Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taki case (nowe vs. uzywane)

Featured Replies

Napisano

> kupiłem uzywane s6, jeżdzę nim rok czasu, oczywiście wymieniłem w niej kompletny rozrząd, dodatkowo

> wsadziłem gwint bilsteina i wydech milteca. no ale zawias i gwint to fanaberia. poza tym nic w

> aucie przez ten czas nie kucnęło. wsystko zalezy jak trafisz z uzywką.

Jeszcze napisz jaki przebieg auto zrobiło, bo rok to może być 5tys. albo 100tys. km.

Napisano

> kupiłem uzywane s6, jeżdzę nim rok czasu, oczywiście wymieniłem w niej kompletny rozrząd, dodatkowo

> wsadziłem gwint bilsteina i wydech milteca. no ale zawias i gwint to fanaberia. poza tym nic w

> aucie przez ten czas nie kucnęło. wsystko zalezy jak trafisz z uzywką.

Ile zrobiles nia kkm , ile ma juz zrobione i pochwal sie jak dlugo szukales ok.gif

Ja mam wlasnie za plotem przyklad "super" uzywki i nie mam serca powiedziec sasiadowi ,ktory mysli ,ze pana boga za nogi zlapal bo od takich milych ludzi kupil i takie czysciutkie to auto a lakier blyszczy...

A kupil parcha "bezwypadkowego" , ktory byl walony z tylu i z przodu , zamiast poduszki ma zaslepke ,do tego parafrazujac norasa auto jest tak gole ,ze nadaje sie na rozkladowke...

Napisano

> 3) Znaleźliśmy E39 w pięknym stanie z 1998 roku, sprawdziliśmy go czujniczkiem, przejechaliśmy się,

> dziadek stwierdził że ma wygodne fotele, ja uzmysłowiłem sobie że za 56 tys które zostaje w

> kieszeni można wymienić wszystkie części 2x w salonie....

> i kupilimy:

> http://konnieciu.bestspace.pl/gallery.php?gallery=e39

> dziadek pojeździ jeszcze z 5 lat, myślę że nie było sensu wyrzucać w śmietnik na przebiegi rzędu

> 10kkm rocznie 50 tys zł ;-)

> tyle ode mnie

hm a co to za wydumka te tablice niemieckie dorabiane?:)jakas nowa moda wsrod handlarzy sie zrobila?policja chyba od razu bierze sie za takie auto na drodze...

Napisano

239 tysi miało nalatane po szwajcarii, ja zrobiłem 20 tysi. szukałem dośc długo i przed zakupem prześwietliłem dokładnie całe auto łącznie ze stacją diagnostyczną i serwisem + samemu sprawdziłem calośc powłoki lakierniczej

Napisano

> 239 tysi miało nalatane po szwajcarii, ja zrobiłem 20 tysi. szukałem dośc długo i przed zakupem

> prześwietliłem dokładnie całe auto łącznie ze stacją diagnostyczną i serwisem + samemu

> sprawdziłem calośc powłoki lakierniczej

Czyli troche Cie to kosztowalo a do tego i samo auto tanie nie bylo bo s6 to raczej rarytas.

Napisano

wolałem zapłacic więcej i nie miec problemów, widzisz kolega kupił tez s6 i okazało się w sobotę ze ma 255 KM a nie 340. vag wywala cała liste błędów, u mnie zero błędów. a szukałem długo bo chciałem manuala nie automata , automat sekunde wolniejszy do setki jest . ale faktem jest ze większość esek mocno walomna jest i trzeba dokładnie sprawdzac przed zakupem.

Napisano

To jest wlasnie minus uzywek trzeba miec duzo czasu i cierpliwosci.

Napisano

> Nowym jednak po 4 latach nadal jezdzimy a uzywke prawdopodobnie musimy zmienic.

dlaczego?

Napisano
  • Autor

> dlaczego?

bo uzywka ma juz 10-11 lat

dla mnie ciutke za duzo

chociaz jakby sie sprawowala wzorowo to moglaby zostac w rodzinie jako no2

Napisano

> bo uzywka ma juz 10-11 lat

> dla mnie ciutke za duzo

> chociaz jakby sie sprawowala wzorowo to moglaby zostac w rodzinie jako no2

Policz koszt remontu starej sprawdzonej używki i koszt kolejnego samochodu.

