Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy 210tys km na Octavie I 1.9 90 to duzo?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Znajomy ma tanio do sprzedania taka octavke. 1.9 90km Ambiente z 2001 roku no i przebieg pewny.

To dużo na ten samochód i silnik ?

Co moglibyście mi o tym silniczku powiedzieć? To są pompowtryski czy inne ustrojstwo?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Znajomy ma tanio do sprzedania taka octavke. 1.9 90km Ambiente z 2001 roku no i przebieg pewny.

> To dużo na ten samochód i silnik ?

> Co moglibyście mi o tym silniczku powiedzieć? To są pompowtryski czy inne ustrojstwo?

> Pozdrawiam

Silnik na pompie ...... rotacyjnej , 210 km to nie jest dramatyczny przebieg dla tego silnika.

Napisano

> Silnik na pompie wirowej, 210 km to nie jest dramatyczny przebieg dla tego silnika.

Dla silnika może i nie, ale trzeba się liczyć z wymianą pewnych elementów eksploatacyjnych, ale tych droższych typu amorki. ok.gif

Napisano

> Dla silnika może i nie, ale trzeba się liczyć z wymianą pewnych elementów eksploatacyjnych, ale

> tych droższych typu amorki.

Jak w każdym aucie o tym przebiegu, ale to pewnie tez zależy od auta i sposobu eksploatacji przez poprzedniego włodarza .

Napisano
  • Autor

> Jak w każdym aucie o tym przebiegu.

Głównie chodziło mi o turbo i wtryski.

Dlugowieczne turbo czy nie bardzo.?

Pompa wirowy czyli lepiej czy gorzej?

Pozdrawiam

Napisano

> Jak w każdym aucie o tym przebiegu, ale to pewnie tez zależy od auta i sposobu eksploatacji przez

> poprzedniego włodarza .

Oczywiscie! ok.gif

Tylko warto wspomnieć, bo kpl amorków + siakies gumki w zawiasie + ustawienie geometrii + powiedzmy łożyska (w niektórych modelach całe piasty) + hamulce + rozrząd + płyny - no uzbiera się troszku tego. grinser006.gif

Napisano

> Głównie chodziło mi o turbo i wtryski.

> Dlugowieczne turbo czy nie bardzo.?

> Pompa wirowy czyli lepiej czy gorzej?

> Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o trwałość i bezawaryjność, to lepiej. ok.gif

Jak widać - moc mniejsza, niż pompowtryski czy CR.

Napisano

> Głównie chodziło mi o turbo i wtryski.

> Dlugowieczne turbo czy nie bardzo.?

Zależy jak się użytkuje. Można zajechać turbinę jeżdżąc jak kapelusznik lub jak wariat zlosnik.gif

> Pompa wirowy czyli lepiej czy gorzej?

> Pozdrawiam

Pompa wirowa czyli zdaje się starsza konstrukcja. Nie oznacza to, że gorsza.

Napisano

> Oczywiscie!

> Tylko warto wspomnieć, bo kpl amorków + siakies gumki w zawiasie + ustawienie geometrii + powiedzmy

> łożyska (w niektórych modelach całe piasty) + hamulce + rozrząd + płyny - no uzbiera się

> troszku tego.

Się jeździ, się płaci - auto to nie inwestycja, przynajmniej nie takie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Się jeździ, się płaci - auto to nie inwestycja, przynajmniej nie takie

Apropo zawiasu. Z przodu jakies super drogie wynalazki rodem z Audi?:D

Z Tyłu tam belka jest czy cuś?

Napisano

> Się jeździ, się płaci - auto to nie inwestycja, przynajmniej nie takie

Znów zgoda, ale jak auto niemal 10-letnie i do tego w okazyjnej cenie, to trzeba mieć świadomosć, że np. w I roku eksploatacji trzeba będzie dołożyć powiedzmy 20-30% jego wartości. grinser006.gif

Oczywiście, nie jest to regułą. ok.gif

Napisano

Mam wersję 110KM, Ambiente z 2003 roku, przebieg 242kkm - turbo powoli już się poddaje, dwumasa i sprzęgło bardzo dobre, skrzynia biegów i silnik w porządku, do tego czasu poszło:

- gumy w zawieszeniu przód (ca. 200zł)

- master centralnego zamka (gwar.)

