Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1 listopada - zachęcanie do komunikacji publicznej

Featured Replies

Napisano

Jak co roku media zachęcają kierowców do odstawienia w dniu Święta 1 listopada swoich samochodów i korzystania z tramwajów i autobusów. Ale efekt chyba mizerny, bo jak zwykle w okolicach cmentarzy i na pobliskich osiedlach jest zatrzęsienie samochodów. Stąd rodzi sie pytanie czemu ludzie wolą jednak własne bolidy i nie chcą korzystać z publicznych środków transportu, stojąc w korkach i ryzykując kolizje z przysłowiowymi dziadkami w kapeluszach, wyjeżdzajacymi zardzewiałymi maluchami tylko od święta. Wg mnie przyczyny sa takie:

1. Tłok w tramwajach i autobusach.

2. Niepunktualność.

3. Spore prawdopodobieństwo że wsiądzie jakiś menel, smierdzący na kilometr (i jadący bez biletu) i zadna siła nie zmusi go do opuszczenia pojazdu, bo MPK to olewa.

Pamiętam jak 2 lata temu widziałem na przystanku tłum ludzi, a tramwaje jechały jeden za drugim w kierunku pętli i zaden nie wracał. W końcu jak zaczęły wyjeżdzać to jeden za drugim - widocznie motorniczowie urzadzili sobie chyba jakieś spotkanie towarzyskie na pętli.

Przyszedł mi do głowy taki pomysł. Czy gdyby MPK uruchomiło 1 listopada jakieś pośpieszne linie autobusowe (busowe), które kosztowałyby drożej niż normalne i nie honorowały tzw. migawek, co gwarantowałoby że w tych autobusach byłoby luźno, to korzystalbyście z nich zamiast z własnych samochodów?

Napisano

Póki w społeczeństwie nie będzie nastawienia n komunikacje to komunikacja będzie nie udolna.

Gdyby polacy zaczęli reguralnie korzystać w tych i innych sytuacjach z komunikacji miejskiej to MPK i "instytucje" pokrewne zaczęłyby mądrzej planować komunikację, tabor i klimat wewnętrz pojazdów.

Teraz - smród, niepunktualność itp. sprawy któe wymieniłeś zniechęcają... i powodują że bolid jest jedyną słuszną sprawą.

PS. Ja bym pojeździł tramwajem, autobusem, ale jest za drogo i za wolno. Brak parkingó na obrzeżach miast dyskfalifikuje zostawienie auta i poruszania sie komunikacją. Wkurza Mnie też dyskomfort podróży - zatłoczenia, za zimno w zimę, za gorąco w lato.

Napisano

A ja byłem w sobotę w szoku, pod cmentarzami luźno, a komunikacja miejska w WAW działała jak od lat bardzo sprawnie. waytogo.gif

Napisano

> Przyszedł mi do głowy taki pomysł. Czy gdyby MPK uruchomiło 1 listopada jakieś pośpieszne linie

> autobusowe (busowe), które kosztowałyby drożej niż normalne i nie honorowały tzw. migawek, co

> gwarantowałoby że w tych autobusach byłoby luźno, to korzystalbyście z nich zamiast z własnych

> samochodów?

Skąd tu gdybanie... Przecież w wielu miastach takie linie są tworzone - w Rzeszowie np. jedyna różnica w cenie jest taka, że nie obowiązują zniżki, więc dla większości społeczeństwa i tak nie ma żadnej różnicy. Plus jest taki, że jedzie się szybko (bo to autobusy mające na celu przerzucenie ludzi z poszczególnych osiedli do cmentarzy - więc zatrzymują się na początku trasy na kilku przystankach a potem dopiero pod cmentarzami) i najkrótszą drogą do cmentarzy.

Napisano

1/ Spróbujcie przewieść zatłoczonym autobusem np. dwie doniczki z kwiatami + zgrzewkę zniczy...

2/ j.w. z z dwiema przesiadkami...