No chyba, że chcesz poprostu odmiany.

Ja kupujac samochód myślałem inaczej. Założyłem użytkowanie przez 8-10 lat i kupiłem nówkę, no prawie nówke bo miała pół roku, nie przejmując sie utratą wartości. To w zasadzie już trzeci nowy samochód którym jeżdżę. Odzwyczaiłem sie od sytuacji, że wsiadam, przekręcam kluczyk, a samochód nie jedzie. Obawiał bym się tego kupując używkę.

Napisano
  • Autor

> Policz koszt remontu starej sprawdzonej używki i koszt kolejnego samochodu.

> No chyba, że chcesz poprostu odmiany.

> Ja kupujac samochód myślałem inaczej. Założyłem użytkowanie przez 8-10 lat i kupiłem nówkę, no

> prawie nówke bo miała pół roku, nie przejmując sie utratą wartości. To w zasadzie już trzeci

> nowy samochód którym jeżdżę. Odzwyczaiłem sie od sytuacji, że wsiadam, przekręcam kluczyk, a

> samochód nie jedzie. Obawiał bym się tego kupując używkę.

ja zawsze kupuje dobre assistance smile.gif

nufke to niestety tylko na 7-8 lat bo krocej to trzeba byc kasiastym

chetnie tez bym przytulil jakiegos roczniaka, raz mi sie taki trafil, ale takie rzeczy to prawie jak wygrana w lotto

no i ten nieszczesny automat....

Napisano

A co jest konkurencja Scenica?

Napisano

> sie zdecyduj....

Przeoczylem to ,ze chcesz kupic Scenica smile.gif IMHO sa fajniejsze vany a ten nie dość ,że brzydki jak kupa to jeszcze zepsuli wszystkie fajne rozwiazania z poprzedniego no.gif

Jakbym mial sztywny wybor nowy scenic vs A6 to zagryzlbym zeby i dlugo szukal audicy bo ta renowka strasznie mi nie odpowiada.

Napisano

> To kup A6 - nowy scenic to crap

pod jakim wzgledem? Jesli wizualnym to mnie akurat sie podoba. Jedyne do czego ja sie przyczepiam to brak silnej benzyny...

Napisano

> pod jakim wzgledem? Jesli wizualnym to mnie akurat sie podoba. Jedyne do czego ja sie przyczepiam

> to brak silnej benzyny...

Wizualnie lipa , ergonomicznie lipa , no i te materialy sick.gif

IMHO poprzedni byl fajniejszy ok.gif a ten jest mierny no.gif

Napisano

> Takie luzne rozwazania.

> Auto nowe za ok. 70k vs. uzywane za ok. 40k

> Chcialbym zobaczyc jak bedzie wygladal prawdziwy koszt przez powiedzmy 4 lata.

> Nowe:

> - wiekszy kompakt (a wlasciwie mini van), bdb. wyposazenie, silnik diesela, niestety manualna

> skrzynia biegow

> - koszty serwisu: 0 zl (gwarancja 4 lata) - dlatego 0 bo okresowe serwisy zblizone w koszcie do

> auta nr 2

> - tansze ubezpieczenie dzieki pakietom - ok. 1200-1300 zl/rok

> - mniejsze spalanie o ok. 2l/100km - przebieg roczny 20.000 km

> - utrata wartosci: szacuje, ze bedzie warte ok. 40-45k (cennikowo w chwili obecnej ok. 100k)

Skoro dealer już teraz spuszcza majty i chce Ci sprzedać auto -30% od cennika to strach pomyśleć co będzie później (zakładam że to promocja dla ludka z ulicy a nie dla kolegi flotowca).

> Uzywane:

> - klasa wyzsza, bdb. wyposazenie, lepsze materialy, wiekszy silnik diesela (V6), automat

Doczytałem że chcesz A6, niby auto poszukiwane i utrata wartości już będzie mała, ale 40 koła nie wystarczy na model C6, więc za kilka lat może być problem z odsprzedażą bo będziesz dwa modele "do tyłu".

Mimo wszystko wolałbym A6 (szczególnie że C5 jest jeszcze w miare trwałym modelem), jedynie pod warunkiem że będzie z pewnego źródła.

