 tysi w roznicy ceny sprzedazy na niekorzysc diesla.

jak Ci sie to zwroci to jest sens.

pomijając obliczenia: wołanie 15 tys więcej za jakis podstawowy TYLKO 140 konny dieslung vs 125 konna benzyna (oba uturbione) to troche przegięcie.

Napisano

odrazuci napisze że średnie spalanie 1,4 tsi na pozomie 7l /100km można wsadzić między bajki problem jest osiągnąć taki wynik w OII kombi a co dopiero w S

Napisano

> Jakie za i przeciw ?

Fajne auto, ale gama silników jest bardzo słaba... Zwłaszcza jeśli chodzi o benzyny... W sumie tylko dwie pozycje (3.6 nie biorę w ogóle do dyskusji)

92kW w silniku 1400 to słabizna to takiej kolumbryny... ledwo 120 koni? Konkurencja ma nierzadko 150 i 170...

natomiast 1.8 ma raptem 160KM... znowu słabo jak na tą pojemność... ale już dający przyjemność z jazdy ok.gif

wybór diesli też jest lichy... imho do wyboru są tylko dwa silniki... baaardzo słaba oferta...

Napisano

> Fajne auto, ale gama silników jest bardzo słaba... Zwłaszcza jeśli chodzi o benzyny... W sumie

> tylko dwie pozycje (3.6 nie biorę w ogóle do dyskusji)

> 92kW w silniku 1400 to słabizna to takiej kolumbryny... ledwo 120 koni? Konkurencja ma nierzadko

> 150 i 170...

> natomiast 1.8 ma raptem 160KM... znowu słabo jak na tą pojemność... ale już dający przyjemność z

> jazdy

> wybór diesli też jest lichy... imho do wyboru są tylko dwa silniki... baaardzo słaba oferta...

benzyna jest jeszcze 2.0 200KM

Napisano

> pomijając obliczenia: wołanie 15 tys więcej za jakis podstawowy TYLKO 140 konny dieslung vs 125

> konna benzyna (oba uturbione) to troche przegięcie.

Imho doskonały zabieg marketingowy. Patrząc jakie jest parcie na "TDI" ludzie zapłacą każdą cenę za "legendarne TDI" biglaugh.gif

Napisano

> Fajne auto, ale gama silników jest bardzo słaba... Zwłaszcza jeśli chodzi o benzyny... W sumie

> 92kW w silniku 1400 to słabizna to takiej kolumbryny... ledwo 120 koni? Konkurencja ma nierzadko

> 150 i 170...

> natomiast 1.8 ma raptem 160KM... znowu słabo jak na tą pojemność... ale już dający przyjemność z

> jazdy

> wybór diesli też jest lichy... imho do wyboru są tylko dwa silniki... baaardzo słaba oferta...

a bedzie jeszcze gorzej bo VW zorientował się że tym modelem strzelił sobie w stopę i już zapowiedzieli że autko zamiesat się rozwijać będzie coraz bardziej ubogie frown.gif i mowa tu zarowno o wyposazeniu jaki i silnikach

Napisano

> Imho doskonały zabieg marketingowy. Patrząc jakie jest parcie na "TDI" ludzie zapłacą każdą cenę za

> "legendarne TDI"

te legendarne tdi juz umarło w OII mam 1,9 i po miescie (90%) spala ciut ponizej 7l gdzie stare polo z motorem 1,4 tdi spalało przy tym samym stylu jazdy 4,5l

Napisano

> te legendarne tdi juz umarło w OII mam 1,9 i po miescie (90%) spala ciut ponizej 7l gdzie stare

> polo z motorem 1,4 tdi spalało przy tym samym stylu jazdy 4,5l

7 to chyba nie za wiele jak na miasto dla 1,9 TDI. U mnie wychodzi 8

Napisano

> te legendarne tdi juz umarło w OII mam 1,9 i po miescie (90%) spala ciut ponizej 7l gdzie stare

> polo z motorem 1,4 tdi spalało przy tym samym stylu jazdy 4,5l

A porównałeś moce i masy obu aut?

