Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 300 vs. BRC

Featured Replies

Napisano

> Sterownik robiony przez polskie rzemiosło link

To jest chyba link do warsztatu tego kolegi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To jest chyba link do warsztatu tego kolegi

Nie, nie on nie jest z Wrocławia oink.gif

Pytam się oczywiście o wszystkie możliwe zestawy bo chcę wybrać najmniej zawodną. I nie ważne jest dla mnie aż tak bardzo czy jest za 2500 czy za 2000. Bo taka instalka zwróci mi się po 15 tyś km czyli jakichś 4-5 miesiącach hmm.gif

Napisano

> Nie, nie on nie jest z Wrocławia

> Pytam się oczywiście o wszystkie możliwe zestawy bo chcę wybrać najmniej zawodną. I nie ważne jest

> dla mnie aż tak bardzo czy jest za 2500 czy za 2000. Bo taka instalka zwróci mi się po 15 tyś

> km czyli jakichś 4-5 miesiącach

To bierz brc na keihinach waytogo.gif

Napisano

> Nie, nie on nie jest z Wrocławia

> Pytam się oczywiście o wszystkie możliwe zestawy bo chcę wybrać najmniej zawodną.

To czemu rozważasz jakiegoś składaka?

Napisano

> To bierz brc na keihinach

Ale to bedzie jakby nie było,.....tfu, tfu, składak hehe.gif Keihen to nie BRC. Czyli jak to jest - fani BRC za najwiekszą wadę STAGa uwazają wlasnie fakt ze jest skladany z roznych komponentow. A w przypadku BRC okazuje sie to nagle w pewnym przypadku zaletą?.

Do Staga też sobie moge założyć Keicheny i bardzo dobry reduktor. Stag oferuje w sprzedaży nie tylko same sterowniki ale zestawy z reduktorem i wtryskiwaczami do określonej mocy silnika- podobnie jak BRC. A jak gazownik druciarz to i BRC dobrze może nie założyć. Konfiguracja Staga jest naprawde prosta - przy założeniu ze dobrany jest odpowiednio mocowy reduktor i odpowiednie wtryskiwacze tylko idiota nie potrafiłby tego ustawić po przeczytaniu krótkiej instrukcji. Robi się autokalibracje, potem parę km na drodze i strzałkami podnosi się mnożnik. Ot cała filozofia. Jak się raz dobrze ustawi STAGa to nic nie trzeba regulować.

Napisano

> Ale to bedzie składak ...

Wtryski keihin są elementem gotowego zestawu brc smile.gif

Napisano

> Wtryski keihin są elementem gotowego zestawu brc

"Minikity" AC z wtryskiwaczami i reduktorami róznych producentów też są elementami gotowego zestawu STAG do określonych mocowo silników i do określonej ich generacji. Nie widze róznicy. Z tym ze w przypadku AC jest większy wybór

klik1

klik2

klik3

I tak na marginesie - nauczmy się szanować własną myśl techniczną - nie nazywajmy wszystkiego co polskie druciarstwem bo to często nieprawdziwa i krzywdząca opinia.

Napisano

> I tak na marginesie - nauczmy się szanować własną myśl techniczną - nie nazywajmy wszystkiego co

> polskie druciarstwem bo to często nieprawdziwa i krzywdząca opinia.

Tak na marginesie to polski w zestawach AC jest kompjuter i kabelki no.gif wiec troche kolega kula w plot...

A co do wyboru smile.gif

BRC waytogo.gif

Napisano

> Tak na marginesie to polski w zestawach AC jest kompjuter

Żeby się nie okazało, że ten kompjuter to małe żółte rączki wyprodukowały, a nasi napisali program.

Napisano

> "Minikity" AC z wtryskiwaczami i reduktorami róznych producentów też są elementami gotowego zestawu

> STAG do określonych mocowo silników i do określonej ich generacji. Nie widze róznicy. Z tym ze

> w przypadku AC jest większy wybór

Większy wybór? Czego? Między drutem a gałęziami ? W przypadku AC to jakość idzie od tandety w górę do małego fiata... metalowe KEIHINY to mercedes wśród wtryskiwaczy a AC nawet go nie ma w ofercie... Zresztą standardowe plastikowe keihiny w BRC też wytrzymują baaardzo długo... I to nadal za cenę bardzo konkurencyjną plus autoryzowany serwis kładący na łopaty nieistniejący serwis AC...

Pojawienie się wtryskiwaczy zavoli jest tylko odpowiedzią na wypełnienie luki rynkowej na której AC pasie się na frajerach potrafiący tylko powtarzać STAG a nie kumających w ogóle, że trzeba dopilnować reduktora i wtryskiwaczy...

> I tak na marginesie - nauczmy się szanować własną myśl techniczną - nie nazywajmy wszystkiego co

> polskie druciarstwem bo to często nieprawdziwa i krzywdząca opinia.

No sorry, ale sam komputerek nie załatwi sprawy a nieautoryzowany zakład pana Miecia nie wpływa na poprawy tej opinii...

Napisano

> Wtryski keihin są elementem gotowego zestawu brc

jakoś nie widze żeby teraz był keihiny zakładane z jakimś zestawem smirk.gif

Napisano

> jakoś nie widze żeby teraz był keihiny zakładane z jakimś zestawem

FLY waytogo.gif

Napisano

> serwis AC...

> Pojawienie się wtryskiwaczy zavoli jest tylko odpowiedzią na wypełnienie luki rynkowej na której AC

> pasie się na frajerach.....

Większego trola od ciebie to na tym forum nie ma.