Napisano

> Wizualnie lipa , ergonomicznie lipa , no i te materialy

> IMHO poprzedni byl fajniejszy a ten jest mierny

A co takiego mial poprzedni lepszego? Mnie naprawde ten scenic pasuje - jest catchy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro dealer już teraz spuszcza majty i chce Ci sprzedać auto -30% od cennika to strach pomyśleć co

> będzie później (zakładam że to promocja dla ludka z ulicy a nie dla kolegi flotowca).

ani to ani to 270751858-jezyk.gif

ale dla ludkow patrzac na otomoto to podobne ceny sa

> Doczytałem że chcesz A6, niby auto poszukiwane i utrata wartości już będzie mała,

no nie taka mala

2003 to cena ok. 35-40k

2000 to cena ok. 20 k

czyli 2003 bedzie w 2013 kosztowal 20k albo i mniej

w ostatnim roku bardzo a6c5 spadly (ponad zwyczajowe 10% dla starszych aut)

>ale 40 koła nie

> wystarczy na model C6,

no niestety

> więc za kilka lat może być problem z odsprzedażą bo będziesz dwa modele

> "do tyłu".

dokladnie

> Mimo wszystko wolałbym A6 (szczególnie że C5 jest jeszcze w miare trwałym modelem), jedynie pod

> warunkiem że będzie z pewnego źródła.

a o takie trudno niestety

dzisiaj sprawdzielm 4 VINy z ogloszen

jeden co ma niby 163kkm mial w 2006 211kkm

drugi mial cofniety przebieg do tego z 2007 r.

natomiast 2 wygladaja w miare realnie, jeden z nich jedynie wzbudza watpliwosc, ze przez 3 lata w PL przejechal tylko 35kkm ale gosciu ma niby 4 auta

Napisano
  • Autor

> A co takiego mial poprzedni lepszego?

jesli chodzi o materialy wewnetrzne to w Reno jest stala tendencja (zreszta w innych markach chyba podobnie)

rzuca troche miekkiego na gore deski a reszta lipa

a jak ktos ostatnio slusznie zauwazyl: gora deski to rzecz, z ktora praktycznie nie ma sie kontaktu

Napisano

Nie mów że porównujesz auto z poprzedniej epoki z "brand new". Nawet bym sie niezastanawial....

Napisano

Zgadza sie- ale tak jest prawie wszedzie...

Napisano
  • Autor

> Nie mów że porównujesz auto z poprzedniej epoki z "brand new". Nawet bym sie niezastanawial....

chcialbym zeby taki nowy Scenic po 200kkm wygladal i sprawowal sie chociazby w polowie tak dobrze jak a6 niby z poprzedniej epoki

pewne technologie ida na przod, ale jednak auta sa policzone na duzo krotsza eksploatacje

Napisano

Dokladnie - pojezdzisz z 5 lat scenikiem i sprzedaż - jaki bedziesz miec przebieg? 100kkm? Spokojnie dociagnie.

Teraz powoli tak sie zaczyna robic z wszystkim - cykl zycia produktu jest coraz krotszy, naprawiac sie go nie oplaca, itd....

Pamietam jak w '89 znajdowalo sie w DE wystawione przed chalupe sprzety gospodarstwa domowego popsute...Smialismy sie jacy to Niemcy "głupi" bo wystarczylo przewinac silnik, cos tam podlutować, cos tam dokleic, itp i działało...minelo 20 lat i robimy tak samo - popsulo sie - out. Z samochodami powoli staje sie to samo...

Napisano

> jesli chodzi o materialy wewnetrzne to w Reno jest stala tendencja (zreszta w innych markach chyba

> podobnie)

> rzuca troche miekkiego na gore deski a reszta lipa

> a jak ktos ostatnio slusznie zauwazyl: gora deski to rzecz, z ktora praktycznie nie ma sie kontaktu

... ale pierwszą (i jedyną zwykle) obmacuje się wsiadając w salooonie do sprzęta, po czem ze znawstwem stwierdza się "noooo, MIĘTKA, znaczy DOBRY PLASTIK".

Napisano

> Zgadza sie- ale tak jest prawie wszedzie...

Tak jest w samochodach wyjściowo stojących 150+ kpln.

Więc można śmiało założyć - tak jest wszędzie.

Napisano

> Tak jest w samochodach wyjściowo stojących 150+ kpln.

> Więc można śmiało założyć - tak jest wszędzie.

zapomnialem dopisac ze w porownywalnych cenowo....