Napisano

Imho jedna z ciekawszych, masz 125, 160, 200 i 260 KM do wyboru.

I trzy diesle 105, 140, 170.

> 150 i 170...

10,6 do 100km/h i 199 v max w wersji kombi,

to znacznie lepiej niż mondeo 1.6 wink.gif

> jazdy

To raczej nie jest auto w którym komuś zależy na biciu

rekordów moc/pojemność.

Napisano

> 7 to chyba nie za wiele jak na miasto dla 1,9 TDI. U mnie wychodzi 8

imho to mało zadowalający wynik... zwłaszcza, że turbo benzyna 1.4tsi w tej skodzie spala 8-9

Napisano

> A porównałeś moce i masy obu aut?

a to ma znaczenie icon_eek.gif

rotfl.gif

Napisano

> a to ma znaczenie

No co Ty! Nie wiesz, że tdiki palą po 4 i poł litra w mieście? blush.gifrotfl.gif

Napisano

> No co Ty! Nie wiesz, że tdiki palą po 4 i poł litra w mieście?

jak miasto ma 3 i pół skrzyżowaina i jedne światł to to nawet możliwe

Napisano

> Imho jedna z ciekawszych, masz 125, 160, 200 i 260 KM do wyboru.

Porównując pojemność silnika do mocy i masy, uważam, że silniki są słabe. 3.6 litra to już absurd, cena także... Ładnie wygląda w katalogu.

> I trzy diesle 105, 140, 170.

105 jest za słaby, 140 jest jeszcze PD czy już CR, bo katalogi różnie podają?

> To raczej nie jest auto w którym komuś zależy na biciu

> rekordów moc/pojemność.

No, ale nie napiszesz mi przecież, że ten 120 konny silnik jest dla ludzi ceniących sobie spokojną jazdę? Wyprzedzić na trasie też trzeba. Zapas mocy się przydaje i nie chodzi mi o to żeby ciągle jechać 200... Dobrze się czuć pewnie w samochodzie zwłaszcza tej klasy... Obaj to wiemy...

Napisano

> Porównując pojemność silnika do mocy i masy, uważam, że silniki są słabe. 3.6 litra to już absurd,

Ale nie bardzo wiem, po co patrzeć na moc przez pryzmat

pojemności. Chcesz mocniejsze auto kupujesz z większym

silnikiem, jakie to ma znaczenie czy 200KM będzie z 1,8 czy z 2,0 ?

> cena także... Ładnie wygląda w katalogu.

> 105 jest za słaby, 140 jest jeszcze PD czy już CR, bo katalogi różnie podają?

Gdzieś mi się obiło, że CR, ale mnie generalnie diesle nie interesują.

> No, ale nie napiszesz mi przecież, że ten 120 konny silnik jest dla ludzi ceniących sobie spokojną

> jazdę? Wyprzedzić na trasie też trzeba. Zapas mocy się przydaje i nie chodzi mi o to żeby

> ciągle jechać 200... Dobrze się czuć pewnie w samochodzie zwłaszcza tej klasy... Obaj to

> wiemy...

Nie znamy danych przyśpieszeń 60-100 i 80-120, więc

możemy sobie pogdybać, ale wcale bym się nie zdziwił,

jak te 200Nm wystarczy do spokojnego wyprzedzania w trasie.

Napisano

> 150 i 170...

VAG ma 1.4 w różnych wariantach i mocniejszych także, więc jakiś księgowy tak to wydumał że do Superb dadzą tylko 1.4 120KM. Gdyby dali 1.4 150KM to znowu 1.8 160KM byłby bez sensowny, więc to po prostu jakaś taka polityka firmy.

Napisano

> Ale nie bardzo wiem, po co patrzeć na moc przez pryzmat

> pojemności. Chcesz mocniejsze auto kupujesz z większym

> silnikiem, jakie to ma znaczenie czy 200KM będzie z 1,8 czy z 2,0 ?

Można przecież kupić małą turbo benzynę i cieszyć się także niskim ubezpieczeniem.