Napisano

A po co cokolwiek przewozić skoro wszystko można kupić pod cmentarzem

Napisano

> A po co cokolwiek przewozić skoro wszystko można kupić pod cmentarzem

Po to żeby kupić taniej i może to co się chce, a nie co maja pod cmentarzem.

Napisano

> 1/ Spróbujcie przewieść zatłoczonym autobusem np. dwie doniczki z kwiatami + zgrzewkę zniczy...

> 2/ j.w. z z dwiema przesiadkami...

I tu chyba jest sedno sprawy...

Wyjazd na cmentarz wiąże się także z dość niewygodnym bagażem, typu znicze lub kwiaty.

I albo ktoś ma kasę i kupuje to wszystko tuż przy wejściu na cmentarz - wtedy można sobie pojeździć autobusami po mieście

albo ktoś jednak liczy grosz i kupuje wcześniej w marketach lub hurtowniach - i wtedy transport autem jest jednak wygodniejszy.

Napisano

> Po to żeby kupić taniej i może to co się chce, a nie co maja pod cmentarzem.

często jak doliczysz koszty dojazdu-paliwa wychodzi na to samo ...

Napisano

> I tu chyba jest sedno sprawy...

> Wyjazd na cmentarz wiąże się także z dość niewygodnym bagażem, typu znicze lub kwiaty.

> I albo ktoś ma kasę i kupuje to wszystko tuż przy wejściu na cmentarz - wtedy można sobie pojeździć

> autobusami po mieście

> albo ktoś jednak liczy grosz i kupuje wcześniej w marketach lub hurtowniach - i wtedy transport

> autem jest jednak wygodniejszy.

Tak i czas spędzony w korkach i wypalone tam paliwo zrekompensuje niższą cenę zakupu.

Napisano

> A po co cokolwiek przewozić skoro wszystko można kupić pod cmentarzem

np po to zeby nie wozic z soba kasy - co polecam zdecydowanie bo po co kusic los. Szkoda pocietej torby / kieszeni itp bardziej niz samej utraty paru zl

Napisano

..a jak ktoś ma do obskoczenia 3-2 cmentarze w okolicy to zeszłoby mu cały dzień jeżdżac autobusem, nie mówiąc juz o braku komfortu, ścisku, konieczności stania i klopotu z przewiezieniem jakiegokolwiek bagazu...zauważmy też ze w to swieto jeżdzimy z calymi rodzinami i osobami starszymi ok.gif

Napisano

dlaczego auto:

-dojazd spod domu pod miejsce docelowe

-wygoda w przewozeniu bagaży (na święta dość istotne)

-zwykle jedzie sie w kilka osób, rzadko auto jedzie z samym kierowcą

-wygodniej

-zawsze masz miejsce siedzace

-mniejsza szansa ze ktos Cie okradnie

-brak zboczencow, a jak juz to znajomi zeby.GIF (patrz watek na HP pare tygodni temu)

-sam wybierasz sobie moment wyjazdu i powrotu, a wiec oszczedzasz sporo czasu

-nie musisz kupowac biletu (co np. dzisiaj moze byc klopotliwe, bo sporo punktow jest pozamykanych)

pozdrawiam

Napisano

wyobraź sobie nie miasto a wieś, 4 tys mieszkańców, pod cmentarzem nie wciśniesz nosa, komunikacji miejskiej nie ma, do cmentarza 10 km... wolę samochód...

Napisano

> np po to zeby nie wozic z soba kasy - co polecam zdecydowanie bo po co kusic los. Szkoda pocietej

> torby / kieszeni itp bardziej niz samej utraty paru zl

Czyli, jesli nie masz przy sobie pieniędzy, to nie potną Ci torby/kieszeni? hahaha.gif

Napisano

Nie wiem jak dziś, ale wczoraj sprawdzałem jaka jest frekwencja pasażerska w autobusach linii jeżdżących na cmentarze. około 15:00 było to ledwo 10-50% zapełnienia. Czyli wszelkie bagaże, torby, kwiaty znicze itp można było swobodnie przewozić.

