Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyższość klasy B nad kompaktami wg. AŚ

Featured Replies

Napisano

Witam w ostatnim AŚ jest dość ciekawe porównanie autek klasy B (mniejsze, tańsze) od kompaktów oryginalny_artykuł.

Tekst dość ciekawy jednak mam do Was pytanie a szczególnie do tych posiadaczy co mają te mniejsze autka (Seat Ibiza, Kia Venga, Skoda Roomster lecz opinie o tych większych pojazdach (Seat Lone, Kia Ceed, Skoda Oktavia) też mnie ciekawią. Jak jest z bagażnikiem a dokładnie przewożeniem dużego psa.

Aktualnie posiadam już wysłużoną Marea Weekend i nie narzekam ani ja a mój o psiak (rodzinka w miarę standardowa -chyba, że się mylę - 2+1+pies).

Bagażnik Octavii mogę porównać do mojego a jak z innymi, czy pies będzie mógł siedzieć i patrzeć na świat za pojazdem czy będzie mu szyba przeszkadzać ?

Napisano

> Bagażnik Octavii mogę porównać do mojego a jak z innymi, czy pies będzie mógł siedzieć i patrzeć na

> świat za pojazdem czy będzie mu szyba przeszkadzać ?

W Roomsterze bedzie mial jeszcze mnoooostwo miejsca nad lbem, zeby mu sie odor z paszczy unosil w gore, nie na tylna kanape zeby.GIF

Napisano

Kia venga to taka klasa C tylko przez producenta umieszczona w grupie B, niczym toota yaris jest ustawiona przez producenta w B a powinna byc w A (poprzedni model, choc obecny tez jest jednym z najmniejszych w grupie). Ogolnie producenci kombinuja na potege.

Napisano

> Kia venga to taka klasa C tylko przez producenta umieszczona w grupie B, niczym toota yaris jest

> ustawiona przez producenta w B a powinna byc w A (poprzedni model, choc obecny tez jest jednym

> z najmniejszych w grupie). Ogolnie producenci kombinuja na potege.

Przecież z generacji na generacje dany model zyskuje na cm. Niech przykładem będzie Golf I który był kiedys mniej więcej wielkości obecnego Polo który jest pozycjonowany o klase niżej.

Napisano

> Przecież z generacji na generacje dany model zyskuje na cm. Niech przykładem będzie Golf I który

> był kiedys mniej więcej wielkości obecnego Polo który jest pozycjonowany o klase niżej.

nie rozumiesz - PRODUCENT sobie wsadzil auto w dany segment - z nim dyskutuj nie ze mna. tak chcial tak ma - po co dyskutowac facepalm.gif

Napisano

> nie rozumiesz - PRODUCENT sobie wsadzil auto w dany segment - z nim dyskutuj nie ze mna. tak chcial

> tak ma - po co dyskutowac

Ale to Ty masz jakieś wątpliwości o przynależności jakiegoś modelu do danej klasy nie ja ...więc o co Ci chodzi? hmm.gif

Napisano

takie bzdury piszą w tym auto świecie, że szkoda czytać

mam w pracy roomsterki i octavie

bagażnik w roomsterce to jakieś nieporozumienie, tym bardziej jak jest kratka pod dosyć sporym kątem, dwa niewielkie kartony i koniec...potrzebuję coś więcej załadować to biorę octavię od kolegi

jeśli chodzi o psa...jeśli jest duży to raczej ciasno będzie miał w roomsterce

aaaa nie wspomne o genialnej półce bagażnika w roomster, trzeba kombinować żeby ją wyjąć, bo jest szersza od otworu bagażnika grinser006.gif

Napisano

> bagażnik w roomsterce to jakieś nieporozumienie, tym bardziej jak jest kratka pod dosyć sporym

> kątem, dwa niewielkie kartony i koniec...

> jeśli chodzi o psa...jeśli jest duży to raczej ciasno będzie miał w roomsterce

> aaaa nie wspomne o genialnej półce bagażnika w roomster, trzeba kombinować żeby ją wyjąć, bo jest

> szersza od otworu bagażnika

To może przez tę kratkę ...

Ja na bagażnik nie narzekam, półka zdejmuje się bardzo łatwo tylko trzeba ją przechylić i wtedy pies będzie miał widok na świat

po wyjęciu 1 tylnego siedzenia dwa rowery MTB 26" jadą razem z bagażem na urlop

Napisano

Faktycznie można zauważyć, że kolejne wersje niedawno małych, miejskich autek są coraz bardziej napompowane.

Moim zdaniem nie wpływa to jednak korzystnie na 2 dla mnie bardzo ważne w aucie rzeczy - wygodę i bezpieczeństwo. Tu zawsze auta z klasy B będą przegrywały z kompaktami, które mają większe gabaryty, większy rozstaw kół itd.

Napisano

> Witam w ostatnim AŚ jest dość ciekawe porównanie autek klasy B (mniejsze, tańsze) od kompaktów

> oryginalny_artykuł.

Nie czytaj AS. Naprawde. Tam pisza dokladnie to za co im placa. Robimy ofensywe klasy B to piszemy, ze sa w zsadzie lepsze od kompaktow. A za pol roku bedzie odwrotny artykul.

Napisano

> Faktycznie można zauważyć, że kolejne wersje niedawno małych, miejskich autek są coraz bardziej

> napompowane.

> Moim zdaniem nie wpływa to jednak korzystnie na 2 dla mnie bardzo ważne w aucie rzeczy - wygodę i

> bezpieczeństwo. Tu zawsze auta z klasy B będą przegrywały z kompaktami, które mają większe

> gabaryty, większy rozstaw kół itd.