> Nie znamy danych przyśpieszeń 60-100 i 80-120, więc

> możemy sobie pogdybać, ale wcale bym się nie zdziwił,

> jak te 200Nm wystarczy do spokojnego wyprzedzania w trasie.

Co mi po momencie jak moc użyteczna jest mała? Jeżeli silnik nie będzie miał pary to nici z wyprzedzania...

Napisano

> Można przecież kupić małą turbo benzynę i cieszyć się także niskim ubezpieczeniem.

I ile rocznie zaoszczędzisz ? 200zł ?

Napisano

> I ile rocznie zaoszczędzisz ? 200zł ?

Mało? Nierzadko różnica między dobrym a średnim ubezpieczeniem u brokera, a chętnych do zaoszczędzenia nie brakuje.

Napisano

> Mało? Nierzadko różnica między dobrym a średnim ubezpieczeniem u brokera, a chętnych do

> zaoszczędzenia nie brakuje.

Przy aucie za min. 80 koła ? Pryszcz.

Napisano

> Przy aucie za min. 80 koła ? Pryszcz.

A co ma wartość nowego do kilkuletniej eksploatacji gdzie jego wartość będzie pryszczem przy kwocie ubezpieczenia? Za pięć lat ile będzie warty? Ubezpieczenie na pewno nie będzie tańsze a nowe podatki na pewno sie pojawią. Do tego mniejsza pojemność to mniejsze zużycie paliwa. Przez 5 lat to też pryszcz? Po prostu pojemności silników mają o wiele za niską moc w porównaniu do konkurentów a to imho mocno psuje wizerunek jaki skoda sobie wypracowała... Dosyć mocno odstaje od konkurencji...

Napisano

> odrazuci napisze że średnie spalanie 1,4 tsi na pozomie 7l /100km można wsadzić między bajki

> problem jest osiągnąć taki wynik w OII kombi a co dopiero w S

Zależy jak jeździsz.

Na trasie z pełnym bagażnikiem i 4 osobami na pokładzie jadąc z prędkością ~100km/h spokojnie da się zejść do nieco ponad 6l/100km

Ale przy 200km/h komputer pokazuje spalanie >20l/100km.

W mieście - krótka trasa 10l/100, im dłuższa tym mniej.

Silnik (przynajmniej w O2) jest "w sam raz". Czasami chciałoby się więcej, ale dzięki turbinie praktycznie pełny moment mamy od 1.5krpm do końca. Dzięki temu w mieście da się spokojnie śmigać ~2krpm i jak się wciśnie to od razu jedzie. DZięki temu w środku jest cicho.

Napisano

> Imho jedna z ciekawszych, masz 125, 160, 200 i 260 KM do wyboru.

a ten 200KM to niby jaki?

wybor silnikow faktycznie jest taki sobie (mimo, ze finalnie sie kupuje 1 przeciez wink.gif )

do tego brak mozliwosci polaczenia Automatu z AWD

Samo auto fajne, ale widac, ze celowo kierowane do mniej zamoznej klienteli

Napisano

> a ten 200KM to niby jaki?

2.0 tfsi

> wybor silnikow faktycznie jest taki sobie (mimo, ze finalnie sie kupuje 1 przeciez )

Czekaj czekaj, gdzie jest lepszy ?

Ford Mondeo ? Nie.

Mazda 6 ? Nie bardzo

Honda Accord ? Hmm no nie zupełnie.

To może Avensis ?

> do tego brak mozliwosci polaczenia Automatu z AWD

To faktycznie jest do kitu

> Samo auto fajne, ale widac, ze celowo kierowane do mniej zamoznej klienteli

Jak każda skoda ok.gif

Napisano

> 2.0 tfsi

ok, faktycznie jest, ale w MR2011

no to poza brakiem mocniejszego diesela to moze byc

> Czekaj czekaj, gdzie jest lepszy ?

> Ford Mondeo ? Nie.

> Mazda 6 ? Nie bardzo

> Honda Accord ? Hmm no nie zupełnie.