Napisano

> FLY

ale nie widziłem żeby komuś zakładali taka instale ostatnio, niewiem czy nawet jest możliwość jej ściągniecia w celu założenia pod maske grinser006.gif

Napisano

> ale nie widziłem żeby komuś zakładali taka instale ostatnio, niewiem czy nawet jest możliwość jej

> ściągniecia w celu założenia pod maske

Tydzień temu rozmawiałem z gazównikiem o montażu takiej do sx4 ok.gif do tego mam taka w chevrolecie.

Napisano

> Większy wybór? Czego? Między drutem a gałęziami ? W przypadku AC to jakość idzie od tandety w górę

> do małego fiata...

Przesadzasz i to grubo. Jezdze na tej jak to nazwales tandecie i wielu innych jezdzi i jest bardzo zadowolonych jak ja. Nic sie nie dzieje, osiągi jak na benzynie. Podobnie jak w przypadku BRC. Oczywiscie sa tez niezadowoleni - i w jednym i w drugim przypadku instalek.

> metalowe KEIHINY to mercedes wśród wtryskiwaczy a AC nawet go nie ma w

> ofercie...

Keihenów akurat nie ma, ale sam sterownik je obsługuje jak i wiele innych wtryskiwaczy (wiekszość obecnych na rynku- łącznie z BRC).

>Zresztą standardowe plastikowe keihiny w BRC też wytrzymują baaardzo długo... >I to

> nadal za cenę bardzo konkurencyjną plus autoryzowany serwis kładący na łopaty nieistniejący

> serwis AC...

Serwis oczywiście istnieje - ale rzeczywiscie w przypadku BRC jest taka zaleta ze naprawy gwarancyjne nie musza byc realizowane w tym warsztacie ktory instalkę montowal.

> Pojawienie się wtryskiwaczy zavoli jest tylko odpowiedzią na wypełnienie luki rynkowej na której AC

> pasie się na frajerach potrafiący tylko powtarzać STAG a nie kumających w ogóle, że trzeba

> dopilnować reduktora i wtryskiwaczy...

AC nigdy nie twierdziło, ze sterownik i wtryskiwacze nie sa ważne - skąd taka spiskowa teoria dziejów? Wystarczy wejść na ich forum aby sie o tym przekonać.

> No sorry, ale sam komputerek nie załatwi sprawy a nieautoryzowany zakład pana Miecia nie wpływa na

> poprawy tej opinii...

Stąd nowa polityka AC - siec warsztatów partnerskich, rekomendowanych i z homologacją. Nie trzeba juz wcale wybierać Pana Miecia.

Napisano

> Żeby się nie okazało, że ten kompjuter to małe żółte rączki wyprodukowały, a nasi napisali program.

Równie dobrze moze byc tak w przypadku BRC. Tylko program jest wloski (albo i nie:) )

Napisano

> Większego trola od ciebie to na tym forum nie ma.

Jest! Spójrz w lustro hehe.gif

Napisano

> Przesadzasz i to grubo. Jezdze na tej jak to nazwales tandecie i wielu innych jezdzi i jest bardzo

> zadowolonych jak ja. Nic sie nie dzieje, osiągi jak na benzynie. Podobnie jak w przypadku BRC.

No, ale zdradź mi ilu takich "zadowolonych" użytkowników kupiło sobie kabelek do komputerka, zupełnie bez żadnego przymusu? Bo jak czytam tutaj co chwilę o mapach do oceniania czy błędach w doborze podzespołów to wątpię w zarysowane przez Ciebie proporcje...

> Oczywiscie sa tez niezadowoleni - i w jednym i w drugim przypadku instalek.

Owszem... Ale myślę, że słupki bardziej by to obrazowały niż ogólniki...

> Keihenów akurat nie ma, ale sam sterownik je obsługuje jak i wiele innych wtryskiwaczy (wiekszość

> obecnych na rynku- łącznie z BRC).

A co mi po samej możliwości? Nie ma ich w zestawie producenta to kicha... Mam sobie sam je dokupić? Znów przewagę ma kompleksowe rozwiązanie, którego AC nie ma...

> Serwis oczywiście istnieje - ale rzeczywiscie w przypadku BRC jest taka zaleta ze naprawy

> gwarancyjne nie musza byc realizowane w tym warsztacie ktory instalkę montowal.

To jest tak miażdżąca zaleta, że można odnieść wrażenie patrząc na poczynania AC, że swoich klientów ma kompletnie w D... Daje trzy lata gwarancji od daty produkcji, ale nie Tobie tylko panu Mieciowi co Ci ją skleił w aucie... Możliwość serwisowania w dowolnym serwisie jest nieosiągalnym luksusem... To bardzo niepoważne, ale jak widać ludzie się na to godzą, bo jest kilka setek taniej... do czasu...

> AC nigdy nie twierdziło, ze sterownik i wtryskiwacze nie sa ważne - skąd taka spiskowa teoria

> dziejów? Wystarczy wejść na ich forum aby sie o tym przekonać.

No i co? Wejdę, spiszę sobie na karteczkę i dam temu samemu ciućmalinie co wcześniej mi zaproponował zupełnie co innego i każe mu to zamontować? Mam się spodziewać spektakularnego uniknięcia miny czy od razu szykować sobie kabelek i tutaj pytać czy dobrze mam skalibrowane mapy i dobrą średnicę dyszy? Wespół w zespół damy radę na dległość albo za kaskę u konkurencji poprawiać nową instalację?

A jak bym się na tym nie znał i poczytał te "pierdoły" w internecie a potem poszedł do faceta co montuje lpg od dziesięciu lat i patrząc mi w oczy mówił co innego to kogo mam słuchać? Łatwo pisać takie frazesy, że spiskowe teorie to wymysł, ale w zderzeniu z naszymi fachowcami to codzienność...