Napisano

ale zostaje jeszcze komfort... wczoraj mogło być luźno a dziś nie wiadomo jak bedzie niewiem.gif

raz pojechałem komunikacjąna cmentarz i był to ostatni raz... zajęło mi to niby tylko pół godziny dłużej,

ale jeszcze dolicząjac czekanie nie zimnie na przystanku, konieczności stania, zimnie w autobusie równało się masakrze sick.gif

a tak wsiadam w samochód nie muszę się martwić o przesiadki, komfort, zimno waytogo.gif

Edit:

Btłem koło 17.30 na północnym zero korków, komfort, miejscówka blisko wejścia cool.gifzlosnik.gif

gdybym zdecydował się na komunikację to nie dość, że bym czekał na autobusy to potem jeszcze bym musiał dymać z pół kilosa do grobu...

Napisano

Zarezerwowałem sobie 1,5 godziny na dojazd z Targówka na Łopuszańską (róg. Al. Krakowskiej).

Jedna 500-tka nie przyjechała w ogóle. Druga, która wg. rozkładu miała przyjechać 10 minut później, też nie przyjechała. Ale 5 minut później miało przyjechać 527 na przystanek oddalony 300 metrów. Gdy ruszyłem w jego stronę, 527... już dojeżdżało do przystanku. No cóż... odwróciłem się i wracam na poprzedni przystanek, czekać na tę nieszczęsną 500-tkę. Obróciłem się raz jeszcze i widzę... Kolejną 527-kę dojeżdżającą do przystanku. icon_eek.gif

Na 500-tkę doczekałem się ostatecznie po 25 minutach czekania na przystanku. A na deser dojazd do dw. gdańskiego zajął mi kolejnych 20 minut, bo autobus krążył po Targówku, dojeżdżał do Radzymińskiej, by ponownie wjechać pomiędzy osiedla, potem znowu na Radzymińską screwy.gif, aż wreszcie dotelepać się do dw. Gdańskiego.

Nie ma co, pogratulować organizatorom inwencji twórczej. screwy.gif A ja, naturalnie, spóźniłem się na spotkanie. sob.gif

Napisano

1. bo zazwyczaj wioze w bagazniku pare innych rzeczy typu kwiaty, znicze itd.

2. bo zazwyczaj jade w kilka roznych miejsc bedacych niekoniecznie na 1 cmentarzu

3.bo zazwyczaj nie jade sam na "pokładzie"=nie ma sensu aby kazdy kupował bilet (ekonomicznie nieuzasadnione)

ale teraz z drugiej strony:

widziałem dzisiaj busy, w gliwicach nie ma problemu z dojazdem ich czestotliwosc jazdy jest podwojona albo potrojona na okres 1 listopada, podjezdzaja pod samiutki cmentarz, gdybym miał jechac sam wybrałbym autobus aby nie gimnastykowac sie pod cmentarzem z cała chołota, (przykład ojciec czekał spokojnie z migaczem az z miejsca parkingowego wyjedzie parkujacy, tymczasem cwaniaczek sobie ominał go lewym pasem i przed sama maska wbił na to miejsce z usmiechem na twarzy, no szkoda poprostu gadac).

co do meneli/brudasow o których pisziesz, mysle ze gdyby sie przyjrzeć bedzie ich wiecej w autach niz w autobusach.

tutaj znowu przykład wracałałem wczoraj z pomorza, droga pusciutka z przeciwka daleko jedzie autko, przede mna jedzie wolniutko ok 60km jakis kombiak to ja majac ok 80km zaczałem go wyprzedzac dojechałem do jego słupka koles nagle redukcja i ogien patrzac na mnie i szczerzy zeby, wyprzedziłem go (bo niestety nie zdążył juz mnie przyblokować) auto z przeciwka mineło nas koles mnie wyprzedza i gwałtownie hamuje po czym z usmiechem na twarzy skreca w boczna uliczke.

no i jak tu mozna mowic ze "menele" "tepaki" jezdza busami.