Chyba jest to jasne jak slonce ze np takie S63AMG nie ma plastikow tylko skóre...wszedzie...

Napisano

> A co takiego mial poprzedni lepszego? Mnie naprawde ten scenic pasuje - jest catchy

Duzo lepsza ergonomie i przyjemniejsze materialy ok.gif

Napisano

> zapomnialem dopisac ze w porownywalnych cenowo....

> Chyba jest to jasne jak slonce ze np takie S63AMG nie ma plastikow tylko skóre...wszedzie...

Ale przy cenie 150+ kpln za BAZOWE auto (w sensie najtańsza wersja tego modelu - ergo korekty tylko w górę - do 300 klocków włącznie) oczekujesz jakości plastików nieco innej niż w daczji logan, a nie jest to wbrew pozorom takie oczywiste.

Napisano
  • Autor

a6 2003-2004 automat 2,5 TDI

vs jakis 3 latek (2007) tez pewnie diesel ale do 2l z pewnego zrodla (poleasingowy)

np. Laguna IIph2 - skrzynia zapewne manualna

cena powiedzmy, ze bardzo bardzo zblizona

niestety na 6 a6 sprawdzonych w ASO (po wstepnej selekcji telefonicznej) tylko 1 ma w miare realny przebieg (ostatni serwis na poczatku 2008 - 150kkm, teraz 241kkm)

rekordzista ma obecnie 163.000km a w 2006r. mial na serwisie 211.000 zlosnik2.gif

odpuszczam juz zupelnie auta od handlarzy i komisow, jedna sztuka fajnie wygladala,

oczywiscie niby faktura za serwis w DE miesiac wczesniej (i pewnie na niej juz skrecona szafa), nic nie lakierowane i tego typu handlarskie bzdety. W 2007r. miala juz przebieg wiekszy niz obecnie a do tego jest w historii malowanie (niewielkie, ale zawsze i po co te sciemy)

drugie auto - historia 100% pewna, auto swieze

minusy: troche nizsza klasa, gorsze materialy, mniejsza moc, brak automatu

jeszcze z plusow: tansze ubezpieczenie, mniejsze spalanie

utrata wartosci raczej podobna, jednak audi bedzie latwiej uplynnic (nawet nie myslalem, ze jest takie zatrzesienie Lagun w wieku 5-6 lat...)

Napisano

> a6 2003-2004 automat 2,5 TDI

> vs jakis 3 latek (2007) tez pewnie diesel ale do 2l z pewnego zrodla (poleasingowy)

> np. Laguna IIph2 - skrzynia zapewne manualna

Jak jesteś nadal napalony na Audi, to chyba musisz urządzić pielgrzymkę do Niemiec, wziąć mobile.de, zaznaczyć prywanty sprzedawca i.... może trafisz. Zapłacisz więcej, ale bedzie stan ok.

Bo koszty bieżącej eksploatacji (z włączeniem ubytku wartości) będą mocno zbliżone - tylko za 5 lat audi pewnie znajdzie kupca po tygodniu, a laguna... po 3 miesiącach.

Napisano

> vs jakis 3 latek (2007) tez pewnie diesel ale do 2l z pewnego zrodla (poleasingowy)

ło paaaanie, toż to złom! Bity wszędzie, zarżnięty i w ogóle fuj!.

Napisano

> a6 2003-2004 automat 2,5 TDI

> np. Laguna IIph2 - skrzynia zapewne manualna

ja bym bral opcja nr dwa ok.gif, skoro auto z epwnego zrodla. A6 mozesz jak sam widziec szuka dlugo, ja ostatnio za to widze wysyp na ulicach trupkow w postaci A6 tongue.gif, no ale coz CCC

Napisano
  • Autor

> Jak jesteś nadal napalony na Audi, to chyba musisz urządzić pielgrzymkę do Niemiec, wziąć

> mobile.de, zaznaczyć prywanty sprzedawca i.... może trafisz. Zapłacisz więcej, ale bedzie stan

> ok.

tja, tylko z tego co patrzylem trzeba dac 10kEUR (czyli juz wiecej niz u nas)

a do tego akcyza 18,6% i inne rzeczy i zrobi sie 50kPLN

troche nieoplacalny dil szczegolnie, ze furach 7letni

> audi pewnie znajdzie kupca po tygodniu, a laguna... po 3 miesiącach.

no wlasnie...