> Stąd nowa polityka AC - siec warsztatów partnerskich, rekomendowanych i z homologacją. Nie trzeba

> juz wcale wybierać Pana Miecia.

Hm... Niewiele tych serwisów jest... Nawet patrząc na sieć tartarini to jest śmieszna ilość...

A jak wygląda gwarancja? Nadal jestem przywiązany smyczą do mojego "partnerskiego Zdzisia"?

Napisano

> Ale to bedzie jakby nie było,.....tfu, tfu, składak Keihen to nie BRC. Czyli jak to jest - fani

> BRC za najwiekszą wadę STAGa uwazają wlasnie fakt ze jest skladany z roznych komponentow. A w

> przypadku BRC okazuje sie to nagle w pewnym przypadku zaletą?.

Owszem. Wyjściowe zestawy są często, gęsto nieodpowiednie do docelowych aut i co gorsza kiepskiej jakości, które trzeba potem podrasowywać w inne reduktory czy szybsze wtryskiwacze. Słyszałeś o czymś takim w BRC? Pomijam kompletny brak sieci serwisów gwarancyjnych AC i same warunki gwarancji...

> Do Staga też sobie moge założyć Keicheny i bardzo dobry reduktor.

Super. A cena nie zbliży się niebezpiecznie do BRC?

> Stag oferuje w sprzedaży nie

> tylko same sterowniki ale zestawy z reduktorem i wtryskiwaczami do określonej mocy silnika-

> podobnie jak BRC. A jak gazownik druciarz to i BRC dobrze może nie założyć.

Hmm... Śmiem wątpić... Autoryzacja jednak do czegoś zobowiązuje i nie dostaje się jej na piękne oczy.

> Konfiguracja Staga

> jest naprawde prosta - przy założeniu ze dobrany jest odpowiednio mocowy reduktor i

> odpowiednie wtryskiwacze tylko idiota nie potrafiłby tego ustawić po przeczytaniu krótkiej

> instrukcji. Robi się autokalibracje, potem parę km na drodze i strzałkami podnosi się mnożnik.

> Ot cała filozofia. Jak się raz dobrze ustawi STAGa to nic nie trzeba regulować.

Domniemuję, że każdą tak się ustawia zlosnik.gif

Napisano

> Tak na marginesie to polski w zestawach AC jest kompjuter i kabelki wiec troche kolega kula w

> plot...

> A co do wyboru

> BRC

A ja bym chciał się dowiedzieć co daje mi taki homologowany warsztat, bo jestem żywo zainteresowany Stagiem a brak jakiegokolwiek rygoru montażowego i zylion opcji wyboru przyprawia o zawrót głowy.

Napisano

Ostatnie 1500 twoich postów nie wniosło niczego nowego do dyskusji. Zatruwasz kolejne wątki i jedynie nabijasz sobie licznik. Forumowicz który chce się czegoś dowiedzieć musi filtrować twoje głupoty i tracić na to czas.

Napisano

> Żeby się nie okazało, że ten kompjuter to małe żółte rączki wyprodukowały, a nasi napisali program.

A BRC nie jest czasami obecnie robione w Państwie Środka? smile.gif

Napisano

> BRC ma chociażby ogólnokrajową gwarancję a nie jak stag gwarantem jest ten warsztat który montował

> imho to jest najważniejsze.

A czytałeś dokładnie tą gwarancję? Za darmo regulacje i naprawy gwarancyjne robi tylko warsztat który montował instalacje. Autoryzowany serwis zrobi Ci regulacje ale normalnie płacisz za to. Tyle tylko że nie tracisz gwarancji.

Napisano

> Ostatnie 1500 twoich postów nie wniosło niczego nowego do dyskusji. Zatruwasz kolejne wątki i

> jedynie nabijasz sobie licznik. Forumowicz który chce się czegoś dowiedzieć musi filtrować

> twoje głupoty i tracić na to czas.

Zamiast pisać debilne żale i leczyć swoje chore kompleksy napiszesz coś sensownego? Jak na razie to ty rzucasz G w wentylator, trzeba odsiewać twoje głupoty i tracić na to czas. Jak nie masz nic rzeczowego do napisania to się wyloguj, daj podyskutować chętnym i zdolnym do tego a nie nabijaj sobie licznik. Persen zażyj albo idź na rower, ale nie pisz już trzeci raz tego samego, bo na razie trolujesz koleżko... facepalm.gif

Napisano

> A czytałeś dokładnie tą gwarancję? Za darmo regulacje i naprawy gwarancyjne robi tylko warsztat

> który montował instalacje. Autoryzowany serwis zrobi Ci regulacje ale normalnie płacisz za to.

> Tyle tylko że nie tracisz gwarancji.

Łaski nie robi. Mam się cieszyć, że facet będzie poprawiał po sobie i to za darmo? No proszę Cię... Zresztą to nic innego jak podstawowe prawa konsumenta...

Pisałem o ogólnopolskiej gwarancji gdzie za darmo można liczyć na pomoc w razie awarii na jakimś zadupiu. Bo gwarantem jest czakram a nie warsztat przy moim domu. O tej różnicy pisałem. Zresztą niedawno skorzystałem z pomocy autoryzowanego serwisu tartarini i regulacje zostały mi wykonane za darmo, mimo, że zakład montujący znajdował się 400 kilosów dalej. Wszystko w trosce o zadowolenie klienta. Można? Można, ale trzeba być świadom co kryje się za różnicą w cenie a nie piać, bo taniej... Biednego na byle co nie stać.