Napisano

samochodów. Stąd rodzi sie pytanie czemu

> ludzie wolą jednak własne bolidy i nie chcą korzystać z publicznych środków transportu, stojąc

> w korkach i ryzykując kolizje z przysłowiowymi dziadkami w kapeluszach, wyjeżdzajacymi

> zardzewiałymi maluchami tylko od święta. Wg mnie przyczyny sa takie:

> 1. Tłok w tramwajach i autobusach.

> 2. Niepunktualność.

> 3. Spore prawdopodobieństwo że wsiądzie jakiś menel, smierdzący na kilometr (i jadący bez biletu) i

a taka banalna sprawa jak znicze ktore jadac samochodem masz w bagazniku i nie ciagniesz sie nimi przez iles autobusow czy cos w tym stylu?

Napisano

Czy gdyby MPK uruchomiło 1 listopada jakieś pośpieszne linie

> autobusowe (busowe), które kosztowałyby drożej niż normalne i nie honorowały tzw. migawek, co

> gwarantowałoby że w tych autobusach byłoby luźno, to korzystalbyście z nich zamiast z własnych

> samochodów?

Nie wiem jakby było z pospiesznymi, ale wiem jak było dzisiaj. Chciałbym o 10 wyjść z domu i dojechać na cmnentarz:

- pierwszy autobus 10.05 - 10 37 wysiadka

- na cmentarz mam 11.01 - 11.14 wysiadka. Czas podróży 1h 10 minut - (w teorii) - czyli na godzinnym nie objjadę, trzeba kupić dwa bilety po 2.50.

Łączny koszt tam i z powrotem to za 3 osoby 30 zł. Za tą kwotę objeżdżam 150 km Lanosem.

A jak to wyglądało dziś? Wsiedliśmy w furę, w 25 minut bez żadnych korków dojechaliśmy na cmentarz w miejsce gdzie zawsze - oczywiście nie pod bramę, tylko kilkaset metrów dalej. Znicze i kwiaty zabrane z bagażnika, krótki spacer w tempie dojeżdżającego do cmentarza autobusu, który przeciskał się między ludźmi. A po cmentarzu jeszcze na herbatę do babci i na obiad do mamy. Korków żadnych jak wspomniałem. Jechać autobusem jest nieopłacalne finansowo i czasowo.

Napisano

> Tak i czas spędzony w korkach i wypalone tam paliwo zrekompensuje niższą cenę zakupu.

kwiaty w donicach na targu - 14zł

kwiaty przy cmentarzu ( trochę marniejsze) - 24zł

znicz na targu - 12zł

znicz przy cmentarzu - 31zł (podobnej wielkości)

3 groby do obejścia więc i 3 komplety do kupienia - 87zł różnicy - wolę postać 30 minut w korku niż tłuc się po autobusach sick.gif

Napisano
  • Autor

> kwiaty w donicach na targu - 14zł

> kwiaty przy cmentarzu ( trochę marniejsze) - 24zł

> znicz na targu - 12zł

> znicz przy cmentarzu - 31zł (podobnej wielkości)

> 3 groby do obejścia więc i 3 komplety do kupienia - 87zł różnicy - wolę postać 30 minut w korku niż

> tłuc się po autobusach

No i to chyba najbardziej wyjasnia sprawę. Dodam jeszcze że są hurtownie zniczy no i w marketach mozna je kupić prawie po takiej samej cenie jak w hurtowniach.