Napisano
  • Autor

> ło paaaanie, toż to złom! Bity wszędzie, zarżnięty i w ogóle fuj!.

fakt faktem, ze uzyszkodnicy tak slabo dbaja o powierzone im mienie... frown.gif

Napisano

> tja, tylko z tego co patrzylem trzeba dac 10kEUR (czyli juz wiecej niz u nas)

> a do tego akcyza 18,6% i inne rzeczy i zrobi sie 50kPLN

> troche nieoplacalny dil szczegolnie, ze furach 7letni

Ale co to znaczy "nieoplacalny dil"? Kupujesz auto pewnie, najczęściej mniej zniszczone niż w PL. Na rynku jest takie prawo: jakość najczęściej kosztuje. Chcesz dobre auto = zapłać*. Bo okazje to czasami są w Biedronce...

* zapłacić = pokryć w pieniądzu realną wartość dobra. Trudno sie dziwić, że PL auta są tańsze niż w D, kiedy ich stan jest zdecydowanie gorszy...

PS. W mojej okolicy te firmy mają najlepszą renomę:

http://pokercars.otomoto.pl/

http://eurovan.legnica.pl/

Może coś znajdziesz?

Napisano
  • Autor

> Ale co to znaczy "nieoplacalny dil"?

to znaczy, ze zycie jest brutalne

wlasnie takie auto jak piszesz mialem i tez za nie troche wiecej zaplacilem

i niestety przy szkodzie zostala wzieta wartosc rynkowa

nie ma dyskusji

to samo z kradzieza

Napisano

> wlasnie takie auto jak piszesz mialem i tez za nie troche wiecej zaplacilem

> i niestety przy szkodzie zostala wzieta wartosc rynkowa

> nie ma dyskusji

> to samo z kradzieza

Rozumiem, tak jest w rzeczywistości.

Niestety, ale przy większości ubezpieczycieli tak jest. Jeżeli naprawy/serwisy masz udokumentowane a szkoda była z OC (jeżeli dobrze pamiętam) to bym sie odwoływał posługując wyceną PZMotu. Ubezpieczyciele mają od ceny "rynkowej" widełki (+/-10%) więc są to jakieś pieniądze do wygrania - choć jestem świadomy, że nie pokryją w całości poniesionych kosztów.

Co do zakupu "nowego" - ja sie nauczyłem, że kupuje auta droższe, ale pewniejsze. To moje narzędzie pracy, więc akurat tu wiem, że ta "inwestycja" się zwraca...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

... Renault Laguna 2.0dCi (LIIphII) liftback z 2007 r.

wersja Image z opcjami

generalnie autko fajne, tanie w eksploatacji (za pelny pakiet AC/OC zaplacilem niecale 1600 zl)

dobre na wyczekanie na nastepnego pewnego automata wink.gif

Napisano

WHY

Napisano
  • Autor

> WHY

bo trafil sie ladny i pewny egzemplarz (chociaz patrzac na ceny rynkowe to tani nie byl)

koszty utrzymania typu ubezpieczenie czy paliwo dosyc niskie

autko fajnie wyposazone (kiedys taka Lagunke chcialem kupic)

a poza tym znudzilo mi sie troche szukanie i w 90% przypadkach dowiadywanie sie, ze licznik krecony

znalazlem chyba 2 A6 godne uwagi, ale byly troche dziwnie serwisowane wiec nie chcialem ryzykowac

przeczekam i poczekam moze znowu trafi sie jakis pewniek i moze wtedy bedzie mnie stac na a6c6 3.0TDI zeby.GIF

Napisano

... jeżdżę reno ?

Fstyt pszed Ryśkiem...

Napisano

No to fajnie - a co to za wersja wyposazenia Image? Jak to sie ma do standardowej lini expression/dynamique/privilege/Initiale?

Napisano
  • Autor

> No to fajnie - a co to za wersja wyposazenia Image? Jak to sie ma do standardowej lini

> expression/dynamique/privilege/Initiale?

to taki Privilege na koniec produkcji

mial fajna ciemna tapicerke i chyba w std. bylo wiecej opcji

Napisano

> to taki Privilege na koniec produkcji

> mial fajna ciemna tapicerke i chyba w std. bylo wiecej opcji

Znaczy zydle w szmacie a nie w świniaku ?!

Jeeeezu, ale bida!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.