Napisano

> Zamiast pisać debilne żale i leczyć swoje chore kompleksy napiszesz coś sensownego? Jak na razie to

> ty rzucasz G w wentylator, trzeba odsiewać twoje głupoty i tracić na to czas. Jak nie masz nic

> rzeczowego do napisania to się wyloguj, daj podyskutować chętnym i zdolnym do tego a nie

> nabijaj sobie licznik. Persen zażyj albo idź na rower, ale nie pisz już trzeci raz tego

> samego.

Panowie, przenieście sie z tymi emocjami na Hyde Park, chociaz jak ta dyskusja bardzie sie rozwinie, to obawiał bym sie banned.gif

Napisano

> No, ale zdradź mi ilu takich "zadowolonych" użytkowników kupiło sobie kabelek do komputerka,

> zupełnie bez żadnego przymusu?

Np ja:) Zawsze lepiej sprawdzic gazownika.

>Bo jak czytam tutaj co chwilę o mapach do oceniania czy błędach

> w doborze podzespołów to wątpię w zarysowane przez Ciebie proporcje...

Bo tutaj na forum generalnie trafiają w wiekszosci uzytkownicy niezadowoleni albo z problemami. Malo ktory zapisze sie na forum aby powiedziec -tak jestem zadowolony.

> Owszem... Ale myślę, że słupki bardziej by to obrazowały niż ogólniki...

To samo mozna powiedziec w przypadku BRC

> A co mi po samej możliwości? Nie ma ich w zestawie producenta to kicha... Mam sobie sam je dokupić?

Jak chcesz to dlaczego nie? Masz wybór.

> Znów przewagę ma kompleksowe rozwiązanie, którego AC nie ma...

Pare postow wyzej podalem linki do zestawów "minikitow" - sa to gotowe zestawy- fakt nie ma zestawu z Keihinami.

A co do kompleksowych rozwiazan to mialem juz takie jedno rozwiazanie w instalce Elpigaz (polityka podobna jak w BRC) wszystko tez mialo byc ekstra i hiper, uniwersalne i wogole a wywalilem to na smietnik bo nie dawalo rady. Kompleksowe rozwiazania maja to do siebie ze jak dziala to jest super ale jak cos nie gra to ciezko cokolwiek z tym zrobic - bo czesci np reduktor/wtryskiwacze nie mozna za bardzo podmienic na zespoly innych producentow, soft diagnostyczny jest z reguly z kluczem albo sa inne obostrzenia. Takze jedno i drugie podejscie ma swoje zalety ale i wady.

> To jest tak miażdżąca zaleta, że można odnieść wrażenie patrząc na poczynania AC, że swoich

> klientów ma kompletnie w D...

> Daje trzy lata gwarancji od daty produkcji, ale nie Tobie tylko

> panu Mieciowi co Ci ją skleił w aucie... Możliwość serwisowania w dowolnym serwisie jest

> nieosiągalnym luksusem... To bardzo niepoważne, ale jak widać ludzie się na to godzą, bo jest

> kilka setek taniej... do czasu...

I tylko z powodu tego mam wybrac BRC bo moge to serwisowac w kazdym warsztacie na gwarancji? Dla mnie to akurat nie jest najwazniejsze ale jesli dla kogos jest - niech wybiera BRC.

> No i co? Wejdę, spiszę sobie na karteczkę i dam temu samemu ciućmalinie co wcześniej mi

> zaproponował zupełnie co innego i każe mu to zamontować?

Po pierwsze jak wybiezesz porzadnego gazownika to nie zaproponuje Ci shitu. A jak bedziesz chcial miec cos ekstra to nie widze problemu zeby poprosic gazownika np o zamontowanie Keihinow. Jak nie bedzie chcial to idzie sie do innego. Popros w warsztacie BRC o zamontowanie reduktora innego producenta. Ciekawe co uslyszysz.

>Mam się spodziewać spektakularnego

> uniknięcia miny czy od razu szykować sobie kabelek i tutaj pytać czy dobrze mam skalibrowane

> mapy i dobrą średnicę dyszy? Wespół w zespół damy radę na dległość albo za kaskę u konkurencji

> poprawiać nową instalację?

Malo to bylo przykladow ze ludzie montowali sobie cudowne BRC a i tak nie dziaalo jak trzeba?

> Hm... Niewiele tych serwisów jest... Nawet patrząc na sieć tartarini to jest śmieszna ilość...

Ta inicjatywa jest dopiero od niedawna i sie rozwija. Na razie jest tych warsztatow koło 100 (wszystkich 3 rodzaji). Jak patrze na siec serwisow BRC to tez znowu ich tak duzo wiecej nie ma:

klik

A w przypadku tartarini to wiekszosc tych tzw homologowanych serwisow jest w ASO fiata (wiadomo dlaczego) i abstrahując od zaporowych cen uslug pogwarancyjnych to takie homologowane ASO potrafi tylko instalacje zalozyc ale juz ją dostroic w przypadku problemow - bywa calkiem roznie- raczej na niekorzysc.

Napisano

> Zresztą to nic innego jak podstawowe prawa konsumenta...

> Pisałem o ogólnopolskiej gwarancji gdzie za darmo można liczyć na pomoc w razie awarii na jakimś

> zadupiu.

Nie masz czegoś takiego w BRC. A o tym rozmawiamy - nie o Tartarini. Nie wiem co by było gdybyś do centrali przyjechał ale u dystrybutorów nikt Ci tego za darmo nie zrobi.

Napisano

> Nie masz czegoś takiego w BRC. A o tym rozmawiamy - nie o Tartarini. Nie wiem co by było gdybyś do

> centrali przyjechał ale u dystrybutorów nikt Ci tego za darmo nie zrobi.

czego nie ma w BRC ?? Jest ogólopolska sieć serwisów w której można liczyć na pomoc w razie awari wiec o co kaman??