Wczoraj byłem m.in. na cmentarzu przy Ogrodowej w Łodzi, tłok niemiłosierny, nadjechał tramwaj - oba wagony nabite do granic mozliwości ludźmi. grinser006.gif Sorry, ale ja np. nie mam ochoty się gnieśc i jeszcze w towarzystwie babć które niby są strasznie schorowane, ale jak wsiadają do tramwaju to pędzą do miejsc siedzących w tempie, którego pozazdrościłby niejeden sportowiec zlosnik.gif

Tak więc reasumując te akcje namawiania do korzystania z komunikacji publicznej chybe jeszcze długo będą bez sensu, bo w naszym kraju - a juz na pewno w Łodzi - komunikacja ta pozostawia wiele do życzenia i jak sie porówna ją np. do niemieckiej to aż się płakać chce

Napisano
  • Autor

> co do meneli/brudasow o których pisziesz, mysle ze gdyby sie przyjrzeć bedzie ich wiecej w autach

> niz w autobusach.

Chodziło mi o bezdomnych i pospolitych pijaczków - czasem jadę tramwajem do pubów na Piotrkowską i miałem juz kilka sytuacji, gdy wsiadł bezdomny i momentalnie rozszedł się taki przeraźliwy smród, że myślałem że zaraz zwymiotuję . Inni pasażerowie sądząc po minach też chyba mieli podobne "wrażenia" zlosnik.gif Bilety MPK są stosunkowo drogie i w zamian za to normalni pasażerowie są tak traktowani sick.gif

Napisano

> Czyli, jesli nie masz przy sobie pieniędzy, to nie potną Ci torby/kieszeni?

a po co sie meczyc na slepo? Wystarczy popatrzec gdzie ktos chowa kase/portfel po zaplacie za kwiaty/znicze itp niewiem.gif

Jak ktos lubi dawac komus okazje to wolna wola. Ja wole w cieple posiedziec w aucie. Poza tym nie wiem gdzie te korki przy cmentarzach. Nie ma i nie bylo. Wystarczy po prostu nie pchac sie na sile pod brame ok.gif

Napisano

> podobne "wrażenia" Bilety MPK są stosunkowo drogie i w zamian za to normalni pasażerowie są

> tak traktowani

to znaczy jak? Na sile ktos tych "pijaczkow i meneli" wrzuca do pojazdow?

A bilety w lodzkim MPK jakos strasznie drogie nie sa.

Napisano
  • Autor

> to znaczy jak? Na sile ktos tych "pijaczkow i meneli" wrzuca do pojazdow?

Ale uczciwi ludzie płacą za przejazd i chyba mają prawo jechac w normalnych warunkach, nie? Łodzkie MPK ma umowę z firmą ochroniarską, w takich sytuacjach powinien przyjechac patrol i usunąc gościa. Pasażerowie mają się z nim szarpać ? I w ogóle nie rozumiem "obrońców" tych meneli. "Biedni, nieszczęsliwi ludzie". Pewnie że biedni, bo nie dośc że nia mają za co pić, to jeszcze nie mają gdzie pić, bo w noclegowniach nie toleruje się alkoholu. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.giftongue.gif

> A bilety w lodzkim MPK jakos strasznie drogie nie sa.

Powiedz to np. pracownikom marketów, którzy zarabiają mniej niż 1000 zł miesięcznie

Napisano

> Bilety MPK są stosunkowo drogie

co?

bilety w Lodzi i ogolnie w Polsce sa wyjatkowo tanie

w Sztokholmie bilet 60-minutowy kosztuje ok 12zl

a w Lodzi ile?

Napisano

> co?

> bilety w Lodzi i ogolnie w Polsce sa wyjatkowo tanie

> w Sztokholmie bilet 60-minutowy kosztuje ok 12zl

> a w Lodzi ile?

To jeszcze napisz ile zarabia przeciętny mieszkaniec Sztokholmu, a ile Łodzi.

Napisano
  • Autor

> co?

> a w Lodzi ile?

Taryfa MPK Łódź

Niestety w porównaniu ze Szwedem czy Anglikiem Polak zarabia bardzo mało (mimo że haruje 2 razy tyle), a Łódź to nawet w Polsce jest na szarym końcu pod względem zarobków - porównanie z woj. mazowieckim czy ślaskim wypada bardzo blado oslabiony.gif

Napisano

> co?

> a w Lodzi ile?

bilet biletem tylko co za to tam za "wodą" oferują hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.