- klakson (gwar.)

- czujnik ABS z przodu - lewy i prawy

- łożysko koła - jedno

- cięgno klamki

- linka w fotelu kierowcy

- jakaś część przy pasku napędu osprzętu

- akumulator

- kilka kompletów opon, źarówki itp. itd.

W sumie na ten przebieg to detale.

Z minusów - sprawdź jak się miewa korozja tylnej klapy (pod szybą) oraz przedniej maski - obwódka atrapy.

Ogólnie jeśli hałas, słaby komfort i znikoma ilość miejsca na tylnej kanapie Ci nie przeszkadza - to polecam.

Napisano

> Apropo zawiasu. Z przodu jakies super drogie wynalazki rodem z Audi?:D

> Z Tyłu tam belka jest czy cuś?

Nie ma tam wielowachacza - na plus - nie zepsuje się.

Na minus - prowadzenie na zakrętach - lepiej mi się jeździło autami z wielowachaczem.

Przez 240kkm tylko jakieś gumy z przodu, amortyzatory i sprężyny oryginalne.

Napisano
  • Autor

> Nie ma tam wielowachacza - na plus - nie zepsuje się.

> Na minus - prowadzenie na zakrętach - lepiej mi się jeździło autami z wielowachaczem.

> Przez 240kkm tylko jakieś gumy z przodu, amortyzatory i sprężyny oryginalne.

Bardzo mało komfortow ai głosna taka Octavka jest?

Bo ta mysle żeby na nia przejśc z 206tki, no to chyba bedzie troche lepiej? smile.gif

Napisano

> Bardzo mało komfortow ai głosna taka Octavka jest?

> Bo ta mysle żeby na nia przejśc z 206tki, no to chyba bedzie troche lepiej?

Każdy sądzi po sobie, jest mu wygodnie lub nie. Najlepiej wsiąść i się przejechać. Wtedy wyjdzie czy pasi czy nie.

Napisano

> Silnik na pompie wirowej, 210 km to nie jest dramatyczny przebieg dla tego silnika.

yikes.gif Od zawsze wiedziałem, że Octavia to motopompa, a nie samochód grinser006.gif.

Pompa wirowa

Napisano

> Od zawsze wiedziałem, że Octavia to motopompa, a nie samochód .

Co Ty mówisz! Przecież VP = Vir Pumpe, nie znasz się clown.gif

(cieszę się, że nie tylko ja to zauważyłem - są jacyś inni nienormalni na kąciku 270635636-JUMP2.gif )

Napisano

> ekhm....rotacyjnej

Tak, używałem niewłaściwej terminologii, od dzisiaj lżej mi żyć zlosnik.gif Przepraszam za wprowadzenie w błąd bow.gif

Napisano

> Co Ty mówisz! Przecież VP = Vir Pumpe, nie znasz się

> (cieszę się, że nie tylko ja to zauważyłem - są jacyś inni nienormalni na kąciku )

Tak, złapaliście mnie "z gaciami na kostkach" ooniee.gif. No i co ? Wprowadziłem w błąd człowieka tak skutecznie, że to wpłynie na jego decyzję ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, złapaliście mnie "z gaciami na kostkach". No i co ? Wprowadziłem w błąd człowieka tak

> skutecznie, że to wpłynie na jego decyzję ?

Zniszczyłes mój światopoglad buu.gifgrinser006.gif

A jeszcze pytanko. Skoro pompa rotacyjna tzn że bio diesle i hmm olej opałowy i śmiga bez problemu?

No to musze zrobić test drive jak sie ta taczka jezdzi wink.gif

Napisano

> Zniszczyłes mój światopoglad

> A jeszcze pytanko. Skoro pompa rotacyjna tzn że bio diesle i hmm olej opałowy i śmiga bez problemu?

> No to musze zrobić test drive jak sie ta taczka jezdzi

Tak, ale nie przesadzajmy z rzeczami niewiadomego pochodzenia. Ja po uzyskaniu opinii Skoda Auto Polska ze spokojem wlewam (jak jest okazja) Bioester, który jest do nabycia na stacjach Bliska i Orlen.