Napisano

> Nie masz czegoś takiego w BRC. A o tym rozmawiamy - nie o Tartarini. Nie wiem co by było gdybyś do

> centrali przyjechał ale u dystrybutorów nikt Ci tego za darmo nie zrobi.

nie naprawią np padniętych wtrysków na gwarancji ?

serwis jest płatny, o tym jest wyraźnie w gwarancji, za wymianę filtrów i podpięcie, płaciłem 50zł

Napisano

> czego nie ma w BRC ?? Jest ogólopolska sieć serwisów w której można liczyć na pomoc w razie awari

> wiec o co kaman??

O to że jak np. dużo za dużo Ci pali to albo jedziesz do tego co zakładał i Ci za darmo wyreguluje albo jedziesz do tego co masz najbliżej i płacisz 50 zł. Wiesz jak ja rozumiem serwis gwarancyjny? Kupuję lodówkę w Koziej Wólce i przeprowadzam się do Pcimia. Tam mam autoryzowany serwis. Jak mi się popsuje to dzwonię do nich i mi tam naprawiają ZA DARMO. Nie muszę wzywać serwisu z Koziej Wólki. Jak ja muszę za to płacić to wytłumaczcie mi proszę czym się różni serwis STAGa od serwisu BRC? Skoro darmowe naprawy gwarancyjne tu i tu są u tego co zakładał?

Napisano

> nie naprawią np padniętych wtrysków na gwarancji ?

Wymienią Ci. Tam gdzie zakładałeś.

> serwis jest płatny, o tym jest wyraźnie w gwarancji, za wymianę filtrów i podpięcie, płaciłem 50zł

Tak jak każdej innej instalacji smile.gif

Napisano

> Wymienią Ci. Tam gdzie zakładałeś.

gadasz głupoty. Wymienią w każdym autoryzowanym seriwisie za free

> Tak jak każdej innej instalacji

Napisano

> gadasz głupoty. Wymienią w każdym autoryzowanym seriwisie za free

To zadzwoń i zapytaj smile.gif

Napisano

> To zadzwoń i zapytaj

Zadzwoniłem z ciekawości i taką odpowiedź otrzymałem.

Jeśłi usterka uniemożliwia jazdę na gazie to w każdym autoryzowanym serwisie zostanie usunięta bezpłatnie.

Czyli pad reduktora, wtrysków czy któregokoliwiek elementu z instalki jest naprawiany za darmo.

I teraz pytanie.

Zatkao kakało ?? rotfl.gif

Napisano

> Zadzwoniłem z ciekawości i taką odpowiedź otrzymałem.

> Jeśłi usterka uniemożliwia jazdę na gazie to w każdym autoryzowanym serwisie zostanie usunięta

> bezpłatnie.

> Czyli pad reduktora, wtrysków czy któregokoliwiek elementu z instalki jest naprawiany za darmo.

> I teraz pytanie.

> Zatkao kakało ??

No wręcz przeciwnie 033102bebe_1_prv.gif. Wczesniej sugerowano tutaj, ze WSZYSTKIE naprawy gwarancyjne (a wiec w domysle i regulacja jesli klient niezadowolony bo cos mu np poszarpuje czy od czasu do czasu gasnie), mozna wykonac bezplatnie w jakimkolwiek serwisie BRC. A teraz sie okazaje zze nie jest tak rozowo. Rzadko kiedy zdarza sie aby cos totalnie padlo- w wiekszosci przypadkow instalacja dziala ale do bani, choc jezdzic sie da. Ciekawe czy wtedy tez jest za darmo? Sprytny chwyt marketingowy i tyle. No ale zawsze - niektorzy sie nabierają mniej inni bardziej wink.gif

Napisano

Wiesz mi w dwóch serwisach w Krakowie powiedzieli co innego. Wytłumaczono mi że pojęcie "nie może jeździć na gazie" jest bardzo względne. Spalanie 40/100, problem z przełączaniem, szarpanie itp nie jest kwalifikowane jako "nie może jeździć na gazie". Wiesz - ja to przerobiłem. Bynajmniej nie teoretycznie.

A teraz pytanie - nie umiesz dyskutować normalnie tylko musisz wyskakiwać z tekstami z podstawówki?

Napisano

> Rzadko kiedy zdarza sie aby cos totalnie padlo- w

> wiekszosci przypadkow instalacja dziala ale do bani, choc jezdzic sie da. Ciekawe czy wtedy

> tez jest za darmo?

Nie. I właśnie o tym piszę.

Napisano

> Np ja:) Zawsze lepiej sprawdzic gazownika.

No jak to? Skoro znasz się lepiej to po co jeździsz do gazownika? zlosnik.gif

> To samo mozna powiedziec w przypadku BRC

Imho znaku równości nie można postawić. Gołym okiem widać ilu tych niezadowolonych jest...

> Jak chcesz to dlaczego nie? Masz wybór.

I mieć dwie oddzielne gwarancje? Idiotyzm... U staga jak padną wtryski to jestem na lodzie chyba, że zakład jest niedaleko, ale jak jestem na wakacjach w Przemyślu to jestem ugotowany... U BRC robią za darmo i od ręki... Wyczuwasz delikatny komfort takiej sytuacji?

> A co do kompleksowych rozwiazan to mialem juz takie jedno rozwiazanie w instalce Elpigaz (polityka

> podobna jak w BRC) wszystko tez mialo byc ekstra i hiper, uniwersalne i wogole a wywalilem to

> na smietnik bo nie dawalo rady.

Elpigaz to inna bajka... Nikt go nie poleca więc to zły przykład...