> To może Avensis ?

dla mnie Superb to jednak kapke wyzej niz wymienione

wiec i oczekiwania wyzsze

moze i faktycznie wybor na tle konkurencji nie jest taki zly a do marek premium nie ma co porownywac bo to Skoda

Napisano

> 2.0 tfsi

> Czekaj czekaj, gdzie jest lepszy ?

> Ford Mondeo ? Nie.

Nie?

1.6 Duratec HE 125 KM

2.0 Duratec HE 145 KM

2.0 Duratec HE 145 KM Flexi-Fuel

2.3 Duratec HE 161 KM Automat

2.0 T EcoBoost 200 KM MPS6

1.8 TDCi 125 KM

2.0 TDCi 115 KM

2.0 TDCi 140 KM

2.0 TDCi 163 KM

2.0 TDCi 140 KM

2.2 TDCi 175 KM

Przyznasz, że wybór masz większy i pod różne potrzeby...

> Mazda 6 ? Nie bardzo

> Honda Accord ? Hmm no nie zupełnie.

> To może Avensis ?

sprytnie wybrałeś auta, które spełniają Twoje założenia...

może zobaczmy opla insignię...

2.0 CDTI

ECOTEC®

(96 kW/130 KM)

2.0 CDTI

ECOTEC®

(118 kW/160 KM)

2.0 CDTI

ECOTEC®

(81 kW/110 KM)

2.0 CDTI

ECOTEC®

(96 kW/130 KM)

2.0 CDTI

ECOTEC®

(118 kW/160 KM)

1.6

ECOTEC®

(85 kW/115 KM)

1.8

ECOTEC®

(103 kW/140 KM)

1.6 Turbo

ECOTEC®

(132 kW/180 KM)

2.0 Turbo

ECOTEC®

(162 kW/220 KM)

2.0 Turbo ECOTEC®

(162 kW/220 KM)

2.8 V6 Turbo ECOTEC®

(191 kW/260 KM)

sporo tego co nie?

a może lagunę...

1.6 16V 110(1)

2.0 16V 140 etanol

2.0 turbo 170

2.0 turbo 205

1.5 dCi 110

2.0 dCi 130

2.0 dCi 150

2.0 dCi 150 FAP

2.0 dCi 180 FAP

tutaj akurat w dieslach jest lepszy wybór

> To faktycznie jest do kitu

imho jest...

2.0fsi weszło dopiero w MY2011

Napisano

> (3.6 nie biorę w ogóle do dyskusji)

To ciekawe. hehe.gif 1.8 mogłeś tez nie brać do dyskusji, to byłaby tylko jedna pozycja benzynowa.

mar00ha

Napisano

> To ciekawe. 1.8 mogłeś tez nie brać do dyskusji, to byłaby tylko jedna pozycja benzynowa.

> mar00ha

łał... szacun... z całej mojej wypowiedzi tylko to potrafiłeś zapamiętać hehe.gif

pozdrawiam trola ok.gif

Napisano

> I ile rocznie zaoszczędzisz ? 200zł ?

Toż to 5 zbiorników gazu! hahaha.gif

mar00ha

Napisano

> Przyznasz, że wybór masz większy i pod różne potrzeby...

hehehe, wiecej pozycji

ale zakres mocy praktycznie taki sam u fjorda jak w superb

a skoda lepsza dzieki 3,6FSI

tak naprawde skodzie brakuje jakiegos mniejszego wolnossaka (nie kazdy moze chciec T) i jakiegos wiekszego diesela

ale jak widac konkurenci w dieselach tez raczej 170-180KM max osiagaja

> 2.0fsi weszło dopiero w MY2011

TSI

Napisano

> łał... szacun... z całej mojej wypowiedzi tylko to potrafiłeś zapamiętać

Łzy ze śmiechu zalały mi oczy po przeczytaniu Twojej fachowej analizy palety silników.

> pozdrawiam trola

A to już niebezpieczne, jak sam do siebie piszesz.

mar00ha

Napisano

> (...)

> a skoda lepsza dzieki 3,6FSI

> (...)

> TSI

Nie pouczaj speca od palety silników, bo wyzwie Cię od troli i będziesz płakał. 3,6 się nie liczy, a TSI, to przecież TFSI!

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.