Napisano

żona ma taki sam motor w caddym 99rok i już ok 300tyś nalatane, w tym ona zrobiła 1/3 tego przebiegu w ostatnim czasie. O turbo specjalnie nie dba, auto jeździ jedynie oleje, filtry oraz ostatnio sprzęgła wymieniam grinser006.gif przy 500tyś pewnie zacznie się coś sypać smile.gif

Napisano

> Apropo zawiasu. Z przodu jakies super drogie wynalazki rodem z Audi?:D

> Z Tyłu tam belka jest czy cuś?

bez żadnych wielowahaczy prosty zawias.

Napisano

> Co Ty mówisz! Przecież VP = Vir Pumpe, nie znasz się

> (cieszę się, że nie tylko ja to zauważyłem - są jacyś inni nienormalni na kąciku )

ja mówie na to virtual pump hehe.gif

Napisano

Przeciez jak na samochod z 2001 roku - 210 tys km to przebieg niewielki, nawet jeden z mniejszych jak na 9-letnie auto.

Napisano

> Przeciez jak na samochod z 2001 roku - 210 tys km to przebieg niewielki, nawet jeden z mniejszych

> jak na 9-letnie auto.

O ile mowimy o rzeczywistym przebiegu zlosnik.gif

Bo na allegro to wszystkie po 170tys maja grinser006.gif

Napisano

> O ile mowimy o rzeczywistym przebiegu

> Bo na allegro to wszystkie po 170tys maja

Quote:

Znajomy ma tanio do sprzedania taka octavke. 1.9 90km Ambiente z 2001 roku no i przebieg pewny.

Napisano

mało ale bądź gotowy na BARDZO MOŻLIWE przy takim przebiegu awarie tj:

- turbo wraz z przewodami

- sprzęgło

- dwumasa

- amorki

kolega jest mądry że sprzedaje auto z takim przelotem i sprawne - następny właściciel jeśli będzie chciał pojeździć te powiedzmy min. 100kkm będzie musiałe wymienić wszystko to co wyżej zlosnik.gif

Napisano

> mało ale bądź gotowy na BARDZO MOŻLIWE przy takim przebiegu awarie tj:

Raczej wymiany eksploatacyjne, przy 20 tys. jakby była konieczność takich wymian to by była awaria.

> - turbo wraz z przewodami

> - sprzęgło

> - dwumasa

> - amorki

> kolega jest mądry że sprzedaje auto z takim przelotem i sprawne - następny właściciel jeśli będzie

> chciał pojeździć te powiedzmy min. 100kkm będzie musiałe wymienić wszystko to co wyżej

Napisano

> Raczej wymiany eksploatacyjne, przy 20 tys. jakby była konieczność takich wymian to by była awaria.

> > chciał pojeździć te powiedzmy min. 100kkm będzie musiałe wymienić wszystko to co wyżej

tak zgadzam się, ale trzeba pamiętać że te 200kkm to dla nowoczesnego turbodiesla właśnie granica tych najdroższych "wymian". Kupując np Octavie z silnikiem 1.8 125KM benzyną z tym samym przebiegiem następne 100 tys km wyszłoby nas duuużo taniej zlosnik.gif i ciszej hehe.gif

Napisano

> tak zgadzam się, ale trzeba pamiętać że te 200kkm to dla nowoczesnego turbodiesla właśnie granica

> tych najdroższych "wymian".

Czym poprzesz takie stwierdzenie?

Napisano

> Czym poprzesz takie stwierdzenie?

może tym że miałem Golfa 4 TDI 130 KM z przebiegiem 260kkm i wiem co trzeba było zrobić?

i może tym że mam już 3 z kolei Octavie 2 z TDI - dojeżdżam do 200 tys i kupuje następną... bo wiem ile musiałem wyłożyć do G4 zlosnik.gif

Napisano

> 90 KM ma dwumasę?

To chyba zalezy od numeru silnika, ale majaok.gif

Napisano

> zaden przebieg dla tego silnika.

Dla żadnego silnika to nie problem (pomijając małe turbopierdziawki jak silnik w Smarcie).