> Kompleksowe rozwiazania maja to do siebie ze jak dziala to

> jest super ale jak cos nie gra to ciezko cokolwiek z tym zrobic - bo czesci np

> reduktor/wtryskiwacze nie mozna za bardzo podmienic na zespoly innych producentow,

A po co podmieniać na innych producentów? Wymieniasz na nowy i jedziesz. Po co kombinować?

> I tylko z powodu tego mam wybrac BRC bo moge to serwisowac w kazdym warsztacie na gwarancji? Dla

> mnie to akurat nie jest najwazniejsze ale jesli dla kogos jest - niech wybiera BRC.

A co dla Ciebie jest najważniejsze?

> Po pierwsze jak wybiezesz porzadnego gazownika to nie zaproponuje Ci shitu.

Przyznasz, że BRC nie zaproponuje Ci szitu... Imho największy problem z instalacją masz z głowy...

> Popros w warsztacie BRC o zamontowanie reduktora

> innego producenta. Ciekawe co uslyszysz.

W jakim celu mam prosić o innego producenta jak te BRC są bardzo dobre?

> Malo to bylo przykladow ze ludzie montowali sobie cudowne BRC a i tak nie dziaalo jak trzeba?

Mało.

> Ta inicjatywa jest dopiero od niedawna i sie rozwija. Na razie jest tych warsztatow koło 100

> (wszystkich 3 rodzaji). Jak patrze na siec serwisow BRC to tez znowu ich tak duzo wiecej nie

> ma:

Imho jest. Nawet u mnie jest to KILKA razy więcej zlosnik.gif

> homologowane ASO

> potrafi tylko instalacje zalozyc ale juz ją dostroic w przypadku problemow - bywa calkiem

> roznie- raczej na niekorzysc.

Bzdurki. Uważasz, że aso montujące w koło te same instalacje do tych samych samochodów ma problem z ich zestrojeniem? Trzy serwisy autoryzowane odwiedziłem i pomoc był fachowa. Czasy Polmozbytów i Heńków już dawno minęły...

Napisano

> No wręcz przeciwnie. Wczesniej sugerowano tutaj, ze WSZYSTKIE naprawy gwarancyjne a wiec w domysle

> i regulacja mozna wykonac bezplatnie w jakimkolwiek serwisie BRC. A teraz sie okazaje ze to

> kakao wcale nie takie smaczne

no właśnie że nie.

Instalka albo chodzi, albo nie ... Wyjeżdżam od gaziarza i ma śmigać aż miło, a awaria to pad któregoś elementu.

Napisano

> No jak to? Skoro znasz się lepiej to po co jeździsz do gazownika?

Sam instalki sobie nie zaloze ale na ustawieniach sie troche znam. Moze kiedys sie przekwalifikuje jak nabiore praktyki "sprzetowej" smile.gif

> Imho znaku równości nie można postawić. Gołym okiem widać ilu tych niezadowolonych jest...

Nic nie widac golym okiem. Tak jak sam sugerowales - trzeba by zrobic jakies opracaowanie statystyczne w postaci slupkow - iosc zamontowanych instalacji BRC i STAG do ilosci reklamacji , jaki jest procent zadowolonych klientow itp itp

> I mieć dwie oddzielne gwarancje? Idiotyzm... U staga jak padną wtryski to jestem na lodzie chyba,

> że zakład jest niedaleko, ale jak jestem na wakacjach w Przemyślu to jestem ugotowany... U BRC

> robią za darmo i od ręki... Wyczuwasz delikatny komfort takiej sytuacji?

Komfort jest. Nie przecze. No ale jak te wtryski BRC takie dobre to chyba na gwarancji sie raczej nie psuja?????

A po gwarancji to sorki ale mnie to wali - gaziarzy montujacach Staga jest wiecej niz BRC i moze sie okazac ze to ja bede mial wiekszy komfort.

> Elpigaz to inna bajka... Nikt go nie poleca więc to zły przykład...

Jak ja zakladalem to nie bylo jeszcze tyle zlych opini. Przejzalem fora - raczej wiekszosc byla wtedy zadowolona. Firma zdobywala medale na roznych targach itp, itp. Potem okazalo sie ze odwalili hałe i nawet glupi soft trzeba bylo sciagac za kase skrakowany.... Od tej pory powiedzialem sobie - zamknietym rozwiazaniom stop

> A po co podmieniać na innych producentów? Wymieniasz na nowy i jedziesz. Po co kombinować?

Zeby miec np lepiej dopasowane komponenty do auta, jesli standardowe nie daja rady albo chcesz miec lepsze. Po co BRC ma wersje ma Keihinach metalowych?

> A co dla Ciebie jest najważniejsze?

"Otwartosc" rozwiazania. Nikt mnie nie zmusza ze musze miec wszystkie komponenty jednego producenta. Moge podpiac sie legalnym programem i wszystko samemu w kazdej chwili posprawdzac bez koniecznosci podjezdzania gdziekolwiek i tracenia czau np na sprawdzenie przy jakiej temp mi sie przelacza na gaz. Jak gazownik mimo wszystko okaze sie dupa i nie potrafi np dokonca dopiescic instalki to moge zrobić skany z ustawien i tzw oscylosopu (zrzut parametrow w czasie jazdy z programu AC gas synchro)) powrzucac to wszystko na forum AC i liczyc na pomoc pracownikow tej firmy ktorzy mi.in odpowiadaj na posty.

No i oczywiscie liczy sie tez niezawodnosc. Jak na razie nie zawiodlem sie (mimo Valtekow !) oraz cena i dostepnosc warsztatow (nie koniecznie autoryzowanych)

Nie ukrywam tez ze promuje polskie rozwiazania - dajmy zarobić rodakom a nie komus za granica - dzieki temu sami stajemy sie bogatsi

> Przyznasz, że BRC nie zaproponuje Ci szitu... Imho największy problem z instalacją masz z głowy...