I to widzisz ktos to zauwazyl. Audi niedawno oglosilo ze zaden nowszy model nie bedzie wiekszy od poprzednika ok.gif

Napisano

> Nie czytaj AS. Naprawde. Tam pisza dokladnie to za co im placa. Robimy ofensywe klasy B to piszemy,

> ze sa w zsadzie lepsze od kompaktow. A za pol roku bedzie odwrotny artykul.

a niby komu moze zalezec na promowaniu (tanszej) klasy B hmm.gif

Inna sprawa, ze jest w tym duzo prawdy, szczegolnie gdy jest porowanie - test roznych marek, w tym niemieckich biglaugh.gif

Napisano

> a niby komu moze zalezec na promowaniu (tanszej) klasy B

Tanszej jak tanszej. Nie wiadomo nigdy jaka jest akurat sytuacja w fabrykach, co ma isc a na czym sa przestoje. Co akurat chca promowac a co mniej.

> Inna sprawa, ze jest w tym duzo prawdy, szczegolnie gdy jest porowanie - test roznych marek, w tym

> niemieckich

No pod tym wzgledem to AS juz od dawna jest karykatura.

Napisano

> a niby komu moze zalezec na promowaniu (tanszej) klasy B

Tańszej nie znaczy, że z mniejszą marżą, a TO się tak naprawdę liczy.

Napisano

> Tańszej nie znaczy, że z mniejszą marżą, a TO się tak naprawdę liczy.

To prawda. Kiedyś klasa B to były samochody TANIE, różnica w cenie między B a C była naprawdę spora. Teraz B i C właściwie kosztują tyle samo (można porównać Polo i Kia Ceed, albo Mitsu Lancer), ale to raczej dlatego, że B podrożała, zaś C potaniała z powodu dużej konkurencji. Całkiem możliwe, że klasa B obecnie bardziej opłaca się producentom, niż C i stąd taki artykuł, a nie inny.

Napisano

> To prawda. Kiedyś klasa B to były samochody TANIE, różnica w cenie między B a C była naprawdę

> spora. Teraz B i C właściwie kosztują tyle samo (można porównać Polo i Kia Ceed, albo Mitsu

> Lancer), ale to raczej dlatego, że B podrożała, zaś C potaniała z powodu dużej konkurencji.

jak porównasz klasy samochodów tego samego producenta to Twoja teoria już nie bedzie taka oczywista zlosnik.gif

Napisano

> Całkiem możliwe, że klasa B obecnie bardziej opłaca się producentom, niż C i stąd taki

> artykuł, a nie inny.

czyli jak .. kilku producentow sie zrzucilo na jeden art, czy pociagneli stalego sponsora (VW) biglaugh.gif ?

Napisano

> jak porównasz klasy samochodów tego samego producenta to Twoja teoria już nie bedzie taka

> oczywista

mysle ze kupujacy rzadko ma dylemat czy kupic polo czy passata, za to zdarza mu sie porownywac owe polo np z ceedem.

pozdro

Napisano

> To prawda. Kiedyś klasa B to były samochody TANIE, różnica w cenie między B a C była naprawdę

> spora. Teraz B i C właściwie kosztują tyle samo (można porównać Polo i Kia Ceed, albo Mitsu

> Lancer), ale to raczej dlatego, że B podrożała, zaś C potaniała z powodu dużej konkurencji.

> Całkiem możliwe, że klasa B obecnie bardziej opłaca się producentom, niż C i stąd taki

> artykuł, a nie inny.

Nie wiem co masz na myśli pisząc, że klasa B byłą kiedyś tania...

Cennik Renault z 1998 r.:

CLIO FAZA 1

RN 3D 1,2i 60KM 34950 PLN

RN 5D 1,2i 60KM 36550 PLN

RT 3D 1,2i 60KM 37050 PLN

RT 5D 1,2i 60KM 38650 PLN

RT 3D 1,4i 75KM 39400 PLN

RT 5D 1,4i 75KM 41000 PLN

RT 3D 1,4i 75KM Automat 47300 PLN

RT 5D 1,4i 75KM Automat 48900 PLN

RT 3D 1,4 16V 98KM 41300 PLN

RT 5D 1,4 16V 98KM 42900 PLN

RT 3D 1,4 16V 98KM Automat 49200 PLN

RT 5D 1,4 16V 98KM Automat 50800 PLN

16V 3D 1,6i 110 KM 55300 PLN

Nowe Megane I

AUTHENTIQUE 1,4 16V 95KM 48500 PLN

AUTHENTIQUE 1,6 16V 110KM 50500 PLN

AUTHENTIQUE 1,9 dTi 80KM 53800 PLN

EXPRESSION 1,4 16V 95KM 50500 PLN

EXPRESSION 1,6 16V 110KM 52500 PLN

EXPRESSION 1,6 16V 110KM Automat 63500 PLN

EXPRESSION 1,8 16V 120KM 60100 PLN

EXPRESSION 1,9 dCi 105KM 60300 PLN

PRIVILEGE 1,6 16V 110KM 62500 PLN

PRIVILEGE 1,6 16V 110KM Automat 68900 PLN

DYNAMIQUE 1,6 16V 110KM 61500 PLN

DYNAMIQUE 1,8 16V 120KM 64500 PLN

EXPRESSION 1,9 dTi 100KM Automat 71300 PLN

W roku 2010 - ceny Renault:

Clio - od 33900 zł do ~62 000 zł

Megane III - od 49900 zł do ~73 000 zł

(pominąłem ceny wersji specjalnych)

Jak widać nie tylko różnice pomiędzy klasami się nie zmieniły, ale nawet same ceny po 12 latach są praktycznie takie same (!)

pozdrawiam,

bromsky

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.