Napisano

jeden z najbardziej trwałych tdi. Prawidłowo eksploatowane silniki wytrzymują nawet 400-500tys km. Pompa rotacyjna, zwykła turbina bez zmiennej geometrii łopatek, brak dwumasa. Same zalety.

Polecam lekturę ostatniego numeru AutoŚwiata.

Napisano

> jeden z najbardziej trwałych tdi. Prawidłowo eksploatowane silniki wytrzymują nawet 400-500tys km.

> Pompa rotacyjna, zwykła turbina bez zmiennej geometrii łopatek, brak dwumasa. Same zalety.

> Polecam lekturę ostatniego numeru AutoŚwiata.

Były i dmumasy i zmienna geometria turbiny.

Napisano

> może tym że miałem Golfa 4 TDI 130 KM z przebiegiem 260kkm i wiem co trzeba było zrobić?

> i może tym że mam już 3 z kolei Octavie 2 z TDI - dojeżdżam do 200 tys i kupuje następną... bo wiem

> ile musiałem wyłożyć do G4

a wiesz ile jest odmian silnika 1.9TDI?

Napisano

> Były i dmumasy i zmienna geometria turbiny.

teź prawda i pompowtryski

musiałby kolega sprawdzić numer silnika to by było wiadomo od razu co ta za odmiana 90KM i wtedy spekulować za i przeciw

Napisano

> może tym że miałem Golfa 4 TDI 130 KM z przebiegiem 260kkm i wiem co trzeba było zrobić?

> i może tym że mam już 3 z kolei Octavie 2 z TDI - dojeżdżam do 200 tys i kupuje następną... bo wiem

> ile musiałem wyłożyć do G4

Zauważyłeś może, że wątek jest o O I ? zlosnik.gif

Napisano

> teź prawda i pompowtryski

> musiałby kolega sprawdzić numer silnika to by było wiadomo od razu co ta za odmiana 90KM i wtedy

> spekulować za i przeciw

Z tego rocznika to tylko AGR i ALH, to drugie ma dmumasę i zmienną geometrię łopatek.

Napisano

> Zauważyłeś może, że wątek jest o O I ?

traktor pod maską ten sam zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> a wiesz ile jest odmian silnika 1.9TDI?

wiem - teraz mam BXE i czekam na korby wypadające miską hehe.gif

czy ja napisałem że 210kkm to dużo na ten silnik???

napisałem tylko że miedzy 200-300kkm trzeba bedzie wymienić turbo, sprzegło, dwumase i amorki!

Napisano

> Bardzo mało komfortow ai głosna taka Octavka jest?

> Bo ta mysle żeby na nia przejśc z 206tki, no to chyba bedzie troche lepiej?

Po przesiadce z Superba (wcześniej Peugeot 406) czułem się jak w machinie czasu która przeniosła mnie w połowę lat osiemdziesiątych smile.gif

Peugeot na pewno jest cichszy i bardziej komfortowy - Skoda Octavia wygrywa prostotą budowy i niską awaryjnością.

Napisano

> mało ale bądź gotowy na BARDZO MOŻLIWE przy takim przebiegu awarie tj:

> - turbo wraz z przewodami

> - sprzęgło

> - dwumasa

> - amorki

> kolega jest mądry że sprzedaje auto z takim przelotem i sprawne - następny właściciel jeśli będzie

> chciał pojeździć te powiedzmy min. 100kkm będzie musiałe wymienić wszystko to co wyżej

Ja wlasnie kupilem 1.9 TDI AVB 101 koni z przebiegiem 200kkm /raczej cofany/ i jesli bede miec do wymiany to co wymieniles - to wielkiej tragedii nie bedzie - wymienie i bede jezdzil spokojnie kolejne 200kkm, raz na taki przebieg mozna troche kasy wydac smile.gif

Napisano

> Ja wlasnie kupilem 1.9 TDI AVB 101 koni z przebiegiem 200kkm /raczej cofany/ i jesli bede miec do

> wymiany to co wymieniles - to wielkiej tragedii nie bedzie - wymienie i bede jezdzil spokojnie

> kolejne 200kkm, raz na taki przebieg mozna troche kasy wydac

a czy ja pisałem gdzieś o tragedii zlosnik.gif

myślę jednak że należy mieć to na uwadze kupując smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.