> W jakim celu mam prosić o innego producenta jak te BRC są bardzo dobre?

Niby tak a ludzie mimo to i z BRC mają problemy...

> Mało.

> Imho jest.

BRC ma kolo 200. Tez nie za duzo

> Nawet u mnie jest to KILKA razy więcej

> Bzdurki. Uważasz, że aso montujące w koło te same instalacje do tych samych samochodów ma problem z

> ich zestrojeniem?

Tak. Bo w wiekszosci przypadkow laduja ustawienia z wzorca do danego modelu auta marki fiat- i to jeszcze z reguly fabrycznie nowego na gwarancji - taka tasma montazowa... Jak sie cos rozjezdza po paru latach albo psuje to czesto jest d...a.

> Trzy serwisy autoryzowane odwiedziłem i pomoc był fachowa. Czasy Polmozbytów

> i Heńków już dawno minęły...

Chyba dawno nie byles w ASO - i dobrze:). Tez staram omijać szerokim lukiem

Napisano

> no właśnie że nie.

> Instalka albo chodzi, albo nie ... Wyjeżdżam od gaziarza i ma śmigać aż miło, a awaria to pad

> któregoś elementu.

To co kto rozumie pod pojeciem instalka chodzi albo nie musi byc dokladnie sprecyzowane. Jak sie okazuje to co dla ciebie i dla mnie jest jasne dla gwaranta juz nie zawsze

Napisano

STAG a BRC. Reasumując:

BRC - nieco droższe, lepsza gwarancja i dobra sieć serwisów, niezłe komponenty rozsądnie dobrane, po gwarancji w serwisach drogo (ze względu na to, że tylko autoryzowane serwisy mają/powinny mieć oprogramowanie).

STAG - elektronika dobra, minikity z AC słabe, dobierając samemu podzespoły można porządny zestaw złożyć - ale niewiele albo wcale nie taniej niż BRC. Duża sieć serwisów o różnej jakości usług. Po gwarancji tanio - dostępne oprogramowanie za free, to i konkurencja na rynku spora.

Ktoś chce / umie /lubi samemu się bawić w ustawianie LPG, to STAG. Jeżeli instalacja ma być bezobsługowa dla użytkownika to lepiej BRC.

Napisano

> Sam instalki sobie nie zaloze ale na ustawieniach sie troche znam. Moze kiedys sie przekwalifikuje

> jak nabiore praktyki "sprzetowej"

Dla mnie to zupełnie obca branża, ale instalację już kiedyś montowałem i naprawiałem...

> Nic nie widac golym okiem. Tak jak sam sugerowales - trzeba by zrobic jakies opracaowanie

> statystyczne w postaci slupkow - iosc zamontowanych instalacji BRC i STAG do ilosci reklamacji

> , jaki jest procent zadowolonych klientow itp itp

Miałem na myśli, że widać na tym forum. Rzadko można poczytać o BRC...

> Komfort jest. Nie przecze. No ale jak te wtryski BRC takie dobre to chyba na gwarancji sie raczej

> nie psuja?????

To po co w ogóle gwarancja? Mogli w ogóle nie dawać... niczego by to nie zmieniło hehe.gifzlosnik.gif

> A po gwarancji to sorki ale mnie to wali - gaziarzy montujacach Staga jest wiecej niz BRC i moze

> sie okazac ze to ja bede mial wiekszy komfort.

Więcej? Na liście przez Ciebie przedstawionej to ułamek tego co prezentuje BRC. Gdzie widzisz ich więcej?

> Zeby miec np lepiej dopasowane komponenty do auta, jesli standardowe nie daja rady albo chcesz miec

> lepsze. Po co BRC ma wersje ma Keihinach metalowych?

Pierwsze słyszę, żeby ktoś narzekał na podzespoły BRC. Lepsze wtryskiwacze? Owszem... to bardzo długi komfort bezawaryjnej i cichej pracy... Ale rozmawiałem z gazownikiem, że te plastikowe keihiny bez problemu robią 80-100 tysięcy... Ile robią metalowe nie wiem, bo nigdy mi się nie popsuły zlosnik.gif

> "Otwartosc" rozwiazania. Nikt mnie nie zmusza ze musze miec wszystkie komponenty jednego

> producenta.

No ale jak a to wada w przypadku BRC? Kompleksowe rozwiązania są lepsze.

> Moge podpiac sie legalnym programem i wszystko samemu w kazdej chwili posprawdzac

> bez koniecznosci podjezdzania gdziekolwiek i tracenia czau np na sprawdzenie przy jakiej temp

> mi sie przelacza na gaz.

Owszem... Można też samemu zmienić olej i filtry w samochodzie, ale czasami wygodnej jest komuś zapłacić za te proste czynności, nie brudzić się i tracić na to czas... Wystarczy się umówić. Niektórzy nawet nie chcą mieć z tym nic wspólnego. Imho wcale się im nie dziwię. Trudno, żeby tracili czas na grzebanie jak fachowców nie brakuje...

> Jak gazownik mimo wszystko okaze sie dupa i nie potrafi np dokonca

> dopiescic instalki to moge zrobić skany z ustawien i tzw oscylosopu (zrzut parametrow w czasie

> jazdy z programu AC gas synchro)) powrzucac to wszystko na forum AC i liczyc na pomoc

> pracownikow tej firmy ktorzy mi.in odpowiadaj na posty.

Średnia pomoc. Wolę prawdziwego fachowca niż wirtualną pomoc. Kiedyś jak miałem z czymś problem to osobiście mechanik przybył od przedstawiciela do autoryzowanego serwisu i pomógł rozwiązać problem. Takiej pomocy raczej bym oczekiwał, bo jeżeli zrzuty z ekranu nic nie wyjaśnią to pomoc taką można sobie w byty wsadzić...

> No i oczywiscie liczy sie tez niezawodnosc. Jak na razie nie zawiodlem sie (mimo Valtekow !) oraz

> cena i dostepnosc warsztatow (nie koniecznie autoryzowanych)

Ja też się nie zawiodłem na BRC. Mam nadzieję, że na tartarini tez się nie zawiodę. Znajomy ma Fly BRC i tylko na przeglądy jeździ. Tego należałoby oczekiwać od wszystkich instalek. ok.gif

> Nie ukrywam tez ze promuje polskie rozwiazania - dajmy zarobić rodakom a nie komus za granica -

> dzieki temu sami stajemy sie bogatsi

My? Chyba tylko producent tego komputerka... biglaugh.gif

> Niby tak a ludzie mimo to i z BRC mają problemy...

Po lekturze tego forum śmiem twierdzić, że to margines...

> BRC ma kolo 200. Tez nie za duzo

Mało? Ile masz serwisów np skody? To najlepiej sprzedająca się marka.

> Tak. Bo w wiekszosci przypadkow laduja ustawienia z wzorca do danego modelu auta marki fiat- i to

> jeszcze z reguly fabrycznie nowego na gwarancji - taka tasma montazowa... Jak sie cos

> rozjezdza po paru latach albo psuje to czesto jest d...a.

No qrna... a Ty nie jeździsz na okresowe przeglądy serwisowe, co? Raz na 15 czy trzydzieści tysięcy kilometrów wypadałoby co nie? Przecież do wymiany filterków się nie ograniczają...

> Chyba dawno nie byles w ASO - i dobrze:). Tez staram omijać szerokim lukiem

Akurat byłem dwa tygodnie temu stąd moje obecne obserwacje... hehe.gif

Znajomy kupił nową oktawię z lpg i tez jest zadowolony. Jechałem więc potwierdzam, super zestrojona. Inny kupił GM i ma właśnie BRC. Raz był w serwisie po... 15 kilometrach na regulacji... hehe.gif Obecnie ma chyba z 90 i nic się nie dzieje z tych rzeczy co piszesz dlatego zapytałem czy nie zimowałeś w genetix zlosnik.gif

Chyba Ty dawno nie byłeś w ASO hehe.gifbiglaugh.gifskromny.gif

Napisano

> Wiesz mi w dwóch serwisach w Krakowie powiedzieli co innego. Wytłumaczono mi że pojęcie "nie może

> jeździć na gazie" jest bardzo względne. Spalanie 40/100, problem z przełączaniem, szarpanie

> itp nie jest kwalifikowane jako "nie może jeździć na gazie".

czyli jak z każdą gwarancją wink.gif (ja przerabiałem serwis junkersa, było podobnie, pan przez tel już wiedział że sam zepsułem piecyk hehe)

w gwarancji masz zapis że jak jazda na gazie jest niemożliwa lub może uszkodzić elementy pojazdu/silnika?

więc praktycznie powinni zrobić każdą z opisanych przez Ciebie rzeczy niewiem.gif

Napisano

Ludzie dajcie sobie na luz smile.gif

BRC - dobra firma , dobre zestawy , ale dla mnie minus jest to że są dostępne tylko kity i nie zawsze dołączone podzespoły są wysokiej jakości. Do tego bardzo często elektronika jest przestarzała.

Do tego cena za tę instalkę już dużo wyższa niż w przypadku montażu "niemarkowej" instalki ...

Sam znam ludzi którzy zamontowali u taniego gaziarza instalki oparte na Stag (Stag200 lub Stag4) i są zadowoleni , mimo że zapłacili od 1900 do 2000zł ..

Mój teściu też jest taką jedną osobą. Pojechał do gaziarza który ma "dobrą opinię" i założył mu gaziarz w jego Fabii instalkę chyba za 1900zł ...

I od ponad roku jeździ i nie narzeka ...

Na początku był problem bo szybko dwa wtryskiwacze padły , ale podjechał i gazownik na miejscu mu wymienił ...

Ja osobiście wolałbym sobie wybrać sam elementy , albo gaziarz wybrał odpowiednie ...

Jak ktoś chce jak najtaniej , to nie ma się co dziwić że dostaje najtańsze elementy , ale bardzo często te nawet najtańsze elementy wystarczają ...

Co do Elpigazu to jest to elektronika i rozwiązania firmy OMVL smile.gif

Osobiście uważam że najważniejszy jest gazownik.

Dobry gazownik nawet jak włoży najtańsze dobrane elementy i dobrze to ustawi to klient będzie zadowolony ...

A partacz popsuje nawet najlepszą i najdroższą instalkę ...

Według mnie po prostu popytać znajomych czy ktoś z ich (ich znajomym) ostatnio zakładał LPG i gdzie i czy są zadowoleni i wtedy udać się do takiego gazownika ...

Napisano

a ja tylko dodam do gwarancji STAG'a tyle, że jeżeli założy się instalację w autoryzowanym zakładzie, to dostaje się ogólnopolską gwarancję i w całej Polsce w autoryzowanych serwisach można wtedy usunąć awarię za free, oczywiście.

Napisano

> Ludzie dajcie sobie na luz

No właśnie nie bardzo wiem, czemu Koledzy tacy pospinani.

Tak jakby szło o politykę na lekko zakrapianej alkoholem rodzinnej imprezie. smile.gif

Dyskusje tego typu zwykle są lekko jałowe, bo każdy zostaje przy swoim, bez względu na całą zawartość tematu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.